Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Versus

Κάποια στιγμή πριν έναν χρόνο περίπου, είχα εξετάσει σοβαρά την μετάβαση σε μεγαλύτερο του m4/3 σύστημα. Αν είχε σταθεροποίηση στο σώμα η fuji θα το είχα κάνει, ενώ οι sony FF με IBIS ήταν πανάκριβες - το ίδιο και οι φακοί της. Προς το παρόν ξόδεψα αρκετά χρήματα σε άλλα πράγματα, οπότε οι φωτογραφικές "ανησυχίες" πέρασαν σε 2ο-3ο πλάνο, αλλά ότι κάνετε θα το παρακολουθώ με ενδιαφέρον για... του χρόνου (καλά να είμαστε)!

Μεθαύριο ίσως ανακοινωθεί η X-T2S με IBIS μαζί με την X-E3,κάποιους XF και GF φακούς και νέο lens roadmap.

Last edited:

δυστυχώς δεν τράβηξα καθόλου τέτοια θέματα... σε ποιότητα εικόνας δεν έχω επιφυλάξεις ότι θα είναι εξαιρετική. Δεν θα είναι ίδια ή παρόμοια τα αρχεία με εκείνα της 7200 ή των άλλων ΝΙΚΟΝ, αλλά θα είναι διαφορετικά. Εξαιρετικά θα είναι. Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να σκάψεις στα σκοτεινά στο raw αρχείο όπως γίνεται μέχρι τώρα με τις ΝΙΚΟΝ και προσφάτως με τις SONY αλλά ίσως να μη χρειάζεται καθόλου.

Είναι άλλο οικοσύστημα πάντως...

υστ. Μακάρι η SIGMA να κυκλοφορούσε τον 135 1.8 και σε Χmount.
Πείτε μου τι raw θέλετε από Χ-Τ20 να σας ανεβάσω.
Νυχτερινό με χαμηλό ή ψιλό iso;

Το θέμα εργονομίας συμφωνώ δεν συγκρίνεται. Μιλάω κυρίως για θέμα απόδοσης και εικόνας. Πχ για τοπία και νυχτερινά πως συμπεριφέρεται συγκριτικά με την 7200 που είναι καλή θεωρώ σε αυτόν το τομέα.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Η βασική διαφορά είναι η καλύτερη εργονομία και κράτημα της D7200, σε όλα τα άλλα νομίζω δεν θα του λείψει τίποτα σε σχέση με την Dslr του το αντίθετο μάλιστα, μια χαρά ποιότητα εικόνας έχει η Fuji. Αμα θα έπρεπε να ''σκάψουμε '' παραπάνω θα έλεγα (γενικότερα για τις Mirrorless) ότι μια καλή dslr είναι κάπως ποιο γρήγορη στην λειτουργία της (άνοιγμα, κλείσιμο shot to shot χρόνος κλπ.) μικρές διαφορές άλλα σε επαγγελματία ίσως κάνει την διαφορά, ενώ μην ξεχνάμε την μπαταρία όπου με μια Nikon D7200 μπορείς προσεκτικά αν θες να τραβήξεις και πάνω από 1.000-1.200 φώτος μια μια μπαταρία πράγμα που είναι αδύνατο με μια Mirrorless..

Πείτε μου τι raw θέλετε από Χ-Τ20 να σας ανεβάσω.
Νυχτερινό με χαμηλό ή ψιλό iso;

Πανο, εφοσον εχεις προσβαση σε D7200 ή Sony να εβγαζες raw ενα πανομοιοτυπο καδρο με τις ιδιες ρυθμισεις για να γινει ενα ωραιο vs. Λογικα ενα καδρο τοπιου με φωτεινα κ σκοτεινα σημεια σε base iso, οπως πχ ενα ηλιοβασιλεμα, ή κοντρα ηλιο θα ειχε ενδιαφερον

Θα διαφωνήσω με mirroless άνετα τραβάς 1700 φωτογραφίες όπως διαπίστωσα στην Sony α6500.

Η βασική διαφορά είναι η καλύτερη εργονομία και κράτημα της D7200, σε όλα τα άλλα νομίζω δεν θα του λείψει τίποτα σε σχέση με την Dslr του το αντίθετο μάλιστα, μια χαρά ποιότητα εικόνας έχει η Fuji. Αμα θα έπρεπε να ''σκάψουμε '' παραπάνω θα έλεγα (γενικότερα για τις Mirrorless) ότι μια καλή dslr είναι κάπως ποιο γρήγορη στην λειτουργία της (άνοιγμα, κλείσιμο shot to shot χρόνος κλπ.) μικρές διαφορές άλλα σε επαγγελματία ίσως κάνει την διαφορά, ενώ μην ξεχνάμε την μπαταρία όπου με μια Nikon D7200 μπορείς προσεκτικά αν θες να τραβήξεις και πάνω από 1.000-1.200 φώτος μια μια μπαταρία πράγμα που είναι αδύνατο με μια Mirrorless..

Θα διαφωνήσω με mirroless άνετα τραβάς 1700 φωτογραφίες όπως διαπίστωσα στην Sony α6500.

Με af φακό ή manual ; Φαντάζομαι κ με συχνό ανοιγοκλεισιμο της μηχανής

Σε ποδοσφαιρικό αγώνα raw συν Jpg.

Αμα τραβάς ριπές οκ ναι, έχω βγάλει με την D7100 πάνω 2.500 φώτος σε αγώνα...το θέμα είναι ότι με την D7200 μπορείς να την έχεις ανοιχτή όλη μέρα, να κοιτάς τις φώτος στην οθόνη και πάλι για πλάκα θα σου βγάλει καμιά 1.000 φώτος στην διάρκεια μιας μέρας. Με την Sony A6300 που έχω τώρα αν ξεπεράσω τις 350-400 λήψεις κάνω τούμπες από την χαρά μου!!! Συνήθως στην διάρκεια μιας μέρας σε ένα ταξίδι αλλάζω 2-3 μπαταρίες, κάτι που δεν έκανα ποτέ με μια Dslr.

Υ.Γ. Στην Nikon D7100 που είχα παλιότερα δεν είχα καν δεύτερη μπαταρία, δεν την χρειάστηκα ποτέ ούτε ακόμα σε απαιτητικά ταξίδια!!!

Ριπές και κατά επιλογή η προβολή φωτογραφιών, να σημειώσω η επιλογή αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι αν γίνεται τακτικά γιατί καταναλώνει περισσότερο.
... να πετάξω και ένα καρφάκι, σε σκληρό φωτισμό η προβολή φωτογραφίας σε dslr είναι άσκοπη δε μπορείς να δεις τίποτε.

Ριπές και κατά επιλογή η προβολή φωτογραφιών, να σημειώσω η επιλογή αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι αν γίνεται τακτικά γιατί καταναλώνει περισσότερο.
... να πετάξω και ένα καρφάκι, σε σκληρό φωτισμό η προβολή φωτογραφίας σε dslr είναι άσκοπη δε μπορείς να δεις τίποτε.

Είναι ποιο δύσκολο να δεις για αυτό μιας και αναφέρθηκε η Nikon στις D7100/D7200 κλπ. έχει ένα επιπλέον pixel white dot στην οθόνη για να βελτιώνει την θέαση κάτω από ήλιο. Αν δεις τις οθόνες των καλών Dslr έχουν καλύτερη απόδοση κάτω από τον ήλιο από αντίστοιχες Mirrorless, τουλάχιστον στις nikon που είχα δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και σε Canon/Pentax

Απάντηση: Re: Versus

Σε ένα λεπτά με την ΕΜ1.2 τραβώ θεωρητικά 60fps X 60 sec X 1= 3600 καρέ , αυτό θεωρείται αυτονομία ? Ούτε πόσο ανοιχτή θα μεϊνει παίζει τόσο πολύ ρόλο γιατί όλες είναι ρυθμισμένες να κλείνουν μετά από κάποιο χρόνο ή να μπαίνουν σε ύπνο.

Re: Απάντηση: Re: Versus

Σε ένα λεπτά με την ΕΜ1.2 τραβώ θεωρητικά 60fps X 60 sec X 1= 3600 καρέ , αυτό θεωρείται αυτονομία ?

Αυτό ακριβώς λέω Κώστα...Πολύ καλή αυτονομία για μένα είναι να έχω την μηχανή όλη μέρα κρεμασμένη πάνω μου ανοιχτή, να τραβάω συνεχώς φωτογραφίες να τις κοιτάζω στην οθόνη και όταν πάω σπίτι το βράδυ μετά από 800+ λήψεις να έχω ακόμα μπαταρία στην μηχανή....αυτό δυστυχώς δεν μπορείς να το κάνεις με καμία Mirrorless...
Πλέον αυτό είναι και το μόνο που μου λείπει από τις Dslr, δεν κοιτούσα καν το εικονίδιο της μπαταρίας, τώρα με τις Mirrorless έχω ένα συνεχή φόβο μήπως μείνω από μπαταρία!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Versus

Αυτό ακριβώς λέω Κώστα...Πολύ καλή αυτονομία για μένα είναι να έχω την μηχανή όλη μέρα κρεμασμένη πάνω μου ανοιχτή, να τραβάω συνεχώς φωτογραφίες να τις κοιτάζω στην οθόνη και όταν πάω σπίτι το βράδυ μετά από 800+ λήψεις να έχω ακόμα μπαταρία στην μηχανή....αυτό δυστυχώς δεν μπορείς να το κάνεις με καμία Mirrorless...
Πλέον αυτό είναι και το μόνο που μου λείπει από τις Dslr, δεν κοιτούσα καν το εικονίδιο της μπαταρίας, τώρα με τις Mirrorless έχω ένα συνεχή φόβο μήπως μείνω από μπαταρία!!!

Όλα βελτιώνονται με λϊγη προσπάθεια, έφυγα ΣΚ για φωτογράφηση με την ΕΜ1.2 με 2 μπαταρίες και ΧΩΡΙΣ φορτιστή και γύρισα με την δεύτερη μισογεμάτη, με την παλιά ήθελα 4-5μπαταριες minimum, δεν είναι κρίσιμο πια στα νέα μοντέλα κατά την γνώμη μου μιας έχουν πολύ καλύτερη διαχείρηση ενέργειας, η αλλαγή γίνεται σε 1-2 " αλλά αυτά μπορεί να είναι κρίσιμα σε ένα επαγγελματία, γιαυτο αν δούλευει κανείς επαγγελματικά θα έχει κολλημένο γκριπ με διπλή μπαταρία και βγάζει άνετα συνεχόμενα πολλές πολλές ώρες.
Οσο για την οθόνη πολλές φορές ξεγελάει ειδικά αν είναι καμία LED θα δεις πιο ζωντανά χρώματα από τα πραγματικά, το μόνο που μπορείς να τσεκάρεις είναι την εστίαση και αυτή όχι και πάντα.

Η Em1II έχει εξαιρετική αυτονομία, είναι παράδειγμα προς μίμηση, δυστυχώς όμως δεν ισχύει αυτό για τις περισσότερες Mirorless...και στην Em10II δεν τολμούσα να φύγω από το σπίτι χωρίς δεύτερη μπαταρία πάνω μου....
Ναι η αλλαγή γίνεται γρήγορα άλλα πάντα κοιτάς πόσο ''ζουμί'' έχω ακόμα πράγμα που δεν το έκανα με dslr. Επίσης είναι και επιπλέον κόστος, προσωπικά με κάθε αγορά Mirorrless υπολογίζω και το κόστος τουλάχιστον άλλων 2-3 μπαταριών για να είμαι καλυμμένος...θα βελτιωθεί η κατάσταση όπως είπες άλλα θέλει δουλειά ακόμα.

Να το θέσω διαφορετικά έβγαλα άνετα ποδοσφαιρικό αγώνα και γύρισα πίσω με υπόλοιπο μπαταρίας.
...Το καρφάκι ισχύει στη προβολή φωτογραφίας σε σκληρό ήλιο, στις mirroless όπως ξέρουμε κοιτάμε με τη μία στο οφθαλμοσκόπιο.

Πανο, εφοσον εχεις προσβαση σε D7200 ή Sony να εβγαζες raw ενα πανομοιοτυπο καδρο με τις ιδιες ρυθμισεις για να γινει ενα ωραιο vs. Λογικα ενα καδρο τοπιου με φωτεινα κ σκοτεινα σημεια σε base iso, οπως πχ ενα ηλιοβασιλεμα, ή κοντρα ηλιο θα ειχε ενδιαφερον

Δεν έχω D7200 μόνο μια Α6300.

Το πρόβλημα της μπαταρίας στις mirrorless λύνεται με δεύτερη ή τρίτη μπαταρία. Και από πλευράς κόστους λύνεται πάλι με 3rd party αγορές μπαταριών με σχετικό έλεγχο και προσεκτική επιλογή πάντα. Δεν είναι νομίζω το Α και το Ω η αυτονομία. Μεταξύ των παραπάνω versus που αναφέρονται για εμένα το πιο σημαντικό θα ήταν να δει κάποιος το συνολικό κόστος συστήματος (φακοί - ανάγκες - κόστος κλπ) και η ευκολία - εργονομία βάση αναγκών.

Οι αισθητήρες και για τις τρεις μηχανές είναι εξαιρετικοί! Από εκεί και έπειτα οι ανάγκες θα διαμορφώσουν την τελική επιλογή.

Να το θέσω διαφορετικά έβγαλα άνετα ποδοσφαιρικό αγώνα και γύρισα πίσω με υπόλοιπο μπαταρίας.
...Το καρφάκι ισχύει στη προβολή φωτογραφίας σε σκληρό ήλιο, στις mirroless όπως ξέρουμε κοιτάμε με τη μία στο οφθαλμοσκόπιο.

Ναι σε αγώνες με ριπές είσαι μια χαρά, αν δεν τραβάς ριπές εκει είναι το πρόβλημα.
Σίγουρα σε σκληρό ήλιο είναι καλύτερο το σκόπευτρο, απλά όπως είπα έχουν καλή δουλειά στις Dslr και οι οθόνες ως ένα βαθμό τα καταφέρνουν στον ήλιο. Θυμάμαι σε ταξίδι που είχα μαζί μου την D7100 και την Α6000 στον ήλιο δεν έβλεπες σχεδόν τίποτα στην Α6000, ενώ στην D7100 είχες μια υποφερτή θέαση της φωτογραφίας σου.