Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Όχι βέβαια. Βασικά ο Λεωνίδας έχει κολλήσει και δεν ξέρω γιατί αλλά νομίζει ότι θα πείσει όλους τους αναγνώστες για τις απόψεις του.

Πάει πολύ να έχουν χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς κάποιοι στο νήμα εναντίον μου, επιπέδου καφενέ, και να διατηρώ την ψυχραιμία να μην απαντώ κατά τον ίδιο τρόπο.

Επίσης πάει πολύ να έχω γράψει τι είναι εκείνο που δέχομαι ότι ανησυχεί την άλλη πλευρά και να βλέπω να γράφεται ότι έχω κολλήσει, πολλώ δε μάλλον όταν έχω γράψει πληροφορίες περί των sub και γιατί χρειάζονται και ποια είναι η δουλειά τους στο νήμα διαλύοντας παρεξηγήσεις εννοιών και λάθος αντιλήψεις για αυτά.

Εάν σου έχουν διαφύγει αυτά, μπορείς να τα αναζητήσεις.
Δεν επιβάλλω άποψη. Βοηθω στη διαμόρφωση της μόνο.

Και στην τελική, είναι καλύτερα να έχεις την επιλογή να το έχεις και να μην το έχεις, το DSP, παρά να μην το έχεις καθόλου.

Το ότι ακόμη και σε "pure direct" χαλάει ο ήχος πιθανόν δεν το διάβασες.
Το να έχω ένα DSP αποσυνδεδεμένο σε τι θα οφελήσει;
Γιατί αποσυνδεδεμένο θα το έχω αφού όταν θα μπαίνει θα χάνω πράγματα που δεν θέλω να χάσω.

Εσύ έχεις και τρακτέρ κάτω από το σπίτι σου επειδή είναι καλύτερα να έχεις την επιλογή;

Το έχουμε κουράσει.
Δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν πιουρίστα ότι το DSP κάνει μόνο καλό, δεν θα πείσουμε κανέναν σαμπάκια ότι δεν ακούει αυτά που ακούμε εμείς.
Δεν έχει νόημα η συζήτηση εδώ και πολλές σελίδες

Πάει πολύ να έχουν χρησιμοποιήσει χαρακτηρισμούς κάποιοι στο νήμα εναντίον μου, επιπέδου καφενέ, και να διατηρώ την ψυχραιμία να μην απαντώ κατά τον ίδιο τρόπο.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν εννοείς εμένα.
Αν έγραψα κάτι που πήρες στραβά, sorry.

Σιγά μην οι κατασκευαστές ακολουθούν τις ανάγκες του κόσμου. Εκτός και εάν αυτός ο κόσμος έχει γίνει εκατομμυριούχος που απ΄ ότι βλέπω γύρω μου μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Μην φτάσουμε και σε βαθμό αγιότητάς τους στο τέλος. Το χρήμα ακολουθούν – όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εμπορική αλυσίδα - και μάλιστα το πολύ χρήμα και δει το εύκολο και βάλτε και στην εξίσωση ότι οι νέοι σχεδιαστές σε σχέση με αυτούς των παλαιοτέρων ετών είναι - και το λέω απλά - ατάλαντοι. Στον ψηφιακό σας κόσμο υπάρχουν δυσθεώρητα ακριβές υλοποιήσεις streamers, dac, ισοσταθμιστών χώρου κλπ τέτοιων που υλοποιούνται γύρω από τσιπάκια των 10,00€ (τα καλά), υλοποιήσεις τις οποίες ράβουν – δένουν οι υπολογιστές και πωλούνται ως άγια δισκοπότηρα υποσχόμενες τα πάντα και βέβαια σε ένα χρόνο (επειδή είναι πολύ …ψαγμένες) πάνε στον σκουπιδοτενεκέ. Αν ο απλός κόσμος είχε μια πραγματική επαφή με τον ήχο του παρελθόντος και δεν ήταν έρμαιο σε ότι του «υπόσχονται» θα είχε λύσει απλά, φτηνά και όμορφα την όποια του ανάγκη για σωστή και ευχάριστη μουσική ακρόαση. Εκτός και εάν δεν είναι αυτό το ζητούμενο…

Πολύ καλή η τοποθέτησή σου.
Έχω διαβάσει τα μύρια όσα σε διάφορα sites σχετικά με ενεργά ηχεία, πολυκάναλο ήχο και συστήματα, immersive, upmixing, να μη χάνεται η πρώτη οκτάβα, προτάσεις για sub τοποθετημένα μέσα στο τζάκι (sic) και για ενισχυτές άσχημους σε εμφάνιση να κρυφτούν πίσω από το rack κλπ. Να μη μιλήσω για τα: ψάχνω phono, πάρε DAC, ψάχνω CD player, πάρε streamer.

Τι γνώμη σχημάτισα? χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Οπότε παρέμεινα σε αυτά που ήξερα και με ευχαριστούσαν χρόνια τώρα, χωρίς να μπαίνω στο τριπάκι του πειραματισμού. Απλό δικάναλο (εξάλλου ο άνθρωπος έχει μόνο 2 αφτιά) και immersion στη μουσική απόλαυση. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει υποκατάστατο της ζωντανής παράστασης ούτε και τέλειο σύστημα.

Οι 2 παραπάνω κύριοι (Λεωνίδας και Βασίλης) είναι επαγγελματίες του χώρου και καταλαβαίνω τη θέση τους.

Ο καθένας κρίνεται από τα γραφόμενά του.

Επίσης πάει πολύ να έχω γράψει τι είναι εκείνο που δέχομαι ότι ανησυχεί την άλλη πλευρά και να βλέπω να γράφεται ότι έχω κολλήσει, πολλώ δε μάλλον όταν έχω γράψει πληροφορίες περί των sub και γιατί χρειάζονται και ποια είναι η δουλειά τους στο νήμα διαλύοντας παρεξηγήσεις εννοιών και λάθος αντιλήψεις για αυτά.

Εάν σου έχουν διαφύγει αυτά, μπορείς να τα αναζητήσεις.
Δεν επιβάλλω άποψη. Βοηθω στη διαμόρφωση της μόνο.
Προσβλητικούς χαρακτηρισμούς δεν πρόσεξα. Ίσως επειδή το νήμα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και δεν μπορώ να το παρακολουθήσω με την δέουσα προσοχή. Στείλε μου πμ.

Από εκεί και πέρα, η εμμονή σου έχει καταντήσει κουραστική. Δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω. Την καταλάβανε την άποψη σου, διαβάσανε τα επιχειρήματα και δεν τους πείθεις. Δεν έχει νόημα η συνέχεια.

ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ ΣΑΜΠ

ΤΈΛΟΣ

• Like
Reactions: chocbhed
Οι 2 παραπάνω κύριοι (Λεωνίδας και Βασίλης) είναι επαγγελματίες του χώρου και καταλαβαίνω τη θέση τους.

Όσοι επαγγελματίες γράφουν εδώ μέσα οφείλουν να αφήνουν την ιδιότητα αυτή στην άκρη.

Η εμμονή τους πολλές φορές προβληματίζει.

Last edited:
  • Like
Το ότι ακόμη και σε "pure direct" χαλάει ο ήχος πιθανόν δεν το διάβασες.
Το να έχω ένα DSP αποσυνδεδεμένο σε τι θα οφελήσει;
Γιατί αποσυνδεδεμένο θα το έχω αφού όταν θα μπαίνει θα χάνω πράγματα που δεν θέλω να χάσω.

Εσύ έχεις και τρακτέρ κάτω από το σπίτι σου επειδή είναι καλύτερα να έχεις την επιλογή;

Το έχουμε κουράσει.
Δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν πιουρίστα ότι το DSP κάνει μόνο καλό, δεν θα πείσουμε κανέναν σαμπάκια ότι δεν ακούει αυτά που ακούμε εμείς.
Δεν έχει νόημα η συζήτηση εδώ και πολλές σελίδες

Το διάβασα και σου απάντησα στο συγκεκριμένο με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στο τι έκανες λάθος στη σύγκριση.
Ούτε το με και χωρίς audyssey έκανες σωστά ( βασικά το με) ούτε έκανες σύγκριση δικαναλου συστήματος με και χωρίς sub.
Απλώς συγκρίνεις από μνήμης τον ήχο ενός προενισχυτη σε avr σε σχέση με εκείνο που έχεις εμπειρία από δικάναλο μεγαλύτερης κατηγορίας συστήματα και άρα καλύτερων προενισχυτικων σταδίων.

Για να κάνεις σωστά τη σύγκριση με και χωρίς dsp, πρέπει αυτή να γίνει στο ίδιο σύστημα. Όχι σε άλλο. Τη βελτίωση ψάχνουμε σε ένα σύστημα όχι σε διαφορετικά μεταξύ τους. Και αυτό προϋποθέτει η δοκιμή της βελτίωσης που προτείνεται να γίνεται με τον σωστό τρόπο που στην εδώ περίπτωση δεν έγινε.

Σου είπε κανείς ότι ο avr θα παίξει καλύτερα σε δικάναλο από το μεγαλύτερης κατηγορίας δικάναλο σύστημα που έχεις; Κανένας.
Στο δικάναλο πρέπει να δοκιμάσεις το DSP, το σύστημα, όχι το περιεχόμενο.

• Like
Reactions: Tzimisce
Προσβλητικούς χαρακτηρισμούς δεν πρόσεξα. Ίσως επειδή το νήμα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και δεν μπορώ να το παρακολουθήσω με την δέουσα προσοχή. Στείλε μου πμ.

Από εκεί και πέρα, η εμμονή σου έχει καταντήσει κουραστική. Δεν αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω. Την καταλάβανε την άποψη σου, διαβάσανε τα επιχειρήματα και δεν τους πείθεις. Δεν έχει νόημα η συνέχεια.

ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΒΆΛΟΥΝ ΣΑΜΠ

ΤΈΛΟΣ

Τι σχέση έχει το τι θέλουν και τι δεν θέλουν με την συζήτηση;
Η συζήτηση γίνεται για να δουν τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει, και κατόπιν ο καθένας είναι ελεύθερος με τις πληροφορίες αυτές να κάνει ο,τι θέλει.
Το ότι υπήρχαν πολλές παρανοήσεις, φαίνεται από τις απόψεις πολλών που έχουν στο μυαλό τους την λειτουργία των sub, ως κάτι άλλο από αυτό που είναι.
ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΑΜΠ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ.
200 φορές το έγραψα προσωπικά. Δεν γράφω για αυτό. Γράφω για όσους δεν θέλουν σαμπ, ότι μπορεί και να μην ανταποκρίνεται όλη η άποψη που έχουν για αυτά στην πραγματικοτητα. Και όπως φάνηκε στη συζήτηση υπάρχουν αρκετοί.

Τι σχέση έχει το τι θέλουν και τι δεν θέλουν με την συζήτηση;
Η συζήτηση γίνεται για να δουν τι υπάρχει και τι δεν υπάρχει, και κατόπιν ο καθένας είναι ελεύθερος με τις πληροφορίες αυτές να κάνει ο,τι θέλει.
Το ότι υπήρχαν πολλές παρανοήσεις, φαίνεται από τις απόψεις πολλών που έχουν στο μυαλό τους την λειτουργία των sub, ως κάτι άλλο από αυτό που είναι.
ΕΙΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΑΜΠ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ.
200 φορές το έγραψα προσωπικά. Δεν γράφω για αυτό. Γράφω για όσους δεν θέλουν σαμπ, ότι μπορεί και να μην ανταποκρίνεται όλη η άποψη που έχουν για αυτά. Και όπως φάνηκε στη συζήτηση υπάρχουν αρκετοί.
Ναι αλλά τα έγραψες 3000 φορές. Τα ίδια. Τα διαβάσαμε. Όλοι μας. Όχι άλλο κάρβουνο.

• Like

Σε ο,τι με αφορά, αν το σχόλιο αυτό υπονοεί ότι εγώ προσπαθώ να προωθήσω κάτι, τότε αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να λέω τα ακριβώς ανάποδα από αυτά που γράφω.

Κοινώς, δεν έχεις καταλάβει.
Προφανώς δεν έχεις τις κατάλληλες πληροφορίες.

Ο,τι έγραφα πάντα γράφω.

Ναι αλλά τα έγραψες 3000 φορές. Τα ίδια. Τα διαβάσαμε. Όλοι μας. Όχι άλλο κάρβουνο.

Τότε να σβήνεις τις απόψεις και τις ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται 3000 φορές.
Μπαίνει κάποιος και δεν διαβάζει από την αρχή το νήμα και λέει την άποψη του η οποία έχει αντικρούσει/απαντηθεί/γίνει δεκτή/ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα κλπ.
Να απαντώ με link από την απάντηση; Θα ρωτήσει κάτι άλλο μετά.
Αυτό λέγεται συζήτηση. Το άλλο λέγεται... εικόνισμα.

Πάντως μου έχει κάνει εντύπωση ότι το 2023 κατέβηκαν στο Μόναχο πολύ ακριβά συστήματα με subs (Magico, Goebel etc) αλλά μετά τα επόμενα δύο χρόνια δεν ξαναεμφανίστηκαν τα subs στα ίδια συστήματα

Esoteric -
Σου είπε κανείς ότι ο avr θα παίξει καλύτερα σε δικάναλο από το μεγαλύτερης κατηγορίας δικάναλο σύστημα που έχεις; Κανένας.

Όταν το player συνδέεται στον AVR και από εκεί στο tape in του δικάναλου ενισχυτή, δεν παίζει ο AVR αλλά ο δικάναλος.
Ειδικά σε mode pure direct κατά τα λεγόμενα σου δεν θα έπρεπε να χαλάει ο ήχος.

Πρακτικά χάνει πάρα πολύ.
Όπως θα έχανε και με όποιο DSP, ακόμη και αν δεν το είχες ενεργό.

Πιο απλά δεν γίνεται να το γράψω.

Το ότι δεν θέλουμε δεν είναι απόφαση που πήραμε από ξεροκεφαλιά αλλά από δοκιμές.

Esoteric -

Όταν το player συνδέεται στον AVR και από εκεί στο tape in του δικάναλου ενισχυτή, δεν παίζει ο AVR αλλά ο δικάναλος.
Ειδικά σε mode pure direct κατά τα λεγόμενα σου δεν θα έπρεπε να χαλάει ο ήχος.

Πρακτικά χάνει πάρα πολύ.
Όπως θα έχανε και με όποιο DSP, ακόμη και αν δεν το είχες ενεργό.

Πιο απλά δεν γίνεται να το γράψω.

Το ότι δεν θέλουμε δεν είναι απόφαση που πήραμε από ξεροκεφαλιά αλλά από δοκιμές.

Ο avr παίζει κάτ' αυτόν τον τρόπο. Το pure direct δεν παρακάμπτει τα προενισχυτικά στάδια του avr. Παρακάμπτει την επεξεργασία μόνο.
Συν το ότι εδώ το on του audyssey, κατά πάσα πιθανότητα αφορούσε μόνο το ίσιωμα της απόκρισης, χωρίς επέμβαση στο curve και χωρίς διασταύρωση με άλλο σύστημα για να δεις τι πέτυχε η ισοστάθμιση μόνη της χωρίς άλλη ενέργεια.
Στο ξαναγράφω γιατί για να πετύχεις τη σωστή απόκριση θα πρέπει και να δοκιμάσεις διαφορετικές θέσεις στο χώρο των sub, εάν σου κάτσει ακύρωση (στάσιμο κύμα δηλαδή).

Στο δικάναλο σύστημα βάλε ένα mini dsp για να κάνεις σύγκριση. Κι ας σημαίνει αυτό μια έξτρα μετατροπή για να διαχειριστείς τα sub.
Και μετά θα είσαι σίγουρος για το κατά πόσο οι απώλειες που θα έχεις θα είναι τόσο σημαντικές σε σχέση με εκείνα που θα κερδίσεις.

Αυτό που γράφω δεν σημαίνει ότι προκαταλαμβανω το αποτέλεσμα. Σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις αλλιώς τη δοκιμή.

Πάντως μου έχει κάνει εντύπωση ότι το 2023 κατέβηκαν στο Μόναχο πολύ ακριβά συστήματα με subs (Magico, Goebel etc) αλλά μετά τα επόμενα δύο χρόνια δεν ξαναεμφανίστηκαν τα subs στα ίδια συστήματα
Υπήρχαν και το 2025, όπως επίσης και σούπερ συστήματα χωρίς sub.

@Tzimisce - το έχουμε καταλάβει.

Κάποιοι ναι.
Κάποιοι άλλοι πάλι...

Και μετά θα είσαι σίγουρος για το κατά πόσο οι απώλειες που θα έχεις θα είναι τόσο σημαντικές σε σχέση με εκείνα που θα κερδίσεις.

Το να μην θέλω να πληρώσω για να έχω απώλειες στο υπάρχον σήμα πως ακούγεται;
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για χιλιάρικα και όχι 100-200€ που δεν θα κλάψω αν μείνει στην άκρη;

• Like
Reactions: quevedo