Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Πάντως, και η κιθάρα, και το ακορντεόν και προφανώς η ντραμς έχουν να πάρουν απο sub woofer.

Και που να δεις το πιάνο πόσο το χρειάζεται. Εδώ ακόμα και με το παμπάλαιο synth που δεν έχει και τίποτε το συγκλονιστικό από samples πιάνου, με τα δαπέδου παλιότερα δεν επαρκούσαν να βγάλουν τις χαμηλότερες νότες.

Πραγματικά θα λάβω σοβαρά υπόψη μου τον 1ο που θα έρθει να ακούσει εδώ και θα μου πει "χρειάζεσαι sub"...

Μέχρι τώρα όλοι οι φίλοι που έχουν περάσει , στην ερώτηση μου "χρειάζομαι κατά την γνώμη σου sub;;" , γελάνε...
Βλαδιμηρε για να ακουστεί μια νότα 35hz στην ίδια ενταση με τις μεσαιες ή υψηλές συχνοτητες πρεπει το ηχείο να μπορεί να την παιξει ενισχυμενη κατα 30db στην θεση ακροασης. Αυτό, αν δεις τις προδιαγραφές των ηχειων σου, και οχι μόνο, και των δικων και των περισσοτερων, ειναι ανεφικτο χωρίς ενσωματωση sub. Το αυτί μας είναι πολύ αναισθητο στις χαμηλές συχνοτητες και για να εχουμε την αισθηση ότι τις ακουμε στην ιδια ενταση με τις μεσουψηλές πρέπει να παίζουν στα +30db. Οπότε αν στα 2,5 μετρα ακούς σε μεση στάθμη 80db για να εχεις την αισθηση ότι μια νότας 35hz ακούγεται στη ιδια ενταση, αυτη πρεπει να ειναι στα 110db!!! Σχεδόν ούτε πανακριβα sub δεν μπορουν να το κανουν απο μονα τους!

• Like
Reactions: billpeppas
Συμφωνώ. Όμως: Όλα τα Subwoofer έχουν ρυθμιστικό της συχνότητας Crossover. Και αναστροφής πολικότητας. Πολύ λίγα έχουν ρυθμιστικό φάσης και αυτό είναι πρόβλημα.

Το ρυθμιστικό της φάσης καλό είναι όταν υπάρχει, αλλά αφορά μία συχνότητα. Ή ένα μικρό μέρος των συχνοτήτων. Χρειάζεται περισσότερος έλεγχος της φάσης σε όλο το φάσμα.

Κάπως έτσι ξεδιπλώνεται η ανάγκη για τα συστήματα ισοστάθμισης και τα φίλτρα τους.

Για να μην έχουμε στεναχώριες,θα μιλήσω για τα δικά μου ηχεία.
Έχω τα dynaudio bm5 mkτοσο (😀) που κατεβαίνουν μέχρι τους 48 κύκλους βάσει προδιαγραφών.
Σας παραθέτω ένα (νομίζω ) χρήσιμο πινακακι,όπου μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πόσα όργανα (αν βέβαια τα συμπεριλαμβάνει η ηχογράφηση) χάνω.
Έχω και ένα σαμπ της elac που κατεβαίνει βάσει προδιαγραφών μέχρι τους 35 κύκλους.
Το είχα πάρει μπας και ακούσω ήχο της προκοπής ,σε συνδιασμό με αυτά τα αξιολυπητα Dali που είχα.
Θα κερδίσω ή θα χάσω λοιπόν αν το συνδέσω?
Θεωρητικά θα κερδίσω ΑΛΛΆ...
Στον μπελά που θα με βάλει για να το κάνω να παίξει ΣΩΣΤΆ,δεν ξαναμπαίνω.
Το στανιό μου έβγαλε την προηγούμενη φορά και σιγά μην έπαιξε καλά.
Τα τωρινά μου ηχεία με αφήνουν απόλυτα ευχαριστημένο με τον ήχο τους,οπότε κάθομαι στ'αυγα μου.
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζομαι.

Attachments

• αποκρίσεις οργάνων.jpg
    αποκρίσεις οργάνων.jpg
    236.6 KB · Views: 12
Η προδιαγραφές της Υψηλής Πιστότητας καθόρισαν το παιχνίδι. Κάθε τι που ηχογραφείται, πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να αναπαραχθεί πιστότερα προς την ηχογράφηση.
Στο θέμα που συζητάμε:
Έχει καταγράψει η ηχογράφηση πιάνο ή μπάσο γύρω ή και κάτω απο τα 40Ηz? Οφείλει να βρεθεί τρόπος να αναπαραχθεί αυτή η ηχογράφηση στο έπακρο. Ενα ηχείο που έχει F3 π.χ. στα 55Hz και με την όποια υποβοήθηση του χώρου, δεν θα την αναπαράξει στο έπακρο. Υπάρχει τρόπος αυτό το ηχείο να βοηθηθεί και να κάνει την υπέρβαση; Ναι, η προσθήκη καμπίνας (-ών) με όλο το βοηθητικό υλικό για την προσαρμογή.
Είναι τα παραπάνω αυτονόητα; ΟΧΙ
Γιατί; Διότι απέχει η θεωρία απο την πράξη.

edit: @mdvq μαζί γράφαμε :)

• Like
Reactions: mdvq
Για να μην έχουμε στεναχώριες,θα μιλήσω για τα δικά μου ηχεία.
Έχω τα dynaudio bm5 mkτοσο (😀) που κατεβαίνουν μέχρι τους 48 κύκλους βάσει προδιαγραφών.
Σας παραθέτω ένα (νομίζω ) χρήσιμο πινακακι,όπου μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πόσα όργανα (αν βέβαια τα συμπεριλαμβάνει η ηχογράφηση) χάνω.
Έχω και ένα σαμπ της elac που κατεβαίνει βάσει προδιαγραφών μέχρι τους 35 κύκλους.
Το είχα πάρει μπας και ακούσω ήχο της προκοπής ,σε συνδιασμό με αυτά τα αξιολυπητα Dali που είχα.
Θα κερδίσω ή θα χάσω λοιπόν αν το συνδέσω?
Θεωρητικά θα κερδίσω ΑΛΛΆ...
Στον μπελά που θα με βάλει για να το κάνω να παίξει ΣΩΣΤΆ,δεν ξαναμπαίνω.
Το στανιό μου έβγαλε την προηγούμενη φορά και σιγά μην έπαιξε καλά.
Τα τωρινά μου ηχεία με αφήνουν απόλυτα ευχαριστημένο με τον ήχο τους,οπότε κάθομαι στ'αυγα μου.
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζομαι.

Κι αυτά τα διαγράμματα στο περίπου είναι. Δεν περιλαμβάνουν όλες τις περιπτώσεις. Δείχνει ας πούμε τη φωνή μέχρι τα 55Ηz.

Εδώ στα 43Hz...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το μπάσο είναι μπελάς.
Θέλει μεγάλα ηχεία ή μικρότερα με συνοδεία sub(s). Θέλει μεγάλα ενισχυτικά. Που σημαίνει αυξημένο κόστος.
Θέλει κατάλληλο χώρο, όχι μόνο απο πλευράς επιφάνειας ή όγκου, αλλά εχει μεγάλη σημασία και το ποιοι μένουν και κινούνται μέσα σε αυτόν το χώρο αλλά επίσης και ποιοί γειτνιάζουν με αυτό το χώρο. Που σημαίνει αποδοχή απο τρίτους.
Όχι σπάνια, η ακουστική φόρτιση του χώρου απαιτεί treatment με μετρήσεις, ηχοαπορροφητικά και υλικά διασποράς, χρόνο και χρήμα προς τιθάσευση του φαινομένου

Μόνο με σωστή ενσωμάτωση πολλαπλών subwoofer (Π.χ 4X12ιντσα, 4X15ιντσα ) μπορείς να εξαλείψεις ακυρώσεις του χώρου και να πετύχεις 100+dB σε συχνότητες 30-35Hz σε θέση ακρόασης 2,5 μέτρων, οπότε τότε τα 35Hz ακούγονται κανονικότατα σαν νότες ίδιας (υποκειμενικά) έντασης με το υπολοιπο φάσμα

Ξέρεις πως θα ακούγεται αυτό στα άλλα δωμάτια του σπιτιού; 😂

Και σε ρωτώ (και) από εδώ.. εγώ πιστεύεις ότι χρειάζομαι sub ;;;

Εσύ έχεις πολύ περισσότερο μπάσο.
Σε τι απόσταση από τον πίσω τοίχο έχεις τα ηχεία σου;
Πήγαινε τα 1 μέτρο μακριά από τον πίσω τοίχο να δεις πως θα παίξουν

Το μπάσο είναι μπελάς.
Θέλει μεγάλα ηχεία ή μικρότερα με συνοδεία sub(s). Θέλει μεγάλα ενισχυτικά. Που σημαίνει αυξημένο κόστος.
Θέλει κατάλληλο χώρο, όχι μόνο απο πλευράς επιφάνειας ή όγκου, αλλά εχει μεγάλη σημασία και το ποιοι μένουν και κινούνται μέσα σε αυτόν το χώρο αλλά επίσης και ποιοί γειτνιάζουν με αυτό το χώρο. Που σημαίνει αποδοχή απο τρίτους.
Όχι σπάνια, η ακουστική φόρτιση του χώρου απαιτεί treatment με μετρήσεις, ηχοαπορροφητικά και υλικά διασποράς, χρόνο και χρήμα προς τιθάσευση του φαινομένου
Ναι αλλα ειναι διαχρονική επένδυση. Μπορει να χάνουμε την άκρη μας, εγώ ειδικά βιάστηκαν λίγο, αλλα το μπασο το ακούν ακόμα και οι κουφοί lol

Εν τω μεταξύ δεν θέλουν όλα τα ηχεία την ίδια απόσταση από τον πίσω τοίχο. Για ίδια «μεγέθη» ηχείων εννοώ.

Κι άλλες δοκιμές, κι άλλη εκταμίευση χρόνου...

Τα μεγάλα ηχεία που σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν σχεδόν ο κανόνας, εξοβελίστηκαν για λόγους πρακτικούς, καθώς άλλαζε και το lifestyle, η πρόοδος στην τεχνολογία των μεγαφώνων επέτρεψε την κατασκευή δυνατών μοτέρ σε μικρότερης διαμέτρου μεγάφωνα, που σε συστοιχία προσπάθησαν να υποκαταστήσουν τη χρησιμότητα των προηγούμενων.
Και μετά ήρθε και ο "ειδικός τύπος" και το μάρκετινγκ, να ολοκληρώσουν την αλλαγή.
"Τί περισσότερο να σου χρειάζεται τώρα εσένα για οικιακή χρήση",
" κομψό, όμορφο και εντάσσεται εύκολα στο χώρο ενός τυπικού σαλονιού, όχι εκείνες οι γκουμούτσες..."
"...απέδωσε τη δεύτερη οκτάβα ικανοποιητικά, σε σχέση με την αναφορά, με πλούσιο και ταχύ μπάσο που δεν λερώνει τις χαμηλομεσαίες....
" Για την κατηγορία του, κορυφαίο στην έκταση χαμηλά"

• Love
  • Like
Reactions: vlad66 and superfly
Καί έρχομαι στον τελευταίο παράγοντα που αφορά γενικότερα βέβαια το Hi fi , που είναι ίσως ο σημαντικότερος και τον οποίο παραβλέπουμε σκανδαλωδώς στις μεταξύ μας συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, αναλύσεις κλπ
Το προφίλ του ακροατή

• Like
Reactions: vlad66
Τα μεγάλα ηχεία που σε προηγούμενες δεκαετίες ήταν σχεδόν ο κανόνας, εξοβελίστηκαν για λόγους πρακτικούς, καθώς άλλαζε και το lifestyle, η πρόοδος στην τεχνολογία των μεγαφώνων επέτρεψε την κατασκευή δυνατών μοτέρ σε μικρότερης διαμέτρου μεγάφωνα, που σε συστοιχία προσπάθησαν να υποκαταστήσουν τη χρησιμότητα των προηγούμενων.
Και μετά ήρθε και ο "ειδικός τύπος" και το μάρκετινγκ, να ολοκληρώσουν την αλλαγή.
"Τί περισσότερο να σου χρειάζεται τώρα εσένα για οικιακή χρήση",
" κομψό, όμορφο και εντάσσεται εύκολα στο χώρο ενός τυπικού σαλονιού, όχι εκείνες οι γκουμούτσες..."
"...απέδωσε τη δεύτερη οκτάβα ικανοποιητικά, σε σχέση με την αναφορά, με πλούσιο και ταχύ μπάσο που δεν λερώνει τις χαμηλομεσαίες....
" Για την κατηγορία του, κορυφαίο στην έκταση χαμηλά"

Έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν comeback τα ηχεία με μεγάλη μπάφλα πάντως. Εντάξει, λογικό να έρχονται και να παρέρχονται τάσεις.

Πάντως εγώ έχω ρίξει άγκυρα στις απόψεις μου. Τα ηχεία (με καμπίνα) είναι ηχητικά έπιπλα. Άρα ως τέτοια υπόκεινται στους νόμους της μόδας. Να αλλάξουμε λιγάκι βρε αδερφέ. Όχι κάθε μέρα το ίδιο φαγητό... .

• Like
Reactions: Panoramix
Ξέρεις πως θα ακούγεται αυτό στα άλλα δωμάτια του σπιτιού; 😂

Εσύ έχεις πολύ περισσότερο μπάσο.
Σε τι απόσταση από τον πίσω τοίχο έχεις τα ηχεία σου;
Πήγαινε τα 1 μέτρο μακριά από τον πίσω τοίχο να δεις πως θα παίξουν
Σιγά μην μπούμε και μέσα στο γουφερ 🤪
Άσε να υπάρχει και λίγος χώρος να ακουμπάμε το καφεδάκι μας στο τραπεζάκι 😄

Πάντως εγώ έχω ρίξει άγκυρα στις απόψεις μου. Τα ηχεία (με καμπίνα) είναι ηχητικά έπιπλα. Άρα ως τέτοια υπόκεινται στους νόμους της μόδας. Να αλλάξουμε λιγάκι βρε αδερφέ. Όχι κάθε μέρα το ίδιο φαγητό... .
Αυτό πάει στό Προφίλ του Ακροατή, που έγραψα πιο πάνω...
Και θέλει άλλο νήμα :)

Αν δεν υπήρχε η κυρα Φρόσω; (είχε εξαλειφθεί ο παράγοντας αυτός)
Και πάλι όχι.

Σε κάποια τρακς που χρησιμοποιούμε για δοκιμή έχω την εντύπωση ότι ο χώρος μου δεν αντέχει "χαμηλότερο" χαμηλό, ακόμα και σε εντάσεις των 75-80db

Πονάνε τα τύμπανα στα αφτιά και αν το "πονάνε" δεν είναι σωστή έκφραση, τότε να πω "βουλώνουν" σαν να κατεβαίνεις απότομα από υψόμετρο.

Τα ηχεία δεν φαίνονται να ζορίζονται καθόλου, τα όργανα στον τελικό λένε ότι "παραδίδουν" ψίχουλα σε watts .

Κάνε έναν κόπο και βάλε αυτό στο Tidal που έχεις:

Screenshot_20260103-001953.png

Το τρακ (που είναι πράσινο) ... Why so Serious?

Στο 03:27 θα ακούσεις μόνο χαμηλές συχνότητες, πρόσεχε μην έχεις πολύ ψηλά την ένταση του ενισχυτή σου...

Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα τρακς "δοκιμών" που μου ήρθε στο μυαλό τώρα που είμαι στην δουλειά και όχι στο σπίτι.. (γι'αυτό και δεν μπορώ να βάλω λινκ , παρά μόνο screenshot)

Έχουμε και άλλα "βασανιστικά" για woofers κλπ, που δεν τα θυμάμαι...