Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Μπορείς να ρωτήσεις όποιον μηχανικό ήχου θέλεις και θα στο εξηγήσει καλύτερα από εμένα σε ό,τι αφορά τη χρήση DSP στα ηχεία. Είναι και το ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα που έχουν τα ενεργά ηχεία σε σχέση με τα παθητικά.

Δεν λέει κανείς μας ότι η χρήση DSP δεν έχει και πλεονεκτήματα.

Αυτό που λέμε είναι ότι έχει και σαφή μειονεκτήματα, τα οποία για πολλούς από εμάς για τις δικάναλες εφαρμογές μας είναι deal breakers.

Και είναι σαφές ότι είναι υποκειμενικό το κατά πόσο κάποιος προτιμά "με DSP" αντί για "χωρίς DSP".

Απορώ πραγματικά γιατί κάποιοι δεν μπορείτε να το χωνέψετε αυτό.

Εδώ άλλοι ακούνε αποκλειστικά από ένα full range πεντάιντσο, επειδή (για αυτούς) έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα πολύδρομο ηχείο.

• Like
Reactions: #@george@#
Κυρίως το "άκουσες" παρότι όπως δείχνουν να κατευθύνονται τα πράγματα σε λίγο για το ηχητικό αποτέλεσμα σε μουσική αναπαραγωγή θα έχει περισσότερη σημασία το "είδες". Και το "πήγες" πέφτει ...μακρυά...

Το «είδες» πάντα έπαιζε ρόλο. Σκέψου ότι κάποιοι βλέπουν δύο ηχεία και τα μπερδεύουν με τα κανάλια και νομίζουν ότι το μπάσο έχει πάνω από ένα κανάλι... .

Αντε παλι... Το όλο θεμα ειναι οτι με το dsp και τα sub μπορούμε να πετύχουμε την απαραίτητη τονικη ισορροπία για να ακούσουμε το τραγούδι όπως αυτό έχει εγγραφεί αποφεύγοντας χρωματισμούς και βρωμιές του χώρου. Αυτο. Τπτ αλλο.
Αντε παλι...Δεν χρειαζεται συστοιχια απο σαμπ και εκουλαιζερ για να το πετυχεις αυτο.
Αμα εισαι σε περιπτερο και θες σωνει και καλα να σε ακουν ολοι στη γειτονια καντο.

Δεν λέει κανείς μας ότι η χρήση DSP δεν έχει και πλεονεκτήματα.

Αυτό που λέμε είναι ότι έχει και σαφή μειονεκτήματα, τα οποία για πολλούς από εμάς για τις δικάναλες εφαρμογές μας είναι deal breakers.

Και είναι σαφές ότι είναι υποκειμενικό το κατά πόσο κάποιος προτιμά "με DSP" αντί για "χωρίς DSP".

Απορώ πραγματικά γιατί κάποιοι δεν μπορείτε να το χωνέψετε αυτό.

Εδώ άλλοι ακούνε αποκλειστικά από ένα full range πεντάιντσο, επειδή (για αυτούς) έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα πολύδρομο ηχείο.

Ούτε είπε κανείς ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά δείγματα χωρίς DSP, παράλληλα.

Τα «σαφή» μειονεκτήματα είναι σαφή όταν μιλάς μόνο για αυτά και δεν βλέπεις τα υπόλοιπα μειονεκτήματα.

Υποκειμενικά είναι όλα όσα έχουν να κάνουν με γούστο, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για είδη πολυτελείας.

Δεν χωνεύουμε, ούτε έχει να κάνει με την πέψη τίποτε από αυτά που συζητάμε. Εξ' άλλου η πέψη είναι για μετά την ακρόαση που ακολουθεί φαγητό.

Έχω γράψει για τετράιντσο full range μεγάφωνο και τι είχε ο σχεδιαστής στο μυαλό του και πως αυτά τα ειδικού σκοπού ηχεία, δεν θα τα βάλεις να παίξουν με sub, γιατί καταρρέει όλη η αρχική ιδέα και φιλοσοφία που είχε στο μυαλό του (ο σχεδιαστής).

Δεν τα κάνουμε ίσιωμα όλα. Ακόμα και με το EQ, για κατηφόρα μιλάμε... :LOL:

Last edited:
Δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα λες..
Να σε ρωτήσω κάτι; Τα ενεργά ηχεία σου αρέσουν;

Αν είναι από σοβαρές εταιρίες ναι.
(Κάποια ATC π.χ., όχι αυτά που βάζουμε στον υπολογιστή).

Αναλωνομαστε εδώ και ένα κάρο ποστ, να πείσουμε αυτούς που θεωρούν ότι δεν θέλουν σαμπ ,ότι χρειάζεται και αυτοί να πείσουν τους υπόλοιπους ,ότι δεν υπάρχει λόγος να έχουν.

Βασικά να πείσουν αυτούς που δεν θέλουν subwoofer ότι το χρειάζονται.
Δεν είπε κανείς σε κάποιον που έχει subwoofer να το πετάξει. 😂

Εδώ λέμε ότι έχουμε και το χρησιμοποιούμε για το Home cinema γιατί δεν μας άρεσε πως ακούγεται στο δικάναλο και επιμένουν! ΕΚΕΙ! ΟΧΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ!
Την επόμενη φορά που να χτυπιέσαι, ζάχαρη δεν θα σου βάλω στον espresso γιατί δεν ξέρεις τι χάνεις!
Θα σου τον ποτίσω σκέτο ρε! 😂

Αντε παλι...Δεν χρειαζεται συστοιχια απο σαμπ και εκουλαιζερ για να το πετυχεις αυτο.
Αμα εισαι σε περιπτερο και θες σωνει και καλα να σε ακουν ολοι στη γειτονια καντο.

Χρειάζεται.

Και η τονική ισορροπία σε όλο το φάσμα δεν έχει να κάνει με το να σε ακούει όλη η γειτονιά, αλλά γιατί είναι το εργαλείο εκείνο, το μοναδικό στην περίπτωση των ακυρώσεων, που θα σου τη δώσει.
Εδώ λέμε με το EQ να κόβεις κορυφές, τι να σε ακούει η γειτονιά;

Τώρα αν έχεις στο μυαλό σου καγκουριές και κάγκουρες, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε όμως. Το ότι μπορείς επειδή έχεις γκάζι, να το πατάς δίχως αύριο και να φύγεις από τον δρόμο, είναι διαφορετικό πράγμα από το να οδηγείς στις σωστές γραμμές.

Γνωριζω και τις αποψεις σου και τον τροπο με τον οποιο τις εκφερεις.
Περιοριζονται παντα στην ευκολια του "οσο περισσοτερη τεχνολογια τοσο καλυτερα"
Αυτο εξυπηρετει αλλα δεν μας παει και πολυ μακρια σε θεματα ηχου.

Φυσικά και γνωρίζεις!
Και εμείς γνωρίζουμε πως μόνο εσύ μπορείς να μας πας μακριά σε θέματα ήχου :D

Πρώτ' απ' όλα δεν θα έρθω εγώ να το κάνω, ούτε να το μετρήσω. Αυτό το κάνει άλλος από εμένα, ο οποίος γνωρίζει σε ποια σημεία στο EQ θα επέμβει για να φέρει το αποτέλεσμα εκεί που πρέπει, όχι απλά μια ίσια απόκριση και με τα φίλτρα να κάνουν διόρθωση στη φάση, αλλά που θα μπορέσει να φέρει το EQ να κάνει το ηχείο να διατηρήσει τον τονικό του χαρακτήρα και μέσω των ψυχοακουστικών μεταβολών που ισχύουν όταν επεμβαίνεις στη συχνότητα.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζει και σε ποια σημεία θα πρέπει να επιφέρει αλλαγές προκειμένου να έχει το αποτέλεσμα έτσι ώστε να μην αλλάξει τον χαρακτήρα τον τονικό του ηχείου.
Επίσης θα πρέπει να ξέρει τα περιθώρια ασφαλείας των μεγαφώνων και επίσης και τα περιθώρια της ισχύος του ενισχυτή.
Εγώ ακούω μόνο. Δεν είμαι calibrator για να τα κάνω όλα αυτά.
Οκ

Γράφεις ανάλογα με το track που ακούς κάνει το μπάσο αυτά που κάνει. Άρα για να καταλάβω, από track σε track ακούς διαφορά στο μπάσο;
Σαν να με ρωτάς αν το ίδιο "περιεχόμενο" σε χαμηλές συχνότητες έχει το "Get Ready" των Rare Earth, με το "In Da Club" του 50 Cent...

Μάλλον δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε...

Φυσικά και γνωρίζεις!
Και εμείς γνωρίζουμε πως μόνο εσύ μπορείς να μας πας μακριά σε θέματα ήχου :D

Δεν εχω τετοια φιλοδοξια. Ο καθενας ας ακουει ο,τι και οπως νομιζει.
Την προσωπικη μου εμπειρια γραφω.

Οκ

Σαν να με ρωτάς αν το ίδιο "περιεχόμενο" σε χαμηλές συχνότητες έχει το "Get Ready" των Rare Earth, με το "In Da Club" του 50 Cent...

Μάλλον δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε...

Βάλε το Hotel California στα ηχεία και μετά στα ακουστικά.

Σε τι φορμά;;
Δίσκο, cd, πλατφόρμα;;

Με ποιά ακουστικά;;
Αυτή την στιγμή υπάρχουν τα θηρία AUDEZE του Sonus Naturalis, τα in ear του της final (αρκετά ακριβά και αυτά), τα AKG του dimmanoukas και τα δικά μου senn

Επίσης υπάρχουν τα earfün air pro , ΒΤ φυσικά που το μπάσο τους από το android μου με Spotify τρομοκρατεί τα πάντα..... (ακουστικά & ηχεία)

Μα ρε συ Λεωνίδα, λες να μην έχω κάνει δοκιμές, συγκρίσεις ή να μην έχω ακούσει το Hotel California σε ότι έκδοση ή version υπάρχει και δεν υπάρχει ;;;

Αν είναι από σοβαρές εταιρίες ναι.
(Κάποια ATC π.χ., όχι αυτά που βάζουμε στον υπολογιστή).

Την επόμενη φορά που να χτυπιέσαι, ζάχαρη δεν θα σου βάλω στον espresso γιατί δεν ξέρεις τι χάνεις!
Θα σου τον ποτίσω σκέτο ρε! 😂
1) την dynaudio την θεωρείς σοβαρή εταιρία ή μπα?
2)ακόμη μια φορά ξεχνάς γεροξουρα......ΠΑΝΤΑ σκετος ο εσπρέσσο και ο ελληνικος.
3)για να μην νομίζεις ότι είμαι φανατικός (σε τίποτα δεν είμαι) υπέρ του dsp ,σε πληροφορω ότι οι πιο πολλοί μιξεραδες προτιμούν τα δικά μου dynaudio από τα καινούργια που ΕΧΟΥΝ dsp ,λόγω φυσικοτερου ήχου.
Και έφαγα το κόσμο να τα βρω γιατί δεν υπήρχαν λόγω αλλαγής μοντέλου.

Φυσικά το δικό μου "προφίλ ακροατή " απέχει κάτι χιλιόμετρα από το δικό σου,οπότε είμαστε και οι δύο ευτυχισμένοι με την ήχο στο σπίτι μας 🍻😸🦜

Last edited:
  • Haha
Reactions: Tzimisce
Σε τι φορμά;;
Δίσκο, cd, πλατφόρμα;;

Με ποιά ακουστικά;;
Αυτή την στιγμή υπάρχουν τα θηρία AUDEZE του Sonus Naturalis, τα in ear του της final (αρκετά ακριβά και αυτά), τα AKG του dimmanoukas και τα δικά μου senn

Επίσης υπάρχουν τα earfün air pro , ΒΤ φυσικά που το μπάσο τους από το android μου με Spotify τρομοκρατεί τα πάντα..... (ακουστικά & ηχεία)

Μα ρε συ Λεωνίδα, λες να μην έχω κάνει δοκιμές, συγκρίσεις ή να μην έχω ακούσει το Hotel California σε ότι έκδοση ή version υπάρχει και δεν υπάρχει ;;;

Σε όποιο φορμά θέλεις. Την κλασική έκδοση τη στουντιακή, όχι την unplugged.

Δεν κοιτάζουμε να βρούμε τρομακτικό μπάσο εδώ. Κοιτάμε να δούμε τι κάνει ο χώρος με τα ηχεία στο walking bass που έχει το κομμάτι (παίζει μελωδία το μπάσο με πολλές νότες) και για να καταλάβουμε πως επιδρά ο χώρος με τα ηχεία, στη συνέχεια τον βγάζουμε από την εξίσωση ακούγοντάς το με ακουστικά.

και οι σαμπάκηδες ότι έχουμε ακούσει sub και παίζει χάλια κατά τα δικά μας γούστα.
Όταν εσείς ακούτε το ντάπα ντούπα και χαίρεστε, εμείς ακούμε δυναμικά, βάθος σκηνής, χροιές και χαιρόμαστε.

Καταλαβαίνεις ότι προσπαθείς να πείσεις κάποιον που τον σιχαίνεται ότι ο πατσάς είναι φοβερός;
Ε, φάτον.
Όπως και εδώ, εσύ βάλε sub! Το 99% των δικάναλων με σοβαρά συστήματα δεν έχει sub και αυτό σημαίνει κάτι.
Δηλαδη στην εκδηλωση της rel στην heaven audio δεν επαιζαν τελεια? (εγω δεν μπορεσα να παω αλλα το εχω απορια...)

Σε όποιο φορμά θέλεις. Την κλασική έκδοση τη στουντιακή, όχι την unplugged.

Δεν κοιτάζουμε να βρούμε τρομακτικό μπάσο εδώ. Κοιτάμε να δούμε τι κάνει ο χώρος με τα ηχεία στο walking bass που έχει το κομμάτι (παίζει μελωδία το μπάσο με πολλές νότες) και για να καταλάβουμε πως επιδρά ο χώρος με τα ηχεία, στη συνέχεια τον βγάζουμε από την εξίσωση ακούγοντάς το με ακουστικά.
Βαρέθηκα να ψάξω το cd, βαρέθηκα να συνδέσω το πικάπ..

Ξεκίνησα με το Qobuz...
Άντε και δώσε ένταση μπας και έρθει σε δύσκολη θέση ο χώρος μου..
Μπα....

Άντε να δοκιμάσω διάφορες versions μήπως δω φως..
Αυτή η Live κάτι "ψέλλισε" , αλλά όχι πολλά πράγματα...

IMG_20260130_215036_HDR.jpg

Μετά πετυχαίνω μια άλλη μυστήρια που μόνο η μπότα με συγκίνησε κάπως..

IMG_20260130_215343_HDR.jpg

Η εκτέλεση από τους καλλιτέχνες ήταν αστεία σε γενικές γραμμές...

Μήπως το αγνό Qobuz φταίει ;; (λέω από μέσα μου)..

Άντε να δούμε και το Tidal...

Μία από τα ίδια...

Μπα... Την "βρωμιά" του Spotify θέλει το μπάσο του Hotel California... (λέω πάλι από μέσα μου)...

Μπα... Ούτε αυτό...

Άρα έχω διαφορετικά "standards" περί μπάσου με τον Λεωνίδα.. (ξανά λέω από μέσα μου....)

Και μιας και μπήκα μετά από καιρό με Spotify στο Α6 και αυτό το άτιμο κρατάει μνήμη του τι έχω ακούσει άσχετα από την συσκευή, μου κατέβασε μια λίστα και γω δεν ξέρω πόσο παλιά...

Και φυσικά είδα πολύ πιο απαιτητικά τρακς στο μπάσο...

Πάμε λοιπόν....

IMG_20260130_220654_HDR.jpg

Δηλαδη στην εκδηλωση της rel στην heaven audio δεν επαιζαν τελεια? (εγω δεν μπορεσα να παω αλλα το εχω απορια...)

Ούτε εγώ τα κατάφερα, έχω μπλέξει με σεμινάρια τους τελευταίους μήνες.