Ουφφφ διαβασα και τις 50!!! σελιδες αυτης της κουβεντας...
Αλλα ακομα δεν καταλαβα τι συζηταμε...
Απο τη μια αν μιλησουμε για hw εφοσον ολα πια χρησημοποιουν τους συνηθεις υποπτους (intel , amd κλπ.) δεν υπαρχει θεμα συγκρισης... ειναι ιδια!
Αυτο που αλλαζει ειναι το design καθε φορα...
Και φυσικα η ευελιξια στην αλλαγη hw που ειναι υπερ των PC.
Τωρα οσον αφορα τα λειτουργικα,
Τα Windows , κατ'εμε τουλαχιστον, ειναι πραγματι τραγικα σε καποια σημεια τους, και ειδικα για εναν μεσο χρηστη (ιοι, mallware, spyware, trojan και αλλα τετοια) οπως επισης και λογω αυτης της ακατανομαστης της BSOD...
Ασε που πρεπει να εχεις λιστα με things to do καθε φορα που πρεπει να κανεις format (ή πολυ απλα να εχεις ενα image, αλλα ειπαμε μιλαμε για το μεσο χρηστη, και οι εννοιες αυτες δεν ειναι και τοσο ευκολες).
Ασε που πρεπει για καθε ρημαδι προγραμμα να τρεχεις ξεχωριστα updates και που αν πληρωσεις το καθε ενα ξεχωριστα θελεις και εκει μια μικρη περιουσια... Ναι υπαρχουν και καποια freeware αλλα λιγα απο αυτα ειναι καλα και αξιοπιστα.
Το OSX εν γενει ειναι πολυ σταθερο (οπως και ολες οι *nix πλατφορμες) και οπως ειπαν πολλοι, ευχαριστο, εχει ομως ενα τεραστιο, κατ'εμε παλι, μειον. Ειναι κλειστο! Πρεπει να "παντρευτεις" το hw για να το εχεις και αυτο ειναι Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο.
Επιπλεον δεν εχει μεγαλη πικοιλια στο sw. Θα πει κανεις βεβαια, τι σε νοιαζουν τα παραπανω προγραμματα εφοσον εχει λιγα αλλα καλα; Με νοιαζει γιατι οσο και να ειναι καλοι οι προγραμματιστες της Apple παντα μπορει να βρεθει και καποιος καλυτερος. Εγω λοιπον θελω να μπορω να τον χρησιμοποιω αυτον. Ετσι κι αλλιως σαν καταναλωτης θελω να μπορω να κανω οτι καλυτερο για μενα.
Υπαρχει ομως και μια τριτη λυση, πλεον ακομα και για το μεσο χρηστη, που μονο απο τη φιλοσοφια της, εμενα με κερδιζει ηδη.
Αυτες ειναι οι πλατφορμες διαφορων linux διανομων (π.χ. debian, arch, gentoo, ubuntu, puppy...) οι οποιες ειναι ραμενες και κομμενες αναλογα με της απαιτησεις του καθε χρηστη.
Για παραδειγμα ubuntu ή OpenSuse μπορει να χρησιμοποιησει ο οποιοσδηποτε, αν καποιος ειναι λιγο πιο "μαμουνι" μπορει ειτε να πειραξει σε οποιο βαθμο θελει τις πιο πανω ή να παει σε αλλες οπως arch ή gentoο κλπ.
Αν θελει κανεις να μπει ακομα βαθυτερα πηγαινει και σε ακομα πιο εναλλακτικα λειτουργικα οπως BSD κλπ.
Και φυσικα ολα δωρεαν για home χρηση, ετσι οπως πρεπει να ειναι τα λειτουργικα κατα τη γνωμη μου.
Και οσο για σταθεροτητα, οι apache servers αυτου του κοσμου σας χαιρετουν...
Τελος μια τελευταια σημαντικη παραμετρος που και τα δυο mainstream λειτουργικα υστερουν κατα τη γνωμη μου ειναι η δυνατοτητα τους να τρεξουν σε παλιοτερο hw, γιατι θα πρεπει να πεταξω το PIII laptop μου ή να του βαλω τιποτα αθλια 98 (για OSX δεν το συζηταμε καν) για να το χρησημοποιησω;
Βαζεις ενα puppy και φωρτωνει gui με διαφορα eyecandy με καταναλωση 32Μb RAM (ναι, αν ειναι καλα γραμμενος ο κωδικας γινεται και αυτο) και δουλευεις καθημερινες λειτουργιες μια χαρα.
My 2 cents