Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Έχει μέγγενη η βάση ή κάποιο άλλο είδος φράχτη?

Εχει.
Αλλα εχω και εγω 1-2 μεγγενες απο το κολωνατο.

Τι έχει όμως? Μέγγενη ή φράχτη? Το πρόβλημα με τη μέγγενη είναι τι θα γίνουν τα κομμένα κομμάτια όταν κοπεί το ξύλο και πάψουν να έχουν στήριξη ενώ ο δίσκος γυρίζει ακόμα με πλήρη ταχύτητα. το πιθανότερο είναι ότι θα στραβώσουν λιγάκι ώστε να τα τσιμπίσει ο δισκος και να εκσφενδονίσει. Για τέτοιου είδους κοπή χρειάζεται φράχτης για να κρατάει τα κομμάτια κάθετα.

Μεγγενη εχει. Με λιγες στροφες δεν τρεχει τιποτα. Ο τροχος του lidl αρχιζει απο 3000 στροφες.

Αν υπαρχει θεμα, που δεν νομιζω, εχουμε χιλιες πατεντες να κανουμε για σταθεροποιηση!

Την είδα στο φυλλάδιο. Είναι στο πλάι η μέγγενη και πιάνει τη μία άκρη οπότε κανένα πρόβλημα

Ναι, ειναι και η ιδια με την βαση της Εinhell (~20ευρω).
Θα προσπαθησω να τσεκαρω απο κοντα την βαση για γωνιακο τροχο της wolfcraft (~20ευρω) μηπως ειναι καλυτερη σε καποια σημεια.

Νεο Κρουστικο δραπανακι μπαταριας λιθιου PSB 10.8v της bosch, στην μιση τιμη (amazon.uk) απο το επαγγελματικο GSB.
Eχουν ιδια μαξιμουm ροπη, 30Νm με το επαγγελματικο. Δεν νομιζω να υπαρχει στην Ελλαδα.

http://www.bosch-do-it.com/gb/en/diy/tools/psb-10-8-li-2-3165140668422-199880.jsp#tab_1

i-bosch-psb-10-8-li-2-603983920.jpg

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Νεο Κρουστικο δραπανακι μπαταριας λιθιου PSB 10.8v της bosch, στην μιση τιμη (amazon.uk) απο το επαγγελματικο GSB.
Eχουν ιδια μαξιμουm ροπη, 30Νm με το επαγγελματικο. Δεν νομιζω να υπαρχει στην Ελλαδα.

http://www.bosch-do-it.com/gb/en/diy/tools/psb-10-8-li-2-3165140668422-199880.jsp#tab_1

i-bosch-psb-10-8-li-2-603983920.jpg

139 ευρώ στο kentrovidas.gr

http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=6782

Και να φανταστεις οτι το κεντρο βιδας ηταν το πρωτο που εψαξα!!

Ακριβώς! Κι επειδή το εργαλείο είναι ουσιαστικά στον αέρα το τρέμω. Μια φορά τον χρησιμοποίησα και τον έβαλα στην άκρη.

Καλύτερα με λίμα για νύχια.

:flipout:
Και πολύ καλά κάνεις. Μόλις βγήκα απο το νοσοκομείο με δυο δαχτυλα σακατεμένα απο αυτη τη σαχλαμάρα. Απλά εμένα το τροχάκι δεν ειχε ρυθμιστή ταχύτητας και έδινε φουλ στροφες.
Εκοψε καπίστρι και καλα που δεν εχασα κανένα ποδι.

Εχει προηδοπιηση για Μαξ στροφές που πρέπει να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο? αν όχι τότε κακώς και σηκώνει μέχρι και υμνητή γιατί ειναι επικίνδυνο στην χρήση του...

Και πολύ καλά κάνεις. Μόλις βγήκα απο το νοσοκομείο με δυο δαχτυλα σακατεμένα απο αυτη τη σαχλαμάρα. Απλά εμένα το τροχάκι δεν ειχε ρυθμιστή ταχύτητας και έδινε φουλ στροφες.

Σωπα ρε φιλε επαθες τετοιο ατυχημα..πρεπει να πουμε οτι μερικα εργαλεια θελουν προσοχη στην χρηση τους.
αν θες πες πως εγινε ακριβως,και περαστικα σου.

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Περαστικα σου. Με γειωσες κανονικα τωρα, γιατι εγω ηθελα να το παρω, σαν πιο ασφαλες να κοβεις στη βαση και για καμμια φαλτσοκοπη.
Οταν λες "Εκοψε καπίστρι", εννοεις τις βιδες που συγκρατουν το τροχο στη βαση ? Το ρωταω γιατι αν θυμαμαι καλα, και σε καποιον φιλο εδω μεσα ειχε σπασει η βαση της βιδας.
Παντως ο τροχος ειναι απο τα ποιο επικινδυνα εργαλεια. Θυμαμαι ο συγχωρεμενος ο παππους μου 65 χρονια μαστορας, απο τους πιο παλιους και απο τους πιο γνωστους στην πολη του (απο τοτε που εφτιαχναν ελλατηρια πιστονιου απο σωληνα, γιατι δεν υπηρχαν ανταλλακτικα), και εχοντας δουλεψει σχεδον τα παντα απο εργαλεια, το μονο εργαλειο που τον ειχε τραυματισει ηταν ο τροχος.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Για να μην παρεξηγηθει κάποιο εργαλειο η συσκευη, να αναφέρω ότι τοποθέτησα δισκο ξυλου σε τροχακι (κανονικα, οχι πατεντα). Το χειρίστηκα ελευθερο, οχι σε βαση, για να κοψω μπετοφορμ.
Ειναι ξεκάθαρα δικη μου ευθυνη και τεραστιο λάθος. Καπως σκάλωσε, κλωτησε, και εκανε σουζα. Απο κει και περα ειναι θεμα τυχης και συμπτώσεων τι κακο θα κανει.
Δεν απαντω αμεσα λογω ευνόητων δυσκολιων στην πληκτρολόγηση.

Κριμα ρε φιλε!!!!!

Ευχομαι καλη αναρωση και να γινεις οπως πριν!

Και εγω παιδια το εργαλειο που φοβαμαι και σεβομαι περισσοτερο απο ολα ειναι ο γωνιακος!

Οι δυναμεις που μπορει να αναπτυξει ειναι τεραστιες και η ζημια δεν αργει να γινει.

Πατριωτακι ειδες γιατι καμια φορα σου λεω για τον τροχο?

Tι να δω βρε φιλε μου Κυριακο. Δεν διαβασες πως ηρθε η κακια στιγμη? Που σιγουρα θα μπορουσε να ειναι και χειροτερη.

Το παιδι (περαστικα του κιολας) εκοβε με γωνιακο τροχο επιφανεια κοντρα πλακε (1ο λαθος) με διπλασιες πιθανον στροφες απο αυτες που θα επρεπε (2ο λαθος, το σοβαροτερο).
Αλλο να σου κλωτσησει ο τροχος με 3-4000 στροφες, αν σου κλωτσησει και δεν φρεναρει το μοτερ, και αλλο να σου κλωτσησει με 10-12,000 στροφες...

Στη περιπτωση που συζηταω εγω, μιλαω για γωνιακο τροχο πανω σε βαση για κοπη μικρων κομματιων ξυλου. Αντι φαλτσοπριονου. Με τροχο που ρυθμιζονται οι στροφες.
Γι'αυτο εκανα την ερωτηση περι σταθεροτητας της βασης του Lidl.

Περαν ολων αυτων, ειμαι σιγουρος οτι θα συμφωνησεις οτι αν γνωριζεις τι ακριβως κανεις και αν σεβεσαι το εργαλειο που εχεις στα χερια σου, δεν εχεις να φοβασαι τιποτα.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Γι' αυτο το διευκρίνησα, για να μην δαιμονοποιήσουμε κάτι, απλά και μόνο για να πάει η ευθύνη κάπου αλλού, αρκει να φυγει απο εμένα.
Εκανα λάθη που αθροιστικά οδήγησαν στο συμβάν. Αυτο που θέλω αναφεροντας το περιστατικό, ειναι να υπάρξει έστω και σε έναν, εστω και ελάχιστα, η σημασία του να σεβόμαστε τα χαρακτηριστικά του κάθε εργαλειου.
Δεν θα φοβηθω να ξαναπιασω τροχακι, δεν φταιει αυτό.
Ασε που να αν ειχα κοντα μου τον τυπο απο την Εργαλειοαγορά θα τον ειχα κάνει 67 κομματια, γιατι δεν ειχα το δισκοπριονο να κανω τη δουλεια μου.
Αλλα επαναλαμβάνω ειμαι ο απόλυτος υπευθυνος, δεν φταιει κανενα μηχανημα.

Μια που η σελίδα έχει τίτλο "προσέχετε για να έχετε", ιδού και η δική μου σχετικά πρόσφατη εμπειρία επί του θέματος:

2013-09-21200332_zps3c8ca2ad.jpg

2013-09-21195806_zps7c023555.jpg

Αυτό λοιπόν το ωραίο και ακριβούτσικο κοπτικό (1,5 εκ ύψος κοπής, 45 μοιρών), χωρίς πολύ ζόρι και με σωστές στροφές, κόβοντας MDF, στη μόλις δεύτερη χρήση του, αποφάσισε να στραβώσει τον άξονά του. Αφού κούρεψε ελαφρώς τη βάση του router, βρήκε στο άνοιγμα με τη γωνία του ξυραφιού και εκσφενδονίστηκε προς το ταβάνι.

Το μόνο που πρόλαβα να καταλάβω ήταν ένα μεγάλο ΜΠΑΜ, από το χτύπημα του κοπτικού στο λαμαρινένιο δοκάρι από πάνω μου (η αποθήκη μου έχει μεταλλικό σκελετό με κεραμιδοσκεπή). ΕΥΤΥΧΩΣ και εντελώς κωλόφαρδα, ενώ ήμουν πάνω από το router σπρώχνοντας το κομμάτι προς αυτό, 2 δευτερόλεπτα πριν είχα τραβηχτεί ελαφρώς πίσω, συνεχίζοντας όμως να κόβω. Αν είχε συμβεί λίγο νωρίτερα, το κοπτικό θα είχε περάσει μέσα από το κεφάλι μου.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε στο μυαλό μας checklist για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, όταν χειριζόμαστε κάποιο εργαλείο. Ευτυχώς μέχρι τώρα δε μου έχει συμβεί κάτι τρομερό (εκτός από κόψιμο "καλής" φλίδας από δάχτυλο σε ξεχοντριστήρα, και 3 ράμματα κάτω από το μάτι από... κλαρί φοίνικα), αλλά πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί.

Μια βοηθεια απο οποιον μπορει....

Εχω ενα "μαντρακι" απο μπετο, εχει πλατος περι τα 20cm.

Θελω να του ανοιξω καθετα τρυπες προκειμενου να χωσω μεσα σωληνες Φ50 (ή Φ33) για να βαλω ενα συρματοπλεγμα.

Ποτηροτρυπανο ? Και πως αφαιρω / σπαω την πλευρα που δεν θα "φαει" το ποτηρι ?
12 τρυπες βαθους 20cm τις "βγαζει" ενα ποτηροτρυπανο?

Για πειτε πλιζ