Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Ανάλογα τα εκατοστά.
Αν μιλάμε για 5, τίποτα το ιδιαίτερο.
Αν πας στα 20 θα ακούσεις διαφορά.
Στο 1 μέτρο που τα έχω εγώ, παίζει να έχεις λιγότερο μπάσο από εμένα.
Λιγότερο ή περισσότερο μικρή σημασία έχει. Ποιό είναι το σωστό, που βρίσκεται η ισορροπία, αυτό μετράει.

Για ακουστική δοκιμή μπάσσου μερικά ακούσματα..
The Sheffield Track/Drum Record

Μόνο για μεγάλα woofer..
ALIEN 3 soundtrack
Και με προσοχή!!
Τα κανόνια του Tchaikovsky's 1812 Overture Telark
Με εκρηκτική άνοδο χαμηλών
Future sound of London ISDN

Και της κουτίλας που με ανεπαρκή μόνωση
στις καμπίνες ( χύμα ακριτική βάτα συνήθως )
μερικοί νομίζουν ότι ακούν χαμηλές..
Υπάρχουν όμως και μερικά ικανά γουφεράκια
6,5 - 8inch με ικανή διαδρομή που τα καταφέρνουν κυρίως όταν μπουν παράλληλα..
Αλλά είναι ακριβά τα άτιμα, και δεν αναφέρω
σε τι κατηγορία τιμής τα συναντάμε στα έτοιμα
του εμπορίου..
Γιατί μας κρατάς σε αγωνία?
Τι φοβάσαι...μην σε μαλώσουμε που είναι ακριβά??
Ε και?
Σάμπως θα τα αγοράσουμε??
Γιατί γράφεται με γρίφους??
Γραφτε μωρέ ότι γουστάρετε,μεγάλα παιδιά είμαστε ,δεν θα μας παρασύρετε στο όλεθρο.
Ουδένα έβλαψε το οφθαλμολουτρο 😄

Έκατσα και τα υπολόγισα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου λοιπόν εάν συνδέσεις το υπάρχον Sub δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα. Ή μάλλον θα κερδίσεις ελάχιστα. Αλλά δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις, μιάς και το έχεις.

Τι θα κερδίσεις όμως αν δώσεις το συγκεκριμένο και πάρεις κάποιο άλλο πιο κατάλληλο;
-Πολλά!​
-Δεν είναι που θα παίζεις (λίγο) καλύτερα τις χαμηλές συχνότητες και την κάτω-κάτω οκτάβα. Αλλά...
-Θα απαλλάξεις τα κυρίως ηχεία σου από τις διαδρομές των Woofer που εισάγουν παραμορφωσεις, θα παίζουν ακόμα πιο καθαρά και θα λάμπουν εκεί που είναι ο προορισμός τους, στις μεσοϋψηλές συχνότητες.
-Το σύστημα σου θα παίζει πολύ πιο καθαρά και ταυτοχρόνως πιο δυνατά!,

-Τι θα χάσεις,
Χρήματα, τι άλλο! Για την αλλαγή...
Και κόπο, χρόνο για τη ρύθμιση. Αλλά έχεις πολλούς φίλους και είμαι βέβαιος πως αν τους αγγαρέψεις, (άλλο που δε θέλουν), θα την κάνουν τη δουλειά χωρίς να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου! :cool:

Κανένα από τα παραπάνω. Δε βάζουμε ότι νά'ναι, μόνο καί μόνο επειδή μας εντυπωσιάζει ή επειδή είναι ακριβό.

Αυτό όμως ναι.
Focal Sub One

focal_sub_one_athensproaudio5.jpg
focal_sub_one_athensproaudio4.jpg

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου χρησιμοποιώντας και το Decibel Calculator, αφενός θα παίζεις καθαρά όλο το ακουστικό φάσμα, αφετέρου θα παίζεις και πιο δυνατά. Θα φτάσεις τα 122,2 dB! Θα ανέβεις δηλαδή κατηγορία και το σύστημα θα είναι πλέον κανονικά Hi-End. Και θα έχεις ένταση για πάρτι να ξεσηκώνει τη γειτονιά! 😄
Κι' αν έπαιρνες 2 Sub, τι θα γινόταν τότε;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έπαιζε ακόμα πιο δυνατά!
(118+118+116+116)dB=123,1 dB !!!
Εγώ σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς,δεν έχω μπάτζετ ούτε για τα ποδαράκια στήριξης του Focal.😁

• Like
Reactions: petronik
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για Sub. Και έχω γράψει πολλές φορές αναλυτικά για τη ρύθμιση του Sub σύμφωνα με τις οδηγίες του Bob Katz.
Τόσες φορές που έχω βαρεθεί να γράφω τα ίδια και τα ίδια.
Όποιος ψαξει θα τα βρεί.
Αλλά μάλλον έχουν περάσει απαρατήρητα. Αλλιώς δεν θα επαναλαμβάναμε την ίδια συζήτηση κάθε λίγο και λιγάκι.
Τι να λέμε λοιπόν... 🤷‍♂️
Γειά σου συνοδοιπόρε και καλή σου χρονιά. Εάν μου επιτρέπεις ποια είναι τα βασικά σου ηχεία στα οποία προσθέτεις σαμπ;

Ανάλογα τα εκατοστά.
Αν μιλάμε για 5, τίποτα το ιδιαίτερο.
Αν πας στα 20 θα ακούσεις διαφορά.
Στο 1 μέτρο που τα έχω εγώ, παίζει να έχεις λιγότερο μπάσο από εμένα.
Θα δοκιμάσω τα 5 εκατοστά γιατί από κει και πάνω δεν γίνεται..

Για 20 ούτε λόγος..

Στο 1 μέτρο μόνο σαν (αχρείαστη) δοκιμή, φυσικά θα έχω λιγότερο μπάσο από εσένα γιατί ο καναπές δεν μπορεί να πάει πιο πίσω..
Και το μπάσο στην θέση ακρόασης δεν θα προλάβει να "αναπτυχθεί"

Τώρα αν εσύ εννοείς ότι ο Copland σου παίζει καλύτερο ή ισχυρότερο (ή ότι άλλο) μπάσο, αυτό μπορούμε να το δούμε όταν τελειώσω το reconstruction του σετ μου..
Ή φέρνεις τον Copland σε μένα, ή φορτώνω τους δικούς μου (προ-τελικό) σε σένα..

Με υποθέσεις και "παίζει να..." , δεν βγάζουμε άκρη....

Θα δοκιμάσω τα 5 εκατοστά γιατί από κει και πάνω δεν γίνεται..

Για 20 ούτε λόγος..

Στο 1 μέτρο μόνο σαν (αχρείαστη) δοκιμή, φυσικά θα έχω λιγότερο μπάσο από εσένα γιατί ο καναπές δεν μπορεί να πάει πιο πίσω..
Και το μπάσο στην θέση ακρόασης δεν θα προλάβει να "αναπτυχθεί"

Τώρα αν εσύ εννοείς ότι ο Copland σου παίζει καλύτερο ή ισχυρότερο (ή ότι άλλο) μπάσο, αυτό μπορούμε να το δούμε όταν τελειώσω το reconstruction του σετ μου..
Ή φέρνεις τον Copland σε μένα, ή φορτώνω τους δικούς μου (προ-τελικό) σε σένα..

Με υποθέσεις και "παίζει να..." , δεν βγάζουμε άκρη....
Αυτό δεν το χάνω με τίποτα 😄😄

• Haha
Reactions: vlad66
Βάλτε λινκ βρε καθάρματα !!!!
:ROFLMAO:
Άστο καλύτερα.
10 χιλιαρικακια το τεμάχιον 😵‍💫
Και για να μην νομίζεις ότι υπερβάλλω, ιδού:

• Like
Reactions: vlad66

Εννοώ ότι λόγω απόστασης κερδίζω χαμηλό λόγω χώρου.
Αν φέρεις εσύ 1 μέτρο μπροστά τα ηχεία σου η θέση ακρόασης σου θα είναι μέσα στο τρίγωνο και θα πρέπει να τα φέρεις πιο κοντά μεταξύ τους, κάτι που δεν γίνεται λόγω του rack σου.

Εννοώ ότι λόγω απόστασης κερδίζω χαμηλό λόγω χώρου.
Αν φέρεις εσύ 1 μέτρο μπροστά τα ηχεία σου η θέση ακρόασης σου θα είναι μέσα στο τρίγωνο και θα πρέπει να τα φέρεις πιο κοντά μεταξύ τους, κάτι που δεν γίνεται λόγω του rack σου.
Το ρακ το αποφεύγουν αν έρθουν 1 μέτρο πιο μπροστά..

Αλλά αν απλώσω το χέρι μου θα τα ακουμπάω.. τι μπάσο θα ακούσεις σε τόσο μικρή απόσταση από τα 40άρια;;
Ας τα βάλεις και σε 1,5Μ μεταξύ τους...

Το ξέρεις ότι δεν γίνονται αυτά σε μένα..
Και το ότι δεν έχω στάσιμα οφείλεται σε όλα αυτά που οι γυναίκες μισούν..
(Εκτός της δικής μου...) :LOL:

• Haha
Reactions: Tzimisce
Γραφτε μωρέ ότι γουστάρετε,μεγάλα παιδιά είμαστε ,δεν θα μας παρασύρετε στο όλεθρο.

Ουδένα έβλαψε το οφθαλμολουτρο 😄
Εγώ σύμφωνα με τους δικούς μου υπολογισμούς,δεν έχω μπάτζετ ούτε για τα ποδαράκια στήριξης του Focal.😁
Αντιφάσκετε με το εαυτό σας, Dear Sir! 🙂
Τα όνειρα είναι δωρεάν κι' εμείς δωρεάν τα προσφέρουμε! 😉 😙 🎁

Καλή Χρονιά !
24c5010744e8495061218a12409e4b4e.jpg

• Like
Reactions: mdvq
Αυτό που έχω εισπράξει διαβάζοντας το τοπικ, είναι ότι ο σοβαρότερος λόγος που αποφεύγουμε το σαμπ,είναι η δυσκολία ρύθμισης,τοποθέτησης,κόστους και όχι αν έχει σημαντικά οφέλη η χρήση του.
Φωτεινό παράδειγμα η αφεντια μου ,που το έχει και το αφήνει να κάθεται σιωπηλό.
Και αντί να παιδευτει να το φέρει βόλτα και να ακούει σωστά,στο παραπέντε ήταν να παραγγείλει το ethernet switch για να ακούει καλύτερα το λειψό 😸.
Πολλά κατάλοιπα μας έχουν μείνει από "κακές" και δογματικές παρέες και προκαταλήψεις,χωρίς καν να μπούμε στον κόπο να δοκιμάσουμε πρώτα.
Τόλμησα να αναφέρω την λέξη equaliser σε μια έκθεση και μάζεψα ντομάτες για να φτιάχνω σαλάτα για ένα μήνα.
Εξίσου εξοβελιστηκα από δωμάτιο, επειδή τόλμησα να ψιθυρίσω ότι δεν ακούω κλασική μουσική.

Αλλά είπαμε ,πρώτα φεύγει ο άνθρωπος και μετά το χοΰι του 😀
Πω πω ρε φιλε πώς γλυτωσες απο τετοιο κακο;
Ο καλος θεουλης σε φυλαξε και δεν πηρες το σουιτς!
Αμα βαλεις το σαμπ θα διωχνει και τον θορυβο απο το δικτυο σου, μ' ενα σμπαρο δυο τρυγονια!

Στις δοκιμες σου ποιες ηταν οι διαφορες του ιδιου καλωδιου με τα βισματα που κατεληξες, σε σχεση με ολα gold plated ή ολα rhodium plated ?
Αυτό το καλώδιο επειδή δεν ήξερα πως θα παίζει στην αρχή το τερμάτισα με σχετικά καλής ποιότητας κινέζικα (noname) βύσματα και το έβαλα κάπου να στρώνει...
Έπαιζε συμπαθητικά .. Θέλει πολύ υπομονή στο στρώσιμο..
Μετά του έβαλα ένα σετ από τα φθηνά της Furutech, έφτιαξε αρκετά ο ήχος του, έφυγε ένα τεχνικό άκουσμα που είχε με τα κινέζικα και ακούγονταν πιο σωστό και γεμάτο με τα Furutech..
Με τα το τερματίζω πάλι με φθηνά Wattgate, διαφορετικός ήχος αλλά όχι αυτό που ήθελα η νόμιζα ότι θα ακούσω απόλυτο καλώδιο..
Στη συνέχεια το τερμάτισα με τα Viborg (gold) και εκεί το καλώδιο μου έδειξε αλλά χαρακτηριστικά με πολύ ωραίο σώμα, γεμάτο και με όγκο σε όλο το φάσμα και με ποιο φυσικό ήχο, λίγο πιο φουσκωμένο μεσοχαμηλο, που δεν το ήθελα, (ίσως σε κάποια συστήματα που είναι πιο στεγνά να κάτσει), χωρίς να σημαίνει ότι το καλώδιο δεν παίζει σωστά με τα (gold)..
Απλά χάνει λίγο αέρα επάνω, όχι περιγραφή, λίγο ελευθερία και έκταση, σωστό όμως στα συριστικα..
Όταν έβαλα το Ροδίου iec, όλα ήρθαν στην θέση τους, άριστη ανάλυση παντού, σήκωσε και τοποθέτησε πολύ καλά την στερεοφωνική εικόνα, καθάρισε περισσότερο η μεσαία περιοχη, απόκτησε καλύτερα άκρα στις υψηλές και χαμηλές το καλώδιο, κατέβαινε πιο χαμηλά με πιο καθαρή περιγραφή, είχε καλύτερη διαύγεια, πολύ σωστη 3D αίσθηση με πιο ευδιάκριτη και σταθερή με αέρα ανάμεσα στα όργανα σκηνή..
Γενικά έχει πάρα πολύ καλή ισορροπία με αυτόν τον τερματισμό, σε όλο το φάσμα της μουσικής.. (Για μένα και το σύστημα μου είναι ιδανικός), το έχω δοκιμάσει και σε άλλα συστήματα με τα ίδια αποτελέσματα, άρα η συνταγή δουλεύει..
Με βύσματα Ροδίου το καλώδιο για εμένα χαλάει..
Παρά γίνεται αναλυτικό, στεγνώνει στην μεσαία - μεσοχαμηλο περιοχή, χάνει τους σωστούς όγκους και τις αρμονικές που έχει με τον τερματισμό που προτείνω, πχ αν μπει σε λαμπατο ενισχυτή ή προενισχυτη ίσως δουλέψει..
Αν είναι να τερματιστεί με Ρόδια καλύτερα να τερματιστεί με τα (gold), πιο σωστό είναι με αυτά..
Επίσης άλλη συμπεριφορά έχει αν θα μπει σε ενισχυτή, η πηγή, η πολυμπριζο, κλπ..
Με παρόμοια συμπεριφορά όμως αλλά με μικρές παραλλαγές ανάλογα την συσκευή και το "ηχητικό της χρώμα"..
Επίσης δεν μου αρέσουν 2 τέτοια καλώδια σε σειρά, τι εννοώ..
Να μπει πχ ένα από τον τοίχο στο πολυμπριζο, και ένα ανάμεσα σε ένα φίλτρο ή DC blocker.. , αυτό το καλώδιο το συνιστώ για ολοκληρωμένους, προενισχυτες, πηγές, (περισσότερο σε Transport), και σε DAC αλλά ανάλογα τον χαρακτήρα του DAC, σε γραμμικά τροφοδοτικά, πχ για Ρούτερ, Switch, Reclock, αλλά πιστεύω ότι ταιριάζει σχεδόν στα περισσότερα μηχανήματα, και σε Phono stage..
Ελπιζω να βοήθησα κάπως..

Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με τα γραπτά σου, γιατί είναι φανερό ότι έχουμε διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.
Το ποιος φαντάζεται πράγματα ,αστο να το κρίνουν αυτοί που μας διαβάζουν .
Που είδες γραμμένο για διαφωνίες και άλλα χαρωπά μόνο εσύ μπορείς να τα φαντάζεσαι.
Τράβα λοιπόν τον δρόμο σου και γω τον δικό μου και όλα καλά.
Παρεξηγηση μεταξύ σας για καλώδια;
Μην αρπαζεστε μωρέ για τα καλώδια, ο καθένας λέει την γνώμη του, μην θυμωνεται..
Δεν είναι λόγος "διαμάχης" τα καλώδια, πάρτε το λίγο χαλαρά..
Έχω παρασυρθεί και εγώ και σχολιάζω για καλώδια σε νήμα που αφορά τα Sub και βγαίνω συνέχεια εκτός θέματος..
Ηρεμία παιδιά..🙂

• Like
Reactions: Bailplan and vlad66
Νήμα για subwoofer, δεν είναι νήμα για subwoofer αν δεν έχει αυτό το βίντεο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Τώρα μπορείτε να συνεχίσετε...