Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Δεν υπαρχει δυστυχως επιλογη "σφυρι" στο 10αρι, 14αρι, 18αρι της parkside. Μακαρι να ειχε σε τετοια τιμη :)

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Το θέμα είναι στις λέξεις σίγουρα, όχι στην ουσία...Ίσως το σφυράκι αρκετοί κατασκευαστές να το χρησιμοποιούν για την διάτρηση, αλλά όχι για την κρούση με την έννοια ενός σκαπτικού...

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Θα βάλω αργότερα φωτογραφία από το φθηνιάρικο do it που έχω χρόνια στο σπίτι...ίσως εγώ δεν βλέπω κάτι καλά...στις οδηγίες έλεγε ότι επιλέγεις αυτή τη ρύθμιση για διάτρηση.
Βρήκα από το δίκτυο ένα αντίστοιχο (είναι makita βέβαια) αλλά για να δείξω την εικονίτσα με το σφυρί...
http://www.toolstop.co.uk/component.../product/66e6bad9b02b70bab3a2bb60d0b399a4.jpg

Διατρηση δεν σημαινει και αναγκαστικα κρουση. Διατρηση σε μεταλλο/ξυλο δεν απαιτει κρουση πχ.
Αν ομως η φωτο του εργαλειου που βλεπεις εχει σφυρακι επανω, τοτε σιγουρα ειναι κρουστικο το δραπανο.

Αυτο είναι κρούση τις Lidl αυτα που πόσταρα παραπάνω δεν έχουν τέτοιο σύμβολο...
Εκτός αυτού με το sds

Η διατρηση χαρακτηριζεται απο ενα συμβολο σαν τρυπανι...το οποιο σημαινει οτι σε αυτη την επιλογη το εργαλειο περιστρεφεται στην μεγιστη δυνατη ταχυτητα περιστροφης και ροπης ετσι ωστε να τρυπησει τοιχο (οχι με κρουση) μεταλλο, ή ξυλο...

ΑΝ εχει σφυρακι που κανενα απο τα 3, 10ρι, 14αρι, 18αρι της Parkside δεν εχει, τοτε ειναι κρουστικο...
το μονο που εχει με μπαταρια και κρουση ειναι αυτο με το sds...της parkside...

δες και τα παρακατω...
Γιωργο καλημερα και καλη εβδομαδα μεχρι και την 18αρα κατσαβιδιερα του Lidl Δεν ειναι κρουστικα...ειναι κατσαβιδια και τρυπανια...
(αλλωστε δεν διαφημιζονται και ως κρουστικα)...

http://www.lidl-service.com/cps/rde...55009&rdeLocaleAttr=el&title=ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΔΡΑΠΑΝΟΚΑΤΣΑΒΙΔΟ PABS 10.8 C2
http://www.lidl-service.com/cps/rde...27666&rdeLocaleAttr=el&title=ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΔΡΑΠΑΝΟΚΑΤΣΑΒΙΔΟ PABS 14.4 A1
http://www.lidl-service.com/cps/rde...48360&rdeLocaleAttr=el&title=ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΟ ΔΡΑΠΑΝΟΚΑΤΣΑΒΙΔΟ PABS 18-Li B3

η 18αρα με κρουστικη λειτουργια ειναι αυτη...ειναι η παρακατω με SDS...

http://www.lidl-service.com/cps/rde...ml?id=49267426&rdeLocaleAttr=el&title=ΔΡΑΠΑΝΟ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ 2-ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ PABH 18 LI A1

Εγω προτημησα να παρω και τα 2 18αρια...
το κρουστικο το βρηκα σε πολυ καλη τιμη ελαχιστα χρησιμοποιημενο απο μελος του φορουμ...
και την κατσαβιδιερα μιας και ειναι επαρκης σχεδον για καθε τρυπημα ξυλου και βιδωμα που μπορω να χρειαστω σε προτζεκτακια σπιτιου κοκ...

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Το θέμα είναι στις λέξεις σίγουρα, όχι στην ουσία...Ίσως το σφυράκι αρκετοί κατασκευαστές να το χρησιμοποιούν για την διάτρηση, αλλά όχι για την κρούση με την έννοια ενός σκαπτικού...

Διάτρηση

Drilling.jpg

Κρούση/Καλέμισμα

Hammer-Drilling.jpg

Διάτρηση + Κρούση

R-Hammer-Drilling.jpg

Last edited:
Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Τι να πω...το Do It που έχω το 14.4V έχει το τελευταίο σηματάκι...Στο Parkside που το πρόσεξα καλύτερα στο μάνουαλ (pdf) τώρα είδα ότι έχει μόνο τη διάτρηση, έχετε δίκαιο. Πάντως και σε μερικά άλλα φθηνιάρικα κινέζικα έχω δει το τελευταίο σηματάκι...

Ο διακόπτης που έχει το parkside στην ράχη είναι για τις δύο ταχύτητες διάτρησης Γιώργο..

Με περίμενε πριν λίγο που γύρισα σπίτι. Και φακό παρακαλώ!

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    77.6 KB · Views: 293
  • image.jpg
    image.jpg
    76.7 KB · Views: 292
Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ο διακόπτης που έχει το parkside στην ράχη είναι για τις δύο ταχύτητες διάτρησης Γιώργο..

Εκεί μπερδεύτηκα γιατί στο Do It που έχω εκεί γίνεται η επιλογή για κρουστικό...

χαχα ωραιο γκατζετακι. Εχω ενα παρομοιο χωρις φακο. Δυστυχως δεν ετυχε να το χρησιμοποιησω ποτε.

Ομως για να ολοκληρωσεις το σετ, θελεις εναν πτυσσομενο 'πιαστη' (grabber) με μαγνητη στη ακρη και εναν αλλο πτυσσομενο με καθρεπτακι στην ακρη.
Αυτα μου εχουν χρειαστει, ιδιως το πτυσσομενο με τον μαγνητη, το οποιο αγορασα και δευτερο με λεντακι στην ακρη!

Το παραπάνω έχει και μαγνήτη. Και φυσικά έχω το σετ τα πτυσόμενα καθρεπτάκια και μαγνητάκια του Lidl!

Εισαι κομπλε τοτε.
Μου ξεφυγανε αυτα του lidl. Δεν ηξερα οτι εβγαζε και τετοια πτυσσομενα εργαλειακια!

Πχ εγω για να εχω 50 Ν ροπη στο 18αρι μου Dewalt εδωσα 280 ευρω στην Αμεριη ενω Ελλαδα ειχε 650!!!

Χωρίς πολύ ψάξιμο ..

BOSCH GSB 18 V-LI Professional με 1 μπαταρία 4.0 Ah σε L-BOXX

67 Nm, 260 ευρώ

Δηλαδή το 50 Ν είναι πολύ και το 67 Ν ακόμα πιο πολύ;
Τότε το 107 Νm τι είναι; Διπλάσιο ή λάθος; Και μάλιστα από ένα εργαλείο με τάση 10,8V... Το Ν με το Nm είναι το ίδιο;
Τι δεν καταλαβαίνω; :nounder:

Stanley FatMax® FMC040LB-QW Τιμή: 175,97

Lithium cordless impact driver.
Li-Ion, 10.8V, 1.5Ah, 107Nm, 6.35mm (1/4").
30 min charger, 2 batteries, carrying case

fmc040lb.jpg

δεν ξέρω πως θα είναι το 14άρι.
Πάντως το 10.8 μου άρεσε πάρα πολύ, μου φάνηκε δυνατό όσο θα ήθελα για τέτοιες δουλειές και παραπάνω, και ήδη μεγαλούτσικο.
Συνεπώς μένω εδώ που είμαι.

Δηλαδή το 50 Ν είναι πολύ και το 67 Ν ακόμα πιο πολύ;
Τότε το 107 Νm τι είναι; Διπλάσιο ή λάθος; Και μάλιστα από ένα εργαλείο με τάση 10,8V... Το Ν με το Nm είναι το ίδιο;
Τι δεν καταλαβαίνω; :nounder:

Stanley FatMax® FMC040LB-QW Τιμή: 175,97

Lithium cordless impact driver.
Li-Ion, 10.8V, 1.5Ah, 107Nm, 6.35mm (1/4").
30 min charger, 2 batteries, carrying case

fmc040lb.jpg

Το συμβολο της μοναδας μετρησης της ροπης (Νewton χ μετρα) ειναι το ΝΜ αλλα πολλοι το γραφουν σκετο Ν. Ειναι ουσιαστικα το ιδιο.

Τωρα με το αλλο που ρωτας, οντως φαινεται λιγο οξυμωρο ενα δεκαβολτο κατσαβιδι να βγαζει παραπανω ροπη απο ενα 18βολτο. Ομως τα στοιχεια των εργαλειων ειναι σωστα.
Η διαφορα πιστευω οτι ειναι στο ειδος της ροπης που εξασκει καθε εργαλειο. Το μεν εξασκει τη ροπη για να βιδωσει, το αλλο εξασκει τη ροπη για να τρυπησει (κρουση).

Αν δηλαδη η δυναμη (10.8βολτ) του stanley παραπανω χρησιμοποιειτο για κρουση και οχι για βιδωμα, τοτε η ροπη που θα εβγαζε σε κρουση θα ηταν πολυ μικροτερη απο 107Ν, ισως γυρω στα 30Ν.

Να το πω πιο περιγραφικα, αν ενας κινητηρας αυτοκινητου πιανει με τερμα τα γκαζια μαξ. 100 χιλιομετρα ταχυτητα σε ευθεια (βιδωμα), ο ιδιος κινητηρας πιανει μαξ. 20 χιλιομετρα με την οπισθεν (κρουση).
Ειναι διαφορετικη η διαταξη του μηχανισμου του κινητηρα/γραναζιων που στις δυο περιπτωσεις δινει διαφορετικα αποτελεσματα/μετρησεις λειτουργωντας και στις δυο περιπτωσεις στο μαξ. της αποδοσης.

Αν υπαρχει καποιος φυσικος/μηχανικος, μπορει να το εξηγησει λιγο πιο επιστημονικα :))

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Το συμβολο της μοναδας μετρησης της ροπης (Νewton χ μετρα) ειναι το ΝΜ αλλα πολλοι το γραφουν σκετο Ν. Ειναι ουσιαστικα το ιδιο.

Τωρα με το αλλο που ρωτας, οντως φαινεται λιγο οξυμωρο ενα δεκαβολτο κατσαβιδι να βγαζει παραπανω ροπη απο ενα 18βολτο. Ομως τα στοιχεια των εργαλειων ειναι σωστα.
Η διαφορα πιστευω οτι ειναι στο ειδος της ροπης που εξασκει καθε εργαλειο. Το μεν εξασκει τη ροπη για να βιδωσει, το αλλο εξασκει τη ροπη για να τρυπησει (κρουση).

Αν δηλαδη η δυναμη (10.8βολτ) του stanley παραπανω χρησιμοποιειτο για κρουση και οχι για βιδωμα, τοτε η ροπη που θα εβγαζε σε κρουση θα ηταν πολυ μικροτερη απο 107Ν, ισως γυρω στα 30Ν.

Να το πω πιο περιγραφικα, αν ενας κινητηρας αυτοκινητου πιανει με τερμα τα γκαζια μαξ. 100 χιλιομετρα ταχυτητα σε ευθεια (βιδωμα), ο ιδιος κινητηρας πιανει μαξ. 20 χιλιομετρα με την οπισθεν (κρουση).
Ειναι διαφορετικη η διαταξη του μηχανισμου του κινητηρα/γραναζιων που στις δυο περιπτωσεις δινει διαφορετικα αποτελεσματα/μετρησεις λειτουργωντας και στις δυο περιπτωσεις στο μαξ. της αποδοσης.

Αν υπαρχει καποιος φυσικος/μηχανικος, μπορει να το εξηγησει λιγο πιο επιστημονικα :))

Δεν νομιζω οτι χρειαζονται επιστημες. Ειναι απλα τα πραγματα.

Τα βολτ δεν οριζουν τη δυναμη, οριζουν τις στροφες του μοτερ. Κι οταν λεω μοτερ δεν εννοω αυτες που βλεπουμε στο τσοκ, αλλα μεσα.

Η "δυναμη" οριζεται απο τα αμπερ.

Τωρα στα του δραπανοκατσαβιδου.

Μπορει με τα ιδια βολτ, 10 ας πουμε, και τα ιδια αμπερ, 2 διαφορετικα να εχουν το ενα διπλασια ροπη απο το αλλο. Ο λογος ειναι γιατι εχουν διαφορετικη "μειωση" απο το μοτερ μεχρι το τσοκ. Θα εχουν και διαφορετικη ροπη, και διαφορετικες ομως στροφες.

Με ενα απλουστευμενο παραδειγμα και τυχαια νουμερα.
- το Α εχει 10 βολτ χ αμπερ, και 150Ν ροπη
- το Β εχει 10 βολτ παλι χ αμπερ, και 75Ν ροπη

Ειναι σιγουρο οτι το Β εχει περιπου διπλασιες στοφες απο το Α.

To παράδειγμα με το αυτοκίνητο είναι καλό, αλλά λίγο μπερδεμένο έτσι. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολα ανεβαίνει μια ανηφόρα ένα αυτοκίνητο με πρώτη, και πόσο δυσκολεύεται ενδεχομένως με 3η. Με πρώτη εφαρμόζεται πολύ μεγαλύτερη δύναμη στις ρόδες. Με όπισθεν η σχέση είναι ακόμη πιο δυνατή.

Όντως οι κατσαβιδιέρες έχουν μεγαλύτερη δύναμη λόγω κινητήρα, αλλά και της σχέσης μετάδοσης, που είναι σχεδιασμένα για πολύ μικρότερες ταχύτητες. Τα δραπανοκατσάβιδα είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερες ταχύτητες. Ακόμα και στην αργή σκάλα, συγκριτικά είναι πιο γρήγορη. Υπάρχουν βέβαια και ενδιάμεσες σκάλες με τη σκανδάλη, αλλά είναι και θέμα κινητήρα που είναι σχεδιασμένος για μεγαλυτερες στροφές που απαιτούνται πχ για τρύπημα μετάλλου.

Αν θέλετε να καταλάβετε πιο καλά τη σχέση μετάδοσης, σκεφτείτε ένα ποδήλατο και πως αλλάζουμε ταχύτητες εκεί. Όταν βάζουμε μεγάλο δίσκο πίσω, τότε με μικρότερη προσπάθεια έχουμε μεγαλύτερη δύναμη στις ρόδες. Αν βάλουμε μικρό δίσκο πίσω, έχουμε μικρότερη δύναμη στις ρόδες και θέλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά έχουμε και μεγαλύτερη τελική ταχύτητα. Πρακτικά κάπως έτσι λειτουργεί και το αυτοκίνητο.

Μην μπερδεύεται την Ροπή ενός Δραπανοκατσάβιδου με αυτή ενός Παλμικού Κατσαβιδιού (impact driver).

Τα Παλμικά λειτουργούν διαφοορετιοκά σε σχέση με τα απλά.

Στα Παλμικά έχουμε περιστροφή και κρούση. Η κρούση είναι κάθετη στον Άξονα και όχι κατα μήκος αυτού όπως στα Κρουστικά Δραπανοκατσάβιδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη ροπή στρέψης κατά το βίδωμα/ξεβίδωμα

Ένα τυπικό 18v Παλμικό έχει ροπή γύρω στα 160-180 Nm και τα ισχυρά φτάνουν τα 700 Nm και παραπάνω.

Έτσι όμως είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις άκρη...