Συναυλίες Κλασσικής Μουσικής

Michael Tilson Thomas, πιο γνωστός ως MTT. Μεγάλη μορφή από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού με την San Fransisco Symphony, δυστυχώς μάλλον στα τελευταία του παλεύοντας με την γνωστή κωλοαρρώστια. Υπάρχουν ενδιαφέροντα βιντεάκια στο YouTube της σειράς Keeping Score.

Τις προάλλες, η αφεντιά μου βρέθηκε στη Ρώμη, οπότε όπως πάντα δεν έχασα ευκαιρία και χώθηκα να δω την Accademia Nazionale di Santa Cecilia Symphony Orchestra (μάλλον η σημαντικότερη ορχήστρα της Ιταλίας) υπό τον πολύ Daniel Harding (τρέχων καλλιτεχνικός διευθυντής εκεί), και τον ακόμα περισσότερο Daniil Trifonov (ίσως ο σημαντικότερος πιανίστας σήμερα).

Ενώ ο Trifonov τερμάτισε το δεύτερο κονσέρτο Brahms, και στο τέλος χάρισε ένα πολύ όμορφο μοντέρνο encore (ίσως δικό του, δεν είμαι σίγουρος), αυτό που χτύπησε ως κεραυνός εν αιθρία ήταν η 7η Dvořák του δεύτερου μέρους. Πραγματικά καταπληκτική ορχήστρα σε τρομερή φόρμα, και μαέστρος που απογείωσε την χορευτική πλευρά της συμφωνίας. Η αίθουσα φανταστική, ενώ βρήκα μόνο αρκετά κακή θέση, άκουγες τα πάντα.

Για κάποιο λόγο, όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο εκτιμώ την εμπειρία του ζωντανού γεγονότος. Εμπειρίες ζωής.

IMG_1076.jpeg

IMG_1063.jpeg

IMG_1055.jpeg

Last edited:
@vlad66

Ο Tilson Thomas έχει δώσει εξαιρετικές ερμηνείες.

Το συγκεκριμένο έργο, αναδεικνύεται ή υπονομεύεται από την ηχογράφηση.

Είναι τόσες πολλές οι ερμηνείες, αλλά θα σου προτείνω κάποιες.
Όπου υπάρχει *, εκτός της καλλιτεχνικής αξίας έχουμε και εξαιρετική ηχογράφηση (που δεν πρέπει να χαραμίσεις με τις ψείρες ;)).

Bernstein - New York, 1958
Chailly - Cleveland, 1985 *
Muti - Philadelphia,1978
Levi - Atlanta, 1992 *
Abbado - London Symphony, 1975
Boulez - Cleveland, 1969
Levine - MET. 1992
Litton - Bergen. 2008 *
Ozawa - Boston, 1968 *
Mehta - Los Angeles, 1969
Dorati - Minneapolis, 1959 * (κάτω από 30' 😮)
Oue - Minneapolis, 1996 *
Currentzis - MusicAeterna, 2013
Gergiev - Kirov, 1999

• Like
Reactions: vlad66
Διονύση, οι ψείρες είναι ότι καλύτερο μπορώ να έχω στην δουλειά..

Στο σπίτι δεν είναι απαραίτητες, όπως και κανένα ακουστικό.

Λυπήθηκα πολύ για τον ΜΤΤ και την μάχη που δίνει... εύχομαι το καλύτερο...

Edit..
Το συγκεκριμένο έργο το ακούω από το λινκ που μου έστειλες με πμ.. άρα από YouTube.. θα έλεγα ότι αναδεικνύεται και δεν υπονομεύεται, παρά του ότι YouTube δεν μπορώ να ακούσω από το κανονικό σύστημα αλλά μόνο με τα earfun.

Στα οποία earfun έκανα διαφορετική ρύθμιση από τότε που τα άκουσες και τώρα έχουν πολύ καλύτερο "σώμα".

Last edited:
Διονύση, οι ψείρες είναι ότι καλύτερο μπορώ να έχω στην δουλειά..
Το αντιλαμβάνομαι!
Απλώς, κάποιες εκτελέσεις με πολύ καλό ήχο, είναι κρίμα τις ακούς με τις ψείρες.
Να ακούς τις άλλες, και τις καλές ασ'τες για το σπίτι! 😁

• Like
Το συγκεκριμένο έργο το ακούω από το λινκ που μου έστειλες με πμ.. άρα από YouTube.. θα έλεγα ότι αναδεικνύεται και δεν υπονομεύεται, παρά του ότι YouTube δεν μπορώ να ακούσω από το κανονικό σύστημα αλλά μόνο με τα earfun.

Στα οποία earfun έκανα διαφορετική ρύθμιση από τότε που τα άκουσες και τώρα έχουν πολύ καλύτερο "σώμα".
Κοίτα, δεν μιλάμε για ένα κουαρτέτο εγχόρδων ή ένα έργο για σόλο πιάνο, τα οποία κάλλιστα μπορεί να απολαύσει κάποιος, είτε με ψείρες, είτε με ηχείο bluetooth. Η Ιεροτελεστία, είναι ένα έργο για μεγάλη ορχήστρα, με πολύ χαμηλό, το οποίο δύσκολα θα το δώσουν οι ψείρες, και σε κάποιο βαθμό θα το δώσουν τα bluetooth ηχεία.
Προφανώς όμως, ακούμε με ό,τι έχουμε διαθέσιμο. :)

• Like
@vlad66

Ο Tilson Thomas έχει δώσει εξαιρετικές ερμηνείες.

Το συγκεκριμένο έργο, αναδεικνύεται ή υπονομεύεται από την ηχογράφηση.

Είναι τόσες πολλές οι ερμηνείες, αλλά θα σου προτείνω κάποιες.
Όπου υπάρχει *, εκτός της καλλιτεχνικής αξίας έχουμε και εξαιρετική ηχογράφηση (που δεν πρέπει να χαραμίσεις με τις ψείρες ;)).

Bernstein - New York, 1958
Chailly - Cleveland, 1985 *
Muti - Philadelphia,1978
Levi - Atlanta, 1992 *
Abbado - London Symphony, 1975
Boulez - Cleveland, 1969
Levine - MET. 1992
Litton - Bergen. 2008 *
Ozawa - Boston, 1968 *
Mehta - Los Angeles, 1969
Dorati - Minneapolis, 1959 * (κάτω από 30' 😮)
Oue - Minneapolis, 1996 *
Currentzis - MusicAeterna, 2013
Gergiev - Kirov, 1999
Να προσθέσω εδώ οπωσδήποτε: Monteux, Boston Symphony, 1951. Ο μαέστρος της σκανδαλώδους πρεμιέρας δε μπορεί να λείπει από την λίστα.

• Like
Να προσθέσω εδώ οπωσδήποτε: Monteux, Boston Symphony, 1951. Ο μαέστρος της σκανδαλώδους πρεμιέρας δε μπορεί να λείπει από την λίστα.
Δεν μ αρέσει, δεν μ αρέσει, δεν μ αρέσει. Έχω το original βινύλιο LSC 2085 της RCA με Paris Conservatoire Orchestra 1958.
O Θεός ας με σχορέσει για αυτά που γράφω αλλά ήταν τόσο καλύτερος με τους Βοστωνέζους το 1951?

• Haha
Reactions: vlad66 and Skakinen
Δεν μ αρέσει, δεν μ αρέσει, δεν μ αρέσει. Έχω το original βινύλιο LSC 2085 της RCA με Paris Conservatoire Orchestra 1958.
O Θεός ας με σχορέσει για αυτά που γράφω αλλά ήταν τόσο καλύτερος με τους Βοστωνέζους το 1951?
Ναι. Οι Γάλλοι του Conservatoire δεν τόν χωνευαν γιατί έβγαζε λεφτά με ουρά στην Αμερική επί δεκαετίες - σύν του ότι πέρασε τόν Β'ΠΠ στην ασφάλεια πέραν του Ατλαντικού - και ουσιαστικά σαμποταρισαν την ηχογράφηση. Αν προσέξεις τη δισκογραφία του, μεταπολεμικα έχει ελάχιστες ηχογραφήσεις στη γενέτειρα του. Είναι όλες με αμερικανικές, αγγλικές, ολλανδικές, ακόμα και γερμανικές ορχήστρες.

• Wow
Κοίτα, δεν μιλάμε για ένα κουαρτέτο εγχόρδων ή ένα έργο για σόλο πιάνο, τα οποία κάλλιστα μπορεί να απολαύσει κάποιος, είτε με ψείρες, είτε με ηχείο bluetooth. Η Ιεροτελεστία, είναι ένα έργο για μεγάλη ορχήστρα, με πολύ χαμηλό, το οποίο δύσκολα θα το δώσουν οι ψείρες, και σε κάποιο βαθμό θα το δώσουν τα bluetooth ηχεία.
Προφανώς όμως, ακούμε με ό,τι έχουμε διαθέσιμο. :)

Για την ιστορία και μόνο και συγνώμη για το off topic, αυτές οι ΒΤ ψείρες της earfun έχουν διαολεμένο χαμηλό.

Αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο (σε όλες τις ψείρες) είναι να εφαρμοστούν πολύ καλά στα αφτιά, πράγμα όχι εύκολο..

Επίσης τα αφτιά πάντα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και να μην περνάει καθόλου το "κερί" στην ψείρα.

Ακούγεται αστείο αλλά δεν είναι.. μου έχει τύχει αρκετές φορές ψείρες (ακριβές μάλιστα) να μοιάζουν με χαλασμένες και για πέταμα, να θέλουν μόνο καθάρισμα και οι συνάδερφοι να μην πιστεύουν στα αφτιά τους και στα μάτια τους....

• Like
Reactions: #@george@#
@Skakinen
&
@vlad66

Παίδες η Ιεροτελεστία της άνοιξης είναι υπέροχο έργο που αξίζει καινα το βλέπει κανείς. Όχι μόνο να το ακούει.

Άλλωστε γράφτηκε για να εκτελείται ως ολοκληρωμένη μουσικό χορευτική παράσταση. Ασχέτως αν το μουσικό μέρος στέκει ως ανεξάρτητο και αγαπήθηκε τόσο.

Θα προτείνω τέσσερεις εκδοχές.
Την παράσταση από το θέατρο Μαρίνσκι για τα 100 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση και εκτέλεση του έργου.
Με μαέστρο το Gergiev. Παρεμπιπτόντως με πολύ καλό, ζεστό και φυσικότατο ήχο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Την παράσταση με την εξαιρετική και δυναμική χορογραφία του Μωρίς Μπεζάρ. Ο ήχος διαυγής, δυναμικός, αλλά μονοφωνικός.

Την παράσταση της συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle.
Εξαιρετική από κάθε άποψη ηχογράφηση με άριστη απόδοση των δυναμικών. Και μ' ένα ίχνος λαμπρότητας που μπορεί όμως να είναι πραγματικό. Δηλαδή είναι ο πραγματικός ήχος της Ορχήστρας.

Και να μην ξεχάσουμε την έκδοση του 1960, όπου διευθύνει ο ίδιος ο Στραβίνσκι. Δε βλέπουμε όμως τον ίδιο, αλλά μόνο φωτογραφίες του. Ακούγεται καλά όμως, αν και είναι κάπως χαμηλά γραμμένη.

Αυτά...

Rattle Stravinsky.jpg
Όλα τα έργα έχουν ενδιαφέρον όταν ταυτόχρονα τα βλέπεις.

O Rattle με το Βερολίνο στην πρώτη Γερμανική εκτέλεση του Chant Funebre του Stravinsky. Σύνθεση για τον θάνατο του δασκάλου του Rimsky- Korsakov που συνέθεσε σε ηλικία 26 ετών. Το έργο ήταν χαμένο και ανακαλύφθηκε σε μουσική βιβλιοθήκη της Αγίας Πετρούπολης. Το πρόγραμμα έκλεισε με την Ιεροτελεστία.
Σε ποιότητα 24-48 από το digital αρχείο συνδρομητών.

@Κώστας Γκαβάκος
Δράττομαι της ευκαιρίας για να προσθέσω ότι ψάχνοντας ανακάλυψα και την παράσταση υπό την διεύθυνση του Pierre Boulez.
Με κακό, μόλις υποφερτό ήχο και με εικόνα πολύ κάτω του μετρίου (ποιότητα VHS). Αλλά με συναρπαστική δράση.
Δείτε και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Εδώ:

• Like
Reactions: #@george@#
@Κώστας Γκαβάκος
Δράττομαι της ευκαιρίας για να προσθέσω ότι ψάχνοντας ανακάλυψα και την παράσταση υπό την διεύθυνση του Pierre Boulez.
Με κακό, μόλις υποφερτό ήχο και με εικόνα πολύ κάτω του μετρίου (ποιότητα VHS). Αλλά με συναρπαστική δράση.
Δείτε και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Εδώ:

Έχω δει ζωντανά την χορογραφία της Ιεροτελεστίας στην Ελλάδα σε χορογραφία της Pina Bausch.
Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει απόσπασμα της στο YouTube. Το έδαφος του αρχαίου θεάτρου ήταν στρωμένο με χώμα (νομίζω) ή άμμο.

Last edited:
Έχω δει ζωντανά την χορογραφία της Ιεροτελεστίας στην Ελλάδα σε χορογραφία της Pina Bausch.
Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει απόσπασμα της στο YouTube. Το έδαφος του αρχαίου θεάτρου ήταν στρωμένο με χώμα (νομίζω) ή άμμο.

Στο Youtube υπάρχει και ολόκληρη η παράσταση της Pina Bausch. Αν και όχι εκείνη από το αρχαίο θέατρο. Ήχος και εικόνα μέτρια, αλλά η παράσταση εντυπωσιακή.