Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Versus

Φιλε μου peperr θα μπορουσες να πεις με 2-3 λογια τι κανει μια μηχανη αψυχη κ τι ψυχωμενη; Τι περιμενες απο την 6300 κ δεν το βρηκες αλλα το εχει πχ η Olympus EM10 II που πηρες; Αν εχει κ καποιος αλλος αποψη, ευπροσδεκτη :)

Υ.Γ. Ο καθε ενας εχει την αποψη του κ δεν ειναι αναγκαιο να την ασπαζονται ολοι. Προφανως εμπειριες χρησης μοιραζομαστε εδω, απλα θα ηθελα κ μια λιτη αιτιολογηση. Αν δεν ειναι κοπος

Να σου πω τι δεν μου άρεσε εμένα στην Α6000 που πάνω κάτω ισχύουν για όλες τις Sony Crop.

1) Άθλια εμφάνιση και Desighn Και μέτρια ποιότητα κατασκευής που συνολικά δεν με τραβάει να φωτογραφίσω και πολύ μαζί της.
2) Μέτρια εργονομία που είναι αισθητά χειρότερη από την εργονομία της Em10II
3) Άθλια οθόνη διάστασις 16:9 που δεν είναι καν Touch ή έστω έχει εντελώς basic touch δυνατότητες.
4) Έλλειψη ibis (εξαιρείται η Α6500 άλλα και εκει ακόμα δεν φτάνει το ibis της em10II)
5) Το κυριότερο ίσως μειονέκτημα είναι η τραγική γκάμα φακών, και όσους καλούς έχει είναι πανάκριβοι, καμία σχέση με την πλήρη γκάμα φακών του m4/3 που έχει εξαιρετικούς φακούς για όλα τα βαλάντια.
6) Κακή μηχανή jpeg, έχω δει δείγματα και από την Α6500 και ενώ έχει βελτιωθεί σε σχέση με την Α6000 συνεχίζει να είναι μαζί με την μηχανή της Pentax η χειρότερη μηχανή Jpeg της αγοράς.
7) Αργή ή μέτρια εστίαση το βράδυ σε σχέση με τις m4/3
8) Οι τιμές των Α6300 και κυρίως Α6500 τις κρίνω το λιγότερο υπερβολικές και ενώ έχουν αδιαβροχοποίηση για πείτε μου έναν φακό crop με αδιαβροχοποίηση της Sony???

Ολα αυτά και μερικά ακόμα ποιο μικρής σημασίας (π.χ. δεν μoυ άρεσαν καθόλου τα φίλτρα που έχει, δεν μπορείς να τραβήξεις βίντεο με το diorama effect, δεν μου αρέσει το σκόπευτρο στην άκρη κλπ.) με έκαναν να δώσω τα τις Sony Και δεν νομίζω να ξανασχοληθώ ποτέ μαζί της πέρα από την Sony Rx10II που λόγω φακού κυρίως είναι μια μηχανή που μου αρέσει πολύ. Ακόμα και το προφανές του μεγαλύτερου αισθητήρα σχεδόν ποτέ δεν ένιωσα ότι κερδίζω κάτι ουσιαστικό σε dynamic range και iso σε σχέση με τον m4/3....το μόνο ουσιαστικό κέρδος που είχα ήταν ότι είχα κάπως καλύτερο έλεγχο του βάθους πεδίου, άλλα μέχρι εκει.....

Για να είμαι και δίκαιος υπήρχαν πράγματα που μου άρεσαν και στην Sony όπως η εξαιρετική εστίαση στο βίντεο και το πολύ καλό Caf στις φώτο, άλλα και τα 2 αυτά δεν ήταν αρκετά σε σχέση με τα πλεονεκτήματα του συστήματος m4/3 που μου δίνει την δυνατότητα να επιλέξω σώμα από 2 εταιρίες και να χρησιμοποιώ τους φακούς μου και στις 2...

Σαφώς αυτή είναι η δική μου άποψη και δεν σημαίνει ότι όλοι θα συμφωνούν, ευτυχώς για όλους μας υπάρχουν δεκάδες μηχανές και φακοί για να καλύψουν κάθε ανάγκη μας!!

Last edited:
Απάντηση: Olympus E-M10 II

Εγώ κατάλαβα τι εννοεί ο pepper και δε θεωρώ ότι "έθαψε" τις sony.
Χρησιμοποίησε τον όρο "άψυχα", δεν είπε κάτι για την ποιότητα εικόνας που αποδίδει ή οτιδήποτε άλλο που αφορά την αντικειμενική της ποιότητα.
Ούτως ή άλλως η τιμή της sony είναι Χ2 και κάτι ψιλά σε σχέση με την omd em10MKII και κατά ένα μεγάλο ποσοστό σωστά τα ζητάει.

Η φωτογραφία είναι συναίσθημα, είναι διάθεση, αν η olympus "ξεσηκώνει" κάποιον να φωτογραφίσει και να σκεφτεί φωτογραφικά από μέσα της τότε είναι καλύτερη μηχανή από κάποια άλλη που δε του προκαλεί τα ίδια πράγματα.

Θυμάμαι την απογοήτευση μου όταν είχα δώσει την olympus 5060 για να μπω στο χώρο των dslr με μια canon 350d.
Επίσης θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν είχα πάρει την epl-1 αφήνοντας τη βαλίτσα με την 20d στο σπίτι!

Το χόμπι της φωτογραφίας είναι για μένα και ψυχοθεραπεία συν τοις άλλοις.

Και πως να ποσοτικοποιήσεις το συναίσθημα???

peace and love

Re: Απάντηση: Olympus E-M10 II

Εγώ κατάλαβα τι εννοεί ο pepper και δε θεωρώ ότι "έθαψε" τις sony.
Χρησιμοποίησε τον όρο "άψυχα", δεν είπε κάτι για την ποιότητα εικόνας που αποδίδει ή οτιδήποτε άλλο που αφορά την αντικειμενική της ποιότητα.
Ούτως ή άλλως η τιμή της sony είναι Χ2 και κάτι ψιλά σε σχέση με την omd em10MKII και κατά ένα μεγάλο ποσοστό σωστά τα ζητάει.

Η φωτογραφία είναι συναίσθημα, είναι διάθεση, αν η olympus "ξεσηκώνει" κάποιον να φωτογραφίσει και να σκεφτεί φωτογραφικά από μέσα της τότε είναι καλύτερη μηχανή από κάποια άλλη που δε του προκαλεί τα ίδια πράγματα.

Θυμάμαι την απογοήτευση μου όταν είχα δώσει την olympus 5060 για να μπω στο χώρο των dslr με μια canon 350d.
Επίσης θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν είχα πάρει την epl-1 αφήνοντας τη βαλίτσα με την 20d στο σπίτι!

Το χόμπι της φωτογραφίας είναι για μένα και ψυχοθεραπεία συν τοις άλλοις.

Και πως να ποσοτικοποιήσεις το συναίσθημα???

peace and love

Σωστός!!! Ε κάπως έτσι νιώθω με την Em10II, ενώ με την sony A6000 ένιωθα πολλές φορές ότι κάνω αγκαρία!!! Νιώθω ότι οι sony είναι εργαλεία για να κάνεις την δουλειά σου και οι Olympus πάθος...άλλα έλα που προσωπικά δεν είμαι επαγγελματίας και φώτος βγάζω για απόλαυση, ευχαρίστηση και αγάπη....και μέσα σε αυτό το ''πακέτο συναισθημάτων'' δεν μου χωράει η Sony....

Να σου πω τι δεν μου άρεσε εμένα στην Α6000 που πάνω κάτω ισχύουν για όλες τις Sony Crop.

1) Άθλια εμφάνιση και Desighn Και μέτρια ποιότητα κατασκευής που συνολικά δεν με τραβάει να φωτογραφίσω και πολύ μαζί της.
2) Μέτρια εργονομία που είναι αισθητά χειρότερη από την εργονομία της Em10II
3) Άθλια οθόνη διάστασις 16:9 που δεν είναι καν Touch ή έστω έχει εντελώς basic touch δυνατότητες.
4) Έλλειψη ibis (εξαιρείται η Α6500 άλλα και εκει ακόμα δεν φτάνει το ibis της em10II)
5) Το κυριότερο ίσως μειονέκτημα είναι η τραγική γκάμα φακών, και όσους καλούς έχει είναι πανάκριβοι, καμία σχέση με την πλήρη γκάμα φακών του m4/3 που έχει εξαιρετικούς φακούς για όλα τα βαλάντια.
6) Κακή μηχανή jpeg, έχω δει δείγματα και από την Α6500 και ενώ έχει βελτιωθεί σε σχέση με την Α6000 συνεχίζει να είναι μαζί με την μηχανή της Pentax η χειρότερη μηχανή Jpeg της αγοράς.
7) Αργή ή μέτρια εστίαση το βράδυ σε σχέση με τις m4/3
8) Οι τιμές των Α6300 και κυρίως Α6500 τις κρίνω το λιγότερο υπερβολικές και ενώ έχουν αδιαβροχοποίηση για πείτε μου έναν φακό crop με αδιαβροχοποίηση της Sony???

Ολα αυτά και μερικά ακόμα ποιο μικρής σημασίας (π.χ. δεν μoυ άρεσαν καθόλου τα φίλτρα που έχει, δεν μπορείς να τραβήξεις βίντεο με το diorama effect, δεν μου αρέσει το σκόπευτρο στην άκρη κλπ.) με έκαναν να δώσω τα τις Sony Και δεν νομίζω να ξανασχοληθώ ποτέ μαζί της πέρα από την Sony Rx10II που λόγω φακού κυρίως είναι μια μηχανή που μου αρέσει πολύ.

Για να είμαι και δίκαιος υπήρχαν πράγματα που μου άρεσαν και στην Sony όπως η εξαιρετική εστίαση στο βίντεο και το πολύ καλό Caf στις φώτο, άλλα και τα 2 αυτά δεν ήταν αρκετά σε σχέση με τα πλεονεκτήματα του συστήματος m4/3 που μου δίνει την δυνατότητα να επιλέξω σώμα από 2 εταιρίες και να χρησιμοποιώ τους φακούς μου και στις 2...

1) Η ποιοτητα κατασκευης οντως ειναι μετρια προς καλη αλλα δικαιολογει κ το budget friendly του σωματος. Η εμφανιση ειναι υποκειμενικο κ προσωπικα για εμενα ειναι το τελευταιο που θα με απασχολησει κ θα με κανει να βγω για φωτογραφιση ή οχι
2) Εργονομια με το ανυπαρκτο γκριπ της EM10; Εμενα το μονο που με ενοχλει ειναι οτι ο φακος ειναι πολυ κοντα στο γκριπ της 6000 κ συχνα σκονταφτουν τα δαχτυλα μου στον φακο
3) Σιγουρα βοηθαει το touch αλλα δεν με απασχολησε ποτε (+1 για την Oly)
4) Το ibis για εμενα κυριως βοηθαει στο βιντεο οπου ενα gimbal δεν εχει αντιπαλο. Για κινηση ειναι αχρηστο κ οταν θα χρειαστω να βγαλω κατι ακινητο θα προτιμησω το μινι τριποδακι μου. Σιγουρα δινει πλεονεκτημα, αλλα κ παλι ειναι θεμα προτεραιοτητων (+1 για την oly)
5) Οσο ανεβαινει το μεγεθος αισθητηρα ανεβαινουν κ οι τιμες...Τι σου ελειψε στο emount;
6) Ποτε δεν με απασχολησε το jpg απο τοτε που ειδα το φως το αληθινο (raw)
7) Ισχυει (+1 για την Oly)
8) Συγκρινοντας με τιμες του m4/3 (σωματα) δεν θα το ελεγα. Μην ξεχνας οτι μιλαμε για μεγαλυτερους αισθητηρες.

Οπως βλεπεις ο καθενας τo βλεπει με βαση το τι τον βολευει περισσοτερο, αλλα αυτα ολα ειναι τεχνικα που δεν νομιζω να εχουν να κανουν με τον χαρακτηρισμο αψυχο το οποιο ειναι κ αυτο που με παραξενεψε.

Edit: τωρα ειδα το edit σου κ φυσικα καταληγουμε στο ιδιο συμπερασμα ;)

Νομιζω οτι το να λεμε οτι το μεσο σε ξεσηκωνει κ οχι η ιδια η φωτογραφιση εχουμε χασει το νοημα. Προς ενισχυση αυτου που λεω θα χρησιμοποιησω την υπογραφη του φιλτατου Δημητρη: Remember that the camera lies between the subject and the photographer and is the least important of the three!

Απάντηση: Versus

Εγώ πάντως προτείνω να συμφωνήσουμε στο ότι έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε.
Επίσης να τονίσω ότι καταθέτοντας την άποψη μου δε θεωρώ ότι πρέπει να την ασπαστούν οι διαφωνούντες μαζί μου.

Νομιζω οτι το να λεμε οτι το μεσο σε ξεσηκωνει κ οχι η ιδια η φωτογραφιση εχουμε χασει το νοημα. Προς ενισχυση αυτου που λεω θα χρησιμοποιησω την υπογραφη του φιλτατου Δημητρη: Remember that the camera lies between the subject and the photographer and is the least important of the three!

Είναι πως το βλέπει ο καθένας, για μένα η φωτογραφία είναι χόμπι, και σαν χόμπι δεν κυνηγάω την τελειότητα άλλα να το απολαμβάνω και αυτή την απόλαυση μου την δίνει η em10II ενώ η Α6000 δεν μου την έδινε (τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό). Και θα προσθέσω και κάτι άλλο που μπορεί να ακουστεί περίεργο....ποιο πολύ μου αρέσει η διαδικασία της φωτογράφισης παρά η φωτογραφία καθαυτή......

Re: Olympus E-M10 II

Και θα προσθέσω και κάτι άλλο που μπορεί να ακουστεί περίεργο....ποιο πολύ μου αρέσει η διαδικασία της φωτογράφισης παρά η φωτογραφία καθαυτή......

Δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό που λες κ μάλλον ενισχύεται από το γεγονός ότι προτιμάς τα jpg. Για εμένα είναι σχεδόν ισάξια η διαδικασία κατά την φωτογράφιση αλλά κ μετά με την δημιουργία απο την επεξεργασια του Raw.

Re: Olympus E-M10 II

Την υπογραφή μου την έχω "κλέψει" από κάποιον μεγάλο φωτογράφο - δεν θυμάμαι ποιόν. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, είμαι σε πειραματισμό: από τις αρχές Ιανουαρίου τραβάω μόνο με την panasonic TZ100, εν μέρει σκόπιμα αλλά και επειδή απλά έτσι μου κάνει κέφι. Τυχαίνει η άλλη βασική μηχανή μου να είναι κι αυτή panasonic (GX80), και έχω κάμποσους καλούς φακούς. Τι έγινε ξαφνικά? Άχρηστα όλα αυτά? Όχι βέβαια, αλλά επειδή δεν βγάζω το ψωμί μου από την φωτογραφία, έχω το περιθώριο να κάνω ότι "γουστάρω".

Σε αυτή την βάση νομίζω ότι όλοι μπορούμε να εκφράζουμε προσωπικές απόψεις - συγκρίσεις για διάφορες μηχανές και μάρκες. Προφανώς κάποιες αρνητικές κριτικές θα δυσαρεστήσουν κάποιους κατόχους, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ανθρώπινο και κατανοητό: -"Tο δικό μου αυτοκίνητο, κινητό, μηχανή... είναι το καλύτερο!". Λογικό και πάνω απ' όλα ΣΩΣΤΟ! Όλοι έχουμε δίκιο - ο καθένας για τον εαυτό του όμως!

Ας το αντιληφθούμε λοιπόν και ας μην παίρνουμε επί προσωπικού την άποψη που εκφράζει ο καθένας εδώ μέσα. Πιστεύω έτσι θα είμαστε καλύτερα αναμεταξύ μας (αλλά και με τον εαυτό μας).

Re: Απάντηση: Versus

Εγώ πάντως προτείνω να συμφωνήσουμε στο ότι έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε.
Επίσης να τονίσω ότι καταθέτοντας την άποψη μου δε θεωρώ ότι πρέπει να την ασπαστούν οι διαφωνούντες μαζί μου.

Χαιρομαι που συμφωνεις με αυτο που εγραψα πιο πανω ;) Ειναι βασικη προυποθεση για εποικοδομητικη συζητηση

1) Η ποιοτητα κατασκευης οντως ειναι μετρια προς καλη αλλα δικαιολογει κ το budget friendly του σωματος. Η εμφανιση ειναι υποκειμενικο κ προσωπικα για εμενα ειναι το τελευταιο που θα με απασχολησει κ θα με κανει να βγω για φωτογραφιση ή οχι
2) Εργονομια με το ανυπαρκτο γκριπ της EM10; Εμενα το μονο που με ενοχλει ειναι οτι ο φακος ειναι πολυ κοντα στο γκριπ της 6000 κ συχνα σκονταφτουν τα δαχτυλα μου στον φακο
3) Σιγουρα βοηθαει το touch αλλα δεν με απασχολησε ποτε (+1 για την Oly)
4) Το ibis για εμενα κυριως βοηθαει στο βιντεο οπου ενα gimbal δεν εχει αντιπαλο. Για κινηση ειναι αχρηστο κ οταν θα χρειαστω να βγαλω κατι ακινητο θα προτιμησω το μινι τριποδακι μου. Σιγουρα δινει πλεονεκτημα, αλλα κ παλι ειναι θεμα προτεραιοτητων (+1 για την oly)
5) Οσο ανεβαινει το μεγεθος αισθητηρα ανεβαινουν κ οι τιμες...Τι σου ελειψε στο emount;
6) Ποτε δεν με απασχολησε το jpg απο τοτε που ειδα το φως το αληθινο (raw)
7) Ισχυει (+1 για την Oly)
8) Συγκρινοντας με τιμες του m4/3 (σωματα) δεν θα το ελεγα. Μην ξεχνας οτι μιλαμε για μεγαλυτερους αισθητηρες.

Οπως βλεπεις ο καθενας τo βλεπει με βαση το τι τον βολευει περισσοτερο, αλλα αυτα ολα ειναι τεχνικα που δεν νομιζω να εχουν να κανουν με τον χαρακτηρισμο αψυχο το οποιο ειναι κ αυτο που με παραξενεψε.

Edit: τωρα ειδα το edit σου κ φυσικα καταληγουμε στο ιδιο συμπερασμα ;)

Η em10ΙΙ έχει ανύπαρκτο grip άλλα παίρνει έχτρα το πολύ καλό της Olympus Και είσαι μια χαρά, όταν θέλω κάτι μικρό την έχω σκέτη και όταν θέλω καλό κράτημα την έχω με το Grip....βασικά μετατρέπω το μειονέκτημά της σε πλεονέκτημα!!!
Προσωπικά ποτέ δεν μου άρεσε ο χειρισμός της Α6000 ενώ δεν συνήθισα ποτέ την έλλειψη 2 ροδελών στο πάνω μέρος της μηχανής, δεν κατάλαβα ποτέ γιατί δεν ξαναβάλανε τις 2 ροδέλες της Nex 7????
Ναι η ποιότητα κατασκευής της Α6000 είναι μέτρια και αντανακλά το χαμηλό κόστος της άλλα τα ίδια περίπου χρήματα κάνει και η Em10II Και έχει πολύ καλύτερη κατασκευή, ενώ οι A6300/A6500 μόνο φτηνές δεν τις λες και έχοντας πιάσει και δουλέψει λίγο με την Α6300 μοιάζει σαν μηχανή των 400 ευρώ και πολλά λέω...προσωπικά όταν δίνω 1.200 ή και 1.500 ευρώ για μια μηχανή θέλω και να φαίνεται και να είναι μηχανή των 1.500 ευρώ όσον αφορά την κατασκευή του σώματος....
Για το ibis είναι αυτό που είπες, άλλα να προσθέσω ότι από τότε που απέκτησα την Em10II το τρίποδο πήγε στο ντουλάπι και δεν ξαναβγήκε!!! και αυτό τα λέει όλα!!!
Η touch οθόνη για μένα είναι ευχή, πλέον δεν μπορώ χωρίς αυτήν, οι δυνατότητες Pull to focus σε βίντεο και το tοuch to shot είναι για μένα απολύτως απαραίτητες....
Εχεις δίκιο για τα raw, άλλα λόγω δουλειάς και λόγο 2 παιδιών ο χρόνος μου είναι περιορισμένος και όσο πιο λίγο χρόνο περνάω στον υπολογιστή τόσο ποιο πολύ χρόνο περνάω με την οικογένεια μου και τόσο ποιο πολύ φωτογραφίζω!!!
Για τον άψυχο χαρακτήρα ούτε και εγώ θα συμφωνήσω άλλα πέρα από τεχνικά χαρακτηριστικά η em10II με κάνει να θέλω να βγω και να φωτογραφίσω κάτι που δεν μου το προξενούσε η Α6000 και για μένα αυτό είναι υπεραρκετό....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν είναι καθόλου παράξενο αυτό που λες κ μάλλον ενισχύεται από το γεγονός ότι προτιμάς τα jpg. Για εμένα είναι σχεδόν ισάξια η διαδικασία κατά την φωτογράφιση αλλά κ μετά με την δημιουργία απο την επεξεργασια του Raw.

Ακριβός ο καθένας μας έχει άλλη άποψη και αυτό είναι πολύ καλό, αν είχαμε όλοι την ίδια γνώμη/άποψη θα υπήρχαν 2 μηχανές όλες και όλες και όλοι μας θα τραβάγαμε τα ίδια πράγματα....όσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις/γνώμες τόσο το καλύτερο για όλους μας....

Παίδες τι να πω... Με έχετε καλύψει και με το παραπάνω με όσα γράψατε, συμφωνώ μαζί σας 100%, ακόμα και με την έκφραση "μπαρούφες"
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, για μερικούς η φωτογραφία είναι συναίσθημα και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο. Όσον αφορά τις συγκρίσεις, αυτές είναι ξεκάθαρα προσωπικές απόψεις που πρέπει ΟΛΟΙ μας να σεβόμαστε. Και επί του προκειμένου, ξέρετε ότι μιλάω πάντα βασισμένος σε προσωπική εμπειρία και όχι ανάγνωση reviews. Ποτέ δεν είπα ότι οι σόνυ δεν βγάζουν καλές φωτογραφίες, το αντίθετο μάλιστα, εξάλλου έχω κερδίσει και διαγωνισμό της εν λόγω εταιρίας πριν 1-2 χρόνια. Ελάτε όμως που κάθε φορά που κρατάω μία έχω την αίσθηση ότι κρατάω τηλεκοντρόλ τηλεόρασης. Εκεί ακριβώς στηρίζεται η έκφρασή μου "άψυχο" πράγμα και ας τελειώσει εδώ. Είναι σαν τις γκόμενες, μπαίνουμε σε ένα μπαρ και βλέπουμε μια, εμένα μου αρέσει ενώ κάποιος άλλος δεν δίνει σημασία... Άβυσσος η ψυχή των ορέξεών μας

Μπορείτε να κάνετε κλικ στο λινκ που έδωσα να δείτε φωτογραφίες που ανέβασαν από αγώνα χαντμπολ. Κάνετε ζουμ να χαρείτε εστίαση.
Τι να το κάνω το ρετρό όταν δε έχω φωτογραφία σε όλες τις συνθήκες .....αφήστε που ρετρό είμαι ο ίδιος... νύχτα και μέρα φύση και πορτραίτο όσο για την εστίαση της σε action φεύγω με χαμόγελο με τα αποτελέσματα της......... όχι στη βροχή δεν βγαίνω είμαι από ζάχαρη οπότε δε φοβάμαι μη τυχόν και πάρω νερά.
Με την A6000 έχω 55.000 κλικς δε μπορώ να αφήσω τούτη τη κάμερα από τα χέρια μου είναι τόσο τόσο γλυκούλα την έχω τρελάνει στα χάδια μάλιστα η γυναίκα μου την αναφέρει ως αντίζηλο, όσο για τα αρχεία της ότι και να πω λίγο θα είναι τα κάνω ότι θέλω με την ευελιξία που έχουν .. μη γελάσετε ακόμη και crop μπορείς να κάνεις.
... όσο σε σύγκριση μενού; ποτέ δεν ετοιμάζω κάποιο είναι τόσο άνετο όταν ασχοληθείς σοβαρά μαζί της που σε κάθε συνθήκη άμεσα είμαι έτοιμος. Δείτε τι γράφει χρήστης της Ολύμπους..

Αχ βρε Ολυ με τα μενού σου... Αν και χρόνιος χρήστης, κάθε φορά που πρέπει να ρυθμίσω μία στα μέτρα μου με πιάνει πονοκέφαλος. Αν υπάρχει κάποιο tip που διαφοροποιείται από την υπόλοιπη σειρά OMD και το έχετε ανακαλύψει, παρακαλώ να το μοιραστείτε μαζί μου

Last edited:

Εντάξει Βασίλη, αν μη τι άλλο η γυναίκα σου νοιώθει μια κάποια σιγουριά... :flipout::bigcry::flipout:

...Νομίζω το εξαντλήσαμε το θέμα, καθένας με τα γούστα του!

Απάντηση: Versus

Προς τι ο "σκοτωμός" αφού στο τέλος καταλήγουμε πως, όπως γουστάρει ο καθένας μας τη βρίσκει.
Και ναι η μηχανή πρέπει να είναι αντικείμενο λατρείας να βγάζει συναίσθημα, να σε ξεσηκώνει να φωτογραφίσεις.
Αν και κάτοχος της EM-10II, δίνω πολύ χρόνο σε μεγαλοκοπελα (Oly E-P1).

Pepper εγώ θα συμφωνήσω για την E-M10 ΙΙ, και την ανακλινόμενη touch την έχει, και το φλασάκι της, και το IBIS της, και το live composite που είναι εκπληκτική λειτουργία και δεν υπάρχει στον ανταγωνισμό καν. Χώρια τη ρετρό εμφάνιση. Πολύ "τίμια" μηχανή.

Σε ευκρίνεια σίγουρα υστερεί από μεγαλύτερους αισθητήρες αλλά αυτά κρίνονται πάντα με τοπ φακούς και δεν νομίζω ότι ειδικά για το κοινό και την χρήση που προορίζεται θα κάτσουν όλοι να "ψειρίσουν" ζουμάροντας στο 100%. Άσε που πολλούς δεν τους απασχολεί καν η σούπερ ευκρίνεια, πχ εμένα. Φυσικά άλλους τους απασχολεί κι εκεί μεγάλοι σένσορες με πολλά mpixel δίχως ΑΑ κλπ κλπ θα δώσουν το κάτι παραπάνω. Απλά σε αυτή την κατηγορία μηχανών προσωπικά πιστεύω ότι παίζει δευτερεύοντα ρόλο.

Η Α6000 έχει καλύτερο tracking, μεγαλύτερο αισθιητήρα και περισσότερα mpixel. Αυτά είναι γνωστά και δεδομένα. Από εκεί και πέρα η Olympus όπως παραδοσιακά πράττει, εστιάζει σε άλλους τομείς και καινοτομίες και να αντισταθμίσει τα φυσικά μειονεκτήματα του συστήματος. Οπότε ο κάθε χρήστης επιλέγει ανάλογα.

P.S. οι φωτογραφίες από το handball πράγματι δεν βλέπω να "πάσχουν" σε εστίαση πλην 1-2. Αν ήταν με af-tracking και όχι saf θα έλεγα ότι είναι και πολύ πετυχημένες. Δεν ζούμαρα και στη βλεφαρίδα για να κρίνω αλλά με μια 1η ματιά είναι μια χαρά.
Χώρια που σε τέτοιο πανικό είναι πανεύκολο να μπερδευτεί και ο ίδιος ο φωτογράφος πέρα από το σύστημα εστίασης.

Last edited:

Αρχικά να διευκρινίσω ότι εγώ προσωπικά δεν έκανα καμμία σύγκριση, γενικώς δεν κάνω ποτέ συγκρίσεις παρά μόνο παραθέσεις απόψεων και δειγμάτων. Αν και κύριο μέρος της δουλειάς μου είναι οι συγκρίσεις (δημοσιογράφος αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας γαρ), προτιμώ τον όρο παράλληλες παρουσιάσεις, αναλύοντας τα όποια υπέρ και τα όποια κατά όσων οδηγώ. Και ο λόγος που το κάνω είναι γιατί πρέπει να μπω στο πετσί του εκάστοτε υποψήφιου αγοραστή και να κρίνω το όχημα με βάση τις δικές του ανάγκες και όχι τις δικές μου. Πολύ καλό είναι πχ το τάδε αυτοκίνητο αλλά υπάρχει ένα άλλο που είναι καλύτερο για αυτό που χρειάζεσαι. Έτσι και με τις φωτογραφικές, όπου ανεξάρτητα με αισθητήρες και χαρακτηριστικά υπάρχουν αυτές που μας κάθονται και αυτές που δεν. Και όσες περισσότερες έχεις πιάσει στα χέρια σου, τόσο περισσότερο εκτιμάς αυτή που θα σου κάνει κλικ. Αυτά από μένα και να είστε σίγουροι ότι σε αυτό το νήμα δεν θα με ξαναδείτε. Όπως δεν με έχετε ξαναδεί σε κανένα αντίστοιχο μέχρι σήμερα. Ο καθένας μας αυτό που γουστάρει και αν αυτό σημαίνει δυσφήμιση της εταιρίας που δεν γουστάρει, το κρίμα στο λαιμό του :worshippy:

Τις μπηχτές τις πετάς όμως και παραμένουν δίχως να υπάρχει αλήθεια σ αυτή.
Αν δείτε ευκρίνεια στο λινκ με τον αγώνα να μου την δείξετε και μένα παρακαλώ γιατί πως να το κάνουμε χρειάζεται και το crop ή μεγαλύτερη εκτύπωση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μη και δε και το αφήσω αναπάντητο, η γυναίκα μου νιώθει σιγουριά γιατί με ξέρει η δική σου; ... οφφ τοπικ και αστειάκι....

Εντάξει Βασίλη, αν μη τι άλλο η γυναίκα σου νοιώθει μια κάποια σιγουριά... :flipout::bigcry::flipout:

...Νομίζω το εξαντλήσαμε το θέμα, καθένας με τα γούστα του!