Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Versus

Το ff 4K της α7sIΙ είναι καλύτερο από το ff 4K της α7rII.
Και η α7sII προσφέρει και 100p.
Νομίζω ότι σε low light μόνο υστερεί. Σε καλό φως είναι παρόμοια (σε full-frame), και σε crop mode έχει εμφανές προβάδισμα η Α7ρIΙ μέχρι 6400iso, αν θυμάμαι καλά από τη μελέτη που είχα κάνει τότε.. τα 100p μόνο σε action cam με ενδιαφέρουν προσωπικά

Σε ευκρίνεια σε καλό φως δηλαδή υποστηρίζεις ότι είναι παρόμοιο το ff 4Κ της α7rII με το ff 4K της α7sII;

Κάτσε.. πριν απαντήσω, μήπως είναι ερώτηση παγίδα? Χαχα
Ετσι θυμάμαι, αλλά δεν δίνω και όρκο. Πάντως σε κροπ μοουντ πρέπει να είναι καλύτερη, αλλιώς θα είχα πάρει την άλλη
άσχετο: χτες έβλεπα κάτι βιντεάκια που είχα τραβήξει πριν από 4 χρόνια με Canon 5dII & Samyang 35/1.4 και έπαθα σοκ, ήταν πάρα πολύ καθαρά, τρομερή ανάλυση, και ήταν απλά 1080p. Νομίζω βέβαια ότι είχα περάσει και magic lantern πάνω στη μηχανή.. προχωρημένα πράγματα

Last edited:

To κροπ 4Κ της α7rII είναι δεδομένο ότι είναι καλύτερo σε λεπτομέρεια από το ff 4K της α7sII. Με αυτό και με την υβριδική της εστίαση η α7rII συνολικά αποτέλεσε και καλύτερη πρόταση για αγορά για γενική χρήση, φωτογραφία και βίντεο.
Την α7sII το low-light τη σώζει μόνο.
Να δούμε αν αλλάξει κάτι στη νέα γενιά markIII των μηχανών.

Το 100p το θέλω στις μηχανές και με στεναχωρεί που δεν το έχω στην α6500.
Το προσφέρει δηλαδή η μηχανή, αλλά είναι χάλια, θολό και με κροπ.
Σε σύγκριση με NX1 δεν βλέπεται. Μάλιστα έκανα κι ένα ακραίο τεστ.
100p με 90/2.8 macro στην α6500 για να τη βοηθήσω κόντρα στην NX1 με ζουμ φακό 50-150/2.8S. Αλλά μάταια, το 100p είναι τόσο χάλια που δεν σώζεται από καλό φακό.
Να δούμε τι σόι 100p θα έχει και η GH5, γιατί Olympus και Fuji κάναν την πάπια και δεν πρόσφεραν καν 100p στις E-M1II και X-T2.

Ο καλός σταθερός φακός έδειξε τα δόντια του στο 4Κ/25p:
ZCUOnn.jpg

Aλλά στα 100p δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Όχι, δεν είναι κουνημένη η λήψη. Όταν είναι κάτι χάλια, έτσι φαίνεται σαν κουνημένο/ανεστίαστο.

ZBlG68.jpg

Η διαφορά πολύ συχνά σοκάρει στις συγκρίσεις. Τόσο πολύ σοκάρει που αυθόρμητα ο εγκέφαλος προσπαθεί να βρει εξηγήσεις αλλού κι αλλού ενώ η αλήθεια βρίσκεται οφθαλμοφανής μπροστά του.

Σε τρίποδο είναι και οι δυο μηχανές, με τον ίδιο ζουμ φακό.
Η α6300 είναι πάνω στο hotshoe της α7sII, γι' αυτό και η μικρή διαφορά της οπτικής γωνίας.

https://www.youtube.com/watch?v=EUmea12n9Nk

Κάτσε ρε παιδί, δεν τρελαθήκαμε ακόμα ..

Οφθαλμοφανής αλήθεια είναι οτι η εικόνα της α6300 στο συγκεκριμένο τεστ είναι 5Χ χειρότερη. Αλλά επίσης οφθαλμοφανές οτι δεν είναι δίκαιη η σύγκριση .. ουτε σε κάδρο ουτε σε εστίαση και ποιός ξέρει και τι άλλο έπαιξε ..

Τι είναι αυτα που έχει πάνω απο τον στυλο στην Α7ς ?
fanariA7s-a6300.jpg

Σε στοιχειωδώς δίκαιη* σύγκριση η διαφορά είναι η αναμενόμενη .. δηλ κάπου στο 20%
https://www.dpreview.com/reviews/im...x=-0.37614425163016274&y=-0.07453419518849194

* Πιστεύω οτι και πάλι δεν είναι εντελώς δίκαιη .. η α6300 έχει εφαρμόσει εμφανώς περισσότερο sharpening και δινει εμφανή sharpening artefacts ..

Ναι, παίρνει πιο μακρινή λήψη με την α7sII και τη μεγεθύνει μετά στο ποστ για το Α/Β, γι' αυτό και είναι τόσο χάλια.

i9lgVY.jpg

Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Οι γράφοντες στα τελευταία posts προφανώς γνωρίζουν πολύ καλά την ύπαρξη των λοιπών threads, δεν βλέπω κανένα με 10 posts να έχει γράψει. Σε ενοχλούν tzo ή σε κούρασαν τα επιχειρήματα μου ή άλλων; Αν ήμουν off topic, ας μεταφερθούν.

Τολμησα να αναφέρω ως παράδειγμα για τις κάρτες την Canon και μου έκανες παρατήρηση. Την αγόρασες την GH5, 2 φορές την ανέφερες όχι μία, άριστη μηχανή πράγματι και εγώ την σκέφτομαι αν και τα οικονομικά μου δεν είναι ανθηρά. ´Ομως η Ε-M1 έχει μόνο μία UHS II θύρα, προβλήματα με κάρτες, αδύναμο επεξεργαστή και την παράγει η τσιγγούνα, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη Olympus σύμφωνα με τα τελευταία μαζεμένα σου on topic posts... Να προτείνουμε να κλειδωθεί και το νήμα;

Όταν γράφεις "απαράδεκτο για μηχανή του 2χίλιαρου" αυτομάτως δεν κρίνεις με βάση τα λοιπά σώματα του 2χίλιαρου, πόσο μάλλον του 4χίλιαρου; Τα versus είναι συγκεκριμένες συγκρίσεις, το Α vs το Β. Πχ e-m1 vs GH5 κάτι που τυχαία μου έρχεται στο μυαλό...

Τέλος, πολλές φορές μπορεί κάποιος να παραβλέψει ένα ελάττωμα, ακόμα και μεγάλο, λόγω πχ της συνολικής εμπειρίας χρήσης, της εργονομίας ή ενός συγκεκριμένου χαρτακτηριστικού. Ή εν τέλει απλά να του κάνει "κλικ" μια εταιρία γιατί τον εκφράζει η νοοτροπία της, η ιστορία της ή οτιδήποτε άλλο. Και η Olympus είναι μια τέτοια εταιρία κατά τη γνώμη μου.

Εσύ ειδικά εχεις αν θυμάμαι και σύστημα sony - παραβλέποντας ή ξεπερνώντας πχ το κλείσιμο από υπερθέρμανση - και σύστημα Samsung που ακόμα γράφεις στο αντίστοιχο νήμα, το στηρίζεις και καλά κάνεις - που για μένα είναι 2 φορές απαράδεκτη που άφησε στα κρύα του λουτρού τους χρήστες της. Τι νόημα όμως έχει να μπω και να γράφω απανωτούς χαρακτηρισμούς στο νήμα της NX1, εφ όσον εσύ για τους δικούς σου λόγους γουστάρεις και στηρίζεις το σύστημα;

Σκέψου λίγο αυτά που γράφω, ίσως να είναι και ο τρόπος γραφής του καθενός που μπορεί να παρεξηγηθεί. Η κατάθεση εμπειρίας σου από πολλά διαφορετικά συστήματα βοηθά και είναι σεβαστή και από μένα προσωπικά, άλλο αυτό.

Στο θέμα μας, από τους συνδέσμους του kbouk βλέπω ότι λύθηκε το πρόβλημα του dark noise της mark I. Ελπίζω να μη υπάρχει έντονο sample variation. Θυμάμαι σε δείγμα τα από τρεις mark I που είχαμε πάρει παλιότερα, η διαφορά έφθανε και το 1 στοπ, αν και με το NR on οι διαφορές εξανεμίζονταν.

Για την απόκριση καθώς γράφει η κάρτα, όπως γράφτηκε και στο post 512 από τον sportsmag με αυτόν τον σύνδεσμο, είναι στα σχέδια να λυθεί οπότε ίσως δεν είναι θέμα επεξεργαστή.

Για τις ταχύτητες των καρτών, μια παρατήρηση. Σε ταχύτητα σε UHS-II τα σπάει όντας η ταχύτερη μαζί με την D500, όμως oι UHSI κάρτες στο test έχουν ταβάνι κάπου στα 40mb/sec. Πχ η sandisk extreme pro. Η ίδια κάρτα σε άλλα σώματα, πχ Canon 80D, χτυπά 80άρια. Εμένα αυτό με ενοχλεί περισσότερο παρά η έλειψη 2ης θύρας uhs-II. Θα ήταν συνεπέστερο προς τους υπάρχοντες πελάτες - κατόχους Mark I να έδιναν βάση στην αναβάθμιση της ταχύτητας των UHSI καρτών που πιθανόν οι περισσότεροι έχουν. Ευπρόσδεκτες οι βελτιώσεις, αλλά κοστίζουν extra. Πχ ένας χρήστης E-M1 για να χαρεί την mark II θα πρέπει να "πετάξει" ή να "σκοτώσει" τις υπάρχουσες μπαταρίες και κάρτες του.

Βάλε και το γκριπ μέσα που στάνταρ θα πάρει κάποια στιγμή ειδικά άν έχει zuiko φακούς ή κανα 40-150 f2.8, τα περάσαμε τα 2μισι χιλιάρικα. Δεκτόν, οι βελτιώσεις κοστίζουν, αλλά κανα δωράκι η Oly πρέπει να δώσει να "γλυκάνει" λίγο τους υπάρχοντες πελάτες της για να κάνουν τη μετάβαση.

Οι γράφοντες στα τελευταία posts προφανώς γνωρίζουν πολύ καλά την ύπαρξη των λοιπών threads, δεν βλέπω κανένα με 10 posts να έχει γράψει. Σε ενοχλούν tzo ή σε κούρασαν τα επιχειρήματα μου ή άλλων; Αν ήμουν off topic, ας μεταφερθούν.

Τολμησα να αναφέρω ως παράδειγμα για τις κάρτες την Canon και μου έκανες παρατήρηση. Την αγόρασες την GH5, 2 φορές την ανέφερες όχι μία, άριστη μηχανή πράγματι και εγώ την σκέφτομαι αν και τα οικονομικά μου δεν είναι ανθηρά. ´Ομως η Ε-M1 έχει μόνο μία UHS II θύρα, προβλήματα με κάρτες, αδύναμο επεξεργαστή και την παράγει η τσιγγούνα, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη Olympus σύμφωνα με τα τελευταία μαζεμένα σου on topic posts... Να προτείνουμε να κλειδωθεί και το νήμα;

Όταν γράφεις "απαράδεκτο για μηχανή του 2χίλιαρου" αυτομάτως δεν κρίνεις με βάση τα λοιπά σώματα του 2χίλιαρου, πόσο μάλλον του 4χίλιαρου; Τα versus είναι συγκεκριμένες συγκρίσεις, το Α vs το Β. Πχ e-m1 vs GH5 κάτι που τυχαία μου έρχεται στο μυαλό...

Τέλος, πολλές φορές μπορεί κάποιος να παραβλέψει ένα ελάττωμα, ακόμα και μεγάλο, λόγω πχ της συνολικής εμπειρίας χρήσης, της εργονομίας ή ενός συγκεκριμένου χαρτακτηριστικού. Ή εν τέλει απλά να του κάνει "κλικ" μια εταιρία γιατί τον εκφράζει η νοοτροπία της, η ιστορία της ή οτιδήποτε άλλο. Και η Olympus είναι μια τέτοια εταιρία κατά τη γνώμη μου.

Εσύ ειδικά εχεις αν θυμάμαι και σύστημα sony - παραβλέποντας ή ξεπερνώντας πχ το κλείσιμο από υπερθέρμανση - και σύστημα Samsung που ακόμα γράφεις στο αντίστοιχο νήμα, το στηρίζεις και καλά κάνεις - που για μένα είναι 2 φορές απαράδεκτη που άφησε στα κρύα του λουτρού τους χρήστες της. Τι νόημα όμως έχει να μπω και να γράφω απανωτούς χαρακτηρισμούς στο νήμα της NX1, εφ όσον εσύ για τους δικούς σου λόγους γουστάρεις και στηρίζεις το σύστημα;

Σκέψου λίγο αυτά που γράφω, ίσως να είναι και ο τρόπος γραφής του καθενός που μπορεί να παρεξηγηθεί. Η κατάθεση εμπειρίας σου από πολλά διαφορετικά συστήματα βοηθά και είναι σεβαστή και από μένα προσωπικά, άλλο αυτό.

Το Versus το ξεκίνησα όχι μόνο για να ανεβάζουμε συγκριτικά αλλά και για να συζητάμε για συγκρίσεις κάθε είδους, ώστε να μιλάμε ελεύθερα χωρίς να εκτροχιάζονται τα αντίστοιχα νήματα. Είναι καινούρια προσπάθεια και γι' αυτό το θυμίζω συχνά στα επιμέρους νήματα.

Όχι, δεν με κουράζουν ποτέ τα επιχειρήματα. Σταμάτησα πριν να σου απαντώ (στο νήμα της E-M1III), αλλά στο ποστ σου "καλά μιλάς σοβαρά τώρα;", γιατί πήγαινε προς chatting και μάλιστα με ενοχλημένη χροιά. Στο νήμα Versus μπορούμε να μιλάμε πιο ελεύθερα με συγκρίσεις.

Το τι κάνει η Canon και τι δεν προσφέρει ώστε να την έχουμε ως μέτρο σύγκρισης για την E-Μ1ΙΙ δεν έχει νόημα κατά τη γνώμη μου. Άμεσος συναγωνιστής της Ε-Μ1ΙΙ είναι η GH5 από όλες τις απόψεις (χρονική στιγμή που βγήκε, τεχνολογία, φορμά, τιμή), γι' αυτό και την ανέφερα. Από τη στιγμή που η GH5 προσφέρει δύο κάρτες UHS-II, ο πήχυς ανεβαίνει, οπότε αυτόματα η μία κάρτα στον άμεσο συναγωνιστή είναι λίγο. Κι εφόσον η τιμή του συναγωνιστή είναι ακριβώς η ίδια, δεν μου αρκεί να καταπιώ την έλλειψη για λόγους οικονομίας. "Απαράδεκτη"-"τσιγκούνα" δεν είναι χαρακτηρισμοί για όλη την εταιρία, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο.

Η συμμετοχή μου σε ένα νήμα δηλώνει το άμεσο ενδιαφέρον μου για ενδεχόμενη απόκτηση της συγκεκριμένης μηχανής. Δεν μπαίνω για να πετάξω δυο-τρεις αφορισμούς εν είδει flaming και να την κοπανήσω. Δεν θα με δεις να μπαίνω στο νήμα π.χ. των ρώσικων φακών, αφού δεν με ενδιαφέρει καν. Olympus είχα στο παρελθόν και θα ξαναέχω, και συγκεκριμένα την E-M1II μαζί με τη σειρά pro φακών της. Ήδη ξεκίνησα με τον 8mm fisheye 1.8 pro. Την Olympus την εκτιμώ, τη σέβομαι και την ποθώ.

Δεν σημαίνει ότι επειδή επισημαίνω ένα αρνητικό, μια έλλειψη ή μια αδυναμία, απορρίπτω με μια μονοκοντυλιά όλο το μοντέλο. Αλλά τα λέω τα πράγματα με το όνομά τους.
Αν δεν μπορεί μια μηχανή να κάνει αναπαραγωγή μετά από ριπή είναι αδυναμία, δεν είναι "bug προς επίλυση με αναβάθμιση λογισμικού". Δεν δέχομαι ότι τους ξέφυγε να το ελέγξουν πριν την παραγωγή και τώρα το πήραν χαμπάρι να το διορθώσουν με αναβάθμιση λογισμικού. Δεν ξέρουμε καν αν μπορεί να λυθεί με αναβάθμιση λογισμικού. Οπότε να το βαφτίζουμε ως bug και όχι αδυναμία, είναι ωραιοποίηση. Αν είναι όντως bug, ας επιβεβαιωθεί πρώτα με αναβάθμιση λογισμικού. Μέχρι τότε θα είναι αδυναμία. Η Sony έβαλε ολόκληρο πρόσθετο επεξεργαστή front-end LSI στις πρόσφατες υλοποιήεις της για να μπορέσει να επιτρέψει αναπαραγωγή, οπότε περιορισμό hardware εγώ το βλέπω. Παρόλα αυτά, κι εκεί αδυναμία είναι που δεν επιτρέπει πρόσβαση στο μενού (παρά μόνο στο γρήγορο μενού).

Δεν είναι όλες οι αδυναμίες bugs που λύνονται με firmware updates. Π.χ. στη Sony η υπερθέρμανση δεν λύθηκε ουσιαστικά με αναβάθμιση λογισμικού. Πρόβλημα ήταν, πρόβλημα θα είναι. Άσχετα αν ανέβηκε το όριο που κλείνει η μηχανή. Το έγραφα επανειλημμένα στα αντίστοιχα νήματα. Ποτέ δεν έγραψα "μπράβο στη Sony με τις αναβαθμίσεις που κάνει έλυσε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης", "πόσο ακούει τους πελάτες της", "πόσο καλή εταιρία είναι" και άλλους φαιδρούς fanboy-σμούς.

Δεν είναι νέα τεχνολογία στις κάρτες UHS-II, ώστε κρίμα είναι, ας δεχτούμε ότι η Ε-Μ1ΙΙ ή η οποιαδήποτε μηχανή παραγωγής 2017 έχει προβλήματα με κάρτες. Η ΝΧ1 είχε UHS-II από το 2014.
Μάλιστα ήδη ανακοινώθηκαν οι κάρτες UHS-III.

Όπως επίσης δεν μπορώ να δεχτώ πλήρως την απάντηση όταν ένας reviewer δείχνει αδυναμία μιας μηχανής, π.χ. στο προηγούμενο ποστ με τη σύγκριση βίντεο AF μεταξύ E-M1II-G85-α6500 ότι απλά δεν ξέρει ο reviewer το μενού της μηχανής.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Versus

Το Versus το ξεκίνησα όχι μόνο για να ανεβάζουμε συγκριτικά αλλά και για να συζητάμε για συγκρίσεις κάθε είδους, ώστε να μιλάμε ελεύθερα χωρίς να εκτροχιάζονται τα αντίστοιχα νήματα.

Ελεύθερα ναί , αντίθετα στους κανονισμούς του forum όμως όχι, ο όρος <<χωρίς να εκτροχιάζονται τα αντίστοιχα νήματα>> σημαίνει ότι εδώ σε αυτό το νήμα μπορούμε να εκτροχιαστούμε? γιατι κάτι τέτοιο με αφήνει να καταλαβω το πνεύμα σου όπως και προηγούμενη δημοσιευσή σου που διορθώθηκε απο τη διαχείρηση. Είναι ένα νήμα όπου εύκολα μπορούν να γίνουν παρεξηγήσεις, συνιστώ σε όλους προσοχή στις τοποθετήσεις τους, οποιοδήποτε μελλοντικό flame απο όπου και να προέρχεται θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις.

ΥΣ
είναι επίσης κουραστικό να διαβάζω επανάληψη των ίδιων επιχειρημάτων όταν μάλιστα έχουν απαντηθεί με σαφήνεια, ας δωσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στο ευαυτό μας να διαβάζουμε τις απαντήσεις και ετσι θα γράφουμε λιγότερα και πιο ουσιώδη.

Re: Απάντηση: Re: Versus

Σωστά σβήστηκε από τη διαχείριση, και όπως διάβασες και στο πμ που σου έστειλα παραδέχτηκα πως μπορούσε να εκληφθεί ως flame. Γράφτηκε με πειρακτική διάθεση προς πυροδότηση αντιδράσεων, αλλά καλοπροαίρετα, tongue in cheek. Αλλά αφού σβήστηκε και δεν το βλέπουν όλοι δεν μπορούμε να συζητάμε γι' αυτό.

Αλλά το νόημα εμπεριέχεται στις τρεις τελευταίες παραγράφους του προηγούμενού μου ποστ, οπότε αν θέλει κάποιος να σχολιάσει αυτά που έγραψα μπορεί να το κάνει και τώρα.

Όχι φυσικά, δεν ανοίχτηκε το Versus ως χώρος παραβίασης των κανονισμών. Ελεύθερα εννοώ ότι μπορούμε εδώ να κάνουμε συγκρίσεις στα χαρακτηριστικά μεταξύ μηχανών χωρίς να άγχος ότι θα βγούμε εκτός θέματος. Στα επιμέρους νήματα είναι κουραστικό και αδιάφορο για τον αναγνώστη εκεί που διαβάζει για τη μηχανή που τον ενδιαφέρει να διαβάζει πόσο καλύτερα ή χειρότερα εκτελεί μια λειτουργία άλλη μηχανή.

Το αν και κατά πόσο αδιάφορα, χρήσιμα ή επουσιώδη είναι τα ποστ, σύντομα ή μακροσκελή, ή και γενικά οι συγκρίσεις το αποφασίζει ο εκάστοτε αναγνώστης.
Προσωπικά τις βρίσκω ενδιαφέρουσες τις συγκρίσεις, γιατί με βοηθούν να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες κάθε μηχανής. Αλλιώς από μόνες τους όλες καλές είναι.

Αναγκάζομαι να απαντήσω εδώ έτσι όπως πήγε το πράγμα. Δεν ήθελα να δώσω συνέχεια, αλλά διαστρεύλωση των γραφομένων μου και υποννούμενα περί κρυφών προθέσεων με ενοχλούν.

Tzo δεν έχεις καταλάβει, το θέμα μου δεν είναι οποιοδήποτε VS, αν εσύ θες VS με την GH5 δικαίωμά σου και δικαίωμά μου να ακολουθήσω ή όχι. Δεν μπορείς να βάλεις με το ζόρι στο κεφάλι μου ποιοί ορίζονται ως ανταγωνιστές της M1 και ποιοί όχι και να ξεκινήσεις και versus με παραπομπή περιμένωντας να συμμετέχω κιόλας.

Μετά το "πολύ για Canon γράφεις", "προς εκθειασμό της M1", ήλθαν και οι... φαιδροί fanboyσμοί!

Τις υποδείξεις και τις προσβολές είτε σε 2ο ενικό είτε εμμέσως και ειδικά σε κάποιον που δεν γνωρίζεις, έπρεπε να τις αφήσω αναπάντητες λες tzo; Προσπάθησα... περιφραστικά, το εξέλαβες ως off topic και υπέδειξες και μεταφορά... .Σου απάντησα στα ίσια με το δικό σου ύφος, επ προσβλήθηκες.

Όλο υποδυκνείεις, αυτό off topic, εκείνος ο ανταγωνιστής, πολύ για canon γράφεις, εδώ γράφουμε για εκείνο(1ος πληθυντικός), να μεταφερθεί να κάνει.. Εγώ σου λέω και δίκιο να έχεις σε κάποια, είναι ευγενικό; Και άσε και την ευγένεια να πάει στα κομμάτια, είναι πρόσφορο; Eιδικά όταν τα εν λόγω μηνύματα είναι απάντηση σε δικό σου μήνυμα;

Γράφεις συν τις άλλοις "απαράδεκτο για 2000 ευρώ μηχανή", "τσιγγουνιά" (για εταιρία όχι τον παππού της γειτονιάς), για να αιτιολογήσω τις ενστάσεις μου δίνω παραδείγματα όχι μόνο από Canon, αλλά από Sony ως.. blackmagic, προφανώς θέλοντας να τονίσω τα υπαρκτά θέματα των καρτοδεκτών και όχι να ξεκινήσω VS εναντίων όλων, εννοείται μακάρι να είχε 3 καρτοδέκτες UHSIII η Μ1, στο καπάκι "α, off topic, να πάει στα versus", "πολύ για canon γράφεις", "προς εκθειασμό" κλπ, αυτό εμένα μου δείχνει ότι δεν σεβάστηκες την αντίθετη άποψη και με εμπαίζεις. Καταλήγεις να αναφέρεις και την... ανοιχτοχέρα Samsung ως παράδειγμα προς μίμηση που το έκλεισε το μαγαζί εν μία νυκτί αφήνοντας στα κρύα του λουτρού χιλιάδες χρήστες, και χλευάζεις την αναφορά μου στην Canon;

Για την Sony που αναφέρεις, πχ στην Α6500 ας πούμε, δεν θυμάμαι αντίστοιχα γραφόμενα. Εκεί έψαχνες και έβρισκες λύσεις. Βάλτε dummy battery, εξωτερικό monitor κλπ κλπ. Και καλά έκανες, μαζί σου, αλλά προφανώς αστοχη η αντιπαραβολή σου.. Ή δώσε μου ένα link που μου διαφεύγει από την Α6500 που την θάβεις με αντίστοιχη αγανάκτηση, πχ απαράδεκτη, αδιανόητη, τσιγγούνα ή ό'τι άλλο αντίστοιχο. Αυτή η αντιμετώπιση είναι δηλαδή η αντικειμενική δική σου όταν κρίνεις μια μηχανή ενώ πχ εγώ ή ή κάποιοι άλλοι είμαστε φαιδρά ...fanboys με... κρυφή και υποχθόνια πρόθεση να εκθειάσουμε και να δικαιολογήσουμε ελαττώματα? Ε δεν νομίζω...

Όταν κρίνεις έτσι απόλυτα, θα περιμένεις και να κριθείς. Συνεπώς εύχομαι να μην σε πειράξουν πολύ τα γραφόμενά μου. Τουλάχιστο όσο πείραξαν εμένα τα δικά σου.

Κατ' αρχήν λυπάμαι αν κάπου δυσανασχέτησες ή ενοχλήθηκες με τα γραφόμενά μου, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου.

Η Ε-Μ1ΙΙ θεωρώ δεδομένο ότι έχει άμεσο ανταγωνιστή/συναγωνιστή την GH5. Μου διαφεύγει κάτι σε αυτή μου την απόλυτη δήλωση; Ποιο μπορεί να θεωρηθεί πιο άμεσα ανταγωνιστικό μοντέλο σήμερα σε ίδιο φορμά-δυνατότητες-τιμή; Σε ευρύτερο πλαίσιο εντός και εκτός φορμά, φυσικά όλα τα μοντέλα μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικά. Μίλησα για άμεσο ανταγωνιστή.

Στο ερώτημα αν θεωρώ παράδειγμα προς μίμηση την ΝΧ1, φυσικά και όχι, αφού όπως είπες κι εσύ μας εγκατέλειψε. Απλά ανέφερα ότι η τεχνολογία UHS-II υπάρχει από το 2014 με την ΝΧ1. Την προσπάθειά της επομένως να προσφέρει νεωτερισμούς στην αιχμή της τεχνολογίας, ναι, τη θεωρώ εκτιμητέα. Και αφού υπάρχει μηχανή με τεχνολογία UHS-II και USB3 από το 2014, δεν μπορώ να δεχτώ ως νεωτερισμό το 2017 την υιοθέτηση του UHS-II από τις νέες μηχανές και να μην περιμένω διπλές UHS-II υποδοχές ως εξέλιξη. Αν δεν υπήρχε άλλη μηχανή σήμερα με διπλές UHS-II υποδοχές στα ίδια λεφτά, να το δεχτώ. Αλλά αφού υπάρχει η GH5 και η X-T2, γιατί να μη θεωρήσω τσιγκουνιά τη μονή υποδοχή στην Ε-Μ1ΙΙ;

Είμαι απαιτητικός από τις μηχανές ανεξαρτήτως μάρκας και μοντέλου, και δεν συγχωρώ καμία αδυναμία και έλλειψη, αναλόγως πάντα της κατηγορίας τιμής. Δες τι κράξιμο ρίχνω στην α7rII στα τελευταία μου ποστ στο αντίστοιχο νήμα. Όσο ανεβαίνουμε σε κόστος πάνω από το 1,5 χιλιάρικο, τόσο πιο απαιτητικός γίνομαι. Από τις ναυαρχίδες με κόστος 2, 3 και 4 χιλιάρικα ζητώ το μέγιστο δυνατό.

Παράλληλα δεν θεωρώ "δική μου" καμία μάρκα, ώστε να ενοχληθώ αν κάποιος γράψει κάτι αρνητικό για τη μάρκα "μου". Χρησιμοποιώ πάνω από 10 μηχανές από όλα τα φορμά.
Γράφω πάντα και για τα δυνατά σημεία και για τις αδυναμίες κάθε μοντέλου.

Σχετικά με την υπερθέρμανση των Sony, ποτέ μα ποτέ δεν έγραψα ότι το πρόβλημα λύνεται με αναβάθμιση λογισμικού, απλά μπαλώνεται. Και το έγραψα επανειλημμένως σε διάφορα ποστ και σε νήματα διαφορετικών μηχανών ότι το μικρό μέγεθος είναι υπαίτιο και όχι το λογισμικό. Π.χ. ένα ποστ που βρήκα με μια πρώτη αναζήτηση:

Η υπερθέρμανση είναι κάτι δεδομένο.

Από κει και πέρα αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι το κατώφλι που επιλέγει η Sony να ορίσει ως πρώτο όριο για να εμφανιστεί η προειδοποιητική ένδειξη υπερθέρμανσης και ως δεύτερο όριο το κλείσιμο της μηχανής από υπερθέρμανση.

Το βρίσκω αφελές να πιστεύει κανείς ότι ως δια μαγείας με μια αναβάθμιση λογισμικού δεν υπερθερμαίνεται πια η μηχανή.

Όχι απλά υπερθερμαίνεται αλλά τσουρουφλίζεται με το νέο firmware. Αν ήταν μεταλλική η επιφάνεια του γκριπ θα ήταν αδύνατο να διατηρήσεις τη μηχανή στη χούφτα σου μετά από μισή ώρα λήψης. Για τέτοια θερμοκρασία μιλάμε.

Ναι, δεν ανάβει καν η ένδειξη υπερθέρμανσης ακόμη και μετά από το μισάωρο συνεχόμενης λήψης 4Κ, ε και; Σημαίνει αυτό ότι λύθηκε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης; Όχι βέβαια.

Το χρονικό όριο πριν το κλείσιμο από προστασία απλά ανέβασε η Sony.

Η περιγραφή των αναβαθμίσεων εσκεμμένα είναι ασαφής. Αν έλεγαν ''λύνεται το πρόβλημα της υπερθέρμανσης με την αναβάθμιση'' θα ήταν σαν να παραδέχονται ότι υπήρχε πρόβλημα εξαρχής. Αυτές οι τροποποιήσεις περνάνε πάντα σιωπηλά. Τροποποίηση το ονομάζω, γιατί δεν το θεωρώ διόρθωση ή αναβάθμιση να κλείνει πιο αργά η μηχανή από προστασία.

Αυτό που αποδεδειγμένα βελτιώνει ουσιαστικά το θέμα της υπερθέρμανσης είναι η εξωτερική τροφοδοσία μέσω dummy battery.

Υ.Γ. Βλέπεις ότι όσο προχωράει η συζήτηση, τόσο πιο off-topic θα βγαίναμε αν τη συνεχίζαμε τη συζήτηση στο νήμα της E-M1II. Δεν είναι καλύτερα που μιλάμε εδώ για συγκρίσεις μηχανών;

Last edited:

Τzo, eπαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, δεν έγραψα για αναλυτικές αναφορές προβλημάτων, κι εγώ στην Oly μην σου πω τα περισσότερα από όλους έχω αναφέρει, όλο γκρινιάζω.... (καλά ας είχα τα 2500 και όλο γλύκες θα ήμουν). Για μονολεκτικούς χαρακτηρισμούς και τους αφορισμούς έγραψα. Δεν τους βλέπω...

Φαντάσου εκεί που γράφεις με τόσο κόπο όλα αυτά τα χρήσιμα, να πεταγόμουν εγώ με ύφος του στυλ "τι κατώφλια και ανώγια μας λές, σιγά μην πάρω dummy battery να κόψει το λαιμό της η τσιγγούνα sony και να το λύσει, απαράδεκτη εν έτη 2016 μηχανή να καίει το χέρι σου και να κλείνει. Θα πάρω την GH15 που την θεωρώ πιο ολοκληρωμένη". Θα σε ενοχλούσε ή όχι; Φυσικά!

Ξέρεις τι απάντηση θα μου άξιζε και πιθανόν θα έπαιρνα; "Σε ρώτησε κανένας ποιά θα πάρεις και ποιά θεωρείς καλύτερη, εδω είναι το νήμα της Α6500!"

Αν όμως πρόβλημα με υπερθέρμανση είχαν άλλες 5 κάμερες της κατηγορίας άλλων κατασκευαστών - που δεν έχουν αλλά λέμε τώρα υποθετικά, λογικότατα δεν θα μου τις ανέφερες για να μου δείξεις ότι είναι ένα γενικό φαινόμενο στην κατηγορία, κακό μεν αλλά είναι, λύσεις υπάρχουν κλπ;

Κι εγώ στο καπάκι σε έψεγα για off topic για τις 5 κάμερες, για.... εκθειασμό και versus, και "μετέφερα" και το θέμα στο versus με quote στο post σου, μαζί με παρατήρηση "εδώ γράφουμε για την Α6500", ε πες μου ότι δεν θα σε ενοχλούσε καθόλου και θα σου ζητήσω και συγνώμη δημόσια για την τοποθέτησή μου. Σοβαρά μιλώ, παίζει να είμαι υπερευαίσθητος κι εσύ ο λογικός, αν γράψεις ότι έτσι πιστεύεις, σου ζητώ συγνώμη και τουλάχιστο στα δικά σου posts θα σκέφτομαι και ανάλογα πριν απαντήσω.

Μάλιστα αν δεις στα αρχικά post πριν μιλήσουμε ανοικτά, έγραψα πλαγίως, με παραδείγματα, με smily κλπ, έκανα και λίγο τον ...κουτό, ούτε σε 1ο και 2ο ενικό, εγώ κι εσύ και κάνεις. Εφ όσον η κουβέντα πάει εκεί όμως, ε τότε μιλάμε ανοικτά.

Tέλος πάντων, δεν τρέχει τίποτα από μέρους μου. Παιχνίδια λόγου και λογικής είναι. Μοιραίο σε ένα forum αν δεν έχεις γνωρίσει τον άλλο. Σε καταλαβαίνω απόλυτα, έχεις κάμποσες χιλιάδες posts, έχει ό'τι υπάρχει από σώμα και το έχεις δοκιμάσει, έχεις χύσει πολύ μελάνι εδώ και προσφέρει γνώσεις και εμπειρίες, λογικό είναι να στηρίζεις με υπερβάλλοντα ζήλο κάποιες φορές τις απόψεις σου ή να νιώθεις "παιδί σου" κάποια threads. Ίσως να είναι και κάτι που το έχεις "κερδίσει" αν θες.

Όμως σκέψου λίγο και τον απέναντι, που στο κάτω κάτω δεν γνωρίζεις. Σε posts και ενεργό χρόνο συμμετοχής εδώ μάλλον δεν θα σε φθάσω ποτέ. Το μόνο μου όπλο είνια τα επιχειρήματα, καμιά φορά κανα δείγμα, και η δική μου εμπειρία με λίγα η αλήθεια είναι σώματα. Τουλάχιστο σε αυτά όμως μπορώ να έχω άποψη και να την στηρίζω. Καμία υστεροβουλία, κανένας εκθειασμός.

Δεν έχω καν Olympus αυτή την στιγμή εξάλλου... τόσος εκθειασμός, χάθηκε να μου δωρίσει καμια mark II η αντιπροσωπεία πια:bigcry:; Από εδώ και πέρα θάψιμο λοιπόν για να μάθουν και να δω ποιός θα αγοράζει μετά τις μπαχατέλες τους μετά.

Σατανικό σενάριο... μεθαύριο πρωί, κύριε nicksoti σας δωρίζουμε ένα πλήρες κιτ mark II, για beta testing, γράψτε και ένα review αν θέλετε και είμαστε οκ.... μούμπλε μούμπλε εγώ από τα κλασσικά εικονογραφημένα....

edit... δεν θα τη συνέχιζα την κουβέντα στο νήμα της e-m1 II, κι εδώ ουσιαστικά από σπόντα είναι γιατί δεν είναι καν versus. Αλλά άντε πες να τη συνεχίσουμε, όσον αφορά τις κάρτες τουλάχιστο.

Η XT2 έχει ίδιο καρτοδέκτη UHSII με την X-Pro2; (άλλη μια μηχανή του 2χίλιαρου δίχως διπλές UHS II). Αν ναι, τερματίζει βλέπω στα 100-110 mb/sec. Δηλαδή υποστήριξη, αλλά κουτσουρεμένη. 70-80 γράφουν κάποιες αρχαίες για σενα τεχνολoγικά Canon σε UHS I, με κάρτες μισού κόστους. Αναφορές σε κολήματα υπάρχουν ΚΑΙ με την XT2 όπως ήδη έγραψα.

Η e-m1 mark II μπροστά στα μάτια μου πρέπει να ξέρασε καιμιά 70αριά raw σερί (τα μετρήσαμε αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς) με UHSII κάρτα. Μετά καθυστέρησε, αλλά έδινε σταθερά. H ΧΤ-ΙΙ δίχως το grip πρέπει να είναι στα επίπεδα της e-m1 mark I αν θυμάμαι, 35-40 max. Με εγγραφή και στις 2 κάρτες, παίζει οι 2 μηχανές να είναι και ισοδύναμες. Βέβαια 4mpixels παραπάνω η ΧΤ2. Ναι αλλά ταχύτερη ριπή η mark II.

Οπότε που είναι το απαράδεκτο και το αδιανόητο... ταχύτερη με μονή κάρτα η em1, ισοδύναμες με 2 κάρτες. Οκ με το grip θα έχει αβαντάζ με τις 2 κάρτες. Ισοδυναμία βλέπω. Προβλήματα έχουν αναφερθεί και στις 2. Η GH5 δεν έχει κυκλοφορήσει καν ακόμα.

Με λίγα λόγια, ας δουλεύουν σωστά, γρήγορα και με λογικό κόστος χρήσης, κι ας είναι και UHS 0 μέσα. Από την πλευρά του τελικού χρήστη αυτό με ενδιαφέρει περισσότερο.

Last edited:

Συμφωνώ για τους μονολεκτικούς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς. Δημιουργούν βαρύ κλίμα, πολλές φορές και αδικαιολόγητα.
Μονολεκτικά όμως πολύ σπάνια είναι τα ποστ μου, οπότε δεν νομίζω πως μπορούν να θεωρηθούν αφορισμοί οι χαρακτηρισμοί "τσιγκουνιά που δεν έβαλαν αυτή τη δυνατότητα", "απαράδεκτο εν έτει 2017 η μηχανή να μην κάνει εκείνο" κτλ.
Δεν μπαίνω με μια προτασούλα με smiley στο τέλος για κάλυψη και να εξαφανίζομαι από το νήμα ή και από την κατηγορία. Εκείνο θα ήταν καθαρά flaming. Π.χ. να μπω στο νήμα των ρώσικων φακών και να πετάξω "βρε πάρτε native, τι ασχολείστε με vintage;"
Δεν μιλώ για σένα φυσικά. Μπορεί να απαντώ σε σένα αλλά δεν απευθύνομαι σε σένα προσωπικά. Τα διαβάζω και τα χαίρομαι πάντα τα μακροσκελή σου ποστ με τις εμπειρίες σου.

Προσπαθώ πάντα να αιτιολογώ τις απόψεις μου, να κάνω μετρήσεις, συγκρίσεις και άλλα. Συγκεκριμένα για την υπερθέρμανη, έκανα αναλυτικές μετρήσεις και τις μετέφερα εδώ με ακρίβεια λεπτού πότε και πώς κάθε φορά υπερθερμαίνεται η μηχανή.
Αν γράψει κάποιος "σιγά μην κουβαλάω dummy battery+powerbank", "η μια ώρα συνεχόμενης λήψης δεν είναι τίποτα, θα πάρω GH4 για απεριόριστη", "απαράδεκτο σε μηχανή για βίντεο να υπερθερμαίνεται" εννοείται ότι δεν θα με ενοχλήσει. Kαι εννοείται ότι δεν θα φέρω ως παράδειγμα μηχανή που υπερθερμαίνεται ακόμη πιο γρήγορα (π.χ. την RX100V που υπερθερμαίνεται στα 5 λεπτά) ως μέτρο σύγκρισης για να δείξω ότι υπάρχουν και χειρότερα.
Με το καλύτερο πάντα συγκρίνω, ώστε να ανεβαίνει πάντα ο πήχυς των προσδοκιών μου από μια καινούρια μηχανή.
Και πώς να με ενοχλήσει ένα σχόλιο π.χ. "θερμάστρα", "τοστιέρα", αφού πολύ πριν το γράψει είχα ήδη πάρει την GH4 και μάλιστα εκτός Ευρώπης για να μην έχω ούτε καν τον περιορισμό των 30 λεπτών, ενώ ταυτόχρονα με την α6500 έχω τρεις ΝΧ1 ακριβώς για τη δυνατότητα απεριόριστων λήψεων με κατ' επιλογή bitrate αναλόγως χρήσης.
Και άρρωστο με GAS να πει κάποιος ότι είμαι ή συλλέκτη γκατζετάκια να με αποκαλέσει με φιλική πειρακτική διάθεση δεν θα προσβληθώ.
Αν με ειρωνεύεται συνεχώς και διακρίνω κακή προαίρεση αλλάζει το πράγμα. Απλά αποκρύπτω από μένα τα ποστ του βάζοντάς τον στο ignore list.
Και πάλι ούτε κατά διάνοια δεν αφορά εσένα αυτό.
Για να το κλείσουμε, επαναλαμβάνω ότι δεν είχα καμία πρόθεση να σε προσβάλω, και ούτε εγώ νιώθω ότι με πρόσβαλες. Η εκτίμηση νομίζω είναι αμοιβαία.
Θα χαρώ να αποκτήσεις την E-M1II κάποια στιγμή για να έχουμε αναλυτικές εντυπώσεις από πρώτο χέρι.

Σχετικά με την X-Τ2 και τις κάρτες θα μας διαφωτίσουν οι κάτοχοι.
H εμπειρία μου με UHS-II περιορίζεται στην ΝΧ1. Κάποιες μετρήσεις στην πράξη και σύγκριση UHS-I και UHS-II είχα γράψει στο πρώτο ποστ του νήματος "Κάρτες Μνήμης".
Δεν την είχα πάρει με το που πρωτοβγήκε την NX1. Όταν είχε πρωτοβγεί διαβάζω ότι δεν εκμεταλλευόταν πλήρως την ταχύτητα του διαύλου UHS-II και διορθώθηκε αυτό με αναβάθμιση λογισμικού λίγους μήνες μετά. Τότε όμως ήταν τέλος 2014 και το UHS-II πρωτοεμφανιζόμενο. Δυόμιση χρόνια μετά περιμένω κάτι ακόμη καλύτερο από τις ναυαρχίδες των δύο χιλιάδων ευρώ.
Για την α7rII που πουλά μόνο αισθητήρα για τα λεφτά που ζητά, εκείνη κι αν είναι απαράδεκτη. Aπάντησε βέβαια με την α99ΙΙ βγάζοντας κάτι επίκαιρο σε τεχνολογία και ταχύτητα, και περιμένω να δω τι θα βγάλει στο φημολογούμενο νέο μοντέλο α9.

(Ναι, versus είναι αφού αντιπαραθέτουμε εμπειρίες με άλλες μηχανές)

Last edited: