Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Αν νομίζεις ότι δεν ακούω σωστά ήχο ανάμεσα από τα ηχεία, με σωστή τοποθέτηση οργάνων, βάθος και ύψος.

Εγώ δεν έγραψα αυτό. Έγραψα ότι για να ακούσεις σωστά μετακινώντας τη θέση ακρόασης, θα πρέπει και να μετακινήσεις τα ηχεία για να διατηρήσεις το τρίγωνο.

Το τρίγωνό μου είναι κάπου στα 3 μέτρα / πλευρά.
Και δεν είναι τίποτα κολλημένο στον τοίχο. :)

Μια χαρά ξέρω, είχα πιάνο στο πατρικό μου.
Ναι ρε! Με Γαλλικά και πιάνο μεγάλωσα! Μη με βλέπεις τώρα! Και οι Opeth έχουν πιάνο! 😂
Ποτέ όμως δεν πήγαινε το χέρι στην αρχή της πρώτης οκτάβας.

Αυτό εννοείται. Αλλά αυτό θα το δοκιμάσεις με κομμάτια που έχουν πιάνο, όχι με γεννήτρια συχνοτήτων.

(y)

Τα ηχεία πάνε με τον χώρο.
Ε, αν πήγες και πήρες ηχεία με 4 8άιντσα και 2 bassreflex το καθένα επειδή τα βρήκες 1000€ και τα έβαλες σε χώρο 10 τετραγωνικά, δεν σου φταίει ούτε ο χώρος ούτε τα ηχεία.
Όχι, εσύ προσωπικά, κατάλαβες νομίζω πως το εννοώ.
Κάποια ηχεία, λόγω κατασκευής (κλειστή καμπίνα π.χ.) θα δημιουργήσουν λιγότερα προβλήματα από κάποια άλλα, αλλά ως εκεί.
Τώρα, αν στο σαλόνι μου, αφού τοποθετήσω σωστά τα ηχεία μου, έχω κάποιο peak 2db στα 120hz ή μία βύθιση κάτω από τα 50hz και δεν τα ακούω και καθόλου... καλά, δεν το γράφω τι έκανα.

Αν νομίζεις ότι δεν ακούω σωστά ήχο ανάμεσα από τα ηχεία, με σωστή τοποθέτηση οργάνων, βάθος και ύψος, πρέπει να ακούσεις κάποιο σωστό σύστημα. :)
Και όχι μόνο σε χώρους που αναγκάζονται να τα έχουν σε απόσταση 10 μέτρων το ένα από το άλλο.
Πιστεύεις ότι ο ήχος που έβγαλαν στη Heaven τα μεγάλα Kef δεν ήταν καλός, αλλά ήταν καλός με τα Anthem και τα Rel;
Ή ο Γιάννης δεν είχε τη δυνατότητα να βάλει ένα Trinnov στην αλυσίδα;
Εντάξει, εγώ είμαι άλλο έργο, έχω διάφορα ηχεία (αφού τα φτιάχνω εγώ), σύμφωνα με το προσωπικό γούστο μου, και σύμφωνα με τις ιδιότητες του χώρου ακρόασης μου..
Επίσης είναι ελεύθερος, (δεν είμαι παντρεμένος, άρα παντόφλα δεν υπάρχει😁), και πρατω οπός θέλω..
Απλά ανέφερα ότι δεν υπάρχει δωμάτιο χωρίς προβλήματα..
Ο καθένας όπως νομίζει και πιστεύει, δίνει τις λύσεις του..

Εντάξει, εγώ είμαι άλλο έργο, έχω διάφορα ηχεία (αφού τα φτιάχνω εγώ), σύμφωνα με το προσωπικό γούστο μου, και σύμφωνα με τις ιδιότητες του χώρου ακρόασης μου..
Επίσης είναι ελεύθερος, (δεν είμαι παντρεμένος, άρα παντόφλα δεν υπάρχει😁), και πρατω οπός θέλω..
Ο καθένας όπως νομίζει και πιστεύει, δίνει τις λύσεις του..
Έτσι είναι, όλοι οι χώροι έχουν το ηχητικό
αποτύπωμα, αλλά τι να κάνουμε οι μεγάλοι
χώροι έχουν πλεονέκτημα...

Σιγά τώρα τις στάθμες που θα χρειαστείς. Δεν μιλάμε να ακούς στο reference, κανείς δεν το κάνει αυτό. Να εκεί στα 65dB για τις μεσαίες θέλεις να ακούς, απλώς θα πρέπει για να ακούσεις το μπάσο του περιεχομένου εφόσον υπάρχει ας πούμε στα 30Hz, να έχεις το σύστημα ικανό να παίζει στα 100dB για τη συχνότητα αυτή. Ε, δεν είναι εύκολο αυτό, ιδιαίτερα αν θέλουμε να ανέβουμε λίγο σε στάθμες καμιά δεκαριά dB ακόμα, όπου τα πράγματα γίνονται πολύ απαιτητικά μετά από το σύστημα για το μπάσο.
Και μετά θέλεις και τρόπο όλο αυτό να γίνεται με διαχείρηση ακριβή στις αλλαγές των ποσοστόσεων στο φάσμα. Δεν το κάνει αυτό κανένας pure τροπος.

Καλά, μόνο κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να πει το αντίθετο.
Αλλά υπάρχει μία ζυγαριά όπου ο καθένας βάζει τις προτεραιότητές του.
Συμβιβασμοί γίνονται ακόμη και σε επαγγελματικούς χώρους. Στο σπίτι μας δεν θα κάνουμε;

Σιγά τώρα τις στάθμες που θα χρειαστείς. Δεν μιλάμε να ακούς στο reference, κανείς δεν το κάνει αυτό. Να εκεί στα 65dB για τις μεσαίες θέλεις να ακούς, απλώς θα πρέπει για να ακούσεις το μπάσο του περιεχομένου εφόσον υπάρχει ας πούμε στα 30Hz, να έχεις το σύστημα ικανό να παίζει στα 100dB για τη συχνότητα αυτή. Ε, δεν είναι εύκολο αυτό, ιδιαίτερα αν θέλουμε να ανέβουμε λίγο σε στάθμες καμιά δεκαριά dB ακόμα, όπου τα πράγματα γίνονται πολύ απαιτητικά μετά από το σύστημα για το μπάσο.
Και μετά θέλεις και τρόπο όλο αυτό να γίνεται με διαχείρηση ακριβή στις αλλαγές των ποσοστόσεων στο φάσμα. Δεν το κάνει αυτό κανένας pure τροπος.
Άσχετο αλλά επειδή σε βρίσκω υπέρμαχο
των dsp θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις..
Σε έκθεση hi end πριν τον κωρονοιό είχα ακούσει ένα τέτοιο σύστημα νομίζω Ελληνική
εταιρεία σαν δέντρο και τα ηχεία ήταν σαν
κόκκινοι καρποί με τόρνο ξύλου προφανώς..
Είχε διόρθωση χώρου και έπαιζε ωραία.
Το κόστος όταν ρώτησα ήταν με τις συσκευές dsp κάπου στα 30.000e.
Οχι ότι με ενδιαφέρει αλλά παρακολουθώ τι κάνουν οι δικοί μας..

Άσχετο αλλά επειδή σε βρίσκω υπέρμαχο
των dsp θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις..
Σε έκθεση hi end πριν τον κωρονοιό είχα ακούσει ένα τέτοιο σύστημα νομίζω Ελληνική
εταιρεία σαν δέντρο και τα ηχεία ήταν σαν
κόκκινοι καρποί με τόρνο ξύλου προφανώς..
Είχε διόρθωση χώρου και έπαιζε ωραία.
Το κόστος όταν ρώτησα ήταν με τις συσκευές dsp κάπου στα 30.000e.
Οχι ότι με ενδιαφέρει αλλά παρακολουθώ τι κάνουν οι δικοί μας..

Είμαι υπέρμαχος του DSP, εφόσον μιλάμε για ενσωμάτωση subs σε σύστημα. Άντε και κανένα ενεργό crossover γενικότερα. Όλα μου αρέσουν και δεν ακυρώνω τίποτε.

Πριν τον κωρονοιό, δηλαδή εκείνη που έγινε στη Μιχαλακοπούλου μάλλον λίγο πριν την απαγόρευση μεγάλων event εννοείς;

AKu μάλλον.

Είμαι υπέρμαχος του DSP, εφόσον μιλάμε για ενσωμάτωση subs σε σύστημα. Άντε και κανένα ενεργό crossover γενικότερα. Όλα μου αρέσουν και δεν ακυρώνω τίποτε.

Πριν τον κωρονοιό, δηλαδή εκείνη που έγινε στη Μιχαλακοπούλου μάλλον λίγο πριν την απαγόρευση μεγάλων event εννοείς;

AKu μάλλον.

Ναι αυτά ήταν νομίζω με sub!
Πάντως το σύνολο έπαιζε πολύ ισορροπημένα
Thanks..

AKu μάλλον.

Αυτή την εταιρία εννοεί..
Είχε κατέβει δυναμικά σε δύο εκθέσεις..
Μάλλον δεν τσουλησε η φάση γιατί πέρσι δεν κατέβηκαν στην έκθεση..
Τίμια ηχεία, με ωραίες μονάδες στα ηχεία τους (Scanspeak καλές σειρές), ωραίο σχετικά ήχο, αλλά δυστυχώς τσιμπημενες τιμές..
Τι να έγινε άραγε; Υπάρχουν ακόμα;

Είχανε κατέβει μέχρι και στο Μόναχο μια χρονιά, είχαμε μιλήσει μαζί τους, είχαν ωραίες ιδέες, λίγο η αισθητική ηταν παράξενη

Και μαλιστα πιστευουν οτι οι class D δεν εχουν ηχο , δλδ δεν εχουν δικο τους ηχητικο χαρακτηρα - αποτυπωμα , οτι μπαινει βγαινει δλδ ανυπαρκτες παραμορφωσεις χαχα ! .

Στους ενισχυτες της δεκαετιας 70 με 80 , το Loudness εβγαινε σταδιακα οσο ανεβαζες την ενταση απο το volume και αυτο ειναι το σωστο , αφου σε πιο υψηλες σταθμες το αυτι ακουει πιο ομοιομορφα το ηχο . Γενικα ομως τα μπασα ειναι ατιμο πραγμα , εχουν θεμα με τα αυτια τον χωρο καθως και με τα ιδια τα ενισχυτικα και τα ηχεια , πχ ενα τελικο τρανζιστορ , στις χαμηλες συχνοτητες λειτουργει μονιμα , σε αυτες τις χαμηλες συχνοτητες η SOA ( Safe Operation Area ) του τρανζιστορ ειναι αρκετα περιορισμενη σε σχεση με αυτην στις υψηλες συχνοτητες .

Τις υψηλες συχνοτητες τις βλεπει σαν switching συχνοτητες και η αντοχη τους σε αυτες , ειναι σε επιπεδα SSOA ( Switching SOA ) δλδ και στα ορια του μπορει να αναπαραγει αυτες τις συχνοτητες .

Στους ενισχυτες της δεκαετιας 70 με 80 , το Loudness εβγαινε σταδιακα οσο ανεβαζες την ενταση απο το volume και αυτο ειναι το σωστο , αφου σε πιο υψηλες σταθμες το αυτι ακουει πιο ομοιομορφα το ηχο .

Σκέψου τώρα πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε κάποιον που ακούει για πολλαπλά sub και νομίζει ότι τα θέλουμε για να έρχεται η αστυνομία κάθε λίγο και λιγάκι, ότι εμείς τα θέλουμε για να μπορούμε να ακούμε σε χαμηλή ένταση. 😅

• Haha
Reactions: billpeppas
Σκέψου τώρα πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε κάποιον που ακούει για πολλαπλά sub και νομίζει ότι τα θέλουμε για να έρχεται η αστυνομία κάθε λίγο και λιγάκι, ότι εμείς τα θέλουμε για να μπορούμε να ακούμε σε χαμηλή ένταση. 😅
Μπορεις ομως να ακους χωρις Loudness και σε χαμηλες εντασεις , απλα θα ειναι λιγο πιο "αδειος" ο ηχος , οι περισσοτεροι απο εμας εχουμε "pure" ενισχυτικα δλδ χωρις μπασα , πριμα ( ποσο μαλλον Loudness ) και δεν παραπονιομαστε .

• Like
Reactions: Tzimisce
Μπορεις ομως να ακους χωρις Loudness και σε χαμηλες εντασεις , απλα θα ειναι λιγο πιο "αδειος" ο ηχος , οι περισσοτεροι απο εμας εχουμε "pure" ενισχυτικα δλδ χωρις μπασα , πριμα ( ποσο μαλλον Loudness ) και δεν παραπονιομαστε .

Όσο επιτρέπει η σχεδίαση των μεγαφώνων, του crossover και γενικώς τα χαρακτηριστικά του ηχείου μόνο. Κι αυτό πάλι δηλαδή θα βρει όριο στη φυσική. Τι να σου κάνει και το μεγάφωνο μόνο του που εσύ θες να ακούς σε ένταση να μην ξυπνήσει το μωρό, αλλά να έχεις και όλο το φάσμα αντιληπτό;

• Haha
Reactions: Dim.AR
Σκέψου τώρα πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις σε κάποιον που ακούει για πολλαπλά sub οτι, θα πρέπει να μπουν στο σαλόνι του.
Το θέμα δεν είναι (μόνο) εκεί.. είναι στο αν χρειάζονται subs στα 65db έντασης...

Χμ .. ναι φυσικά... αν το σύστημα έχει πάρει διαζύγιο με τα μπάσα.....