Συγκριτικά μηχανών γιά φωτογραφία

Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Tzo, καλές χρυσές οι δοκιμές σου και τις παρακολουθώ, το ότι έχεις πολλά συστήματα και συγκρίνεις είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας οπότε φυσικά και καλά κάνεις και δίνεις τις πληροφορίες στο forum που δεν είναι εύκολο να τις πάρει ο καθένας αλλιώς. Όμως το "Όποιος θέλει και μπορεί ας κάνει καλύτερα συγκριτικά" τι είναι; πρόκληση για... κόντρες συγκριτικών; Όπως διαβάζεις τα μπράβο, θα διαβάσεις και ενστάσεις. Είναι φυσιολογικό.

Στην τελευταία περίπτωση που ρωτάς να συγκρίνεις 70-200 FF σε 2.8 με 12-100 μ43 σε f5.6 και να ανεβάσεις δείγματα σε τι αποσκοπεί; Υπάρχει περίπτωση κανείς να έλθει σε τέτοιο δίλημμα ποτέ στην πράξη;

Και όσον αφορά τις μικρές λεπτομέρειες που αναφέρει ο Κώστας, είναι λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Πχ στο ευρυγώνιο και 3-4 μοίρες να αλλάξει η κλίση της μηχανής, μπορεί να αλλάξει δραματικά η παραμόρφωση. Το 3ποδο επίσης εξασφαλίζει ίδιο κάδρο και ίδια σταθερότητα, το χέρι μας όχι. Ειδικά δίχως πολλαπλές λήψεις.

Σαφώς και μπορείς να πεις ότι στο χέρι με βολεύει η μία ή η άλλη μηχανή, και να ανεβάσεις ένα σετ φωτογραφιών για να δείξεις το αποτέλεσμα γενικά, συμπληρωματικά. Στο χέρι όμως συγκρίσεις συστημάτων ειδικά σε οξύτητα δεν είναι αξιόπιστες. Για άλλα στοιχεία πχ flares χρώμα DOF κλπ ναι.

Καποτε εκανα ενα συγκριτικο φιλμ με ψηφιακο αισθητηρα.

Με τις δικες μου γνωσεις επρεπε να γινει το τεστ με ιδιο ΑΚΡΙΒΩΣ φακο, ιδια θεση καμερας, ιδια γωνια , ιδιο φωτισμο. Nα γραψω την μεθοδολογια μου να μοιραστω με τα υπολοιπα μελη τον τροπο που το εκανα γιατι μπορει να εκανα και λαθη.

Για αυτο πηγα και πηρα ενα σωμα φιλματο για να βαλω τοτε τους φακους της sigma πανω . Και παλι βεβαια υπηρχε μια σοβαρη διαφορα στο μεγεθος της φωτοευαισθητης επιφανειας. Αλλα εκει τοτε δεν ειχα FF sigma οποτε εκανα τον ενα και μονο συμβιβασμο.

Εδω τωρα διαβαζουμε οτι θα γινει συγκριτικο με δυο ξεχωριστες καμερες με αλλους φακους και με αλλα διαφραγματα.

Και αυτο το λεμε .....συγκριτικο.

Ενταξει ρε παιδες αν το εχει κανει ο καθενας εδω μεσα προσωπικο του μπλογκ και βαζει οτι γουσταρει και το βαφτιζει οπως θελει να το δουμε το θεμα.

Παντως συγκριτικο αυτο ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ.

Ειτε θα ακολουθησει ο οποιοςδηποτε μια μεθοδολογια η οποια θα δωσει και καποια απτα αποτελεσματα που σε ολους μας θα δειξουν/αποδειξουν κατι ειτε απο αμπελοφιλοσοφιες το youtube ειναι γεματο δεν μου χρειαζεται να τα βλεπω και εδω μεσα.

my 2 cents.

Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον TZO, δεν καταλαβαίνω αυτή την αρνητική κριτική?? Προσπαθεί ο άνθρωπος με τις γνώσεις που έχει και με τον εξοπλισμό που έχει ακούγοντας και τις γνώμες των άλλων να κάνει κάποιες συγκρίσεις, το αν είναι άψογες τεχνικά κλπ. νομίζω δεν παίζει και τόσο ρόλο, μια ''εικόνα'' και μια πρώτη ματιά θέλει να δείξει χωρίς να βγάζουμε τίποτα τελικά συμπεράσματα. Είναι σημαντικό ότι κάποιος προσπαθεί να συγκρίνει έστω και ανόμοια συστήματα. Προσωπικά του λέω μπράβο και να συνεχίσει να μας δίνει τέτοια συγκριτικά με όποιο τρόπο μπορεί. Τα αναφέρω αυτά γιατί πολύς κόσμος έχει εδώ μέσα παράλληλα συστήματα ή ένα σύστημα με πολλούς φακούς άλλα σπάνια έως καθόλου βλέπουμε προσπάθειες όπως του TZO Και βάζω μέσα και τον εαυτό μου.

Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

1. Προσωπικά δε με απασχολούν καθόλου αυτοί που μας διαβάζουν και δε συμμετέχουν και ας μου επιτραπεί η έκφραση μόνο παίρνουν μάτι. Τα forum είναι χώροι διαδικτυακής αλληλεπίδρασης. Αφορά κυρίως τους 15-20 που συμμετέχουν ενεργά οι υπόλοιποι απλά διαβάζουν αν θέλουν το κάτι παραπάνω ας συμμετέχουν.
2. Ανατρέξτε στα ποστ μου πριν καιρό να δείτε τι κόντρα είχαμε με τον tzo,και τον έχω προσβάλει και έχω δεχτεί μηνύματα αντίστοιχα από εκείνον αλλά πήγαμε παρακάτω. Δε θα πιούμε ίσως μαζί καφέ αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι έχει τη διάθεση να δείξει κάτι έστω και λάθος για μερικούς, ασχολείται και μοιράζεται τις δοκιμές του
3. Όλοι δύσκολα θα δεχτούμε το διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε και υποστηρίζουμε αλλά μπορεί και να κάναμε λάθος ή να μην επιλέξαμε το καλύτερο. Δε χρειάζεται να δικαιολογούμε τις επιλογές μας. Το χόμπι μας κάνουμε και τίποτα παραπάνω. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα και σοβαρότερα θέματα να λύσουμε στην καθημερινότητα μας ας απολαύσουμε τη φωτογραφία κια μόνο.

Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς στην κριτική και σε ποιό σημείο διαφωνείς.

Μιας και εγω εκανα αρνητικη κριτικη για τετοιου ειδους "συγκριτικα" ας στα απαντησω ενα ενα.

Προσπαθεί ο άνθρωπος με τις γνώσεις που έχει

Απο που τις εχει τις γνωσεις αμα θελει να μας πει. Γιατι εγω απο αυτα που βλεπω βλεπω εναν ερασιτεχνη χωρις βαθος τεχνικης σκεψης να κανει οτι του ερθει και να το θεωρει τεχνικη προσεγγιση.

Είναι σημαντικό ότι κάποιος προσπαθεί να συγκρίνει έστω και ανόμοια συστήματα.

Ανομοισ συστηματα ναι αλλα οχι αχταρμας .

Αλλα σωματα αλλοι φακοι αλλα διαφραγματα.

Οτι ναναι δηλαδη ? Ποιος ο λογος αν ειναι ετσι να τα βαζουμε στο chat.

Συγκριση παντως αυτα δεν τα λες.

Τα αναφέρω αυτά γιατί πολύς κόσμος έχει εδώ μέσα παράλληλα συστήματα ή ένα σύστημα με πολλούς φακούς άλλα σπάνια έως καθόλου βλέπουμε προσπάθειες όπως του TZO Και βάζω μέσα και τον εαυτό μου.

Το θεμα ειναι απο οτι μπαινει εδω μεσα να βγαινει ενα συμπερασμα για να βοηθουνται και τα υπολοιπα παιδια που απλα διαβαζουν.

Αλλιως ξαναλεω ας ανοιξει ο καθενας μας μια σελιδα μπλογκ να γραφει και ποιηματα μαζι με την τεχνικη κουβεντα κ ιαυτο θεμιτο ειναι .

Re: Απάντηση: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

1. Προσωπικά δε με απασχολούν καθόλου αυτοί που μας διαβάζουν και δε συμμετέχουν και ας μου επιτραπεί η έκφραση μόνο παίρνουν μάτι. Τα forum είναι χώροι διαδικτυακής αλληλεπίδρασης. Αφορά κυρίως τους 15-20 που συμμετέχουν ενεργά οι υπόλοιποι απλά διαβάζουν αν θέλουν το κάτι παραπάνω ας συμμετέχουν..

Δεν εχεις δικιο σε αυτο.

Υπαρχουν μελη που εκαναν χρονια να γραψουν εδω μεσα και πολυ καιρο μετα αφοτου σηκωσαν την καμερα τους και αρχισαν δειλα δειλα να φωτογραφιζουν.

Αφορα ολους .

... το "Όποιος θέλει και μπορεί ας κάνει καλύτερα συγκριτικά" τι είναι; πρόκληση για... κόντρες συγκριτικών;

Παρότρυνση είναι να ανεβάσουν συγκριτικά δείγματα και οι υπόλοιποι. Με πρώτους και καλύτερους τα ενεργά μέλη.
Δεν είμαι η εξαίρεση να έχω πάνω από έναν φακό ή πάνω από μία μηχανή.
Το αντίθετο, το πλέον σύνηθες είναι να έχει κάποιος τουλάχιστον έναν κιτ ζουμ φακό κι έναν φωτεινό σταθερό.
Πού είναι τα Α/Β στις κοινές εστιακές να τα έχουμε μαζεμένα σε αυτό το νήμα;
Ένα συγκριτικό καρέ να ανέβαζε ο καθένας, το νήμα θα ήταν πλούσιο και ποικίλο.

Φίλε Kosh το θέμα είναι ότι από τους απλούς χρήστες και τα απλά συγκριτικά απλών χρηστών όπως ο ΤΖΟ και δεκάδων άλλων π.χ. στο dpreview προσωπικά παίρνω βοήθεια και τα θεωρώ πιο σημαντικά από τα εργαστηριακά και σε τρίποδα συγκριτικά που δεν έχουν να μου προσφέρουν ουσιαστικά κάτι. Προσωπικά θέλω απλές συγκρίσεις σε καθημερινές απλές συνθήκες από απλούς χρήστες, εκει θέλω να δω τι μπορεί να κάνει μια μηχανή και τι όχι και τι αποτέλεσμα δίνει, γιατί οι περισσότεροι δεν έχουμε τις άψογες τεχνικές γνώσεις να βγάλουμε το μέγιστο από ένα φακό. Θα τον δουλέψουμε με απλή χρήση στο χέρι και εκει θέλω να δω τι κάνει. Ακόμα και το ''κούνημα'' μέσα στην δοκιμή είναι καθώς μια κουνημένη φώτο μπορεί να δείχνει π.χ. ότι η μηχανή δεν έχει καλό κράτημα ή κάτι άλλο, και αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι.

Ενταξει διαφωνουμε τι να κανουμε .

Δεν εχεις να καταλαβεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ απο ενα συγκριτικο χωρις σιδερενια μεθοδολογια. Αυτο ειναι το πρωτο πραγμα που μαθαινει ενας μαθητης σε μια σχολη φωτογραφιας.

Δεν στο λεω υποτιμητικα ετσι ειναι .

Και οχι μονο δεν μαθανεις τιποτα αλλα αυτα τα συμπερασματα που νομιζεις οτι εβγαλες ειναι πιθανοτατα λαθος .

Ενταξει διαφωνουμε τι να κανουμε .

Δεν εχεις να καταλαβεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ απο ενα συγκριτικο χωρις σιδερενια μεθοδολογια. Αυτο ειναι το πρωτο πραγμα που μαθαινει ενας μαθητης σε μια σχολη φωτογραφιας.

Δεν στο λεω υποτιμητικα ετσι ειναι .

Και οχι μονο δεν μαθανεις τιποτα αλλα αυτα τα συμπερασματα που νομιζεις οτι εβγαλες ειναι πιθανοτατα λαθος .

Πιθανότατα φίλε Kosh, δεν διαφωνώ, από την άλλη ας δούμε λοιπόν εδώ μέσα κάποιο συγκριτικό με σιδερένια μεθοδολογία όπως λες, γιατί χωρίς να προσβάλω κανέναν το μόνο που κάνουμε είναι να ''πετάμε'' στο Gallery κάποια φώτο που τραβήξαμε, να ''σαχλαμαρίζουμε'', να ευλογούμε τα γένια μας (εξοπλισμό μας) ή να σχολιάζουμε την μια ή την άλλη μηχανή και από ουσία μηδέν. Για αυτό επικροτώ την προσπάθεια που κάνει ο TZO και ελπίζω και σε άλλα τέτοια συγκριτικά, αν μη τι άλλο δίνουν μια νέα νότα και φρεσκάδα στην κατηγορία των φωτογραφικών, έστω με όλα τα αρνητικά που αναφέρεις.

Υ.Γ. Επίσης κάτι τελευταίο, είμαστε στο τμήμα του εξοπλισμού άλλα που είναι τα Reviews των απλών χρηστών??, προσπάθησα έστω και χωρίς πολύ επιτυχία να γράψω μέσα σε ένα μόνο post συγκεντρωμένα ένα review για την Canon m100, βρες μου εδώ μέσα κάποια αντίστοιχη προσπάθεια?? Χωρίς να στοχοποιώ κάποιον, από γκρίνια, ειρωνείες, εξυπνάδες, κολλήματα με τον εξοπλισμό μας κλπ. όλοι είμαστε ''πρώτοι'' από ''δουλειά'' δεν βλέπω πολλά πράγματα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ. TZO, Kbouk κλπ.

Βασικά δεν καταλαβαίνω γιατί πάτε κάπως σαν κοκόρια.

Αρχικά δεν έχουμε όλοι τις γνώσεις και τα συστήματα για να ανεβάζουμε συγκρίσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ενδιαφερόμαστε λιγότερο για τα αποτελέσματα, μιας και αναφέρθηκε ότι σημασία έχουν όσοι συμμετέχουν.

Κατά δεύτερον, δεν βρίσκω τον λόγο το να μην ανεβαίνουν όλων των ειδών τα συγκριτικά. Εννοώ και με ακριβώς ίδιες παραμέτρους, με κροπ φακτορ κτλ κτλ, αλλά και με διαφορετικές όπως wide open (ναι ακόμα και μεταξύ m43 και FF) γιατί μπορεί κάποιος να θέλει να δει αν αξίζει να κάνει μετάβαση, με βάση το bokeh κτλ. Άλλωστε δεν κάνουν όλα τα συστήματα 5000...ένα καλό σύστημα Ολύμπους αξίζει αρκετά και πλέον βρίσκεις FF από 700 σε σονυ μέχρι και 1000 κάτι σε d750. Κάτι θα κερδίσεις, κάτι θα χάσεις και ο καθένας αξιολογεί διαφορετικά.

Στην τελική γιατί δεν πάτε απλά παρακάτω στις συγκρίσεις που δεν σας καλύπτουν; ο άνθρωπος ανεβάζει ποικιλία ρυθμίσεων, οπότε δώστε μια παραγγελία αν θέλετε και τα υπόλοιπα απλά αγνοήστε τα.

Καραμέλα ενώ συμφωνώ μαζι σου, ο απλός ο χρήστης και αρχάριος δεν έχει τη γνώση για κριτική. Εκτός αν εννοείς απλό χρήστη τον μη επαγγελματία οπότε πάω πάσο!

Γράφοντας ως διαχειριστής, Kosh νομίζω ότι δεν αξίζει τόση αυστηρότητα ο Tzo στην κριτική σου. Αγγίζεις τα όρια του προσωπικού. Ασχέτως αν έχεις δίκιο στα περισσότερα από αυτά που γράφεις και σε καταλαβαίνω.

Γράφοντας ως Νίκος τώρα, έχω να πω τα εξής. Εδώ μέσα υπάρχουν άνθρωποι επαγγελματίες που ζουν από τη φωτογραφία και το βίντεο. Κι εγώ μέσα και ο Kosh. Με 100άδες χιλιάδες καρέ στους δίσκους τους από διάφορα setup. Να γεμίσoυν 10 forum συγκριτικά εντός η εκτός εισαγωγικών. Αλλά δεν ποστάρουν δείγματα, ξέρετε γιατί; Πέραν του ότι κάποιος που είναι η δουλειά του δεν έχει ίσως εύκολα τον ενθουσιασμό να το κάνει, κάποιοι εδώ είναι ακόμα δυστυχώς κολημένοι με μάρκες και τις προσωπικές τους επιλογές, κακοπροαίρετοι και σχολιάζουν - γράφουν δίχως επιχειρήματα και διάλογο και αφερούν έτσι το κίνητρο.

Οπότε σου λέει, σιγά μην κάτσω να κουραστώ, να γράφω, να δώσω τα "φώτα" μου στο κάτω-κάτω της γραφής, και να έχω τον καθένα να γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Γιατί μην ξεχνάτε, σε μικρή χώρα είμαστε, κάποιες πληροφορίες μπορεί να θεωρηθούν και επαγγελματικά "μυστικά" και μην το γελάτε καθόλου.

Μάλιστα κάποιοι συνάδελφοι - κακώς κατά τη γνώμη μου - χρησιμοποιούν πλέον τα forum μόνο ως δωρεάν μέσο διαφήμισης, ή/και βάζοντας τις γνωστές αγγελίες αναζήτησης τραβηχτικών κάθε άνοιξη, μην προσφέροντας κάτι άλλο στην κοινότητα, απαξιώνοντας συχνά να απαντήσουν καν σε απλές ερωτήσεις. Αλλά ως ένα βαθμό τους καταλαβαίνω. Εγώ πχ από το forum δεν έχω βγάλει ούτε 1 ευρώ από ιδιώτη πελάτη. Για την ακρίβεια, 1 μοντάζ έχω κάνει.

Υπάρχουν και ερασιτέχνες που με μεράκι και αφοσίωση έχουν δώσει ατελείωτη πληροφορία για χρόνια. Χαρά στο κουράγιο τους. Ελπίζω να μην σταματήσουν. Είναι η ραχοκοκαλιά των φωτογραφικών forum. Ας τους σεβαστούμε λίγο παραπάνω.

Σίγουρα δεν γράφουμε για να διαβάσουν οι 10-20 που είναι σχετικά ενεργοί εδώ. Καμία μα καμία σχέση.

Τzo, η εξαίρεση είσαι, με 2 και 3 διαφορετικά συστήματα και τόσους pro φακούς, τόσα περιφερειακά και αξεσουάρ, που τα ανανεώνεις μάλιστα κάθε τόσο και να είσαι καλά να τα χαίρεσαι και να γράφεις εντυπώσεις. Γι αυτό λέω ότι αποτελείς μια εξαιρετική πηγή πληροφόρησης εδώ. Γι αυτό ίσως και κάποιοι έχουν και απαιτήσεις από εσένα, γιατί πραγματικά περιμένουν να βγάλουν κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα από συνδιασμούς που δύσκολα θα βρεθούν όλοι μαζί ταυτόχρονα στα χέρια του ίδιου ανθρώπου.

Karamela, υπερβάλεις ότι δεν υπάρχουν παρουσιάσεις. Υπάρχουν και παραυπάρχουν. Και σε ξαναρωτώ, που ακριβώς διαφωνείς στα επιχειρήματα του Kbouk. Μην γραφουμε πάλι αόριστα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, άλλωστα οι περισσότεροι εδώ δεν γνωριζόμαστε καν, μόνο ένα nickname ξέρουμε.

Απάντηση: Re: Συγκριτικά δείγματα μεταξύ μηχανών/φακών

Για κοκόρια διάβασα και είδα post στις 5.30 το πρωί οπότε μέσα πέσαμε :flipout:

Παιδιά ας προσπαθήσω να πω δυο λόγια ξανά γιατί ξέφυγε καπως η κουβεντούλα.

Το νήμα των συγκριτικών το άνοιξε ο tzo εδώ και πολύ καιρό (το 2014) και είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κατηγορίας του εξοπλισμού. Το νήμα το εμπλουτίζει συχνά πυκνά με δείγματα απο σώματα και φακούς που τυγχάνει να έχει στην κατοχή του. Τον έχουμε ευχαριστήσει για την προσπάθεια αυτή αρκετες φορές. Πιστευω οτι ο βασικός λόγος που το κάνει είναι για να προσφέρει τόσο στην ενεργή κοινότητα όσο και στους υπόλοιπους απλούς αναγνώστες του φόρουμ. Όπως προσφέρει και σε αλλά νήματα.

Δεν περιμένει νομίζω το χειροκρότημα γιαυτο όπως και κανεις άλλος που προσφέρει λίγο ή πολύ από τον χρόνο του. Με την πάροδο του χρόνου και όσο κανεις ασχολείται περισσότερο με το αντικείμενο πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξελίσσεται και να παρουσιάζει όσο το δυνατόν πιο άρτια τα αποτελέσματα. Να αποφεύγει τυχόν παγίδες . Αυτό βοηθά σημαντικά σε δυο πράγματα, να μην απαξιώνετε η προσπάθεια του από κάποιους και να βγαίνουν όσο το δυνατόν πιο χρήσιμα συμπεράσματα τόσο από αδαής χρήστες όσο και από έμπειρους, ακόμη και από σοβαρούς επαγγελματίες που έχει την τύχη το forum μας να φιλοξενεί.

(Εδώ ανοίγω μια πολύ γρήγορη παρένθεση για να γίνει πιο κατανοητό αυτό : Έμπειρα μέλη του φόρουμ με τεχνικές γνώσεις αφού είδαν τα πρώτα συγκριτικά του τελευταίου τεστ έβγαλαν τον 12-100/4 άχρηστο ή υπερτιμημένο. Έπεσαν στην παγίδα χωρίς να το θέλουν ....Κλείνω παρένθεση).

Αυτή λοιπόν που ήταν η ένσταση μου και τη διατύπωσα ολοκάθαρα τόσο ως μέλος όσο και ως διαχειριστής (προσπαθώντας να αναβαθμισω και την αξιοπιστία του νήματος) είναι οτι στα τεχνικά τεστ που ανεβαίνουν - και ειδικά για να κρίνει κανεις την οξυτητα ενός σετ - καλό είναι να κρατιούνται κάποια στάνταρ. Δεν νομίζω αυτό να είναι δύσκολο δηλ. να κρατιέται μια μεθοδολογία. Αυτό βοηθά τόσο τον tzo να δείχνει αξιόπιστος στο δύσκολο έργο που εκτελεί όσο και όλους εμάς να αξιολογούμε κατάλληλα τον εξοπλισμό. Προφανώς και θα δεχθεί ερωτήσεις , υποδείξεις κλπ. ειδικά από άτομα που ξέρουν πολύ καλά τον εκάστοτε εξοπλισμό που συγκρίνει. Μια παρουσίαση , ένα συγκριτικό αυτό τον σκοπό έχει, να καταλήξει κάπου. Που είναι το πρόβλημα δεν κατάλαβα στις υποδείξεις που έκανα εγώ, ο Kosh, ο Γιαριμης ή κάποιος άλλος. Οι υποδείξεις δεν έγιναν με σκοπό να κρύψουν αλλά να αποκαλύψουν. Ούτε έγιναν για να σταματήσει να τα κάνει, προς τι λοιπόν η υπερασπιστική αγωνία κάποιων. Μην σταματήσει να τα κάνει ο tzo αν τον ωθησουμε σε κάποια νέα στάνταρ ? Δεν νομίζω .... το πολύ πολύ να μας αγνοήσει ή να απαντήσει το κλασσικό <κάντε τα και εσείς τα δικά σας όπως σας αρέσει >. Ε σορυ όσο και να το θελα και πραγματικά έχω τη διάθεση να το κάνω, μου λείπουν αρχικά κάτι χιλιάδες ευρώ και δεν έχω χρόνο να είμαι παραπάνω στο πληκτρολόγιο - πρέπει να ζήσω και την οικογένεια μου. Αυτό δεν μου αφαιρεί το δικαίωμα να κρίνω αν με καλύπτει ή όχι το δικό του όπως το παρουσιάζει και αυτό του έγραψα.

Δεν μπορεί να μιμηθεί δυστυχώς κανεις τα μεγάλα site που εκτελούν review και έχουν ειδικά όργανα. Ακόμη και αυτά κάνουν πολύ συχνά λάθη, ακόμη και αυτά τα πέρνουν από τους χορηγούς και ερμηνεύουν κατά το δοκουν. Μερικες φορές τους τυχαίνουν και προβληματικά κομμάτια και βλέπουμε τελειως διαφορετικές κριτικές από site σε site. Ολα μα ολα όμως έχουν μια μεθοδολογία όταν εκτελούν ένα τεστ και την γράφουν.

Βέβαια καλοδεχούμενα είναι και τεστ μη τεχνικής φύσεως, συγκριτικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες με τον εξοπλισμό δίπλα δίπλα από διαφορες καθημερινές δύσκολες φωτογραφικές καταστάσεις για να εκτιμήσει ο αναγνώστης αν και ποσο σημαντικό είναι π.χ. οτι ο ένας φακός έχει 2750LW και ο άλλος 2850LW. Εκεί άσε τον καθένα να κρίνει μόνος του, δεν χρειαζονται τόσο επιλεκτικά κροπαρισματα που μειώνουν την αξιοπιστία. Δώσε τα αρχεία και τέλος. Ο καθένας κρίνει με τις γνώσεις του και βγάζει το συμπεράσμα του αν έχει π.χ. ωραίο μποκέ, πολύ flare στον ήλιο, αν έχει πολύ η λίγο CA , αν στη εντονη φωτεινη πηγή ο φακός έχει coma κ.α. και ποσο αυτά μετράνε στην πράξη σε σχέση με τα 100LW που υπολείπεται ένας φακός από ένα άλλο. Ένα τέτοιο μη τεχνικης φύσεως οδοιπορικό με π.χ. 50 δείγματα ημερήσια και νυχτερινά με τις δυο μηχανές στο χερι βοηθά να δεις πιο σφαιρικά τα πράγματα.

Κλείνω με το πω δυο λόγια και για ένα θέμα που το έχω γράψει αλλά περνά στο ντούκου (αναφέρθηκα κάπου πριν αλλά ψιλοχλευαστηκε απο τον Tzo χωρίς να καταλαβει γιατί το έγραψα). Τα οπτικά δυστυχώς δεν κατασκευάζονται όπως παλιά, έχει πέσει πάρα πολύ ο ποιοτικός έλεγχος στις περισσότερες εταιρίες λόγω οικονομικού συμμαζέματος. Έχω κάνει άπειρα τεστ τα τελευταία 10 χρόνια για πάρτυ μου σε m43 εξοπλισμό. Για κάποια έχω γράψει σχετικά. Τελευταία αποφεύγω σαν το διάολο να τα δημοσιοποιήσω όχι επειδή δεν θέλω αλλά γιατί διαπιστώνω οτι μπορεί να δώσω λάθος πληροφορίες. Έχω δει μεγάλες μεταβολές από κόπια σε κόπια. Γιαυτο οπότε επιλέγω και ανεβάζω κάτι γράφω ρητά οτι αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι που έχω στην κατοχή μου και μόνο. Αυτό του συνέστησα να κάνει και όχι να διαβάζει μόνο τεστ του Cigala ή να στέλνει τον εξοπλισμό εκεί για συγκριτικό.

Αυτά, ελπίζω να χαλάρωσα λίγο την κουβέντα και να καλύφθηκαν και όλοι όσοι νομίζουν οτι προσπαθούμε να φιμώσουμε την αξιόλογη προσπάθεια του Tzo. Δικη του απόφαση είναι πως θα πορευτεί από εδώ και πέρα στα συγκριτικά.
Εγώ κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω ως διαχειριστής να προσπαθήσουμε όσο δύσκολο και αν είναι αυτό να σεβαστούμε την προσπάθεια του όσο και ατελής αν είναι.

Last edited:

Σχετικά με τα επιλεκτικά κροπ, αν π.χ. βγάζω τον στύλο της ΔΕΗ μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του σπιτιού μου, ως άσχετος ερασιτέχνης armchair photographer που είμαι, λογικό είναι να πετάω τα άκρα και να δείχνω το κέντρο. :flipout:

Έχω ανεβάσει στο παρελθόν και συγκριτικά δείγματα και σε τρίποδο και με χρονοκαθυστέρηση. Αναφέρω πάντα πώς τα τραβάω.
Ακόμα και στο τρίποδο, τραβάω επαναληπτικές λήψεις κι επιλέγω την καλύτερη.

Στην περίπτωση που τραβιούνται στο χέρι, οι λήψεις κάθε φορά είναι μέχρι και 10 ανά διαστήματα και με προσοχή, κι επιλέγεται η καλύτερη.
Για να ταιριάξει η πρόσληψη του φωτός σε διαφορετικές μηχανές, κλιμακωτά αυξομειώνω την ταχύτητα κλείστρου, αντίστοιχα μέχρι και x10 επαναληπτικές λήψεις για κάθε αλλαγή.
Πριν ανεβάσω μια σύγκριση, συνήθως έχουν προηγηθεί εκατοντάδες λήψεις.

Δεν νομίζω πως υπήρξε φορά να ανέβασα σύγκριση με οφθαλμοφανή διαφορά μεταξύ των συγκρινόμενων μηχανών/φακών που να αποδείχτηκε στην πορεία από μένα ή από άλλους ότι τα αποτελέσματα ήταν εσφαλμένα και εν τέλει παραπλανητικά.

Στην πρόσφατη σύγκριση μεταξύ RX100VI και E-M1II+12-100 καταλαβαίνω την ευαισθησία του θέματος και την ανάγκη προστασίας των αναγνωστών από δημιουργία της εντύπωσης ότι η μικρή είναι φονέας γιγάντων, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει. Δεν νομίζω πως υπάρχει χρήστης, αρχάριος ή προχωρημένος, που δεν καταλαβαίνει ότι το σετ της Olympus υπερέχει σε όλους τους τομείς. Αλίμονο αν δεν το έκανε η ναυαρχίδα της εταιρίας με pro φακό.
Aπό την αρχή τόνισα ότι το σκεπτικό του συγκριτικού είναι να δούμε κατά πόσο μπορεί ή δεν μπορεί να πλησιάσει η μικρή την ποιότητα αρχείου της μεγάλης.
Φάνηκε να μπορεί υπό προϋποθέσεις, και ότι η ψαλίδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα περίμενε κανείς. Αυτό ήταν, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο.

Σχετικά με την επιμονή μου να μη στήσω την RX100VI και την Ε-M1II σε τρίποδο, γίνεται γιατί τόσο η RX100VI λόγω της φορητότητάς της όσο και η E-M1II+12-100 λόγω της φοβερής σταθεροποίησης, διαπρέπουν ακριβώς στη χρήση στο χέρι. Ακόμα και τέλειο αρχείο να έβγαζε π.χ. η RX100VI σε τρίποδο, δεν θα είχε κανένα νόημα να το μάθω, από τη στιγμή που ποτέ δεν θα στήσω στην πράξη τη συγκεκριμένη μηχανή σε τρίποδο. Και το ίδιο πιστεύω για το 90% των χρηστών της pocket μηχανούλας.
Για να επιτευχθεί πανομοιότυπο στήσιμο με ακρίβεια μοίρας, ναι, θα βόλευε, αν και αυτό πάλι είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει σε διαφορετικές μηχανές, και σε λήψεις που πρέπει να επαναληφθούν δεκάδες φορές ξανά και ξανά, με στήσιμο, ξεστήσιμο κι επαναστήσιμο.

Όπως έγραψε κι ο kbouk, εννοείται ότι δεν περιμένω μπράβο κι ευχαριστίες, το κέφι μου κάνω. Τις συγκρίσεις ούτως ή άλλως τις κάνω καταργήν για μένα και ό,τι κρίνω πως έχει ενδιαφέρον το ανεβάζω. Τις ευθείς προσβολές πόσο άσχετος είμαι, τις προσπερνώ αναπάντητες, άσχετα αν έχουν φτάσει στα όρια του προσωπικού.
Καταλαβαίνω ότι κάποιους μπορεί και να τους κουράζω ή για τον Α ή Β λόγο να τους είμαι και αντιπαθής ως άσχετος ξερόλας ερασιτέχνης.
Δεκτό. Εγώ θα συνεχίσω με την ίδια όρεξη όπως πάντα.

Ελπίζω μόνο να μην κόβεται η φόρα σε άλλους χρήστες να ανεβάσουν κι εκείνοι κάτι δικό τους.
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι τέλειο. Μια απλή καθημερινή λήψη με το ίδιο κάδρο όσο το δυνατόν, π.χ. στα 50mm με τον κιτ φακό, και μια με έναν σταθερό 50mm φακό, θα ήταν μια χαρά. Πολλά μέλη έχουν πάνω από έναν φακό, δεν είναι λίγα.

Γιάννη σ'ευχαριστούμε για την προσπάθεια και το χρόνο σου, προσωπικά έχω βοηθηθεί πολύ από αυτά που μοιράζεσαι και εσύ και αρκετά άλλα μέλη εδώ μέσα

προσωπικά πάλι καταλαβαίνω και την αγωνία διαχειριστών και άλλων μελών πως κάποιος πιο casual/άπειρος χρήστης ίσως βγάβει λάθος συμπεράσματα, αν δει κάποια πράγματα αποσπασματικά

ορμώμενος από τη δική σου προσπάθεια και αφού παρέλαβα :award: τον περιβόητο tamron 28-75 για e-mount θα τον "στησω" κάποια στιγμή απέναντι σε δύο primes και ίσως έναν super zoom να δούμε τι ψάρια πιάνει...

Με γεια!
Είδες που ανησυχούσες; Τελικά όντως ήταν θέμα ημερών η αποστολή από τη στιγμή που χρέωσαν την κάρτα.

Ωραία, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε συγκριτικό δείγμα με Τamron 28-75/2.8 vs primes.

Kάποιο όφελος τελικά προέκυψε από την κουβέντα και τις παροτρύνσεις για συμμετοχή κι άλλων μελών!

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ....ολίγων λεπτών σούπερ οξύτατοι και άνευ χρωματικών εκτροπών αγαπητοί φίλοι! :flipout:
Δείτε το παρακάτω βίντεο, ίσως απαντά σε πολλά διλήμματα στην αιώνια μάχη των brand names.
Ειδικά απο το ένατο λεπτό και μετά.
Δείτε το μέχρι το τέλος όμως....

https://www.youtube.com/watch?v=wI656MIUCsg

πόσο καλά κρατάει ακομα η πρώτη DSLR (D1 - 1999) της Nikon? Δείγματα σε σχέση με την τελευταία της mirrorless (J5 - 2015)

Nikon D1 + AF 85mm f/1.8 (2.74 MP) - $5,600
VS
Nikon 1 J5 + nikkor AF-S 50mm f/1,8 G (21 MP) $530

2HRVOj2.jpg

https://www.flickr.com/photos/maoby/sets/72157694082011850