Σύγχρονες ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής

Elsa Barraine (1910-1999). Την γνωρίζετε την κυρία;
Συνθέτις, μαθήτρια του Paul Dukas.

View attachment 255034
Έγραψε δύο συμφωνίες. Η δεύτερη είναι εξαιρετική και χρήζει ακρόασης.
Απίστευτα πολυκύμαντη ζωή. Διαβάζω ότι συμμετείχε στην αντίσταση και γλίτωσε παρά τρίχα.

Α, βρήκα αυτό:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Το ακούω αμέσως.

• Like
Reactions: Sonorus
Elsa Barraine (1910-1999). Την γνωρίζετε την κυρία;
Συνθέτις, μαθήτρια του Paul Dukas.

View attachment 255034
Έγραψε δύο συμφωνίες. Η δεύτερη είναι εξαιρετική και χρήζει ακρόασης.
Ευτυχώς υπάρχει στο Qobuz.Άκουσα το συμφωνικό ποίημα Pogromes. Πολύ καλό, θυμίζει λίγο Bartok.

• Like
Δύο άριστες ερμηνείες έργων για πιάνο. Μια για την ημέρα και μία για την νύχτα.

Άγνωστος σε εμένα 30χρονος πιανίστας από κάτι αγγλικά νησιά βόρεια της Νορμανδίας. Παίξιμο με φρεσκάδα και καθαρότητα. Ευφάνταστες διαβαθμίσεις των δυναμικών και των χρωμάτων. Από τις άριστες Nocturnes.

Tom Hicks - Chopin The Complete Nocturnes.jpg

Μια και έχω αδρανοποιήσει τον σκληρό που με συνοδεύει (τρέχει για συντήρηση το long generic test) βάζω από θύμηση μια παλαιότερη ηχογράφηση του 2022 ενός γνωστού πιανίστα που έχω ακούσει σε Beethoven και Rachmaninov.

Ο Michael Korstick επιλέγει τις 32 πλέον δημοφιλείς σονάτες του Scarlatti. Πρόκειται για μια ευτυχή συνάντηση εκτελεστή και συνθέτη. Όλη η παλέτα των συναισθημάτων σε δεξιοτεχνική απόδοση.

Korstick.jpg

Karajan Box.jpg

Είναι κυκλοφορία του 2021 cd σε καινούργια μάστερς. Δεν είναι καινούργια κυκλοφορία συνεπώς γιατί η ανάρτηση.
Πρώτα γιατί ο Κάραγιαν ήταν από τους καλύτερους ever ερμηνευτές του Sibelus.
Μετά γιατί κάποιες ηχογραφήσεις συμφωνιών που έχω και σε μεγάλη τουλίπα θα μπορούσα να τις αναρτήσω στα <μαύρα διαμάντια> λόγω της εξαιρετικής ποιότητας εγγραφής (4η, 5η συμφωνία). Καμία σχέση με άλλες εγγραφές βινυλίων της DG π.χ Bruckner που ελαφρώς ξυρίζουν.
Τέλος γιατί έχοντας αυτά τα έργα σε βινύλια μικρές και μεγάλες τουλίπες κάποια και σε sacd, βρίσκω το remaster αυτών των cd απολύτως ανταγωνιστικό.

Περιλαμβάνεται και το κονσέρτο για βιολί με τον εξαίρετο Christian Ferras.

Και μια παρατήρηση άσχετη με το θέμα μας
Για όσους διαφωνούμε για κάποιες κριτικές που κάνει ο γνωστός youtuber Hurwitz παρακολουθώντας τον πάντα κάτι μπορεί να μάθεις. Παράδειγμα είναι μια εκπληκτική μονοφωνική Schecherezade του 1950 με την Τσέχικη φιλαρμονική.

front.jpg

Αυτόν που ακούω τον τελευταίο καιρό και μου αρέσει είναι ένας σχετικά νέος Φιλανδός μαέστρος ο Pietari Inkinen και μάλιστα όχι με τόσο γνωστές ορχήστρες. Πολύ καλές συμφωνίες του Dvorak με την την German Radio Philarmonie Saarbrucken -Kaiserslauten πολύ καλός Sibelius. Κάποια έργα με με την ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας και άλλα με την Ιαπωνική Φιλαρμονική.
Θα δούμε.

Αυτόν που ακούω τον τελευταίο καιρό και μου αρέσει είναι ένας σχετικά νέος Φιλανδός μαέστρος ο Pietari Inkinen και μάλιστα όχι με τόσο γνωστές ορχήστρες. Πολύ καλές συμφωνίες του Dvorak με την την German Radio Philarmonie Saarbrucken -Kaiserslauten πολύ καλός Sibelius. Κάποια έργα με με την ορχήστρα της Νέας Ζηλανδίας και άλλα με την Ιαπωνική Φιλαρμονική.
Θα δούμε.
Άκουσα την 9 του Dvorak που είναι η πιο πρόσφατη κυκλοφορία με τον συγκεκριμένο μαέστρο. Πολύ καλή ερμηνεία, by the book θα έλεγε κανείς αλλά δεν εντόπισα κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον που να την κάνει ξεχωριστή. Σίγουρα πάντως δεν έχασα τον χρόνο μου. Πολύ καλή ποιότητα ήχου.

Ο John Wilson ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν διευθυντής στο μουσικό θέατρο.
Αργότερα το 2018 όταν ανέλαβε την ορχήστρα Sinfonia of London επεκτάθηκε στο αμιγώς κλασσικό ρεπερτόριο αλλά δεν ξέχασε τις καταβολές του. Έτσι έχουμε ηχογραφήσεις δύο πολύ γνωστών μιούζικαλ.
Το 2013 ηχογράφησε το Oklahoma των Rodgers και Hammerstein και πρόσφατα το My Fair Lady των Loewe και Lerner. Το Οκλαχόμα και το Ωραία μου Κυρία είχαν τεράστια εμπορική επιτυχία και παιζόντουσαν για σειρά ετών στο Λονδίνο και στο Broadway. O οπερατικός μαέστρος Richard Bonynge τα θεωρούσε σαν σπουδαία μεταπολεμικά μιούζικαλ.
Διαβάζω ότι έχουν χρησιμοποιηθεί οι αρχικές ενορχηστρώσεις.

Oklahoma.jpgMy Fair Lady.jpg

Ένα ευχάριστο ακρόαμα.

• Like
Ο John Wilson ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν διευθυντής στο μουσικό θέατρο.
Αργότερα το 2018 όταν ανέλαβε την ορχήστρα Sinfonia of London επεκτάθηκε στο αμιγώς κλασσικό ρεπερτόριο αλλά δεν ξέχασε τις καταβολές του. Έτσι έχουμε ηχογραφήσεις δύο πολύ γνωστών μιούζικαλ.
Το 2013 ηχογράφησε το Oklahoma των Rodgers και Hammerstein και πρόσφατα το My Fair Lady των Loewe και Lerner. Το Οκλαχόμα και το Ωραία μου Κυρία είχαν τεράστια εμπορική επιτυχία και παιζόντουσαν για σειρά ετών στο Λονδίνο και στο Broadway. O οπερατικός μαέστρος Richard Bonynge τα θεωρούσε σαν σπουδαία μεταπολεμικά μιούζικαλ.
Διαβάζω ότι έχουν χρησιμοποιηθεί οι αρχικές ενορχηστρώσεις.

View attachment 258409View attachment 258408

Ένα ευχάριστο ακρόαμα.
Πάντως κάποιοι ποιο έμπειροι από εμένα φίλοι παρατήρησαν ότι μου διαφεύγουν οι βέλτιστες ερμηνείες και έχουν δίκιο. Στην Ωραία μου Κυρία η καλύτερη ερμηνεία είναι η παρακάτω (πάντα εκτός της πρωτότυπης που ακούγεται στην ταινία) για δύο λόγους.

Πρώτο και κύριο γιατί ο Mauceri σε σχέση με τον Wilson πιάνει πολύ καλύτερα το κλίμα του Broadway και δεύτερο γιατί η Kanawa παραμένει αξεπέραστη.

Kiri Te Kanwa, John Mauceri - Loewe My Fair Lady.jpg

Ο Ιταλός πιανίστας Vittorio Forte περιδιαβαίνει μουσικά την Λατινική Αμερική με συνθέσεις από Αργεντινή, Κούβα, Χιλή και Κολομβία.
Μας φέρνει σε επαφή με γνωστούς αλλά και άγνωστους συνθέτες.

Λέει ότι αποτελεί μια επιστροφή στην γενέτειρα του την Καλαβρία και τους Αργεντινούς δασκάλους του που τον οδήγησαν στην μουσική.

Προτείνεται

Vittorio Forte - Volver (2025).jpg

Αφού σου και μου άρεσε η Faust σε Telemann εδώ πάλι σε μια εντελώς πρόσφατη ηχογράφηση που επίσης μου άρεσε.

View attachment 259245
Εννοείται ότι την έχω ακούσει δύο - τρείς φορές. Αγαπημένα έργα σε υπέροχες ερμηνείες.

Ο Ιταλός πιανίστας Vittorio Forte περιδιαβαίνει μουσικά την Λατινική Αμερική με συνθέσεις από Αργεντινή, Κούβα, Χιλή και Κολομβία.
Μας φέρνει σε επαφή με γνωστούς αλλά και άγνωστους συνθέτες.

Λέει ότι αποτελεί μια επιστροφή στην γενέτειρα του την Καλαβρία και τους Αργεντινούς δασκάλους του που τον οδήγησαν στην μουσική.

Προτείνεται

View attachment 259192

Ωραια προσπαθεια φαινεται θα την ακουσω.

Oτι εχω ακουσει απο αναλογες δουλειες που εφεραν στην επιφανεια Κλασσικη κυριως μπαροκ μουσικη ( καπου εκει στα 90ς παλι με την επελαση της μπαροκ μουσικης με περιφημα λεημπελ τοτε που δημιουργηθηκαν) παντα με αφησαν ικανοποιημενο.

Δεν θα το χασω γιατι καθε τι που αναδυει τον νεο κοσμο ειναι ουσιαστικα πρωτοτυπο. Μια καποια εκπληξη.

ASSET_MMS_162148095~2.jpeg
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια λειτουργία του Haydn σε μια εξαιρετική ηχογράφηση τόσο ερμηνευτικά όσο και ηχητικά. Η τρίτη από τις δεκατέσσερις συνολικά λειτουργίες.

Πρόκειται για νέα σειρά που φιλοδοξεί να έχει τρεις ακόμη συνέχειες αφιερωμένες στις έξι τελευταίες λειτουργίες του συνθέτη.