Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Παρεμπιπτώντως, Το καινούριο μου παιχνίδι τον τελευταίο καιρό.

http://www.efergy.gr/index.php?id_product=79&controller=product&id_lang=7

52-large_default.jpg

Η εγκατάσταση πανεύκολη μέσα στον πίνακα με μια τσιμπήδα που πιάνεται στο καλώδιο της παροχής.

Πολύ χρήσιμο στο να εντοπιστούν συσκευές που ρουφάνε ρεύμα ακόμα και κλειστές, να βρεθούν τυχόν διαρροές, να δούμε την κατανάλωση των ηλεκτρικών σωμάτων, του θερμοσίφωνου κλπ.

Μου έδειξε αρκετά προβλήματα στις καταναλώσεις στο σπίτι, και ήδη τα έχω ελαχιστοποιήσει όλα. Έχει μείνει 24/7 μόνο ένα serverάκι, το ρούτερ και το ψυγείο. Συν ότι πλέον ξέρω τι καίει κάθε συσκευή μου και πόσο κάθε μέρα, ώστε να ξέρω τι μου γίνεται...

Αυτό που μού ριξε τα μαλλιά είναι ο αποκωδικοποιητής της TV που κλειστός τραβούσε ~25W και το ασύρματο τηλέφωνο που τραβούσε ~20W...

ΟΚ δε θα γίνουμε και αγχωτικοί να μαλώνουμε για να κλείνουμε φώτα κλπ, αλλά το να ξέρεις τι σου γίνεται είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

ef.PNG

Ψάχνομαι τώρα για παραπέρα αυτοματοποίηση. πχ στα χώλ, το φως να ανάβει με αισθητήρα. Ή στο pc μου όλα να αποσυνδέονται τις πρωινές ώρες που είμαι στη δουλειά. Ά και το laptop μου με το scanner και έναν εκτυπωτή τραβάει περίπου άλλα 20W κλειστά...

Σύνολο ~85x24x30/1000 δηλαδή περίπου 62KWh το μήνα ή 9 ευρώ το μήνα, μόνο και μόνο για κλειστές συσκευές... Και έκοψα και άλλα από λάμπες που ήταν μεγάλες χωρίς λόγο, συσκευές ξεχασμένες στην πρίζα και διάφορα άλλα. Να και η γρήγορη και άμεση απόσβεση της συσκευής μέσα σε λιγότερο από χρόνο :)

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Γιωργο ολα καλα και ολα συμφεροντα μεχρι στιγμης με τα Led.

Ειναι ομως ολα????

Διαβαζα ενα αρθρο το οποιο με εβαλε σε σκεψεις και δεν γνωριζω αν ειναι αληθινο.

Εγιναν λοιπον καποιες μελετες για την ακτινοβολια του και το ευρος φασματος του και εδειξαν οτι μονο καλο δεν ειναι για τα ματια μας.
Γνωριζει κατι καποιος περεταιρω για αυτο????

Έχω διαβάσει λίγη επιστημονική βιβλιογραφία. Ένα από τα θέματα με το LED είναι ότι η φωτεινή πηγή είναι πολύ μικρότερη σε μέγεθος, άρα για να βγάλει το ίδιο φως με μια μεγαλύτερη σημειακά αυξάνει πολύ η παραγωγή φωτός (με απλά λόγια). Για αυτό είναι καλό να υπάρχει κάλυμα στη λάμπα σαν διαχύτης, που έχουν πια οι περισσότερες.
Επίσης θέμα με το μπλε φως μάλλον υπάρχει, το αναγνωρίζουν ως θέμα αρκετοί επιστήμονες. Το αναγνωρίζουν ως θέμα που χρήζει διερεύνησης, όχι το αν είναι πράγματι μεγάλο πρόβλημα. Προφανώς ακόμη δεν υπάρχουν μακροχρόνια στοιχεία έκθεσης για να μπορέσουν να βγουν πραγματικά και αντικειμενικά αποτελέσματα.
Απλώς να θυμόμαστε ότι το θέμα με το μπλε φως υπάρχει και στους λαμπτήρες φθορισμού, όχι μόνο στα LED και συνεπώς σε όλες τις σημερινές λάμπες αν σκεφτούμε πως οι συμβατικές πυρακτώσεως σιγά σιγά θα αποσυρθούν.

Κοινώς για μένα πρέπει να ξέρουμε τι led επιλέγουμε και για ποια χρήση και πόσο ποιοτική είναι η υλοποίηση. Υπάρχουν led και με θερμό φως για παράδειγμα.
Λίγες δημοσιεύσεις για το θέμα (ίσως να μην έχετε πρόσβαση σε όλες λόγω δικαιωμάτων, αλλά μπορείτε να διαβάσετε την περίληψη σίγουρα).

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1350946211000267
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10807039.2012.702608#.Uw33MSjXCUk
http://www.cie.co.at/div2/meetings/LED Sympo 2001/Abstracts/David_Sliney.pdf

Το επόμενο είναι σίγουρα ελεύθερης πρόσβασης, αλλά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι γιατί είναι πληρωμένη η δημοσίευση από εταιρία οπτικών που πρακτικά προωθεί γυαλιά με ειδικό φίλτρο προστασίας, οπότε ίσως υπερεκτιμά το πρόβλημα για να πουλήσει, ίσως βέβαια και να παραείμαι καχύποπτος χωρίς λόγο.

http://www.crizalusa.com/SiteCollec...erature/Blue Light Roundtable_White Paper.pdf

Παρεμπιπτώντως, Το καινούριο μου παιχνίδι τον τελευταίο καιρό.

http://www.efergy.gr/index.php?id_product=79&controller=product&id_lang=7

52-large_default.jpg

Η εγκατάσταση πανεύκολη μέσα στον πίνακα με μια τσιμπήδα που πιάνεται στο καλώδιο της παροχής.

Πολύ χρήσιμο στο να εντοπιστούν συσκευές που ρουφάνε ρεύμα ακόμα και κλειστές, να βρεθούν τυχόν διαρροές, να δούμε την κατανάλωση των ηλεκτρικών σωμάτων, του θερμοσίφωνου κλπ.

Μου έδειξε αρκετά προβλήματα στις καταναλώσεις στο σπίτι, και ήδη τα έχω ελαχιστοποιήσει όλα. Έχει μείνει 24/7 μόνο ένα serverάκι, το ρούτερ και το ψυγείο. Συν ότι πλέον ξέρω τι καίει κάθε συσκευή μου και πόσο κάθε μέρα, ώστε να ξέρω τι μου γίνεται...

Αυτό που μού ριξε τα μαλλιά είναι ο αποκωδικοποιητής της TV που κλειστός τραβούσε ~25W και το ασύρματο τηλέφωνο που τραβούσε ~20W...

ΟΚ δε θα γίνουμε και αγχωτικοί να μαλώνουμε για να κλείνουμε φώτα κλπ, αλλά το να ξέρεις τι σου γίνεται είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

View attachment 101527

Ψάχνομαι τώρα για παραπέρα αυτοματοποίηση. πχ στα χώλ, το φως να ανάβει με αισθητήρα. Ή στο pc μου όλα να αποσυνδέονται τις πρωινές ώρες που είμαι στη δουλειά. Ά και το laptop μου με το scanner και έναν εκτυπωτή τραβάει περίπου άλλα 20W κλειστά...

Σύνολο ~85x24x30/1000 δηλαδή περίπου 62KWh το μήνα ή 9 ευρώ το μήνα, μόνο και μόνο για κλειστές συσκευές... Και έκοψα και άλλα από λάμπες που ήταν μεγάλες χωρίς λόγο, συσκευές ξεχασμένες στην πρίζα και διάφορα άλλα. Να και η γρήγορη και άμεση απόσβεση της συσκευής μέσα σε λιγότερο από χρόνο :)

Πολυ καλο δειχνει!

Μια ερωτηση:

Γραφει καπου στα χαρακτηριστικα του, "Το μόνο που χρειάζεστε είναι αυτό το σύστημα και μια μόνιμη σύνδεση internet για την μεταφορά των ενεργειακών σας δεδομένων στη πλατφόρμα διαχείρισης ενέργειας Engage.

Αν δεν ειναι "μονιμη", πχ εχει προβλημα το ρουτερ ή ο παροχος, "χανεις" την καταγραφη, ή απλα εκεινες τις στιγμες δεν μπορεις να παρακολουθησεις ?

Μηπως μπορεις να μους πεις και τι και που συνδεεις ακριβως ?

Σε ευχαριστω

Last edited:

Γραφει καπου στα χαρακτηριστικα του, "Το μόνο που χρειάζεστε είναι αυτό το σύστημα και μια μόνιμη σύνδεση internet για την μεταφορά των ενεργειακών σας δεδομένων στη πλατφόρμα διαχείρισης ενέργειας Engage.

Αν δεν ειναι "μονιμη", πχ εχει προβλημα το ρουτερ ή ο παροχος, "χανεις" την καταγραφη, ή απλα εκεινες τις στιγμες δεν μπορεις να παρακολουθησεις ?
Ευχαριστω

Και τα 2. Είναι σαν κενό. Ένα διάστημα ας πούμε που είχα τσιτάρει τα τόρεντς στο upload και η σύνδεση είχε γονατήσει, στην καταγραφή έδειχνε μηδενικά στο γράφημα, και το τρέχον δεν ενημερωνόταν ποτέ. έδειχνε συνέχεια το κυκλικό βελάκι της ανανέωσης.

Υπάρχει και η παρακολούθηση μέσω οθόνης υγρών κρυστάλλων, αλλά έχει καταγραφή μέχρι 24 μήνες αν θυμάμαι καλά. Αλλά ειλικρινά δεν ήθελα άλλη μια συσκευή πάνω στο γραφείο ή το τραπέζι μου. Και να μη θέλω να ανοίξω το pc, μπορώ να το δώ και από το κινητό. Είτε από τη σελίδα, είτε από το application.

Ένα λίγο περίεργο χαρακτηριστικό είναι ότι η ακρίβειά του είναι +-5% αν θυμάμαι καλά. Μάλλον αρκετά μεγάλο για να είναι χρήσιμο για παρακολούθηση μικρών φορτίων.

H σύνδεση είναι γελοία. Ανοίγεις τον πίνακα και περνάς το γάντζο στο καλώδιο εισόδου. Aν δεν ξέρεις, στο κάνει ένα ηλεκτρολόγος, αν και είναι γελοίο, αλλά καλύτερα να μην παίζουμε με το ρεύμα. O πομπός συνδέεται με τον αισθητήρα με βύσμα, και τον κρεμάμε σε ένα καρφάκι εκεί κοντά. Προσοχή να μη βαρέσουμε κανένα καλώδιο μόνο με το καρφί. Ο πομπός παίρνει 3 μπαταρίες ΑΑ. Από κει και πέρα, βάζεις το gateway πάνω στο router σου με ένα ethernet και τρέχεις το wizard στο site που τα κάνει όλα αυτόματα

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

O μετρητής βλέπει πόσο ρεύμα περνάει από το καλώδιο. Δε τον ενδιαφέρει αν το καταναλώνουν τα led ή το τροφοδοτικό τους.

Έχω βρεί ένα ντουί, οπότε θα μετρήσω σήμερα και κατευθείαν μόνες τις λάμπες, και όχι μετρώντας τη διαφορά στο μετρητή του πίνακα.

Δεν είναι τόσο απλό με τα νέας τεχνολογίας παλμοτροφοδοτικά και choppers. Ακόμα και οι μετρητές (ΔΕΗ) έχουν πρόβλημα να καταγράψουν σωστά την ενέργεια που καταναλώνεται. Είναι αρκετά πολύπλοκο.

H σύνδεση είναι γελοία. Ανοίγεις τον πίνακα και περνάς το γάντζο στο καλώδιο εισόδου. Aν δεν ξέρεις, στο κάνει ένα ηλεκτρολόγος, αν και είναι γελοίο, αλλά καλύτερα να μην παίζουμε με το ρεύμα. O πομπός συνδέεται με τον αισθητήρα με βύσμα, και τον κρεμάμε σε ένα καρφάκι εκεί κοντά. Προσοχή να μη βαρέσουμε κανένα καλώδιο μόνο με το καρφί. Ο πομπός παίρνει 3 μπαταρίες ΑΑ. Από κει και πέρα, βάζεις το gateway πάνω στο router σου με ένα ethernet και τρέχεις το wizard στο site που τα κάνει όλα αυτόματα

Ευχαριστω και παλι!

Τελικά όντως τις αδίκησα τις μικρούλες led. 1,4W δίνει ακριβώς ο μετρητής πρίζας.

Θα τις κρατήσω για πιο σκοτεινά μέρη, πχ χώλ και τέτοια

H διαφορά βέβαια σε κάνει να αναρωτιέσαι κατά πόσο μετριούνται σωστά τέτοια φορτία από τη ΔΕΗ...

Και τα 2. Είναι σαν κενό. Ένα διάστημα ας πούμε που είχα τσιτάρει τα τόρεντς στο upload και η σύνδεση είχε γονατήσει, στην καταγραφή έδειχνε μηδενικά στο γράφημα, και το τρέχον δεν ενημερωνόταν ποτέ. έδειχνε συνέχεια το κυκλικό βελάκι της ανανέωσης.

Υπάρχει και η παρακολούθηση μέσω οθόνης υγρών κρυστάλλων, αλλά έχει καταγραφή μέχρι 24 μήνες αν θυμάμαι καλά. Αλλά ειλικρινά δεν ήθελα άλλη μια συσκευή πάνω στο γραφείο ή το τραπέζι μου. Και να μη θέλω να ανοίξω το pc, μπορώ να το δώ και από το κινητό. Είτε από τη σελίδα, είτε από το application.

Ένα λίγο περίεργο χαρακτηριστικό είναι ότι η ακρίβειά του είναι +-5% αν θυμάμαι καλά. Μάλλον αρκετά μεγάλο για να είναι χρήσιμο για παρακολούθηση μικρών φορτίων.

Το βασικό πρόβλημα είναι τι θα γίνει αν κλείσει η εταιρία ή κατεβάσει τον server γιατί είναι ασύμφορος.
Δεν είναι μονο το συγκεκριμένο αλλα υπάρχουν παραδείγματα με χρήστες που έμειναν με τον εξοπλισμό στο χέρι.

παραδείγματα υπάρχουν, από όλους όσους αγοράσανε δορυφορικούς δέκτες για να βλέπουν nova παράνομα μέσω ιντερνετ (καλά να πάθουν) έως την digizon (IPTV streaming) που απλά ένα πρωί σταμάτησαν να παίζουν τα android και iphone clients. Ευτυχώς που συνεχισθούν να παίζουν τα PC με απευθείας σύνδεση..

Last edited:

Θεωρητικά απόσβεση κάνεις από τις πρώτες κιόλας μέρες όπου εντοπίζεις και τα μεγαλύτερα θέματα.

Αλλά ακόμα κι έτσι, μπορεί να επιλεγεί και το φυσικό μόνιτορ που μπορεί να ρυθμιστεί να βλέπει τον αισθητήρα. Όπως είπα, εγώ το διάλεξα γιατί δεν θέλω άλλο ένα μαραφέτι στο ήδη φορτωμένο γραφείο μου...

H αλήθεια είναι ότι είναι περισσότερο gadget. Βρίσκεις λογικά πράγματα και τα ποσοτικοποιεί για να νιώθεις ότι κάτι κάνεις. Αλλά η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά η καταγραφή δεν έχει αξία. Απλά χαίρεσαι να το βλέπεις να πέφτει...

Eνας πολυ απλος, φτηνος και αξιοπιστος μετρητης καταναλωσης ειναι ο ΗΑΜΑ.
Κοστιζει 19 ευρω απο eshop αλλα βγαινει και σαν προσφορα (καποιες φορες) με 9,99 ευρω, πριν ολοκληρωσεις τις αγορες σου εκει. Αν θες το επιλεγεις.

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.565855

12797320583_8b6b76152e_c.jpg

Εδω μετριεται μια λαμπα led του Lidl 1.4w. To αποτελεσμα ειναι οντως 1.4watt.

ωραιο gadget o efergy, μου αρεσει που ειναι ολα οπτικοποιημενα...dashboard και ετσι...

απο εκει και περα αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν μπορει να αντιληφθει τις αυξομειωσεις απο μια αλλαγη λαμπας πχ 80αρα σε 1.4 LED...ή θελει μεγαλυτερες αλλαγες?

Νομιζω πως η αλαγει απο το 80 στο 1,4 ειναι τεραστια οποτε θα την καταλαβει!
Και ειδικα αν δεν περιορριστεις στην αλλαγη μιας λαμπας αλλα σε περισσοτερες πχ σε ενα πολυφωτο τοτε μιλαμε για μεγαλη αλλαγη.

Ναι φυσικά βλέπεις την αλλαγή. Όταν άλλαξα τις λάμπες από τις 11W CFL σε 4W led είδα κανονικά όλη την αλλαγή. Μόνο οι 1,4W φαίνεται να το θολώνουν και δείχνει ~15W ανά λάμπα... δεν ξέρω γιατί... ίσως λόγω τροφοδοσίας?

Φαντάζομαι ότι γενικά εχει αποκλίσεις σαν σύστημα. Το όφελος για μένα είναι ότι ψάχνομαι και έχω άποψη για το τι γίνεται με το ρεύμα μου πλέον.

Με την ευκαιρία, διαπίστωσα χτές ότι το κλιματιστικό μου όταν είναι κλειστό τραβάει ~30W. Δηλαδή κοστίζει ~40 ευρώ το χρόνο μόνο με το να είναι στην πρίζα...

Δηλαδη αυτος εδω συνδεεται μονιμα στον πινακα και σε ενημερωνει για την καταναλωση???
http://www.efergy.gr/index.php?id_product=38&controller=product&id_lang=7

Ναι

Last edited:
Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ναι φυσικά βλέπεις την αλλαγή. Όταν άλλαξα τις λάμπες από τις 11W CFL σε 4W led είδα κανονικά όλη την αλλαγή. Μόνο οι 1,4W φαίνεται να το θολώνουν και δείχνει ~15W ανά λάμπα... δεν ξέρω γιατί... ίσως λόγω τροφοδοσίας?

Φαντάζομαι ότι γενικά εχει αποκλίσεις σαν σύστημα. Το όφελος για μένα είναι ότι ψάχνομαι και έχω άποψη για το τι γίνεται με το ρεύμα μου πλέον.

Με την ευκαιρία, διαπίστωσα χτές ότι το κλιματιστικό μου όταν είναι κλειστό τραβάει ~30W. Δηλαδή κοστίζει ~40 ευρώ το χρόνο μόνο με το να είναι στην πρίζα...

Ναι

To ανεφερε πιο πριν ο Μορφεας. Ειναι λιγο πολυπλοκο!

...53 ευρω...

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

..μπορει να εχει και "νυκτερινο" ο ανθρωπος :ernaehrung004:

δεν το διευκρίνησε

Δεν έχω νυχτερινό. Ο υπολογισμός μου γίνεται με ένα μέσο 0,15 ευρώ η KWh που υπολόγισα από το παράδειγμα της ΔΕΗ.
Λάθος τα ξέρω? Είμαι στην κατώτερη βαθμίδα κατανάλωσης.

30W χ 24 ώρες χ 365 μέρες / 1000 = 262,8 KWh

262,8 χ 0,15 = 39,42

Χάνω κάτι? Το ΦΠΑ?

Γιατί να καίει τόσο σε κατάσταση αναμονής βρε παλικάρια ; Μια πλακέτα ειναι (ένας ελεγκτής που περιμένει σήμα on/off)