Τα αυτιά μας ακούνε καλά;

Το πώς παίζουν τα μηχανήματα πέρα από τις ακουστικές συχνότητες εξαρτάται κατά πολύ το πως ακούγονται στις ακουστικές συχνότητες. Το πρόβλημα των ψηφιακών ήταν η πολύ μικρή συχνότητα δειγματοληψίας στα 44khz που όσο αυξάνει τόσο το καλύτερο. Λ.Σ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τα περί της εξάσκησης του αυτιού/εγκεφάλου στην ακουστική εκτίμηση ισχύουν αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η συνήθεια/γούστο/υποκειμενικότητα που πηγάζει από την ακρόαση του συστήματος μας και μας επηρεάζει από καθόλου μέχρι 100% (εξαρτάται από τον άνθρωπο) στην εκτίμηση άλλων συστημάτων.
To αυτί μας μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε με ζωντανές ακουστικές συναυλίες και αυτός ο ήχος να μας είναι η αναφορά μας. Τότε θα είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί ή θα ξέρουμε ακόμη καλύτερα το γιατί μας αρέσει ή όχι κάτι. Λ.Σ.

Έψαχνα το κατάλληλο νήμα για να ανεβάσω αυτό :

http://www.aes.org/events/137/papers/?ID=4058

P14-3 The Audibility of Typical Digital Audio Filters in a High-Fidelity Playback System—Helen M. Jackson, Meridian Audio Ltd. - Huntingdon, UK; Michael D. Capp, Meridian Audio Ltd. - Huntingdon, UK; J. Robert Stuart, Meridian Audio Ltd. - Huntingdon, UK

This paper describes listening tests investigating the audibility of various filters applied in high-resolution wideband digital playback systems. Discrimination between filtered and unfiltered signals was compared directly in the same subjects using a double-blind psychophysical test. Filter responses tested were representative of anti-alias filters used in A/D (analog-to-digital) converters or mastering processes. Further tests probed the audibility of 16-bit quantization with or without a rectangular dither. Results suggest that listeners are sensitive to the small signal alterations introduced by these filters and quantization. Two main conclusions are offered: first, there exist audible signals that cannot be encoded transparently by a standard CD; and second, an audio chain used for such experiments must be capable of high-fidelity reproduction.

Τι μας διδάσκει αυτό; Ότι η υψηλές αναλύσεις δεν είναι άνευ νοήματος. Εδώ και η σχετική συζήτηση στο computeraudiophile:

Meyer and Moran debunked by Meridian's Robert Stuart

Αναφορικά με τις υψηλές αναλύσεις σε σχέση και με το τι ακούμε, ένα καλό λινκ είναι και αυτό:

https://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

Εδώ το πάει ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι τα 24/192 ακούγονται έως και χειρότερα.

Να σημειωθεί ότι ο γράφων, δεν είναι κάποιος τυχαίος Blogger, αλλά ο δημιουργός του ogg.

Το ιδανικό είναι να κρίνουμε με βάση το live αλλά λίγοι το κάνουν, ξέρω πολλούς χομπίστες που έχουν σχεδόν μηδενική εμπειρία από live και πάρα πολλούς που συγκρίνουν ότι ακούσουν με το δικό τους σύστημα, γι' αυτό έγραψα "και μας επηρεάζει από καθόλου μέχρι 100%".
Τα 24/192 κλπ αφορούν μέρος της ηχητικής πληροφορίας που αναπαράγεται από μία συσκευή, μπορεί σε κάποιο άλλο σημείο η σχεδίαση/υλοποίηση να μην είναι η πρέπουσα οπότε είναι δυνατόν η συσκευή να ακούγεται χειρότερα από μία παλιότερη με πιο προσεγμένα στάδια.

live ακουνε ολοι

και ενα απλο περι ακοης

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

κι αλλο ενα

Last edited:
Δεν ακούμε μόνο με τα αφτιά αλλά και με το σώμα μας. Το αν ακούμε καλά ή όχι την μουσική μας, εξαρτάται από το πόσο έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας. Όσο νεώτεροι τόσο καλύτερη η ακοή ίσως για να μπορούμε να προστατευτούμε από πολύ μικροί. Ανήκουμε στο ζωικό βασίλειο. Η γήρανση της ακοής ξεκινά από τα νεανικά μας χρόνια. Πιστεύω να έχετε διαπιστώσει ότι μολονότι μεγαλώνουμε και έχουμε πτώση στις υψηλές συχνότητες (χειρότερη ακοή), παρά ταύτα ακούμε καλύτερα αν έχουμε εκπαιδεύσει τον εαυτό μας. Θυμάμαι κάποτε πριν πολλά χρόνια στην Αγγλία που είχα ακούσει τα Quad 57 δεν καταλάβαινα και πολλά και ας ήμουν κατά πολύ νεώτερος με καλύτερη ακοή. Το τι μπορώ και ακούω, πολύ μετά, αλλά και τώρα που είμαι 60άρης έχοντας εκπαιδεύσει τα αφτιά μου, δεν λέγεται. Και αυτό διαπιστωμένο για τεστ που κάνω με νεώτερους συνακροατές μου, όχι δηλαδή να φαντάζομαι ό,τι θέλω. Όσο και να μεγαλώνουμε και η ακοή μας χειροτρεύει πάντα μπορούμε να απολαμβάνουμε την μουσική μας. Φανταστείτε μαέστρους 80 ή 90 ετών με άποψη για την ηχογράφηση έργων που διευθύνουν ή και ηχολήπτες 60 ή 70 ετών!!! Πώς γίνεται και κάνουν εξαιρετικές δουλιές;; Λ.Σ.

To αυτί μας μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε με ζωντανές ακουστικές συναυλίες και αυτός ο ήχος να μας είναι η αναφορά μας. Τότε θα είμαστε περισσότερο αντικειμενικοί ή θα ξέρουμε ακόμη καλύτερα το γιατί μας αρέσει ή όχι κάτι. Λ.Σ.

Συμφωνώ με τον Λουκά και στα 2 posts.

Live music και ειδικά χωρίς μικρόφωνα και ηχεία εννοώ.

Το live ακουστικών οργάνων είναι η αναφορά μου και το κριτήριό μου. Τα μηχανήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Το live ακουστικών οργάνων μπορεί να αποτελέσει αναφορά για την αναπαραγωγή στο HiFi αναλογης και μόνο μουσικής από παρόμοια μουσικά σχήματα.

Σωστά, στην πραγματικότητα όμως πρώτα από όλα ακούμε με τα.. μάτια (η πρώτη εντύπωση που λένε), και κάποιοι ακούνε.. διαβάζοντας τα specs & τα reviews, όχι ότι δεν χρειάζεται, αλλά η ακρόαση είναι απαραίτητη.

Το live ακουστικών οργάνων μπορεί να αποτελέσει αναφορά για την αναπαραγωγή στο HiFi αναλογης και μόνο μουσικής από παρόμοια μουσικά σχήματα.

Kαθείς εφ' ω ετάχθη !
De gustibus et de coloribus non disputandum (est) -bye-

Live music και ειδικά χωρίς μικρόφωνα και ηχεία εννοώ.

οπως τα ρεμπετικα στις ταβερνες ,οι εκκλησιες, οι σχολικες χορωδιες , τα μουσικα φεστιβαλ ,κλπ?

Μ αλλα λογια ολοι εχουν ακουσει live χωρις μικροφωνα με τον ενα η τον αλλο τροπο .Αυτο ειναι ενας "μυθος" του "hi end " το δυσκολο ειναι να μην εχει ακουσει κανεις ,παρα μονο αν ειναι ερημιτης απο τη γεννηση του ..

και δηλαδη πως ακουμε τις υψηλες συχνοτητες με το σωμα χωρις αυτια ?

Live και από φιλαρμονική ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση. Ανατριχίλα! Δυναμικά στο ζενίθ. Μεγαλοπρέπεια! Τα μηχανήματα όταν κληθούν να αναπαράγουν το ίδιο μουσικό περιεχόμενο αποδεικνύονταοι ανεπαρκή.

Δε νομίζω να είναι κακό να ακούμε χορωδίες, ψαλμούς και οργανοπαίχτες ! Ειδικά αν είναι χαρισματικοί και virtuosi !

Παλιότερα είχα ρωτήσει πόσο προσομοιώνει το χ,ψ,ζ, σύστημα με x,y,z, φράγκα το live? Ένα 30-40% είναι καλά?

Μια χαϊεντάδικη ψυχή εδώ μέσα μου είχε απαντήσει: Πολλά έβαλες!!:smile:

Πάλι αυτό το κόλλημα με το live. Και όταν κάτι δεν μπορεί να παιχτεί live τι γίνεται;

Την τελευταία φορά που άκουσα live, δεν ήταν και τόσο καλό. Είχε αρκετό echo. Πολύ ανώτερη η στουντιακή βερσιόν που έχει μόνο βάθος (reverb).

Παλιότερα είχα ρωτήσει πόσο προσομοιώνει το χ,ψ,ζ, σύστημα με x,y,z, φράγκα το live? Ένα 30-40% είναι καλά?

Μια χαϊεντάδικη ψυχή εδώ μέσα μου είχε απαντήσει: Πολλά έβαλες!!:smile:

Αν το live το παίζουμε μόνοι μας,μετράει;:flipout:

Live και από φιλαρμονική ορχήστρα σε πλήρη σύνθεση. Ανατριχίλα! Δυναμικά στο ζενίθ. Μεγαλοπρέπεια! Τα μηχανήματα όταν κληθούν να αναπαράγουν το ίδιο μουσικό περιεχόμενο αποδεικνύονταοι ανεπαρκή.

Δε νομίζω να είναι κακό να ακούμε χορωδίες, ψαλμούς και οργανοπαίχτες ! Ειδικά αν είναι χαρισματικοί και virtuosi !

Αρα ολοι ειναι πιστοποιημενοι για Hi End ακροασεις !

Πάλι αυτό το κόλλημα με το live. Και όταν κάτι δεν μπορεί να παιχτεί live τι γίνεται;

Την τελευταία φορά που άκουσα live, δεν ήταν και τόσο καλό. Είχε αρκετό echo. Πολύ ανώτερη η στουντιακή βερσιόν που έχει μόνο βάθος (reverb).

σωστος !

Το πρόβλημα είναι σε εκείνους που ψάχνουν την αρία μουσική. Η μουσική είναι μουσική, είτε είναι live είτε όχι. Η δημιουργία είναι δημιουργία, όπως και να έχει.
Να ψάχνεις για φυσικότητες, κι αν είναι θερμοκηπίου ή χωραφιού, είναι εκτός της λογικής της μουσικής και της αναπαραγωγής της.

...όπως λέγαμε για τα αυτιά που είναι και το θέμα μας καλώς ή κακώς με αυτά ακούμε και με τον εγκέφαλο καταλαβαίνουμε τι ακούμε. Βοήθειες παίρνουμε από την ακουστική μνήμη και από τις γνώσεις που έχουμε. Τυχόν μειωμένη στο άνω άκρο των συχνοτήτων ακοή δεν είναι ικανή να μας εμποδίσει να κρίνουμε ένα σύστημα. Το βασικότερο όμως είναι να ακούμε για εμάς και όχι για τους άλλους, εξάλλου κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί τέλειος ακροατής.

Η συζήτηση έχει ξεφύγει λίγο, από το βασικό θέμα του νήματος που είναι "Αν ακούμε σωστά τη μουσική, όταν το όργανο αφτί δεν λειτουργεί 100% σωστά στο φάσμα, βάση ακουογράμματος"

Να πούμε λοιπόν ότι το αφτί δεν είναι μόνο του... Έχει και έναν θαυμαστό εγκέφαλο που επεξεργάζεται την πληροφορία.
Για μικρο-πτώσεις στην ικανότητα ακοής συγκεκριμένων συχνοτήτων από το αφτί να μη στεναχωριέστε. Ο εγκέφαλος κάνει την εξισορρόπηση που απαιτείται κ έτσι δε μειώνεται η ικανότητα του ακροατή να αντιληφθεί όλες τις συχνότητες κανονικά. Μια χαρά DSP έχουμε δηλαδή κ λειτουργεί by default!

Επειδή δε, είναι λίγο πολύπλοκο το θέμα ακοής, υπάρχει κ η αντίστροφη περίπτωση...
Το αφτί να μπορεί να ακούσει μια χαρά, αλλά ο εγκέφαλος να μην "αποκωδικοποιεί" το σήμα...
Για αυτές τις περιπτώσεις, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το site του Κέντρου Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας για να ενημερωθείτε σχετικά.
Εγώ το έχω βρει εξαιρετικά ενδιαφέρον... Βέβαια αφορά την ικανότητα αντίληψης του λόγου κ όχι της μουσικής, οπότε είναι ψιλο-off topic ως προς το αντικείμενο, on topic όμως, ως προς την απόδειξη της πολυπλοκότητας και της σοφίας της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.

"Το Κέντρο Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας ασχολείται με την παθολογία της ακρόασης, με άλλα λόγια με δυσλειτουργίες της ακουστικής επεξεργασίας και αποκωδικοποίησης σε άτομα με φυσιολογική ακοή. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ ακοής και ακρόασης. Η ακρόαση είναι η ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιεί την ακοή του εκούσια με εστίαση της προσοχής του και με στόχο τη βαθύτερη επικοινωνία. Η ακρόαση είναι, συνεπώς, μια υψηλότερου επιπέδου νοητική λειτουργία, η οποία υποδηλώνει την ικανότητα της ακουστικής αποκωδικοποίησης με στόχο την κατανόηση της ομιλίας του άλλου. Η ακρόαση είναι κάτι παραπάνω από την παθητική πρόσληψη του ήχου που είναι η ακοή. Ένα άτομο με φυσιολογική ακοή μπορεί να μην δύναται να ακροάται ενεργητικά, δηλαδή να αποκωδικοποιεί σε βάθος, ώστε ο άλλος να κατανοεί το βαθύτερο εννοιολογικό περιεχόμενο του λόγου."

Υπάρχουν και προγράμματα για μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς
"η αιτία που κάποιοι τραγουδιστές τραγουδούσαν παράφωνα ήταν επειδή είχαν ένα ακουστικό «σκότωμα» (χαντάκι) στις ακουστικές τους καμπύλες. Η απώλεια του εύρους των συχνοτήτων στο ακουόγραμμά τους είχε στενή σχέση με το εύρος των συχνοτήτων που δεν παρήγαγαν. Συμπέρανε, συνεπώς, από το 1947, πως «τραγουδάμε με το αυτί μας»."

Last edited: