Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Σκιζεται πιο εύκολα το ξύλο και χαλάνε εύκολα οι φωλιές με τις απλές ξυλοβιδες Μπαμπη .

(πάλι γραφείο, πάλι πρόβλημα έχω :furious3:)

Ηλία, δεν μπορώ να δώ τι περιέχει το link που έβαλες αλλά κατάλαβα τι εννοείς για τις βίδες...

Ρε μαστόρια, για πείτε τη γνώμη σας...
Όπως βλέπετε τη φωτογραφία, στην πάνω και κάτω πλευρά του τραπεζιού, υπάρχει μια βαθμονομημένη κλίμακα - σαν μέτρο -αλλά δεν υπάρχουν αριθμοί.
Αν είχε νούμερα, όπως ένα φυσιολογικό μέτρο ή ένας χάρακας, θα το καταλάβαινα... Τώρα όμως;
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί συμβαίνει αυτό και πως με βοηθάει εμένα; Τι μου διαφεύγει; :chinscratch:

wol6900000f.jpg

Ισως δεν υπαρχουν νουμερα επειδη εναλλασοντας δισκοπριονο , σεγα και ρουτερ θαν θα ειναι το κοπτικο στην ιδια θεση ωστε να εχεις κλιμακα αναφορας σωστη.
Ετσι τωρα πας με υπολογισμο καθε φορα.

Ναι αλλά δεν θα έπρεπε να έχω κάποιο μπούσουλα δεξιά-αριστερά; Πως θα βιδώσω τη ράγα ακριβώς παράλληλη; Κάθε φορά θα χρησιμοποιώ γωνία;
Κι αν είναι κάθε φορά να κάνω αυτή τη διαδικασία τι νόημα έχει η κλίμακα;
Αν είχα νούμερα πχ θα έλεγα - Που είμαι απ´τη μια πλευρά; Στο 60,52; Θα έβαζα το ίδιο και στην άλλη πλευρά και θα είχα μια απόλυτα παράλληλη ράγα χωρίς πολλά πολλά με μετρήσεις και κόντρα μετρήσεις...
Κάτι δεν μου κάθετε καλά... Κάποιο άλλο σκοπό εξυπηρετεί ή κάπως διαφορετικά τη χρησιμοποιείς...

Να ρωτήσω ρε boys ,
ποια η διαφορά ενός παλμικού από ένα έκκεντρο τριβείο ? Εννοώ στην πράξη που χρησιμοποιούμε το ένα και που το άλλο?
Τα έκκεντρα είναι ¨χούφτας" και κανονικού μεγέθους (δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω) Είναι προτιμότερος κάποιος από τους δυο τύπους ?

Κανω ακομη δοκιμες με το δραπανο του lidl.
Στο ξυλο δεν εχω φερει ακομη το τελειο αποτελεσμα. Σε αντιθεση σε μεταλλο εχω κανει τρυπες εκει που αλλιως ουτε καν θα περναγε απο το μυαλο μου.
Τωρα σχετικα με το ξυλο. Παρατηρησα οτι το τρυπανι οταν ξεκιναει να τρυπαει, παντα σε χαμηλες στροφες και διαμετρο 3mm εχει τη ταση να λυγιζει, βα φευγει απο τη θεση τρυπηματος. Σε μεγαλυτερο τρυπανι το αποτελεσμα της τρυπας δεν ειναι διαμπερεις κυκλικη, εχει μια ελαχιστη ανωμαλια που δυσκολα μεν, αλλα φαινεται. Το ιδιο και στα φτερου. Ολα αυτα μοιαζουν να λυγιζουν με το χερι οσο ειναι βιδωμενα στο τσοκ.
Το τσοκ, επιπλεον διαπιστωσα πως εχει ενα τζογο, ελαχιστο, αλλα δεν ειναι απο το κυριο κορμο, αλλα απο τον αξονα που μεταδιδει τη κινηση. Το ρουλεμαν μαλλον που υπαρρχει στο τερμα του καθετου αξονα μαλλον δεν εφαρμοζει σφιχτα.
Στο μεταλο, εχω τρυπησει αβιαστα με τρυπανι της σειρας, μεχρι ενα ποντο συμπαγες σιδερο. Το αποτελεσμα τελειοτερο σε σχεση με το ξυλο.

Ακομη εχω ξυλωσει τη μεγγενη μιας και δε με βολευε στο οποιο σφιξιμο καθως και στο διαμπερες τρυπημα οπου μεγαλες διατομες τρυπανιων βρισκουν σε αυτη.

Κανω ακομη δοκιμες με το δραπανο του lidl.
Στο ξυλο δεν εχω φερει ακομη το τελειο αποτελεσμα. Σε αντιθεση σε μεταλλο εχω κανει τρυπες εκει που αλλιως ουτε καν θα περναγε απο το μυαλο μου.
Τωρα σχετικα με το ξυλο. Παρατηρησα οτι το τρυπανι οταν ξεκιναει να τρυπαει, παντα σε χαμηλες στροφες και διαμετρο 3mm εχει τη ταση να λυγιζει, βα φευγει απο τη θεση τρυπηματος. Σε μεγαλυτερο τρυπανι το αποτελεσμα της τρυπας δεν ειναι διαμπερεις κυκλικη, εχει μια ελαχιστη ανωμαλια που δυσκολα μεν, αλλα φαινεται. Το ιδιο και στα φτερου. Ολα αυτα μοιαζουν να λυγιζουν με το χερι οσο ειναι βιδωμενα στο τσοκ.
Το τσοκ, επιπλεον διαπιστωσα πως εχει ενα τζογο, ελαχιστο, αλλα δεν ειναι απο το κυριο κορμο, αλλα απο τον αξονα που μεταδιδει τη κινηση. Το ρουλεμαν μαλλον που υπαρρχει στο τερμα του καθετου αξονα μαλλον δεν εφαρμοζει σφιχτα.
Στο μεταλο, εχω τρυπησει αβιαστα με τρυπανι της σειρας, μεχρι ενα ποντο συμπαγες σιδερο. Το αποτελεσμα τελειοτερο σε σχεση με το ξυλο.

Ακομη εχω ξυλωσει τη μεγγενη μιας και δε με βολευε στο οποιο σφιξιμο καθως και στο διαμπερες τρυπημα οπου μεγαλες διατομες τρυπανιων βρισκουν σε αυτη.

Νεκταριε στα δεξιά εχει μια βιδα για να σταθεροποιει τον άξονα κατα ύψος . Σφιξε την μέχρι το σημείο που θα μπορεί ο αλουμινενιος άξονας να ανεβωκατεβει . Θα μαζέψει αυτον τον ελαχιστο τζόγο .
Την μεγγενη δεν την έβαλα καν , προτίμησα να βάλω μια ξύλινη επιφάνεια .
Προσωπικά δεν έχω αντιμετωπισει πρόβλημα στο ξύλο , μήπως του ασκεις πολλή δύναμη στο 3αρακι ; Είχες βάλει στην μεγγενη το ξύλο ;

Τη βιδα που λες δεν τη πειραξα. Ο αξονας που σταθεροποιει δεν εχει κανεναν τζογο. Μεσα σε αυτο τον αξονα υπαρχει ο περιστρεφομενος που σε σχεση με το προηγουμενο, που τσουλαει στο αυλακι που πιανει η βιδα, εχει ενα ελαχιστο κενο.
Δυναμη δεν ασκω, μονο τωρα σκεφτικα μηοως το τρυπανι δεν ηταν σωστο, μιας και τρυπησα με μεταλου. Και οι στροφες οι ελαχιστες δυνατες. Μηπως ηθελε περισσοτερες?

Από τα λίγα που ξέρω Νεκτάριε, στο ξύλο τρυπάς πάντα με τις μέγιστες στροφές και με το κατάλληλο τρυπάνι! :)

Μικρης διαμετρου τρυπανια τρυπαμε υψηλες στροφες, οσο ανεβαινουμε διαμετρο τοσο χαμηλωνουμε τις στροφες. Τωρα πινακακι με διαμετρους και στροφες δεν εχω, ο γενικος κανονας ετσι ειναι.

Εχει πίνακα στο μανουαλ για τα υλικα και τις ταχύτητες Νεκταριε . Θέλει παραπάνω στροφές και μάλλον το τρυπανι έπαιξε ρόλο .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εκει που λες δεν παρατήρησα τζόγο .

Παίζει και το είδος του ξύλου ρόλο (αν είναι μαλακό ή σκληρό) αλλά ως γενικό κανόνα έχουμε χαμηλές στροφές στο μέταλλο και υψηλές στο ξύλο (σε σχέση με το μέταλλο πάντα).

Απάντηση: Re: Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

RTFM μπαρμπα μάστορα !!!! :flipout:

Δεν το γράφει ρε... Δεν αναφέρει τίποτε.

Και πες μας κι εμάς!

:nounder:

Νεκτάριε, μήπως το τρυπάνι δουλεύει παράκεντρα; Όταν έχεις σφίξει το τρυπάνι στο τσόκ και το βάλεις απλά σε λειτουργία σου φαίνεται οτι δουλεύει σωστά ή έχει ταλάντωση;

Last edited:
Κάπου είχατε προτείνει ιαπωνικά πριόνια απο Amazon αλλα κάπου χάθηκε μεσα σε ολα τα θέματα . Θελω να πάρω ενα για να κόβω μανίκια κιθάρας με οσο το δυνατόν ευθεία κοπή και τη λιγότερη δυνατή απώλεια ξύλου .

Παίζει και το είδος του ξύλου ρόλο (αν είναι μαλακό ή σκληρό) αλλά ως γενικό κανόνα έχουμε χαμηλές στροφές στο μέταλλο και υψηλές στο ξύλο (σε σχέση με το μέταλλο πάντα).

Ισχυουν συνδιαστικα και τα δυο, μικρη διαμετρος υψηλες στοφες, μεγαλη διαμετρος λιγες στροφες, στο ξυλο λιγο περισσοτερες στροφες απο οτι στο μεταλλο.

drill%20speed_zps4ans9mu8.jpg

Ισχυουν συνδιαστικα και τα δυο, μικρη διαμετρος υψηλες στοφες, μεγαλη διαμετρος λιγες στροφες, στο ξυλο λιγο περισσοτερες στροφες απο οτι στο μεταλλο.

drill%20speed_zps4ans9mu8.jpg

Ακριβώς. Πολύ κατατοπιστικό πινακάκι!