Συζητηση περι του φαινομενου Rainbow

Απάντηση: DLP ή LCD ?

Βασίλης Σωκρατίδης said:
Κωστα, το να πετας μια δικη σου θεωρια γεματη αλληγοριες και μετα να βαριεσαι να τεκμηριωσεις, ειναι χειροτερο απο μια αποψη που να ειναι λαθος αλλα τεκμηριωμενη οσο το δυνατον καλυτερα.

Με μισολογα και θολουρες δεν γινεται δουλεια..

Βασιλη,τσαμπα χαλας την ζαχαρενια σου φιλε....;)
Δεν υπαρχουν μισολογα και θολουρες πουθενα......
ΕΙΠΑ:
Το rainbow εχει να κανει με τον τροχο και το κοντραστ......
Δεν εχει να κανει με την οθονη.......

Εαν αυτο ειναι μισολογα και θολουρα.....τοτε τι να πω.!!!!!!!!!

Για να το λεω,υπαρχει καποιος λογος.......
Το ποιος ειναι ο λογος ειναι μεγαλη ιστορια και δεν εχω την διαθεση να πω και να εξηγησω για διαφορους λογους....
Σημασια εχει οτι μιλαω συγκεκριμενα.....:music-smiley-005:

Τακης Σωτηροπουλος said:
Κωστα, σε ΑΥΤΟ το forum, οταν καποιος εκφραζει μια αποψη διαφορετικη απο την κρατούσα, φροντιζει να ενημερώνει τους συνφορουμίτες του για ποιο λόγο πιστευει ο,τι πιστευει, παραθετοντας τουλαχιστον ενα επιχειρημα...
Το να πεταμε μια "κοτσανα" και μετα να λεμε ψαξε βρες αν εχω δικιο, δεν νομιζω οτι προωθει την κουβεντα...
Α, και παροτι ασχολεισαι "ελαφρος" με το αθλημα, οι αποψεις σου ειναι πιο απολυτες και απο πραγματικους guru της εικονας.....

Στο forum ΑΥΤΟ Τακη μπορει και γραφει ο καθε ενας την αποψη του οπως πιστευει και θεωρει σωστο......και δεν ειναι αναγκαζμενος να δινει επειχηρηματα......

"Κοτσανες"πετανε ολοι,εκτος απο ΕΣΕΝΑ φυσικα :flipout:

Και οντως ασχολουμαι ελαφρος εως καθολου με το αθλημα και οι αποψεις μου ειναι απολυτες εδω και χρονια......
Οταν εσυ ξεκιναγες την βιντεοπροβολη σου ελεγα εδω μεσα να μην κανεις ρυθμιση φωτεινοτητας με βαση το δισκακι του χαι τεκ γιατι ειναι λαθος.....
Μπορει να μην το θυμασε βεβαια........;)
Για να το ελεγα τοτε(που δεν υπηρχαν δισκακια αναφορας)φαντασου τι εβλεπα......:eek:

:fahne90: :fahne90: :fahne90: -bye- -bye-

Last edited:

kostas kefalas said:
Πιστευω οτι το Rainbow δεν εχει καμια σχεση με οθονες και φωτεινοτητες.....
Εχει να κανει μονο με τον τροχο και το κοντραστ.....
Με σωστη ρυθμιση του προβολεα το Rainbow γινεται ελαχιστο στους προβληματικους προβολεις ......:fahne90:

Βλεπω Κωστα μου, οτι "ξεχνας" και τι γραφεις μια σελιδα πριν...
Επετρεψε μου λοιπον να "ξεχνω" τις υποτιθεμενες συμβουλες σου 5 χρονια πριν περι δισκου hiTech (που φυσικα ποτε δεν χρησιμοποιησα διοτι ειναι αλλαν νταλον)..
Σε καθε περιπτωση ομως δεν καταλαβαινω τι σχεση εχει αυτο με την κουβεντα περι rainbow και την αδυναμια σου να μας εξηγησεις επιτελους γιατι "το Rainbow δεν εχει καμια σχεση με οθονες και φωτεινοτητες....."....

:slapface: :flipout: :twoguns: Κωστα, δεν χαλάω καμια ζαχαρενια...εχω πολυ σοβαροτερα πραματα στο μυαλο μου

Ομως, αυτο που λες πρεπει να το τεκμηριωνεις...:grandpa:

Π.χ.Γιατι εχει να κανει με τον τροχο και το κοντραστ??????? Εξηγησε το θεε της εικονας σε εμας τους αδαεις και κοινους θνητους να το καταλαβουμε....-bye- :twoguns: :damnyou:

Αν δεν τεκμηριωνεις τις αποψεις σου , καλυτερα να μην τις γραφεις, πιανεις πολυτιμο χωρο απο αλλους που ειναι προθυμοι να το κανουν...:damnyou: :award: -bye-

Last edited:

Το θέμα άρχισε και γίνεται "θερμό".
Ελπίζω να μην γίνει "της Πόπης"
Ηρεμήστε λίγο.
Πάντως όταν πριν 4 χρόνια περίπου είχα κατεβεί Αθήνα για να ρυθμίσω τον πρώτο μου Επσον TW200 στον χώρο της Laserland τότε, με τον Βαγγέλη Λάμπρου, ο Κώστας Κεφαλάς είχε έρθει εκεί και παρατηρούσε. Πήγαινε από δω, πήγαινε από κει, αθόρυβα, χωρίς να λέει τίποτα, μια από κοντά, μια από μακρυά και τελικά έβλεπε διάφορα που εγώ δεν εντόπιζα, μιλούσε με τον Βαγγέλη και προχωρούσε η ρύθμιση. Δεν ξέρω τι έλεγαν και επειδή δεν τον ήξερα τι μέρος του λόγου είναι (ο Κώστας) μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που παρατηρούσε.
Όταν τελειώσαμε είπε ο κώστας "τώρα παίζει γ@μάτα"
Κατά τη γνώμη μου ο Κώστας ξέρει πολλά αλλά δεν μπορεί να τα γράψει όπως πρέπει.
Μην πυροβολείτε λοιπόν τον πιανίστα. Είπα τη γνώμη μου.

Re: DLP ή LCD ?

Εγώ να συμπληρώσω να μην μετατρέπετε το θέμα σε προσωπική αντιπαράθεση. Ας αφήσουμε τον Μανώλη ή άλλα μελη να πουν την γνώμη τους..

Βασίλης Σωκρατίδης said:
:slapface: :flipout: :twoguns: Κωστα, δεν χαλάω καμια ζαχαρενια...εχω πολυ σοβαροτερα πραματα στο μυαλο μου

Ομως, αυτο που λες πρεπει να το τεκμηριωνεις...:grandpa:

Και εγω Βασιλη επειδη δεν εχω χρονο να ασχολουμαι με αυτα,διατυπωνω ακριβως το προβλημα και οποιος μπορει να καταλαβει καταλαβε......
Δεν χρειαζεται να το τεκμηριωσω.....

Τακης Σωτηροπουλος said:
Κωστα, σε ΑΥΤΟ το forum, οταν καποιος εκφραζει μια αποψη διαφορετικη απο την κρατούσα, φροντιζει να ενημερώνει τους συνφορουμίτες του για ποιο λόγο πιστευει ο,τι πιστευει, παραθετοντας τουλαχιστον ενα επιχειρημα...

Μαλλον Τακη διαβασες μονο το δικο μου μηνυμα...!!!!!!!!!
Του Χρηστου και του Μητς οχι.....
Ειχαν και αυτοι την ιδια αποψη με εμενα......
Αρα δεν υπαρχει κρατουσα αποψη.....:flipout:
Νομιζω οτι μπορουν να απαντησουν οι αλλοι στο γιατι αν εχουν χρονο και θελουν...;)

Εγω ειμουν ξεκαθαρος και ωραιος...;)

Οσο για το .....Επετρεψε μου λοιπον να "ξεχνω" τις υποτιθεμενες συμβουλες σου 5 χρονια πριν περι δισκου hiTech (που φυσικα ποτε δεν χρησιμοποιησα διοτι ειναι αλλαν νταλον)....
Εγω επειδη θυμαμε παρα πολυ καλα καποιες περιπτωσεις δεν λανθανω σε αυτο που λεω....στο τελος βρηκες την υγεια σου με τα ΤΗΧ..;):flipout:

Μιχαλη και Στρατο δεν υπαρχει αντιπαραθεση.....
Συζητηση κανουμε.....
Αλιμονο τωρα.....!!!!!!
Ο Τακης απλως θελει να περασει κατι....τι.???? δεν ξερω..!!!!!!

Μιχαλη τοτε στην Laserland τα πραγματα ηταν τραγικα..!!!!!!
Τι μου το θυμησες....!!!!!!
Δεν θα μπορουσα ποτε να πω κακο μπροστα σε επαγγελματια,οτι αυτο που κανεις ειναι λαθος για τους Χ η Ψ λογους....
Σορυ που δεν σου ειπα τιποτα αλλα.......
Ξερεις ποσο δυσκολη ειναι η θεση μου..?

Κώστα πιστεύω ότι καταλαβαίνεις ότι δεν χρειάζεται να ξύνεις πληγές έτσι ;
και δεν έχει νόημα στην τελική η όλη αντιπαράθεση.

Δεν τρέχει τίποτα για μένα. Δεν υπάρχει παρεξήγηση από κανέναν. Αλοίμονο.
Εγώ είμαι φίλος και με άτομα που "μάλωσα" μαζί τους δικτυακά. Κι όμως βρεθήκαμε και τα είπαμε μια χαρά.

Κωστα δεν εχω νοημα να περασω "κατι" αλλο εκτος του οτι, καθε ενας απο εμας εδω μεσα και ειδικα στην κατηγορια αυτη, καλο ειναι οταν εκφερει μια διαφορετικη αποψη, να την τεκμηριωνει για να καταλαβαινουμε και οι υπολοιποι τι εννοει και αν εχει ή οχι δικαιο.
Κατι που, λυπαμαι που το λεω, δεν το κανεις ποτε.....

Στρατο, φυσικα δεν τιθεται θεμα προσωπικης αντιπαραθεσης με τον Κεφαλα..Το ιδιο θα επισημανα και σε οποιονδηποτε αλλο διατυπωνε τετοιες αποψεις με απολυτο τροπο, χωρις να τις αιτιολογει και , ακομα χειροτερα, "διανθιζοντας" τα με υπεροπτικες σποντες του στυλ:

kostas kefalas said:
Μπραβο Χρησταρα.... χαιρομε ιδιαιτερα οπως βλεπεις το θεμα...να το ξερεις....
Οι αλλοι ειναι ακομα πολυ πισω......

Last edited:

Και για να εξηγησω τους κινδυνους που προκυπτουν απο διαδικτυακη συμπεριφορα τυπου Κεφαλα, ενα απλο παραδειγμα:
Εστω οτι ενας φιλος που μας διαβαζει, βλεπει το ποστ του Κεφαλα που ισχυριζεται οτι η φωτεινοτητα ΔΕΝ παιζει ρολο στο rainbow χωρις καμια αιτολογια γιατι συμβαινει αυτο...
Εστω οτι κανεις μας δεν παρεμβαινει να αναφερει το ανακριβες του ισχυρισμου αυτου...(" Ελα μωρε, ο Κεφαλας ειναι...")
Τι γινεται αν ο φιλος μας ψωνισει εναν υπερλαμπρο 2.000 lumens 1chip DLP και ανακαλυψει πως ειναι ευαισθητος στο φαινομενο και πως παρα την ρυθμιση απο τον κ. Καστρουνη, εχει τρελαθει στα rainbow?
Τι θα κανει, θα στειλει το τιμολογιο στον Κεφαλα?
Επειδη λοιπον εδω μεσα μας διαβαζουν και ανθρωποι που δεν ειναι τοσο σχετικοι (ακομα) με το σπορ, καλο ειναι να λεμε οτι πιστεουμε, σωστο ή λαθος, αλλα να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ τις αποψεις μας ετσι ωστε οι αναγνωστες να μπορουν να βγαλουν το δικο τους συμπερασμα...

Το φαινόμενο αυτό όπως εξήγησα και ποιο πάνω οφείλεται στον χρωματικό τροχό και στην ταχύτητα περιστροφής του.

Όσο αφορά τον ρόλο της φωτεινότητας στο όλο θέμα θα πω ότι σημαντικότερο ρόλο παίζει το συνολικό contrast μιας συσκευής και όχι μόνο το πόσο φωτεινή είναι. Σε προηγούμενο post ανάφερα «γίνεται ποιο συχνά αντιληπτό όταν τα προβαλλόμενα αντικείμενα είναι φωτεινά ενώ το περιβάλλον που τα πλαισιώνει είναι ποιο σκούρο έως πολύ σκούρο σε σχέση με αυτά». Άρα σε μια συσκευή με καλό μαύρο και φωτεινό λευκό θα βλέπουμε περισσότερο rainbow παρά σε μια συσκευή με την ίδια θεωρητικά φωτεινότητα και χειρότερο μαύρο. Άρα το συνολικό contrast του προβολικού μας συμβάλει σημαντικά σε αυτό το φαινόμενο.

Τώρα για το θέμα της οθόνης και κατά πόσο αυτή συμβάλει ή όχι δεν μπορώ να απαντήσω τεκμηριωμένα αλλά ας μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση.

Η γενεσιουργός αιτία αυτού του φαινόμενου είναι οι δυο προαναφερόμενοι λόγοι. Άρα το πρόβλημα δημιουργείται κατά την προβολή και όχι κατά την ανάκλαση της εικόνας από την οθόνη. Έχοντας αυτή την θεωρητική προσέγγιση θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η οθόνη δεν παίζει ρόλο (και εάν ναι σε πολύ μικρό βαθμό).

Άλλη μία πολύ απλοϊκή έως παιδική προσέγγιση. Στις παλαιές τηλεοράσεις που έπαιζαν στα 50 Hz το τρεμόπαιγμα της εικόνας ήταν εμφανές είτε ήταν καθαρή η οθόνη μας (υψηλή φωτεινότητα ) είτε ήταν βρώμικη και μαυρισμένη (χαμηλή φωτεινότητα). Το πρόβλημα είναι το κατά πόσο αντιληπτό γίνεται αυτό από το οπτικό νευρικό μας σύστημα.

kostas kefalas said:
Και εγω Βασιλη επειδη δεν εχω χρονο να ασχολουμαι με αυτα,διατυπωνω ακριβως το προβλημα και οποιος μπορει να καταλαβει καταλαβε......
Δεν χρειαζεται να το τεκμηριωσω.....

Εγω λοιπον λεω οτι το Rainbow effect ειναι θεμα διασταυρωσης των νευρωνων του αριστερου ματιου με αυτα του δεξιου, σε συναρτηση της εξαρσης των μοριων του αριστερου λοβου τα οποια οταν βλεπουν πολυ φως διογκονωνται.

Και επειδη δεν εχω χρονο να ασχολουμαι με αυτα, οποιος καταλαβε καταλαβε, εγω διετυπωσα το προβλημα , και αντε τραβατε να το βρειτε τι εννοω.

Και στο κατω κατω της γραφης, ας ξερατε οσα ξερω εγω για να καταλαβετε τι λεω, και μετα να συμφωνησετε η να διαφωνησετε μαζι μου.

Εγω μιλαω μονο σε εξπερ της εικονας και οχι σε μελη που γνωριζουν λιγα πραματακια....

Αντε, μη μου ζαλιζετε τον ερωτα...:grandpa:

Αν και το φαινόμενο που περιγράφει ο Κώστας δεν ειναι φαινομενο, αλλα ουσιαστικά η αιτια, οποτε και ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ, δεν καταλαβαινω για ποιο λογο επιτιθεστε και μαλιστα με ασχημο κατεμε τροπο.
Αλλο αιτιολόγησε την αιτιολογια σου και αλλο "δεν το πιασα........?"

Τακη γνωριζεις πολυ καλα οτι ασχολούμαι λικαγι με το αθλημα ,και για αρκετο καιρο ημουν κι εγω διαχειρηστης στην εν λογω κατηγορια μαζι με τον Μανωλη Καστρουνη και τον Κωστα Παπαγεωργιου.
Κι εκεινη την περιοδο και παλαιοτερα, ξερεις οτι ο Κωστας, εγραφε 5 πραγματα ισως και 10.
Δεν ηταν λιγες οι φορες που καποιοι τον "αποπαίρναμε" ας πουμε, και βαζω και τον εαυτο μου μεσα, για τον τροπο που εγραφε. Αργοτερα ομως , και αποκτοντας μεγαλυτερη εμπειρια, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ, καταλαβα οτι πολλα απο αυτα τα οποια παρεθετε, εστω και με αυτον τον τροπο, ειχε δικιο.Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι τωρα γραφει καλα -bye- :flipout: .....

Επισης, θα μου επιτρεψεις να διαφωνήσω με την εξηγηση που δινεις στο ποστ 114 σου, περι "συμπεριφορας Κεφαλα".
Σαν αιτιολογια της επιθεσης σου , ( γιατι σαν επιθεση φαινεται , κι οχι σαν κατι αλλο-εκτος αν το πηρα κι εγω λαθος ) ειναι τελειως εκτος απο τα δεδομενα ενος φορουμ , τουλαχιστον κατα την εννοια που το ειχα και το εχω στο κεφαλι μου. Ενα φορουμ δεν ειναι σε καμμια περιπτωση οδηγος αγορας. Ποσο μαλλον δε , να ζητησει ο καθενας που γραφει 1,2 και 3 ποστ και ρωταει τι προβολεα να αγορασει . Ε δεν νομιζω να μας στειλει και τα τιμολογια , εαν η γνωμη μας δεν τον ικανοποιησε τελικα. Μην ξεχνας , οτι ΠΑΝΤΑ λεγαμε και λεμε, δειτε μονοι σας πριν αγορασετε.

Στη συνεχεια της σκεψης μου αυτης , θα ελεγα οτι μονοφραστικα σχολια "τυπου Κεφαλα", σε βαζουν αρχικα σε σκεψεις και στη συνεχεια σε δοκιμες.
Στην πραξη δηλαδη . Κατι που απεχει πολλες φορες απο τη θεωρια. Και οταν λεω πραξη εννοω δοκιμες απο μονοι μας στο σπιτι , σκεφτομενοι πως θα διαπιστωσουμε τις δικες μας συμφωνιες και διαφωνιες.
Καλες ειναι οι θεωριες αλλα αν τις πιστοποιουσαμε απο μονοι μας ,δεν θα ηταν καλυτερα ?

Στο θεμα μας τωρα, θα ξανασυμφωνησω ,αυτή την φορα με τον Μανωλη , και το μονο που θελω να προσθεσω είναι το εξης.
Η οθονη μας δεν μπορει να προσθεσει contrast στην εικονα που προβαλει ο προβολέας μας. Είναι εξωτερικο "τρυκ" ας πουμε για να την "δυναμωσουμε". Προσωπικα το κατατασω στην ιδια κατηγορια με την αυτοματη ιριδα , που πολλες φορες δινει την ψευδαισθηση του κοντραστ κι αυτή , παρολο που δεν επιννοηθηκε πιστευω γιαυτο τον σκοπο.

Τωρα οσον αφορα τον τιτλο του θεματος.......οταν οι lcd αποκτησουν το CONTRAST των DLP, ειναι σιγουρο οτι θα πρεπει να τους ψαξουμε καλα -bye-

kostas kefalas said:
Πιστευω οτι το Rainbow δεν εχει καμια σχεση με οθονες και φωτεινοτητες.....
Εχει να κανει μονο με τον τροχο και το κοντραστ.....
Με σωστη ρυθμιση του προβολεα το Rainbow γινεται ελαχιστο στους προβληματικους προβολεις ......:fahne90:

θα προσθεσω οτι δεν κανει μονο αυτο, βελτιωνει και το motion dithering !!

kostas kefalas said:
Τακη δεν εχω χρονο για τετοια.....-bye-
Ας σου πει ο Χρηστος και ο ΜΗΤΣ που συμφωνουν.....;)
.............

μου αρεσε πολυ ο συσχετισμος σου βρε ..........-bye- :flipout:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ said:
....................

Τώρα για το θέμα της οθόνης και κατά πόσο αυτή συμβάλει ή όχι δεν μπορώ να απαντήσω τεκμηριωμένα αλλά ας μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ απλοϊκή προσέγγιση.

Η γενεσιουργός αιτία αυτού του φαινόμενου είναι οι δυο προαναφερόμενοι λόγοι. Άρα το πρόβλημα δημιουργείται κατά την προβολή και όχι κατά την ανάκλαση της εικόνας από την οθόνη. Έχοντας αυτή την θεωρητική προσέγγιση θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η οθόνη δεν παίζει ρόλο (και εάν ναι σε πολύ μικρό βαθμό).

.....................

.......και να το παω και λιγο παραπερα. Ο μικρος βαθμος που λεει ο Μανωλης εχει να κανει με το κατα ποσο αντιλαμβανομαστε το φαινομενο εμεις οι ιδιοι, οχι με την υπαρξη του.

[quote=Browser]Αν και το φαινόμενο που περιγράφει ο Κώστας δεν ειναι φαινομενο, αλλα ουσιαστικά η αιτια, οποτε και ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ, δεν καταλαβαινω για ποιο λογο επιτιθεστε και μαλιστα με ασχημο κατεμε τροπο.
Αλλο αιτιολόγησε την αιτιολογια σου και αλλο "δεν το πιασα........?"

[/quote]

Χρηστο μου, με συγχωρεις αλλα αν καποιος επιτιθεται στην προκειμενη περιπτωση ειναι ο Κεφαλας και κανεις αλλος με απαξιωτικα σχολια του στϋλ: " Οι αλλοι ειναι ακομα πολυ πισω..." και δεν ειναι δυστυχως η πρωτη φορά....

Σχετικα με τα περι λειτουργίας του φορουμ, σε καμια περίπτωση δεν ειναι οδηγος αγορας, απλα οταν εδω μέσα λέγονται αναιτιολόγητα ανακρίβειες και μενουν αναπαντητες, μπορουν να οδηγησουν πολλους απο εμας σε λαθος συμπεράσματα.
Φυσικα και πρεπει ολοι να βλεπουν ενα προβολεα πριν τον αγορασουν, πλην ομως δεν εχουν ολοι αυτη την δυνατότητα ενω οι περισσοτεροι δεν μπορουν να δουν τον υποψηφιο προβολεα περισσότερο απο 10 λεπτα στα demo rooms (οπου υπαρχουν) χρονος που φυσικα δεν αρκει για να καταλαβεις αν ο συγκεκριμενος προβολεας σου προκαλει ή οχι ζαλαδες απο rainbow..
Σε αυτο το πλαίσιο εκανα την επισήμανση η οποια φυσικά δεν εχει κανενα σκοπο επιθεσης σε κανενα.
Αυτο που εγώ θα επιθυμουσα ως διαχειριστής απο τα μέλη, ειναι αυτο που κανεις εσυ: Να εκφράζεις την αποψη σου χωρις να βαριέσαι να επιχειρηματολογήσεις και χωρις να πετας "Θεσφατα" και μετα να μας λες "να πατε να το δειτε μονοί σας αν ισχυει".
Επι της ουσιας, σχετικα με το θεμα του rainbow εχω διαβασει πολλα σχολια "παθοντων" εδω μεσα και στο εξωτερικο, οι οποιοι αναφερουν οτι τους ειναι πολυ πιο εντονο οταν ο προβολεας εχει πολυ φως κατι το οποιο καταλαβαίνω δεχεται εμμεσα και ο Μανωλης.
Σιγουρα σε μαυροασπρες σκηνες φανταζομαι το φαινομενο ειναι ανυποφορο, λογω και του υψηλου κοντραστ που αναφερει σωστα ο Μανωλης.
Σχετικα με τις οθονες, παλι απο οτι εχω διαβασει διοτι δεν βλεπω (ευτυχως..) καθολου rainbow, ισχυει το ιδιο πραγμα καθοτι, οταν επιλεγεις οθονη με υψηλο gain πχ 1, 5, τα ακολουθα συμβαινουν:
1) Εχεις 50% περισσότερο φως απο μια οθονη με κερδος 1.0
2) Η γωνια θεασης ειναι περιορισμενη στο κεντρο της οθονης οποτε, αυτος που κάθεται στην κεντρική θεση λαμβανει ολη τη φωτεινότητα του προβολικου η οποια μειωνεται οσο πιο πλαγια σε σχεση με τον κεντρικο αξονα καθόμαστε.
3) Εχω διαβασει οτι σε μια high gain screen τα τρια χρωματα (κοκκινο, μπλε, πρασινο) δεν ανακλώνται ισομερως , δημιουργώντας color shifts στην εικόνα με αποτελεσμα η χρωματικη ισορροπία της εικόνα να δειχνει διαφορετικα σε καθε θεατη αναλογα με την θεση που καθεται
4) Στις high Gain οθονες ειναι εμφανες το hot-spotting (φαντάζομαι ολοι το γνωριζουμε)

Ολα αυτα, με κανουν να πιθανολογώ οτι μια οθονη με υψηλο gain μπορει χειροτερεύσει την εμφανιση του φαινομενου rainbow στους ανθρωπους με ευαισθησία σε αυτο και γι´αυτο καλο ειναι να προτιμούν οθονες με gain 1.0.

Εγω θα το ξεχωριζα σε δυο κομματια Τακη.

Το πρωτο κομματι εχει να κανει με το αν το φαινομενο αυτο προκαλειται η βελτιωνεται απο αυτο καθεαυτο το προβολικο μεσο.
Και αυτο ειναι πιστευω οτι σχολιαζει ο Κωστας οτι βελτιωνεται και συμφωνω.
Σαφως και προκαλειται απο τον τροχο και σαφως ειναι χειροτερο οταν ο προβολεας ειναι αρυθμιστος.
Εξηγουμαι οτι τα "σαφως" και η βεβαιοτητα μου, εχει να κανει με αυτα που βλεπω εγω και εκφραζουν εμενα. ( για να μην γινονται παρεξηγησεις ).

Το δευτερο κομματι εχει να κανει με το αν και εφοσον το φαινομενο υφιστατε, ποιοι ειναι οι παραγοντες εκεινοι που το κανουν ποιο "φανερο".
Εξου και οι ασπρομαυρες ταινιες που αναφερατε.
Κανε το εξης πειραμα.
Τον προβολεα σου τον εχεις καλιμπραρει.
Βαλε το Sin City, που ειναι και πολυ καλο transfer και δες το με τις default τιμες του προβολεα σου, εχοντας μονο ρυθμισει brightness contrast.
Σταμπαρισε μια σκηνη και προσεξε την καλα. Θα χρειαστει προσοχη, διοτι μιας και δεν βλεπεις rainbow , οπως κι εγω,ειναι δυσκολο.
Μετα επανεφερε τις ρυθμισεις του προβολεα σε αυτες του καλιμπραρισματος και ξαναδες το.
Ειμαι σιγουρος οτι θα καταλαβεις τη διαφορα.

Αυτο ειναι ουσιαστικα αυτο που λεει ο Κωστας , και κατα την γνωμη μου ειναι σωστο.

Τα υπολοιπα , περι οθονων gain κτλ, εχουν υποσταση, αλλα ειναι εξωγενεις παραγοντες που υποβοηθουν το φαινομενο, αλλα δεν το παραγουν .

Οσον αφορα τωρα τις οθονες με το υψηλο gain , προσωπικα με ενοχλουν πολυ.
Ειδα ομως στην εκθεση και στο περιπτερο της sharp και στην Texas Instruments, τους προβολεις τους να παιζουν σε high gain οθονες , και μαλιστα γκρι, και θα σου πω δυο πραγματα.
Πρωτον, αναθεωρησα το γεγονος οτι ολες οι high gain κρυσταλιζε οθονες εχουν hot spot, διοτι πολυ απλα αυτες που ειδα ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ.
Δευτερον, σε προβολεις με μεγαλη φωτεινοτητα, η γκρι οθονη εχει "θεμα".
Ασχετο με το παρον, απλα την εχω σοβαρα στο νου μου για τεστακι :music-smiley-005: .

Υ.Γ.

Ελπιζω να συνεχισει η κουβεντα σε σοβαρο επιπεδο. Ξερω οτι ολοι το θελουμε και σε ολους μας αρεσει.
Ας ξεκινησουμε λιγακι να κανουμε και μονοι μας δοκιμες , οσοι μπορουμε, σε οποιο επιπεδο και για ολα τα θεματα. Ειμαι σιγουρος οτι θα επανελθει το επικοδομιτικο κλιμα και τα σωστα και λιγοστα "εντιμα" συμπερασματα που ειναι ανυπαρκτα σε ολα τα κομματια της πληροφορησης. Αλλωστε μην ξεχναμε, εμεις πληρωνουμε, εμεις πρεπει να ξερουμε ΤΙ πηραμε !!!!!

Last edited:

Χρηστο, οπως εσυ, ετσι και εγω συμφωνω οτι για να ΜΗΝ δει καποιος rainbow χρειαζεται κατάρχην γρηγορο χρωματικο τροχο και σωστη χρωματικη ρυθμιση.
Η διαφωνια μου με τον Κωστα προηλθε απο την αποψη του οτι "οι οθονες και οι φωτεινοτητες δεν παιζουν ρολο".
Επειδη λοιπον το rainbow χειροτερευει ή εξαφανιζεται αναλογα και με τις συνθηκες θεασεις, θεωρω οτι η "υποβοηθηση" του φαινομενου αυτου απο το εντονο φως (ειτε απο τον προβολεα ειτε απο την οθονη) ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΕΙ τα πραγματα για τον παθοντα, αρα ΠΑΙΖΕΙ και μαλιστα μεγαλο ρολο στο αν θα δει rainbow εντονα, πολυ ή λιγο..
Εγω καταλαβα εξαρχης οτι συμφωνεις με τον Κωστα αναφορικα με το θεμα του ρολου της σωστης ρυθμισης του προβολεα για την εξαλειψη του φαινομενου (το οποιο και συμφωνω) και οχι για το θεμα της φωτεινοτητας. Κανω λαθος?

Last edited:

Τακη το θεμα της φωτεινοτητας δεν ειναι ετσι απλο.

Εαν ενας προβολεας ειναι πολυ φωτεινος και εχει πολυ καλο μαυρο , τοτε επηρεαζει κι αυτο το rainbow.

Πιστευω ομως οτι οτι ο Κωστας θεωρει , οτι ενας πολυ φωτεινος προβολεας, δεν θα εχει τοσο καλο μαυρο. Δηλαδη οσο φωτεινος ειναι τοσο χειροτερο μαυρο, οποτε η αναλογια κρατιεται. Ε τοτε δεν επηρεαζει.