Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Αμα εισαι καγκουρας κι εχεις 400 τ.μ σαλονι, τι να σου κανουν 4 ψωροσαμπ;

Άμα είσαι κάγκουρας θα παίζεις με PA συστήματα (συντομογραφία του Public Address είναι αυτό) που είναι τίγκα στην προστασία και ανεμιστήρες, και όχι με HI-FI που σε αυτά επιδιώκεις να τα έχεις εκτός.
Φυσικά θα παίζεις λάθος, αλλά άμα είσαι κάγκουρας, τι σε νοιάζει;
Υπάρχουν πάντως sub, όχι PA, που μπορούν να καλύψουν τη ζώνη ακρόασης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα και συστήματα όμως. Δεν ξέρω γιατί έχει μπει στην κουβέντα της σωστής ενσωμάτωσης του sub, η καγκουριά. Πολλά αμερικάνικα βίντεο από playroom θα βλέπετε μάλλον.... :LOL:

Εγώ πάντως έχω ακούσει σε πολλά τετραγωνικά σαλόνι (πάνω από 100) με 1.5 Watt λαμπάτο ενισχυτή (type 45) και όχι απλά γέμιζε ο χώρος, δεν μπορούσαμε να σταθούμε.

Με full length κόρνες, καμία δεκαριά μέτρα μήκος η κατασκευή από πίσω.
Εύκολα έφτανε τα 120db πολύ πριν τερματίσει ο ενισχυτής.

Ειπώθηκε κάπου στην κουβέντα, δεν θυμάμαι από ποιον και που, αλλά ας το επαναλάβω κι εγώ. Όταν η ενσωμάτωση του sub είναι σωστή, δεν καταλαβαίνεις ότι παίζει κάτι άλλο εκτός από τα ηχεία.
Άμα σου αρέσει όμως το μπάσο δίχως αύριο και τελικά επιδιώκεις σκέτο εντυπωσιασμό επίσης δίχως αύριο, είναι επίσης μια άλλη συζήτηση.

Επίσης με την ευκαιρία να δηλώσω και σε αυτό το νήμα την απερίφραστη καταδίκη μου για τη χρήση της λέξης υπογούφερ αντί sub ή subwoofer, γιατί είναι άκομψο υβρίδιο. Τεσπα...

Μα δεν είμαι, τουλάχιστον εγώ εναντίον του subwoofer.
Είμαι αλλεργικός στην παρεμβολή οποιουδήποτε επεξεργαστή σήματος που θα βελτιώσει μία οκτάβα και θα χαλάσει όλες τις υπόλοιπες.
Αν η ίδια η εταιρία έχει κάποιο σύστημα για να ενσωματώσει sub στα ηχεία της, δεν έχω θέμα.

Μα δεν είμαι, τουλάχιστον εγώ εναντίον του subwoofer.
Είμαι αλλεργικός στην παρεμβολή οποιουδήποτε επεξεργαστή σήματος που θα βελτιώσει μία οκτάβα και θα χαλάσει όλες τις υπόλοιπες.
Αν η ίδια η εταιρία έχει κάποιο σύστημα για να ενσωματώσει sub στα ηχεία της, δεν έχω θέμα.

Βασικά αυτός ο τρόπος που λες έχει περιγραφεί στο νήμα, καίτοι εμένα με βρίσκει αντίθετο ως προς το συνολικό αποτέλεσμα που φέρνει σε σχέση με την ενσωμάτωση μέσω DSP.

• Like
Reactions: Panoramix
Για αυτό υπάρχουν τόσοι τρόποι να τα συνδέσεις.
Δεν έχω ακούσει σοβαρή υλοποίηση που να με κρατήσει πέρα από τον πρώτο ενθουσιασμό.
Απλά εικάζω ότι ένα sub της ATC αγκαλιά με ηχεία της ATC που θα παίζει σαν τέταρτη μονάδα θα είναι πιο δεμένο από όποια άλλη αλχημεία.
Το θέμα από εκεί και πέρα είναι αν το αποτέλεσμα τελικά αξίζει την επένδυση ή αν η αγορά μεγαλύτερου ηχείου είναι τελικά καλύτερη λύση.

Άμα είσαι κάγκουρας θα παίζεις με PA συστήματα (συντομογραφία του Public Address είναι αυτό) που είναι τίγκα στην προστασία και ανεμιστήρες, και όχι με HI-FI που σε αυτά επιδιώκεις να τα έχεις εκτός.
Φυσικά θα παίζεις λάθος, αλλά άμα είσαι κάγκουρας, τι σε νοιάζει;
Υπάρχουν πάντως sub, όχι PA, που μπορούν να καλύψουν τη ζώνη ακρόασης στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα και συστήματα όμως. Δεν ξέρω γιατί έχει μπει στην κουβέντα της σωστής ενσωμάτωσης του sub, η καγκουριά. Πολλά αμερικάνικα βίντεο από playroom θα βλέπετε μάλλον.... :LOL:
Γιατι ειναι καγκουρια τα πολλα σαμπ σε δικαναλο συστημα, πώς να το κανουμε;
Να το πω κι αλλιως, πανω απο δυο σαμπ σε εναν πολυ μεγαλο χωρο και σωστα προσαρμοσμενα και χωρις ψηφιακες
επεξεργασιες, τα παραπανω σαμπ ειναι αχρειαστα.

Γιατι ειναι καγκουρια τα πολλα σαμπ σε δικαναλο συστημα, πώς να το κανουμε;
Να το πω κι αλλιως, πανω απο δυο σαμπ σε εναν πολυ μεγαλο χωρο και σωστα προσαρμοσμενα και χωρις ψηφιακες
επεξεργασιες, τα παραπανω σαμπ ειναι αχρειαστα.

Πώς τις εννοείς τις καγκουριες με τα πάνω από δύο sub;
Ο αριθμος των sub δεν είναι για τις καγκουριες, εκτός αν παίζεις καγκουράδικα.
Ο αριθμός των sub είναι για να μειώνουν τα ακουστικά προβλήματα που προκύπτουν κάτω από τη ζώνη Schroeder.

Ούτε έχει να κάνει με τον αριθμό των καναλιών. Δεν υπάρχει στερεοφωνικό μπάσο.

Πώς τις εννοείς τις καγκουριες με τα πάνω από δύο sub;
Ο αριθμος των sub δεν είναι για τις καγκουριες, εκτός αν παίζεις καγκουράδικα.
Ο αριθμός των sub είναι για να μειώνουν τα ακουστικά προβλήματα που προκύπτουν κάτω από τη ζώνη Schroeder.

Ούτε έχει να κάνει με τον αριθμό των καναλιών. Δεν υπάρχει στερεοφωνικό μπάσο.
Ναι μωρε, γνωστα αυτα.
Αυριο που θα προκυψει αλλου τυπου ζωνη θα χρειαστει να κανουμε ολο το δωματιο ενα σαμπ.

• Haha
Reactions: Th.ARvan
Ναι μωρε, γνωστα αυτα.
Αυριο που θα προκυψει αλλου τυπου ζωνη θα χρειαστει να κανουμε ολο το δωματιο ενα σαμπ.

Απλώς από το ένα στα δύο sub υπάρχει βελτίωση, από τα δύο στα τρία τέσσερα αυτή είναι μικρότερη. Σε ότι αφορά τα peaks and nulls κάτω από τη ζώνη Schroeder. Και μετά έχεις να υπολογίσεις το μέγεθος του χώρου, όπου κι εκεί μέσω του αριθμού φτάνεις πιο εύκολα στις στάθμες αναφοράς, αναλόγως απόστασης κάλυψης και πάλι.

Τώρα αν εσύ με τα περισσότερα sub έχεις εικόνα στο μυαλό από κάποιο dance club, καμία σχέση. Για διόρθωση τα θέλουμε όχι για να βαράνε δίχως αύριο.

Και φυσικά και εδώ υπάρχει τρόπος χωρίς dsp. Αλλά θέλει τετραπλή δουλειά και χρόνο.

• Like
Reactions: billpeppas
Αυτό με το dsp και την μόλυνση που εισάγει στο σήμα και σας χαλάει την αμόλυντη διαδρομή του,που θα ήθελα να το διαπιστώσω όχι επί χάρτου αλλά επί έργου.
Περνετε ένα ψηφιακό σήμα που έχει περάσει την μισή υφήλιο και από χίλια μύρια κύματα ,βάζετε και switch για να το κάνετε καλύτερο και σας χαλάει ακόμα μια μετατροπή σε ψηφιακό επίπεδο,όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το βελτιώσει?
Το έχει δοκιμάσει κανένας ή λέμε για να πούμε??
Να δεχτώ ότι χαλάει (?)το αναλογικό σήμα σε ένα πικάπ, αλλά που αλλού έχετε αναλογικό σήμα???
Το οποίο dsp το βάζουμε πρίν τον προ,που είναι το πρόβλημα??

• Like
Reactions: dinos
Επίσης κάτι που δεν καταλαβαίνω, είναι το εξής.
ΔΥΟ συμφορουμιτες έχουν εκφράσει την άποψη τους ότι τα sub εμπεριέχουν και καγκουρια.
Γιατί θα πρέπει να δίνουμε εξηγήσεις?
Σάμπως θα τους αλλάξουμε γνώμη??
ΔΥΟ συμφορουμιτες είχαν άποψη ότι τα καλώδια ethernet ,δεν κάνουν διάφορα.
Αμέσως, σε πρώτη ευκαιρία, γράφεται το """μα αφού τα καλώδια ethernet ,δεν κάνουν διαφορά "".
Το δύο εμπεριέχεται στο ΟΛΟΝ ,, το ΟΛΟΝ δεν εμπεριέχεται στο δύο.

Είναι άσκοπο,κατά πως πάει το πράγμα, να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον.
Ο καθένας τα γούστα του και όλα καλά!!!

Απλώς από το ένα στα δύο sub υπάρχει βελτίωση, από τα δύο στα τρία τέσσερα αυτή είναι μικρότερη. Σε ότι αφορά τα peaks and nulls κάτω από τη ζώνη Schroeder. Και μετά έχεις να υπολογίσεις το μέγεθος του χώρου, όπου κι εκεί μέσω του αριθμού φτάνεις πιο εύκολα στις στάθμες αναφοράς, αναλόγως απόστασης κάλυψης και πάλι.

Τώρα αν εσύ με τα περισσότερα sub έχεις εικόνα στο μυαλό από κάποιο dance club, καμία σχέση. Για διόρθωση τα θέλουμε όχι για να βαράνε δίχως αύριο.

Και φυσικά και εδώ υπάρχει τρόπος χωρίς dsp. Αλλά θέλει τετραπλή δουλειά και χρόνο.
Το καταλαβαμε, κανουμε το σπιτι σαμπ, βαζουμε κι εναν σουπερ-ντουπερ Τρινοφ και φτιαχνουμε τον ηχο για να ακουει σωστα ο γειτονας.
Μην κανουμε κυκλους, κατανοητο.

Να δεχτώ ότι χαλάει (?)το αναλογικό σήμα σε ένα πικάπ, αλλά που αλλού έχετε αναλογικό σήμα???

Γιατί, μετά το DAC τι σήμα έχεις, ψηφιακό;
Τι διαφορά έχει το σήμα του πικάπ μετά το phono stage με το σήμα του streamer μετά το DAC ; 🤔

Το καταλαβαμε, κανουμε το σπιτι σαμπ, βαζουμε κι εναν σουπερ-ντουπερ Τρινοφ και φτιαχνουμε τον ηχο για να ακουει σωστα ο γειτονας.
Μην κανουμε κυκλους, κατανοητο.

Όχι είπαμε. Με τον trinnov θα έχει DSP.

Αυτό με το dsp και την μόλυνση που εισάγει στο σήμα και σας χαλάει την αμόλυντη διαδρομή του,που θα ήθελα να το διαπιστώσω όχι επί χάρτου αλλά επί έργου.
Περνετε ένα ψηφιακό σήμα που έχει περάσει την μισή υφήλιο και από χίλια μύρια κύματα ,βάζετε και switch για να το κάνετε καλύτερο και σας χαλάει ακόμα μια μετατροπή σε ψηφιακό επίπεδο,όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το βελτιώσει?

Allow me to explain.

Κατ' αρχάς είναι άλλος τύπος «μόλυνσης» αυτός που συζητάμε. Αυτό με το δίκτυο έχει να κάνει με τον θόρυβο, αυτό με το DSP έχει να κάνει με τη μείωση των μικροδυναμικών. Βέβαια και με τον θόρυβο πάλι συμβαίνει να μην ακούς τα μικροδυναμικά, αλλά για άλλο λόγο.

Με DSP οι τρόποι είναι δύο, ο ένας τρόπος με το DSP έχει και επιπλέον μία ψηφιοαναλογική μετατροπή, ο άλλος τρόπος με το DSP όχι.
Χωρίς DSP ο τρόπος είναι ένας.

Ελπίζω να σε μπέρδεψα περισσότερο τώρα. :p

• Haha
Reactions: mdvq
Κάθε μεταφορά ενός ψηφιακού αρχείου είναι μια λειτουργία copy - paste, χωρίς αποθήκευση.
Το αρχείο παραμένει το ίδιο.
Η αλλοίωση δεν εντοπίζεται στο ψηφιακό σήμα, αλλά στην παρείσφρηση παρασίτων που επηρεάζουν το χρονισμό,
κυρίως στο ευαίσθητο τμήμα της ψηφιοαναλογικής μετατροπής.
Το DSP είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση όπου τα σήμα επαναυπολογίζεται και προκύπτει ένα νέο,
με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την χρήση που θέλουμε.
Το αρχείο δεν είναι πλέον το ίδιο.
Στο ερώτημα αν ακούγεται το DSP, η απάντηση είναι πως πρέπει να ακούγεται αλλιώς γιατί να γίνει.
Η ουσία είναι αν αυτή η μετατροπή ωφελεί ή βλάπτει.

Κάθε μεταφορά ενός ψηφιακού αρχείου είναι μια λειτουργία copy - paste, χωρίς αποθήκευση.
Το αρχείο παραμένει το ίδιο.
Η αλλοίωση δεν εντοπίζεται στο ψηφιακό σήμα, αλλά στην παρείσφρηση παρασίτων που επηρεάζουν το χρονισμό,
κυρίως στο ευαίσθητο τμήμα της ψηφιοαναλογικής μετατροπής.
Το DSP είναι μια τελείως διαφορετική περίπτωση όπου τα σήμα επαναυπολογίζεται και προκύπτει ένα νέο,
με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για την χρήση που θέλουμε.
Το αρχείο δεν είναι πλέον το ίδιο.
Στο ερώτημα αν ακούγεται το DSP, η απάντηση είναι πως πρέπει να ακούγεται αλλιώς γιατί να γίνει.
Η ουσία είναι αν αυτή η μετατροπή ωφελεί ή βλάπτει.
Απολύτως κατανοητό ,όπως μου τα εξηγείς 🍻
Είχα στο μυαλό μου το εξής.
Ο φίλος μας ο sonus,κάπου είχε αναφέρει ότι οι ψηφιακές εγγραφές είναι πλέον καλύτερες ή τουλάχιστον εξίσου καλές με τις (ανύπαρκτες) πλέον αναλογικές,με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούμε να τις επεξεργαστούμε σε ψηφιακό επίπεδο,πράγμα που δεν επηρεάζει τον ήχο.
Θεώρησα ότι η ψηφιακή επεξεργασία σε ένα dsp θα μας δώσει τον ήχο που επιθυμούμε χωρίς αλλοιώσεις.
Προφανώς δεν είναι έτσι όπως τα είχα στο μυαλό μου ή μήπως όχι 😄!!

Last edited:
Γιατί, μετά το DAC τι σήμα έχεις, ψηφιακό;
Τι διαφορά έχει το σήμα του πικάπ μετά το phono stage με το σήμα του streamer μετά το DAC ; 🤔
Όχι ρε Μάικ, αναλογικό έχεις.
Εννοώ ότι το όποιο dsp το βάζουμε σε τέτοια θέση στην αλυσίδα ,ώστε να είναι το τελευταίο στην ψηφιακή γραμμή και να παραδίδει το αναλογικό του σήμα στην αναλογική μας αλυσίδα (pro, τελικός, ολοκληρωμένος, ενεργά whatever)