(κατα τα αλλά παρατηρώ ότι σε οσες φωτό ανεβάζει ο Τακης, το iPhone είναι καλύτερο και σε όσες ο Ανδρέας, το ανάποδο)
Τι, και στα δείγματα που έγραψα πως είναι καλύτερο το iphone, δεν ισχυει;
(κατα τα αλλά παρατηρώ ότι σε οσες φωτό ανεβάζει ο Τακης, το iPhone είναι καλύτερο και σε όσες ο Ανδρέας, το ανάποδο)
Στάχτη στα ματια των υποψιασμένων….Τι και στα δείγματα που έγραψα πως είναι καλύτερο το iphone, δεν ισχυει;![]()
Χαίρομαι για την όρεξη σας, πραγματικά
Θεωρω ότι αυτά που είπε ο Ναθ για την μεθοδολογια, είναι το σημαντικότερο όσον αφορά ‘‘περίεργες διάφορες».

Στο πόδι που το δοκίμασα, από το μισό μέτρο περίπου και πίσω, δεν βλέπω softness στα άκρα, πιο κοντά υπάρχει.
Στα S22U γενικά πάντως, lens softness ανάλογα το DoF υπάρχει. Ίσως στου Δημήτρη να είναι λίγο πιο έντονο, αλλά δεν μου κάνει εντύπωση.
Περισσότερη εντύπωση μου κάνει το softness στα 3/4 του κάδρου στο iphone.
Όπως και να έχει, μπορούμε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα δείγματα και εάν χρειαστεί κάνουμε revisit το resolution chart.
IMG_9538 by Tak sot, on FlickrΔεν κατανοω αυτο το σκεπτικο. Μια χαρα συμπερασματα μπορεις να βγαλεις, δοκιμαζοντας τα συστηματα σε διαφορετικες συνθηκες φωτογραφισης και σε διαφορετικα εστιακα μηκη.Αν ρωτας εμενα ακομα και η συγκριση δυο διαφορετικων συστηματων τα οποια εχουν αλλον αισθητηρα το ενα και αλλο το αλλο (προφανως) και αλλο φακο το ενα και αλλο το αλλο παλι προβλημα ειναι
Για να δωσω ενα παραδειγμα σε κανενα σοβαρο συγκριτικο εξοπλισμου πχ δεν συγκρινεις μια Canon με ενα Canon X φακο και μια Σονυ με εναν Σονυ Ψ φακο.
Ειναι λαθος εξαρχης η σκεψη ποσο μαλλον αν η μεθοδολογια δεν ειναι σιδηρά.
Αυτο που εχει νοημα στην συγκριση φωτογραφικου εξοπλισμου ειναι πχ να βαλεις ΑΚΡΙΒΩΣ τον ιδιο φακο σε δυο σωματα.
Παλιοτερα με το φιλμ δεν ειχαμε τετοια θεματα στην ουσια συγκριναμε ΦΑΚΟΥΣ κυριως και ΦΙΛΜ .
Τωρα εχει περιπλεχτει το πραγμα αφου τα κινητα ειναι κλειστα συστηματα (ακομα )
Για αυτο και προσωπικα τις συγκρισεις των ολοκληρωμενων συστηματων δεν τις βλεπω πολυ θετικα απο την αποψη οτι δεν μου προσφερουν και καμια ουσιαστικη πληροφορια εκτος βεβαια απο το τι κινητο θα παρω για να εχω καλυτερες φωτογραφιες ΣΤΙΓΜΗΣ.
Γιατι να μην βγαλεις συμπερασμα; Αν ειχε softness, θα φαινοταν μια χαρα σε καποιο σημειο του pattern. Το οτι ειναι αυτοφωτο δεν σημαινει κατι. Το αυτο και για το pixel matrix. Ισα-ισα που δειχνει οτι ειναι απολυτα focused.Τάκη πρέπει να το εκτυπώσεις. Και για recreation να μη καλύπτει και το σύνολο του frame. Επιπλεον φαίνεται το pixel matrix και πρόκειται και για αυτοφωτη πηγή.
Δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από τη TV.
Ο εκτυπωτης μου ειναι μονο A4, οποτε δεν βολευει σε θεμα αποστασης.Τάκη πρέπει να το εκτυπώσεις.
Γιατι να μην βγαλεις συμπερασμα; Αν ειχε softness, θα φαινοταν μια χαρα σε καποιο σημειο του pattern. Το οτι ειναι αυτοφωτο δεν σημαινει κατι. Το αυτο και για το pixel matrix. Ισα-ισα που δειχνει οτι ειναι απολυτα focused.

Δεν κατανοω αυτο το σκεπτικο. Μια χαρα συμπερασματα μπορεις να βγαλεις, δοκιμαζοντας τα συστηματα σε διαφορετικες συνθηκες φωτογραφισης και σε διαφορετικα εστιακα μηκη.
Το ιδιο ισχυει και για το αλλο συγκριτικο που ανεβασα μεταξυ του iphone και της Sony 6500 που φοραει μαλιστα 2 απο τους καλυτερους φακους του συστηματος (Sigma 16 & 56).
Δεν κατανοεις αυτο το σκεπτικο γιατι δεν ειναι η εργασια σου και δεν εχεις μαθει να σκεπτεσαι πανω σε αυτο με απολυτο τροπο.
Ίσως η δική σου εργασία σου προκαλεί κάποιος αγκυλώσεις στον τρόπο σκέψης.
Μπορει παντως δεν μου προκαλει αισθημα οτι ξερω τα παντα και ας μην εχω σπουδασει.
Καλο ειναι να ακους καμια φορα και καποιον που εχει ασχοληθει με ενα αντικειμενο.
Ρε σύ Ναθαναηλ, δεν είμαι εγώ που ξερολιαζω. Σχολίασα ότι μου φαίνεται περίεργο το σκεπτικό σου ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από ένα συγκριτικό κι εσύ αντί να απαντήσεις επι της ουσίας, μας (ξανά)αναφέρεις την επαγγελματική σου σχέση με το αντικείμενο λες και αυτό από μόνο του σημαίνει κάτι.
Τεσπα, ας το αφήσουμε εδώ για να μην χαλάσει το θέμα.
Τακη αυτην την τακτικη που εχεις οταν συνομιλεις με καποιον που εχει αλλη αποψη απο εσενα καλο ειναι να την αφησεις αν δεν θες να εχεις αντιλογο. Εσυ μιλησες για "αγκυλωσεις" προσπαθωντας να καπελωσεις την αποψη του αλλου και να υποτιμησεις την αντιθετη αποψη.
Ε σε αυτην την τοποθετηση θα σου θυμησω τελικα οτι εγω ειμαι επαγγελματιας της εικονας και εσυ ερασιτεχνης με αλλη επαγγελματικη ενασχοληση.
Δραση αντιδραση λεγεται .
Παμε παρακατω λοιπον.
Καλο ειναι να χρησιμοποιηθει μια θεση ληψης και να μετραται καθε φορα αν ο φακος ειναι ακριβως στο κεντρο του resolution chart καθε φορα, αν ο φακος ειναι ιδιου εστιακου μηκους με τον "αντιπαλο", αν οι αισθητηρες ειναι παρομοιου μεγεθους κλπ.
Αυτα πρεπει να εχουν διασφαλιστει για ισοτιμη κριση.
Για την ακριβεια ειναι ελαχιστα soft, κατι που θα ηταν αναμενομενο λογω roll off και φαινεται σε τεραστια μεγενθυση. Παντως γενικα δεν λες soft την εικονα, το αντιθετο θα ελεγα.
Και προφανως καμια σχεση με το θολωμα στο ακρο του S22 ultra του Δημητρη, αν και θεωρω οτι αυτο μπορει να ειναι lemon.
Αν δεν σου κανει κοπο, ανεβασε και εσυ το αντιστοιχο pattern απο το δικο σου.
Καλο ειναι να χρησιμοποιηθει μια θεση ληψης και να μετραται καθε φορα αν ο φακος ειναι ακριβως στο κεντρο του resolution chart καθε φορα, αν ο φακος ειναι ιδιου εστιακου μηκους με τον "αντιπαλο", αν οι αισθητηρες ειναι παρομοιου μεγεθους κλπ.
Πάντως Ναθ, εξ ορισμού, αυτές οι συσκευές, επειδή δεν συζητάμε για reference μηχανάκια, ίσως θα παραλληλίζονταν με το να κάναμε συγκριτικό με καλές compact. Τις λογίζεις σαν ολοκληρωμένο σύστημα, ορισμένα συμπεράσματα μπορείς να εξάγεις σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία τους, φακό, αισθητήρα, επεξεργασία και μέχρι εκεί.
Εκατσα και ξαναειδα σε μεγαλη μεγέθυνση το τελευταίο pattern που ανεβασα σε συγκριση με το πρωτο pattern και αφενος δεν υπαρχει softness στο αντιστοιχο σημειο του πρωτου δειγματος (προς το εσωτερικο του αισθητηρα) και αφετερου γενικα το sharpness, ακομα και στα ακρα ειναι σε πολυ καλα επιπεδα. Δεν θα μου εκανε εντυπωση αν στο ιδιο τεστ ο Sigma 16 να ειχε χειροτερη αποδοση στα ακρα.146% είναι το crop που έκανα.
Αυτό που εγώ κρατάω είναι πως επαναλαμβάνεται αυτό που έγινε και στη 1η λήψη στο studio. Μου έκανε και στη 1η λήψη εντύπωση πως πρόκειται για λιγότερο sharp περιοχή, η οποία είναι προς το εσωτερικό του αισθητήρα. Σε πραγματικές συνθήκες θα είναι αμελητέο βέβαια, στη 2η λήψη που είναι πολύ πιο complicated και "real-lifelike'' δεν μας απασχόλησε αυτό.
Όταν κάτσω σε PC θα σου στείλω αυτά που τράβηξα το πρωί, σε Α4 στους 30 πόντους με το χέρι. Για τα soft άκρα πάντως που το δοκίμαζα, εμένα επάνω αριστερά δεν ήταν soft. Το παρατηρώ σε αρκετά μικρότερο βαθμό κάτω αριστερά και πάνω δεξιά στο frame που τράβηξα. Όσο μικραίνει το DoF τόσο πιο έντονο γίνεται το φαινόμενο.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.