Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

Εξυπνάδα... και μάλιστα κρύα.

για να δανειστώ βιβλίο, θα πρέπει κάποιος να το έχει αγοράσει. Αυτός που το έχει αγοράσει, έχει την ευχαρίστηση (μπορεί και όχι) να μου δώσει το βιβλίο να το διαβάσω (ή το cd, τη βιντεοκασέτα, dvd, bd, κλπ.). Επομένως αυτό έχει αγοράζει, άρα καταβάλει τα πνευματικά δικαιώματα.

Δεν αφαιρώ το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη φίλου μου χωρίς να το γνωρίζει εκείνος, ή να το φωτοτυπίσω χωρίς να το γνωρίζει και να συναινεί.

Εκείνο που οι περισσότεροι που ασχολούνται με το παράνομο downloaded δεν καταλαβαίνουν είναι ότι το προιόν, το πνευματικό προιόν είναι προιόν. Δηλ. κάποιος έβαλε φαιά ουσία και τέχνη κι εμπειρία και κόπο γι ανα το κάνει (και φυσικά κάποιοι κερδίζουν και από την εκμετάλλευσή του μετά την υπογραφή συμβολαίων). Αν κάποιος θέλει να μοιράσει δωρεάν το προιόν του, τότε δεν βλέπω κάποιο λόγο που να με εμποδίζει να το έχω... αν όμως κάποιος απαιτεί αμοιβή, ή θέλει να ορίζει αυτός το πόνημά του, τότε δεν έχω κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιώ αυτό για προσωπική ευχαρίστηση, ή να το δίνω σε άλλους ή να το πουλώ.

Είναι μια διαδικασία εντελώς διαφορετικό από το θέλω να βλέπω Nova άρα θα βρω κάποιο τρόπο να τη δω, ή θα κατεβάζω ταινίες μόνο και μόνο για να τις έχω στον ΗΥ μου ή στη βιβλιοθήκη μου, χωρίς να πληρώσω τίποτε ή φωτοτυπώ ένα βιβλίο ενώ μπορώ να το αγοράσω με τα ίδια (ακριβώς) χρήματα.

Αν αυτά σου φαίνονται περίεργα, πώς θα σου φανεί άν αύριο μπω στο ΗΥ σου, και πάρω τα δεδομένα σου χωρίς να το γνωρίζεις και χωρίς να σου καταβάλω κάτι ως αντάλλαγμα;

Για να μην πω ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με το downloading αν πας στο σπίτι τους και πάρεις 10-20 dvds από τη βιβλιοθήκη τους θα σου κόψουν το χέρι. Γιατί; Γιατί τα θεωρούν δικά τους... αυτά που πήραν από τους άλλους.

λοιπον,για να πω και μια εξυπναδα ...ζεστη

αν εγω αγοαρασω ενα CD,εχοντας πληρωσει βεβαια τα πνευματικα δικαιωματα μεσω της τιμης του και στην συνεχεια το κατεβασω στον υπολογιστη μου κι απο κει το δωσω σε ηλεκτρονικη μορφη σε πασα ενδιαφερομενο,δεν ειναι παρανομο?
Αυτο μου λες στην ουσια,αφου εγω πληρωσα το τεμαχιο ειναι πλεον δικο μου και το κανω οτι θελω,σωστα?λαθος!!Απλα αγοραζω το δικαιωμα να το ακουω μονο εγω και μονο στο σπιτι μου!
Τα υπολοιπα δεν θα τα σχολιασω,γιατι θα φαω μπαν...

Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

Δεν αφαιρώ το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη φίλου μου χωρίς να το γνωρίζει εκείνος, ή να το φωτοτυπίσω χωρίς να το γνωρίζει και να συναινεί.

Ναι αλλά δεν το βγάζεις φωτοτυπία.
Και όσο το έχεις εσύ, δεν μπορεί να το διαβάζει ταυτόχρονα ο φίλος σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

ακριβώς εκεί στηρίζεται η ασυδοσία στην παράνομη διακίνηση ταινιών-προγραμμάτων-τραγουδιών.

Πιστεύετε ότι τα windows της microsoft θα είχαν τη διάδοση που έχουν αν ο Μπιλάκος ο Πόρτας δεν επέτρεπε την εσκεμμένη-παράνομη αντιγραφή τους σε μεγάλο βαθμό?

Ή νομίζετε ότι αν θέλουν δεν μπορούν οι εταιρίες να κλείσουν για πάντα όλα τα torrentάδικα?

δυστυχως ολοι κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας και ξερουμε να λεμε μονο κουνωντας το,ντροπη...τς τς θα πας στην κολαση μ´αυτο που κανεις.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

λοιπον,για να πω και μια εξυπναδα ...ζεστη

αν εγω αγοαρασω ενα CD,εχοντας πληρωσει βεβαια τα πνευματικα δικαιωματα μεσω της τιμης του και στην συνεχεια το κατεβασω στον υπολογιστη μου κι απο κει το δωσω σε ηλεκτρονικη μορφη σε πασα ενδιαφερομενο,δεν ειναι παρανομο?
Αυτο μου λες στην ουσια,αφου εγω πληρωσα το τεμαχιο ειναι πλεον δικο μου και το κανω οτι θελω,σωστα?λαθος!!Απλα αγοραζω το δικαιωμα να το ακουω μονο εγω και μονο στο σπιτι μου!
Τα υπολοιπα δεν θα τα σχολιασω,γιατι θα φαω μπαν...

φυσικά και είναι νόμιμη η διαδικασία. Τυπικά μπορεί να μην είναι, αλλά είναι ηθικά άψογη.

Δεν είμαι κανένας γεροπαράξενος. Και δεν είμαι ποντίκι. Αν θυμάσαι το 2002-2004 η SONY MUSIC προσπάθησε να κάνει τα cds να μην παίζουν στους οδηγούς cdrom των ΗΥ ακόμη κι αν τα είχες αγοράσει κανονικά.

Από όσο θυμάμαι όταν είπαμε να πάμε στον ίδιο τον Μπαλαφούτα της SONY MUSIC να κάνουμε διαμαρτυρία (το 2003 επί avforum) τελικά πήγα μόνος μου. Όλοι οι άλλοι, που σκίζονταν και διαμαρτύρονταν, αποδείχθηκαν ποντίκια. Δεν ήλθε κανείς. Πήγα μόνος και του έδειξα ότι είναι γελοίο ένα cd της SONY MUSIC που αγοράστηκε κανονικά να μην μπορεί να παιχθεί από cd driver της SONY σε ΗΥ διότι -λέει- είναι παράνομο. Γελοίο.... πέραν πάσης φαντασίας.

Αλλά από την παράνοια των εταιρειών και των κερδών τους μέχρι το απίστευτο downloading που κάποιοι θέλουν να έχουν τα πάντα μαζί τους (γνωρίζω παλιό ραδιοπειρατή στη Φλώρινα που έχει ειδική θήκη στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου για να φιλοξενεί χωρίς δονήσει τις σειρές των εξωτερικών σκληρών δίσκων συνολικής χωρητικότητας 78 tera (πριν 20 μέρες) έχει πολύ μεγάλη διαφορά.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

φυσικά και είναι νόμιμη η διαδικασία. Τυπικά μπορεί να μην είναι, αλλά είναι ηθικά άψογη.

.

θα με τρελανεις μου φαινεται,γιατι ακριβως αυτο γινεται με τα τορενταδικα,καποιος αγοραζει και μετα τα ''ανεβαζει'' σε καποιο σερβερ,δεν παει να διαρρηξει το σπιτι της Μαντονα για να της κλεψει τα σι ντι και να τα μοιρασει στον κοσμο ως αλλος Ρομπεν των δασων.

Δεν είμαι κανένας γεροπαράξενος. Και δεν είμαι ποντίκι. Αν θυμάσαι το 2002-2004 η SONY MUSIC προσπάθησε να κάνει τα cds να μην παίζουν στους οδηγούς cdrom των ΗΥ ακόμη κι αν τα είχες αγοράσει κανονικά.

Από όσο θυμάμαι όταν είπαμε να πάμε στον ίδιο τον Μπαλαφούτα της SONY MUSIC να κάνουμε διαμαρτυρία (το 2003 επί avforum) τελικά πήγα μόνος μου. Όλοι οι άλλοι, που σκίζονταν και διαμαρτύρονταν, αποδείχθηκαν ποντίκια. Δεν ήλθε κανείς. Πήγα μόνος και του έδειξα ότι είναι γελοίο ένα cd της SONY MUSIC που αγοράστηκε κανονικά να μην μπορεί να παιχθεί από cd driver της SONY σε ΗΥ διότι -λέει- είναι παράνομο. Γελοίο.... πέραν πάσης φαντασίας.

Αλλά από την παράνοια των εταιρειών και των κερδών τους μέχρι το απίστευτο downloading που κάποιοι θέλουν να έχουν τα πάντα μαζί τους (γνωρίζω παλιό ραδιοπειρατή στη Φλώρινα που έχει ειδική θήκη στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου για να φιλοξενεί χωρίς δονήσει τις σειρές των εξωτερικών σκληρών δίσκων συνολικής χωρητικότητας 78 tera (πριν 20 μέρες) έχει πολύ μεγάλη διαφορά.
Και τι σου απάντησε;;;;
(έχω ειδικό λόγο που ρωτάω αλλά ...δεν μπορώ να τον αναφέρω δημόσια...)

Ρε παιδιά, δεν υπάρχουν ελέφαντες. Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων:

1) Αυτοί που δεν κατεβάζουν υλικό με πνευματικά δικαιώματα
2) Αυτοί που κατεβάζουν υλικό με πνευματικά δικαιώματα, και το παραδέχονται ότι κάνουν "την στραβή"
3) Αυτοί που κατεβάζουν υλικό με πνευματικά δικαιώματα, και δεν παραδέχονται ότι κάνουν "την στραβή", φέρνοντας έναν σωρό δικαιολογίες.

Αλλά, η "στραβή", είναι πάντα "στραβή"..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμούθ!

θα με τρελανεις μου φαινεται,γιατι ακριβως αυτο γινεται με τα τορενταδικα,καποιος αγοραζει και μετα τα ''ανεβαζει'' σε καποιο σερβερ,δεν παει να διαρρηξει το σπιτι της Μαντονα για να της κλεψει τα σι ντι και να τα μοιρασει στον κοσμο ως αλλος Ρομπεν των δασων.

θέλεις να πεις ότι ο κάθε ένας που μπαίνει σε τορεντάδικο κατεβάζει μόνο τα αρχεία που έχει ήδη πληρώσει ο ίδιος; Αυτός κάνεις κι εσύ;

78 tera σε αυτοκίνητο;;;;;; !!! :blink::blink: και κουτιά του 1Τ να έχει π.χ. WD mybook, αμφιβάλλω αν χωράνε 78 κουτιά σε ένα κοινό πορτμπαγκάζ...άσε που σίγουρα χρειάζεται δεύτερη μπαταρία/πυκνωτές (όπως με τα xtreme ηχοσυστήματα).
Πολύ θα θελα να το δω αυτό! αυτή είναι παράνοια! Να τα εκατοστήσει πές του -bye-

Και τι σου απάντησε;;;;
(έχω ειδικό λόγο που ρωτάω αλλά ...δεν μπορώ να τον αναφέρω δημόσια...)

όταν κατάλαβε ότι είχε αρχίσει να χαλάει η συνέντευξη Τύπου έδωσε εντολή και με πέταξαν έξω οι σεκιουριτάδες. Αλλά ρόδα ήταν και γύρισε. Το software που είχαν βάλει στο 0 track αχρηστευόταν πολύ απλά με μαρκαδόρο.

του το είπα μια φορά το 2005 και με κοιτούσε ανέκφραστος.

φυσικά αυτό είναι παράνομο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Συλλήψεις για "πειρατεία" μαμ

θέλεις να πεις ότι ο κάθε ένας που μπαίνει σε τορεντάδικο κατεβάζει μόνο τα αρχεία που έχει ήδη πληρώσει ο ίδιος; Αυτός κάνεις κι εσύ;

μα ακριβως το αντιθετο λεω,εσυ μου λες τοση ωρα οτι ειναι θεμιτη αυτη η πρακτικη,αφου ενας μονο εχει πληρωσει,αρα οι υπολοιποι ειναι νομιμοι!

Καταρχάς διευκρινίζω ότι το παρακάτω κείμενο είναι φανταστική ιστορία και δεν αναφέρεται σε μένα :P

Ένας χρήστης που κατεβάζει θα μπορούσε να διηγηθεί την παρακάτω φανταστική ιστορία:

"Όσο απαράδεκτο είναι να κατεβάζει κανείς άλλο τόσο απαράδεκτο είναι να πληρώνεις στην Ελλάδα 5πλάσιες με όρους αγοραστικής δύναμης τιμές για λογισμικό.

Original λογισμικό έχω το λειτουργικό και το Kaspersky Antivirus καθώς και κάποια άλλα φθηνά που τα αγόρασα ως digital downloads από το internet επειδή με βόλεψαν απίστευτα. Τώρα συγγνώμη αλλά πόσοι έχουν λεφτά να πληρώσουν το Photoshop η το Premiere ? Αν δεν ήταν η πειρατεία όλοι θα χρησιμοποιούσαν το Gimp. Δε θεωρώ ότι κλέβω την εταιρεία γιατί απλά δε θα το αγόραζα ποτέ. Οι εταιρείες όμως μας κλέβουν ασύστολα για τα λεφτά που απαιτούν για νέες εκδόσεις.

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο περισσότερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα γίνεται. Στα σχολεία έχουμε τον απόλυτο παραλογισμό. Να πρέπει να διδαχθεί λογισμικό για το οποίο
δεν υπάρχουν άδειες !!!! Και φυσικά ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε οι μαθητές μπορούν να το αγοράσουν με έκπτωση !!!

Οσον αφορά παιχνίδια για κονσόλες, πρώτα δοκιμάζω από ενοικίαση ή κατέβασμα και αν κάτι αξίζει να ασχοληθώ μαζί του πάνω από εβδομάδα, το παίρνω original από Play ή από όπου αλλού βρω προσφορά η από δεύτερο χέρι. Football manager πχ είναι παντα preorder original. Κάποια από αυτά τα ξαναπουλάω σα δεύτερο χέρι.

Ταινίες τώρα. Η συλλογή μου από DVD και Blu Ray είναι κατά 90 % original (κάποια είχαν εξαντληθεί) και από αυτά μόνο το 10% αγορασμένο ως full price. Το play και τα videoclub που ξεστοκάρουν να ναι καλά. Χτες πχ αγόρασα με 30 ευρώ σύνολο σε blu ray Indiana 4, το καινούριο Harry potter και το καινούριο Star Trek σε special edition. Θεωρώ όμως απαράδεκτο όταν ξαναγοράζω τις βιντεοκασσέτες μου σε DVD (για λόγους συντήρησης) να ξαναπληρώνω πλήρη πνευματικά δικαιώματα.

Επίσης θεωρώ απαράδεκτο να περιμένω ένα χρόνο μετά τον Αμερικάνο για να δώ μια ταινία που πληρώνω πιο ακριβά από αυτόν. Όπως θεωρώ απαράδεκτο όλο το σύστημα διανομής των κινηματογραφικών εταιρειών. Ούτε εγώ, ούτε ο μαγαζάτορας γουστάρουμε να τα σκάμε για να βλέπουμε και τις μάπες τους μαζί με τα καλα. Το κάθε videoclub έπρεπε αν επιθυμείς να μπορεί να σου δίνει ψηφιακό αντίτυπο περιορισμένης διάρκειας για έργο της αρεσκείας σου και όχι ότι έχει μείνει ξενοίκιαστο.

Με τη μουσική καλύπτομαι από το ραδιοφωνικό σταθμό που δουλεύω καθώς τα σκάει αδρά στην ΑΕΠΙ. Αλλά και πάλι δε θα έσκαγα ποτέ λεφτά για να αγοράσω dance διασκευές που ακούω σαν background την ώρα που κάθομαι στον υπολογιστή. Υπάρχει interneτικο ραδιόφωνο. Τη σοβαρή μουσική που την ακούω προσηλωμένος την έχω όλη original. Αλλά απαιτώ από τις εταιρίες να μου αντικαταστήσουν σε τιμή κόστους όλα μου τα διαβρωμένα CD ή να μου τα ανταλλάξουν με το αντίστοιχο ψηφιακό περιεχόμενο.

Βιβλία (που έχω πάρα πολλά) εννοείτε δεν έχω πειρατικά :P αν και pdf που έχω κατεβάσει
με έχουν παρακινήσει να αγοράσω τα κανονικά"

Πάντως παρόλα αυτά ο κος Δημητρακούδης έχει δίκιο. Η στραβή είναι στραβή.

ακριβώς εκεί στηρίζεται η ασυδοσία στην παράνομη διακίνηση ταινιών-προγραμμάτων-τραγουδιών.

Πιστεύετε ότι τα windows της microsoft θα είχαν τη διάδοση που έχουν αν ο Μπιλάκος ο Πόρτας δεν επέτρεπε την εσκεμμένη-παράνομη αντιγραφή τους σε μεγάλο βαθμό?

Ή νομίζετε ότι αν θέλουν δεν μπορούν οι εταιρίες να κλείσουν για πάντα όλα τα torrentάδικα?

Αν γινόταν αυτό που λες θα έκλεινε η Microsoft και θα είχαμε όλοι Ubuntu. και μάλλον καλύτερα θα ήταν.

Last edited:
Επίσης είναι απαράδεκτο να πρέπει να τα σκάσεις σε ιδιωτικό εξεταστικό κέντρο για να αποκτήσεις πιστοποίηση υπολογιστών η οποία θεωρείται αναγνωρισμένη ως προσόν για πρόσληψη στο ελληνικό δημόσιο. Και επίσης απαράδεκτο να μη μπορείς να εξεταστείς σε λογισμικό ανοικτού κώδικα για λήψη τέτοιας πιστοποίησης. Και το κράτος κάνει την πάπια εδώ και χρόνια παρά τις καταγγελίες της ΟΛΜΕ και της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος. Γιατί οι ΜΙΖΕΝΣ είναι πολλές.

Καταρχάς διευκρινίζω ότι το παρακάτω κείμενο είναι φανταστική ιστορία και δεν αναφέρεται σε μένα :P

Ένας χρήστης που κατεβάζει θα μπορούσε να διηγηθεί την παρακάτω φανταστική ιστορία:

"Όσο απαράδεκτο είναι να κατεβάζει κανείς άλλο τόσο απαράδεκτο είναι να πληρώνεις στην Ελλάδα 5πλάσιες με όρους αγοραστικής δύναμης τιμές για λογισμικό.

Original λογισμικό έχω το λειτουργικό και το Kaspersky Antivirus καθώς και κάποια άλλα φθηνά που τα αγόρασα ως digital downloads από το internet επειδή με βόλεψαν απίστευτα. Τώρα συγγνώμη αλλά πόσοι έχουν λεφτά να πληρώσουν το Photoshop η το Premiere ? Αν δεν ήταν η πειρατεία όλοι θα χρησιμοποιούσαν το Gimp. Δε θεωρώ ότι κλέβω την εταιρεία γιατί απλά δε θα το αγόραζα ποτέ. Οι εταιρείες όμως μας κλέβουν ασύστολα για τα λεφτά που απαιτούν για νέες εκδόσεις.

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο περισσότερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα γίνεται. Στα σχολεία έχουμε τον απόλυτο παραλογισμό. Να πρέπει να διδαχθεί λογισμικό για το οποίο
δεν υπάρχουν άδειες !!!! Και φυσικά ούτε οι εκπαιδευτικοί ούτε οι μαθητές μπορούν να το αγοράσουν με έκπτωση !!!

Οσον αφορά παιχνίδια για κονσόλες, πρώτα δοκιμάζω από ενοικίαση ή κατέβασμα και αν κάτι αξίζει να ασχοληθώ μαζί του πάνω από εβδομάδα, το παίρνω original από Play ή από όπου αλλού βρω προσφορά η από δεύτερο χέρι. Football manager πχ είναι παντα preorder original. Κάποια από αυτά τα ξαναπουλάω σα δεύτερο χέρι.

Ταινίες τώρα. Η συλλογή μου από DVD και Blu Ray είναι κατά 90 % original (κάποια είχαν εξαντληθεί) και από αυτά μόνο το 10% αγορασμένο ως full price. Το play και τα videoclub που ξεστοκάρουν να ναι καλά. Χτες πχ αγόρασα με 30 ευρώ σύνολο σε blu ray Indiana 4, το καινούριο Harry potter και το καινούριο Star Trek σε special edition. Θεωρώ όμως απαράδεκτο όταν ξαναγοράζω τις βιντεοκασσέτες μου σε DVD (για λόγους συντήρησης) να ξαναπληρώνω πλήρη πνευματικά δικαιώματα.

Επίσης θεωρώ απαράδεκτο να περιμένω ένα χρόνο μετά τον Αμερικάνο για να δώ μια ταινία που πληρώνω πιο ακριβά από αυτόν. Όπως θεωρώ απαράδεκτο όλο το σύστημα διανομής των κινηματογραφικών εταιρειών. Ούτε εγώ, ούτε ο μαγαζάτορας γουστάρουμε να τα σκάμε για να βλέπουμε και τις μάπες τους μαζί με τα καλα. Το κάθε videoclub έπρεπε αν επιθυμείς να μπορεί να σου δίνει ψηφιακό αντίτυπο περιορισμένης διάρκειας για έργο της αρεσκείας σου και όχι ότι έχει μείνει ξενοίκιαστο.

Με τη μουσική καλύπτομαι από το ραδιοφωνικό σταθμό που δουλεύω καθώς τα σκάει αδρά στην ΑΕΠΙ. Αλλά και πάλι δε θα έσκαγα ποτέ λεφτά για να αγοράσω dance διασκευές που ακούω σαν background την ώρα που κάθομαι στον υπολογιστή. Υπάρχει interneτικο ραδιόφωνο. Τη σοβαρή μουσική που την ακούω προσηλωμένος την έχω όλη original. Αλλά απαιτώ από τις εταιρίες να μου αντικαταστήσουν σε τιμή κόστους όλα μου τα διαβρωμένα CD ή να μου τα ανταλλάξουν με το αντίστοιχο ψηφιακό περιεχόμενο.

Βιβλία (που έχω πάρα πολλά) εννοείτε δεν έχω πειρατικά :P αν και pdf που έχω κατεβάσει
με έχουν παρακινήσει να αγοράσω τα κανονικά"

Πάντως παρόλα αυτά ο κος Δημητρακούδης έχει δίκιο. Η στραβή είναι στραβή.

το ίδιο περίπου λέω κι εγώ. απλώς να προσθέσω ότι και η Adobe κι άλλες εταιρείες έχουν πολύ πιο φθηνές άδειες λογισμικού για εκπαιδευτική χρήση. Π.χ. το Adobe Photoshop Cs4 extended έχει 264 ευρώ + ΦΠΑ που είναι πολύ πιο λογική τιμή από τα 1000 που ζητά κανονικά (βλ. http://www.anodos.gr/index.php?opti...ticle&id=198:eduapps&catid=63:adobe&Itemid=90) . Και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς και το gimp που είναι αξιοπρεπές πρόγραμμα. Κι εγώ Lightroom δεν έχω (δεν μπορώ να το πληρώσω) χρησιμοποιώ όμως Irfanview και Phaseone Capture.

Και μπορώ να ζήσω με 1000 cds που αγόρασα κανονικά και 400 βινύλια, παρά με 5 ΤΒ παράνομα κατεβάσματα.

Το θέμα για εμένα είναι κατά βαση ηθικό. Τι ορίζουμε ως πνευματικά δικαιώματα; Αυτά του δημιουργού πάνω στο έργο του; Ή αυτά του διανομέα πάνω στο έργο του δημιουργού; Ο νόμος ορίζει το πρώτο. Σαφέστατα. Δεν είδα όμως καμία Μαντόνα να κινηθεί εναντίον των fan της που κατεβάζουν τα τραγούδια της στο soulseek. Και αυτό γιατί η εικόνα της θα αμαυρώνοταν. Αντίθετα, μια απρόσωπη εταιρία μπορεί άνετα να κινηθεί νομικά εναντίον του downloader. Εδώ όμως επεισέρχεται και μια άλλη παράμετρος. Ποιο είναι το υλικό κέρδος για τον downloader; Βγάζει λεφτά από αυτήν την ιστορία; Ή απλά γλυτώνει λεφτά; Έχει μεγάλη διαφορά το ένα από το άλλο, ακόμα και σε νομικό επίπεδο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στις εταιρίες ότι αν δεν υπήρχε το downloading ο κόσμος θα αγόραζε τα προϊόντα τους. Μπορεί απλά να έμεναν και στο ράφι. Ή να ακούγονταν μόνο στο ραδιόφωνο και να βλέπονταν στην TV. Άρα δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό τους περι διαφυγόντων κερδών.

Να σημειώσω εδώ όμως ότι το να εμπορεύεσαι το κατεβασμένο υλικό, είναι πέρα από παράνομο, ΚΑΙ κατάπτυστο ακόμα και ανάμεσα στους downloaders.

Last edited: