Subwoofer ή όχι ;; Ιδού η απορία !

Ο λόγος που φτάσαμε τα 2400 posts είναι ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε στο νήμα... Οι μεν πολέμιοι των subs δεν έχουν πεισθεί ότι αξίζει τον κόπο και το κόστος
και ότι το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο. Η άλλη πλευρά μιλάει για φίλτρα, για περισσότερα από ένα subs, για Trinov, κλπ... Και ανάμεσα υπάρχουν άνθρωποι που
έχουν δοκιμάσει sub στο χώρο τους, σε δικάναλο, με εξαιρετικά αποτελέσματα, και μάλιστα είναι οι μόνοι που συνεισφέρουν κάτι χρήσιμο σ' αυτή την κουβέντα.

Μια δοκιμή χρειαζόμαστε, δικάναλο σύστημα με δυο καλά ηχεία βάσης(ή δαπέδου), με ένα καλό sub και χωρίς. Μόνο μετά από αυτό έχει νόημα να συζητάμε
για ρυθμίσεις, λεπτομέριες κλπ.

Το συμπέρασμα της δοκιμής δεν πρόκειται να είναι απόλυτο.Αυτο που ενδιαφέρει τον καθένα είναι το τι θα συμβεί στο σύστημά του.Ποιον ενδιαφέρει αν το sub παιξει/δεν παίξει στα συστήματα των άλλων αν παίξει/δεν παίξει στο δικό του;

Σύμφωνοι, αλλά είναι άλλο πράγμα ν' ακούς ένα σύστημα με ηχεία που δεν θα αγοράσεις ποτέ, DSP που δεν θα βάλεις ποτέ, και 4 subs, από το να ακούς ένα ζευγάρι προσιτά ηχεία,
με προσιτό sub, σε έναν καλό χώρο... Η διαφορά του δεύτερου με το σπίτι μου/σου/του είναι πολύ μικρότερη. Βασικά, είναι η ίδια διαφορά που έχεις όταν ψάχνεις για ηχεία και
ακούς σε μαγαζιά.

• Like
Reactions: Pleo
Οι μεν πολέμιοι των subs δεν έχουν πεισθεί ότι αξίζει τον κόπο και το κόστος και ότι το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο.

Το bold.

Η άλλη πλευρά μιλάει για φίλτρα, για περισσότερα από ένα subs, για Trinov, κλπ...

Να το κάνω όλο bold; :P
E, όταν λες στον άλλον ότι πρέπει να δαπανίσει 25k σε sub και dsp, τι συζήτηση να γίνει;
Πόσο μάλλον όταν αυτή η φιλοσοφία είναι δογματική, ότι αν δεν το κάνεις, δεν θα παίξει καλά.

Που μπορώ να το δεχθώ γιατί έχω sub και δεν έπαιξε ποτέ σωστά με τα ηχεία μου, για αυτό και έχει καταλήξει στο home cinema.

Υπάρχουν πολλοί που τους ακούω, δέχομαι την εμπειρία τους, δέχομαι ότι έβαλαν sub στο σύστημά τους και παίζει σωστά.
Δεν το ρύθμισα σωστά, το Odysey που μου το ρύθμισε είναι χάλια και μου χάλασε όλο τον ήχο, ο ίδιος ο Denon είναι κατά πολύ κατώτερος του Copland... μπορώ να σου βρω 1000 λόγους.
Ε, δεν δέχομαι όμως ότι πρέπει να δώσω 25k για sub όταν όλο το σύστημά μου έχει τόσο. :ROFLMAO:

• Like
Reactions: Busoni
IMG_20260514_205327.jpg

Παιδια..........τα πραγματα ειναι απλα. Δυο ειναι οι προυποθεσεις για να ειναι σιγουρο το αποτελεσμα.
Σωστη θεση στο σαμπ, (εξεταστε και τοποθετηση πισω απο τη θεση ακροασης αν βολευει χωροταξικα) και σωστη ρυθμιση συχνοτητας, φασης και gain
Τοσο απλο. Και με ενα σαμπ της ταξεως τον 2000 ευρω (π.χ. Rel T/9) εισαι κομπλε . Αν θελεις αργοτερα προσθετης ακομα ενα .
Το παραπανω ποσο (και Χ 2 μη πω) εχει δωθει απο πολλους μονο για καλωδια.

Last edited:
Υπάρχουν πολλοί που τους ακούω, δέχομαι την εμπειρία τους, δέχομαι ότι έβαλαν sub στο σύστημά τους και παίζει σωστά.
Δεν το ρύθμισα σωστά, το Odysey που μου το ρύθμισε είναι χάλια και μου χάλασε όλο τον ήχο, ο ίδιος ο Denon είναι κατά πολύ κατώτερος του Copland... μπορώ να σου βρω 1000 λόγους.
Ε, δεν δέχομαι όμως ότι πρέπει να δώσω 25k για sub όταν όλο το σύστημά μου έχει τόσο. :ROFLMAO:
Το θέμα είναι τι θέλει να πετύχει κανείς, με τι κόστος και ποιούς περιορισμούς... Δεν έχει νόημα σε δικάναλο να σκάσεις ένα σωρό χρήματα για subs και DSP μόνο
για ν' ακούσεις μια οκτάβα πιο χαμηλά. Έχει περισσότερο νόημα να τα κάνεις αυτά αν αποφασίσεις να φροντίσεις την ακουστική του χώρου. Ειδάλλως, αν το κόστος δεν είναι θέμα, αλλάζεις και ηχεία.

Είναι πιο ενδιαφέρον ν' απαντηθεί η ερώτηση του νήματος με ένα όριο κόστους πχ τα 1000 ευρώ και όριο χώρου τα 25τμ. Ενδεικτικά... Το να συζητάμε για το
νήμα χωρίς όρια και δεδομένα δεν έχει κανένα νόημα.

Το bold.

Να το κάνω όλο bold; :P
E, όταν λες στον άλλον ότι πρέπει να δαπανίσει 25k σε sub και dsp, τι συζήτηση να γίνει;
Πόσο μάλλον όταν αυτή η φιλοσοφία είναι δογματική, ότι αν δεν το κάνεις, δεν θα παίξει καλά.

Που μπορώ να το δεχθώ γιατί έχω sub και δεν έπαιξε ποτέ σωστά με τα ηχεία μου, για αυτό και έχει καταλήξει στο home cinema.

............

Όχι να μην το δεχθείς... Ο καθ ένας κάνει την δουλειά του, εμείς φιλτράρουμε πληροφορίες και γι' αυτό σας είπα ελάτε σε μένα. Παραδέχομαι ότι ήμουν τυχερός, ότι με βοήθησε η AI σε όλη την διαδρομή, ότι κοιτάζοντας πίσω σχεδόν ιδρώνω με το πόσα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, εκπλήσσομαι με το πόσο γρήγορα τελείωσα, αλλά τελικά η σχέση κόστους / απόδοσης είναι πολύ καλή θα έλεγα.... Πάντα στο δικό μου σύστημα και για τις δικές μου ανάγκες έτσι?

Αλλά....

1781607962335.png

Η ακρόαση έχει πολλά υποκειμενικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι ακούνε με μετρήσεις κάποιοι με το αυτί. Και όλοι πιστεύουν πως ακολουθούν τον σωστό δρόμο. Για το αυτί τα ξέρουμε, για τις μετρήσεις να πω μόνο πως δύο αρχεία με copy paste σπεκτρογραμμα ακούγονται εντελώς διαφορετικά επειδή το ένα πέρασε από cue tools. Μιλάμε για διάφορες σοβαρες, όχι αστεία. Το wav ακούγεται πολύ καλύτερα από το flac. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε πως τα νούμερα δεν λένε πολλά πράγματα ας προχωρήσω.
Το αν θα βάλει κάποιος sub στο σύστημα του είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Εγώ ακούω με magnepan, αν μπει sub δεν ακούω πλέον με μαγνητοστατικά ηχεία και εμένα μου αρέσουν τα μαγνητοστατικά ( ξέρω, ξερω, χάλια Spinorama)
Άλλος θέλει ησυχία, άλλος θέλει βαθύ χαμηλό, άλλος θέλει φυσικότητα γενικά όλοι κάπου δίνουν μεγαλύτερο βάρος. Ωραία είναι όλα μαζί, αλλά για να τα έχεις θέλεις εξαψήφιο νούμερο σε consumer μηχανές. Οπότε τι συζητάμε, αν πρέπει να βάλει κάποιος sub? Ποιος;

Η ακρόαση έχει πολλά υποκειμενικά χαρακτηριστικά. Κάποιοι ακούνε με μετρήσεις κάποιοι με το αυτί. Και όλοι πιστεύουν πως ακολουθούν τον σωστό δρόμο. Για το αυτί τα ξέρουμε, για τις μετρήσεις να πω μόνο πως δύο αρχεία με copy paste σπεκτρογραμμα ακούγονται εντελώς διαφορετικά επειδή το ένα πέρασε από cue tools. Μιλάμε για διάφορες σοβαρες, όχι αστεία. Το wav ακούγεται πολύ καλύτερα από το flac. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε πως τα νούμερα δεν λένε πολλά πράγματα ας προχωρήσω.
Το αν θα βάλει κάποιος sub στο σύστημα του είναι καθαρά προσωπικό θέμα. Εγώ ακούω με magnepan, αν μπει sub δεν ακούω πλέον με μαγνητοστατικά ηχεία και εμένα μου αρέσουν τα μαγνητοστατικά ( ξέρω, ξερω, χάλια Spinorama)
Άλλος θέλει ησυχία, άλλος θέλει βαθύ χαμηλό, άλλος θέλει φυσικότητα γενικά όλοι κάπου δίνουν μεγαλύτερο βάρος. Ωραία είναι όλα μαζί, αλλά για να τα έχεις θέλεις εξαψήφιο νούμερο σε consumer μηχανές. Οπότε τι συζητάμε, αν πρέπει να βάλει κάποιος sub? Ποιος;
Εγώ ,με την συνταξαρα που παίρνω 🤪🤪

Το είχες γράψει και παλαιότερα αυτό και έχει απαντηθεί. Στα 2-3 χιλιάρικα βρίσκεις υπέραρκετά sub σε μέγεθος με δικό τους DSP. Αλλά το επαναφέρεις όμως ως να μην έχει απαντηθεί.

Τι θες μάναμ'; Θες να μην πειραχτεί το σήμα που θα πάει στα ηχεία σου. ΟΚ, κράτα το «αγνό» και βάλε το sub να συμπληρώνει εκείνο που λείπει. Θα έχεις τουλάχιστον το όπλο (το DSP του sub) να περιορίζεις τα χοντρά που θα κάνει ο χώρος μόνο για το sub.
Λίγο πριν από αυτό με διαφορετική τοποθέτηση και χειροκίνητη ακουστική ευθυγράμμιση, θα τα έχεις σχεδόν όλα.

Αλλά μου λες θα κανονίσεις να ακούσεις χωρίς DSP ούτε στο sub κλπ, και μετά θα παραπονιέσαι γιατί μουγκρίζει στην τάδε συχνότητα. Ε, όλα δεν γίνονται.

Με το συμπάθειο αλλά έχω την αίσθηση ότι κάποιες στιγμές συνομιλούμε (δεν αναφέρομαι σε εμπόρους - πραματευτάδες) ευρισκόμενοι εκτός ΤΟΠΟΥ (δες Ελλάδα) και ΧΩΡΟΥ (δες τα σπίτια μας) ως να είμαστε κάποιοι άλλοι και να μιλάμε σε κάποιους άλλους, διεκδικώντας απλά τις εντυπώσεις…

Πάντοτε θεωρούσα ότι η μισή επιτυχία ενός τεστ βρίσκεται στο γεγονός ότι το κόστος θα είναι συμβατό στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.
Το να γίνει τεστ με ένα σύστημα 100 χιλιάδων ευρώ, δεν νομίζω ότι στη τελική θα ενδιαφέρει και κανέναν ακόμα κι ας παίζει άριστα.
Για την χώρα μας μιλάω πάντα.

Επίσης αυτοί που δίνουν τέτοια νούμερα, συνήθως δεν ενδιαφέρονται για κανένα τεστ. Απλά σηκώνουν το τηλέφωνο και παραγγέλνουν. Δεν τους αρέσει; Επόμενο.

• Like
Reactions: Tzimisce
Πάντοτε θεωρούσα ότι η μισή επιτυχία ενός τεστ βρίσκεται στο γεγονός ότι το κόστος θα είναι συμβατό στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.
Το να γίνει τεστ με ένα σύστημα 100 χιλιάδων ευρώ, δεν νομίζω ότι στη τελική θα ενδιαφέρει και κανέναν ακόμα κι ας παίζει άριστα.
Για την χώρα μας μιλάω πάντα.

Επίσης αυτοί που δίνουν τέτοια νούμερα, συνήθως δεν ενδιαφέρονται για κανένα τεστ. Απλά σηκώνουν το τηλέφωνο και παραγγέλνουν. Δεν τους αρέσει; Επόμενο.

Εξαρτάται. Η λογική είναι να κάνεις μια παρουσίαση για το κοινό, και στη συνέχεια εφόσον πρόκειται για ακριβό πράγμα που δεν απευθύνεται στην πλειοψηφία αλλά σε λίγους εκλεκτούς, η ακρόαση γίνεται πριβέ με ραντεβού κεκλεισμένων των θυρών μόνο για αυτούς. Ή και πριν.

Το format αυτό είναι βασικά. Εννοείται ότι ο ενδιαφερόμενος θα κάνει πριβέ ακρόαση, και το κοινό θα έχει και μια ευκαιρία να δει και να ακούσει ένα ακριβό σύστημα. win-win.

...
Αυτό είναι αυτονόητο, με μια προϋπόθεση όμως... Ότι ο σκοπός δεν είναι να πουλήσουμε 1-2 ακριβά συστήματα, αλλά να προσφέρουμε μια λύση προσιτή
στον μέσο χομπίστα.

Το μεγάλο γέλιο με αυτή την τάση του immersive + dsp + πολλά subs θα πέσει όταν ο πρώτος με 12-8-8 καταλάβει πως το καλώδια κάνουν διαφορά 😁. Ήδη κάτι ψυλλιάζονται για τα dac.