Συνάντηση Ακουστικάριων Ιούνιος 2012

ΘΕΛΩ ΚΙ´ ΕΓΩ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΥΤΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ......... :bigcry: :bigcry: :bigcry:

Ας αρχίσω εγώ που έφυγα νωρίς και λόγω πυρετού της μικρής καθηλώθηκα...

Κατ' αρχήν να ευχαριστήσω το Μιχάλη για τη φιλοξενεία (πλουσιοπάροχη!!!) και την καλή διάθεση!!!

Χάρηκα που παρεβρέθηκα και γνώρισα και το Λάμπρο και τον Βασίλη. Δεν πρόλαβα το Χρήστο, ελπίζω σε επόμενη ευκαιρία.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω και 2 ζεύγη ακουστικών από τα 3 που το Athens Pro Audio προσέφερε για ακροάσεις. Τα Ultrasone 750 και τα Focal Spirit One.

Επίσης άκουσα τον diy ενισχυτή ακουστικών του Λάμπρου (Tonal) και τον m-stage του Βασίλη με τα διπλά opa 627.

Όσα μεταφέρω θα είναι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων και με κάθε επιφύλαξη καθώς ούτε το σύστημα μου ήταν γνώριμο αλλά και τα ακουστικά ολοκαίνουρια...

Τα ακουστικά τα άκουσα σε συνδυασμό με το δικό μου m-stage για να έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης. Αυτά που μου άρεσαν ήταν τα Focal. Ο ήχος της εταιρείας έχει περάσει με απόλυτη επιτυχία σε αυτά, διατηρώντας όλα τα καλά της στοιχεία και προσθέτωντας εξαιρετική απομόνωση από το περιβάλλον. Μου άρεσαν σε όλο το φάσμα. Γεμάτο χαμηλό, ουδέτερα μεσαία και έκταση στις υψηλές συχνότητες. Αν και κλειστού τύπου, τα Focal δεν πάσχουν από "κουτίλα". Ο ήχος πάντως παραπέμπει σε ακουστικό και όχι ηχείο (κάτι που πετυχαίνουν τα AKG).
Τα Ultrasone δε με ενθουσίασαν. Σε κάποια ακούσματα (μόνο όργανα) ήταν καλύτερα. Στις φωνές υπήρχε συντονισμός από το περίβλημα. Αντί για το χώρο άκουγα την κοιλότητα του ακουστικού.

Όσον αφορά τους ενισχυτές, Οι δύο matrix είχαν εμφανείς διαφορές, με τον 2 x opa627 να είναι πιο δυναμικός με περισσότερη ενέργεια και ικανότερο να αποδώσει ρόκ ακούσματα. Από την άλλη ο LM4562 φάνηκε πιο laid back και πιο αναλυτικός σπό μεσαίες και πάνω, χωρίς ίχνη σκληράδας.

Τέλος, ο diy ενισχυτής του Λάμπρου μου άρεσε πολύ. Θα ήθελα να τον ακούσω και στο σύστημά μου, από το λίγο αυτό μου άφησε άριστες εντυπώσεις. Τον άκουσα με τα 601 και μου φάνηκε δυναμικός, εκτεταμένος, ουδέτερος. Όπως πετυχημένα είπε και ο Βασίλης στην κλάση του χιλιάρικου!

Ε, να μην τα πω και όλα εγώ...

Πολύ ωραία η συνάντηση, αν και κάποιοι που τους είχαμε σίγουρους τελικά δεν ήρθαν. Την άλλη φορά λοιπόν...
Όσοι παρευρεθήκαμε ανταλλάξαμε ακούσματα, βγάλαμε συμπεράσματα και θέσαμε τις βάσεις για καλή συνέχεια.

Μιχάλη, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη για τη φιλοξενία. Όλα ήταν εξαιρετικά.

Λάμπρο/tonal, πολλά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την ιδιοκατασκευή σου. Πήρε πολλά κινέζικα σκαλπ!
Μένει μόνο α) να ανοίξεις τίποτα τρυπίτσες στο κουτί του γιατί έρχεται καλοκαίρι και β) να συνειδητοποιήσεις τι έκανες!!! :grinning-smiley-043

Άντε και εις άλλα...

Και δυο λογάκια για τα ακούσματα, αφού επεκτάθηκε κι ο προλαλήσας που γράφαμε μαζί...

Επιβεβαιώθηκα στην επιλογή μου για τα Κ601, αφού αυτά προσιδιάζουν περισσότερο στον ήχο του συστήματός μου (υποκειμενικό κριτήριο).
Τα μεν υπερτερούσαν εδώ, τα δε εκεί, τα άλλα παρακείθε. Ως εκεί όμως.

Πικράθηκα όταν τα άκουσα με τον ενισχυτή του Λάμπρου, όπου διαπίστωσα ότι ο matrix βγάζει το 80% (και πολύ λέω) των δυνατοτήτων τους.
Η σκληράδα και η "ψηφιακίλα" πήγαν περίπατο, η ροή, η φυσικότητα κι η γλύκα μπήκαν στο παιχνίδι. Η μουσική στα καλά της.
Ένας "ιερόσυλος" ενισχυτής που ο καθένας θα ήθελε.

Επίσης ένα μπράβο στον Χρήστο για τα χεριασμένα fostex του, τα οποία είχα ξανακούσει (μισοτελειωμένα) και τα είχα αποκαλέσει "disco". Τώρα όμως είχαν ξεφύγει!
Όρεξη για ψάξιμο να υπάρχει δηλαδή και τα όμορφα έρχονται.
Και αυτό ισχύει για ΟΛΑ.

Για πες βρε tonal, που έχουμε λεπτομέρειες για τον ενισχυτή σου;

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μιχάλη για την εξαιρετική φιλοξενία του!!

Μερικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από την σύντομη ακρόαση:

Τα AKG K601 αποδεικνύονται πολύ ισορροπημένα και γλυκόηχα ακουστικά και στην τιμή τους θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να τα ακούσετε.

Ο Matrix είναι όπως τον φανταζόμουν, δυναμικός δυνατός, αλλά με την αίσθηση της ελαφριάς σκληράδας (ή ψυχρότητας) η οποία μπορεί να καλμαριστεί με τελεστικούς και καλώδια... στα λεφτά του επίσης καλή επιλογή.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Ο2 υπερτερεί σε ουδετερότητα σε σχέση με τον matrix, αλλά δεν έχει την δύναμή του. Ο Musical FIdelity M1 HPA (τον οποίο και δεν έφερα μαζί λόγω χώρου/βάρους) είναι καθαρά καλύτερος όλων με μεγαλύτερη ανάλυση (ελαφρώς από τον Ο2 και περισσότερο από τον matrix) και πολύ δύναμη.

Κατά τα άλλα μπορώ να πω ότι τα ενεργά monitor της Focal είναι εξαιρετικά ηχεία και δίνουν την αίσθηση του live με ιδιαίτερα πιστικό τρόπο.

Χάρηκα που βρεθήκαμε με τον Παντελή (Tyler Durden), και Βασίλη (asvestos1157) και φυσικά και με τον οικοδεσπότη Μιχάλη!

Δυστυχώς το πολύ φλου και χαλαρό πρόγραμμα της ημέρας δεν ταίριαξε στα ωράρια όλων οπότε δεν γνώρισα τον tonal ούτε τον CENTRAL κρίμα... και είχα φέρει και όλα τα ακουστικά να ακούσετε παιδιά...

Δεν πειράζει όμως την επομένη φορά!

Άντε παιδιά και εις άλλα με υγεία!!-bye-

Ζηλεύω ο βόρειος! Αλήθεια, για ποιά focal ενεργά μιλάτε; Τα solo ή τα ταπεινά cms;

Μπραβο παιδια,παντα τετοια ωραια,μακαρι στην επομενη να μπορεσουμε να παρευερεθουμε πιο πολλα ατομα.

Sonus Naturalis,εισαι απο την Athens Pro Audio?

Δεν ξέρω ποια ήταν... σίγουρα όχι κάποιο μικρό μοντέλο...

Επίσης θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρω ότι θαύμασα και το εκπληκτικό Audiοmeca Pierre Lurne, αν και δεν το ακούσαμε... (ακούσαμε κάποιες ηχογραφήσεις από αυτό)...πολύ ωραίο μηχάνημα...

Ζηλεύω ο βόρειος! Αλήθεια, για ποιά focal ενεργά μιλάτε; Τα solo ή τα ταπεινά cms;

Τα Solo 6 ήταν...

Εξαιρετικά (και ειδικά για την τιμή τους).

Α) Συγχαρητήρια για όλο το εγχείρημα. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ήταν μια πάρα πολύ όμορφη και ζεστή συνάντηση από τα γραφόμενά σας. Ελπίζω να τα καταφέρω στην επόμενη. Έχω πολλά που θέλω να ακούσω και να μάθω.

Β)
Τα ακουστικά τα άκουσα σε συνδυασμό με το δικό μου m-stage για να έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης. Αυτά που μου άρεσαν ήταν τα Focal. Ο ήχος της εταιρείας έχει περάσει με απόλυτη επιτυχία σε αυτά, διατηρώντας όλα τα καλά της στοιχεία και προσθέτωντας εξαιρετική απομόνωση από το περιβάλλον. Μου άρεσαν σε όλο το φάσμα. Γεμάτο χαμηλό, ουδέτερα μεσαία και έκταση στις υψηλές συχνότητες. Αν και κλειστού τύπου, τα Focal δεν πάσχουν από "κουτίλα". Ο ήχος πάντως παραπέμπει σε ακουστικό και όχι ηχείο (κάτι που πετυχαίνουν τα AKG).

Άκουσα τα Focalάκια χθές με πηγή ένα iPhone. Η ακρόαση ήταν για περίπου 15'-20'.
Η άποψή μου είναι εντελώς διαφορετική από την δική σου. Δεν μου άρεσαν τα χαμηλά του. Η μεσαία περιοχή ήταν απλά οκ. Τα πρίμα με ευχαρίστησαν πολύ... η ποιότητα κατασκευής ήταν πολύ κακή κατά την γνώμη μου και η εφαρμογή τους δεν μου ταίριαξε, μου φάνηκαν κουραστικά (υποκειμενικό αυτό).

Η ερώτησή μου, μιας και είμαι πρωτάρης σε όλα αυτά, είναι:

Μπορεί να αλλάξει η εικόνα ενός ακουστικού αν αντί ενός απλού iPhone παίξει με άλλα πολύ καλύτερα συνοδά, σε βαθμό που να είναι κάτι σχεδόν εντελώς διαφορετικό?
Θέλω να πώ, το γεγονός ότι εσύ τα άκουσες με τον m-stage μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να "μεταμορφώθηκαν" τα ακουστικά σε βαθμό που να παίζουν όπως εσύ περιέγραψες?

Merci... :ernaehrung004:

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τον Μιχάλη για την άψογη φιλοξενία του και την ευκαιρία που μας έδωσε να γνωριστούμε μεταξύ μας. :grinning-smiley-043

Μιχάλη, Βασίλη και Λευτέρη χάρηκα πολύ που σας γνώρισα και τα είπαμε από κοντά, Χρήστο δυστυχώς δεν σε πρόλαβα, DomieMic65 και Gojakla δεν θα γλυτώσετε τόσο εύκολα!:D

Πριν προχωρήσω στις εντυπώσεις μου θα πρέπει να αναφέρω πως είναι απλά μια πρώτη εικόνα μιας και ο χρόνος είναι λίγος για να βγουν απόλυτα συμπεράσματα.

Τα Κ601 μου φάνηκαν πιο αναλυτικά και εξευγενισμένα από τα δικά μου HD555, θα ήθελα όμως λίγο παραπάνω χαμηλό/σώμα. Κατασκευαστικά αψεγάδιαστα, αρκετά καλή εφαρμογή
και πολύς χώρος γύρω από το αυτί.
Τα Κ271 του Μιχάλη είχαν αυτό το παραπάνω σώμα που θα ήθελα να έχουν τα 601, αλλά λόγω τεχνικών δυσκολιών δεν μπόρεσα να τα ακούσω όσο θα ήθελα. Σίγουρα ήταν τα πιο
αναίσθητα ακουστικά που είχαμε στη διάθεσή μας (αν τα 555 έπαιζαν σε ρεαλιστικές στάθμες στις 9 με 10 η ώρα και τα 701 στις 11 με 12, τα 271 ήθελαν το ποτ στις 1 με 2).
Επίσης υπήρχαν και τα τρία ζευγάρια (focal, ultrasone 750 και 900) που είχαμε στη διάθεσή μας για μια πρώτη ακρόαση - όλα κλειστού τύπου.
Τα focal τα άκουσα για λίγο. Μου φάνηκαν ισορροπημένα αλλά στα μείον η άνεση και ο τρόπος που εφαρμόζουν. Ενώ αναφέρονται σαν circumaural (το pad δηλαδή ακουμπά γύρω και
όχι πάνω στο αυτί) θα έλεγα πως είναι μάλλον supraaural μιας και το άνοιγμα είναι μικρό και πατά σε μέρος του πτερυγίου του αυτιού.
Τα ultrasone για να πω την αλήθεια τα είχα παρεξηγήσει. Με όσα είχα διαβάσει μου είχε δοθεί η εντύπωση πως έχουν υπερβολικό μπάσο. Κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει. Μου φάνηκαν
αρκετά ξεκούραστα και σαν άκουσμα και σαν εφαρμογή και προσεγμένα σαν κατασκευή. Κάποιος που θέλει κλειστά ακουστικά πρέπει να τα βάλει στη λίστα του.

Τον matrix τον βρήκα συμπαθέστατο, καλοκατασκευασμένο και στιβαρό. Σίγουρα αξίζει τα λεφτά του. Με την δυνατότητα αλλαγής του τελεστικού νομίζω πως μπορεί να διαμορφωθεί
και ο χαρακτήρας του. Με τα ακουστικά μου το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικότατο.

Τώρα για το σύστημα του Μιχάλη αλλά και για το μεράκι του σχετικά με τις ηχογραφήσεις δεν έχω λόγια. Το interface της prism και οι ευκολίες που προσφέρει είναι από άλλο κόσμο
(τον επαγγελματικό :worshippy:), με την έξοδο των ακουστικών ίσως να υπολείπεται σε κέρδος. Τα ενεργά της focal μαζί με το sub δένουν πολύ καλά. Όταν γίνει και η τελική
ρύθμιση/τοποθέτηση νομίζω πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει απόλυτα το Μιχάλη για την επιλογή του. Το πικάπ δε χάρμα οφθαλμών!

@tio4711
Δεν έχω γράψει για την κατασκευή μου. Κάποια στιγμή θα το ανεβάσω στη DIY.

Re: Απάντηση: Συνάντηση Ακουστικάριων Ιούνιος 2012

Μπορεί να αλλάξει η εικόνα ενός ακουστικού αν αντί ενός απλού iPhone παίξει με άλλα πολύ καλύτερα συνοδά, σε βαθμό που να είναι κάτι σχεδόν εντελώς διαφορετικό?
Αν μπορεί λέει;;; Εγώ μετακινήθηκα από matrix σε κάτι άλλο κι έπαθα σοκ. Όχι από iPhone...
Επίσης άλλαξα το ιντερκονέκτ που είχα φέρει με άλλο κι εκεί φάνηκαν διαφορές.

Δεν έχω γράψει για την κατασκευή μου. Κάποια στιγμή θα το ανεβάσω στη DIY.
Έτσι!

Last edited:
Άκουσα τα Focalάκια χθές με πηγή ένα iPhone. Η ακρόαση ήταν για περίπου 15'-20'.
Η άποψή μου είναι εντελώς διαφορετική από την δική σου. Δεν μου άρεσαν τα χαμηλά του. Η μεσαία περιοχή ήταν απλά οκ. Τα πρίμα με ευχαρίστησαν πολύ... η ποιότητα κατασκευής ήταν πολύ κακή κατά την γνώμη μου και η εφαρμογή τους δεν μου ταίριαξε, μου φάνηκαν κουραστικά (υποκειμενικό αυτό).

Η ερώτησή μου, μιας και είμαι πρωτάρης σε όλα αυτά, είναι:

Θέλω να πώ, το γεγονός ότι εσύ τα άκουσες με τον m-stage μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να "μεταμορφώθηκαν" τα ακουστικά σε βαθμό που να παίζουν όπως εσύ περιέγραψες?

Merci... :ernaehrung004:[/QUOTE]

Δύο παράμετροι επεισέρχονται εδώ. Η ενίσχυση και η υποκειμενικότητα...

Προσωπικά το ηχόχρωμα της Focal με γοητεύει όταν δένει σωστά το όλο σύστημα. Είναι αναλυτικό άκουσμα που εύκολα μπορεί να τσιρίξει, αλλά όταν ταιριάξει σωστά μαγεύει.

Αυτό εκτίμησα στα ακουστικά της. Με τον m-stage μου φάνηκαν πως ταίριαζαν πολύ και απέδιδαν αυτή την ανάλυση χωρίς σκληράδα. Τα μεσαία ήταν "σωστά" χωρίς έμφαση και έξτρα χρώμα και το χαμηλό εμφατικό λόγω κατασκευής αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό.
Η εφαρμογή τους μου άρεσε - και σίγουρα είναι supraaural - ακουμπούν δηλαδή πάνω στο λοβό και απομονώνουν το περιβάλλον χάρη σε συτή ακριβώς την επαφή.

Προσωπικά σε καλή τιμή θα τα έπαιρνα χωρίς συζήτηση.

Όλη η αξιολόγησή μου πάντως στηρίζεται στο δικό μου matrix, όπου μάλλον η συνέργεια κινήθηκε σε υψηλό βαθμό.

Θα ήθελα να ρωτησω αναφορικά με το σχόλιο περί αναισθησίας των Κ271... Πιστεύετε ότι θα οδηγούνταν σωστά από τον Ο2 ή θέλει "άλλα" πράματα για να αναδειχθούν σωστά;

Να ευχαριστησω με τη σειρα μου το Μιχαλη για την ιδιαιτερη προσκληση στο προσωπο μου μιας και δεν ειμαι "ακουστικαριος" :smile: και αμεσα εμπλεκομενος με το αντικειμενο της συναντησης. Ωστοσο ευχαριστηθηκα την φιλοξενια του και την παρεα των Chris1967, asvestos, καθως και την ευκαιρια που ειχα να ακουσω τα εξαιρετικα μονιτορ της Focal. Οσο δεν καθεται μεσα μου καθολου ο ηχος του hifi της συγκεκριμμενης εταιριας, τοσο με εντυπωσιαζει η σειρα των studio monitors της εταιριας και χτες επιβεβαιωθηκε αλλη μια φορα. Δυστυχως επρεπε να φυγω νωρις και δεν προλαβα και τα αλλα παιδια.

Μου χει μεινει ο ηχος των Fostex με τις μοντιφιες του Χρηστου, αυτο το μαλακο και γλυκοηχο με τη σωστη δωση χαμηλου που κλεβει ενα κλικ σε αναλυση, φερνει στα γουστα μου.

Όχι