Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Απάντηση: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Η ΝΧ1 γενικώς είναι κορυφαία σχεδόν σε όλους τους τομείς εκτος του ότι την έβγαλε η samsung . Αν ήταν παραγωγή της canon-nikon θα είχε +30% τιμή και θα είχε μείνει στην ιστορία.

Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Καλά αυτό με την nx1 ισχύει, άλλα κολοσσοί όπως η sony και η samsung είναι ικανές να βγάλουν μηχανές που να είναι μίλια μπροστά από τον ανταγωνισμό και μαι μέρα να τα παρατήσουν και να ασχοληθούν με κάποιο άλλο κλάδο...ενώ οι αμιγώς φωτογραφικές εταιρίες έχουν αξιοπιστία...είναι εκει και θα συνεχίσουν να είναι...ειδικά ένας επαγγελματίας θέλει μια εταιρία που θα του προσφέρει σιγουριά και η samsung και sony δεν στο προσφέρουν αυτό....
Η samsung παράτησε τελείως το άθλημα και η sony πηδάει από εδώ και από εκει, ξεκίνησε με dslr, τις παράτησε και με εξαίρεση την Α68 δεν έχει βγάλει τίποτα εδώ και χρόνια, συνέχισε με crop mirrorless που και αυτές τις έχει ψιλογράψει με ούτε ξέρω πόσο καιρό έχει να βγάλει εκει κάποιο φακό, συνεχίζει τώρα με τις FF mirrorless και ικανή την έχω να τις αφήσει και αυτές για κάτι άλλο με μεγαλύτερο αισθητήρα ή απλά επειδή έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα να παρατήσει τον κλάδο και να ασχοληθεί με κάτι άλλο...ε συγγνώμη όσο καλές μηχανές και να έχουν αν έβγαζα το ψωμί μου από αυτό τον τομέα θα πήγαινα σε Canon και θα είχα το κεφάλι μου ήσυχο...

Το ξερω για την NX αλλά είναι κατηργημένες συνεπώς δεν είχε νόημα να το αναφέρω.

Eγω εχω παντως και τις μιρορλες και τις ΔΣΛΡ και τις χρησιμοποιώ και τις δυο αναλογα.
για στρεετ πχ μονο με μιρορλες θα έβγαινα.
γαμους εχω τραβηξει και με μιρορλες και με δσλρ.
εχω παει ενα ταξιδι για 10 μερες εκει που δεν ειχε ρευμα , και η δσλρ εβγαλε 2000κλικ περιπου ενω η μιρορλες 500-600 κλικ.
νομιζω ενας προ χαλαρα θα μπορουσε να εχει 2 συστηματα , και να χρησιμοποιεί οτι τον βολευει

Θα κάνω μια προσπάθεια για να γράψω αντικειμενικά υπέρ και κατά:

Δίχως καθρέπτη:

- Προεπισκόπηση έκθεσης από το σκόπευτρο
Δεν είναι προεπισκόπηση έκθεσης αυτο που βλέπουμε στα EVF (αν κυριολεκτούμε με τον όρο έκθεση ..)
H προεπισκοπιση βάθους πεδίου στα ανοιχτα διαφράγματα είναι το πλεονέκτημα των ακάθρεπτων .. οι Dslr (λόγω focusing screen) σταματούν το πολύ στο f/2.8

- Δυνατότητα μικρότερου σώματος.
ΟΚ

- Mε καλό ΕVF βλέπεις στο σκοτάδι
με καλό OVF βλέπεις αληθινα και με καλύτερη αίσθηση του χώρου/συνθηκών .. το EVF σε τυφλώνει .. χαλάει την προσαρμογή της όρασης ..

- Δεν χρειάζονται μικρορύθμιση AF
ΟΚ

- Σιωπηρό ηλεκτρονικό κλείστρο και συχνά με SS άνω του 1/8000 και σουπερ ριπή 40-60fps έστω για λίγο. (Δεν ξερω τι εμποδίζει τις DSLR να το έχουν σε LV ή αν κάποια το έχει ήδη)
Το ηλεκτρονικό κλείστρο δεν είμαι ακάθρεπτο προνόμια, μπαινει και σε Dslr ... η Canon έβγαλε πρώτη EFCS ..

- Βοηθήματα χειροκίνητης εστίασης από το σκόπευτρο (μεγέθυνση, focus peaking)
ΟΚ .. αλλά (θα το βαλω εμβόλιμα εδώ) .. τι απαγορεύει να κοτσάρει κανείς EVF στο hot shoe της Dslr ??. ή να εξελίξουν on ΟVF LCD layer (ήδη μερικές λειτουργίες υποστηρίζονται με τέτοια κόλπα)

- Χρήση οποιουδήποτε παλιού SLR φακού με αντάπτορα και νέων φακών Canon με ΑF έστω και πιο αργό σε m43 και Sony.
- Στο βίντεο μπορείς να τραβήξεις από το EVF αν χρειαστεί = πιο σταθερό πλάνο και εστίαση στον ήλιο (φυσικά δεν αφορά τη φωτογραφία αλλά το θεωρώ πολύ πολύ σημαντικό).

Γενικότερα αβαντάζ που ισχύουν κατά κανόνα χωρίς να είναι υποχρεωτικά λόγω τεχνολογικής υπεροχής η ότι οι DSLR δεν μπορούν να ισοφαρίσουν στο μέλλον:

- Τα οικονομικά σωματα εστιάζουν περίπου το ίδιο γρήγορα με τα ακριβά. Το ίδιο και οι φακοί.
- Ταχύτερη εστίαση από την οθόνη
- Εναλλαγή LV-EVF αυτόματη με αισθητήρα χωρίς να πατάς κουμπί.
- Συχνότερη προσθήκη - βελτίωση χαρακτηριστικών με firmware update
.

nick .. μην το πάρεις προσωπικά.

Απάντηση: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Να συμπληρώσω ότι το πλήρως ηλεκτρονικό κλείστρο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ για κινούμενα αντικείμενα, οπότε η χρησιμότητα του μειώνεται !

Απάντηση: Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Ηλια αυτο που έγραψες για τον περιορισμό των DSLR στην προεπισκόπηση του βαθους πεδίου εως f=2.8 δεν το ήξερα...:a0210:

H ριπή πολλών ακάθρεπτων (όχι απαραιτητα πανακριβων μιας και εχουν παλιωσει σαν μοντελα) με μηχανικό κλειστρο φθάνει τα 8-11 fps εκει δηλ. που ειναι το ανω όριο των σπορ και ακριβων DSLR, σε αυτο νομίζω βοηθάει η απουσία του καθρεπτη....new Canon EOS-1D X Mark II 14fps (χωρις liveview), the Nikon D5 12-14fps, Nikon D5 10fps, Canon 7D Mark II 10fps ... θεμα χρόνου να το τερματίσουν ... αυτο που θέλει βελτίωση είναι το buffer τους εκεί χωλαίνουν εκτος απο κάποια συγκεκριμένα μοντέλα (π.χ. Olympus ΕΜ1 ).

Το EVF όντως αποπροσανατολίζει Ηλία αλλά σε βοηθά να εστιάσεις ακόμη και χειροκίνητα στα σκοτάδια (όπως έκανα με το εξαιρετικά τρελλό Lensbaby που δεν ειναι καθολου ευκολο σε εστιαση), επίσης στις τελευταιες ακάθρεπτες υπάρχει και ρυθμιση SOVF που σε αφήνει προσανατολισμένο :smash: αφου μιμειται κατα 90% ενα OVF...

επίσης κάτι που σαν αρνητικό ξεχαστηκε να αναφερθει για τις ακάθρεπτες είναι ότι λογω μικρής αδρανειας του σώματος πολλά αρχικα μοντέλα παρουσίασαν shutter shock σε συγκεκριμένες ταχυτητες (1/80-1/250''), όχι το γνωστο κραδασμο απο τον καθρέπτη των DSLR, τελευταία όμως η περαιτέρω εξέλιξη των κλείστρων με χρήση πρώτης ηλεκτρονικής κουρτίνας και αλλου είδους τεχνικές καθως και η χρήση φουλ ηλεκτρονικού κλείστρου (με τους περιορισμους που ανεφερε ο Ηλίας (etsap) - φαινομενο ζελε σε κινουμενα αντικειμενα, μειωμένο DR, banding σε τεχνητο φωτισμό) δείχνουν να ξεπερνούν το πρόβλημα.

Oι δυο Ηλιες τα ειπαν σχετικα καλα, αν και πολυ ευγενικα, εγω (ως τριτος Ηλιας :2thumb22sup:) θα στηριχτω στην οικειοτητα του φορουμ και θα τα πω λιγο ....χειροτερα :furious3:

Θα κάνω μια προσπάθεια για να γράψω αντικειμενικά υπέρ και κατά:

Δίχως καθρέπτη:

- Προεπισκόπηση έκθεσης από το σκόπευτρο

Δεν ειναι εκθεση ακριβως οπως ειπε και ο Ηλιας αλλα και ετσι να ηταν, αν εννοουμε τα μπλιμπλικια που αναβοσβυνουν στα φωτεινα/σκοτεινα, χασαμε τη μπαλλα ως φωτογραφοι (τρομαρα μας) :afro: Αν περιμενω να εκθεσω σωστα απο κει, ας αλλαξω χομπι ή ας κοιταω τη φωτο στην οθονη και ας ξαναβγαλω αλλες 5 μετα διορθωμενες. Οση ωρα θα χασω κοιτωντας στο σκοπευτρο, τοση ωρα θα χασω να ριξω μια ματια και στην οθονη.

- Δυνατότητα μικρότερου σώματος.

Μεγαλο μειονεκτημα, καθ οτι εδω χρειαζομαστε εργονομια και αυτη δεν καθοριζεται απο το μικροτερο/μεγαλυτερο αλλα απο το... custom για τα χερια του καθενος, πραγμα που δεν γινεται, οποτε καλες οι GM1 αλλα οχι για... μενα !!!!! Και σιγα τις μικροτερες, αν βαλουμε ως υποχρεωτικη την υπαρξη σκοπευτρου και συγκρινουμε ιδιο μεγεθος αισθητηρα...

- Mε καλό ΕVF βλέπεις στο σκοτάδι

Βλεπεις μεν, τι βλεπεις δε, ειναι το θεμα... και αν εστιαζεις κιολας σε αυτο το σκοταδι στο οποιο βλεπεις... αν φτασαμε να προτιμαμε οθονουλες με χρωματα οτι να ναι και refresh rates αστα να πανε, τυφλα να χουν τοτε οι range finder και οι τηλεμετρικες με τα τεραστια θαμπογυαλα που νομιζες οτι εισαι μεσα στη σκηνη... σαν το live -για μενα- δεν εχει...

- Δεν χρειάζονται μικρορύθμιση AF

Πολυ σημαντικο προτερημα της μη υπαρξης καθρεφτη, υπαρχει στις dslr μεσω εστιασης απο την οθονη αλλα χανεις ολα τα υπολοιπα συν του καθρεφτη. Βεβαια, ο επαγγελματιας καλιμπραρει τους φακους του και ο ερασιτεχνης τραβαει με κιτ φακους και 5,6 τουλαχιστον, οποτε ολοι ειναι ευχαριστημενοι :ADFAD2:. Το εχω στο μοναδικο συν που βρισκω στις ακαθρεφτες :a0210:

- Σιωπηρό ηλεκτρονικό κλείστρο και συχνά με SS άνω του 1/8000 και σουπερ ριπή 40-60fps έστω για λίγο. (Δεν ξερω τι εμποδίζει τις DSLR να το έχουν σε LV ή αν κάποια το έχει ήδη)

Αυτο εχει να κανει με το κλειστρο και οχι με τον καρεφτη, νομιζω

- Βοηθήματα χειροκίνητης εστίασης από το σκόπευτρο (μεγέθυνση, focus peaking)

Φεξε μου και γλιστρησα... χειροκινητη εστιαση και το λεμε επανασταση και το μελλον στη φωτογραφια ??????????? Αν θελω να καω την πλακα μου, τραβαω απο την οθονη με live view και εχω τα ιδια βοηθηματα.... :firstprize:

- Χρήση οποιουδήποτε παλιού SLR φακού με αντάπτορα και νέων φακών Canon με ΑF έστω και πιο αργό σε m43 και Sony.

Ομοιως με το παραπανω...παλιος φακος... πφ!!!! μεχρι και ο send σε ενα ραφι τους εχει και ουτε τους ξεσκονιζει πλεον:drool1: χωρια οτι τους νεους φακους κανον τους βαζω κατ ευθειαν στην... κανον μου :firstprize::firstprize:

- Στο βίντεο μπορείς να τραβήξεις από το EVF αν χρειαστεί = πιο σταθερό πλάνο και εστίαση στον ήλιο (φυσικά δεν αφορά τη φωτογραφία αλλά το θεωρώ πολύ πολύ σημαντικό).

Βιντεο ? Βιντεο ? Κατι μου θυμιζει, κατι μου θυμιζει αυτη η λεξη....:violent-smiley-030:

Γενικότερα αβαντάζ που ισχύουν κατά κανόνα χωρίς να είναι υποχρεωτικά λόγω τεχνολογικής υπεροχής η ότι οι DSLR δεν μπορούν να ισοφαρίσουν στο μέλλον:

- Τα οικονομικά σωματα εστιάζουν περίπου το ίδιο γρήγορα με τα ακριβά. Το ίδιο και οι φακοί.

Θα μπορουσες να το πεις και αντιστροφα, τα ακριβα σωματα (παρ ολο που εναι ακριβα) εστιαζουν το ιδιο γρηγορα με τα φτηνα (παρ ολο που ειναι φτηνα)... :ernaehrung004::ernaehrung004:

- Ταχύτερη εστίαση από την οθόνη

Μαλιστα, εχω την καμερα μπροστα μου με τον 200ρη 2,8 με τα χερια τεντωμενα, εστιαζω απο την οθονη μερα μεσημερι με τον ηλιο να χτυπαει κατακεφαλα και μενα και την οθονη, και με ενδιαφερει να εστιασω και γρηγορα... μονο που το σκεφτομαι, μου βγαινει... καπως... :afro:

- Εναλλαγή LV-EVF αυτόματη με αισθητήρα χωρίς να πατάς κουμπί.

Ειναι αυτο τωρα χαρακτηριστικο που μετραει υπερ της καταργησης του καθρεφτη ?

- Συχνότερη προσθήκη - βελτίωση χαρακτηριστικών με firmware update

Ομοιως με παραπανω, σιγα το προσον.... οταν κατι ειναι φουλ σοφτγουερικο, φυσικα σηκωνει αναβαθμισεις, κατι σαν τα απς στα κινητα, καθε Δευτερα και minor bugs fixes.... ασε που μπορει καποιος κακεντρεχης :afro: να πει και οτι τις βγαζουν λειψες απο την αρχη και μετα τρεχουν να φτιαξουν οτι μπορουν (αλλα αυτο ειναι προσον των κιτρινων :afro::afro:, τη μια τα λαδια, την αλλη τα γρασσα, μην τους το αφαιρεσουμε) :flipout::flipout:

.

Αυτα τα ολιγα ως προσωπικη αποψη, αλλα με περισση δοση (προσπαθησα τουλαχιστον) χιουμορ.... ελπιζω να μην τα παρει κανεις προσωπικα και ειδικα ο φιλος ο Νικος που εκανε και τον κοπο να συγκεντρωσει και να γραψει τοσα πολλα απο αυτα που διαβαζουμε κατα καιρους στα φορα για τα συν των ακαθρεπτων... :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Last edited:

Ηλια αυτο που έγραψες για τον περιορισμό των DSLR στην προεπισκόπηση του βαθους πεδίου εως f=2.8 δεν το ήξερα...:a0210:

.

Οι έρμες οι focusing screens είναι τιουναρισμένες για κάποια διαφράγματα και δεν αποδίδουν γραμμικά εκτός περιοχής τιουναρίσματος.
TS560x560

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

H ριπή πολλών ακάθρεπτων (όχι απαραιτητα πανακριβων μιας και εχουν παλιωσει σαν μοντελα) με μηχανικό κλειστρο φθάνει τα 8-11 fps εκει δηλ. που ειναι το ανω όριο των σπορ και ακριβων DSLR, σε αυτο νομίζω βοηθάει η απουσία του καθρεπτη....new Canon EOS-1D X Mark II 14fps (χωρις liveview), the Nikon D5 12-14fps, Nikon D5 10fps, Canon 7D Mark II 10fps ... θεμα χρόνου να το τερματίσουν ... αυτο που θέλει βελτίωση είναι το buffer τους εκεί χωλαίνουν εκτος απο κάποια συγκεκριμένα μοντέλα (π.χ. Olympus ΕΜ1).

15fps στην 28MP aps-c NX1, με ατέρμονο buffer στα 8fps (Raw+S.Fine JPEG).
http://avclub.gr/forum/showthread.php/147228-Κάρτες-μνήμης?p=1057568058&viewfull=1#post1057568058

nick .. μην το πάρεις προσωπικά.

Όχι μωρέ τι να πάρω προσωπικά, τροφή για κουβέντα έδωσα.

Το 1 με την έκθεση δεν το πολυκατάλαβα, λάθος εκφραστικό εννοείς ή ότι δεν προσφέρει την ευκολία που εννοώ; Ότι βλέπεις από πριν τι θα βγει έστω προσεγγιστικά; Τώρα το πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι για τον καθένα άλλο θέμα. Ένας έμπειρος έχει τη φωτογραφία και τις ρυθμίσεις στο μυαλό του πριν καν σηκώσει τη μηχανή, συμφωνω. Καμιά φορά όμως από το evf μπορούμε να "δούμε" μια φωτογραφία που δεν θα την είχαμε σκεφτεί καν ή την έχουμε σκεφτεί στο περίπου χωρίς να πάρουμε λήψεις. Καταλαβαίνω την μη εξοικίωση ορισμένων με την ψηφιακή χροιά των EVF, αλλά για σκεφτείτε πλέον η θέαση των φωτογραφιών γίνεται σε... τεράστιες αυτόφωτες ψηφιακές οθόνες περισσότερο από ότι στο ετερόφωτο φωτογραφικό χαρτί.

Για τον περιορισμό f2.8 πράγματι το ξέχασα, στα συν των ακάθρεπτων λοιπόν.

Για τα βοηθήματα εστίασης πράγματι πρέπει να πάει στα "γενικότερα" που αναφέρω. Στο hotshoe βέβαια δεν μπαίνει αλλά αν είχε extra pins θα μπορούσε. Βέβαια EVF πάνω από οπτικό δεν ξέρω από εργονομία τι θα γινόταν. Για να επεκτείνω τη σκέψη σου, ουσιαστικά οι Sony SLT έχουν καθρέπτη για εστίαση και EVF για σκόπευση.

Για το ηλεκτρονικό κλείστρο δεν ανέφερα τα μειονεκτήματα διότι η ύπαρξή του είναι... gift, μπορείς να το απενεργοποιείς. Και μόνο που δεν τρως κλικ από τη ζωή του μηχανικού όπου μπορείς αρκεί. Πχ timelapse, live composite, σε δοκιμαστικές. Μάλιστα στις Panasonic με τα τρελά fps μπορεί να χρησιμεύσει και για... χεράτο HDR σε κάποιες περιπτώσεις και ό'τι χάνεις σε DR ανά λήψη το κερδίζεις με το παραπάνω από το HDR.

Για την E-M1 ναι είναι από τις φωτεινές εξαιρέσεις στο buffer (αν και οι νέες 1DX II /D5 δεν συγκρίνονται).

Για τον Hλία no 3... είπαμε playground οπότε καμία παρεξήγηση! Απλά κακώς κατάλαβες ότι παίρνω γενικά το μέρος κάποιας τεχνολογίας. Θα το κάνω όμως για να τονίσω τη διαφωνία μου σε αυτά που γράφεις.

- Η δυνατότητα μικρότερου σώματος υπάρχει θέλουμε δεν θέλουμε. Σε πολλές περιπτώσεις βοηθά. Η φορητότητα με prime φακούς ή σκοτεινούς kit είναι μια προφανής. Μπες στα αμέτρητα threads για ακάθρεπτες και θα διαπιστώσεις ότι είναι από τους top λόγους που κάποιοι αγόρασαν ακάθρεπτη. Επίσης γιατί να βάλουμε υποχρεωτικά ίδιο μέγεθος αισθητήρα; Που και να βάλουμε την A7 δεν τη λες μεγάλη. Ούτε την X-T10.
- Ηλεκτρονικό κλείστρο από το σκόπευτρο με κατεβασμένο τον καθρέπτη;
- Για την υποβοήθηση εστίασης σε MF και τους "παλιούς" φακούς. Οκ βγάλε τους παλιούς, υπάρχουν και νέοι MF. Και υπάρχουν φορές που θα χρειαστείς manual εστίαση σε ΑF φακό. Kαι αν φοράς και κανα ζουμ f2.8 δεν θα θες να ενεργοποιήσης το LV με τεντωμένα χέρια:afro:
- Για την εστίαση σε φθηνά - ακριβά σετ. Προφανώς εννοώ ότι δίνουν την τεχνολογία και στα οικονομικά και δεν την... κρύβουν στα ακριβά, και πως η διαφορά στο όποιο αβαντάζ των DSLR εκεί είτε μειώνεται είτε αντιστρέφεται.
- Για την αυτόματη εναλλαγή οθόνη-σκόπευτρο. Είπα εγώ ότι είμαι υπέρ της κατάργησης του καθρέπτη; Εξάλλου τεχνικά θα μπορούσε να γίνει γι αυτό και το έβαλα στην αντίστοιχη υποπαράγραφο. Βολεύει και δίνει ελευθερία κινήσεων ακόμα κι αν συγκρίνουμε με Canon με dual pixel, γλιτώνεις ένα πάτημα και το "γκλονγκ" του καθρέπτη κάθε φορά. Για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης, αφού είναι προφανές ότι στην καθυστέρηση μπαίνει και η... καθυστέρηση του AF από την οθόνη. Οπότε με DSLR ευρυγώνιο και τυφλές λήψεις αν πρόκειται για live γεγονότα.

Για τα λάδια που λες. Πράγματι ξέχασα στις ακάθρεπτες δεν έχουμε πανάκριβο mirror box με.. λάδια φίλτρα και μπουζί. Μπορείς να το βάλεις και αυτό στα υπερ δεν θα σε παρεξηγήσω:2thumb22sup:

Τελος παρέθεσα και πολλά υπέρ των DSLR. Προσωπικά θεωρώ την εστίαση τους πιο αξιόπιστη για να έχεις ένα minimum αποτέλεσμα βρέξει-χιονίσει. Αν μετρήσεις το "σκορ" των υπέρ που έδωσα είναι 12-10

Last edited:

Εγώ απορώ, γιατί δεν υπάρχουν mirrorless με σκόπευτρο; Εδώ οι παλιές βιντεοκάμερες είχαν ηλεκτρονικό viewfinder... Έτσι θα υπήρχε καλύτερη εργονομία στην σκόπευση.

Λίγες σύντομες παρατηρήσεις λόγω έλλειψης χρόνου:

1. Η έκθεση μέσα από το ovf το οποίο έχει το δικό του φωτόμετρο, συχνά είναι διαφορετική σε σχέση με το Live View που μετρά το φως πάνω στον αισθητήρα. Η πιο τραγική περίπτωση που είδα, ήταν με την Nikon D750 όπου το σκόπευτρο έδινε +0.5 με +0.7eV σε σχέση με τη φωτομέτρηση μέσω Live View...

2. Το καλιμπράρισμα των φακών (σώματος να λέμε καλύτερα) στις dslr έχει αξία μόνο αν δουλεύεις με prime φακό. Στους zoom όμως τι κάνεις; Η Canon δίνει 2 ρυθμίσεις/φακό αλλά όταν έχεις πχ έναν κλασικό 24-70 που θα κάνεις τη ρύθμιση; Στα 24; στα 70; στα mm που χρησιμοποιείς πιο συχνά; Οι ακάθρεφτες δεν έχουν τέτοιο θέμα.

3. Περί αυτονομίας. Ξαναματαλέω, η σύγκριση είναι άκυρη γιατί συγκρίνετε δύο διαφορετικές τεχνολογίες επισκόπησης. Όσοι έχετε dslr, βάλτε τες να δουλέψουν ΜΟΝΟ σε Live View και γράψτε τα αποτελέσματα στην αυτονομία. Κατ' ουσίαν με το Live View τις μετατρέπετε σε mirrorless, οπότε τότε και μόνον τότε τα αποτελέσματα θα ήταν βάσιμα (θα ήθελα να δω τις εντυπώσεις σας σε αυτό).

4. Περί συνθηκών και θερμοκρασιών λειτουργίας που αναφέρθηκε πιο πριν ότι οι ακάθρεφτες σταμάτησαν να λειτουργούν όταν αφέθηκαν στον ήλιο, θα έλεγα ότι μιας και δεν ξέρουμε τα ενδότερα των μηχανών, δεν μπορούμε να εξάγουμε συγκρίσιμο αποτέλεσμα. Επίσης, όλα αυτά τα τεχνολογικά θαύματα, έχουν φτιαχτεί για να λειτουργούν υπό λογικές συνθήκες. Κανείς δεν θα άφηνε τη μηχανή του κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο επίτηδες. Εγώ πάντως δούλεψα την Α7 πάνω από 1 ώρα στους -10 και σε κανονικές λήψεις και σε μακράς έκθεσης τουλάχιστον 4-5 φορές και δούλεψε απροβλημάτιστα.

Anov δεν συμφωνώ μαζί σου,

1. πρώτον ελάχιστοι φακοί θέλουν καλιμπράρισμα, έχουν περάσει από τα χέρια μου ένα σωρό φακοί και μηχανές dslr και ελάχιστοι θέλανε ρύθμιση που μέσα σε λίγη ώρα είχες καθαρίσει. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως σε τρίτους κατασκευαστές που εκει η sigma με το dock σου δίνει δυνατότητα να ρυθμίσεις σχεδόν ότι θέλεις και σε 4 διαφορετικά εστιακά μήκη σε κάθε φακό...στην τελική και να μην μπορείς να το κάνεις, πας τον φακό με την μηχανή π.χ. στην Nikon και στο ρυθμίζουν αυτοί και τέλος....είναι θέμα δεν λέω άλλα μην τρελαθούμε κιόλας..οι περισσότεροι χρήστες ούτε θα παρατηρήσουν ποτέ ότι υπάρχει φαινόμενο back focus στον φακό τους...

2. Δεύτερον και πάλι με την μπαταρία δεν συμφωνώ καθόλου, τι παει να πει διαφορετική τεχνολογία?? εγώ ξέρω ότι με με μια dslr μπορώ να βγάλω 1.000 λήψεις εύκολα με μια μπαταριά...με μια mirrorless μπορώ?? όχι φυσικά, δεν με νοιάζει αν έχουν διαφορετική τεχνολογία...στην dslr αν έχω πρόβλημα μπαταρίας τραβάω μέσα από το σκόπευτρο και είμαι άρχοντας, στις Mirrorless ότι και αν κάνεις κουβαλάς μαζί σου 2-3 μπαταρίες, δεν έχεις άλλη εναλλακτική όπως με τις dslr(σκόπευτρο)...

3. Τρίτον για το σκόπευτρο είναι θέμα γούστου, υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να βλέπει ηλεκτρονικά σκόπευτρα και το αντίθετο, και τα 2 έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους....προσωπικά μου αρέσουν και τα 2 και θα ήθελα και τα 2 (για αυτό έχω και dslr και mirrorless).

4. Τέταρτον, οι dslr συνήθως αντέχουν καλύτερα σε ακραίες συνθήκες (ζέστη) κυρίως επειδή μπακαλίστικα έχουν ποιο μεγάλα σώματα με λιγότερο στριμωγμένα ηλεκτρονικά και έτσι είναι ποιο εύκολο για αυτές να ''διώξουν'' την θερμότητα από πάνω τους...έχω και εγώ παράδειγμα με Olympus em10II και pentax ks2 που τις είχα αφημένες στον ήλιο στην παραλία (τις είχα ξεχάσει μιας και έπαιζα με τα πιτσιρίκια) και ύστερα από λίγο η em10 απλά δεν δούλευε ενώ η pentax δούλευε μια χαρά και ήταν και αρκετά ποιο δροσερή...

Κάθε σύστημα έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά απλά μην ''φουσκώνουμε'' ή δεν δίνουμε σημασία στα θετικά/αρνητικά της μιας ή της άλλης κατηγορίας....ο καθένας κάνει την επιλογή τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες...προσωπικά νιώθω ότι θέλω και dslr και mirrorless και δύσκολα θα εγκαταλείψω την μια για χάρη της άλλης εκτός και αν σε κάποιο σημείο συγκλίνουν τόσο πολύ ώστε να γίνει περιττή η διάκριση mirrorless - dslr...

Απάντηση: Re: DSLR vs Mirrorless: Your PlayGround

Anov δεν συμφωνώ μαζί σου,

1. πρώτον ελάχιστοι φακοί θέλουν καλιμπράρισμα, έχουν περάσει από τα χέρια μου ένα σωρό φακοί και μηχανές dslr και ελάχιστοι θέλανε ρύθμιση που μέσα σε λίγη ώρα είχες καθαρίσει. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως σε τρίτους κατασκευαστές που εκει η sigma με το dock σου δίνει δυνατότητα να ρυθμίσεις σχεδόν ότι θέλεις και σε 4 διαφορετικά εστιακά μήκη σε κάθε φακό...στην τελική και να μην μπορείς να το κάνεις, πας τον φακό με την μηχανή π.χ. στην Nikon και στο ρυθμίζουν αυτοί και τέλος....είναι θέμα δεν λέω άλλα μην τρελαθούμε κιόλας..οι περισσότεροι χρήστες ούτε θα παρατηρήσουν ποτέ ότι υπάρχει φαινόμενο back focus στον φακό τους...

Κάθε σύστημα έχει τα δικά του θετικά και αρνητικά απλά μην ''φουσκώνουμε'' ή δεν δίνουμε σημασία στα θετικά/αρνητικά της μιας ή της άλλης κατηγορίας....ο καθένας κάνει την επιλογή τους σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες...προσωπικά νιώθω ότι θέλω και dslr και mirrorless και δύσκολα θα εγκαταλείψω την μια για χάρη της άλλης εκτός και αν σε κάποιο σημείο συγκλίνουν τόσο πολύ ώστε να γίνει περιττή η διάκριση mirrorless - dslr...

http://www.lensrentals.com/blog/2014/02/examples-using-an-optical-testing-station/
http://www.lensrentals.com/blog/2014/02/setting-up-an-optical-testing-station/

Εχουμε όλοι μας το κακό συνήθειο να κρίνουμε μα βάση τις δικες μας εμπειρίες (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου μέσα).... , π.χ. εχω φιλο που ειχε Nikon 810+85/1.4 και την πουλησε γιατι ειχε θεμα BF-FF και πηγε σε mirrorless, αν ηταν τοσο απλά τα πραγματα τότε θα ειχαν μείνει χωρις δουλειά τα ανωτέρω εργαστήρια, για κρίσιμη εστίαση με φωτεινό φακό υπάρχει επιβεβαιωμένα θέμα στις DSLR, μικρό ή μεγαλο είναι στην κρίση του καθενός , εμένα οι περισσότεροι φακοί μου ακόμη και οι καλύτεροι όπως ο SHG 14-35/2 ηθελε καλιμπράρισμα στην Ε-5 μου (κατι που εκανα με πολυ κοπο και ειδικο σετ καλιμπραρίσματος), ενω η Ε-3 μου πουλήθηκε γιατι δεν είχε την δυνατότητα να γίνει απο εμένα (σιγα μην εστελνα 10 φακους στην αντιπροσωπια να τους σετάρει..), ακόμη και στις mirrorless οπως η ΕΜ1 καποιοι φακοί μου 4/3 DSLR θέλουν επίσης καλιμπράρισμα (ήδη το έχω κάνει ακομη και στους ζουμ στα 2 άκρα και ξεχωρα και με τους TC) γιατι παρότι υπάρχει εστίαση στον αισθητήρα οι φακοί είχαν ανοχές όπως εξηγεί αναλυτικά ο Cigala σε κάποιο απο τα άρθρα του.

Κώστα σαφώς υπάρχει θέμα με BF-FF και ανάλογα ο καθένας κρίνει πόσο σημαντικό είναι, απλά θεωρώ ότι υπερβάλουμε πάνω σε αυτό το θέμα, αν ήταν τόσο σημαντικό για ποιο λόγω τόσοι και τόσοι επαγγελματίες σε όλο τον κλάδο δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά σε φώτος με Canon-Nikon? Ελάχιστοι έχουν γυρίσει σε mirrorless και αυτοί κυρίως σε Sony A7 Και κυρίως για βίντεο...Δουλεύω σε διαφημιστική εταιρία και λόγω δουλειάς έχω δει από κοντά δουλειές και έχω γνωρίσει μπόλικους φωτογράφους, το 90%+ είναι με Nikon/Canon και δεν άκουσα κάποιον να παραπονεθεί για BF/FF....τους έχω ακούσει να γκρινιάζουν για αργή εστίαση από την οθόνη, για το βάρος κλπ. άλλα όχι για αυτό....στην τελική για να μην τα πολυλογούμε ο καθένας κρίνει πόσο σημαντικό ή όχι είναι το συγκεκριμένο θέμα....σίγουρα μιλώντας για τον εαυτό μου δεν είχα κάποιο πρόβλημα και δεν το θεωρώ σημαντικό, άλλος όπως ο φίλος σου έδωσε την μηχανή και πήρε κάτι άλλο....

Υ.Γ. Ειδικά σε prime φακούς είναι σχετικά εύκολο το καλιμπράρισμα, δεν καταλαβαίνω γιατί είχε πρόβλημα ο φίλος σου και γιατί δεν δοκίμασε να τον πάει στην Nikon...μήπως είχε πρόβλημα η μηχανή?? Πάντως πράγματι η D810 λόγω υψηλής ανάλυσης είναι ''δύσκολη'' μηχανή θέλει προσοχή....

με το θεμα αυτονομιας που εχει γραφτει θα πρεπει να αναφερουμε οτι σε αυτο τον τομεα η τεχνολογια των μπαταριων εχει μεινει πολυ πισω!εχω κινητο κινεζικο μαρκας cubot(5.5'οθονη) με 5200mah και εχουν βγαλει και αλλες εταιριες περισσοτερα mah.
γιατι στις φωτογραφικες μηχανες εχουν μεινει πισω?

Μένουν πίσω θεωρώ λόγω συμβατότητας...βγάζουν καινούριο μοντέλο και θέλουν να είναι συμβατή η μπαταρία με το παλιό μοντέλο...γενικά στις dslr βλέπεις βελτιώσεις στην αυτονομία από γενιά σε γενιά έστω και μικρές...στις mirrorless έχουν κολλήσει όλες στην ''400 φώτο αυτονομία''...

ναι αλλα και παλι,αυτος που θα παρει το καινουργιο μοντελο τι τον νοιαζει η συμβατοτητα με παλαιοτερα μοντελα?μηπως για να ριξουν το κοστος οι εταιριες ωστε να μην βγαζουν διαφορετικα μοντελα μπαταριων?

Μάλλον και αυτό που λες...άλλα ειδικά στις Mirrorless θα έπρεπε να το κοιτάξουν ποιο σοβαρά το θέμα, καλά τα specs κλπ. άλλα ας δώσουν και μια βάση στις μπαταρίες....αγοράζεις μια μηχανή σαν την Sony A7rII που κάνει ένα σκασμό λεφτά και με το που αρχίζεις να φωτογραφίζεις μετά από λίγο θέλεις αλλαγή μπαταρίας...ε ντροπή....ας βαρύνει το σώμα 50-60 γρ.. ε δεν θα πεθάνουμε κιόλας....