Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Συμφωνω. Τελειος κυλινδρος δεν γινεται. Εχω ομως μια επιφυλαξη αν βρω ποτηροτρυπανο 15μμ.
Tα finger joints και τις καβιλιες τις εχουμε ξεπερασει..ψαχνουμε νεες τεχνικες τωρα :flipout:

Aντε Κυριακο, περαστικα γρηγορα ευχομαι!!

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Παρακαλω! Και μπραβο σου που το εφτιαξες.
Και γω το ιδιο θα εκανα, θα το ανοιγα, γιατι θα με ετρωγε το μικροβιο της περιεργιας και του μαστροχαλαστη, και ας εχανα την εγγυηση :))

Μονο τωρα λιγο περισσοτερο προσοχη, χωρις τον διακοπτη ασφαλειας.

Εννοειτε οτι δινω προσοχη, μολις τελειωσω με της βασικες κατασκευες οπως κοτετσι, σκυλοσπιτο, κρεβατια, τραπεζι για εξω θα δωσω βαρος να κοιταξω των διακοπτη ασφαλειας δηλ καμια πατεντα που να μην μπλοκαρει των διακοπτη. Εφτιαξα των πρωτο παγκο εργασιας απο τους 4 που θελω, θα ανεβασω φωτο σε λιγο η αλλοι μετα της επειγον κατασκευες που πρεπει να γινουν αμεσα ειδικα το κοτετσι και σκυλοσπιτο.

Αυτος ειναι ο πρωτος παγκος εργασιας απο τους 4 που θελω, αλλος ενας θα γινει ιδιος οι υπολοιποι χωρις των τοιχο.

Βρε θηριο, απο παλετες τον εφτιαξες τον παγκο και την πλατη του?? Ευγε!!

Ωραιότατος ο πάγκος Amilo!

Βρε θηριο, απο παλετες τον εφτιαξες τον παγκο και την πλατη του?? Ευγε!!

Oτι φτιαχνω ειναι απο παλετες, εχω παραγγηλει 200 και μου ηρθαν η 50 για αρχη, θα θεωρηθει διαφημηση στο εργοστασιο που μου της εδωσε τσαμπα και με δικο του φορτιγο μου εφερε της πρωτες χωρις να πληρωσω για αυτο περιοριζομαι εδω.

Σε μερικους μηνες που θα φτιαξω για τα φυτα και θα ανεβασω φωτο θα δειξω την μαστορια μου :music-smiley-006:

Ειμαι της φυσης τιποτα δεν ειναι για πεταμα, λιγη αγαπη και χρονο να δωσεις και θα παρει την ζωη και μορφη που του αξιζει...

Η αλλοι παγκοι θα ειναι απο χοντρο ξυλο για στηριγμα, για την ωρα εφτιαξα αυτον για της βασικες αναγκες. Τωρα χρησιμοποιω ως παγκο 2ο μια σειρα απο παλετες η μια πανω στην αλλη μεχρι να αδειασει ο χωρος.

Ωραιότατος ο πάγκος Amilo!

Σε ευχαριστω, αφου τελειωσω με της βασικες κατασκευες θα φτιαξω αλλους 3 να δειτε μαζι με της βασικες κατασκευες.

Μονο το κοτετσι θα ειναι κατασκευη για της πλακας, το σκυλοσπιτο θα κανω οτι μπορω για την ανεση του.

Παντως το κοτετσι εχει διαστασης 200χ100χ50

Amilo, ωραίος ο πάγκος σου!! :worshippy:

Αν μπορείς, βάλε περισσότερες φώτο από τον πάγκο σου (και γενικότερα από τις κατασκευές που κάνεις με τις παλέττες!!!

Να παίρνουμε ιδέες να ξεχνιόμαστε!!! :ears:

Αστερι ο Παγκος Μπραβο...!!!
Οταν μπορεσεις και βρεις χρόνο βαλε καποιες παραπανω λεπτομερειες...
Μια συμβουλη προσοχη αν προκειτε να χρησιμοποιησεις παλετοξυλα για τραπεζι, πρεπει να προσεξεις γιατι αυτα τα ξυλα ειναι εμποτισμενα με διαφορα για μυκητες, ζωυφια κτλ κτλ που πιθανων να ειναι επιβλαβη σε περιπτωση φαγητου κτλ κτλ...

Εδω η συνδεση 'xiotis joint' σε δοκιμαστικο σταδιο :))
:smile:
Σκοπος ειναι μια γρηγορη συνδεση ξυλου ...
Δεν βρίσκω λόγο γιατί να προτιμηθούν λύσεις τεχνικά χρονοβόρες και μάλλον όχι εφαρμόσιμες από όλους. Έχω να προτείνω κάτι ευκολότερο, αλλά χρειάζεται ρούτερ.

Morsa.gif

Και δεν χρειάζεται να γίνει το κανάλι μέχρι τις άκρες όπως είναι στο σχήμα, μπορεί να γίνει περίπου 2 πόντους μικρότερο από το πλάτος των ξύλων προς συγκόλληση. Το λούκι να είναι 1 χιλ. μεγαλύτερο σε πλάτος από το φιλετάκι (μπισκότο), ώστε η ξυλόκολλα να πάει παντού.

Τη δικη μου λυση μην την λαμβανεις υπ´οψη, δεν ειναι εφαρμοσιμη, απλα επαιζα. Αν ομως βρω ποτηροτρυπανακι ξυλου 15μμ, εκει ισως εχει καποιο νοημα.

Παντως, αν για την συνδεση χρειαζεται κανεις ρουτερ παγκου και μπισκοτακια, η λυση παυει να ειναι απλη και ευκολη :)
Αν αντι μπισκοτο εμπαιναν καβιλιες, το καταλαβαινω. Οπου η ευθυγραμμιση ειναι και πιο απλη απο την ευθυγραμμιση των μπισκοτων.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Προφανώς οι καβίλιες είναι η ευκολότερη αφανής (αντίθετο του εμφανής) λύση. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι ευκολότερη η ευθυγράμμιση. Το φιλετάκι συναρμογής κόβεται μισό με ένα πόντο κοντύτερο από το λούκι. Οπότε μετά τη σύνδεση και πριν στεγνώσει η κόλλα μπορείς να μετακινήσεις τις δυό επιφάνειες ώστε τα πλαϊνά τους να ευθυγραμμιστούν απόλυτα. Ενώ με τις καβίλιες πάντα χρειάζεται ένα τρίψιμο στο πλάι.

Και βέβαια η αντοχή σύνδεσης με το φιλέτο και το λούκι είναι πολύ ανθεκτικότερη από αυτή με τις καβίλιες.

Να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι εξπερ στις συνδεσεις ξυλου, απλα το ψαχνω :))

Για τα μπισκοτα υπαρχει η οριζοντια ευθυγραμμιση αλλα υπαρχει και η καθετη. Μπορεις ευκολα να προσαρμοσεις πχ το πανω κατω, αλλα το δεξια/αριστερα? Κανω λαθος?

Για την αντοχη ομως θα μου επιτρεψεις να αμφιβαλλω. Πιστευω οτι οι καβιλιες δινουν καλυτερη αντοχη και δημιουργουν πιο γερη ενωση.
To ειχα ψαξει αρκετα το θεμα οταν χρειαστηκε να φτιαξω ενα τραπεζι που τωρα το χρησιμοποιω και σαν παγκο εργασιας. Και ηθελα γερη ενωση στα ποδια.

Για τις καβιλιες ομως υπαρχουν οδηγοι, που δεν πεφτεις εξω ουτε χιλιοστο -που λεει ο λογος. Το ξερω απο προσφατη εμπειρια, οταν αγορασα τους οδηγους που μου γλυτωσαν κοπο και χρονο.

Ολα τα καλα μεγεθη, απο 6 εως 12μμ!
14006134925_f9be5b522a_c.jpg

Σωστός ο Μιχάλης!
Αυτοί οι οδηγοί κάνουν τα δεσιματα με καβιλιες παιχνιδάκι!!!!
Είναι must have για όλα τα μαστορια που καταπιανονται με ξυλοδουλειες!!

Να ξεκαθαρισω οτι δεν ειμαι εξπερ στις συνδεσεις ξυλου, απλα το ψαχνω :))

Για τα μπισκοτα υπαρχει η οριζοντια ευθυγραμμιση αλλα υπαρχει και η καθετη. Μπορεις ευκολα να προσαρμοσεις πχ το πανω κατω, αλλα το δεξια/αριστερα? Κανω λαθος?
Ούτε εγώ είμαι εξπέρ.
Όπως φαίνεται στο σχήμα που ανέβασα,

attachment.php

χρειάζεται καλή ακρίβεια στον κατακόρυφο άξονα και στο περίπου στον οριζόντιο για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως. Κόβεις το φιλέτο λίγο (½-1 cm) πιο κοντό και έχεις περιθώριο να σύρεις τις επιφάνειες δεξιά αριστερά ώστε να ευθυγραμμιστούν απόλυτα τα πλαϊνά τους (μέχρι να στεγνώσει η κόλλα).
Για την αντοχη ομως θα μου επιτρεψεις να αμφιβαλλω. Πιστευω οτι οι καβιλιες δινουν καλυτερη αντοχη και δημιουργουν πιο γερη ενωση ...
Σκέψου ότι το μπισκότο είναι σαν να βάζεις τη μια καβίλια κολλητά στην επόμενη. Είναι πιο αντοχής, είμαι απόλυτα βέβαιος γι' αυτό. Αν μάλιστα επιλέξουμε μπισκότο από γερό ξύλο, π.χ. ψημένη οξιά, για να χωρίσουν τα ξύλα - ή ενδεχόμενα οι μοριοσανίδες - πρέπει να σπάσουν τα ίδια.

Κάτι που ξέχασα να πω, το βάθος του καναλιού στο κατακόρυφο κομμάτι του σχήματος που μας περιορίζει, να είναι τα 2/3 του πάχους του το μέγιστο και το ½ το ελάχιστο. Όχι όπως φαίνεται στο σχήμα.

Αν θέλεις να "με δοκιμάσεις" φτιάξε ένα Γ στα γρήγορα και δοκίμασε να το ανοίξεις την επόμενη μέρα. Θα καταλάβεις από τη δύναμη που θα χρειαστεί.

Last edited:

Αν εννοεις 'μπισκοτο' αυτο που βλεπω στο σχεδιο που εχεις ανεβασει, τοτε συμφωνω αφου εχει το παχος της καβιλιας και πιανει απο ακρη σε ακρη. Λογικο ειναι.

Ομως εγω, με τον ορο 'μπισκοτο' εννοω την παρακατω κατασκευη:

image1_zoom.jpg

Γιαυτη την οβαλ κατασκευη μιλαω που ειναι πιο ευαισθητη σε δυναμεις καθετες στην μεγαλη της επιφανεια απ´οτι η καβιλια.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Έχεις δίκιο, αυτό που λες είναι το μπισκότο, αλλά περίμενα με το σχέδιο να μη φανεί η έλλειψη γνώσεων στην ορολογία.
Ίσως βρω χρόνο να κάνω εξ αρχής το σχέδιο, όπως η πράξη έδειξε πως είναι καλύτερα.

Τώρα πάω να δω Εξάστερο! :smile:

Yπάρχει κάποιο κόλπο για σωστό μέτρημα για τις καβίλιες?Εσωτερικές καβίλιες εννοώ,αόρατες....

Μα αυτο που εβαλε πιο πανω ο Μιχαλης.
Τα πινακια που μαρκαρουν που πρεπει να τρυπησεις.
Παμε Παναθα γερα τωρα!!!!!

Yπάρχει κάποιο κόλπο για σωστό μέτρημα για τις καβίλιες?Εσωτερικές καβίλιες εννοώ,αόρατες....

Υπαρχουν καποια βοηθηματα. Δες εδω ενα προηγουμενο μου ποστ
http://www.avclub.gr/forum/showthre...λυσεις?p=1057016885&viewfull=1#post1057016885

Δες και ενα βιντεακι παρακατω για την χρηση της καβιλιερας.
http://www.toolstore.gr/wolfcraft-4640000-οδηγος-για-καβιλιες-p-5790.html#.U1qSwaJpzzM

Εδω ειναι ενα σετακι αν θες να τα εχεις ολα μαζεμενα.
http://www.toolstore.gr/wolfcraft-4645000-πληρες-σετ-για-καβιλιες-6-8-10mm-p-10263.html#.U1qW_KJpzzM