Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Χρειαζόταν περισσότερη πίεση με το μέταλλο μάλλον. Αν ήταν εννιαίο, στη μέση θα πιεζόταν μόνο το ξύλο μεταξύ του. Και ένα τόσο βαρύ κεφάλι θέλει όση περισσότερη επαφή ξύλο με μέταλλο γίνεται για να μη φεύγει κατά τη μεγάλη κίνηση που κάνει και την ορμή που έχει προς τα εμπρός όταν σκάει το χτύπημα.

Τώρα για το κερί που είχε μέσα, δεν έχω ιδέα τι μπορεί να ήταν... Ίσως ήταν κάτι πιο σύγχρονο με λάστιχο για τη συγκράτηση? Αυτή που θυμάμαι εγώ ήταν ήδη παλιά το 90.

Πάντως για μεταλλικό στειλιάρι για την επισκευή μάλλον δεν θα το συνιστούσα... ούτε θέλω να σκέφτομαι τον κραδασμό που θα τρώνε τα χέρια αν σκάσει όλο αυτό το πράμα σε σκληρή επιφάνεια χωρίς κάτι να τον μετριάζει. Ίσως μόνο με πολύ χοντρά γάντια.
Θά κανα και καμιά ερώτηση σε κανέναν εργάτη μηχανουργείου. Μπορεί να έχει καμιά καλύτερη ιδέα. Πχ στον ΟΣΕ Παρεμπιπτώντως και ο παππούς μου στον ΟΣΕ τη χρησιμοποιούσε.

Καλημέρα στην παρέα, θα ήθελα την γνώμη σας για τα εργαλεία της SKIL, συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι για έκεντρο τριβειο και αλοιφαδόρο, έχει κανείς άποψη για την συγκεκριμένη μάρκα; η χρήση τους θα είναι ερασιτεχνική - περιστασιακή.

Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Καλημέρα στην παρέα, θα ήθελα την γνώμη σας για τα εργαλεία της SKIL, συγκεκριμένα ενδιαφέρομαι για έκεντρο τριβειο και αλοιφαδόρο, έχει κανείς άποψη για την συγκεκριμένη μάρκα; η χρήση τους θα είναι ερασιτεχνική - περιστασιακή.

Προχώρα στην αγορά τους αν έχεις βρει κάτι σε συμφέρουσα τιμή μην τα φοβηθείς έχουν πάρα πολύ καλό Value for money. Ποιοτικά βέβαια είναι υποδεέστερα από dewalt bosch makita milwaukee κτλ, αλλά αν τα θέλεις νια περιστασιακή ερασιτεχνική χρήση δεν μασάνε ίσα-ίσα που ανταπεξέρχονται και σε πιο σκληρές καταστάσεις. Αν έχεις επιλογή αναλόγως χρημάτων και σειράς να προτιμήσεις την σειρά skil masters είναι ένα τακ πιο πάνω. Σου μιλάω εκ πείρας τα skil είναι πολύ καλά έχω αρκετά από αυτά στην κατοχή αλλά και σε όσους τα έχω προτείνει έχουν μείνει ευχαριστημένοι χωρίς παρατράγουδα.

Δεν ξέρω, αλλά τα εργαλεία μπαταρίας ΔΕΝ τα πολυσυμπαθώ (εξαιρούνται τα δράπανα, κατσαβιδιέρες κτλ που κυριολεκτικά σου λύνουν τα χέρια). Το γεγονός ότι μπορεί να μείνεις από μπαταρία χωρίς να έχεις τελειώσει την εργασία με αποτρέπει... κι όσο περισσότερο ζορίζεται το μηχάνημα, τόσο πιο πολύ καίει... κάποιες φορές μου συνέβη με δράπανα και ήταν τραγικά σπαστικό.... εκτός κι αν μιλάμε για λίγα κοψίματα, οπότε πάω πάσο... και δεν τα λες και φθηνά.... οπότε για μένα, ΜΟΝΟ αν είναι απολύτη ανάγκη.. για τα άλλα (σέγες, σπαθοσέγες, γωνιακοί τροχοί κτλ) , ούτε για σκέψη...

Πέραν αυτού, ένα θεματάκι που αντιμετωπίζω...

Έχω την εικονιζόμενη βαριοπούλα...

της οποίας ο μεταλλικός (προφανώς επισκευασμένος) "λαιμός" έσπασε (τί παράξενο....)

Καθώς το φιλοσοφούσα, παρατήρησα ότι στην πάνω πλευρά της φαινόντουσαν 2 τρύπες, οι οποίες ήταν γεμισμένες με ένα υλικό σαν κερί (να'ταν κανά εποξικό??)αλλά πολύ σκληρό. Το έφαγα με το δράπανο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που φαίνεται στις φώτο. Οι τρύπες (και οι 2) φθάνουν από την μία άκρη στην άλλη. Μέσα η τρύπα είναι καθαρή, δηλ. δεν έχουν γίνει κολλήσεις κτλ κτλ. Να πώ εδώ ότι η βαριοπούλα φαίνεται κάπως παλιά (εννοείται όχι αντίκα, ίσως 10-20 χρόνων).

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να την επισκευάσω??

Να βρω σίδερα (κυλινδρικά, σαν μπετόβεργες) και να τις κολλήσω μέσα στις τρύπες και από κάτω να βάλω μια σωλήνα??? ή μήπως γίνεται κάτι με το υλικό που είχε???

Δεν μας βοηθάς όσων αφορά τα δεδομένα..... Το βασικό είναι το βάρος του κεφαλιού της βαριοπούλας. Έχω μια ίδια εμφανισιακά τουλάχιστον όπως την βλέπω και δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, στο λέω υπεύθυνα είναι αυστηρά του κιλού, δεν ξέρω αν η δική σου είναι μεγαλύτερη-βαρύτερη. Οι λύσεις που έχεις κατ' εμέ είναι οι εξής: Α) είτε παραμένεις στο σχέδιο της κεφαλής που έχεις οπότε βρίσκεις βέργες ή και βίδες μακριές ( να ζητήσεις 8Χ8 ή ακόμα και 12Χ8 σε σκληρότητα αν και οι 12Χ8 θα πέσουν πολύ σκληρές και άκαμπτες νομίζω )στην διάμετρο της τρύπας τις οποίες πρεσάρεις μέσα, (αν τις κάνεις και λίγο κωνικές σε τόρνο ώστε να πάνε πιο εύκολα σφηνωτά) σε πρέσα και μετά προσαρμόζεις - φτιάχνεις μια λαβή είτε από ξύλο είτε από κάποιο άλλο συνθετικό υλικό αντοχής και το γεμίζεις με κάποια κόλλα εποξική και παχύρευστη ώστε να γίνει ένα σώμα και Β) είτε πας στο plan B στο οποίο πηγαίνεις την κεφαλή με μηχανουργική φρέζα (...με τον φόβο να σε πάρουν κυνήγι αν η κεφαλή είναι βαμμένη και το προς αφαίρεση υλικό πολύ σκληρό κάνοντας την εργασία επίπονη) και σου διαμορφώνουν το κεφάλι της βαριοπούλας οβάλ και του περάς μέσα κανονικό στειλιάρι.... θεωρώ πως το σχέδιο Α είναι λιγότερο μπελαλίδικο και πιο εύκολα υλοποιήσιμο.

Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Προχώρα στην αγορά τους αν έχεις βρει κάτι σε συμφέρουσα τιμή μην τα φοβηθείς έχουν πάρα πολύ καλό Value for money. Ποιοτικά βέβαια είναι υποδεέστερα από dewalt bosch makita milwaukee κτλ, αλλά αν τα θέλεις νια περιστασιακή ερασιτεχνική χρήση δεν μασάνε ίσα-ίσα που ανταπεξέρχονται και σε πιο σκληρές καταστάσεις. Αν έχεις επιλογή αναλόγως χρημάτων και σειράς να προτιμήσεις την σειρά skil masters είναι ένα τακ πιο πάνω. Σου μιλάω εκ πείρας τα skil είναι πολύ καλά έχω αρκετά από αυτά στην κατοχή αλλά και σε όσους τα έχω προτείνει έχουν μείνει ευχαριστημένοι χωρίς παρατράγουδα.

Καλημέρα ξανά, σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, η χρήση τους θα είναι περιστασιακή μια - δύο φορές τον χρόνο για γυάλισμα και ψιλοεπιδιρθώσεις σε γάστρα φουσκωτού.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλ

Καλημέρα ξανά, σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, η χρήση τους θα είναι περιστασιακή μια - δύο φορές τον χρόνο για γυάλισμα και ψιλοεπιδιρθώσεις σε γάστρα φουσκωτού.

Μια χαρά είσαι. Τα skil κατασκευάζονται στα ίδια εργοστάσια που κατασκευάζονται και τα bosch. (πράσινη σειρά)

Να πω και γω οτι εχω ενα ηλεκτρικο κρουστικο δραπανο Skil εδω και 15 χρονια και ειναι θηριο!

H Skil (Aμερικανικη εταιρεια) εχει αγοραστει απο την Bosch oπως ακριβως και η Dremel. Tα Skil ειναι εδω και χρονια κατω απο την εταιρικη ομπρελα της Bosch.

Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ρε μαστόρια.... για πείτε.

Αυτό αυτό ή κάποιο άλλο όπως πχ αυτό που έχει σχεδόν τα πάντα κοστίζει το 1/3 και είναι και πιο δυνατό.

Αυτό αυτό ή κάποιο άλλο όπως πχ αυτό που έχει σχεδόν τα πάντα κοστίζει το 1/3 και είναι και πιο δυνατό.

Έχοντας πιάσει και τα τρία στα χέρια μου και παρόλο που είμαι ιδιοκτήτης το Black & Decker έχω να σου καταθέσω τα εξής: Το Dewalt και το Makita από άποψη ποιότητας κατασκευής είναι σε άλλο επίπεδο απλά, κορυφαία επαγγελματικά εργαλεία, εξού βέβαια και η τιμή τους που είναι απλησίαστη σε σχέση με το Black & Decker. Αν νομίζεις ότι θέλεις να διαθέσεις τόσα χρήματα για να πάρεις ένα από τα δύο ή επιλογής σου θα είναι καθαρά υποκειμενικοί μιας και τα δύο είναι πολύ κοντά και κυρίως θα αποφασίσεις σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με το σε ποια εταιρία από της δύο είσαι περισσότερο φίλια προσκείμενος. Εγώ ο λόγος που κατέληξα στο Black & Decker είναι οι εξής: πιο γενικής χρήσης εργαλείο σε σχέση με τα άλλα που είναι πιο πολύ ακμών και ακριβείας, πιο δυνατό μοτέρ σε σχέση με τα συγκριμένα μιας και τα αντίστοιχα σε Watt εργαλεία της Dewalt ή της Makita πάνε στα 400+ ευρώ, δυνατότητα να προσαρμόζονται πάνω στο Black & Decker μύτες 6, 6.35, 8, 12.7 mm. Και κυριότερα βεβαίως βεβαίως το οικονομικό.....

Κυρ Μπάμπη, αφου ρωτάς τα μαστόρια, άρα δεν θα βγάζεις μεροκάματο απο´αυτό.
Εγω λοιπόν ο κυρ Μήτσος, έιχα το ίδιο ´δίλημμα (και βάλε).. Τι ´ρωτησα και εγώ και κατέληξα να τοποθετήσω το Black and Decker απο το ίδιο μαγαζί στο καλάθι μαζί με ένα τριβίο (άσχετο).
Σαφέστατα τα άλλα 2 θα είναι καλύτερα, αλλά δεν έχω τα κατοστάρικα. Και να τα είχα δλδ, δεν θα τους τά έδινα έτσι κι' αλλιώς.
Μάλλον θα πρέπει να αναφέρεις και τι χρήση θα κάνεις, γιατί εγω ας πούμε, δεν ξέρω αν θα το δουλεψω 5-6 φορες στη ζωή μου, οπότε καλα ειναι τα 100 ευρώ.

Το συγκεκριμένο dewalt δεν θα τό παιρνα. Η non plunging βάση δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν παίρνει κοπτικά μισής ίντσας (κολέτ 12,7mm)
Στα ίδια λεφτά παίρνεις μπλέ bosch αν θυμάμαι καλά που είναι κορυφαίο...

To B&D αν και από τα τελευταία εργαλεία της δεν έχουν καλό όνομα, παίρνει και κοπτικό μισής ίντσας, οπότε για μένα είναι μια επιλογή που αξίζει περισσότερο ψάξιμο.

H non plunging βάση όμως είναι ιδανική για να το προσαρμόσεις σε πάγκο και να φτιάξεις ένα γαμάτο router lift! Ενώ με το plunge είναι πιο μανίκι η αντίστοιχη κατασκευή (και επιβαρύνεις και τα ελατήρια χωρίς λόγο).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αν είχα τα ευρώπουλα, και επειδή ο πάγκος υπάρχει ήδη, το Dewalt θα έπαιρνα (τώρα έχω ένα Bosch). Βέβαια ο περιορισμός στα κοπτικά είναι όντως ένα θέμα.

Σας ευχαριστώ πολύ, όπως πάντα γρήγοροι και ακριβείς. :a0210:

Μαστρο Μήτσο, όπως σωστά κατάλαβες δεν πρόκειται να βγάλω μεροκάματο απ´αυτό, απλά αρχίζω σιγά-σιγά να φτιάχνω την "προίκα" μου για το χωριό όπου - ελπίζω - οτι απ´τον επόμενο χρόνο θα περνάω και τον περισσότερο χρόνο μου. Κι επειδή σκέφτομαι να διαμορφώσω κατάλληλα και κάποιο σχετικά άνετο χώρο για ξυλουργικά θα ήθελα να τον εξοπλίσω όσο καλύτερα μπορώ (Τώρα υπάρχει χώρος αλλά είναι μικρός και "στούμπωσε"). Δεν θα δουλεύω βεβαίως επαγγελματικά αλλά ούτε και 5-6 φορές το χρόνο.
Τα εργαλεία που συνήθως παίρνω είναι Makita (όταν μπορώ) και Parkside από lidl, καί η μέχρι τώρα εμπειρία μου λέει οτι καλά είναι τα Parkside αλλά αν θές "εργαλείο" πρέπει να πληρώσεις.
Ο λόγος που ρωτάω λοιπόν είναι γιατί μερικές φορές όμως, ακόμα κι αν πληρώσεις, μπορεί να κάνεις λάθος επιλογή, γι´αυτό καλύτερα να ρωτάς και να μαθαίνεις πριν πάς και τα σκάσεις. Και καλύτερη πληροφόριση από "τρελαμένους" χρήστες δεν πρόκειται να βρείς. :grinning-smiley-043
Προχθές πχ κατάλαβα,ανάλογα με το τι θες να κάνεις, τι θα πεί σωστό "εργαλείο".
Πήγα να σφίξω ένα στριφόνι 12-άρι σε μπετόν.Στην αρχή δοκίμασα με το Makita BHP453.Όταν ήταν να το καργάρει είδα οτι το μηχανάκι ζορίζότανε και κάποια στιγμή σταμάτησε να βιδώνει, μέχρι εκεί άντεχε. Μετά, αντί να πάρω το ηλεκτρικό μπαλαντέζες κλπ πήρα το άλλο Μακιτα μπαταρίας, το DTD146Z.
Περιττόν να σας πώ οτι όχι μόνο το καργάρισε αλλά κόντεψε να γκρεμίσει το ντουβάρι. Έτσι είναι, το ένα έχει ροπή 40 Nm και το άλλο 160 Nm. Έτσι είναι, "Έκαστος εφ' ω ετάχθη" ή "άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας"

Μπάμπη, έχω τον B&D και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν ξανάπαιρνα θα ήταν ο Makita μόνο και μόνο γιατί γουστάρω την εταιρεία.

Re: Απάντηση: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Ακριβως σε αυτο το μοντελο ειχα καταληξει της B&D oταν εβλεπα περυσι για ρουτερ. Οχι οτι εχω αναγκη ρουτερ στις δουλειες που κανω, αλλα ετσι για τη χαρα να υπαρχει :))
To σκεπτικο ηταν απλα οτι πιστευα οτι μπορουσε να κανει περισσοτερα πραγματα απο τα αλλα. Η χαμηλη τιμη ηταν δευτερευοντας λογος αλλα σημαντικος.

Τελικα ομως κατεληξα να αγορασω το Dremel Trio επειδη αυτα που κανει ειναι πολυ πιο κοντα στις συνηθισμενες αναγκες μου, ειναι μικροτερο και σαφως πιο ευκολοχρηστο.
Ειναι μοναδικο σαν εργαλειο (μπαινει αμα λαχει αναποδα και σε βαση για σεγα και γινεται ενα μικρο ρουτερ παγκου) και φυσικα ειναι γκατζετοειδες, οπου εχω μιαν αδυναμιαν βεβαιως βεβαιως..:))

Το εχω χρησιμοποιησει 2-3 φορες ολες κι ολες. Η πιο χρησιμη φαση ηταν οταν εκοψα (πανευκολα) κυκλο 10εκ. σε ξυλινη επιφανεια 2-3 εκατοστων παχους για να περασω εξαερισμο.
Αποθηκευεται σε βαλιτσακι και ερχεται με αρκετα εξαρτηματα.

http://www.dremeleurope.com/gr/el/ocs/category/6106/dremel®-trio

Μπάμπη έχεις βαλθεί να αρχίσεις τα κοψίματα με ρουτερακι ε??? Χεχεχεχεχε
Εγώ ζαχαρώνα το ντεβαλτ αλλά πήρα το μπλακ για οικονομία αλλά βγήκε και γαμω τα εργαλεία και κάνω τα πάντα!
Κάνε μια επίσκεψη στο yalco Bazaar έχουν μείνει δύο κομμάτια σε εξευτελιστικη τιμή!!!

Όρεστη θα σου έλεγα να μην ασχολείσαι με την βαριοπουλα και να πάρεις μια fiberglass αλλά επειδή είσαι μαμουνι και δε θα το κάνεις επειδή θες να μαστορεψεις εγώ θα κολλούσαν μια νέροσωληνα και θα της έκανα λαβή με λαστιχοταινια!
Σκέψου το!

Ρε σεις. Το εργαλείο με τη μεταβαλόμενη ακτίνα για την κοπή μεγάλων κύκλων σε μέταλλο πως το ζητάμε στα ελληνικά? :)

Μπάμπη, έχω τον B&D και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν ξανάπαιρνα θα ήταν ο Makita μόνο και μόνο γιατί γουστάρω την εταιρεία.

Ευχαριστώ πολύ Μάνο... Κι εγώ γουστάρω Μακιτα αλλά αν βρώ το B&D σε εξευτελιστική τιμή όπως λέει ο Κυριάκος θα ξεκινήσω από αυτό.

Τελικα ομως κατεληξα να αγορασω το Dremel Trio επειδη αυτα που κανει ειναι πολυ πιο κοντα στις συνηθισμενες αναγκες μου, ειναι μικροτερο και σαφως πιο ευκολοχρηστο.
Ειναι μοναδικο σαν εργαλειο (μπαινει αμα λαχει αναποδα και σε βαση για σεγα και γινεται ενα μικρο ρουτερ παγκου) και φυσικα ειναι γκατζετοειδες, οπου εχω μιαν αδυναμιαν βεβαιως βεβαιως..:))

Το εχω χρησιμοποιησει 2-3 φορες ολες κι ολες. Η πιο χρησιμη φαση ηταν οταν εκοψα (πανευκολα) κυκλο 10εκ. σε ξυλινη επιφανεια 2-3 εκατοστων παχους για να περασω εξαερισμο.
Αποθηκευεται σε βαλιτσακι και ερχεται με αρκετα εξαρτηματα.

http://www.dremeleurope.com/gr/el/ocs/category/6106/dremel®-trio

Μιχάλη, κάτι ανάλογο έχω σε Parkside αλλά, όπως λές, για μικροδουλίτσες. Και παίρνει φρέζες 4,6 mm που βρίσκεις δύσκολα και σε μικρή ποικιλία.

Μπάμπη έχεις βαλθεί να αρχίσεις τα κοψίματα με ρουτερακι ε??? Χεχεχεχεχε
Κάνε μια επίσκεψη στο yalco Bazaar έχουν μείνει δύο κομμάτια σε εξευτελιστικη τιμή!!!

Θα πεταχτώ το απόγευμα, μακάρι να υπάρχει.

Ά, και κάτι άλλο....
Τα μηχανήματα που δέχονται φρέζες 6 και 8 mm σε τι υστερούν απ´ αυτά που δέχονται και 12 mm; Στην ποικιλία των εξαρτημάτων;
υπάρχουν πχ εξαρτήματα που βγαίνουν μόνο σε 12 mm ή τα 12-άρια μπορούν να κάνουν και πράγματα που δεν μπορούν τα 6-άρια και τα 8-άρια;

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

Θα πεταχτώ το απόγευμα, μακάρι να υπάρχει.

Παρε με τηλεφωνο αν πας και εχει δυο σε εξεφτελιστικη τιμη :-)

Κι εμένα, κι εμένα!

Καλά τα Makita αλλά πανάκριβα. Καλά τα Dewalt αλλά Elu δεν είναι (χίλιες φορές Bosch αντίστοιχης τιμής, πλέον). Άρα, επί του προκειμένου το B&D είναι μια χαρά.