Συμβουλή νομικής φύσης

manosfp

AVClub Addicted Member
30 July 2008
1,538
Σήμερα με επισκέφτηκε η πολεοδομία για ένα παράθυρο στο οποίο έχω τοποθετήσει ανοιγόμενα υαλότουβλα και βλέπει στο γειτονικό μου οικόπεδο. Οι υπάλληλοι με ενημέρωσαν ότι υπάρχει καταγγελία απο το γείτονα και ότι έχουν προσκομιστεί στην υπηρεσία τους φωτογραφίες με το παράθυρο να είναι ανοιχτό.
Δυο ερωτήσεις:
1. Πως κινούμαι για να αποφύγω πρόστιμα κτλ;
2.Έχει δικαίωμα κάποιος να φωτογραφίζει την περιουσία μου; Πως μπορώ να αντιδράσω σε αυτό;

Ευχαριστώ όσους μπουν στον κόπο να απαντήσουν.

Αμα έχεις κακό γείτονα, ίσως μόνο αν τα βρεις μαζί του να ησυχάσεις (κανονικά το σωστό θα ήταν να τον ρωτήσεις πριν το φτιάξεις....)
Ο δικός μου γείτονας ζήτησε την άδειά μου για να βγάλει ακριβώς το ίδιο (ανοιγόμενα υαλότουβλα) στον δικό μου ακάλυπτο χώρο και του την έδωσα, το να έρθει ενας τρίτος να τον καταγγείλει ειναι μαλλον απίθανο.

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου φίλε Βόρειε, φοβάμαι όμως ότι είναι πολύ αυτονόητες και δεν μου δίνουν καμία απάντηση....

Παντα υπάρχει περιθώριο να τα βρεις μαζί του και πάντως, αφού σε κατήγγειλε, αν του πας κόντρα σίγουρα δεν θα κερδίσεις, γιατι θα μουλαρώσει περισσότερο!
Κι σ εμένα αν ο γείτονας είχε ανοίξει αυθαιρετα το παράθυρό του στον ακάλυπτο μου και χωρίς να με ρωτήσει μαλλον δεν θα μου είχε αρέσει...
Σχετικά με το 1 που ρωτας δεν γνωρίζω, δεν ειμαι νομικός, για το 2 νομίζω ότι μόνο η φωτογράφιση προσώπων απαιτεί άδεια (εφόσον ...δεν πρόκειται για απόρρητη στρατιωτική εγκατάσταση που προειδοποιεί για την απαγόρευση φωτογράφισης....)

Δουλειά δεν είχε ο διάολος... (στον γείτονα αναφέρομαι προφανώς...)

Δυστυχώς δε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα νομίζω. Αφού εξαντλήσεις τους "γνωστούς" (γιατί κακά τα ψέμματα, έτσι συνεχίζει να λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες), το μόνο που σου μένει είναι είτε να το καταργήσεις, είτε να προβείς σε κάποιου είδους "τακτοποίηση" με τον νόμο των αυθαιρέτων. Γελοίο το ξέρω, αλλά δεν ξέρω αν σε συμφέρει άλλος καθαρά νόμιμος τρόπος.

Επειδή φαντάζομαι την καταγγελία απ'τη στιγμή που έγινε θα την λουστείς, ενημερώσου για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, δες κατά πόσο τα αντέχεις (ένα παράθυρο είναι, του π@στη...), και είτε πλήρωνε ετησίως, είτε τακτοποίησε το, είτε κλείσε το.

Παίζει ρόλο βέβαια και το πότε έγινε η καταγγελία, πότε έγινε η ανέγερση και διάφορα άλλα, καλό είναι να μιλήσεις με έναν μηχανικό.

Α... και κόψε την καλημέρα στον γείτονα. Θεμιτό να σου κάνει καταγγελία όταν του προκαλείς πρόβλημα, αλλά αυτό δεν το θεωρώ πρόβλημα. Κι ακόμα κι αν τον ενοχλούσε τόσο πολύ, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσε να σου είχε μιλήσει πριν κάνει την καταγγελία.

Ένα χωράφι είναι ρε παιδιά το οποίο βρίσκεται 100 χλμ απο την κατοικία του.... Με το ζόρι κρατιέμαι να μη μπλέξω.....

Αμα έχεις κακό γείτονα, ίσως μόνο αν τα βρεις μαζί του να ησυχάσεις (κανονικά το σωστό θα ήταν να τον ρωτήσεις πριν το φτιάξεις....)
Ο δικός μου γείτονας ζήτησε την άδειά μου για να βγάλει ακριβώς το ίδιο (ανοιγόμενα υαλότουβλα) στον δικό μου ακάλυπτο χώρο και του την έδωσα, το να έρθει ενας τρίτος να τον καταγγείλει ειναι μαλλον απίθανο.

Nα σε δω σε μερικά χρόνια Βορειε, αν ο τύπος (ή οι κληρονόμοι του) δηλώσει την τροποποίηση αυτή στην πολεοδομία, αν θελήσεις να χτίσεις εσύ κάτι εκει στον ακάλυπτο, και του αχρηστεύεις το παράθυρο... :)

Δεν υπάρχει πλέον αυτο φίλε μου.
Αλλα και έτσι να ήταν πρώτα ενημερώνουμε και μετά ρουφιανευουμε.

Εννοείται ότι πρώτα ενημερώνουμε.. και μάλιστα δίνουμε και εύλογο χρόνο στον άλλο να επανορθώσει. Μετα απο όλα αυτά όμως, αν δεν αλλάξει τίποτα, δεν θεωρείται ρουφιανιά...

Εννοείται ότι πρώτα ενημερώνουμε.. και μάλιστα δίνουμε και εύλογο χρόνο στον άλλο να επανορθώσει. Μετα απο όλα αυτά όμως, αν δεν αλλάξει τίποτα, δεν θεωρείται ρουφιανιά...

Μωρε πάλι ρουφιανιά λέγεται απλά είναι δικαιολογημένη.
Σήμερα βρήκα στο οικόπεδο μου μια βάρκα παρκαρισμενη φαρδιά πλατιά απο
τον άλλο γείτονα. Έπρεπε να την καψω ή να φωνάξω γερανό να έρθει να την πάρει;

Φίλε μου, απλά κλείσε το παράθυρο. Το να παρκάρω ένα όχημα στο χωράφι σου, δεν εγείρει καμιά αξίωση απέναντί σου, π.χ. χρησικτησία ως πάρκινγκ. Ένα παράνομο παράθυρο προς το διπλανό οικόπεδο είναι επιθετική κίνηση, υπάρχουν ατέλειωτα δικαστήρια και οι κληρονόμοι σας θα μπλέξουν. Να το κλείσεις, είναι πιο απλό και ωφέλιμο για τους δυο σας και δεν θα στερηθείς κάτι ουσιαστικό, εκτός του πληγωμένου εγωισμού. Και για την ιστορία, θα μπορούσες να έχεις ρωτήσει από πριν το ...ρουφιάνο! όμως κι εσύ αν ήσουν στη θέση του θα έκανες ακριβώς το ίδιο.

Καταρχήν αν θες μας λες τι σου είπε η πολεοδομία.
Να περάσεις από εκεί να μιλήσετε?
Να πας να πληρώσεις κατευθείαν πρόστιμο?
Υπάρχει η πολύ σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρχει καμία καταγγελία και όλο αυτό το "εργάκι" να είναι στημένο για να πας να "τακτοποιήσεις" την αυθαιρεσία.

Λόγο της κρίσης,όλα αυτά τα "μαγαζιά" έχουν βγάλει καινούρια εμπορεύματα στην αγορά με χαμηλότερο κατά πολύ κόστος.
Καλά είναι σου λέει και τα παράθυρα στον ακάλυπτο για μεροκάματο αφού δεν έχουμε πλέον ισόγεια που έπρεπε να είναι υπόγεια.

Καταρχήν αν θες μας λες τι σου είπε η πολεοδομία.
Να περάσεις από εκεί να μιλήσετε?
Να πας να πληρώσεις κατευθείαν πρόστιμο?
Υπάρχει η πολύ σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρχει καμία καταγγελία και όλο αυτό το "εργάκι" να είναι στημένο για να πας να "τακτοποιήσεις" την αυθαιρεσία.

Μου είπαν να περιμένω γράμμα τους. Υπάρχει σίγουρα καταγγελία, ο άνθρωπος δεν παίζεται.
Δεν πήγα να καταπατήσω κανένα, ούτε να εγείρω αξιώσεις. Έκανα τη μαλακία και έβαλα ανοιγόμενα υαλότουβλα σε ένα wc. Και ναι, το θέμα είναι πλέον εγωιστικό. 500 χιλιάρικα έριξα στη γειτονια σου ρε φιλε και δεν παρανόμησα ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ εκτός απο αυτό. Στο οποίο βέβαια επέμενε ο μ@@@@@ς ο μηχανικός να το κάνω. Αν μπορώ να το αφήσω ως έχει και να πληρώνω πρόστιμο κάθε χρόνο θα το αφήσω. Ελληναράς; Ναι και μ´αρέσει.

Καλο ειναι να μιλησει με το μηχανικο σου και την πολεοδομια.
Αποσο γνωριζω δεν "τακτοποιουνται" ολες οι παρανομιες και αυθαιρεσιες.

Αλλά πραγματικα, μου κανει εντυπωση που ο μηχανικος σου επεμενε να προβεις σε μια παρανομη κατατσκευη. Δηλαδη ο ΓΟΚ ειναι να τον τηρουν μονο οι μαμακες?

Με όλο το σεβασμό αλλά "το πληρώνω για να συνεχίζω να παρανομώ" είναι κατακριτέο.
Δε λέω ότι εγώ πιθανών να μην έχω παρανομήσει στη ζωή μου, αλλά σε θέματα ακινητης περιουσίας σε συμβουλεύω να κοιτάξεις να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο νόμιμος.
Καλό είναι όταν κάνει σχέδια ο μηχανικός να του τα ζητάτε και σε 3D όψη, ώστε να υπολογίζετε τέτοιες περιπτώσεις όπου πιθανών να χρειαστεί να αλλάξετε όλη την διαρύθμιση του σπιτού (πριν το χτίσετε) για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα.
Αυτό το "έλα μωρέ, δεν έγινε τίποτα" στην Ελλάδα είναι που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα και εννοώ καθημερινά προβλήματα.

Επίσης το ότι δεν ενοχλεί κανέναν στη γειτονιά σου μία πολεοδομική παρανομία, δε σημαίνει πως δεν ενοχλεί όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ενώ είμαι κατα της ρουφιανιάς, δυστυχώς σε τέτοια θέματα πιστεύω πως δε πρέπει να υπάρχει ανοχή, μόνο έτσι θα αλλάξουμε νοοτροπία ως έθνος και μπορεί να ελλατώσουμε να χτίζουμε ότι θέλουμε, όπως θέλουμε.
Πιστεύω πως υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε μία πολεοδοκιμή παράβαση, μη γελάτε υπάρχουν.
Αυτοί είναι βλάκες που δε παρανόμησαν;
Ελάτε στη θέση τους.

Μπορεί ο γείτονας σου να είναι απλά ένας ευσινήδητος πολίτης και να έχει απλά βαρεθεί να βλέπει την ασυδοσία των παραβάσεων, για αυτό και να σε κατάγγειλε.

Αν δεις στο δρόμο εσύ κάποιον που να εγκαταλείπει έναν άλλο συνάθρωπο μας, ενώ μπορεί να μην έχει χτυπήσει σοβαρά και να μην υπάρχουν και μεγάλες υλικές ζημιές, πρέπει να τον καταγγείλεις ή όχι;
Θα είσαι ρουφιάνος αν τον καταγγείλεις; Μπορεί στο ένα να είναι οικοδόμημα και στο άλλο ανθρώπινη ζωή (η οποία δε μπήκε σε κίνδυνο), αλλά πίστεψε με η πράξη μετράει και στις δύο περιπτώσεις.

Είναι λογικό να εκνευρίζεσαι όταν όλα (99,9%) γύρω μας είναι παράνομα, αλλά καλό είναι όποιος μπορεί να κάνει την αρχή ή την προσπάθεια του για ένα καλύτερο αύριο.
Επίσης οι κληρονόμοι σου δε θα έχουν καμία εκκρεμότητα και δε θα έχουν τη νοοτροπία της γενιάς μας, μπορεί να το πάρουν ως παράδειγμα και να χτίσουν και εκείνοι κάτι στο μέλλον χωρίς καμία παρανομία.

Εύχομαι να μη παρεξηγήσεις τη στάση μου.
Καλή συνέχεια.

Υ.Γ. Προτείνω να το κλείσεις το παράθυρο (άσε τα γυαλότουβλα να μπαίνει φως & βάλε εξαερισμό) και ας "κάνεις τη χάρη του γείτονα σου", στο τέλος μπορεί να έχει και εκείνος κάτι παράνομο και να του νουθετήσεις και εσύ με τον τρόπο σου, θα γίνεται και οι δύο καλύτεροι. :)

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν παρανομίες και παρανομίες. Αυτές που δημιουργούν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα σε κάποιον (πχ το να χτίσεις 1 μέτρο παραπάνω και να "θάψεις" το μπαλκόνι του γείτονα, οπότε και αυτός πολύ καλά θα κάνει και θα σε τρέχει στα δικαστήρια), και αυτές που δεν ενοχλούν, όπως πχ μια ωραία πέργκολα σε ένα μπαλκόνι, μια περίφραξη με λίγο ψηλότερο συμπαγές ύψος, για αισθητικούς λογους, καθώς και η περίπτωση του φίλου εδώ.

Το καλύτερο που θα έπρεπε να έχει συμβεί, είναι να ενημερώσεις το γείτονα για την πρόθεσή σου, να του ξεκαθαρίσεις ότι ΟΤΑΝ αυτός αποφασίσει να χτίσει, δεν θα του δημιουργήσεις το παραμικρό πρόβλημα, πιθανόν με κάποιου είδους επίσημο ιδιωτικό συμφωνητικό, και να απολαύσεις αεριζόμενο μπάνιο για τα 10-15 χρόνια μέχρι να αποφασίσει να χτίσει ο γείτονας κάτι, και τότε να το κλείσεις.

Απ'τη στιγμή που δεν έγινε τότε, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει τώρα, δεδομένου του ότι δε γνωρίζω αν μπορεί πλέον η πολεοδομία να συνεχίσει την καταγγελία από μόνη της, ακόμη κι αν την ανακαλέσει ο γείτονας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν και καταλαβαίνω τα νεύρα σου, καλό είναι να δοκιμάσεις να συννενοηθείς με τον γείτονα σε πρώτη φάση.

Φυσικά, είναι και λάθος του μηχανικού, αφού παρ'όλο που η παράβαση είναι αστείας σοβαρότητας, παραμένει παράβαση, και έπρεπε αυτός να αρνηθεί να στην κάνει, παρά μόνο αν ακολουθούσες τη διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω.

Last edited: