Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

Re: Απάντηση: Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

Βασικά οι απαντήσεις που δίνει είναι αυτές που θα έδινε ένας μηχανικός, και όχι ένας χαϊεντάς. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης.

Συμφωνώ. Απευθύνεται όμως σε χαϊεντάδες και όχι σε μηχανικούς.

* Εσύ Dim, δεν είχες υπολογίσει το θόρυβο στα 50dB σε παλιότερη κουβέντα που κάναμε σχετικά με τα ηχεία? Ενας μηχανικός λοιπόν πως απαντά στο ερώτημα, πόση σημασία έχουν όλα αυτά όταν το ηχείο είναι έτη φωτός πίσω σε δυνατότητες?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

Όσο για τα καλώδια, φυσικά και πιστεύω τον φίλτατο geopoliti που άκουσε διαφορές, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δεν δίνουν πλήρεις προδιαγραφές. Για αυτό λέω ότι η άποψή του ήταν για τις προδιαγραφές και όχι για την μάρκα ή τιμή του καλωδίου τουλάχιστο από όσο καταλαβαίνω εγώ το παραπάνω κείμενο.

Ο Geopolitis δεν μιλάει για διαφορές καλωδίων αλλά για διαφορά μεταξύ διαφορετικών transports με dac το medea !!!
(και αντίστοιχα tests έχουμε κάνει και με το emmlabs και είδαμε διαφορά μεταξύ transports)

Ο Geopolitis δεν μιλάει για διαφορές καλωδίων αλλά για διαφορά μεταξύ διαφορετικών transports με dac το medea !!!
(και αντίστοιχα tests έχουμε κάνει και με το emmlabs και είδαμε διαφορά μεταξύ transports)

Να με συγχωράτε δεν ήταν ακριβές το quote του geopolitis και για αυτό έμπλεξα τις δύο ενστάσεις του.

Για τα transport έγραψα και παραπάνω. Ευτυχώς έχουν βελτιωθεί τα πράγματα.
200 ευρώ σε λίγο θα κάνει μεταχειρισμένο το μικρό Apple που χρησιμοποιείτε αρκετοί για transport.
Για αυτό λέω δε ξέρω σε ποιο τρανσπορτ αναφερόταν ο Weiss. Αλλά φαντάζομαι όχι σε τρανσπορτ με ιμάντες :afro:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

Κοιτα και εσυ την συνεντευξη αλλη μια φορα, ο ανθρωπας δεν λεει οτι δεν υπαρχει θεμα. Αυτο που λεει, και κουβαλαει πολυ λογικη, ειναι οτι αν το καλωδιο ειναι καλα προστατευμενο δεν εισαγει BER, και ειδικα στα ~1-2 μετρα που συζηταμε. Και αυτο που λεει παρακατω ειναι οτι σε μια σωστα χρονισμενη ψηφιακη αλυσιδα, αν το καλωδιο πληρει βασικες προδιαγραφες, δεν πρεπει να υπαρχει προβλημα. Και ειμαι σιγουρος οτι δεν θα διαφωνησεις στο οτι, οι βασικες προδιαγραφες δεν εξαρτωνται απο το price range αλλα απο τα specs.

Αν κατι δεν καταλαβα καλα να το συζητησουμε.

Βασικά θεωρώ απαράδεκτο (μην πω τπτ χειρότερο) να είμαστε ελληνικό φόρουμ και να μην υπάρχει μια έστω υποτυπώδης μετάφραση, απ αυτόν που ανέβασε την συνέντευξη. Αν δεν έγραφε κάτι ο DimDim, σιγά μην ασχολούμουν.
Το θέμα των καλωδίων που λες, ελάχιστοι μπορούν να πιστοποιήσουν τα όποια χαρακτηριστικά ενός ψηφιακού καλωδίου.

Παλιά όταν είχαν βγει τα cd ένα καλό transport ίσως είχε νόημα.
Σήμερα ένα blu ray των 100 ευρώ έχει μέσα ένα ισχυρότατο trasport.
Για να παίξει μια ταινία από ένα δισκάκι θέλει τρομερή ακρίβεια, φανταστείτε λοιπόν ένα cd, θα του είναι παιχνιδάκι με τον υπερ-υψηλής ακρίβειας μηχανισμό που έχει.
Το ίδιο και ένα cdrom υπολογιστή. Είναι δυνατόν να μην έχει τρελή ακρίβεια, όταν πρέπει να γυρίζει το δισκάκι 52Χ φορές;
Γι'αυτό δεν καταλαβαίνω το νόημα των ακριβών transport εν έτη 2011.

Αν ακούγαμε όλοι 24bit/96Khz, δεν θα είχαν νόημα ούτε τα ακριβά cd players.
Με 100 ευρώ θα έπαιρνες το σχεδόν τέλειο.
είναι σαν να έχεις ένα dvd player και ένα blu ray. και ένα denon 2000 ευρώ να έχεις, θα παίζει χειρότερα από ένα lg bluray των 100 ευρώ αφού το ένα έχει ανάλυση 576i το άλλο 1080p

Έτσι και στον ήχο.... Πολλά γίνονται απλά για να μας τα παίρνουν πιστεύω. Αν είναι να δώσουμε πολλά λεφτά ας τα δώσουμε στα ηχεία, και στους ενισχυτές.:a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

Συμφωνώ. Απευθύνεται όμως σε χαϊεντάδες και όχι σε μηχανικούς.

Να διευκρινίσω ότι με το σχόλιό μου περί "μηχανικών και χαιεντάδων" δεν υπονοώ τίποτα κακό για τους δεύτερους - εξάλλου υπάρχουν και μηχανικοί χαιεντάδες που πιστεύουν εντελώς άλλα πράγματα..

* Εσύ Dim, δεν είχες υπολογίσει το θόρυβο στα 50dB σε παλιότερη κουβέντα που κάναμε σχετικά με τα ηχεία? Ενας μηχανικός λοιπόν πως απαντά στο ερώτημα, πόση σημασία έχουν όλα αυτά όταν το ηχείο είναι έτη φωτός πίσω σε δυνατότητες?

Βασικά όσο αφορά τα db δυναμικής περιοχής πιστεύω ότι υπάρχει γενικά στους κύκλους του HiFi μια παρανόηση.

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι πολλά db = καλύτερα γιατί η μουσική "απλώνεται" ώστε να εκμεταλλεύεται όλα αυτά τα bits. Είναι δηλαδή πιο "άνετη" με περισσότερα db περιθώριο. Η αλήθεια είναι ότι η μουσική "στριμώχνεται" σε κάθε περίπτωση σε ένα λίγο πολύ συγκεκριμένο εύρος από db / bits.

Δεν συζητάω καν για αστεία περί μεγαλύτερης δυναμικής περιοχής, επειδή αυτή είναι απαραίτητη για το υλικό.. Ούτε θεωρητικά ούτε πρακτικά δεν έχουν νόημα αυτά.

Από την άλλη, το sampling rate είναι καλή ιδέα να είναι μεγαλύτερο από 44.1KHz για διάφορους λόγους, ο λιγότερο σημαντικός από τους οποίους είναι η αυξημένη απόκριση συχνότητας.

Από την άλλη, το sampling rate είναι καλή ιδέα να είναι μεγαλύτερο από 44.1KHz για διάφορους λόγους, ο λιγότερο σημαντικός από τους οποίους είναι η αυξημένη απόκριση συχνότητας.

... ο Weiss λέει οτι τα 16/88 επαρκούν και προσωπικά δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να διαφωνίσω.

* Στο μεταξύ, ψάχνω να βρω εκείνο το θέμα , αλλά δεν μπορώ. Κάποια βοήθεια, βρε?

Last edited:
Να πω κι εγώ μερικά σχετικά με τη συνέντευξη αυτή αλλά και από παλαιότερες συζητήσεις που είχα μαζύ του.
Ο Weiss δίνει σημασία στην επάρκεια και ποιότητα κατασκευής καλωδίων και τράνσπορτς. Όταν ομιλεί για φθηνά δεν εννοεί ΟΛΑ τα φθηνά, αλλά τα σωστά φθηνά και πολλές φορές μου μίλησε για απαράδεκτα ακριβά σε κατασκευή και χαρακτηριστικά.
Στο μοναδικό σημείο που διαφωνώ μαζύ του, ίσως η γνώμη του οφείλεται στο οτι δεν είχε πολλές συγκεκριμένες εμπειρίες, είναι το οτι το 16/88.2 είναι επαρκές. Είναι πολύ απλό, όχι ειδικά για μένα που ασχολούμαι με τη ηχογράφηση, να διαπιστώσει κανείς περίτρανα την διαφορά ενός υλικού 24 μπιτ από ένα 16 μπιτ.
Η διαφορές σε low level detail, και ακρίβειας στις υψηλές συχνότητες, είναι πολύ μεγάλες και καθορίζουν την ποιότητα, ιδιότητες που φαίνονται άμεσα από ένα ζευγάρι καλά ηχεία ή ακουστικά.

στο θέμα 16-24 με πρόλαβες.
έχω παρατηρήσει πρόσφατα σε επαγγελματικά μηχανήματα ήχου να έχουν πχ 24/44.1, ενώ θα μπορούσαν να έχουν 24/96.
Αυτό κάτι σημαίνει ως επιλογή.

στο θέμα 16-24 με πρόλαβες.
έχω παρατηρήσει πρόσφατα σε επαγγελματικά μηχανήματα ήχου να έχουν πχ 24/44.1, ενώ θα μπορούσαν να έχουν 24/96.
Αυτό κάτι σημαίνει ως επιλογή.

Μήτσο αυτό σημαίνει κάτι ?
Όσο περισσότερα τα bits τόσο περισσότερο "άγρια" θα συμπιέσουν οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας (κυρίως το ηχείο) λόγω της περιορισμένης τους δυναμικής περιοχής.

Μήτσο αυτό σημαίνει κάτι ?
Όσο περισσότερα τα bits τόσο περισσότερο "άγρια" θα συμπιέσουν οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας (κυρίως το ηχείο) λόγω της περιορισμένης τους δυναμικής περιοχής.

Αν τα ηχεία συμπιέζουν, και αυτό είναι θέμα ποιότητάς τους, θα συμπιέζουν και στο redbook. Να είσαι σίγουρος οτι τα σύγχρονα, όχι απαραίτητα ακριβά, ηχεία που σέβονται τον εαυτό τους, ειναι κάτι παραπάνω από ικανά να αναπαράγουν τις διαφορές για τις οποίες μιλάμε μεταξύ 16 και 24 μπιτ.

Αν τα ηχεία συμπιέζουν, και αυτό είναι θέμα ποιότητάς τους, θα συμπιέζουν και στο redbook. Να είσαι σίγουρος οτι τα σύγχρονα, όχι απαραίτητα ακριβά, ηχεία που σέβονται τον εαυτό τους, ειναι κάτι παραπάνω από ικανά να αναπαράγουν τις διαφορές για τις οποίες μιλάμε μεταξύ 16 και 24 μπιτ.

Λες?
24bit έχουν θεωρητική DR 144 dB
Ποιό ηχείο μπορεί να παίξει τοσο δυνατά ??
Χωρίς να βάλω και άλλα 40 - 50 τουλάχιστον θόρυβο περιβαλλοντος?

Τα 24 bit τα θεωρώ χρήσιμα και πρακτικά.
Καθώς έχουμε digital volume, DRC και άλλα καλούδια. Ενώ και κατά τη μίξη χρησιμοποιούντα τα άτιμα. Άρα γιατί να τα υποβιβάσουμε πριν τα δώσουμε στον ακροατή?

Re: Απάντηση: Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

Τα 24 bit τα θεωρώ χρήσιμα και πρακτικά.
Καθώς έχουμε digital volume, DRC και άλλα καλούδια. Ενώ και κατά τη μίξη χρησιμοποιούντα τα άτιμα. Άρα γιατί να τα υποβιβάσουμε πριν τα δώσουμε στον ακροατή?

... και να μην τα υποβιβάσεις εσυ Τάσο, θα το κάνει το ηχείο σου μην ανησυχείς.

Δεν ξέρω τι λένε οι διάφοροι σοφοί, αλλα ας ξεφύγουμε από το "πόσο δυνατά μπορούν τα ηχεία", και να εστιάσουμε στο σημαντικό που είναι οτι σε ένα 24μπιτο υλικό ακουστικής μουσικής, εισπράτουμε τόσο παραπάνω ambience και unprocessed αποτέλεσμα σε σχέση με το ditherαρισμένο 16μπιτο, που δεν υπάρχει καν σύγκριση.
Όσοι δεν πείθεστε, περάστε να ακούσετε 24μπιτη ηχογράφηση και το αντίστοιχο redbook και θα σας λυθούν οι απορίες σας αυτόματα.

Δεν ξέρω τι λένε οι διάφοροι σοφοί

Ναι, αλλά αν οι διάφοροι "σοφοί" τυγχάνει να είναι και μηχανικοί και μάλιστα εγνωσμένης αξίας, αυτά που λένε, δεν τα λαμβάνουμε υπόψην ?

Anyway, καμία πρόθεση για αντιπαράθεση, ευχαριστούμε κιόλας για την πρόσκληση. :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συνέντευξη Weiss + Συγκριτικό

... και να μην τα υποβιβάσεις εσυ Τάσο, θα το κάνει το ηχείο σου μην ανησυχείς.

Βρε για τα ηχεία συμφωνούμε.
Αλλά δεν υπάρχει πια λόγος να κάνεις τη στρογγυλοποίηση από 24 σε 16, dithering or whatever. Χωρητικότητα δίσκων δεν έχουμε ?
Και μετά φυσικά όταν κάνουμε πάλι μετατροπή σε 32 ή 64 μπιτ ή δε ξέρω εγώ τι, για πρακτικούς λόγους επεξεργασίας το κάνουμε. Που να φανταζόταν κάποιος πριν λίγα χρόνια το πόσο φτηνή θα είναι η επεξεργαστική ισχύς το bandwidth και ο αποθηκευτικός χώρος.