Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Αυτος εδω κοβει χελινοδοουρα με πριονι και ελευθερο χερι, δειχνει να ειναι σιδεροπριονο. Ο συγκεκριμενος ειναι απιστευτος μαστορας με πολυ καλες ιδεες. http://www.youtube.com/watch?v=9l4uB9M4v5o
Δεν θα δοκιμαζα χελινοδουρα με εργαλειο χειρος παρα μονο με ρουτερ επιτρεπεζιο και το αναλογο κοπτικο.

Τι φάλτσα θέλετε να κόψετε; γιατί το φαλτσοπριονο χειρός εκτός από καμιά κορνίζα και χειροτεχνία δε νομίζω ότι κάνουν για τίποτα άλλο (εκτός αν είναι στη φυλακή κάποιος και έχει... άνεση χρόνου :-P ).
Όσο για τις χελιδονοουρες, πάλι η κοπή με το χέρι θέλει πολλή μαεστρία και υψηλή τεχνική. Δε νομίζω ότι είναι για μας τους χομπιστες που θα το δοκιμάσουμε μια στο τόσο. Έχει ενδιαφέρον αν το δει κανείς ως πρόκληση, αλλά νομίζω ότι είναι από τις πιο απαιτητικές τεχνικές!

Ωραιοτατο βιντεο που δειχνει με πασα λεπτομερεια τη δημιουργια χελιδονοουρας. Δεν ειναι δυσκολο.

Με επιτραπεζιο ρουτερ πως θα κανεις τετοιου μεγεθους χελιδονουρες??
Aσε που πρεπει να εχεις και ειδικο jig, και διαφορετικο καθε φορα που αλλαζεις την διαταξη η/και το μεγεθος των χελιδονοουρων.

Οι Χελιδονοουρες σίγουρα δεν ειναι εύκολες αλλα αξίζει να τις δοκιμάσει κανείς, απο άποψη τεχνικής ειναι απαιτητική σίγουρα αλλα ακριβώς επειδή ειναι χόμπι το να φτιάξεις ενα ξύλινο κουτί με χελιδονοουρες ειναι σίγουρα ποιο ενδιαφέρον απο το να το κανείς καρφώτο...
Γνώμη μου στο χόμπι δεν μετράει ο χρόνος τόσο πολύ όσο το αποτέλεσμα...ξαναλέω γνώμη μου

Συμφωνώ με τα χίλια! Απλά λέω ότι είναι τόσο δύσκολο, που αν σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε σοβαρή κατασκευή, καλό είναι να κάνουμε πολλή εξάσκηση σε ρεταλια.

Οι Χελιδονοουρες σίγουρα δεν ειναι εύκολες αλλα αξίζει να τις δοκιμάσει κανείς, απο άποψη τεχνικής ειναι απαιτητική σίγουρα αλλα ακριβώς επειδή ειναι χόμπι το να φτιάξεις ενα ξύλινο κουτί με χελιδονοουρες ειναι σίγουρα ποιο ενδιαφέρον απο το να το κανείς καρφώτο...
Γνώμη μου στο χόμπι δεν μετράει ο χρόνος τόσο πολύ όσο το αποτέλεσμα...ξαναλέω γνώμη μου

Συμφωνω και ασπαζομαι τη γνωμη σου, για το τελευταιο :)
Η δημιουργια στο χομπυ ειναι ολη η χαρα και ολα τα λεφτα, ανεξαρτητως χρονου.

Για το πρωτο ομως εχω αμφιβολιες. Δεν βλεπω κατι το απαιτητικο και εξειδικευμενο στις χελιδονουρες.
Για σιγουρια ομως, και να μη λεω οτι θελω, θα κατσω τωρα να φτιαξω μια γωνια με συνδεση dovetail.
Ετοιμασα ηδη τα υλικα που θα χρειαστω. Πριονακι, μεγγενη, μολυβακι, σκαρπελο, φρεσκοκομμενο ξυλο -ξεχασα το χαρακα :)

13983867211_f417799292_z.jpg

Μπορεις να κρυψεις τις ατελειες στο τελος με μιγμα ξυλοκολλας και πριονιδι απο το ιδιο ξυλο, οσοι το εχουν κανει λενε οτι δεν φαινεται τιποτα. Ο χομπυστας στο βιντεο που εβαλα λεει οτι δεν χρειαστηκε τιποτα. Περιμενουμε τα αποτελεσματα σου.

Τελειωσα χονδροειδως το πρωτο κομματι.

Διαπιστωνω οτι πρεπει να παρεις τον χρονο σου και να σχεδιασεις ΤΕΛΕΙΑ το σχημα των χελιδονοουρων για να εχει ωραιο αισθητικο αποτελεσμα. Χρησιμοποιησα στελα ξυλουργου για ισες γωνιες.
Οχι οτι η εφαρμογη δεν θα ειναι καλη αν το σχημα δεν ειναι τελειο (ουτως η αλλως πανω στο πρωτο κομματι που εχεις κοψει ετοιμαζεις το δευτερο) αλλα καλο ειναι να υπαρχει συμμετρια και αρμονια.

Η κοπη με το ειδικο πριονακι ειναι ευκολη και απλη.
Ομως βλεπω οτι εχει λιγο ζορι η κοπη με σκαρπελο και σφυρακι για να αφαιρεσεις το ξυλο και να δημιουργησεις την χελιδονοουρα. Γιαυτο το λογο χρησιμοποιησα τη σεγα της Dremel και τελειωσα γρηγορα.

Εδω η εξελιξη μεχρι τη προχειρη δημιουργια του πρωτου κομματιου. Στο επομενο ποστ η συνεχεια.

Εδω το κομματι που εχει σχεδιαστει με μολυβι η χελιδονοουρα, εχει κοπει με το πριονακι και εχει αρχισει το σκαρπελο να αφαιρει υλικο.
13964493916_f52c686436_c.jpg

Παρατησα το σκαρπελο και χρησιμοποιησα τη σεγα dremel.
Εναλλακτικα θα μπορουσα να χρησιμοποιησω και το πριονακι αφου αλλαζα λαμα και εβαζα μια στρογγυλη. Με την κανονικη λαμα ειναι λιγο δυσκολο.
14007597213_36bfa65cb4_c.jpg

Εδω το αποτελεσμα. Αυτο το κομματι χρειαζεται ακομα λεπτομερεια ωστε να σχηματιστουν καλα οι γωνιες. Μαλλον θα χρησιμοποιησω λιμα.
13984430561_9630aca118_c.jpg

Εδω βλεπουμε οτι χρειαζεται εξ'αρχης προσοχη στον σχεδιασμο των γραμμων ωστε το τελικο αποτελεσμα να ειναι πιο συμμετρικο.

Εδω και το δευτερο κομματι προσαρμοσμενο στο πρωτο. Εχω αφησει και αναμονες για να προσθεσω και αλλο κομματι, για εξασκηση:))

H συνδεση του πρωτου και του δευτερου κομματιου θελει υπομονη και παιρνει ωρα. Το να ταιριαξουν τα κομματια δεν ειναι ευκολο αν δεν κανεις προσεκτικη χαραξη γραμμων και δεν κοψεις σωστα.
Τα κοψιματα μου ηταν προχειρα και δυσκολευτηκα στην εφαρμογη. Επεσε μπολικο λιμαρισμα. Αυτο φαινεται απο την -far from perfect- εφαρμογη των κομματιων που εχουν σημαντικα κενα.

13965831226_8c3386fe07_c.jpg

Να πω οτι η διαθεσιμη τεχνολογια τριγυρω, βοηθησε την κατασταση αντικαθιστωντας το σκαρπελο στην αφαιρεση ξυλου.
Την δουλεια αυτη την εκανε γρηγορα και ανετα το παλμικο dremel multimax 8300 με το ειδικο μικρο και στενο (1cm) bit κοπης ξυλου.

13985730892_772056ac40_z.jpg

Η υποθεση ομως ειναι οτι η χελιδονοουρα δεν ειναι τοσο δυσκολη οσο φαινεται. Απεναντιας αν χαραζεις σωστα με μολυβι στην αρχη και κανεις προσεκτικα τα κοψιματα, εισαι αρχοντας.
Προσωπικα, η χελιδονοουρα δεν μου λεει κατι σαν συνδεση παρολο που ειναι η πιο εμφανισιμη. Προτιμω τα 2-3 απλα ειδη συνδεσεων με καβιλιες.

Τι ξύλο είναι αυτό Μιχάλη? Πολύ περίεργη επιφάνεια έχει.
Όλα είναι εύκολα μέχρι να καταπιαστεις και να δεις τις δυσκολίες.
Για εμένα η χελιδονοουρα είναι η πλέον όμορφη σύνδεση ξύλων.
Χελιδονοουρα όμως όχι καρακαξοουρα.
Χεχεχεχε.

Πέρα από την πλάκα η κατασκευή της με το χέρι απαιτεί ακρίβεια και πολύ ωρα.
Ο τύπος στο βίντεο έκανε πόση ώρα για μια γωνία τριών συνδέσεων. Φανταστείτε πόσο θα κάνει για να φτιάξει ένα σεντούκι.
Εγώ για το λόγο αυτό αγόρασα το ρουτερακι αν και δε το έχω κάνει στην πράξη. Θα το κάνω και θα σας ενημερώσω.

Καλημερα,
Μιχαλη πολυ καλη προσπαθεια ευχαριστουμε και για ολες τις λεπτομερειες, οσο αφορα το σκαρπελο για να εχεις "τελεια" κοπη στα καθετα προς το κυριως κομματι ξυλο κοψηματα θα πρεπει να κανεις τομες εντονες με το σκερπελο...το dremmlerακι ιδανικο...
Προσωπικα την χελιδονοουρα την θεωρω αισθητικα αψογη, και αξιζει τον παραπανω κοπο για μικρες κατασκευες...

Kαλημερα παιδια!

Το ξυλο ειναι απο ενα κομματι ακατεργαστο σανιδι που βρηκα ευκαιρο. Οτι χειροτερο δηλαδη για το πειραμα...

Απολυτο δικιο εχεις Κυριακο για την ωρα που πηρε στον τυπο να φτιαξει την συνδεση. Αν θες να κανεις δουλεια θες ωρα και ακριβεια.
Εγω το ξεπεταξα γρηγορα γιατι απλα ηθελα να δω τις βασικες αρχες. Κατεληξα οτι η σχεδιαση με μολυβι ειναι το Α και το Ω. Απο κει και περα αναλαμβανουν τα εργαλεια.
Οι χελιδονοουρες δεν ειναι δυσκολες...Myth busted :)) Απλα θελουν προσοχη, ακριβεια και υπομονη.

Ευγενιε, σε ευχαριστω! Συμφωνω με την αισθητικη της συνδεσης και σιγουρα αξιζει τον κοπο, τουλαχιστον να καταπιαστεις να την δοκιμασεις μια δυο φορες.
Παντως και με καβιλιες, με τον εμφανη τροπο (οχι εσωτερικες) παιρνεις καλο αποτελεσμα με πολυ πιο απλο τροπο.

Δες εδω συνδεση μινιατουρας με καβιλιες (απο οδοντογλυφιδες..). Αν υπηρχαν 2-3 καβιλιες παραπανω, θα ηταν αρκετα ομορφο το αποτελεσμα.
Με μεγαλυτερο παχος ξυλου και μεγαλυτερες καβιλιες θα φαινοταν πολυ ωραιο. Αλλα καταλαβαινεις την ιδεα.

12237095785_b0f220794e_n.jpg

Μιας και μιλαμε για ενωσεις ξυλων...
ενα αρχειακι με ολες...
http://workforce.calu.edu/nowak/ted126/Lecture/wood_joints.pdf

Βεβαια καπου μπορει να υπαρχει καμια φωτο με ολες πιο ευκολα να τις εχεις ολες...

Ωραιο αρχειακι!

Μελεταω μια νεα συνδεση σαν την χελιδονοουρα αλλα να γινεται γρηγορα και ευκολα.
Εχω ηδη σχεδιασει το πρωτοτυπο και ειμαι τωρα στην υλοποιηση :))

Πρακτικα ειναι πολυ ομορφη συνδεση αλλα δυσκολη με εργαλεια χειρος. Πιστευω οτι λογω της δυσκολιας της ειναι δικοπο μαχαιρι, εαν δεν την κανει τελεια και εχεις κενα δεν προσφερει την απαιτουμενη στιβαροτητα. Σε αντιθεση με την συνδεση finger joint οπου ειναι απλες καθετες κοπες, επειδη ειναι πιο ευκολο με ενα απλο μηχανηματακι που το φτιαχνει ο καθενας μονος του το αποτελεσμα θα ειναι μια σφιχτη ενωση. Εαν η ενωση ειναι αρκετα σφικτη οταν κανουμε την δοκιμη χωρις κολλα τοτε με την κολλα θα γινει αθραυστο.

Μεταφραση για τα παρακατω εχουμε;
finger joint
jig (τα βοηθητικα εργαλεια για να κανουμε κοψιματα)
wet fit (δοκιμαστικη τοποθετηση χωρις κολλα για να δουμε κενα και προβληματα εφαρμογης)

...
wet fit (δοκιμαστικη τοποθετηση χωρις κολλα για να δουμε κενα και προβληματα εφαρμογης)

Διόρθωση dry fit πρέπει να λέγεται μια και ειναι χωρίς υγρό (κολλά...)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασε

Αφου εχεις γνωση ηλεκτρικων, εαν την ανοιξεις, δες μηπως βραχυκυκλωνει το κουμπακι ασφαλειας με την σκανδαλη.
Εγω ειχα ακριβως αυτο το προβλημα σε ενα ηλεκτρικο αλυσοπριονο και αναγκάστικα να καταργησω το κουμπι ασφαλειας (την λαβη που σηκωνεις για να ενεργοποιησεις το αλυσοπριονο).

Καλοριζικη η σπαθοσεγα!

Φιλε Χιωτη σε ευχαριστω, αυτο ηταν και σε μενα το προβλημα την ανοιξα σημερα και ας εχασα την εγγυηση. Τελικα αυτος ο διακοπτης ασφαλειας μου μπλοκαρε των διακοπτη on/off, βεβαια δεν ηταν μονο αυτο αλλα και το καλωδιο του ουδετερου ειχε χαλαρωσει η βιδα και δεν ακουμπαγε καλα, δεν μπηκα στον πειρασμο να το ψαξω γιατι μπλοκαρει των διακοπτη γιατι την ηθελα για δουλεια αμεσα.

Παρακαλω! Και μπραβο σου που το εφτιαξες.
Και γω το ιδιο θα εκανα, θα το ανοιγα, γιατι θα με ετρωγε το μικροβιο της περιεργιας και του μαστροχαλαστη, και ας εχανα την εγγυηση :))

Μονο τωρα λιγο περισσοτερο προσοχη, χωρις τον διακοπτη ασφαλειας.

Εδω η συνδεση 'xiotis joint' σε δοκιμαστικο σταδιο :))

Σκοπος ειναι μια γρηγορη συνδεση ξυλου. Οντως το πρωτο μερος εγινε μεσα σε ελαχιστο χρονο. Χρειαζεται ενα τρυπανακι forstner 15μμ .

H φωτο ειναι ενδεικτικη. Απλα τρυπας περιπου οπως παρακατω.
13997513005_2501b29367_c.jpg

Στο δευτερο κομματι πρεπει να δημιουργηθουν οι αντιστοιχοι κυλινδροι που θα φωλιασουν στις αντιστοιχες τρυπες. Και εδω μπορειτε να δωσετε καμμια ιδεα.
Για να γινουν οι κυλινδροι τους εκοψα αρχικα σαν finger joints. Τετραγωνους δηλαδη. Και μετα τους εκοψα/τροχισα περιφερειακα και δημιουργηθηκε ο κυλινδρος. Δυστυχως δεν γινεται τελειος.

13997512035_8b9cffef73_c.jpg

Φανταζομαι οτι αν ειχα ενα ποτηροτρυπανακι ξυλου 15 χιλιοστων, και βαθους παλι 15μμ, η δουλεια θα ηταν απλουστατη. Τα ποτηροτρυπανα μεταλλου 15μμ δεν εχουν μεγαλο βαθος και δεν κανουν.
Υπαρχει ποτηροτρυπανο ξυλου 15χιλιοστων? Η πως μπορει να γινει σωστα κυλινδρος απο ενα τετοιο τετραγωνο πηχακι?

Δυστυχως δε θα το πετυχεις σωστα Μιχαλη οτι και να κανεις.
Και δε μιλαω προσωπικα για εσενα αλλα και ο καθενας και εγω μαζι!

Καλυτερα να κανεις ττην τρυπα στο ενα και στο αλλο και να χρησιμοποιησεις χοντρη καβιλια.
Αν εχουν τζογο χανεται η σταθεροτητα της συνδεσης οποτε finger join και ολα καλα και πολυ γρηγορα κιολας!

Αν με αφησει το κρυωμα που με ταλαιπωρει, ελπιζω συντομα, θα κανω δοκιμες στον παγκο με το ρουτερ για χελιδονοουρες!
Εχω και ενα κομματι αλλουμινιο για να γινει ο οδηγος.