Συζήτηση mac vs pc....ώρα για τσακωμούς...

xistoforos @
έχεις mac ?
Ειχα καποτε iMac , αλλα τον εδωσα λογω οτι ηταν αργος/με μικρη αντοχη στο χρονο για τα χρηματα που κοστιζε..

Τωρα χρησιμοποιω συχνα mac υπολογιστες..

τι θες ?
g5 ?
imac ?
mini mac ?
5-6 πισια ?

πες μου όποτε θες να τα δεις από κοντά όλα πως συμπεριφέρονται
σε διάφορες λειτουργίες
Παρε το προσφατο mac mini και βαλτου να παιζει ενα video 1080p. Βγαλε μας ενα screenshot με το cpu usage και θα κατααλβεις οτι δεν θα το παιζει το ιδιο ανετα με τα windows.

Θα το παιξει με πολυ μεγαλυτερο cpu usage απο οτι σε windows.

Πχ καλο απαιτητικο video ειναι αυτο:
http://rapidshare.com/files/178155384/ElephantsDreamHDClip1.mkv

Σε windows παιζει με κατω απο 10% cpu usage και μπορει ταυτοχρονα να κανει το μηχανημα πολυ ανετα κ αλλες δουλειες.

Πχ στο δικο μου μηχανημααυτο ακριβως το video, ταυτοχρονα με 1080p flash video και video conversion δεν ειχε πανω απο 40% cpu usage:
http://img714.imageshack.us/img714/7651/multitasking.jpg

Τελος, για να καταλαβεις ακομα πιο ευκολα και γρηγορα δες με τι cpu usage παιζει ενα 1080p flash video απο το youtube.
Πχ:
www.ube.com/watch?v=JGe8DuCy5PU&fmt=37 (βαλε σωστα το λινκ , γραφοντας youtube.com, οχι ube.com που εχω γραψει εγω και βγαλε screenshot με cpu usage)

Last edited:
Δε κρίνεις ένα λειτουργικό από το αν υποστηρίζει gpu acceleration. Και στο linux gpu acceleration έχει μόνο η nvidia, αυτό σημαίνει κάτι αρνητικό για το linux;
Επίσης τα windows υποστηρίζουν gpu acceleration σε συγκεκριμένα h264 videos, συμβατά κατά L4.1. Υπάρχουν videos που δεν παίζουν με gpu acceleration (ίσως μόνο με το CoreAVC 2). Είναι λόγος αυτός να κρίνεις αρνητικά ένα λειτουργικό;

Δε κρίνεις ένα λειτουργικό από το αν υποστηρίζει gpu acceleration. Και στο linux gpu acceleration έχει μόνο η nvidia, αυτό σημαίνει κάτι αρνητικό για το linux;
Επίσης τα windows υποστηρίζουν gpu acceleration σε συγκεκριμένα h264 videos, συμβατά κατά L4.1. Υπάρχουν videos που δεν παίζουν με gpu acceleration (ίσως μόνο με το CoreAVC 2). Είναι λόγος αυτός να κρίνεις αρνητικά ένα λειτουργικό;
Παιζουν μια χαρα και με L5.0 .

Δεν το κρινω απαραιτητα αρνητικα, απλα λεω οτι ειναι μερικες εργασιες(που ειδικα το flash ειναι η καθημερινοτητα μας) που γινονται πολυ πιο ανετα..
Αλλοι ειναι που λενε οτι δεν ισχυουν αυτα τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

100 τα εκατό cpu usage με w7 σε μονοπύρηνο ιντελ στ 3.4 ghz , με ένα κάρο σπασίματα
Mονοπυρηνος intel στα 3.4GHz, δηλαδη 5 ετων μηχανημα.. (γιατι δεν δοκιμαζεις με μηχανημα mac 5 ετων)
Τωρα προσπαθησε με το mac mini 1 ετους και ανεβαζω και screenshot απο ενα μηχανημα 2 ετων.

42816488.jpg

Γυρω στο 10% cpu usage.

έχουν screen capture τα 7 ?
Παντα το κουμπι των windows και γραψε "snipping" και μετα enter.

Last edited:
Το θεμα ειναι οτι το Mac ειναι καλυτερο για χρηστες που δεν εχουν καθολου χρονο για computer maintenance - δεν ξερουν ή δε ΘΕΛΟΥΝ να μαθουν, (πραγμα που δεν τους καθιστα καθυστερημενους!).
Βλεπω γυρω μου αλλους με PC να ξοδευουν ενα σημαντικο(-τατο) μερος της ανασχολησης τους για να βαλουν εκεινo το αντιικο, το ταδε firewall, φιλτρα spyware, το δεινα service package, να τσεκαρουν τη συνδεση, να κανουν defragmentation και αν γινει καμμια στραβη με ιο και χρειαζεται formating δεν το συζηταμε, δραματα!!!.

Η επιλογη βασιζεται στις αναγκες του καθενος. Αν μπορω να τρεξω οτι μου χρειαζεται σε ενα Mac και σε ενα PC θα παρω το Mac με κλειστα ματια αν οχι ΜΟΝΟ τοτε παω στο PC, απλα ειναι τα πραγματα. Ίσως ετσι να χανω χρημα (συζητισιμο αυτο) αλλα κερδιζω χρονο (σιγουρο αυτο).

attachment.php

χώμα πάει σχεδόν δεν παίζει

λύγισε το μηχανάκι

περσινό είναι το εργαλείο ... :afro:

κάθε 6 7 μήνες αλλάζει ,
καίγεται ! τακτικά ,,, 15 ώρες την ήμερα ,, και δεν ...

Attachments

• Capture.jpg
    Capture.jpg
    111.3 KB · Views: 51
@xristoforos: Για μένα η κάκιστη συμπεριφορά του ntfs σε συνθήκες ελεύθερου χώρου κοντά στο 1-2% είναι πολύ σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο από την έλλειψη υποστήριξης gpu του MacOSX. Όποιος έχει φορητό Η/Υ (που σημαίνει αργούς γενικά δίσκους) και έχει γεμίσει το ntfs δίσκο του, καταλαβαίνει.

Κανένα λειτουργικό δεν είναι τέλειο. Όλα έχουν κάτι υπέρ και κάτι κατά. Το μεγαλύτερο κατά του MacOSX είναι ότι σε αναγκάζουν να πάρεις και το hardware της Apple, που δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Γιατί να πρέπει να πληρώσω 2500 ευρώ για ένα desktop mac; Δε θέλω iMac. Δε μου αρέσει να είναι η μονάδα και η οθόνη δύο σε ένα wash and go. Τα θέλω χωριστά. Αλλά το μόνο desktop mac που δεν είναι iMac είναι το Mac Pro που ξεκινάει πολύ ψηλά σε τιμή. Apple ακούς;

χώμα πάει σχεδόν δεν παίζει

λύγισε το μηχανάκι

περσινό είναι το εργαλείο ... :afro:

κάθε 6 7 μήνες αλλάζει ,
καίγεται ! τακτικά ,,, 15 ώρες την ήμερα ,, και δεν ...

Σε mac 5ετων (τετοιος ειναι ο υπολογιστης που εχεις, αφου εχει μονοπυρηνο intel pentium 4) θα δουμε;
Ή εστω σε καινουριο mac?
Σε pc 2 ετων ειδαμε κ το παιζει με περιπου 10% cpu usage.
42816488.jpg

To ιδιο φυσικα ισχυει και για αυτο το απαιτητικο video 1080p που μιλαγα εξαρχης(κατεβαινει απο εδω):
http://rapidshare.com/files/178155384/ElephantsDreamHDClip1.mkv
Ειχα πει:
"τοτε βαζεις στο mac mini windows 7 και παιζει πολυ πιο ανετα τα 1080 hd video κανοντας και δουλειες στο παρασκηνιο."

Να τι γινεται πχ με ενα pc μηχανημα 2 ετων.

48395696.jpg

Τι γινεται με ενα mac θα μας πεις ή παλι θα το αποφυγεις και θα συνεχισεις να μιλας χωρις επιχειρηματα?

Last edited:
Kαι επαναλαμβανω:
δεν ειναι κατι το πολυ σημαντικο, αλλα αυτο που εγραψα ειναι ΓΕΓΟΝΟΣ και ισχυει:
"τοτε βαζεις στο mac mini windows 7 και παιζει πολυ πιο ανετα τα 1080 hd video κανοντας και δουλειες στο παρασκηνιο."
Απλως καποιοι για να καλυψουν την ανυπαρξια επιχειρηματων προχωρουν σε ειρωνιες και αποπροσανατολισμο. :firstprize:

@xristoforos: Για μένα η κάκιστη συμπεριφορά του ntfs σε συνθήκες ελεύθερου χώρου κοντά στο 1-2% είναι πολύ σημαντικότερο αρνητικό στοιχείο από την έλλειψη υποστήριξης gpu του MacOSX. Όποιος έχει φορητό Η/Υ (που σημαίνει αργούς γενικά δίσκους) και έχει γεμίσει το ntfs δίσκο του, καταλαβαίνει.
Καλα γουστα ειναι αυτα..
Πολυ σπανια θα φθασω στο 1-2% ελευθερου χωρου. (εκτος αν εχω mac που εχουν συνηθως πιο μικρους σκληρους ! ;)
Αλλωστε με τοσα χρηματα που θα εχεις γλυτωσει μη παιρνοντας mac εχεις αρκετα αν δωσεις για εξτρα σκληρο)

Ετσι , για αυτες τις ελαχιστες περιπτωσεις που μπορεις να μεινεις με ελαχιστο χωρο στο σκληρο, προτιμω την καλυτερη αξιοποιηση του hardware που την βλεπω καθημερινα (flash,1080p video κλπ) και να μην εχω δωσει και πολλα χρηματα για ενα μηχανημα που η εταιρια κατασκευης του το εμπιστευεται μονο με 1 χρονο εγγυησης απο default.

Κανένα λειτουργικό δεν είναι τέλειο. Όλα έχουν κάτι υπέρ και κάτι κατά. Το μεγαλύτερο κατά του MacOSX είναι ότι σε αναγκάζουν να πάρεις και το hardware της Apple, που δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Γιατί να πρέπει να πληρώσω 2500 ευρώ για ένα desktop mac; Δε θέλω iMac. Δε μου αρέσει να είναι η μονάδα και η οθόνη δύο σε ένα wash and go. Τα θέλω χωριστά. Αλλά το μόνο desktop mac που δεν είναι iMac είναι το Mac Pro που ξεκινάει πολύ ψηλά σε τιμή. Apple ακούς;
+1

Last edited:
Χριστόφορε

όταν σου πέσει κάνα mac στα χέρια
και το δουλέψεις καλά
( και από τι κρίνω το πας το γράμμα με τα computer )

θα δεις ότι είναι αλλού το εργο

θα το αγαπήσεις ..
πίστεψε με

Χριστόφορε

όταν σου πέσει κάνα mac στα χέρια
και το δουλέψεις καλά
( και από τι κρίνω το πας το γράμμα με τα computer )

θα δεις ότι είναι αλλού το εργο

θα το αγαπήσεις ..
πίστεψε με

Δουλεψα για τα καλα εναν iMac που ειχα παρει , αλλα δεν εμεινα ευχαριστημενος απο την αποδοση/αντοχη στο χρονο του για τα τοσα χρηματα που ειχα δωσει.(μηδαμινη διαφορα σε σχεση με ενα pc μισων χρηματων)

Χρησιμοποιω συχνα(2-3 φορες την εβδομαδα) macbook pro και μπορω να πω οτι σαν φορητος μου αρεσει πολυ. Μεγαλη αυτονομια που λιγα αλλα pc φορητα εχουν , ωραια οθονη κλπ (Τα φθηνιαρικα τα macbook δεν τα μπορω. Πανακριβα χωρις λογο με κακης ποιοτητας πλαστικα.)
Μια χαρα λοιπον τα ξερω και τα δουλευω καλα.

Το επομενο λαπτοπ μου θα ειναι macbook pro.

Αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορω να δω τα στραβα που εχουν οι apple υπολογιστες. (ακριβοι, μικροτερη αποδοση σε σχεση με pc παρομοιων χρηματων, μικρη-απαραδεκτη εγγυηση, κακη υποστηριξη περιφερειακων, οχι πληρη εκμεταλλευση του hardware οπως τα windows κλπ)

Τα λεμε, τα ξαναλεμε, αλλα καποιοι δεν λενε να τα μαθουνε...

Ακριβοι δεν ειναι , για αυτα που προσφερουν και τη ποιοτητα κατασκευης τους.
Ειναι σα να λες , εχω ενα αμαξι Hundai και επειδη κανει περιπου τα ιδια με ενα Mercedes (σε παει στη δουλεια σου πχ) , ειναι ακριβο τα δευτερο. Συγκρινεις τις βουρτσες με τις φουτσες.
Eπειδη ολοι μας εχουμε μαθει να αγοραζουμε ενα pc κακοφτιαγμενο και noname με καμια αισθητικη και φυσικα ουτε καν τα windows δεν πληρωνουμε αυθεντικα (για να μη πω για τα προγραμματα) , εσυ συνεχιζεις να επιμενεις οτι ειναι ακριβα !
Απαραδεκτη εγγυηση εχουν πια ολα τα ηλετρονικα , μαζι και τα mac.
Κακη υποστηριξη περιφερειακων, μονο εσυ τη βλεπεις και οχι εγω, που οτι εχω βαλει πανω του , ουτε καν drivers δεν ψαχνω να βρω... εκτος αν παρεις κατι το οποιο δεν εχει φτιαχτει για mac os.
Οσον αφορα τελος το flash.... αποφασιστε πια αν ειναι σωστα φτιαγμενο ή οχι, και ριχτε τις ευθυνες στην Adobe και οχι στην Apple , που για μενα καλα κανει και δεν το βαζει οπως ειναι στα iphone - ipad.
Απο τη μια λετε , οτι τα windows συμπεριφερονται περιεργα και κολλανε εξαιτιας κακου software (πχ Adobe) και απο την αλλη kathgoreite thn Αππλε για απαραδεκτη συμπεριφορα που το αποκλειει απο καποιες συσκευες της !!!

Ελεος !!!

Φιλε Γιαννη, για την κακη υποστηριξη του flash στο mac os x και την μη υποστηριξη gpu acceleration για το flash(οπως υπαρχει στα windows), δεν φταιει η adobe, αλλα η apple.
Δεν σε βρισκω καλα ενημερωμενο, οπως δεν σε βρισκω καλα ενημερωμενο και για τα υπολοιπα που λες.

Παρομοια κακη ενημερωση φαινεται να ειχες και προηγουμενως:
http://avclub.gr/forum/showthread.php?p=1096289#post1096289
Διαβαζοντας το thread, παρατηρω οτι γραφονται πραγματα απο ανθρωπους που δεν γνωριζουν..Και αυτο ισχυει και απο τις 2 πλευρες..

Πχ

Εδω ο φιλος μας ο Γιαννης "κατηγορει" τα windows, ενω δεν υπαρχει πουθενα τετοιο προβλημα.

Τα windows βλεπουν οση μνημη θελεις, γιατι ειναι 64bit και δεν εχουν κανενα προβλημα.(το flash δεν εχει καμμια σχεση με την εκδοση του λογισμικου , αλλα με την εκδοση (32 ή 64bit) του browser. Απλα ο φιλος μας μιλαει για κατι που δεν γνωριζει)
Εδω πια ολοι οι καινουριοι υπολογιστες ερχονται με windows 64bit πια.

Πχ το προβλημα με τον περιορισμο στην μνημη , υπαρχει πιο συχνα σε mac os x εφαρμογες, γιατι αυτες ειναι που συνηθως δεν ειναι 64bit.
Πχ το Photoshop ειναι πολυ πιο γρηγορο σε windows, ακριβως λογω οτι βλεπει περισσοτερη μνημη απο οτι σε mac os x :
http://arstechnica.com/apple/news/2008/10/adobe-cs4-review.ars/5

Οσο για αυτα που λεγονται για τους drivers, μην τρελαθουμε, το mac os x ειναι αυτο που εχει τα σοβαρα προβληματα με τους drivers.
Στο mac os x ειναι που αν θελεις να συνδεσεις μια καμερα, ενα tv tuner, εναν δορυφορικο δεκτη pci, μια εξωτερικη καρτα δικτυου πρεπει να εισαι τυχερος για να υπαρχουν drivers.
Στο pc υπαρχουν σχεδον για ολες τις συσκευες/περιφερειακα και οταν παιρνεις ετοιμο pc, τοτε για αυτα εχει φροντισει ο κατασκευαστης..

Οταν βαζεις κατι εξτρα ειναι το θεμα και εκει τα pc εχουν πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να αναγνωρισουν ενα περιφερειακο.

Οπως και να κανουμε, τα pc εχουν μεγαλυτερη διαρκεια ζωης αν παρουμε υποψην μας και τον παραγοντα κοστος.
Ενα τετραπυρηνο pc των 500 θα αντεξει πολυ περισσοτερο απο ενα mac mini των 700 .
Οπως πχ ενα διπυρηνο pc του 2005 κραταει ακομα σε σχεση με ενα αργο μονοπυρηνο mac του 2005.
Και στις επιχειρησεις που μετραει η αποδοση(-αντοχη στο χρονο)/τιμη οσο τιποτε αλλο, ειναι που επιλεγουν pc.
Οποτε καλο ειναι να ενημερωνομαστε πρωτα για κατι, πριν μιλησουμε για αυτο...

Για την απαραδεκτη εγγυηση ενος ετους και την πανακριβη επεκταση εγγυησης, δυστυχως η apple ειναι απο τις λιγες εταιριες που εχουν μεινει με μονο 1 χρονο εγγυηση σε ΟΛΑ σχεδον τα προιοντα της. (Ακομα και στις οθονες της, οπου ολοι σχεδον δινουν 3 χρονια.)
Οι περισσοτερες εχουν 2 και πανω και αν δεν εχουν , εχουν πολυ πιο φθηνη επεκταση εγγυησης.

Μην μπερδευεσαι λοιπον και ενημερωσου πρωτα σωστα! ;)

Last edited:
Απο που το συμπεραινεις εσυ ολα αυτα ?
Ανηκεις μηπως στο development team της Adobe ?

Η adobe ειναι αποδεδειγμενα , κακιστη στην υποστηριξη της στα προγραμματα της , ακομη και στα Windows.
Eν ετη 2010 , δεν εχει ακομη βγαλει προγραμματα που κοστιζουν χιλιαδες ευρω (και τα εχω ολα αυθεντικα) 64bit υποστηριξη... αποδεδειγμενα αυτο.
Οι αντιστοιχες εφαρμογες της Apple , οπως η σουιτα Final cut studio , που επισης δουλευω χρονια, απο τη πρωτη στιγμη υποστηριζε 64bit και απεριοριση μνημη , καθως και ολους τους επεξεργαστες για rendering ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ !!!
Αν θες , επειδη εχω και τα 2 σε PC και MAC στημενα και στη δουλεια μου, μπορεις να ερθεις να τα δεις με τα ματια σου...
Οσον αφορα τους drivers, πως περιμενεις να βρεις κατι που δεν υπαρχει ?
Μας λες αρλουμπες για καρτες δορυφορικες κλπ... οταν οι ιδιες οι εταιρειες δεν βγαζουν drivers για mac , kai φταει η Apple γι αυτο?
Εχω αγορασει thn Terratec Hybrid s και την βρηκε με τη μια, δεν χρειαστηκε να κανω απολυτως τιποτα (επειδη φροντισε η εταιρεια γι αυτο)

Και που ειδες εσυ να πουλανε μηχανηματα στο πολυ κοσμο με win 64bit ....?

Last edited:
Και κατι ακομη... στη δουλεια μου χρησιμοποιω και τα 2 λειτουργικα, αναγκαστικα, και οτι λεω ειναι απορεια της χρησης εδω και 20 χρονια ΠΑΝΩ στη ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ και οχι αναφορες απο διαφορα site kai δηθεν κατευθυνομενα reviews.
Αρα , εχω αποψη τεκμηριωμενη και οποιος θελει μπορει να ερθει να τα δει ζωντανα και να σχηματισει μονος του αποψη.
Δεν ειναι τυχαιο, που ΟΛΟΙ οι συναδελφοι και φιλοι μου, εχουν αρχισει να γυριζουν σε Mac για να εχουν το κεφαλι τους ησυχο .

Γιαννη, οσον αφορα το flash gpu acceleration και την adobe, ειναι κατι που ειπε η ιδια η adobe. Ψαξε, ενημερωσου και θα το βρεις.(σου γραφω απο iphone,οποτε ειναι δυσκολο το ψαξιμο)

Για αλλα προγραμματα της adobe(μην μας πεις οτι ειναι κακο προγραμμα το photoshop), εχει βγαλει ηδη για πολλα σε windows 64bit εκδοσεις. Κατι που φαινεται κ παλι δεν ειχες ενημερωθει, γιατι τοτε θα ηξερες πχ οτι τοphotoshop ειναι πιο γρηγορο σε win επειδη βλεπει ολη την μνημη.

Τα περι εγγυησεως δεν χρειαζονται περισσοτερη εξηγηση. Αν δεν τα βλεπεις/παραδεχεσαι, τοτε χανουν αξια και τα υπολοιπα που λες.

Ενημερωσου λοιπον για κατι πριν μιλησεις για αυτο!

Λοιπον,
Ωραια τα ειπατε ολοι, σας διαβασα κλπ κλπ κλπ...

Θα σας πω εγω λοιπον σαν πλεον αρμοδιος τι, πως και γιατι. :D

1. Θελω ενα μηχανακι που να ειναι μουρατο. Παιρνω mac
2. Θελω ενα μηχανακι φτηνο και καλο. Παιρνω pc
3. Μπορω να βρω τα χρηματα, θελω κατι πολυ καλο, και να μην μου δημιουργει προβληματα. Α! δεν ξερω απο "κομπιουτερς" πολλα πραγματα. Παιρνω mac.
4. Βασικα το θελω για χρηση htpc. Παιρνω pc.
5. Home use, you know: Ιντερνετ, κανα κειμενογραφο, καμια φωτοεπεξεργασια, λιγο χαβαλε, κανα βιντεακι. Ναι, μου αρεσει η φατσα του mac. Παιρνω mac
6. Home use, you know: Ιντερνετ, κανα κειμενογραφο, καμια φωτοεπεξεργασια, λιγο χαβαλε, κανα βιντεακι. Ναι, ΔΕΝ μου αρεσει η φατσα του mac. Παιρνω πισι.
7. παιζω πολλα παιχνιδια, και τρελλαινομαι σου λεω να εχω τιγκα στο μηχανακι μου πολλα προγραμματα που να τα κατεβαζω δωρεαν ή τζαμπε. Παιρνω pc.

Προσωπικως, εχω ενα imac 24αρι, και ενα macbook pro 15,4.
Ανοικω στην παρακατω κατηγορια:

(8) Γουσταρω κατι κομσο, να πουλαω μουρη στον Μπαμπη, να εχει "εξυπνα" προγραμματα, και να χαιρομαι να το χρησιμοποιω. :D