Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Καλυτερα ονομαστε το νημα, ''χρειαζομαστε τα ηχεια μας ή αρκουν 2, 4 ή περισσοτερα σαμπ και ενας επεξεργαστης
για να μας γλυτωσει απο εξοδα;''
Στη χθεσινοβραδινή μου πάντως κριτική ακρόαση, έκανα κάποιες σκέψεις αμφιβολίας.
Ησύχασα , όταν θυμήθηκα: "Έλα, το έχει πει ο Λάκης: Όταν υπάρχει η ποιότητα,τότε μου αρέσει και η ποσότητα!" :)

• Love
Reactions: Λάκης
Προσωπικά απολαμβάνω δικάναλη ακρόαση χωρίς ίχνος παιξίματος από τα 4 σαμπσ μου....Για ταινίες ναι αλλη φάση..αλλά αν έχεις ένα ηχείο που κατεβαίνει στα 30 κοντά και έχεις έναν ενισχυτή με τα διπλά από τα rms watt του ηχείου...κλαιν μαιν...

Με τα κλιπς σε υψηλές στάθμες πευτουν τα κάδρα και σε χαμηλές προς μεσαίες στάθμες ακούς - νιώθεις και πάλι το "παφάκι" του χαμηλού. Προσωπικά πόσα τραγουδια της δικιας μου collection με τζαζ , ροκ , blues , κατεβαίνουν κάτω από τα 30...

Επίσης παλι προσωπικη γνωμη...Μου αρεσει στην pure δικαναλη ακρόαση το σύστημα να παίζει μαμα ... όλα ατόφια τι βγαζουν από κουτα...ηχειο , πηγη κτλ. Απλα σωστή τοποθετηση για αποφυγή μπουμαρίσματος , ισοπλευρο τριγωνο ακρόασης και τέλος. :)

Ανωμαλία , παράκρουση πείτε οτι θετε...δεν θέλω τεχνητα μέσα διόρθωσης ή υποβοήθησης στα χαμηλά , στην δικαναλη μου ακρόαση!!! :p

Καλή χρονιά με υγεία και στους γραφοντες σε αυτο το thread!!

• Wow
Reactions: Sonus Naturalis
Μιχαλιό, όταν λες Subwoofer... Να αποδώσει ποιες συχνότητες; τις χαμηλότατες; Εδώ δεν έχουμε αποσαφηνίσει ακόμη αν χρειάζονται καν οι χαμηλές.
Μήπως ένας πιό δόκιμος τίτλος για το νήμα θα ήταν απλώς "Προσθήκη μπάσου στο σύστημα, Αξίζει;"
Με βάση τις προδιαγραφές τα Subwoofer χειρίζονται συχνότητες από τα 120 Hz και κάτω. Ενώ η συχνοτητα Cross έχει συνήθως αφετηρία τα 80 Hz. Αν θέλουμε ένα ορισμό, είναι αυτός. Το ερώτημα -κατά τη γνώμη μου- δεν αφορά τη σημασία των χαμηλών συχνοτήτων, αλλά τη δυνατότητα των Subwoofer να πετυχαίνουν την καλύτερη αναπαραγωγή τους.

Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο γνωστό γεγονός ότι κατά ποσοστό 80-90% το συνολικό περιεχόμενο της μουσικής βρίσκεται μεταξύ 60-8000 Hz. (Οπότε γιατί να παιδευόμαστε)! Αυτό είναι σωστό για τα περισσότερα ειδη μουσικής, αλλά σε ορισμένα και σημαντικά είδη το ρυθμικό μέρος (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο) αποδίδεται με τις κάτω οκτάβας (από 40 Hz και άνω). Αν το σύστημα μας δεν μπορεί να τις αποδώσει, συνήθως ακούμε τις αρμονικές τους. Όταν όμως μπορούμε να ακούμε κανονικά τις θεμελιώδεις, τότε το μεταφερομενο συναισθηματικό περιεχόμενο ενισχύεται και πολλαπλασιάζεται. Και εδώ βρίσκεται η αξία των Subwoofer. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση να είναι σωστά ρυθμισμένα και ταιριασμένα.

Προσωπικά απολαμβάνω δικάναλη ακρόαση χωρίς ίχνος παιξίματος από τα 4 σαμπσ μου....Για ταινίες ναι αλλη φάση..αλλά αν έχεις ένα ηχείο που κατεβαίνει στα 30 κοντά και έχεις έναν ενισχυτή με τα διπλά από τα rms watt του ηχείου...κλαιν μαιν...

Με τα κλιπς σε υψηλές στάθμες πευτουν τα κάδρα και σε χαμηλές προς μεσαίες στάθμες ακούς - νιώθεις και πάλι το "παφάκι" του χαμηλού. Προσωπικά πόσα τραγουδια της δικιας μου collection με τζαζ , ροκ , blues , κατεβαίνουν κάτω από τα 30...

Επίσης παλι προσωπικη γνωμη...Μου αρεσει στην pure δικαναλη ακρόαση το σύστημα να παίζει μαμα ... όλα ατόφια τι βγαζουν από κουτα...ηχειο , πηγη κτλ. Απλα σωστή τοποθετηση για αποφυγή μπουμαρίσματος , ισοπλευρο τριγωνο ακρόασης και τέλος. :)

Ανωμαλία , παράκρουση πείτε οτι θετε...δεν θέλω τεχνητα μέσα διόρθωσης ή υποβοήθησης στα χαμηλά , στην δικαναλη μου ακρόαση!!! :p

Καλή χρονιά με υγεία και στους γραφοντες σε αυτο το thread!!
Ποιο Klipsch έχεις που κατεβαίνει κάτω από 30Hz; Γιατί συνήθως ακόμη και με 2 8-ιντσα (π.χ το RP- 8000) η απόκριση συχνότητας είναι >30-35Hz και ακόμη και σε αυτό το επίπεδο έχει πτώση >5dB! Δηλαδή η ουσιαστική απόδοση χαμηλών είναι >40-45Ηz

Capture.JPG

Last edited:
Υποθέτω ότι αναφέρεσαι στο γνωστό γεγονός ότι κατά ποσοστό 80-90% το συνολικό περιεχόμενο της μουσικής βρίσκεται μεταξύ 60-8000 Hz. (Οπότε γιατί να παιδευόμαστε)! Αυτό είναι σωστό για τα περισσότερα ειδη μουσικής, αλλά σε ορισμένα και σημαντικά είδη το ρυθμικό μέρος (ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο) αποδίδεται με τις κάτω οκτάβας (από 40 Hz και άνω).
Όχι, αντίθετα, να παιδευόμαστε θέλω, γιατί ΟΛΕΣ οι ηχογραφήσεις απο -τα αρκετά- είδη μουσικής που μου αρέσουν, έχουν τεράστια ωφέλεια, αν κατα την αναπαραγωγή τους είναι εφικτή η απόδοση του φάσματος κάτω απο τα 60Hz

Αν το σύστημα μας δεν μπορεί να τις αποδώσει, συνήθως ακούμε τις αρμονικές τους. Όταν όμως μπορούμε να ακούμε κανονικά τις θεμελιώδεις, τότε το μεταφερομενο συναισθηματικό περιεχόμενο ενισχύεται και πολλαπλασιάζεται.
Συμφωνούμε απολύτως εδώ

Και εδώ βρίσκεται η αξία των Subwoofer. Υπό την αυστηρή προϋπόθεση να είναι σωστά ρυθμισμένα και ταιριασμένα.
Ή, εδώ μπορεί να βρίσκεται η αξία των γούφερ, που εξαρχής θα υπάρχουν στα ηχεία και που με την υπολογισμό-ενσωμάτωση απλά του φίλτρου του των γούφερ στο κροσόβερ του ηχείου, θα κάνουν την δουλειά και τελειώνει η υπόθεση.

Ποιο Klipsch έχεις που κατεβαίνει κάτω από 30Hz; Γιατί συνήθως ακόμη και με 2 8-ιντσα (π.χ το RP- 8000) η απόκριση συχνότητας είναι >30-35Hz και ακόμη και σε αυτό το επίπεδο έχει πτώση >5dB! Δηλαδή η ουσιαστική απόδοση χαμηλών είναι >40-45Ηz

View attachment 263709
Τα RP8000 series 2 .

Δεν είπα πως κατεβαίνουν κάτω από τα 30 , απλα με εναν ισχυρό ενισχυτή και πέραν των μετρήσεων του , οπως το γραφημα που έβαλες ,στην πράξη νιώθεις τον μπουμ / παφ σε καποια ελάχιστα τραγουδια (της δικιάς μου collection) που κατεβαίνουν χαμηλά και δεν το ακούς... 😊

Τα Klipsch οδηγούνται από Hypex Ncore 500X 2x300Ω .

IMG_1242.jpeg

Ή, εδώ μπορεί να βρίσκεται η αξία των γούφερ, που εξαρχής θα υπάρχουν στα ηχεία και που με την υπολογισμό-ενσωμάτωση απλά του φίλτρου του των γούφερ στο κροσόβερ του ηχείου, θα κάνουν την δουλειά και τελειώνει η υπόθεση.

Nope. Δεν μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά τα μεγάλα γούφερ ενσωματωμένα στα ηχεία. Δεν είναι μόνο ότι δεν θα είναι στην ιδανική θέση στον χώρο, αλλά υπάρχουν και θέματα που έχουν να κάνουν με την απομόνωση των κραδασμών στα υπόλοιπα μέρη του ηχείου.
Μιλώντας τουλάχιστον για ηχεία που δεν χρησιμοποιούν... διαστημική τεχνολογία για να αποφύγουν κάτι τέτοιο.

Να δώσουμε τον εξής τίτλο ;;

"Προσθήκη subwoofer σε δικάναλο.. ανάγκη ή υπερβολή ;;"

Ακούω προτάσεις...
απο προσωπικης αποψης ουτε αναγκη το θεωρω αλλα ουτε και υπερβολη. Με τα super linton πολλες φορες ακουω με το sub off και αλλες φορες με το sub on.
Και στις 2 περιπτωσεις ειμαι ευχαριστημενος πολυ απο το αποτελεσμα. Το cross toy sub το εχω ρυθμισμενο στο κατωτατο οριο δλδ στα 40 στο δικο μου και απο εκει και περα παιζω μονο με το gain ,

Nope. Δεν μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά τα μεγάλα γούφερ ενσωματωμένα στα ηχεία. Δεν είναι μόνο ότι δεν θα είναι στην ιδανική θέση στον χώρο, αλλά υπάρχουν και θέματα που έχουν να κάνουν με την απομόνωση των κραδασμών στα υπόλοιπα μέρη του ηχείου.
Μιλώντας τουλάχιστον για ηχεία που δεν χρησιμοποιούν... διαστημική τεχνολογία για να αποφύγουν κάτι τέτοιο.
Λεωνίδα, απο θεωρίες καλά πάμε, απο μια καινούργια και κάθε τόσο, τα ηχεία που κατασκευάζονται δηλ τόσα χρόνια με αυτόν τον τρόπο είναι όλα λάθος; εκτός κι αν έχουν διαστημική τεχνολογία;

Η προσθήκη sub στο σύστημα θεωρητικά είναι καλή ιδέα. Πρακτικά σκαλώνει σε διάφορα θέματα, όλο και πιο δύσκολα όσο ανεβαίνει το επίπεδο του συστήματος.

Σε πραγματικά ακριβά συστήματα για παράδειγμα, είναι δύσκολο να βρεις προενισχυτή που να έχει φίλτρα high pass για τα κύρια ηχεία και έξοδο sub με το κατάλληλο low pass φίλτρο.

Μη μιλήσουμε για τα διάφορα DSP που κυκλοφορούν.. θεωρούνται (και σε έναν μεγάλο βαθμό είναι) low end με τα στάνταρντς που έχουν συνηθίσει οι απαιτητικοί πελάτες.

Overall, ένα σχετικά σοβαρό ηχείο μπορεί να κατέβει με ικανοποιητικό SPL μέχρι τα 35-40Hz, μπορεί και παρακάτω αν βοηθάει ο χώρος.
Κάποιος που έχει πραγματικά σοβαρό σύστημα, αν δεν έχει σοβαρά προβλήματα ο χώρος του, αυτή η απόκριση είναι ικανοποιητική για τα πιο πολλά ακούσματα, και δεν αξίζει να χαλάσει το σύστημά του προσθέτοντας sub.

Η προσθήκη sub στο σύστημα θεωρητικά είναι καλή ιδέα. Πρακτικά σκαλώνει σε διάφορα θέματα, όλο και πιο δύσκολα όσο ανεβαίνει το επίπεδο του συστήματος.

Σε πραγματικά ακριβά συστήματα για παράδειγμα, είναι δύσκολο να βρεις προενισχυτή που να έχει φίλτρα high pass για τα κύρια ηχεία και έξοδο sub με το κατάλληλο low pass φίλτρο.

Μη μιλήσουμε για τα διάφορα DSP που κυκλοφορούν.. θεωρούνται (και σε έναν μεγάλο βαθμό είναι) low end με τα στάνταρντς που έχουν συνηθίσει οι απαιτητικοί πελάτες.

Overall, ένα σχετικά σοβαρό ηχείο μπορεί να κατέβει με ικανοποιητικό SPL μέχρι τα 35-40Hz, μπορεί και παρακάτω αν βοηθάει ο χώρος.
Κάποιος που έχει πραγματικά σοβαρό σύστημα, αν δεν έχει σοβαρά προβλήματα ο χώρος του, αυτή η απόκριση είναι ικανοποιητική για τα πιο πολλά ακούσματα, και δεν αξίζει να χαλάσει το σύστημά του προσθέτοντας sub.
Ναι αλλά και στη δική σου περίπτωση, εδώ ακούμε ότι τα ηχεία σου, με τα δυό οκτάϊντσα ανα καμπίνα είναι λάθος.

Ποιο ηχείο έχει ικανοποιητικό SPL στους 35 κύκλους και με τι αποκοπή και σε τι απόσταση ακρόασης;

• Like
Reactions: Deneb
Παίδες, μιλάτε για 35hz ενώ και μόνο σαν συχνότητα χρειάζεται κάποια μέτρα απόσταση από τα ηχεία που δεν υπάρχουν σε απλά σπίτια.
Το μήκος κύματος των 35hz είναι 10 μέτρα.
Όπου σε τέτοιο χώρο αποκτάς άλλα προβλήματα για να ακούσεις μουσική.

• Like
Reactions: Deneb
Παίδες, μιλάτε για 35hz ενώ και μόνο σαν συχνότητα χρειάζεται κάποια μέτρα απόσταση από τα ηχεία που δεν υπάρχουν σε απλά σπίτια.
Το μήκος κύματος των 35hz είναι 10 μέτρα.
Όπου σε τέτοιο χώρο αποκτάς άλλα προβλήματα για να ακούσεις μουσική.
Μόνο με σωστή ενσωμάτωση πολλαπλών subwoofer (Π.χ 4X12ιντσα, 4X15ιντσα ) μπορείς να εξαλείψεις ακυρώσεις του χώρου και να πετύχεις 100+dB σε συχνότητες 30-35Hz σε θέση ακρόασης 2,5 μέτρων, οπότε τότε τα 35Hz ακούγονται κανονικότατα σαν νότες ίδιας (υποκειμενικά) έντασης με το υπολοιπο φάσμα

Λεωνίδα, απο θεωρίες καλά πάμε, απο μια καινούργια και κάθε τόσο, τα ηχεία που κατασκευάζονται δηλ τόσα χρόνια με αυτόν τον τρόπο είναι όλα λάθος; εκτός κι αν έχουν διαστημική τεχνολογία;

Δεν είναι θεωρία ούτε οι θέσεις των subwoofer όταν μιλάμε για δύο subwoofer, μια και αυτό γράφεις για τα δύο ηχεία, και οι εταιρίες με ενσωματωμένο ενεργό subwoofer στο σώμα του ηχείου είναι ελάχιστες.
Και εκεί θα χρειαστείς σωστή ενσωμάτωση του subwoofer με τα ρυθμιστικά που παρέχονται, τα οποία δεν είναι και πάλι επαρκή.

Αυτό το έχω αναφέρει κι εγώ στην κουβέντα, όμως έρχεται μία η άλλη γιατί χωρίς αυτό, ακούς ακόμα πιο λάθος. Βάζεις στη ζυγαριά και τα δύο.

προσωπικως, μου αρεσει ο ηχος του φυσικου οργανου, οπως αυτος ακουγεται, σε φυσικη ακροαση ανευ μικροφωνων κ ενισχυτικων--ακουστικη κιθαρα, βιολι, λαουτο, ντεφι, φλογερα, ακορντεον, ντραμς, κλπ κλπ....κ επομενως το 'μπασο' κ το sub, μου ειναι πρακτικως αδιαφορα..πειτε με περιεργο αλλα αυτο ευχαριστει τον εγκεφαλο μου

Πραγματικά θα λάβω σοβαρά υπόψη μου τον 1ο που θα έρθει να ακούσει εδώ και θα μου πει "χρειάζεσαι sub"...

Μέχρι τώρα όλοι οι φίλοι που έχουν περάσει , στην ερώτηση μου "χρειάζομαι κατά την γνώμη σου sub;;" , γελάνε...