Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Μάλλον και αυτό που λες...άλλα ειδικά στις Mirrorless θα έπρεπε να το κοιτάξουν ποιο σοβαρά το θέμα, καλά τα specs κλπ. άλλα ας δώσουν και μια βάση στις μπαταρίες....αγοράζεις μια μηχανή σαν την Sony A7rII που κάνει ένα σκασμό λεφτά και με το που αρχίζεις να φωτογραφίζεις μετά από λίγο θέλεις αλλαγή μπαταρίας...ε ντροπή....ας βαρύνει το σώμα 50-60 γρ.. ε δεν θα πεθάνουμε κιόλας....

σωστα!ας βαρυνει λιγο το σωμα και ας βαλουν πιο δυνατες μπαταριες!!

Ναι άλλα δεν έχουν όλες οι mirrorless battery grip και επιπλέον σε βάζει και σε άλλα έξοδα και κάνεις και την μηχανή transformers συν ότι μεγαλώνεις αισθητά τον όγκο και την βαραίνεις και αρκετά, ενώ πολύ απλά βάζεις μια μπαταρία λίγο μεγαλύτερη ανεβάζεις ελαφρά τον όγκο/βάρος και ικανοποιείς πολύ κόσμο...ε φυσικά έχεις και το grip για όσους το χρειάζονται...

Απάντηση: Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Θα συμφωνησω 1-2 μικρες ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ στην τσέπη και κανενα πρόβλημα δεν υπαρχει, σε κρίσιμη φωτογραφηση που δεν θες ουτε δευτερόλεπτο να χάσεις φοράς το battery grip ...προσωπικά αυτο που θα ήθελα ειναι τα battery grip να φορούν ολα μεγαλυτερη μπαταρία ή να δουλευει μέσα τους επιπλέον διπλή μπαταρία τραβώντας ρεύμα παράλληλα ωστε να υπάρχει ικανή τροφοδοσία (περισσεια ενέργειας) για να κινήσει γρηγορότερα τα μοτερ μεγάλων φακών ειδικά αν προέρχονται απο DSLR ή να μην κολλάει καθόλου η επεξεργασια, αποθηκευση κλπ.

Last edited:

Οπως βολευτείτε ο καθένας, προσωπικά με τις μικρές μπαταρίες των mirrorless με βάζουν σε έξοδα να αγοράσω ακόμα 2-3 που αν είναι no name συνήθως είναι μέτριες αν είναι καλές συνήθως ακριβούτσικες...πολλές φορές ξεχνάω ή βαριέμαι να τις φορτίζω. Πρέπει να θυμάμαι να κουβαλάω συνεχώς μαζί μου 1-2 και να είναι και φορτισμένες και να κοιτάω συνεχώς την μηχανή αν έχει ακόμα ρεύμα και ουκ ολίγες φορές έχω μείνει στην μέση ή έχω χάσει κάτι σημαντικό λόγω μπαταρίας...χίλιες φορές θα προτιμούσα μια ποιο μεγάλη μπαταρία ειδικά στις μεγαλούτσικες mirrorless και τέλος...αυτό είναι ίσως και το σημαντικότερο που μου λείπει από τις dslr και ένας λόγος που έχω ακόμα dslr....

Έλα μωρέ που μπαίνεις σε έξοδα που θα πάρεις δυο μπαταρίες κι έναν διπλό φορτιστή.
Έχεις πάντα τις δυο έξτρα μπαταρίες φορτισμένες στον διπλό φορτιστή και δεν ξεμένεις ποτέ από μπαταρία.
Ή τις έχεις και τις τρεις μπαταρίες μέσα στη μηχανή. Υπάρχουν mirrorless που το επιτρέπουν με battery grip (Sigma SDQ, Fuji X-T2).
Όπως επίσης έχουν βγει και mirrorless με μεγάλη μπαταρία. Η μπαταρία της NX1 είναι 1860mAh, όσο ακριβώς και πολλών DSLR.

Της Sony είναι μικρή στις "α" (1080mAh), αλλά με το πλεονέκτημα ότι ταιριάζει σε πολλά μοντέλα της. Έτσι, οι περισσότεροι κάτοχοι έχουν έξτρα μπαταρίες από προηγούμενες μηχανές ή αν έχουν ταυτόχρονα διάφορες μηχανές εναλλάσσουν τις μπαταρίες μεταξύ των μηχανών. Μεγάλη ευκολία.

Όπως επίσης πολλά μοντέλα mirrorless μοιράζονται τις ίδιες μπαταρίες. Π.χ. η νέα Sigma SDQ χρησιμοποιεί ίδια μπαταρία με Panasonic FZ1000, η παλιότερη DP Merrill έχει ίδια μπαταρία με Ricoh GR. Κάτι που διευκολύνει τον κάτοχο συνδυασμών μηχανών.
Θέλω να καταλήξω ότι υπάρχουν οφέλη που διατηρούνται ίδια μοντέλα μπαταριών από τους κατασκευαστές.

Σε πρόσφατο ταξίδι είχα πάρει μαζί 3 μπαταρίες ,για να μην κουβαλάω φορτιστή ,αλλά πήρα και grip μαζί με την X-T1 ,γιατί έχει καλύτερη αίσθηση με τον 10-24 .Με τον 18-55 είχα σκέτη τη μηχανή και μία μπαταρία στην τσέπη.Αν είχα DSLR ,δε θα την πάλευα μετά τη 2η ώρα έξω γυρνώντας,για να μην πω πώς θα ήταν να κουβαλάω και 2η μπαταρία .Τελικά η κατανάλωση ήταν μιάμιση μπαταρία για 490 φωτογραφίες και 12 βίντεο μέσα σε 4 μέρες. Θα μπορούσα να την ανοιγοκλείνω ,να βγάλω το high performance και να πήγαινε παραπάνω,αλλα και πάλι είμαι ικανοποιημένος.

οι περισσότεροι χρήστες ούτε θα παρατηρήσουν ποτέ ότι υπάρχει φαινόμενο back focus στον φακό τους...
Χμμ κακή δήλωση για τους χρήστες των dslr... χεχεχε

2. Δεύτερον και πάλι με την μπαταρία δεν συμφωνώ καθόλου, τι παει να πει διαφορετική τεχνολογία?? εγώ ξέρω ότι με με μια dslr μπορώ να βγάλω 1.000 λήψεις εύκολα με μια μπαταριά...με μια mirrorless μπορώ?? όχι φυσικά, δεν με νοιάζει αν έχουν διαφορετική τεχνολογία...στην dslr αν έχω πρόβλημα μπαταρίας τραβάω μέσα από το σκόπευτρο και είμαι άρχοντας, στις Mirrorless ότι και αν κάνεις κουβαλάς μαζί σου 2-3 μπαταρίες, δεν έχεις άλλη εναλλακτική όπως με τις dslr(σκόπευτρο)...
Απλά δεν συμφωνούμε (αλλά θα ήθελα και τη γνώμη άλλων σε αυτό το ζήτημα). Πάντως δεν είναι τόσο απλό το να αλλάζει από ovf σε live view. Δεν είναι μόνο το ότι η αυτονομία παίρνει βούτα, είναι ότι σε πραγματικές συνθήκες, το live view αξίζει μόνο σε στατικά θέματα (τοπία, macro κλπ.) Βλέπεις ότι στις dslr δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ταχεία απόκριση της εστίασης μέσα από την οθόνη. Βασίζονται στο σκόπευτρο αλλά όπως ήδη ανέφερα, το τίμημα είναι μεγάλο. Απλά δεν μπορώ να ασχολούμαι με αστοχίες εστίασης, με λάθος φωτομετρήσεις, με κουτσουρεμένο manual focus και με εξωτικές λύσεις κάλυψης του σκόπευτρου σε λήψεις μακράς έκθεσης. Φωτογραφική μηχανή με μπούργκα...

3. Τρίτον για το σκόπευτρο είναι θέμα γούστου, υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να βλέπει ηλεκτρονικά σκόπευτρα και το αντίθετο, και τα 2 έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους....προσωπικά μου αρέσουν και τα 2 και θα ήθελα και τα 2 (για αυτό έχω και dslr και mirrorless).
Αν δουλεύεις αρκετά σε manual focus, θα καταλάβεις ότι η εφαρμογή του μέσα από evf είναι απλά άλλο σύμπαν.

4. Τέταρτον, οι dslr συνήθως αντέχουν καλύτερα σε ακραίες συνθήκες (ζέστη) κυρίως επειδή μπακαλίστικα έχουν ποιο μεγάλα σώματα με λιγότερο στριμωγμένα ηλεκτρονικά και έτσι είναι ποιο εύκολο για αυτές να ''διώξουν'' την θερμότητα από πάνω τους...έχω και εγώ παράδειγμα με Olympus em10II και pentax ks2 που τις είχα αφημένες στον ήλιο στην παραλία (τις είχα ξεχάσει μιας και έπαιζα με τα πιτσιρίκια) και ύστερα από λίγο η em10 απλά δεν δούλευε ενώ η pentax δούλευε μια χαρά και ήταν και αρκετά ποιο δροσερή...
Μπορεί να ισχύει αλλά και πάλι λέω ότι οι μηχανές δουλεύονται σε λογικές συνθήκες ή τουλάχιστον σε αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής για το κάθε μοντέλο. Σίγουρα τυχαίες καταστάσεις δεν αποτελούν κριτήριο αντοχής.

Παιδιά διακρίνω μια υπερβολή όσον αφορά τις Dslr, αστοχίες σκόπευσης, προβληματική φωτομέτρηση, BF και FF, δεν κουβαλιούνται λόγω βάρους κλπ κλπ...10 χρόνια με dslr από Nikon D300 έως Nikon D7100 σπάνια είχα οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα και ειλικρινά μιλώντας περισσότερες αστοχίες στην εστίαση έχω με την Olympus em10II Και sony A6000 από ότι είχα με την D7100.....όλα είναι από ποια οπτική γωνία τα βλέπεις....όταν θέλουμε να υπερασπιστούμε την αγορά μας υπερτονίζουμε τα θετικά, θάβουμε τα αρνητικά και φουσκώνουμε τα αρνητικά και το πόσο σημαντικά είναι στον άλλο. Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να πει ότι δεν παίρνω mirrorless Γιατί έχουν οι περισσότερες shutter shock, άθλια grip που δεν κρατιούνται με μεγάλους φακούς, χάλια μεταπωλητική αξία οι περισσότερες, ακόμα περιορισμένη γκάμα φακών και περιορισμένη υποστήριξη από τρίτους κατασκευαστές, ανύπαρκτη αγορά μεταχειρισμένων, προβληματικό CAF αρκετές από αυτές, εστίαση σε μεγάλες αποστάσεις αλλού για αλλού, άθλιες μπαταρίες, οι περισσότερες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν δουλεύουν, απουσία δεύτερης κάρτας μνήμης, μην αναφέρω καν τις ελλείψεις στα θέμα των Flash, απουσία δεύτερης εξωτερικής οθόνης πάνω στο σώμα κλπ. κλπ... δεν λέω ότι οι dslr είναι καλύτερες απλά ο καθένας έχει τις δικές του επιλογές και ανάγκες...στην τελική η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου δουλεύουν με Dslr και παρόλο την έλευση των Mirrorless ελάχιστοι το γυρίσανε, αφού είναι τόσο σοβαρά και τεράστια τα θέματα που έχουν οι dslr γιατί δεν πήρανε όλοι Mirrorless???

Y.Γ. Μιλάω κυρίως για φωτογραφία καθώς αν μπλέξουμε το βίντεο εκει έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα οι Mirrorless..

Μην γραφουμε τα ίδια συνέχεια γινόμαστε κουραστικοϊ, οι DSLR είναι ένα τελικό προϊόν δοκιμασμένο με επενδϋσεις σε φακούς απο μεγάλη βάση χρηστών, οι ακάθρεπτες ήταν ένα φρέσκο και άγουρο προϊόν που σιγα σιγα ωρίμασε και περιλαμβάνει πλεονεκτήματα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ενςωματωθουν στις DSLR, (κατεμε) πιστεύω ότι θα αναλάβει στο κοντινό ή μακρινό μέλλον τα ηνϊα τόσο στον χώρο της φωτογραφίας όσο και του βϊντεο, η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί οι δυο εταιρίες που κατέχουν συνολικά το 80% (τυχαία το γραφω) της αγοράς έχουν αποφασίσει να μην το στηρϊξουν και οι χρήστες είναι δέσμιοι του εξοπλισμού τους...

...Απλά δεν συμφωνούμε (αλλά θα ήθελα και τη γνώμη άλλων σε αυτό το ζήτημα)... Πάντως δεν είναι τόσο απλό το να αλλάζει από ovf σε live view. Δεν είναι μόνο το ότι η αυτονομία παίρνει βούτα, είναι ότι σε πραγματικές συνθήκες, το live view αξίζει μόνο σε στατικά θέματα (τοπία, macro κλπ.) Βλέπεις ότι στις dslr δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ταχεία απόκριση της εστίασης μέσα από την οθόνη. Βασίζονται στο σκόπευτρο αλλά όπως ήδη ανέφερα, το τίμημα είναι μεγάλο. Απλά δεν μπορώ να ασχολούμαι με αστοχίες εστίασης, με λάθος φωτομετρήσεις, με κουτσουρεμένο manual focus και με εξωτικές λύσεις κάλυψης του σκόπευτρου σε λήψεις μακράς έκθεσης. Φωτογραφική μηχανή με μπούργκα...

Αν δουλεύεις αρκετά σε manual focus, θα καταλάβεις ότι η εφαρμογή του μέσα από evf είναι απλά άλλο σύμπαν...

Άποψή μου είναι πως και στις mirrorless η εστίαση μέσω evf είναι αρκετά λιγότερο ενεργοβόρα από ότι μέσω οθόνης, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση.
Δεν φτάνει επίπεδα DSLR βέβαια αλλά βελτιώνεται κατά πολύ.

Τώρα σχετικά με την μπαταρία, προσωπικά πάντα είχα extra μπαταρίες σε όποια κάμερα και αν είχα -ακόμα και αχρείαστες να ήταν γιατί ποτέ δεν ξέρεις- και πάντα αυθεντικές μετά από φούσκωμα που είχα σε 3rd party μπαταρία για την Canon μου.
Έχει να κάνει με την αξιοπιστία, τη σταθερότητα, τη θερμοκρασία που αναπτύσσει και που με τη σειρά της επηρεάζει όλο το κύκλωμα και ειδικά μέσα σε μικρά σώματα κ.τ.λ.
Γενικά η παροχή ενέργειας σε μια ηλεκτρονική συσκευή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα.

Επειδή αναφέρθηκατε στο manual focus χωρίς να είμαι ειδικός επειδή τραβάω χιλιάδες φωτογραφίες μάκρο σε mf κάθε χρόνο, out in the field που λένε στο χωριο μου αν το θέμα δεν είναι τελείως ακίνητο και αρα δεν χρησιμοποιείς τρίποδο ένα καλό ovf είναι ακόμα και σήμερα αξεπέραστο

Άποψή μου είναι πως και στις mirrorless η εστίαση μέσω evf είναι αρκετά λιγότερο ενεργοβόρα από ότι μέσω οθόνης, τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση.
Δεν φτάνει επίπεδα DSLR βέβαια αλλά βελτιώνεται κατά πολύ.

Σε ποια μηχανή το EVF είναι λιγότερο ενεργοβόρο από την οθόνη;

Δεν έχω μετρήσεις ή στοιχεία αλλά έχω την εντύπωση πως με το εξωτερικό VF4 της Olympus μου βγάζω καμιά 80-100 φωτογραφίες παραπάνω απ'ότι με την οθόνη της E-PL5 δηλαδή περίπου 20% παραπάνω.
Πάντως ξαναλέω δεν έχω κάνει μετρήσεις για να πω με σιγουριά.

Re: Απάντηση: Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Μην γραφουμε τα ίδια συνέχεια γινόμαστε κουραστικοϊ, οι DSLR είναι ένα τελικό προϊόν δοκιμασμένο με επενδϋσεις σε φακούς απο μεγάλη βάση χρηστών, οι ακάθρεπτες ήταν ένα φρέσκο και άγουρο προϊόν που σιγα σιγα ωρίμασε και περιλαμβάνει πλεονεκτήματα που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ενςωματωθουν στις DSLR, (κατεμε) πιστεύω ότι θα αναλάβει στο κοντινό ή μακρινό μέλλον τα ηνϊα τόσο στον χώρο της φωτογραφίας όσο και του βϊντεο, η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί οι δυο εταιρίες που κατέχουν συνολικά το 80% (τυχαία το γραφω) της αγοράς έχουν αποφασίσει να μην το στηρϊξουν και οι χρήστες είναι δέσμιοι του εξοπλισμού τους...

Συμφωνω και επαυξανω.

Δεν έχω μετρήσεις ή στοιχεία αλλά έχω την εντύπωση πως με το εξωτερικό VF4 της Olympus μου βγάζω καμιά 80-100 φωτογραφίες παραπάνω απ'ότι με την οθόνη της E-PL5 δηλαδή περίπου 20% παραπάνω.
Πάντως ξαναλέω δεν έχω κάνει μετρήσεις για να πω με σιγουριά.

Το αντίθετο βλέπω εγώ να ισχύει.

Από τα βιβλία οδηγιών π.χ.:

GX80
EVF: 135 λεπτά ON, 270 λήψεις,
Μonitor: 145 λεπτά ON, 290 λήψεις

α6300
EVF: 350 λήψεις
Monitor: 400 λήψεις

Στη ρύθμιση 100fps στο EVF της α6300 η κατανάλωση επιβαρύνεται ακόμη πιο πολύ.

Απάντηση: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Οντως αυτο που λεει ο tzo ηξερα κι εγω οτι ισχυει. Οτι δλδ ειναι πιο ενεργοβορο το evf απο την lcd.

Στάλθηκε από το SM-N910C μου

Μπορεί να κάνω λάθος.
Έχω πολύ καιρό να χρησιμοποιήσω την οθόνη.
Αν μπορέσω θα κάνω δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες και θα ενημερώσω.

Οι πραγματικές συνθήκες θα σε μπερδέψουν.

Άσε απλά ON τη μηχανή μια με EVF και μια με Monitor (χωρίς να τραβάς φωτογραφίες), και μέτρα πόσα λεπτά θα μείνει αναμμένη η μηχανή κάθε φορά μέχρι να σβήσει, με την ίδια πλήρως φορτισμένη μπαταρία.

Δεν νομιζω οτι ειναι τοσο απλο, η καταναλωση επιβαρύνεται και απο αλλους παραγοντες - ρυθμίσεις όπως π.χ. το EVF πρεπει να γινει ξέχωρη μετρηση με Frame rate =high και normal και με σταθεροποιηση του EVF on και Off που δεν έχει σχεση με την σταθεροποιηση του φακου και που οπλίζει μονο οταν πατησεις το κλειστρο, αρα ετσι στο τραπεζι μπορει να ειναι τελείως διαφορετική...