Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ισως αν πας σε καποιον που κανει επιγραφες... Εχουν αυτο το πλαστικο φυλο με μεταλικο ντυμα, δε ξερω πως το λενε..ξερεις αυτο που χαρασουνε τις επιγραφες... Ισως να χει και cnc και να στο φτιαξουν..

Καλημέρα κύριοι, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά βεβαίως βεβαίως.
Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιο κατάστημα Αθήνα (βόρεια ακόμα καλύτερα αλλά πετάγομαι και κέντρο αν δεν υπάρχει εναλλακτική) στο οποίο θα μπορούσα να δω από κοντά και να προμηθευτώ στην συνέχεια μεντεσέδες & πόμολα παλαιού τύπου ή διακοσμητικούς ή ρετρό ή όπως αλλιώς λέγονται. Θέλω να φτιάξω (για αρχή ) μια ντουλάπα σε ρετρό στυλ.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Έχει χαλάσει το πλαίσιο μιας πολύ παλιάς μπουτονιέρας θυροτηλεφώνου. Είναι απολύτως λειτουργική. Το πρόβλημα είναι μόνο εμφανισιακό. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ίδια, και μια καινούρια εκτός από το κόστος, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι συμβατή.

Το ηχείο και το μικρόφωνο είναι βιδωμένα πάνω στο πλαίσιο και τα πλήκτρα είναι κουμπωτά στις υποδοχές τους.

Θέλω να αγοράσω ένα φύλλο αλουμινίου στις συγκεκριμένες διαστάσεις και να βάλω πάνω του το ηχείο, το μικρόφωνο και τα κουμπιά.

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να γίνουν οι τομές εκτός από υδροκοπή σε κάποιο μηχανουργείο ?

Το dremel με το δισκάκι του πόσο πάχος θα μπορέσει να κόψει ?

Τι άλλο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκτός από αλουμίνιο ?

Ευχαριστώ.

EPyiAVJ.jpg

Τι ζημιά έχει το πλαίσιο και από τι υλικό είναι ?

Αυτοί που ασχολούνται με επιγραφές έχουν την δυνατότητα να κόψουν αλουμίνιο, πλεξιγκλάς κλπ σε ότι διάσταση και σχέδιο θέλεις αλλά το πρόβλημα είναι με τι κόστος.

Μια φτηνή λύση είναι να καλύψεις την πρόσοψη με κάποιου είδους αυτοκόλλητο στο χρώμα που θέλεις.

Μια φωτογραφία της πρόσοψης θα βοηθούσε ...

Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Τι ζημιά έχει το πλαίσιο και από τι υλικό είναι ?

Αυτοί που ασχολούνται με επιγραφές έχουν την δυνατότητα να κόψουν αλουμίνιο, πλεξιγκλάς κλπ σε ότι διάσταση και σχέδιο θέλεις αλλά το πρόβλημα είναι με τι κόστος.

Μια φτηνή λύση είναι να καλύψεις την πρόσοψη με κάποιου είδους αυτοκόλλητο στο χρώμα που θέλεις.

Μια φωτογραφία της πρόσοψης θα βοηθούσε ...

ImageUploadedByTapatalk1419865304.387824.jpg

Για χρόνια από κάπου περνούσε ελάχιςτο νερό εξωτερικά χωρίς να γίνεται αντιληπτό και το έχει κάνει όπως φαίνεται.

Αλουμίνιο είναι.

Το κόστος σίγουρα είναι ένα θέμα ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση όπου το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό.

Σήμερα βρήκα μια ακριβώς ίδια με 4 μπουτόν όμως με 100 !!! περίπου. Μονο το καπάκι. Χωρίς ηχείο μικρόφωνο κτλ !!! 20-30 επιπλέον θα δίνουν υποθέτω με 6 που θέλω εγώ.

Ένα κομμάτι αλουμίνιο που θα κόψω εγώ με το dremel πόσο να έχει ;

Αυτό υποθέτω το προτείνεις για να καλύψει την επιφάνεια του παλιού πάνελ. Είναι 0,8mm. Κόβεται και με ξυραφάκι.

Το παλιό είναι περίπου 3-4mm.

Είναι όμως "φαγωμένο" στην μια του πλευρά και θέλω να το αντικαταστήσω ολόκληρο και όχι να το καλύψω. Γι´ αυτό ρωτάω αν θα μπορέσει να κάνει το dremel δουλειά.

Το δισκάκι αυτό http://www.dremel.com/en-us/Accessories/Pages/ProductDetail.aspx?pid=EZ456 θα το κόψει το αλουμίνιο θεωρώ σαν βούτυρο αλλά δεν ξέρω αν θα το παραμορφώσει. Σε χαμηλή ταχύτητα λογικά για να μη ζεσταθεί θα είναι μια χαρά, σωστά ?

Αυτό υποθέτω το προτείνεις για να καλύψει την επιφάνεια του παλιού πάνελ. Είναι 0,8mm. Κόβεται και με ξυραφάκι.

Το παλιό είναι περίπου 3-4mm.

Είναι όμως "φαγωμένο" στην μια του πλευρά και θέλω να το αντικαταστήσω ολόκληρο και όχι να το καλύψω. Γι´ αυτό ρωτάω αν θα μπορέσει να κάνει το dremel δουλειά.

Το δισκάκι αυτό http://www.dremel.com/en-us/Accessories/Pages/ProductDetail.aspx?pid=EZ456 θα το κόψει το αλουμίνιο θεωρώ σαν βούτυρο αλλά δεν ξέρω αν θα το παραμορφώσει. Σε χαμηλή ταχύτητα λογικά για να μη ζεσταθεί θα είναι μια χαρά, σωστά ?

Καλημέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δισκάκι αλλά και αυτό http://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=5379#perigrafi για τα σημεία που δεν σε παίρνει το τροχάκι. Δουλειά μπορείς να κάνεις και με φρεζάκι/ράσπα για δράπανο όπως αυτό (με λίγο λαδάκι) http://is.gd/LH9fvN

Την ταχυτητα θα την βρεις αναλογα με την σκληροτητα του αλουμινιου. 3-4χιλιοστα ειναι υπερβολικο παχος!! Δες για ~1μμ καλο αλουμινιο.
τα 0.8 χιλιοστα δεν κοβονται ακριβως με ξυραφακι :))

Για αλουμινιο προτιμω το 'faster speed/slower feed' δηλαδη γρηγορη ταχυτητα αλλα πιο αργη κοπη, σε δοσεις/επαναλαμβανομενα περασματα.
Αν μπορεις ριχνε λιγο νερακι οταν κοβεις. Αν εχεις το ειδικο στερεο λιπαντικο, βαζε στο τροχακι που και που. Λαδακι ραπτομηχανης κανει μια χαρα επισης.

Καλυψη με μονωτικη ταινια στα σημεια κοπης για καθαροτερο κοψιμο.
Δεν κοβεται σα βουτυρο το αλουμινιο, ειδικα αν ειναι καποιων χιλιοστων, θελει προσοχη και υπομονη για καθαρη και ευθεια κοπη.
Περασμα με λιμα μετα την κοπη θα δωσει στα κοψιματα την τελικη ποιοτικημορφη.

Αλουμινιο 3 χιλιοστα και σεγα και λιμες και υπομονη!
Θα κανεις δουλεια και ισως σου παρει λιγο παραπανω αλλα θα ζησει αλλα 50 χρονια.

Και βέβαια μπορείς να κάνεις αρχικά με ένα ξυράφι και χάρακα τις γραμμές εκεί που θα κόψεις (σαν ποντάρισμα ας πούμε) ώστε να οδηγηθεί πιο άνετα το δισκάκι, χωρίς το φόβο να σου φύγει και να χαλάσεις/χαράξεις σημεία που δεν θέλεις στην υπόλοιπη επιφάνεια. Όπως είπε και ο Χιώτης, υπομονετικά και αργά. Πάντως τα 4 χιλιοστά θα είναι ζόρικα γιατί έχεις και διαμόρφωση και όχι απλή κοπή.

Ευχαριστώ για τις ιδέες.

Βρήκα ένα ρετάλι για δοκιμή. Είναι περίπου 2mm. Με το μάτι, δεν το μέτρησα. Παχύτερο δύσκολα θα βρω, ειδικά χωρίς κόστος όπως βρήκα αυτό το ρετάλι μιας και δεν το χρησιμοποιούν πολύ οι αλουμινάδες που ρώτησα. Δεν νομίζω να χρειάζεται παχύτερο. Σίγουρα δεν είναι σαν το παλιό. Είναι πολύ πιο λεπτό αλλά αφού θα βιδωθεί στη βάση του και θα ακουμπάει περιμετρικά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Και σκέτο που είναι θέλει κάποια δύναμη για να λυγίσει.

Έκανα μια δοκιμή με το δισκάκι της dremel. Ήταν παλιό και φαγωμένο αλλά δεν νομίζω αυτό να επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του. Δεν το έκοψε σαν βούτυρο σίγουρα, αλλά σαν...ψωμί.

Πρόχειρα και στην μέγιστη ταχύτητα που το δοκίμασα το κόψιμο ήταν γρήγορο βέβαια αλλά όχι τέλειο. Με λίγο τρόχισμα όμως γίνεται μια χαρά. Το μόνο πρόβλημα είναι οι μικρές κάθετες πλευρές των κουμπιών. Ίσως με ένα πολύ φθαρμένο δισκάκι με μικρή διάμετρο να είναι καλύτερα.

Παρήγγειλα και τον οδηγό της dremel με το φρεζάκι. Σίγουρα θα κόβει με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά το φρεζάκι που έχει στη συσκευασία του ο οδηγός είναι κυρίως για ξύλο και γυψοσανίδες. Αναφέρει και μαλακό μέταλλο αλλά δεν ξέρω πόσο ικανό θα είναι με το αλουμίνιο και πόσο καθαρό κόψιμο θα κάνει. Υπάρχει και άλλο φρεζάκι βέβαια για σκληρότερα μέταλλα.

Σε καμιά βδομάδα θα έρθει ο οδηγός, θα δοκιμάσω και θα ενημερώσω.

20 έχει ο οδηγός. Τα ρετάλια τα βρίσκω χωρίς κόστος. Η "κανονική" μπουτονιέρα θα έχει 100 και αν βρεθεί. Αξίζει η δοκιμή νομίζω.

Ευχαριστώ για τις ιδέες.

Βρήκα ένα ρετάλι για δοκιμή. Είναι περίπου 2mm. Με το μάτι, δεν το μέτρησα. Παχύτερο δύσκολα θα βρω, ειδικά χωρίς κόστος όπως βρήκα αυτό το ρετάλι μιας και δεν το χρησιμοποιούν πολύ οι αλουμινάδες που ρώτησα. Δεν νομίζω να χρειάζεται παχύτερο. Σίγουρα δεν είναι σαν το παλιό. Είναι πολύ πιο λεπτό αλλά αφού θα βιδωθεί στη βάση του και θα ακουμπάει περιμετρικά δεν νομίζω να έχει πρόβλημα. Και σκέτο που είναι θέλει κάποια δύναμη για να λυγίσει.

Έκανα μια δοκιμή με το δισκάκι της dremel. Ήταν παλιό και φαγωμένο αλλά δεν νομίζω αυτό να επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του. Δεν το έκοψε σαν βούτυρο σίγουρα, αλλά σαν...ψωμί.

Πρόχειρα και στην μέγιστη ταχύτητα που το δοκίμασα το κόψιμο ήταν γρήγορο βέβαια αλλά όχι τέλειο. Με λίγο τρόχισμα όμως γίνεται μια χαρά. Το μόνο πρόβλημα είναι οι μικρές κάθετες πλευρές των κουμπιών. Ίσως με ένα πολύ φθαρμένο δισκάκι με μικρή διάμετρο να είναι καλύτερα.

Παρήγγειλα και τον οδηγό της dremel με το φρεζάκι. Σίγουρα θα κόβει με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά το φρεζάκι που έχει στη συσκευασία του ο οδηγός είναι κυρίως για ξύλο και γυψοσανίδες. Αναφέρει και μαλακό μέταλλο αλλά δεν ξέρω πόσο ικανό θα είναι με το αλουμίνιο και πόσο καθαρό κόψιμο θα κάνει. Υπάρχει και άλλο φρεζάκι βέβαια για σκληρότερα μέταλλα.

Σε καμιά βδομάδα θα έρθει ο οδηγός, θα δοκιμάσω και θα ενημερώσω.

20 έχει ο οδηγός. Τα ρετάλια τα βρίσκω χωρίς κόστος. Η "κανονική" μπουτονιέρα θα έχει 100 και αν βρεθεί. Αξίζει η δοκιμή νομίζω.

To DREMEL 561 που σου είπα κάνει σίγουρα για αλουμίνιο. Το έχω δοκιμάσει με τις μπαλκονόπορτές μου. Κατά βάση θέλει μεγάλη ταχύτητα (25-30K rpm) και λαδάκι....

Η δοκιμή αξίζει σαφώς αφού μπορείς να βρεις και "τζάμπα" το υλικό...

To DREMEL 561 που σου είπα κάνει σίγουρα για αλουμίνιο. Το έχω δοκιμάσει με τις μπαλκονόπορτές μου. Κατά βάση θέλει μεγάλη ταχύτητα (25-30K rpm) και λαδάκι....

Η δοκιμή αξίζει σαφώς αφού μπορείς να βρεις και "τζάμπα" το υλικό...

Είναι καθαρό το κόψιμό του ?

To dremel 199 ειναι ενα απο τα χρησιμοτερα bits που εχω για παρομοιες περιπτωσεις.
Τα 'Soft metals' συμπεριλαμβανουν και το αλουμινιο.

191.gif

Εχει σχετικά καθαρό κόψιμο (το 561) αλλά θέλει σίγουρα και γυαλοχαρτάρισμα μετα για τα γρέζια. Με το κατάλληλο "βαρελάκι" γυαλοχαρτο το Dremel. Κόβει σαν σέγα, παράλληλα προς την επιφάνεια που θες να κόψεις αλλά επειδή είναι πιο χοντρό από σέγα, θέλει σταθερή και αργή κίνηση (αλλά μεγάλη ταχύτητα μοτέρ) για να μην σου ξεφύγει η ευθεία. Είναι μόνο για τα δύσκολα σημεία (πχ. στην μικρή διασταση κοπής του button κουδουνιού που θέλεις και για την γωνία προς την μεγάλη διάσταση). Όλη η υπόλοιπη κοπή με τα δισκάκια: μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δισκάκια Dremel λεπτής κοπής (δεν θυμάμαι τώρα τον κωδικό) νομίζω 409 ή 429, αλλά θα φαγωθούν πιο γρήγορα.

Το 199, που λες Χιώτη, είναι πάλι με την μορφή δίσκου (πολύ μικρότερου βέβαια) και δεν νομίζω να βολέψει στα "λεπτά" σημεία που θέλει ο DIS83. Επίσης αν θυμάμαι καλά, έχει πιο "αγριο" φινίρισμα από το τροχάκι ή το τρυπάνι κάθετης κοπής (561).

Σωστα, αλλα το φινιρισμα γινεται με λιμα. Το θεμα ειναι να κοψεις ευκολα σε δυσκολο σημειο.

Σωστα, αλλα το φινιρισμα γινεται με λιμα. Το θεμα ειναι να κοψεις ευκολα σε δυσκολο σημειο.

Και η λίμα θα κάνει δουλειά...Αλλά νομίζω ότι η λίμα (λόγω του μετάλλου που είναι κατασκευασμένη) θα φάει την πατίνα (αν το λέω καλά) του αλουμινίου με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να διαβρωθεί/σκουριάσει το αλουμίνιο εφόσον και το καπάκι του θυροτηλέφωνου είναι εκτεθιμένο στην υγρασία/βροχή. Μαλακό γυαλοχαρτάρισμα είναι καλύτερο. Αλλά ας ρωτήσει και έναν πιο ειδικό.

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες.

Σχεδόν όλα τα εξαρτήματα υπάρχουν.

Θα περιμένω από βδομάδα και τον οδηγό κοπής και μιας και υπάρχουν ρετάλια θα κάνω δοκιμές.

Θα ενημερώσω.

Καλή πρωτοχρονιά.