Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ερώτηση φίλου που ενδιαφέρεται για σπαθόσεγα, αν έχουμε υπόψη κάτι καλό μέχρι 100 Ευρώ ; Βασική χρήση αν κατάλαβα καλά ειναι για μικρομαστορέματα στο σπίτι και για κόψιμο (μικρών) ξύλων & κλάδεμα.

Εγώ του πρότεινα να περιμένει το Lidl μπας και βγάλει την Parkside αλλά δεν τον βλέπω. (Έχει ένα κόλλημα με τα επώνυμα).

Καμμιά πρόταση ;

Προσωπικα θα περιμενα του lidl. Best value for money και αξιοπιστο σαν εργαλειο. Το εχω 2 χρονια χωρις προβλημα.

Απο κει και περα, για καλο budget εργαλειο θα εβλεπα την einhell 650w περιπου 60 ευρω. Η αντιστοιχη bosch κανει περιπου 100 ευρω.

Αν θελει μπαταριας λιθιου, και να κοβει ξυλαρακια μεχρι 7-8 εκατοστα παχος, τοτε το Βοsch KEO μπορει να του κανει. Γυρω στα 80 ευρω.
Εχει καλη διαρκεια μπαταριας, ειδικα αν δεν κοβει συνεχεια κορμους 7-8 ποντων. Ειναι δυνατο μηχανημα για εργαλειο μπαταριας και μου εκανε εντυπωση η καλη ροπη του.

Σπαθοσεγες σε μεγαλυτερα watt (900-1000) ειναι για κορμους δεντρων μεχρι 20 εκ. Τα αλλα παραπανω που εγραψα ειναι για 12-15 εκ.

Όντως. Έχεις να προτείνεις κάποιον?

Δυστυχώς όχι, που να κοστίζει λιγότερα απ όσο το ίδιο το εργαλείο.
Φυσικά ένας καλός δίσκος θα κρατήσει μεγάλο διάστημα και ακονίζεται όποτε χρειαστεί.

http://papadopoulostools.com/produc...blades-for-melamine-two-sided-industrial-line

Αν βρεις εσύ κάτι θα μ ενδιέφερε.

Καλά για τόσα λεφτά άσ' το δεν πειράζει... :D

Στα απαιτητικά θα χρησιμοποιώ από πάνω άλλο ξύλο για να τρώει το πρώτο τίναγμα...

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Παιδιά έχετε δει τη συσκευασία του μεγάλου φαλτσοπρίονου και το βάρος της; Μόνος μου δεν έπαιζε να πάρω.
Βέβαια τα 50 ευρώ ήταν άκρως ελκυστικά.
Πάντως απογοήτευση σε σχέση με το προηγούμενο παζάρι όσο αφορά τα εργαλεία.
Πήρα:
- Κόφτη καλωδίων/καρφιών κλπ περίπου μισό μέτρο μήκος στα 5 ευρώ
- Πήρα το πιο κάτω σετ sds τρυπανιών στα 5 ευρώ
http://www.lidl.de/de/Bohrmaschinen...kingPageSize=36&searchTrackingOrigPageSize=36
- Σετ ποτηροτρύπανα ξύλου (όχι το κόκκινο σετ, αλλά ένα άλλο που όλα για αποθήκευση τοποθετούνται πάνω στον οδηγό) με 3 ευρώ
- Ένα πτυσσόμενο πριόνι με 2 ευρώ
- Μια αντλία δράπανου με 3 ευρώ
http://www.lidl-service.com/cps/rde...712161&rdeLocaleAttr=el&title=ΑΝΤΛΙΑ ΔΡΑΠΑΝΟΥ

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Παιδιά έχετε δει τη συσκευασία του μεγάλου φαλτσοπρίονου και το βάρος της; Μόνος μου δεν έπαιζε να πάρω.
Βέβαια τα 50 ευρώ ήταν άκρως ελκυστικά.

Το παλεύεις αν δεν έχεις άλλα πράματα, αλλά ναι είναι και μεγάλο, και βαρύ και άβολο το κουτί.

Αν σου πέφτει βαρύ και άβολο σε ξεφορτωνω απο το φαλτσοπριονο αν θέλεις... :)

Χεχεχε καλοδουλευτα να ειναι

Τελικά αυτο το φαλτσοοπρίονο με τα 50 ευρω ειναι το συρόμενο; Απο το άλλο έχω.
Αν ειναι να στείλω κανα Χριστιανο να το πάρει.
Επίσης σκέφτομαι για ένα κολονάτο δράπανο. Ποιό ειναι τα μινιμουμ που θα πρέπει να διαθέτει; για εργασίες ερασιτέχνη εννοείται. Οσο φτηνότερα τόσο πιθανότερο να το πάρω.

Το κολωνάτο είναι μεγάλη συζήτηση. Ανάλογα με τις απαιτήσεις σε ακρίβεια...

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Επίσης σκέφτομαι για ένα κολονάτο δράπανο. Ποιό ειναι τα μινιμουμ που θα πρέπει να διαθέτει; για εργασίες ερασιτέχνη εννοείται. Οσο φτηνότερα τόσο πιθανότερο να το πάρω.

Κολωνατο δραπανο δεν θα βρεις κατω απο 100 ευρω. Ισως το Εinhell το μικρο (350w) να εχει πεσει απο 100 ευρω τωρα. Καλο για ερασιτεχνη.
Η καλυτερη περιπτωση ομως, για οσους προλαβαν τοτε, ηταν το κολωνατο της Parkside 500 watt στα 69 ευρω αν θυμαμαι καλα!!!

Πιο φτηνα κανει μια βαση, αλλα αν δεν ειναι της ιδιας μαρκας με το δραπανο, η προσωπικη μου εμπειρια δεν ειναι καλη.

Νομιζω καποιος πηρε προσφατα μια βαση απο το Lidl, αν μπορει ας πει εντυπωσεις.

Επισης στο κολωνατο δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις μικρα τρυπανακια κατω απο 1.5 χιλιοστο.

Εγω τον κοστολόγησα στα 250 ευρά γiα έναν 700W, 16άρι τσοκ, πλήρους υψους.
Με τη λογική ότι ειναι κάτι μόνιμο, και δεν θα το αγοράσω και δεύτερη φορά, και θα κάνει και πολλές άλλες δουλειές με μια μεγαλύτερη βάση.

Νομιζα οτι μιλουσες για ερασιτεχνικη χρηση.. :))
Μεγεθος 16μμ τρυπανακι ειναι λιγο γομαρι! Εδω οι περισσοτερες κασετινες εχουν bits μεχρι 10μμ.

Δες ομως τοτε πιο ειναι το μικροτερο σε διαμετρο τρυπανακι που μπορεις να βαλεις επανω γιατι νομιζω οτι σε καποια μεγαλα κολωνατα το τσοκ δεν παιρνει κατω απο 3μμ bit.

Το δικο μου ειναι ενα παλιο γερμανικο των 500 watt το οποιο το εχω ισαμε 15 χρονια και με εχει καλυψει στα παντα.

Ερασιτεχνική εννοώ ότι δεν θα δουλευει κάθε μέρα. Θα χρειαστεί όμως σε δουλειές χωριού.
Εδω δεν μπορείς να πληρώνεις για όλες τις εργασίες που χρειάζεται το σπίτι. Θα ρίξεις και το μπετόν, θα κάνεις και τα κάγκελα, και τα βαψίματα, και μια αυλόπορτα, θα φτιάξεις μια απλή ξεχυτή...
Αυτα δεν τα κάνεις με ένα δράπανο, τρία κατσαβίδια, κει ένα σφυρί.
Καταλαβαίνεις την κατάσταση...

Εχει το lidl αυτη τη βδομαδα ενα ακονιστηρι διαμαντιου. Ως συνηθως η τιμη του ηταν πολυ καλη και το πηρα.

12524909735_0ca179050d_z.jpg
12524906475_132bd6b462.jpg

Ειναι ενα block με 4 πλευρες οπου η καθε επιφανεια εχει διαφορετικης υφης επιστρωση διαμαντιου, για διαφορετικες αναγκες ακονισματος αναλογα με την κατασταση της λαμας.

Τα χρωματα αντιστοιχουν στο αναλογο grit, απο 200 εως 600. (αναλογη κλιμακα με τα γυαλοχαρτα, τα οποια αρχιζουν απο βαθμο 60 αν δεν λαθευω -πολυ τραχεια δηλαδη)

Η επιφανεια με grit 200 -η πιο τραχεια- ειναι για πολυ ταλαιπωρημενες λαμες που εχουν αμυχες και χτυπηματα. Ειναι για τις φερεις σε μια καλυτερη κατασταση και μετα να συνεχισεις με αλλη επιφανεια.
Η επιφανεια με grit 300/400 ειναι για λαμες που δεν κοβουν καλα απο την πολυ χρηση. Αναλογα με την κατασταση της λαμας πας στο 300 η 400.
Η επιφανεια με grit 600 ειναι για λαμες σε σχετικα καλη κατασταση αλλα που θελουμε να τις επαναφερουμε στην εργοστασιακη τους κατασταση.

Αυτα που γραφω παραπανω ειναι προιον θεωρητικης μελετης για το ακονισμα απο το διαδικτυο.

Οι οδηγιες χρησης που παρεχει η συσκευασια για το ακονιστηρι παντελως ελλιπεις αλλα και ουσιαστικα αχρηστες.

Αναφορικα με τον σωστοτερο τροπο ακονισματος...ειναι μεγαλο μπερδεμα. Οι αποψεις ειναι σχεδον οσα και τα αρθρα περι ακονισματος...
Γιαυτο αποφασισα να χαλασω 3-4 μαχαιρακια για να εχω την δικη μου αποψη :))

Προφανως ο τροπος ακονισματος με πετρα ακονισματος η ..διαμαντοτουβλο, οπως αυτο το προιον, ειναι απο τους πλεον ενδεδειγμενους.
Ηρθε λοιπον η ωρα να μαθουμε, γιατι περα απο τα σουγιαδακια και τα μαχαιρια κουζινας υπαρχουν και τα σκαρπελα, oι πλανες και τα υπολοιπα εργαλεια woodworking.

Εδω παραθετω εναν οδηγο με τα διαφορα grit ακονισματος. Οπως βλεπετε, υπαρχουν αρκετα περαν των 600 αλλα ειναι μαλλον περιττα για τις νορμαλ αναγκες ενος ερασιτεχνη.
dmtgritchart

Δες ενα ..ποιημα..:)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εχει το lidl αυτη τη βδομαδα ενα ακονιστηρι διαμαντιου. Ως συνηθως η τιμη του ηταν πολυ καλη και το πηρα.

Γενικα δεν θεωρουνται καλο πραγμα για ακονισμα. Αλλα καπου ειναι και ιδεοληψια

Στα 600 δεν φτανει...Πρεπει να φτασεις στα 1200 για να εχεις σωστο ακονισμα.

Ριξε μια ματια στο youtube σε ενα τυπο που λεγεται richard blaine...εχει αρκετα βιντεο με διαμαντακοννα και κανει πολυ καλη δουελια με αυτα

Γενικα δεν θεωρουνται καλο πραγμα για ακονισμα. Αλλα καπου ειναι και ιδεοληψια

Στα 600 δεν φτανει...Πρεπει να φτασεις στα 1200 για να εχεις σωστο ακονισμα.

Ριξε μια ματια στο youtube σε ενα τυπο που λεγεται richard blaine...εχει αρκετα βιντεο με διαμαντακοννα και κανει πολυ καλη δουελια με αυτα

Βλεπω γενικως οτι η πετρα ειναι το κορυφαιο υλικο για ακονισμα. Οι καλες ομως ειναι ακριβες. Και πρεπει να αγορασεις και 3-4 διαφορετικα grit. Θες και λαδακι η νερο...
Το διαμαντοακονιστηρι αυτο ερχεται κοντα σαν φιλοσοφια. Ειναι σαν μια πετρα και αυτο. Ουτε τροχος, ουτε λιμοειδες, ουτε χιαστι κολπα ουτε τιποτα. Σαν πετρα.
Μπορει το υλικο -η διαμαντοσκονη- να μην συγκρινεται πιθανως με την ειδικη πετρα, αλλα αν ξερεις να τροχιζεις σωστα, το αποτελεσμα θα ειναι κοντα.

Για το grit 600 που λες οτι δεν ειναι αρκετο, εχεις δικιο με την εννοια οτι δεν κανει την λαμα ξυραφι (κυριολεκτικα μιλωντας).
Την κανει οπως σου ηρθε, ο victorinox πχ., απο το εργοστασιο. Δηλαδη με μια εξαιρετικα κοφτερη λεπιδα. Oχι ξυραφι.

Δεν νομιζω οτι θα ηθελα τα Victorinox μου να κοβουν 'σαν ξυραφι'. Περαν απο το οτι θα ηταν πολυ ευαισθητα, δεν θα ηταν και χρηστικα.
Κοφτερα πολυ ναι, ξυραφι ομως δεν θελω. Τα θελω οπως τα αγορασα. Oυτε τα μαχαιρια κουζινας, θα ηταν επικινδυνα σε καθε επαφη.

Αν ερθουμε τωρα στα εργαλεια, νομιζω οτι τα σκαρπελα κλπ. δεν θελουν κατι παραπανω απο 600. Και το 600 ειναι πολυ νομιζω.

Ισως το grit 1000 να ηταν χρησιμο σε καποια μικροεργαλεια ξυλογλυπτικης η χαρτοκοπτικης. Και σιγουρα σε λεπιδες ξυρισματος :))

Αρα δεν ειναι μειονεκτημα κατα την γνωμη μου που το διαμαντακονο του lidl ερχεται μεχρι grit 600. To παραπανω πιστευω οτι ειναι πλεονασμος για γενικη χρηση.

Βρηκα και μια γιαπωνεζικη πετρα ακονισματος τις προαλλες, θαμενη στα εργαλεια στο υπογειο. Θα την ειχε φερει ο πατερας μου απο κανενα ταξιδι.
Εχει 2 διαφορετικες βαθμιδες grit σε καθε απο τις 2 μεγαλες πλευρες και πρεπει σιγουρα να ειναι πανω απο 600. Στη στενη ραχη το grit ειναι περιπου 600 αν μπορω να το καταλαβω καλα.

12529551354_de9f41aaed_b.jpg

Θα την δοκιμασω και αυτη.