Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Όχι ρε Μάικ, αναλογικό έχεις.
Εννοώ ότι το όποιο dsp το βάζουμε σε τέτοια θέση στην αλυσίδα ,ώστε να είναι το τελευταίο στην ψηφιακή γραμμή και να παραδίδει το αναλογικό του σήμα στην αναλογική μας αλυσίδα (pro, τελικός, ολοκληρωμένος, ενεργά whatever)

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μπει κάτι στην αλυσίδα.
Ή θα πάρει αναλογικό σήμα ή ψηφιακό.
Για να πάρει ψηφιακό θα πρέπει να αντικαταστήσει το DAC.
Αν πάρει αναλογικό θα πρέπει να περάσει πρώτα από το DAC, να γίνει αναλογικό και μετά σε ADC , να επεξεργαστεί και ξανά σε DAC.
Πες μου πως τόσες μετατροπές δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Βασικά το DSP μπορεί και να είναι πριν το DAC. Στους ενισχυτές/προενισχυτές με ενσωματωμένο room correction και άρα δυνατότητα ενσωμάτωσης sub.

Αφού τα υπολογίσουν όλα, στέλνουν κατόπιν το σήμα στο DAC.

Εδώ είναι το θέμα για όσους έχουν ένα αμιγώς αναλογικό σύστημα ή ακόμα και προενισχυτή χωρίς ενσωματωμένο room room correction. Θα πρέπει να στείλουν αναλογικό σήμα στο εξωτερικό (πια) DSP. Αυτό θα μετατραπεί σε ψηφιακό για να γίνουν οι υπολογισμοί και κατόπιν ξανά σε αναλογικό για να πάρει το δρόμο προς τα ενισχυτικά στάδια του sub και του ενισχυτή/τελικού.

Κάθε μεταφορά ενός ψηφιακού αρχείου είναι μια λειτουργία copy - paste, χωρίς αποθήκευση.
Το αρχείο παραμένει το ίδιο.
Η αλλοίωση δεν εντοπίζεται στο ψηφιακό σήμα, αλλά στην παρείσφρηση παρασίτων που επηρεάζουν το χρονισμό,
κυρίως στο ευαίσθητο τμήμα της ψηφιοαναλογικής μετατροπής.
Το DSP είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση όπου τα σήμα επαναυπολογίζεται και προκύπτει ένα νέο,
με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την χρήση που θέλουμε.
Το αρχείο δεν είναι πλέον το ίδιο.
Στο ερώτημα αν ακούγεται το DSP, η απάντηση είναι πως πρέπει να ακούγεται αλλιώς γιατί να γίνει.
Η ουσία είναι αν αυτή η μετατροπή ωφελεί ή βλάπτει.
Εγώ εχω να δηλώσω ευθαρσώς οτι τις προάλλες άκουσα το back in black σε πικάπ συμφορουμιτη, οκ, όχι ακριβο και έπαιζε πιο γρήγορα απο οτι έπρεπε. Το άκουσε στο κινητό για να καταλάβει τι εννοούσα. Κάποτε απο την αλλη, άκουσα violent femmes σε πανάκριβο πικάπ αλλού συμφορουμιτη και έπαιζε πιο αργά. Προσέξτε μη σας χαλάσει το dsp τους χρονισμούς εσείς του πικάπ...

Όλα κρίνονται εν τω συνόλω. Υπό αυτό το... ζύγι, είναι σαφώς καλύτερα με DSP.

Όμως στο χόμπυ υπάρχουν δρόμοι που ακολουθεί ο καθένας, και μέσα από αυτούς τους δρόμους επιδιώκει τη βελτίωση. Αυτό είναι το fun του πράγματος.

Εγώ εχω να δηλώσω ευθαρσώς οτι τις προάλλες άκουσα το back in black σε πικάπ συμφορουμιτη, οκ, όχι ακριβο και έπαιζε πιο γρήγορα απο οτι έπρεπε. Το άκουσε στο κινητό για να καταλάβει τι εννοούσα. Κάποτε απο την αλλη, άκουσα violent femmes σε πανάκριβο πικάπ αλλού συμφορουμιτη και έπαιζε πιο αργά. Προσέξτε μη σας χαλάσει το dsp τους χρονισμούς εσείς του πικάπ...

Υπάρχουν μερικές εφαρμογές για android & ios με τις οποίες μια χαρά μπορούν να ελέγξουν την ταχύτητα περιστροφής των πλατώ τους (και όχι μόνο)...

Όσο για το μονοφωνικό μπάσο στους δίσκους που συχνά πυκνά αναφέρεις με υποτιμητικό τρόπο , ο Pleo ήδη 2-3 φορές έγραψε τι είναι το μπάσο στα ψηφιακά και στα subs...