Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

ακόμα κανείς δεν απάντησε γιατί απαγορέυει σε κάποιον εργαζόμενο να πάει στο μπαλκόνι η στην ταράτσα να καπνίσει


Μιλάς για μέρη που είναι γεμάτα από περιστέρια!
Αυτά γίνονται παθητικοί καπνιστές, τα πιάνει τσιγαρόβηχας και από το τράνταγμα τους ξεφεύγουν κουτσουλιές που έχουν μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν σε αυτοκίνητο αντικαπνιστή!
 
Η Δημοσια ή Ιδιωτικη χρηση, δεν οριζεται απο την ιδιοκτησια. Τα ταξι ειναι Δημοσιας χρησης υπο την εννοια οτι εξυπηρετουν κοινο. Το ιδιο και οι καφετεριες ή τα γραφεια.

@ Γιάννη Χατζ.
Έχεις άδικο.

Είναι δημόσιοι χώροι όσον αφορά την χρήση. (και τα κέντρα και τα ταξί κλπ). Σε αυτά πάει όποιος θέλει ,ως άγνωστος , και δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να του απαγορεύσει την είσοδο.
Το πώς θα "λειτουργεί" ο χώρος το ορίζει ο ΝΟΜΟΣ όχι ό ιδιοκτήτης .
(αν απευθύνεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους λέγεται λέσχη και εκεί αλλάζει)

Άλλο η ιδιοκτησία ενός χώρου άλλο η χρήση.

Δεν είναι το ίδιο με ένα γραφείο όπου μπορείς να απευθύνεται μόνο σε επώνυμους πελάτες και μπορείς να το ορίσεις ως ιδιωτικό χώρο. (αλλά και εκεί υπάρχει πρόβλημα με τυχόν εργαζόμενους που μπορεί να απαιτήσουν την απαγόρευση - έχει συμβεί σε δικούς μου υπαλλήλους που ο ένας απαίτησε να σταματήσει το κάπνισμα ο διπλανός του – και φυσικά βάσει του νόμου έγινε).

Ηλία και Βασίλη, επιτρέψτε μου...

Δεν ορίζεται κάποιος χώρος ως Δημόσιος ή Ιδιωτικός βάσει χρήσης, αλλά βάσει κυριότητας. Μην μπερδεύετε τον ορισμό του Δημόσιου ή Ιδιωτικού χώρου με την αθρόα ή λιγοστή προσέλευση του κοινού. Κάλλιστα ένας ιδιωτικός χώρος μπορεί να έχει μαζικότερη προσέλευση από έναν Δημόσιο. Αυτό δεν αλλάζει το status. Γι' αυτό και ο νόμος ορίζει επακριβώς σε ποιους χώρους αναφέρεται (κλειστούς δημόσιους χώρους, αίθουσες αναμονής, Κ.Υ.Ε., μέσα μαζικής μεταφοράς Δημόσια και ιδιωτικά κ.λ.π.). Στους Δημόσιους χώρους υπεύθυνος είναι το Κράτος ενώ στους ιδιωτικούς ο ιδιώτης κύριος.

Γι' αυτό και δεν ''κουνήθηκε φύλλο'' όταν στα μπαρ είχαν βάλει φουσκωτούς πορτιέρηδες οι οποίοι πολλές φορές απαγόρευαν την είσοδο. Μέσα στα Κ.Υ.Ε. ως ιδιωτικοί χώροι, υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι μπορούν με κάθε μέσο που επιτρέπεται από το νόμο να λάβουν μέτρα ώστε να περιφρουρήσουν την επιχείρηση-επένδυση τους, αποκλείοντας ακόμα και την πρόσβαση.

Επαναλαμβάνω, ο Δημόσιος χώρος δεν σημαίνει αυτόματα και μαζική προσέλευση ούτε ο Ιδιωτικός το αντίθετο. Απλώς, έχει επικρατήσει λανθασμένα στην πράξη να εννοούμε Δημόσιος Χώρος=μαζική προσέλευση.
 
Πρακτικά μπορεί ένας επιχειρηματίας να βάλει φουσκωτούς έξω από το μαγαζί του και να απαγορεύει την είσοδο σε μη καπνιστές; :p

Μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να ανοίξει μαγαζί και να το ονομάσει "Smoking Bar" (όπως λέμε Snack Bar) όπου σαν φιλοσοφία του μαγαζιού θα είναι να έχει καλά πούρα για να προσφέρει στους πελάτες του;

Μπορεί να μπει σε bar συσκευή που να μπλοκάρει τα κινητά, ώστε να προστατεύσει τους πελάτες του από την ακτινοβολία τους (και την τσέπη του από αυτόν που θα θελήσει να πάρει τηλέφωνο τη Δημοτική Αστυνομία);

Στα δωμάτια των ξενοδοχείων γιατί απαγορεύεται να καπνίσεις από τη στιγμή που πληρώνεις ένα αντίτιμο ώστε να υπενοικιάσεις έναν χώρο; Δε σου ανήκει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Θεωρείται δημόσιος χώρος; Μπορώ δηλαδή να μπω στο διπλανό δωμάτιο με το έτσι θέλω;
 
ακόμα κανείς δεν απάντησε γιατί απαγορέυει σε κάποιον εργαζόμενο να πάει στο μπαλκόνι η στην ταράτσα να καπνίσει


οπως επίσεις απαγορέυει σε καταστήματα που υπάρχει προδιαγραφή για 2 ξεχωριστές αιθουσες την λειτουργία αιθουσας καπνιζόντων


ΑΚΟΥΩ :popcorn:

Για το πρώτο υπάρχει απάντηση, αρκεί βέβαια να δούμε το θέμα σε άλλη βάση και να δεχτούμε ότι γίνεται όντως για καλό η απαγόρευση.

Προφανώς όταν πέσει ο χειμώνας, σε γραφεία με 5-6 άτομα, με φιλικό κλίμα μεταξύ τους, όταν σε βλέπει ο άλλος να βγαίνεις στους 3 βαθμούς Κελσίου για να καπνίσεις θα σου λέει "έλα ρε μαλάκα κάτσε μέσα". Φυσικά δεν είναι απαραίτητο ότι θα το θέλει αυτό, απλά θα εκβιάζεται για λόγους είτε απλής ευγενειας είτε όντως "συμπάθειας"... οπότε τελικά θα είναι η κατάσταση μια απ'τα ίδια.

Για το δεύτερο δεν ξέρω... πάντως έχω επισκεφθεί κατάστημα με αίθουσα καπνιζόντων που λειτουργεί και "επίσημα" (όχι λόγω ανοχής του μαγαζάτορα). Άρα είτε αυτός δεν γνωρίζει το νόμο, είτε όντως επιτρέπονται.
 
Κατα τη γνωμη μου θεωρω Δημοσιο χωρο οποιονδηποτε χωρο δεχεται κοσμο χωρις προσκληση. Και αν αφησουμε το αν ειναι Δημοσιος ή οχι, το προβλημα υπαρχει σε οσους χωρους ειναι επισκεψιμοι, για οποιονδηποτε λογο απο οποιονδηποτε. Δηλαδη εκτος απο τα σπιτια σχεδον ολοι.

Και σε αυτο το προβλημα πρεπει να δοθει λυση. Τη λυση επρεπε να την ειχαν δωσει οι ιδιοι οι καπνιστες, απλα ακολουθοντας βασικους κανονες καλης συμπεριφορας και ευγενειας. Αντι γι'αυτο, ψειριζουμε τη μαιμου, ψαχνοντας δικαιολογιες που θα δειξουν το νομο, ως υπαιτιο για διαφορα προβληματα και στερησεις δικαιωματων και ελευθεριων.

Ο Νομος μπορει να ειναι αδικος, και η επιβολη του να εχει αλλα κινητρα. Εχει ομως και μια πολυ θετικη επιπτωση, στην οποια δεν στεκεται κανεις.
 
Last edited:
@Γιάννη Χατζ. έχεις παντελώς λάθος.

Τα ΚΤΕΛ – ταξι –αεροπλάνα – πλοία γραμμής – αίθουσες – εστιατόρια – κινηματογράφοι κλπ είναι ιδιωτικής κυριότητας και Δημόσιας χρήσης.
Έχει πρόσβαση σε αυτά το κοινό .
Είναι κλειστοί χώροι δημόσιας χρήσης.

Σημασία έχει η χρήση. Κάνεις πλήρη παρανόηση και νομίζεις ότι δημόσια χρήση σημαίνει ..κρατικό ή χωρίς χρέωση ή δεν ξέρω τι άλλο.

Αν ο κάθε ιδιοκτήτης Δημόσιας χρήσης χώρου ή μέσου σήκωνε το δικό του μπαϊράκι και έλεγε εγώ θα «εξυπηρετώ» (σε εισαγωγικά φυσικά) το κοινό my-way τότε θα είμαστε ταλιμπάν
Ακριβώς επειδή συναθροίζεται κοινό δημοσίως υπάρχουν και όροι υγιεινής – ασφάλειας – πυρόσβεσης κλπ .κλπ (που δεν προβλέπει ο νόμος ακόμα και αν συναθροίζονται περισσότερα άτομα …σπίτι μου)

Τώρα για τους φουσκωτούς – πορτιέρηδες – φύλλο που κουνιέται - παρκαδόρους κλπ είναι απλά παρανομίες όπως και το 99% των όσων συμβαίνει στο κράτος- παράγκα του Καραγκιόζη που ζούμε.
Γιατί ενόχλησε κανείς τους φορτηγατζήδες που είχαν κλείσει τη Λ.Ε.Α. της Εθνικής επί εβδομάδες?
 
Last edited:
Νομικός δεν είμαι αλλά έχω την εντύπωση ότι δημόσιος χώρος είναι και ένα κατάστημα δεδομένου ότι είναι ανοιχτό για το κοινό και πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο γι αυτό. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος, διορθώστε με.

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι τι γίνεται με τις κλειστές λέσχες. Τα κλαμπς δηλαδή που είναι προσβάσιμα μόνο στα μέλη τους. Εκεί τι ορίζει ο νόμος; Και αν ένα κλαμπ είναι κλαμπ καπνιστών ας πούμε, όπου διάφορα μέλη θα μαζεύονται και θα δοκιμάζουν καπνούς και πούρα, τί γινται εκεί; Θα μου πειτε, και αυτά ορίζονται από καποιους νόμους. Σίγουρα. Εξαιρούνται όμως από τον συγκεκριμένο;
 
Οι λεσχες λειτουργουν με μελη, οποτε υπαρχει μια μεγαλη διαφορα με τους λοιπους χωρους. Τα καταστηματα γενικως λειτουργουν με αδεια, στην οποια προβλεπονται συγκεκριμενοι οροι και προυπουθεσεις.

Οποτε ειναι στην κριση του ιδιοκτητη τι καθισματα και τι ποτηρια θα εχει, αλλα οχι για παραδειγμα τι μετρα Πυροπροστασιας θα τηρει. Αυτα καθοριζονται με νομο, και ειναι υπευθυνος ο ιδιοκτητης για την υπαρξη τους και την καλη λειτουργια τους. Αν καποιος πελατης χαλασει εναν πυροσβεστηρα, ο ιδιοκτητης ειναι υπευθυνος, να αποκαταστησει τη ζημια και να τον καταγγειλει αν χρειαστει.

Με την ιδια λογικη μπορει να απαγορευτει το καπνισμα και να τεθει στην ευθυνη του ιδιοκτητη να φροντιζει οι πελατες του να μην καπνιζουν.

Δεν ειναι ευχαριστο, και σταματαει μια συνηθεια χρονων, αλλα δε βλεπω κατι παραλογο.
 
Re: Απάντηση: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Γι' αυτό και δεν ''κουνήθηκε φύλλο'' όταν στα μπαρ είχαν βάλει φουσκωτούς πορτιέρηδες οι οποίοι πολλές φορές απαγόρευαν την είσοδο.......

Αυτό δεν εμπίπτει στην νομοθεσία περί "άρνησης παροχής υπηρεσιών"? Κάτι το οποίο σαφώς απαγορεύεται και τιμωρείται?
Και επειδή συμπτωματικά κατά το παρελθόν έτυχε να είμαι παρών σε μία-δυο περιπτώσεις όπου αυτός που του απαγόρευσαν την είσοδο κάλεσε την αστυνομία, ο πορτιέρης κατέληγε στο αυτόφωρο.
 
Ναι αλλά και στις κλειστές λέσχες ισχύουν νόμοι. Για παράδειγμα δεν μπορείς να κάνεις εκεί μέσα χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ρωτάω λοιπον ξανα: Οι κλειστές λέσχες εξαιρούνται του αντικαπνιστικού νόμου ή όχι;

Ο λόγος που το ρωτάω τόσο επιμονα είναι ότι αν εξαιρούνται, μάλλον θα γεμίσουμε "κλειστές" λέσχες αντι για μπαρ και καφέ...
 
Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

@Γιάννη Χατζ. έχεις παντελώς λάθος.

Τα ΚΤΕΛ – ταξι –αεροπλάνα – πλοία γραμμής – αίθουσες – εστιατόρια – κινηματογράφοι κλπ είναι ιδιωτικής κυριότητας και Δημόσιας χρήσης.
Έχει πρόσβαση σε αυτά το κοινό .
Είναι κλειστοί χώροι δημόσιας χρήσης.

Οκ, Ηλία, δεν το συνεχίζω, το εξήγησα επαρκώς.....μείνε με την εντύπωση που έχεις για τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς χώρους.
 
Βρε να δεις...με το ετσι θελουμε και με τσαμπουκα. Θα μας πουν στο τελος να κοψουμε και το ποτο σε Δημοσιους και Ιδιωτικους χωρους...ή θα μας πουν ποτε, να κανουμε και ερωτα και που θα το κανουμε!!!
 
Γιαννη μου αν καποιος δεν θελει να καταλαβει δεν θα καταλαβει ,εχεις δικιο ,αυτος ειναι και ο λογος που ο νομος αναφερεται και σε Κ.Υ.Ε και οχι απλα σε κλειστους δημοσιους χωρους
 
Βρε να δεις...με το ετσι θελουμε και με τσαμπουκα. Θα μας πουν στο τελος να κοψουμε και το ποτο σε Δημοσιους και Ιδιωτικους χωρους...ή θα μας πουν ποτε, να κανουμε και ερωτα και που θα το κανουμε!!!

δούρειος ίππος είναι αυτό που εφαρμόζεται Τόλη...
Εκεί ακριβώς που εστιάζεις αποσκοπούν... :a0210:

(Και τους βαράμε και παλαμάκια...)
 
@Γιάννη Χατζ. έχεις παντελώς λάθος.

Τα ΚΤΕΛ – ταξι –αεροπλάνα – πλοία γραμμής – αίθουσες – εστιατόρια – κινηματογράφοι κλπ είναι ιδιωτικής κυριότητας και Δημόσιας χρήσης.
Έχει πρόσβαση σε αυτά το κοινό .
Είναι κλειστοί χώροι δημόσιας χρήσης.

Σημασία έχει η χρήση. Κάνεις πλήρη παρανόηση και νομίζεις ότι δημόσια χρήση σημαίνει ..κρατικό ή χωρίς χρέωση ή δεν ξέρω τι άλλο.

Αν ο κάθε ιδιοκτήτης Δημόσιας χρήσης χώρου ή μέσου σήκωνε το δικό του μπαϊράκι και έλεγε εγώ θα «εξυπηρετώ» (σε εισαγωγικά φυσικά) το κοινό my-way τότε θα είμαστε ταλιμπάν
Ακριβώς επειδή συναθροίζεται κοινό δημοσίως υπάρχουν και όροι υγιεινής – ασφάλειας – πυρόσβεσης κλπ .κλπ (που δεν προβλέπει ο νόμος ακόμα και αν συναθροίζονται περισσότερα άτομα …σπίτι μου)

Τώρα για τους φουσκωτούς – πορτιέρηδες – φύλλο που κουνιέται - παρκαδόρους κλπ είναι απλά παρανομίες όπως και το 99% των όσων συμβαίνει στο κράτος- παράγκα του Καραγκιόζη που ζούμε.
Γιατί ενόχλησε κανείς τους φορτηγατζήδες που είχαν κλείσει τη Λ.Ε.Α. της Εθνικής επί εβδομάδες?

Οκ, Ηλία, δεν το συνεχίζω, το εξήγησα επαρκώς.....μείνε με την εντύπωση που έχεις για τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς χώρους.

Γιαννη μου αν καποιος δεν θελει να καταλαβει δεν θα καταλαβει ,εχεις δικιο ,αυτος ειναι και ο λογος που ο νομος αναφερεται και σε Κ.Υ.Ε και οχι απλα σε κλειστους δημοσιους χωρους

Προσωπικα στο πρωτο ποστ, δεν βλεπω "εντυπωση" (ποσω μαλλον λανθασμενη), ουτε καποιον που δεν θελει να καταλαβει. Αντιθετα εξηγει πολυ καλα τη διαφορα κυριοτητας και χρησης. Οπως και διαφορες αλλες υποχρεωσεις ιδιοκτητων, που εχουν Δημοσιας χρησης ιδιοκτησιες.
 
Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το πιο απλό, το οποίο οι θιασώτες του νέου νόμου αποφεύγουν να εξηγήσουν. Γιατί να μην έχω το δικαίωμα, ως ιδιοκτήτης bar, να κάνω το μαγαζί μου καπνιστών? Όποιος θέλει μπαίνει, αλλά έχει επίγνωση ότι το μαγαζί είναι καπνιστών και μπαίνει με δική του πρωτοβουλία. Τί θα πει υποχρεωτικό? Πώς γίνεται να είναι αποποινικοποιημένη η χρήση τσιγάρου στο σπίτι ή έξω, αλλά όχι στο μαγαζί? Τότε εγώ θέλω να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών, εφόσον θα τα κάνω σπίτι και όχι σε "δημόσιους" χώρους. Ποινικοποιημένη εκτός, αποποινικοποιημένη εντός...Ε ρε γλέντια!
 
O νόμος για το κάπνισμα είναι νόμος, επαναλαμβάνει στους αρμόδιους φορείς η κυβέρνηση


Αθήνα
Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκαν την Τρίτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να ζητήσουν τροποποίηση ή αναστολή του νόμου για το κάπνισμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης επανέλαβε ότι ο νόμος είναι νόμος και θα ισχύσει κανονικά.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ενημέρωσης του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, της χρήσης αλκοόλ και της χρήσης ουσιών.

«Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη δύο Εθνικά Σχέδια Δράσης για την πρόληψη του Καρκίνου και των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων» κατέληξε.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231063945 (in.gr)
 
Απάντηση: Re: Συνέπειες από την απαγόρευση του καπνίσματος...!!!

Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι το πιο απλό, το οποίο οι θιασώτες του νέου νόμου αποφεύγουν να εξηγήσουν. Γιατί να μην έχω το δικαίωμα, ως ιδιοκτήτης bar, να κάνω το μαγαζί μου καπνιστών? Όποιος θέλει μπαίνει, αλλά έχει επίγνωση ότι το μαγαζί είναι καπνιστών και μπαίνει με δική του πρωτοβουλία. Τί θα πει υποχρεωτικό? Πώς γίνεται να είναι αποποινικοποιημένη η χρήση τσιγάρου στο σπίτι ή έξω, αλλά όχι στο μαγαζί? Τότε εγώ θέλω να αποποινικοποιηθεί η χρήση ναρκωτικών, εφόσον θα τα κάνω σπίτι και όχι σε "δημόσιους" χώρους. Ποινικοποιημένη εκτός, αποποινικοποιημένη εντός...Ε ρε γλέντια!


post 392 και φαντάζομαι πολλοί ακόμη αναρωτιούνται για το ίδιο πράγμα...

Η απάντηση είναι ότι "όλοι θα τα κάνουν καπνιστών και έτσι δεν θα αλλάξει τίποτα"...