Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Καλημέρα.
Βρίσκω κατά καιρούς διάφορα ξύλα σε μέτρια-κακή κατάσταση, που χρειάζονται τρίψιμο. Ετοιμάζομαι να πάρω ένα έκκεντρο τριβείο skil 430w που το χρειάζομαι σε ένα project. Πιστεύετε ότι με γυαλόχαρτο 40-60 θα είναι επαρκές για παλιά ξύλα, ή θα χρειαστώ και ταινιολειαντήρα;
Θα προτιμούσα να μείνω με ένα τριβείο και να διαθέσω τα υπόλοιπα χρήματα σε κάποιο άλλο εργαλείο.

Εγώ θα σου πρότεινα αυτό που συνδυάζει παλμικό και έκκεντρο 3 σε 1. Υπάρχει και 6 σε 1.
Πάρε το "τανκ" που έχει το Lidl σήμερα, δοκίμασε το και αν δεν σου κάνει το γυρνάς πίσω.

Για να είναι το ξύλο και εμφανίσιμο αλλά και ευχάριστο στην αφή θα πρέπει να ξεκινήσει από τα νούμερα που λες και να φτάσεις στην χειρότερη το 180-240.
Υπόψιν ότι η περισσότερη δουλειά την κάνει το 40άρι και το 60αρι, τα υπόλοιπα γυαλόχαρτα δουλεύονται λιγότερο σε θέμα ώρας.

Όπως λέει και ο Παναγιώτης, πάρε το τανκς για αρχή και αν δεν σου κάνει πήγαινε σε κανένα πολυτριβείο.

Καταρχή, ευχαριστώ για τις προτάσεις.
Το πολυτριβείο δεν μου είναι χρήσιμο, ένα δυνατό έκκεντρο θα πάρω και για χρήση σαν delta sander, ένα πολυεργαλείο.
Το τανκς σίγουρα μου κάνει, απλά επειδή αναγκαστικά θα πάρω και το έκκεντρο, έλεγα μήπως μπορώ να καλύψω εν μέρει και την χρήση του τανκς.

Δυστυχώς Δημήτρη δεν φτάνουν αυτά τα δύο.
Το Τανκς είναι οτι πρέπει για άγρια ξύλα, όχι όμως και το έκκεντρο όπου θα σου κοστίσει πολύ περισσότερη ώρα εργασία για να πετύχεις αυτό που θες.

Δημήτρη μπορείς.
όλα είναι τριβεία, οπότε η χρήση τους είναι για το ίδιο πράγμα....απλά αλλάζει ο χρόνος που απαιτεί να τριφτεί κάτι και το φινίρισμα εν γένει.

για να καταλάβεις τι θέλω να πω, πες ότι θες να τρίψεις ένα μαδέρι....
με το χέρι θα θες 2-3 μέρες....
με ένα παλμικό τριβείο θα θες λιγότερο
με ένα έκκεντρο-παλμικό θα θες λιγότερο
με ένα τανκ θα θες λιγότερο
με ένα τροχό με velkro θα θες λιγότερο

με ένα grid 60-80 αφαιρείς γρήγορα υλικό
με ένα grid 120 αφαιρείς υλικό πιο λίγο αλλά ψιλοφινίρεις και λίγο
με ένα grid 180 και πάνω φινίρεις

στο τανκ είναι λίγο δύσκολο να βρεις ταινία πάνω από 180 grid.

τανκ και έκκεντρο μπορείς να πεις ότι αλληλοκαλύπτονται λιγο σαν χρήσεις, απλά το τανκ είναι πάρα πολύ γρήγορο σε σχέση με το έκκεντρο, αλλά το έκκεντρο δίνει καλύτερο φινίρισμα σε σχέση με το τανκ.

Ωραία, ευχαριστώ και πάλι.
Οπότε πάω να πάρω τον ταινιολειαντήρα του lidl. Αφού η χρήση του θα είναι σπάνια, δεν νομίζω να χρειάζομαι κάποιον καλύτερο.

Αυτό με τον γωνιακό τροχό και βάση velcro τώρα το είδα.. Έχω γωνιακό τροχό που δεν τον χρησιμοποιώ, θα πάρω και μια βάση velcro να δοκιμάσω αν με βολεύει, ίσως έτσι να βρω και κάποια χρήση για τον τροχό.

Δημήτρη μπορείς.
όλα είναι τριβεία, οπότε η χρήση τους είναι για το ίδιο πράγμα....απλά αλλάζει ο χρόνος που απαιτεί να τριφτεί κάτι και το φινίρισμα εν γένει.

για να καταλάβεις τι θέλω να πω, πες ότι θες να τρίψεις ένα μαδέρι....
με το χέρι θα θες 2-3 μέρες....
με ένα παλμικό τριβείο θα θες λιγότερο
με ένα έκκεντρο-παλμικό θα θες λιγότερο
με ένα τανκ θα θες λιγότερο
με ένα τροχό με velkro θα θες λιγότερο

με ένα grid 60-80 αφαιρείς γρήγορα υλικό
με ένα grid 120 αφαιρείς υλικό πιο λίγο αλλά ψιλοφινίρεις και λίγο
με ένα grid 180 και πάνω φινίρεις

στο τανκ είναι λίγο δύσκολο να βρεις ταινία πάνω από 180 grid.

τανκ και έκκεντρο μπορείς να πεις ότι αλληλοκαλύπτονται λιγο σαν χρήσεις, απλά το τανκ είναι πάρα πολύ γρήγορο σε σχέση με το έκκεντρο, αλλά το έκκεντρο δίνει καλύτερο φινίρισμα σε σχέση με το τανκ.

Συμφωνώ κυρ Σωτήρη.

https://www.toolstore.gr/advanced_s...d436c2698a6825447ea2b3a6ad11a4d4#.WIXZwLmOaA9

Θα το δοκιμάσω και βλέπουμε.. Το θέμα μου είναι ότι χρειάζομαι άμεσα μερικά πιο βασικά εργαλεία από τον ταινιολειαντήρα, γι'αυτό το σκέφτομαι, αλλιώς θα τον είχα πάρει ήδη.

το καλό με τον τροχό (με ρύθμιση στροφών) είναι πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις τόσο στο χέρι όσο και σε βάση (σωληνομέγγενη) που σε συνδυασμό μιας χειροποίητης κατασκευής σαν Π εκτοξεύει την λειτουργικότητά του...επίσης μπορείς να βρεις εύκολα και φτηνά γυαλόχαρτα σχεδόν σε ότι grid θες...μην ξεχνάτε ότι και τα γυαλόχαρτα για σίδερο/πέτρα μιά χαρά λειτουργούν σε ξύλο (και υπάρχουν σε μεγάλα νούμερα κόκκου).

Δημήτρη εάν δεν βιάζεσαι, εγώ περιμένω μέσα στο μήνα (έτσι μου είπαν) να μου αντικαταστήσουν το τανκ του lidl με άλλο καινούργιο....επειδή λοιπόν αγόρασα ένα B&D tank αυτό του λιντλ θα πάει για πώληση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κώστα από κει ψωνίζω και εγώ αλλά έχει μέχρι 180 grid, θα με εξυπηρετούσε να έχει έστω και 240 ή και μεγαλύτερο.

Αν ο τροχός σου δεν έχει ρυθμιζομενες στροφές μην το επιχειρήσεις.

Το τανκ είναι ιδανικό για στρώσιμο επιφανειών και γρήγορη αφαίρεση υλικού αλλά μετά θέλεις και το εκκεντρο για φινίρισμα!

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Ο μη ρυθμιζόμενος σίγουρα αποφυγή Κώστα. Ο άλλος είναι ευλογία.

Συμφωνώ απόλυτα, μόνο που οι ρυθμιζόμενοι σπανίζουν / κοστίζουν.

εμένα μου κόστισε 10 (ήθελε 15 αλλά το παζάρεψα :firstprize: ) από την λαική αγορά, με ρυθμιζόμενες στροφές και δουλεύει σαν σκυλί (και μάλιστα συνεχόμενα για πάρα πολύ ώρα) εδώ και 1.5 χρόνο, την προηγούμενη βδομάδα το άνοιξα για να το καθαρίσω/λιπάνω/ελέγξω και είχε ελάχιστη φθορά στα καρβουνάκια.

Συμφωνώ απόλυτα, μόνο που οι ΚΑΛΟΙ ρυθμιζόμενοι σπανίζουν / κοστίζουν. :flipout:

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Γειά χαρά σε όλους. Έψαχνα κάμποσο καιρό για κολωνάτο δράπανο, και τελικά αγόρασα πρόσφατα στα 95 αυτό, για το οποίο γράφανε καλά λόγια στο CNChobby.gr (άλλο ένα φόρουμ για άρρωστους):
20170125_182029[1].jpg

Χωρίς να έχω προηγούμενη εμπειρία από δράπανα, μου φαίνεται καλό/στιβαρό και δεν παρατήρησα καθόλου τζόγους. Το τραπέζι του μόνο, ήταν 0,5mm χαμηλότερο μπροστά, οπότε έβαλα ένα λαμάκι κάτω από το κόντρα πλακέ για να έρθει στα ίσια του...