Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Το αυτό ισχύει και για τα καλώδια και μάλιστα χωρίς καμμία επέμβαση όμως εκεί κάνει τζιζ!
Τελικά όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος στο σύστημά μας και μόνο σ' αυτό.
Σε τι με ωφελούν δύο,τεσσερα και βάλε subs σε άλλο σύστημα και χώρο;
Ρε συ θρησκευτικέ,έχεις καλωδιομανια και "απαιτείς" όλος ο κόσμος να ασπαστεί την άποψη σου.
Ποιος σου είπε ότι, σχεδόν, όλοι εμείς,δεν έχουμε καλώδια?
Εγώ έχω audio quest,kimper,wireworld, atlas,monster,mogami,belden,van damme ,van de hulle και μπορεί και άλλα που δεν θυμάμαι.
Τι μας πέρασες?
Τίποτα πιτσιρικάδες χθεσινους ,που είδαν φως και μπήκαν?
Εσύ γουστάρεις να χαλάς τα ωραία σου ευρώ εκεί και γω εδώ.
Ούτε εγώ θα γίνω μπάτσος στην τσέπη σου ούτε εσύ στη δική μου.
Πάμε λοιπόν με αγάπη και κατανόηση στα θέλω του άλλου και ας αφήσουμε πίσω ,τους αφορισμούς και τα θεσφατα.
Για να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο είμαστε εδώ ,να μαθαίνουμε πέντε πράγματα από αυτούς που ξέρουν πιο πολλά από μας και όχι να τον κόντραρουμε και να του επιβάλλουμε την γνώμη μας.

Α και κάτι άλλο.
Άλλο είναι να προτείνεις καλώδιο σαν και αυτό που πρότεινε ο Λευτέρης,που έκανε 20 ευρώ το μέτρο και αν δεν σου κάνει το χαρίζεις και άλλο με 250 ,που αν δεν σου κάνει τον ήπιες

Last edited:
Ρε συ θρησκευτικέ,έχεις καλωδιομανια και "απαιτείς" όλος ο κόσμος να ασπαστεί την άποψη σου.
Εγώ έχω audio quest,kimper,wireworld, atlas,monster,mogami,belden,van damme ,van de hulle και μπορεί και άλλα που δεν θυμάμαι.
Τι μας πέρασες?
Πάμε λοιπόν με αγάπη και κατανόηση στα θέλω του άλλου και ας αφήσουμε πίσω ,τους αφορισμούς και τα θεσφατα.
Για να υποστηρίζει ο ένας τον άλλο είμαστε εδώ ,να μαθαίνουμε πέντε πράγματα από αυτούς που ξέρουν πιο πολλά από μας και όχι να τον κόντραρουμε και να του επιβάλλουμε την γνώμη μας.

Α και κάτι άλλο.
Άλλο είναι να προτείνεις καλώδιο σαν και αυτό που πρότεινε ο Λευτέρης,που έκανε 20 ευρώ το μέτρο και αν δεν σου κάνει το χαρίζεις και άλλο με 250 ,που αν δεν σου κάνει τον ήπιες
Το' γραψα στο post #95 . Το ξαναγράφω

Καί έρχομαι στον τελευταίο παράγοντα που αφορά γενικότερα βέβαια το Hi fi , που είναι ίσως ο σημαντικότερος και τον οποίο παραβλέπουμε σκανδαλωδώς στις μεταξύ μας συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, αναλύσεις κλπ
Το Προφίλ του Ακροατή

Και πάλι όχι.

Σε κάποια τρακς που χρησιμοποιούμε για δοκιμή έχω την εντύπωση ότι ο χώρος μου δεν αντέχει "χαμηλότερο" χαμηλό, ακόμα και σε εντάσεις των 75-80db

Πονάνε τα τύμπανα στα αφτιά και αν το "πονάνε" δεν είναι σωστή έκφραση, τότε να πω "βουλώνουν" σαν να κατεβαίνεις απότομα από υψόμετρο.

Τα ηχεία δεν φαίνονται να ζορίζονται καθόλου, τα όργανα στον τελικό λένε ότι "παραδίδουν" ψίχουλα σε watts .

Κάνε έναν κόπο και βάλε αυτό στο Tidal που έχεις:

223850-0f485f486651f7b10d54a081e3ac31e0.jpg

Το τρακ (που είναι πράσινο) ... Why so Serious?

Στο 03:27 θα ακούσεις μόνο χαμηλές συχνότητες, πρόσεχε μην έχεις πολύ ψηλά την ένταση του ενισχυτή σου...

Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα τρακς "δοκιμών" που μου ήρθε στο μυαλό τώρα που είμαι στην δουλειά και όχι στο σπίτι.. (γι'αυτό και δεν μπορώ να βάλω λινκ , παρά μόνο screenshot)

Έχουμε και άλλα "βασανιστικά" για woofers κλπ, που δεν τα θυμάμαι...

Λοιπόν το άκουσα. Πραγματικά αυτό το μουσικό έργο μπορεί να δοκιμάσει τα όρια ενός συστήματος. Περιέχει πολύ χαμηλές συχνότητες, εκρήξεις και έντονα μεταβατικά.

Στο θέμα του χώρου. Υπάρχει περίπτωση ο χώρος σου να συντονίζεται με ορισμένες συχνότητες και να αντιδρά. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ψηλά η ένταση. Εάν οι επερχόμενες συχνότητες συμπέσουν με την ιδιοσυχνότητα του χώρου, τότε προκαλείται το φαινόμενο του συντονισμού και τα υλικά του χώρου αρχίζουν να δονούνται και δημιουργούνται διάφορα περίεργα.
Μου έχει τύχει μία φορά στο χώρο μου κατά τη διάρκεια ζωντανής ηχογράφησης ακουστικής μουσικής.
Γράφαμε 2 φωνές και 2 όργανα (μπουζούκι, κιθάρα) και προστέθηκε 3η φωνή κι' 1 όργανο ακόμα (στεριανό λαούτο) και ένοιωσα το χώρο να παραμορφώνει. Και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούμε ενισχυτές ή ηχεία (καθαρά ακουστική μουσική)!

Τώρα για το κομμάτι που βάζεις. Ακούγοντας το με ακουστικά είναι φανερό ότι έχει αναμίξει ήχους από έγχορδα που ακούγονται από διάφορες πλευρές, δεξιά, κέντρο, αριστερά και μπροστά, πίσω ή στο βάθος μαζί με ήχους από κρουστά και συνθεσάιζερ. Η ανάμιξη τεχνητών και φυσικών ήχων δίνει ένα απίστευτα πολύπλοκο άκουσμα.
Τώρα το ερώτημα είναι: Πόσο ποσοστό ακούς από όλα αυτά καθαρά και ευδιάκριτα μέσα από τα ηχεία σου;
Πως θα ακούγεται αν μεταφέρεις τα ηχεία 20-30 cm πιο μπροστά (απομακρύνοντας τα από τους πίσω τοίχους);
Πως θα ακούγεται εάν -για πειραματικούς λόγους- μεταφέρεις τα ηχεία προς το κέντρο του δωματίου απομακρύνοντας τα εντελώς από πίσω και πλαϊνούς τοίχους και γωνίες; (Δύσκολο βέβαια)...

Ή τι ποσοστό πιάνουν τα 2 Earfun σε σχέση με τα ηχεία;!
Εντάξει, σαν να συγκρίνουμε ποδήλατο με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, αλλά από τις συγκρίσεις όλο και κάτι μαθαίνουμε! 😄

Υ.Γ. Καλή Χρονιά εύχομαι! :) 🎅

• Like
Reactions: Sonorus
Θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται πιο κατανοητός, απλός, και γρήγορος γιατί πρέπει να φύγω για δουλειά αμέσως :ΡΕ

Τα προβλήματα στην αναπαραγωγή του εύρους συχνοτήτων που αποκαλούμε "μπάσο" είναι πολλά, και τα περισσότερα προέρχονται από την φυσική, τους "νόμους", το "τι συμβαίνει", όταν αναπαράγουμε αυτές τις συχνότητες εντός των 4 τειχών ενός σπιτιού, σε ένα δωμάτιο.
Μεγαλύτερο θέμα ο χρόνος αντίχησης των χαμηλών συχνοτήτων. Το sub/ηχείο μας, βαράει μια "νότα" και σταματάει... ο ήχος όμως συνεχίζει να "παίζει" στον χώρο μας για 0.5, 0.6, 0.7, ακόμα και 2 δευτερόλεπτα λόγω των ακουστικών ιδιοτήτων του χώρου μας (όλοι έχουμε βρεθεί σε ένα σπίτι που κτίζεται και σε ένα εντελώς άδειο δωμάτιο, μόνο με παράθυρα και τοίχους και θυμόμαστε πολύ καλά πως είναι όταν μιλήσεις σχετικά φωναχτά, ο ήχος στον χώρο αυτό).
Ταυτόχρονα, υπάρχει και το άλλο πρόβλημα, οι ακυρώσεις συχνοτήτων λόγω των ανακλάσεων.
Μπορεί το subwoofer/ηχείο σου να βγάζει 100dB στα 35Hz, αλλά λόγω των ακυρώσεων, στην θέση ακρόασης σου να υπάρχει μεγάλη πτώση της στάθμης σε εκείνη την συχνότητα, οπότε έχεις π.χ. 100dB στο φάσμα 30-34Hz, 75dB στα 35Hz, και μετά στα 36, 37, 38, 39Hz κ.ο.κ. να έχεις πάλι 90dB, 95dB, 100dB κ.ο.κ.

Μπορεί ένα sub που "κακολογείς" ότι "μπουμάρει", "έχει βρώμικο μπάσο", "παίζει με ουρές", έχει "one note bass", να το βγάλεις έξω σε μια αλάνα με αρκετό ανοικτό χώρο (να μην έχεις τοιχωματικά όρια από τοίχους/μάντρες, αντικείμενα, σε μια περίμετρο 20 μέτρων) και να το ακούσεις να παίζει πανέμορφα, και "γραμμικά" που λέμε (δηλαδή να έχει μια απόκριση συχνοτήτων σχεδόν ευθεία!).

Στον χώρο μας, εντός των 4 τειχών, πρέπει να γίνουν πολλά για να ακούσουμε μεγάλο εύρος του φάσματος του μπάσου σωστά στην θέση ακρόασης μας.

Ο "παραδοσιακός" τρόπος, ο παλιός που λέμε, ο βαθιά... αναλογικός είναι με παθητική ακουστική φροντίδα του χώρου. "Πάνελ", "μπασοπαγίδες" διαφόρων υλικών και μεγεθών (και πάχους κυριότερα) για να απορροφήσουν τις... "κακές ανακλάσεις", να "σκοτώσεις την ανάκλαση που έρχεται σε αντίθετη φάση με το απευθείας κύμα, προκαλώντας την ακύρωση. Για να πειράξεις τις χαμηλές συχνότητες (<100Hz) θέλεις πολύ μεγάλα σε πάχος υλικά ακουστικής φροντίδας, ή πιο "προχωρημένες" λύσεις, όπως π.χ. τις μπασοπαγίδες με "τυμπανική μεμβράνη" που στοχεύουν συγκεκριμένες συχνότητες μέσω της μετατροπής της ηχητικής ενέργειας σε θερμότητα, απορροφώντας έτσι τα "κύμματα" και βελτιώνοντας τον ήχο μας. Υπάρχουν αντίστοιχα και τα Helmholtz resonators που επίσης κατά τον σχεδιασμό τους επιλέγεται η συχνότητα στην οποία δρουν. Όλα αυτά είναι περίπλοκες κατασκευές, ογκώδεις, και δεν αποδίδουν πάντα τα αναμενόμενα, ούτε μπορούν να κάνουν πολλή δουλειά δίχως να αποκτήσουν καλό ποσοστό του χώρου μας (30% ας πούμε του εμβαδόν του χώρου μας).

Βγήκαν άλλες τεχνολογίες με τον καιρό, όπως π.χ. οι ενεργές μπασοπαγίδες της PSI Audio (AVAA), "ρυθμιζόμενες" τύπου helmholtz μπασοπαγίδες (που μεταβάλλοντας τον όγκο τους μπορεί να αλλάξει η συχνότητα δράσης τους), αλλά και άλλες ιδέες, εντελώς διαφορετικές.

Εκεί εμφανίζεται το WaveForming από την Trinnov. Όπου με τη χρήση subwoofer ως "πομπούς" και "απορροφητές", τιθασσεύουν την ακουστική του μπάσου στον χώρο μας δίχως να κάνουμε τον χώρο μας με μπασοπαγίδες.
Το τέλειο όπως σε κάθε... "τέλειο" στη ζωή μας, προϋποθέτει πολύ καλή τοποθέτηση των subwoofer στον χώρο.
Όμως με τη συνεχή εξέλιξη, φτάνουμε ακόμα και στην... λειτουργία, με random θέσεις των subwoofer.

Το αποτέλεσμα;
Σε έναν χώρο που πούμε με πλάτος 3.5μ, ύψος 2.8μ, μήκος 4.5μ, βάζοντας 2 subwoofer στον τοίχο, 2 στον πίσω, και ενεργοποιώντας το WaveForming, από εκεί που στα 50Hz είχαμε χρόνο αντίληψης 0.7s, βρισκόμαστε ξαφνικά στα 0.3s. Το μπάσο γίνεται πιο «ατακάτο», πιο «στιβαρό», «πιο μελωδικό», και ταυτόχρονα πιο ομοιογενείς, σε περισσότερες της 1 θέσης ακρόασης.
Για να πάμε από τα 0,7s @50Hz, στα 0,3s με την κλασική ακουστική φροντίδα... θέλει τόση ακουστική φροντίδα, σε όγκο και χρηματικό αντίτιμο, που στην περίπτωση (δωμάτιο 3,5μ x 4,5μ x 2,8μ) απλώς δεν θα χωρούσαμε να κάτσουμε μέσα σε αυτό :ΡΕ (και ταυτόχρονα θα λέγαμε». καλύτερα ηχεία, και ενισχυτή μαζί":ΡΕ
Πολύ σωστά όλα, εύγε!!!
Το θέμα είναι (μιλάω για μη χρήση sub-s), ότι οι περισσότεροι που έχουν ηχεία βάσεως 5.5, 6.5, η και δαπέδου με 8 ιντσών γουφερ, νομίζουν ότι ακούν χαμηλό..
Άσε που το 80 τοις εκατό των ακροατών έχουν στημένα λάθος τα ηχεία τους...
Ακούουν τους ιδιοσυντονισμούς του δωματίου αλλά τέλος πάντων...

• Love
Reactions: billpeppas
Τι μας πέρασες?

Α και κάτι άλλο.
Το καλώδιο που πρότεινα δεν το έκανα τυχαία..
Είναι ένα καλώδιο που μπορεί να το πάρει ο καθένας και να μην το μετανιώσει, είναι ένα καλώδιο που δουλεύει σχετικά παντού χωρίς να χάσεις τα λεφτά σου γιατί είναι πολύ προσιτό και πολύ τίμιο θα έλεγα!!!
Μπορώ να αναφέρω και άλλα πολύ πιο ακριβά αλλά εκεί μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια για πιο ψαγμενες καταστάσεις, όμως δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες..

• Like
Reactions: mdvq
Τι μας πέρασες?

Α και κάτι άλλο.
Ποτε "απαίτησα";
Ποτε πρότεινα κάτι δίχως δοκιμή;
Συγχέεις το θέλω με το μπορώ.Κι εσύ θέλεις-και εχεις-το sub ομως δεν μπορείς να το κάνεις να παίξει μέχρι στιγμής.
Η πρωτη διαφωνία μου με τον Λευτέρη δεν ήταν για το καλώδιο όπως λες αλλά για τα βύσματα.Η δεύτερη ήταν για τον τρόπο που θα γινόταν η σύγκριση.
Συνεπως,η αναφορα σου είναι αποκυημα της φαντασίας σου.

Το καλώδιο που πρότεινα δεν το έκανα τυχαία..
Είναι ένα καλώδιο που μπορεί να το πάρει ο καθένας και να μην το μετανιώσει, είναι ένα καλώδιο που δουλεύει σχετικά παντού χωρίς να χάσεις τα λεφτά σου γιατί είναι πολύ προσιτό και πολύ τίμιο θα έλεγα!!!
Μπορώ να αναφέρω και άλλα πολύ πιο ακριβά αλλά εκεί μπαίνουμε σε άλλα μονοπάτια για πιο ψαγμενες καταστάσεις, όμως δεν χρειάζεται να φτάσουμε εκεί γιατί είναι πολλοί οι παράγοντες..
Ωραίο φαίνεται.
Και μετά;
Με ποιά αντίστοιχα schuko και iec αξίζει να συνδυαστεί;

Ωραίο φαίνεται.
Και μετά;
Με ποιά αντίστοιχα schuko και iec αξίζει να συνδυαστεί;
Εγώ αυτό το καλώδιο το δουλεύω με βύσματα Viborg.
Schuko VE 503G
IEC VF 503R
με αυτά τα βύσματα μου έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του σε όλο το φάσμα συχνοτήτων..
Έχω δοκιμάσει και άλλα επώνυμα βύσματα σε αυτό αλλά δεν με ικανοποίησαν τόσο..
Προσοχή, οι δοκιμές των βυσμάτων και η επιλογή τους αφορούν το δικό μου σύστημα..
Αν και είμαι σίγουρος ότι με αυτόν τον τερματισμό βυσμάτων όλοι θα είναι ικανοποιημένοι από το ακουστικό αποτέλεσμα.

Εγώ αυτό το καλώδιο το δουλεύω με βύσματα Viborg.
Schuko VE 503G
IEC VF 503R
Στις δοκιμες σου ποιες ηταν οι διαφορες του ιδιου καλωδιου με τα βισματα που κατεληξες, σε σχεση με ολα gold plated ή ολα rhodium plated ?

Από το παρακάτω κομμάτι πόσοι ακούνε καθαρά στο σύστημα τους τις νότες του ακουστικού μπάσου;

Youtube
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Tidal

Spotify

Στο desktop σύστημα με δύο δορυφοράκια και ένα sub οκτάιντσο, ακούγονται καθαρά πάντως.

Τώρα για να πάω να το ακούσω από τα bookshelf στο σαλόνι με και χωρίς τα δύο δεκάιντσα sub, είναι λιγάκι ιστορία να το κάνω αυτή τη στιγμή. Ίσως λίγο αργότερα.

Στα παμπάλαια B&W 801Fs μου, οι νότες του μπάσου ακούγονται πεντακάθαρα και ευδιάκριτα, όσο και αυτές της κιθάρας.

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα να αγοράσω subwoofer έχοντας αυτά τα ηχεία.
Ειδικά για σένα είμαι σίγουρος, το πιστεύω ότι είναι έτσι! :)
εγώ ακούω
Προφανώς η ερώτηση δεν ήταν αν ακούγεται το μπάσο. Αυτό ακουγεται και σε φθηνά φορητά συστήματα.
Το θέμα είναι αν ακούγεται ολόκληρη η μελωδική γραμμή νότα προς νότα σε ολόκληρο το κομμάτι. Αν ακούγεται η μία νότα καθαρά και η επόμενη αδύναμη, θαμπή ή αόριστη, χωρίς να ξεχωρίζει με ακρίβεια από την προηγούμενη, ένα ντουπ δηλαδή χωρίς να ξεχωρίζει ποιά νότα είναι, τότε η απόδοση των χαμηλών έχει πρόβλημα.

Το ακουστικό μπάσο είναι δύσκολο όργανο στην αναπαραγωγή. Η θεμελιώδης συχνότητα από όπου ξεκινάει είναι 32 Hz (Το ηλεκτρικό μπάσο ξεκινάει από τα 40 Hz και είναι γενικά ευκολότερο στην αναπαραγωγή).

Όταν διάλεξα το κομμάτι προσπάθησα να βρω μία ηχογράφηση που να έχει καλογραμμένο ακουστικό μπάσο. Οι ηχογραφήσεις του Μάνου Χατζιδάκι φημίζονται ως αναφοράς και το ακουστικό μπάσο είναι καλογραμμένο. Κατά την επιλογή φορούσα ένα ζευγάρι ακουστικά που κατεβαίνουν πολύ χαμηλά Hifiman Deva Pro. Η μελωδική γραμμή ήταν ξεκάθαρη.
Αργότερα άλλαξα σε IEM. Final B3. Η μελωδική γραμμή ήταν ακόμα πιό ευδιάκριτη. Εξαρτάται λοιπόν πολύ η απόδοση των χαμηλών από τις ικανότητες του συστήματος μας.

Όσοι πάντως μπορούν να ακούνε το ακουστικό μπάσο να παίζει σωστά σ' ένα σύστημα, μπορούν να είναι σίγουροι για το σύστημα τους!

Εγώ πάντως με πόνο ψυχής,θα συμβιβαζομουν και με ένα από τα παρακάτω😁
και τα Perlisten

• Like
Reactions: billpeppas
Ποτε "απαίτησα";
Ποτε πρότεινα κάτι δίχως δοκιμή;
Συγχέεις το θέλω με το μπορώ.Κι εσύ θέλεις-και εχεις-το sub ομως δεν μπορείς να το κάνεις να παίξει μέχρι στιγμής.
Η πρωτη διαφωνία μου με τον Λευτέρη δεν ήταν για το καλώδιο όπως λες αλλά για τα βύσματα.Η δεύτερη ήταν για τον τρόπο που θα γινόταν η σύγκριση.
Συνεπως,η αναφορα σου είναι αποκυημα της φαντασίας σου.
Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με τα γραπτά σου, γιατί είναι φανερό ότι έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.
Το ποιος φαντάζεται πράγματα ,αστο να το κρίνουν αυτοί που μας διαβάζουν .
Που είδες γραμμένο για διαφωνίες και άλλα χαρωπά μόνο εσύ μπορείς να τα φαντάζεσαι.
Τράβα λοιπόν τον δρόμο σου και γω τον δικό μου και όλα καλά.

Προφανώς η ερώτηση δεν ήταν αν ακούγεται το μπάσο. Αυτό ακουγεται και σε φθηνά φορητά συστήματα.
Το θέμα είναι αν ακούγεται ολόκληρη η μελωδική γραμμή νότα προς νότα σε ολόκληρο το κομμάτι. Αν ακούγεται η μία νότα καθαρά και η επόμενη αδύναμη, θαμπή ή αόριστη, χωρίς να ξεχωρίζει με ακρίβεια από την προηγούμενη, ένα ντουπ δηλαδή χωρίς να ξεχωρίζει ποιά νότα είναι, τότε η απόδοση των χαμηλών έχει πρόβλημα.

Το ακουστικό μπάσο είναι δύσκολο όργανο στην αναπαραγωγή. Η θεμελιώδης συχνότητα από όπου ξεκινάει είναι 32 Hz (Το ηλεκτρικό μπάσο ξεκινάει από τα 40 Hz και είναι γενικά ευκολότερο στην αναπαραγωγή).

Όταν διάλεξα το κομμάτι προσπάθησα να βρω μία ηχογράφηση που να έχει καλογραμμένο ακουστικό μπάσο. Οι ηχογραφήσεις του Μάνου Χατζιδάκι φημίζονται ως αναφοράς και το ακουστικό μπάσο είναι καλογραμμένο. Κατά την επιλογή φορούσα ένα ζευγάρι ακουστικά που κατεβαίνουν πολύ χαμηλά Hifiman Deva Pro. Η μελωδική γραμμή ήταν ξεκάθαρη.
Αργότερα άλλαξα σε IEM. Final B3. Η μελωδική γραμμή ήταν ακόμα πιό ευδιάκριτη. Εξαρτάται λοιπόν πολύ η απόδοση των χαμηλών από τις ικανότητες του συστήματος μας.

Όσοι πάντως μπορούν να ακούνε το ακουστικό μπάσο να παίζει σωστά σ' ένα σύστημα, μπορούν να είναι σίγουροι για το σύστημα τους!
Μια λίστα στο Spotify μόνο για λάτρεις του μπάσου, χα χα

• Haha
Reactions: Sonus Naturalis
και τα Perlisten
Επειδή ούτε καν τα ήξερα,έριξα μια ματιά και αποφάσισα να μην τα βάλω στα θέλω μου.
Τι να μου κάνουν μωρέ 3κιλοβατ 😀

(πω πω...τι θηρία είναι τούτα,ωρέ παληκάρια!!!!!)

Δείτε επιδόσεις το D215s και κλάψτε ελεύθερα (ειδικά στην παραμόρφωση). Το έχει μετρήσει το audioholics

Μια χαρά ακούγεται ακόμα και από τα bookshelf χωρίς να έχω βάλει τα sub σε λειτουργία.

Μόνο από τα ηχεία της TV δεν ακουγόταν σωστά.

Θα αλλάξει κάτι για λίγα εκατοστά;;

Ανάλογα τα εκατοστά.
Αν μιλάμε για 5, τίποτα το ιδιαίτερο.
Αν πας στα 20 θα ακούσεις διαφορά.
Στο 1 μέτρο που τα έχω εγώ, παίζει να έχεις λιγότερο μπάσο από εμένα.

Για να μην έχουμε στεναχώριες,θα μιλήσω για τα δικά μου ηχεία.
Έχω τα dynaudio bm5 mkτοσο (😀) που κατεβαίνουν μέχρι τους 48 κύκλους βάσει προδιαγραφών.
Σας παραθέτω ένα (νομίζω ) χρήσιμο πινακακι,όπου μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πόσα όργανα (αν βέβαια τα συμπεριλαμβάνει η ηχογράφηση) χάνω.
Έχω και ένα σαμπ της elac που κατεβαίνει βάσει προδιαγραφών μέχρι τους 35 κύκλους.
Το είχα πάρει μπας και ακούσω ήχο της προκοπής ,σε συνδιασμό με αυτά τα αξιολυπητα Dali που είχα.
Θα κερδίσω ή θα χάσω λοιπόν αν το συνδέσω?
Θεωρητικά θα κερδίσω ΑΛΛΆ...
Στον μπελά που θα με βάλει για να το κάνω να παίξει ΣΩΣΤΆ,δεν ξαναμπαίνω.
Το στανιό μου έβγαλε την προηγούμενη φορά και σιγά μην έπαιξε καλά.
Τα τωρινά μου ηχεία με αφήνουν απόλυτα ευχαριστημένο με τον ήχο τους,οπότε κάθομαι στ'αυγα μου.
Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζομαι.
Έκατσα και τα υπολόγισα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου λοιπόν εάν συνδέσεις το υπάρχον Sub δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα. Ή μάλλον θα κερδίσεις ελάχιστα. Αλλά δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις, μιάς και το έχεις.

Τι θα κερδίσεις όμως αν δώσεις το συγκεκριμένο και πάρεις κάποιο άλλο πιο κατάλληλο;
-Πολλά!​
-Δεν είναι που θα παίζεις (λίγο) καλύτερα τις χαμηλές συχνότητες και την κάτω-κάτω οκτάβα. Αλλά...
-Θα απαλλάξεις τα κυρίως ηχεία σου από τις διαδρομές των Woofer που εισάγουν παραμορφωσεις, θα παίζουν ακόμα πιο καθαρά και θα λάμπουν εκεί που είναι ο προορισμός τους, στις μεσοϋψηλές συχνότητες.
-Το σύστημα σου θα παίζει πολύ πιο καθαρά και ταυτοχρόνως πιο δυνατά!,

-Τι θα χάσεις,
Χρήματα, τι άλλο! Για την αλλαγή...
Και κόπο, χρόνο για τη ρύθμιση. Αλλά έχεις πολλούς φίλους και είμαι βέβαιος πως αν τους αγγαρέψεις, (άλλο που δε θέλουν), θα την κάνουν τη δουλειά χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου! :cool:

Εγώ πάντως με πόνο ψυχής,θα συμβιβαζομουν και με ένα από τα παρακάτω😁
Κανένα από τα παραπάνω. Δε βάζουμε ότι νά'ναι, μόνο καί μόνο επειδή μας εντυπωσιάζει ή επειδή είναι ακριβό.

Αυτό όμως ναι.
Focal Sub One

focal_sub_one_athensproaudio5.jpg
focal_sub_one_athensproaudio4.jpg

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου χρησιμοποιώντας και το Decibel Calculator, αφενός θα παίζεις καθαρά όλο το ακουστικό φάσμα, αφετέρου θα παίζεις και πιο δυνατά. Θα φτάσεις τα 122,2 dB! Θα ανέβεις δηλαδή κατηγορία και το σύστημα θα είναι πλέον κανονικά Hi-End. Και θα έχεις ένταση για πάρτι να ξεσηκώνει τη γειτονιά! 😄
Κι' αν έπαιρνες 2 Sub, τι θα γινόταν τότε;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έπαιζε ακόμα πιο δυνατά!
(118+118+116+116)dB=123,1 dB !!!

Πολύ σωστά όλα, εύγε!!!
Το θέμα είναι (μιλάω για μη χρήση sub-s), ότι οι περισσότεροι που έχουν ηχεία βάσεως 5.5, 6.5, η και δαπέδου με 8 ιντσών γουφερ, νομίζουν ότι ακούν χαμηλό..
Άσε που το 80 τοις εκατό των ακροατών έχουν στημένα λάθος τα ηχεία τους...
Ακούουν τους ιδιοσυντονισμούς του δωματίου αλλά τέλος πάντων...
Και της κουτίλας που με ανεπαρκή μόνωση
στις καμπίνες ( χύμα ακριτική βάτα συνήθως )
μερικοί νομίζουν ότι ακούν χαμηλές..
Υπάρχουν όμως και μερικά ικανά γουφεράκια
6,5 - 8inch με ικανή διαδρομή που τα καταφέρνουν κυρίως όταν μπουν παράλληλα..
Αλλά είναι ακριβά τα άτιμα, και δεν αναφέρω
σε τι κατηγορία τιμής τα συναντάμε στα έτοιμα
του εμπορίου..