Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

το 18v εχει πολυ δυναμη, και με ενα 10v κανεις τη δουλεια σου (ερασιτεχνικά)
αν θυμαμαι καλα ομως το 10v το ειχαν φέρει 40 ευρω, ιδια τιμη με το 14ν
αν εχει καποιος το 18 ή το 10 δεν αξιζει να παρει το 14v

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Χμμμ...αυτό το κόκκινο μου φέρνει σαν απομίμηση του μικρού τροχού της dremel.
(http://www.dremeleurope.com/gr/el/ocs/category/6095/dremel®-dsm20)
Εν μέρη κάνεις και την ίδια δουλειά και με τα κλασσικά παλινδρομικά πολυεργαλεία σαν αυτό που έβγαλε το lidl και δεν πρόλαβε -σχεδόν- κανείς.
Είναι πολύ καλό να υπάρχει μεγάλη γκάμα εργαλείων, αλλά κάποια σαν αυτό νομίζω ότι θα διευκολύνουν μόνο συγκεκριμένες ασχολίες.

Είναι σαν αυτό που συζητάμε πιο πάνω.
Υπάρχουν κατσαβίδια μπαταρίας στα 3.4, 4.8, 7.2, μετά πας σε δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας στα 10.2 στα 12, 14.4, 18 V και μετά έχεις δραπανοκατσάβιδα ρεύματος με διάφορα επίπεδα ισχύος καταλήγοντας στα πνευματικά δράπανα (θα ήθελα να δω κάποιον να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο άνω των 1000 W για να βιδώσει βίδα :P )
Προφανώς να τα αγοράσεις όλα απλά δεν γίνεται και δεν υπάρχει νόημα. Προφανώς επίσης πρέπει να δεις τι χρειάζεσαι και τι όχι (πχ κάποιος μπορεί να μην χρειαστεί ποτέ πνευματικό με καλέμι). Τέλος συνήθως παίζει ρόλο και τι ήδη έχεις από το παρελθόν (αυτό έχω δει παίζει σε μένα σημαντικό ρόλο).

Για παράδειγμα στο σπίτι έπαιζε ένα κρουστικό δράπανο (όχι πνευματικό) ρεύματος μάρκα ότι να είναι από παλιά για τις ελάχιστες δουλειές που προέκυπταν. Προφανώς ήταν μπατάλικο και σαν κατσαβίδι δεν έπαιζε να το χρησιμοποιήσεις. Έτσι, χωρίς να θέλω να ξοδέψω και πολλά λεφτά, πήγα πριν από καμιά 10ετία στο alex pack και αγόρασα το πρώτο μου δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας μάρκας Do It. Το πήρα και στα 14.4 V για περισσότερη δύναμη όταν τότε οι περισσότεροι έπαιρναν 12 V. Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον την τελευταία δεκαετία και παραδόξως δεν έχει χαλάσει. Φυσικά η μπαταρία του έχει πέσει σημαντικά, ενώ πρέπει να θυμάμαι να το φορτίσω πριν το χρησιμοποιήσω. Για να ανοίξεις 5 τρύπες είναι ΟΚ ακόμη και τώρα με μια φόρτιση, οπότε δεν το έχω παροπλίσει. Όμως για κατσαβίδι το θεωρώ μεγάλο (είναι της τάξης μεγέθους των 14.4 και 18 που βγάζει το lidl), έτσι αγόρασα το 7.2 V που είναι αποκλειστικά κατσαβίδι του lidl και πραγματικά ήταν το εργαλείο που χρειαζόμουν περισσότερο. Βέβαια έτυχε πέρυσι να αναγκαστώ να ανοίξω μερικές μεγαλούτσικες τρύπες σε μπετό (το ρημάδι έπρεπε να μπει σε κολώνα) και μου βγήκε ο πάτος στο σπρώξιμο με το δραπανοκατσάβιδο των 14.4 V και μου έμεινε και στη μέση η δουλειά από την μπαταρία. Έτσι ήμουν σχεδόν σίγουρος για τη 18 V του lidl και περίμενα να βγει...μετά σκέφτηκα ότι εφόσον έχω τα 2 άλλα, τα οποία οκ δουλεύουν για μικροδουλειές γιατί να πάρω ένα νεώτερο μεγαλύτερο του ίδιου είδους και απλά να πετάξω αυτό των 14.4 V που δεν θα είχε κανένα λόγο ύπαρξης μετά και πήγα και πήρα το μεγάλο πνευματικό του lidl πρίζας με SDS που η διάτρηση είναι παιχνιδάκι για όταν νιώθω ότι το παλιό 14.4 θα με κουράσει.

Γιατί τα είπα όλα αυτά? Για τον απλό λόγο ότι το τι αγοράζουμε έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο με τις ίδιες συνηθισμένες εργασίες. Οπότε ας αγοράσουμε ότι νομίζουμε τη χρονική στιγμή Α και τη Β θα επιλέξουμε ανάλογα...

το 18v εχει πολυ δυναμη, και με ενα 10v κανεις τη δουλεια σου (ερασιτεχνικά)
αν θυμαμαι καλα ομως το 10v το ειχαν φέρει 40 ευρω, ιδια τιμη με το 14ν
αν εχει καποιος το 18 ή το 10 δεν αξιζει να παρει το 14v

αντιστροφα να υποθεσω οτι ακποιος που παει να αγορασει το 1ο του δραπανοκατσαβιδο Λιθιου, το 14-βολτο ειναι αγορα μια και εξω?
(υπαρχει και ρευματος)

εγω αν δεν ειχα μπαταριας θα το επαιρνα

Από 17 Μαρτίου lidl:
Δεν έχει εργαλεία...δεν βλέπω να έρχεται σύντομα το δισκοπρίονο χειρός που θέλω... #$£¥%#^

Έχει είδη ποδηλασίας, λίγο τρεκινγκ, είδη ψαρέματος...

Επίσης για όποιον το χρειάζεται...
Ένα πλαστικό με 100 και 150bar πίεση 450 λίτρα παροχή...

Πέραν της τάσης λειτουργίας αυτά που παίζουν βασικό ρόλο για το πόσο εύχρηστο θα είναι ένα εργαλείο είναι η ροπή στρέψης του εργαλείου που μετριέται σε Nm, το μέγεθος, η διάρκεια της μπαταρίας και το βάρος του.

Στα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας η μέγιστη ροπή σήμερα φτάνει :

Μέχρι τα 100+ Nm στα 36V.
Μέχρι τα 85+ Nm στα 18V.
Μέχρι τα 75+ Nm στα 14,4V
Μέχρι τα 30+ Nm στα 10,8V.
Μέχρι τα 10+ Nm στα 3,6V.

Η ροπή καθορίζει την μέγιστη διάμετρο τρυπήματος σε ξύλο, χάλυβα, τοιχοποιία και διάμετρο βίδας σε περίπτωση βιδώματος.

Σε όλα τα εργαλεία ο κατασκευαστής αναφέρει τα παραπάνω μέγιστα στο εγχειρίδιο χρήσης/site που είναι χρήσιμα στην σωστή επιλογή του εργαλείου.

Στις συνήθεις εργασίες στο σπίτι ένα κρουστικό δραπανοκατσάβιδο 18V γύρο στα 60+ Nm καλύπτει σχεδόν τα πάντα πέραν του ότι αρκετές φορές το μέγεθος/βάρος του μας δυσκολεύει οπότε ένα μικρότερο σε μέγεθος είναι «απαραίτητο».

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Προσωπικά για τις δικές μου ανάγκες αν δεν είχα τίποτα στην κατοχή μου και ήθελα να αγοράσω ένα και μόνο εργαλείο θα αγόραζα το 14.4 V κρουστικό δραπανοκατσάβιδο γιατί η ροπή του είναι αρκετά καλή για τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι και η τιμή του είναι η μισή περίπου από το 18 V. Αν δεν λάμβανα υπόψη την τιμή τότε προφανώς για μοναδική συσκευή θα αγόραζα το 18 V.
Αν ήθελα να αγοράσω δύο συσκευές θα αγόραζα το 10.8 V μαζί με ένα ηλεκτρικό πρίζας κατά προτίμηση πνευματικό.
Αν ήθελα να αγοράσω τρεις συσκευές θα αγόραζα ένα 7.2 V κατσαβίδι, ένα 14.4 V δραπανοκατσάβιδο και ένα δυνατό ηλεκτρικό πρίζας κατά προτίμηση πνευματικό.

thanks....κατατοπιστικοτατος

προσοχη, το18ν κατσαβιδι αλλα και τα μικροτερα μπαταριας του λιντλ δεν ειναι κρουστικα, δηλαδη δυσκολευονται στον τοιχο

Στα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας η μέγιστη ροπή σήμερα φτάνει :
ΜέΜέχρι τα 75+ Nm στα 14,4V
Μέχρι τα 30+ Nm στα 10,8V.
Μέχρι τα 10+ Nm στα 3,6V.

και στο lidl λεει 25 Nm για το 14,4-βολτο
http://www.lidl-hellas.gr/cps/rde/S...i-prosfores-mas.htm?action=showDetail&id=7686

Last edited:

Ιωαννη για να παρεις καλο δραπανο κατσαβιδο 18v με 60+Nm ροπης θελεις αρκετες εκατονταδες ευρω!
και τετοια ροπη τη θες για να ξεβιδωνεις «σκουριασμενα μπουλονια απο τρακτερ». δηλαδή αχρηστη δυναμη για ερασιτεχνικη χρηση

Last edited:

Ενταξει η πληθωρα δυναμης δεν εβλαψε κανεναν αλλα οπως ολα σε αυτη την παλιοζωη εχει το τιμημα της.

Πχ εγω για να εχω 50 Ν ροπη στο 18αρι μου Dewalt εδωσα 280 ευρω στην Αμεριη ενω Ελλαδα ειχε 650!!!

Πολλα χρηματα για καποιον ερασιτεχνη οπως εμενα αλλα ειναι ενα σκυλι μαυρο το συγκεκριμενο. (κιτρινο για να ακριβολογω).
Στην πρωτη ταχυτητα οδηγησε ποτηροκορωνα 60 χιλιοστα σε μπετον 5 μοντους ωστε να μπει κουτακι ηλεκτρολογικο.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

προσοχη, το18ν κατσαβιδι αλλα και τα μικροτερα μπαταριας του λιντλ δεν ειναι κρουστικα, δηλαδη δυσκολευονται στον τοιχο

Δεν είναι πνευματικά σε καμία περίπτωση, απλώς έχουν τη λειτουργία που επιλέγεται με εικόνα το σφυράκι, όπου προφανώς βάζει δύναμη και ο χρήστης για να ανοίξει η τρύπα.

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Δεν είναι πνευματικά σε καμία περίπτωση, απλώς έχουν τη λειτουργία που επιλέγεται με εικόνα το σφυράκι, όπου προφανώς βάζει δύναμη και ο χρήστης για να ανοίξει η τρύπα.

Γιωργο καλημερα και καλη εβδομαδα μεχρι και την 18αρα κατσαβιδιερα του Lidl Δεν ειναι κρουστικα...ειναι κατσαβιδια και τρυπανια...
(αλλωστε δεν διαφημιζονται και ως κρουστικα)...

http://www.lidl-service.com/cps/rde...55009&rdeLocaleAttr=el&title=ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΔΡΑΠΑΝΟΚΑΤΣΑΒΙΔΟ PABS 10.8 C2
http://www.lidl-service.com/cps/rde...27666&rdeLocaleAttr=el&title=ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΔΡΑΠΑΝΟΚΑΤΣΑΒΙΔΟ PABS 14.4 A1
http://www.lidl-service.com/cps/rde...48360&rdeLocaleAttr=el&title=ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΔΡΑΠΑΝΟΚΑΤΣΑΒΙΔΟ PABS 18-Li B3

η 18αρα με κρουστικη λειτουργια ειναι αυτη...ειναι η παρακατω με SDS...

http://www.lidl-service.com/cps/rde...ml?id=49267426&rdeLocaleAttr=el&title=ΔΡΑΠΑΝΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ 2-ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ PABH 18 LI A1

Εγω προτημησα να παρω και τα 2 18αρια...
το κρουστικο το βρηκα σε πολυ καλη τιμη ελαχιστα χρησιμοποιημενο απο μελος του φορουμ...
και την κατσαβιδιερα μιας και ειναι επαρκης σχεδον για καθε τρυπημα ξυλου και βιδωμα που μπορω να χρειαστω σε προτζεκτακια σπιτιου κοκ...

Ενταξει η πληθωρα δυναμης δεν εβλαψε κανεναν αλλα οπως ολα σε αυτη την παλιοζωη εχει το τιμημα της.

Πχ εγω για να εχω 50 Ν ροπη στο 18αρι μου Dewalt εδωσα 280 ευρω στην Αμεριη ενω Ελλαδα ειχε 650!!!
Πολλα χρηματα για καποιον ερασιτεχνη οπως εμενα αλλα ειναι ενα σκυλι μαυρο το συγκεκριμενο. (κιτρινο για να ακριβολογω).
Στην πρωτη ταχυτητα οδηγησε ποτηροκορωνα 60 χιλιοστα σε μπετον 5 μοντους ωστε να μπει κουτακι ηλεκτρολογικο.

Χωρίς πολύ ψάξιμο ..

BOSCH GSB 18 V-LI Professional με 1 μπαταρία 4.0 Ah σε L-BOXX

67 Nm, 260 ευρώ

http://www.stereotiki.gr/store/index.php?target=products&product_id=4034

Ροπή στρέψης, μέγ. (σκληρό βίδωμα): 67 Nm
Ροπή στρέψης, μέγ. (απαλό βίδωμα): 28 Nm
Αριθμός στροφών χωρίς φορτίο (1η ταχύτητα/2η ταχύτητα): 0 – 500 / 1.700 min-1
Περιοχή σύσφιγξης του τσοκ, ελάχ./μέγ.: 1.5 / 13 mm
Τάση μπαταρίας: 18 V
Βάρος με μπαταρία: 1,90 kg

Διάμετρος τρυπανιού: Διάμετρος τρυπήματος μπετού, μεγ : 13 mm
Διάμετρος τρυπήματος ξύλο, μέγ.: 35 mm
Διάμετρος τρυπήματος χάλυβας, μέγ.: 13 mm

4034_gsb_18_4_ah.jpg

Last edited:

Για 14,4V έχει λίγη ροπή … (η τιμή γενικά είναι καλή για DIY) ...

Χτες τα έπαιξε τελείως το δραπανοκατσάβιδο που ειχα εδώ και 6 χρόνια (Dexter 12V). Επειδή έχω μείνει μόνο με το κατσαβίδι του Lidl και επειδή έχω βαρεθεί να περιμένω πότε θα ξαναβάλει το 18V, λέω να τσιμπήσω την Πέμπτη το 14άρι. Νομίζω οτι για τις δουλειές ενός χομπίστα στο σπίτι είναι ΟΚ.

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Το 18άρι δραπανοκατσάβιδο δυστυχώς δεν έχει ούτε καν απλό κρουστικό. Απλά περιστροφική λειτουργία. Κοινώς είναι τελείως ακατάλληλο για τοίχους και παρόμοια υλικά.