Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!
H ''ερευνα'' ξεχνά νά αναφέρει πόσοι υπεστησαν έμφραγμα επίσης σέ αυτές τίς ηλικίες και πόσοι εξ´αυτών δέν εμφανιζαν καμιά άλλη πάθηση ,όπως αυτές εδώ:
http://www.holistic-online.com/remedies/heart/heart_attack_risk-factors.htm
Η έρευνα λέει αυτό που μέτρησε. Το ποσοστό των καπνιστών σε αυτούς που είχαν υποστεί έμφραγμα. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.
Υπάρχουν Βρεττανικές έρευνες πού αναφέρουν ότι οι γυναίκες πού είναι πολύ πιό ευάλωτες απο τούς άντρες από τήν επίδραση τού καπνίσματος σέ ηλικίες 16-44 ετών εμφανίζουν ισχαιμικά επεισόδια σέ 4,44/100000 και στήν υψηλότερη περίπτωση 17/100000
http://www.bmj.com/content/309/6959/901.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1760785/pdf/v082p00581.pdf
Aπο μερικές απλές έρευνες πουθενά δέν αποδεικνύεται ότι τό κάπνισμα απο μόνον του προκαλεί έμφραγμα σέ τέτοια ποσοστά(άλλως τε σωστότερος είναι ο πραγματικός αριθμός εμφραγματιών σέ τμήμα πληθυσμού και όχι ένα ασαφές ποσοστό) χωρίς νά υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες ,πού δέν αναφέρονται στήν έρευνα τής ''Εγκυκλοπαίδειας''..Oλες οι έρευνες στό εξωτερικό αναφέρουν ότι ναί μέν τό κάπνισμα είναι επιβαρυντικός παράγων,αλλά πολύ συχνά συνοδεύεται και από παθήσεις πού ήδη ανεφέρθησαν..Ως εκ τούτου δέν θεωρείται ο
απόλυτοςπαράγων ,όπως κάποιες εύκολες και θολές στατιστικές προσπαθούν νά αποδείξουν..
Ποιος είπε για απόλυτο παράγοντα? ΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑΣ. Το "επιβαρυντικός" όμως το αναφέρεις λες και είναι απαλλακτικός όρος για το τσιγάρο. Σε πολλές σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων μορφές καρκίνου, το εμφύσημα και το έμφραγμα το τσιγάρο είναι ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ επιβαρυντικός παράγοντας.
Από την πρώτη έρευνα που ανέφερες σου επισυνάπτω δυο πίνακες, που βγάζουν μάτι...Βέβαια να επισημάνουμε ότι η έρευνα αφορά μερικές δεκαετίες πίσω. Κάποια επικαιροποιημένη πιθανότατα να είχε διαφορετικές καμπύλες αλλά οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ καπνιστών και μη-καπνιστών είναι παντού ορατές και μεγάλες. Εκτός και αν 5-10 χρόνια ζωής είναι λίγο.
Η ιατρική μετράει με μέσους όρους. Αν αρχίσουμε τις ιστορίες για τον παππού που έπινε, κάπνιζε και πήγε 100 ενώ κάποιος άλλος έκανε "υγιεινή" ζωή και πέθανε στα 45 απλά λέμε τρίχες. Ο μέσος όρος έχει σημασία.
Αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι ο Βύντρα έβαλε μια φορά γκολ-ψαλιδάκι και επομένως είναι τόσο καλός επιθετικός όσο και ο Ραούλ.
Ως πρός τήν οικογενειακή βία οι μελέτες αναλύουν τά χαρακτηριστικά εκείνα τής προσωπικότητας τών ατόμων πού προσφεύγουν σέ αυτήν και τίς μόνες ουσίες πού ενοχοποιούν είναι τό αλκοόλ ή τά ναρκωτικά..
Επομένως οι μή -καπνιστές δέν λαμβανουν οποιοδήποτε ''bonus'' απεναντι στούς καπνιστές καί άρα έχουν παρόμοιες πιθανότητες νά ασκήσουν βία.
Αρα ούτε είναι ''ξεχωριστοί'' ως άνθρωποι,ούτε είναι καλύτεροι σέ άλλες εκδηλώσεις τής ζωής τους,μιάς και αυτό πήγε νά μάς ειπωθεί μέ τό προσβλητικό ''είναι δύσκολο νά συζητάς μέ εθισμένους''...................................................
Αλλιώς τα έγραφες πριν. Δεν είπε ΚΑΝΕΙΣ ότι οι καπνιστές ασκούν οικογενειακή βία. Εσύ έγραψες ότι οι μη-καπνιστές εμπίπτουν σε πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν άμεση σχέση με οικογενειακή βία.
Το ότι είναι δύσκολο να συζητάς με εθισμένους δεν χρειάζεται απόδειξη. Το γνωρίζουμε όλοι. Το αν κάποιος αντιλαμβάνεται ή παραδέχεται τον εθισμό του και με ποιο τρόπο επίσης σηκώνει μεγάλη κουβέντα.
Η λέξη εθισμός δεν είναι προσβολή. Αφορά μια σωματική κατάσταση. Όσο αφορά τον εθισμό που προκαλεί το τσιγάρο πάλι δεν χρειάζεται να παραθέσω έρευνες. Δεν υπάρχει καν αμφισβήτηση.
Τώρα αν κάποιος μιλώντας για εθισμό νομίζει ότι μιλάμε για ναρκομανείς ή αλκοολικούς είναι δικό του θέμα. Υπάρχουν εκατοντάδες εθισμοί και το τσιγάρο είναι μέσα σε αυτούς.
Η κουβέντα με κάποιο εθισμένο για τον εθισμό του έχει αντικειμενικά προβλήματα. Δεν λέω ότι είναι αδύνατη. Είναι όμως δύσκολη.