Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Εγώ, για να τελειώσω τη συμμετοχή μου σε αυτό το thread, θα συνοψίσω στα εξής:

- Το MacOSX σαν λειτουργικό είναι σε κάποια πράγματα καλύτερο από τα Windows. Προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία χρήσης, τόσο στον απλό χρήστη όσο και στον πεπειραμένο. Τεχνολογικά δεν έχει κάποια πραγματικά μεγάλη καινοτομία. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε Hackintosh (κυρίως για να μπορώ να το υποστηρίξω σε πελάτες μου), γιατί δεν έχω καμία διάθεση να πληρώσω το υπερτιμημένο υλικό της Apple.
- Τα σύγχρονα mac είναι pc σε ότι αφορά το υλικό τους, ίδια αρχιτεκτονική, ίδια ακριβώς parts. Διαφοροποιούνται μόνο στο design και στην ποιότητα κατασκευής, ενώ είναι υπερτιμημένα κατά πολύ.
- Αν το MacOSX πουλιόταν ξεκλείδωτο ώστε να τρέχει σε wintel pc, θα αποκτούσε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Αλλά όσο είναι "δεμένο" με το υπερτιμημένο Apple hardware, δε πρόκειται να αποκτήσει μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση. Θα παραμείνει στα ποσοστά που είναι, λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα την περίοδο.

Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Αληθεύει αυτό? Αν ειναι να βαλω 7 στο γραφείο που εχω XP
Εννοειται..
Αρκει να εχεις πανω απο 1gb ram. (με κανα 40 και παιρνει 2gb + αυτα που ειχε μεσα)

Εννοειται βεβαια πως το τελευταιο λειτουργικο της apple, δεν θα μπορουσες να το βαλεις σε μηχανημα mac τετοιας εποχης.
Για το leopard(το προτελευταιο λειτουργικο) και εκει θελεις 1gb και πανω για να κινηθεις πιο ανετα.

Last edited:

Προσωπικά να στο πω ποιο απλα δεν με ενδιαφέρει ποιος θα το αγοράσει και τι λόξα έχει περί cult κλπ. Ο άνθρωπος μπορεί να ειναι βλαμμένος μπορεί να είναι χαζός whatever. Το θεμα ειναι οτι εγω θα παρω κάποια λεφτά απο αυτη την ιστορία και αυτό ειναι το μονο που με νοιάζει. Δεν μίλησα για ΤΑ λεφτά προς θεου.
Επειδη τοση ωρα μιλαμε για μηχανημα 5ετιας, ποσο κανει ενας μεταχειρισμενο iMac G5 17" του 2005?(αρχικο κοστος αγορας 1600 )
Ποσο πιο πανω θα πουληθει απο το ταχυτερο και φθηνοτερο pc του 2005?

Φανταζομαι οτι και τωρα δεν θα υπαρξει απαντηση, οπως δεν υπαρχει και σε αυτο το ερωτημα:
http://avclub.gr/forum/showthread.php?p=1096419#post1096419
haHa said:
Ειδικός δεν είμαι άλλα θέτω το εξής ερώτημα. Υπάρχει Mac που δεν μας πολυενδιαφερει πολυ το κοστος που να μπορει να παιζει ταυτοχρονα ενα βαρυ 1080p mkv 30mbit/sec video μεσω hdmi στην τηλεοραση, ενα 1080p video στο youtube και παραλληλα να μετατρεπει μια ταινια απο dvd σε mp4-iPhone format?

Γιατι αυτην την στιγμη, ο ταπεινος υπολογιστης μου των 500 (με 3 χρονια εγγυηση) μπορει και μαλιστα με χαμηλο cpu usage (κατω απο 40%) ωστε να μπορω να κανω και κατι αλλο αν θελω .

Αν υπάρχει σε λογικη τιμη πάω πάσο.

( Τσεκαρε εδω . )

Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Αληθεύει αυτό? Αν ειναι να βαλω 7 στο γραφείο που εχω XP

Αν σκεφτούμε ότι για αρκετό καιρό έτρεχα την beta έκδοση των Win 7 σε netbook με Atom 270 (1.6GHz), χωρίς κανένα πρόβλημα αργοπορίας και ταχύτητας, δεν αμφιβάλλω ότι μηχανήματα με παρόμοιες προδιαγραφές θα τα τρέχουν επίσης άνετα. Αρκεί να έχουν το λιγότερο 1GB μνήμη...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Αν σκεφτούμε ότι για αρκετό καιρό έτρεχα την beta έκδοση των Win 7 σε netbook με Atom 270 (1.6GHz), χωρίς κανένα πρόβλημα αργοπορίας και ταχύτητας, δεν αμφιβάλλω ότι μηχανήματα με παρόμοιες προδιαγραφές θα τα τρέχουν επίσης άνετα. Αρκεί να έχουν το λιγότερο 1GB μνήμη...
Που μαλιστα τα desktop pc του 2005 ειναι πολυ πιο γρηγορα απο τους atom.
Εχουν διπυρηνους athlon x2 ή διπυρηνους intel pentium 4 D ή τα φθηνα ειχαν τους αντιστοιχους μονοπυρηνους, που και παλι ειναι πολυ πιο γρηγοροι απο τους τωρινους atom.

Εχεις μεινει πισω.

Ενα pc μηχανημα του 2005 ειναι πιο γρηγορο με το τελευταιο λειτουργικο , τα win7, απο οτι τα win xp.
Ενας iMac g5 του 2005, χωρια οτι ειναι αρκετα αργος, δεν μπορει καν να παρει το τελευταιο λειτουργικο..

Ε , δε νομιζω οτι υπαρχει και ιδιαιτερη ζητηση για τον iMac g5 17" του 2005(αρχικο κοστος 1600 )
Και η τιμη που πιανει ειναι αρκετα χαμηλη..

Οκ ρε παιδι μου, προφανως δεν καταλαβαινομαστε:
Θεωρεις δεδομενο οτι τα win 7 ειναι συγκρισιμα με το macosx σε επιπεδο ταχυτητας οταν ΔΕΝ ειναι. Το οτι ειναι γρηγοροτερα απο τα ΧP μου ειναι παγερα αδιαφορο. Και μην πας στην 5ετια.. Μιλησα πριν για προπερσινο fuzitsu siemens με το ιδιο hardware configuration με το περσινο Macbook και η διαφορα ειναι ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ! Αν ποτε ασχοληθεις με Macosx θα καταλαβεις γιατι μου φαινονται αστεια τα οσα γραφονται σε αυτο το thread απο τα παιδια με μοναδικη εμπειρια στα μακ, το τι διαβαζουν στο ιντερνετ...

Θεωρεις δεδομενο οτι τα win 7 ειναι συγκρισιμα με το macosx σε επιπεδο ταχυτητας οταν ΔΕΝ ειναι.

Δηλαδή αυτό που το βασίζεις; Έχεις κάνει άμεσες συγκρίσεις και τεστ, και μάλιστα σε μηχανήματα με αντίστοιχες προδιαγραφές και χαρακτηριστικά;

Και απο τα φθηνοτερα pc βγαζουμε το ψωμακι μας..
Και μαλιστα ειναι πολυ περισσοτεροι οι επαγγελματιες που βγαζουν το ψωμακι τους με pc..

Ειναι τελειως ατυχες το παραδειγμα σου.

Φυσικα κ περισσοτεροι ΧΡΗΣΤΕΣ pc βγαζουν το ψωμακι τους η οι εππαγελματιες..αλλα αυτο οφειλεται σε αλλους λογους κ οχι στην ανωτεροτητα του ενος συστηματος απο το αλλο.
ΟΛΟΙ οι απαιτητικοι επαγγελματιες ανα την υφηλιο δουλευουν σε Mac κ δεν ειναι τυχαιο.(εκτος κι αν δεν υπαρχει καταλληλο λειτοργικο - software για την περιπτωση τους).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

Θεωρεις δεδομενο οτι τα win 7 ειναι συγκρισιμα με το macosx σε επιπεδο ταχυτητας οταν ΔΕΝ ειναι. Το οτι ειναι γρηγοροτερα απο τα ΧP μου ειναι παγερα αδιαφορο. Και μην πας στην 5ετια.. Μιλησα πριν για προπερσινο fuzitsu siemens με το ιδιο hardware configuration με το περσινο Macbook και η διαφορα ειναι ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ! Αν ποτε ασχοληθεις με Macosx θα καταλαβεις γιατι μου φαινονται αστεια τα οσα γραφονται σε αυτο το thread απο τα παιδια με μοναδικη εμπειρια στα μακ, το τι διαβαζουν στο ιντερνετ...

2-3 φορες την εβδομαδα χρησιμοποιω mac.
Και η διαφορα ειναι η μερα με τη νυχτα σε μερικα πραγματα.
Κοιτα τι κανει το ταπεινο pc των 500 :
haHa said:
Ειδικός δεν είμαι άλλα θέτω το εξής ερώτημα. Υπάρχει Mac που δεν μας πολυενδιαφερει πολυ το κοστος που να μπορει να παιζει ταυτοχρονα ενα βαρυ 1080p mkv 30mbit/sec video μεσω hdmi στην τηλεοραση, ενα 1080p video στο youtube και παραλληλα να μετατρεπει μια ταινια απο dvd σε mp4-iPhone format?

Γιατι αυτην την στιγμη, ο ταπεινος υπολογιστης μου των 500 (με 3 χρονια εγγυηση) μπορει και μαλιστα με χαμηλο cpu usage (κατω απο 40%) ωστε να μπορω να κανω και κατι αλλο αν θελω .

Αν υπάρχει σε λογικη τιμη πάω πάσο.

( Τσεκαρε εδω . )

Στα υπολοιπα ειναι στο ιδιο επιπεδο(απλα το pc ειναι πολυ φθηνοτερο), με εξαιρεση ισως το photoshop που το pc ειναι πιο γρηγορο :
http://arstechnica.com/apple/news/2008/10/adobe-cs4-review.ars/5

cs-4a.png

cs4-6.png

Φανταζομαι οτι και τωρα δεν θα υπαρξει απαντηση, οπως δεν υπαρχει και σε αυτο το ερωτημα:

Δεν γνωριζω δεν απαντω. Επειδη εθεσες το ερωτημα σε μενα δεν ειναι απαραίτητο οτι γνωρίζω την απάντηση.

Δηλαδή αυτό που το βασίζεις; Έχεις κάνει άμεσες συγκρίσεις και τεστ, και μάλιστα σε μηχανήματα με αντίστοιχες προδιαγραφές και χαρακτηριστικά;
Το βασιζω στην εμπειρια που ειχα οταν εκανα switch απο το ενα μηχανημα στο αλλο, κανοντας τις ιδιες εργασιες, πανω στα ιδια δεδομενα...
Τελος παντων, για εμενα η κουβεντα δεν εχει νοημα οπως διεξαγεται, διοτι για να μπορουμε να συζητησουμε στην ιδια βαση πρεπει αμφοτεροι να εχουμε δοκιμασει ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ πριν προβουμε σε σχολιασμο αυτων..Πχ βλεπεις εμενα πουθενα να μιλαω για linux οταν δεν τα εχω δουλεψει ποτε;

ΟΛΟΙ οι απαιτητικοι επαγγελματιες ανα την υφηλιο δουλευουν σε Mac κ δεν ειναι τυχαιο.(εκτος κι αν δεν υπαρχει καταλληλο λειτοργικο - software για την περιπτωση τους).
Δεν ισχυει αυτο που λες...
Οχι απλως δεν ειναι "ΟΛΟΙ" , αλλα οι περισσοτεροι χρησιμοποιουν pc.

Last edited:

Ψευδές. Προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία.

Είμαι απαιτητικός επαγγελματίας και φτιάχνω πάντα μόνος μου το pc μου, ώστε να έχει τα καλύτερα parts που θα μπορούσε να έχει.

Για λειτουργικό χρησιμοποιώ πάντα το καλύτερο για τη δουλειά που το χρειάζομαι. Πχ αν φτιάχνω ένα fax/voip/samba server, βάζω linux.

Γκούχου Γκούχου Γκούχου!!

Δεν γνωριζω δεν απαντω. Επειδη εθεσες το ερωτημα σε μενα δεν ειναι απαραίτητο οτι γνωρίζω την απάντηση.
Τοτε μηπως γνωριζεις την απαντηση για αυτο:

"Επειδη τοση ωρα μιλαμε για μηχανημα 5ετιας, ποσο κανει ενας μεταχειρισμενο iMac G5 17" του 2005?(αρχικο κοστος αγορας 1600 )
Ποσο πιο πανω θα πουληθει απο το ταχυτερο και φθηνοτερο pc του 2005?
"

Για να ξερουμε για τι ταξη μεγεθους μιλαμε..

Εγώ, για να τελειώσω τη συμμετοχή μου σε αυτό το thread, θα συνοψίσω στα εξής:

- Το MacOSX σαν λειτουργικό είναι σε κάποια πράγματα καλύτερο από τα Windows. Προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία χρήσης, τόσο στον απλό χρήστη όσο και στον πεπειραμένο. Τεχνολογικά δεν έχει κάποια πραγματικά μεγάλη καινοτομία. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε Hackintosh (κυρίως για να μπορώ να το υποστηρίξω σε πελάτες μου), γιατί δεν έχω καμία διάθεση να πληρώσω το υπερτιμημένο υλικό της Apple.
- Τα σύγχρονα mac είναι pc σε ότι αφορά το υλικό τους, ίδια αρχιτεκτονική, ίδια ακριβώς parts. Διαφοροποιούνται μόνο στο design και στην ποιότητα κατασκευής, ενώ είναι υπερτιμημένα κατά πολύ.
- Αν το MacOSX πουλιόταν ξεκλείδωτο ώστε να τρέχει σε wintel pc, θα αποκτούσε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Αλλά όσο είναι "δεμένο" με το υπερτιμημένο Apple hardware, δε πρόκειται να αποκτήσει μεγαλύτερη εγκατεστημένη βάση. Θα παραμείνει στα ποσοστά που είναι, λίγο πάνω, λίγο κάτω, ανάλογα την περίοδο.

Συμφωνω ιδια προιοντα ειναι τεχνολογικα ,τα mac ξεχωριζουν λογω καλου προγραμματσμου - σταθεροτητας εναντι των windows
Τα mac ομως ειναι ακριβα, δηλαδη στο θεμα αποδοσης - τιμης και ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ προγραμματων τα windows νικανε κατα κρατος , αυτοι ειναι και οι βασικοι λογοι που προτιμωνται απο τους περισσοτερους χρηστες

Για ενα μεσο χρηστη που θελει να κανει την δουλεια του και να μην ξοδεψει πολλα , τα windows ειναι η καλυτερη επιλογη

Γιατί δεν κάνετε ένα γκάλοπ ρε παιδιά να δούμε τι γίνεται;
Πόσοι από Mac πήγαν σε PC και δεν γυρίζουν πίσω;
Πόσοι από PC πήγαν σε Mac και δεν γυρίζουν πίσω;

Εγώ πάντως ανήκω στη 2η ομάδα. Όχι οτι δεν έχω προβλήματα με το iMac, κάθε άλλο. Σε κάποια πράγματα έχουν απίστευτα κολλήματα.

Το βασιζω στην εμπειρια που ειχα οταν εκανα switch απο το ενα μηχανημα στο αλλο, κανοντας τις ιδιες εργασιες, πανω στα ιδια δεδομενα...

Ok, αλλά για θύμισε μας λίγο τα χαρακτηριστικά των δύο μηχανημάτων, αν ήταν παρόμοια έχει νόημα η σύγκριση...

Ψευδές. Προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία.

Είμαι απαιτητικός επαγγελματίας και φτιάχνω πάντα μόνος μου το pc μου, ώστε να έχει τα καλύτερα parts που θα μπορούσε να έχει.

Για λειτουργικό χρησιμοποιώ πάντα το καλύτερο για τη δουλειά που το χρειάζομαι. Πχ αν φτιάχνω ένα fax/voip/samba server, βάζω linux.

:a0210:ειναι λιγο χρονοβορο να ψαξω κ να βρω στοιχεια κτλπ κτλπ., και η αληθεια ειναι οτι δεν χρειαζεται να το κανω , μιας κ δεν εχω κατι με κανεναν κ δε χρειαζεται να αποδειξω τιποτα, ετσι δεν ειναι? επειδη πολλα χρονια δουλεψα κ στις 2 πλατφορμες πηρα την αποφαση μου κ δεν αλλαζω εδω κ πολλα χρονια, εκτοσ κι αν αλλαξουν τα πραγματα βεβαια..κ το κακο κ χειροτερο απ ολα ειναι οτι δεν εχω πολυ χρονο για γραψιμο.