Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως τι παραπάνω κερδίζεις με αυτό το μίνι παγκοπρίονο έναντι ενός φαλτσοπρίονου. Την ίδια δουλειά δεν θα κάνεις τελικά; :unsure:

(εκτός αν μας καίει το πάχος του δίσκου ή η πιο εύκολη ρύθμιση της γωνίας κοπής)

Δεν μπορώ να καταλάβω πάντως τι παραπάνω κερδίζεις με αυτό το μίνι παγκοπρίονο έναντι ενός φαλτσοπρίονου. Την ίδια δουλειά δεν θα κάνεις τελικά; :unsure:

(εκτός αν μας καίει το πάχος του δίσκου ή η πιο εύκολη ρύθμιση της γωνίας κοπής)

Οταν δουλευεις μικρα/μοντελιστικα μεγεθη, τα νορμαλ φαλτσοπριονα και δισκοπριονα απλα δεν κανουν, ειναι εντελως ακαταλληλα για τοσο μικρα μεγεθη.
Το παχος του δισκου που σε αυτα τα μικρα φτανει το μισο χιλιοστο, ειναι σημαντικος παραγων.

Σε ενα προσφατο ποστ που ειχα ανεβασει ειχα κοψει planks/σανιδακια για να φτιαξω το σκαρι μιας βαρκας συνολικου μηκους 20εκ. Δεν μπορεις να κοψεις σε φαλτσοπριονο τετοιο μηκος ουτες σε νορμαλ δισκοπριονο σανιδακια παχους μισου χιλιοστου και υψους ενος εκατοστου.

Παντως δισκοπριονο και φαλτσοπριονο ειναι δυο συμπληρωματικα εργαλεια, δεν κανει το ενα την δουλεια του αλλου.

Υπαρχουν παντως μινι φαλτσοπριονα με δισκους φ50...

..και λιγο μεγαλυτερα με δισκακια 80μμ

Μ´ένα μηχανουργικό τορνάκι… 😂
Ανετα!

Ακομα θυμαμαι ποσο ευκολα και ομορφα μειωθηκε στον τορνο το στελεχος ενος τρυπανιου που σου ειχα δωσει να φτιαξουμε, απο 16μμ διαμετρο σε 13μμ για να το πιανει το τσοκ του δραπανου!!

Οταν δουλευεις μικρα/μοντελιστικα μεγεθη, τα νορμαλ φαλτσοπριονα και δισκοπριονα απλα δεν κανουν, ειναι εντελως ακαταλληλα για τοσο μικρα μεγεθη.
Το παχος του δισκου που σε αυτα τα μικρα φτανει το μισο χιλιοστο, ειναι σημαντικος παραγων.

Σε ενα προσφατο ποστ που ειχα ανεβασει ειχα κοψει planks/σανιδακια για να φτιαξω το σκαρι μιας βαρκας συνολικου μηκους 20εκ. Δεν μπορεις να κοψεις σε φαλτσοπριονο τετοιο μηκος ουτες σε νορμαλ δισκοπριονο σανιδακια παχους μισου χιλιοστου και υψους ενος εκατοστου.

Παντως δισκοπριονο και φαλτσοπριονο ειναι δυο συμπληρωματικα εργαλεια, δεν κανει το ενα την δουλεια του αλλου.

Υπαρχουν παντως μινι φαλτσοπριονα με δισκους φ50...

..και λιγο μεγαλυτερα με δισκακια 80μμ
Δεν έβαλες σωστά το 2ο link Μιχάλη: KGS 80

Ανετα!

Ακομα θυμαμαι ποσο ευκολα και ομορφα μειωθηκε στον τορνο το στελεχος ενος τρυπανιου που σου ειχα δωσει να φτιαξουμε, απο 16μμ διαμετρο σε 13μμ για να το πιανει το τσοκ του δραπανου!!

Εγω, παντως, εχω μειωσει το στελεχος καποιων εξαρτηματων λειανσης (για δραπανο, λογικα) κατα περιπου 2mm, ωστε να μπαινουν στον ευθυ λειαντηρα της parkside.

Το εκανα στο τανκ (αναποδα) σιγα-σιγα. Το τελικο αποτελεσμα ηταν πολυ καλο, ητοι εμπαινε και δεν ειδα ουσιαστικη διαφορα σε κραδασμους και εκκεντροτητα, σε σχεση με αλλα παρομοια, με σωστο εξαρχης στελεχος.

Ειτε εκανα φοβερη δουλεια, και μπραβο μου, ειτε ημουν κ@λοφαρδος.
Τωρα, αν καποια μερα παρω...το χερι μου στο χερι...θα ξερω τι εφταιξε. 😛 😁

(Don't try this at home).

Δεν ξέρω αφ΄ ενός αν είμαι στο σωστό thread και αφ' ετέρου αν έχει ξανά αναφερθεί (το μαγαζί)...
Είχα πρόβλημα με ένα σκουπάκι μπαταρίας της Mondiss (από αυτά που δουλεύουν και ως σκούπα δαπέδου, αγορά από Amazon πριν αρκετά χρόνια) του οποίου η συστοιχία μπαταριών Ni-Mh είχε παραδώσει πνεύμα. Επί μήνες προσπαθούσα να βρω κάτι αντίστοιχο σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά τζίφος. Μόνο στο ebay βρήκα κάποιον Ιταλό που είχε κάτι παρόμοιο αλλά και το κόστος και η αμφιβολία αν θα έκανα την δουλειά μου με απέτρεπαν να προχωρήσω σε αγορά.
Τελικά ανακάλυψα ένα μαγαζί στην Αθήνα που με λογικό κόστος (32 €) μου αντικατέστησε την μπαταρία με μια λιθίου και μάλιστα μεγαλύτερης χωρητικότητας και πλέον, προς μεγάλη χαρά της συζύγου, το σκουπάκι επανήλθε σε χρήση και μάλιστα καλύτερα από πριν.
Το μαγαζί είναι το Hummerbikes στην γωνία Λ. Αλεξάνδρας και Χαρ. Τρικούπη και το site του είναι https://batteryfix.gr

Η μπαταρία που αντικαταστάθηκε είναι αυτή. Αν κάποιος ενδιαφέρεται θα ανεβάσω και φωτό της καινούργιας λιθίου (είναι στο σκουπάκι τώρα... :rolleyes: )

IMG_20210327_125959_2.jpg

Last edited:
Δεν ξέρω αφ΄ ενός αν είμαι στο σωστό thread και αφ' ετέρου αν έχει ξανά αναφερθεί (το μαγαζί)...
Είχα πρόβλημα με ένα σκουπάκι μπαταρίας της Mondiss (από αυτά που δουλεύουν και ως σκούπα δαπέδου, αγορά από Amazon πριν αρκετά χρόνια) του οποίου η συστοιχία μπαταριών Ni-Mh είχε παραδώσει πνεύμα. Επί μήνες προσπαθούσα να βρω κάτι αντίστοιχο σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά τζίφος. Μόνο στο ebay βρήκα κάποιον Ιταλό που είχε κάτι παρόμοιο αλλά και το κόστος και η αμφιβολία αν θα έκανα την δουλειά μου με απέτρεπαν να προχωρήσω σε αγορά.
Τελικά ανακάλυψα ένα μαγαζί στην Αθήνα που με λογικό κόστος (32 €) μου αντικατέστησε την μπαταρία με μια λιθίου και μάλιστα μεγαλύτερης χωρητικότητας και πλέον, προς μεγάλη χαρά της συζύγου, το σκουπάκι επανήλθε σε χρήση και μάλιστα καλύτερα από πριν.
Το μαγαζί είναι το Hummerbikes στην γωνία Λ. Αλεξάνδρας και Χαρ. Τρικούπη και το site του είναι https://batteryfix.gr

Η μπαταρία που αντικαταστάθηκε είναι αυτή. Αν κάποιος ενδιαφέρεται θα ανεβάσω και φωτό της καινούργιας λιθίου (είναι στο σκουπάκι τώρα... :rolleyes: )

View attachment 182029
Βάλε και την νέα μπαταρία φωτό.
Σου έδωσε και άλλο φορτιστή;;;

δεν ειναι θεμα βολτ,ειναι θεμα αλγοριθμου φορτισης. και δεν παιζουμε με τις λιθιου ετσι.

• Like
Reactions: enduras1
δεν ειναι θεμα βολτ,ειναι θεμα αλγοριθμου φορτισης. και δεν παιζουμε με τις λιθιου ετσι.
Ποιος αλγοριθμος?
Αφου προκειται για pak, προφανως και θα εχει BMS.
Ειναι διαφορετικο πραγμα να φορτισεις μια σκετη μπαταρια και διαφορατικο οταν παρεμβαλεται BMS.

Ποιος αλγοριθμος?
Αφου προκειται για pak, προφανως και θα εχει BMS.
Ειναι διαφορετικο πραγμα να φορτισεις μια σκετη μπαταρια και διαφορατικο οταν παρεμβαλεται BMS.
Αν διαβάσετε το link, αναφέρει οτι βάζουν BMS

Για αρχή κύρια διαφορά nimh με li on είναι οτι οι πρώτες διαχειρίζονται ποιο ουδέτερα την ενέργεια και αυτο τις κάνει ποιο αναίσθητες σε λειτουργία(ακόμα και με μια απλή τροφοδοσία με θόρυβο θα αποδώσουν ) με μεγάλο κύκλο ζωής και αντοχή σε θερμοκρασίες ενώ οι δεύτερες χρειάζονται βοήθεια για να αποδώσουν ,να μην σκάσουν (ειναι ευαίσθητες ή ντίβες οπως λέω ) και φυσικά ε΄χουν θέμα με την θερμοκρασία , Το bms είναι υπεύθυνο για να φορτίζει όλα τα στοιχεία ( όλες τις μπαταρίες δηλαδή ) ξεχωριστά και συνδυαστικά ,να κρατήσει τα στοιχεία σε ενα Α επίπεδο λειτουργίας παρέχοντας διάφορες προστασίες (υπερφόρτωσης , θερμοκρασίας κλπ)

Το βασικό πρόβλημα που συναντάτε ειναι αμφιβόλου ποιότητας εξαρτήματα σε διατάξεις bms Οπου στο τέλος αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του ίδιου του bms .

Η ασφαλής φόρτιση λυθίου κανονικά γίνετε απο τροφοδοτικό που παρέχει και αυτό προστασίες (υπερφόρτωσης, εξομάλισής κλπ ) και οχι απλά απο κάποιο τροφοδοτικό που δίνει τάση και ρεύμα αντίστοιχο με του παλαιού τύπου . Ετσι είμαστε ασφαλής οτι εαν για κάποιο λόγο το bms αποφασίσει να κάνει τα δικά του θα ελαχιστοποιήσουμε τα θέματα (κ ναι πιάνει και φωτιά) .

Ενα αλλο θέμα που υπάρχει ειναι οτι το Χ εργαλείο ή συσκευή εαν του αναβαθμίσουμε την δύναμη (ανεβάσουμε τα αμπε΄ρ στις μπαταρίες ) ζορίζετε παραπάνω με αποτέλεσμα να μικραίνει ο χρόνος ζωής του . θελει λοιπόν να έχουμε μια εικόνα τι κάνουμε .

Η τιμή που σου έδωσε ειναι καλή μεν αλλα στην πράξη πρέπει να αναλογιστούμε και το κόστος του προϊόντος που εγινε η μετατροπή οπως και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (εδώ 4 μπαταρίες + bms) .Προφανώς απο το να πετάμε συσκευές καλύτερα να μετατρέπουμε απλά δώστε προσοχή και σ την ουσία (πανω απ όλα να ειναι ασφαλές )

αν και η μετατροπη μου στο 12βολτο τρυπανι του λιντλ εγινε και πετυχε, δεν ειχα την ευκαιρια να το δουλεψω.
Αλλα με το που το εβαλα μπρος ειδα σημαντικη διαφορα στην ταχυτητα. Πηγα απο αγνωστης δυναμης μπαταριες σε 35Α-αρες, και σιγουρα το εργαλειο θα τα δει ολα εσωτερικα οταν κανω δυσκολα τρυπηματα.
μετα εμαθα οτι τετοιου επιπεδου εργαλεια δουλευουν με 15Α μπαταριες

( να πω οτι στο σαιτ τους ειδα οτι βαζουν επισης 35αρες και σε πιο ταπεινα εργαλεια)

τωρα ενα 14βολτο που μετετραψα, το εκανα με αφαιρουμενα στοιχεια χωρις BMS. Eνταξει ειναι μπελας το ανοιγμα, βγαλε, φορτιση, βαλε, αλλα γλυτωνω ολα τα σπαστικα της φορτισης, και με εχει βολεψει σε μεγαλες δουλειες να μην ψαχνω ρευμα απλα να βαζω 2ο σετ μπαταριων.

Επόμενο εργαλείο φυσητήρας για να καθαρίζω απο φύλλα και χώματα τον κυβόλιθο κυρίως.

Μία σίγουρη λύση που την έχω δεί στην πράξη είναι το βενζινοκίνητο Stihl BG 56 ~€250

Εναλλακτικά κοιτάω τα μπαταρίας για τη φασαρία και την ευκολία όπου μπορεί να το δουλέψει ευκολότερα η σύζυγος ή και τα παιδιά (με τις κατάλληλες προστασίες πάντα).
Έχω δεί το Dewalt - DCMBL562P1 με 5Ah μπαταρία στα €270

Σίγουρα μου ανοίγει και την αγορά άλλων εργαλείων μπαταρίας Dewalt 18V.
Θα μπορούσα να κοιτάξω και σε μπαταρίας Stihl αλλά η γκάμα των εργαλείων μπαταρίας είναι πολύ πολύ πιο μικρή απο της Dewalt και έχουν στην ίδια τιμή παρόμοια χαρακτηριστικά.

Το θέμα μου είναι αν τα χαρακτηριστικά στα χαρτιά που στα δύο παραπάνω μηχανήματα είναι κοντά, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Απο βιντεάκια όσο μπορώ να βγάλω άκρη μου φαίνεται πολύ πιο δυνατό το βενζινοκίνητο.

Μεγαλη υποθεση τα εργαλεια μπαταριας κηπου που ειναι απειρως καθαροτερα, σαφως πιο ησυχα και συνηθως αρκετα πιο ελαφρια και μανιτζεβελα απο αυτα της βενζινης. Προυποθεση βεβαια ειναι να διαθετουν την απαραιτητη ισχυ για την δουλεια και βασικοτερο, να διαθετουν καλη αυτονομια.

Τα specs του brushless φυσητηρα της Dewalt με την 5αρα μπαταρια ειναι μεν ικανοποιητικα ως προς την ισχυ (blow speed), ομως ειναι ιδιαιτερως απογοητευτικα αναφορικα με την διαρκεια μπαταριας (με την 5αρα μπαταρια). Ιδια νουμερα δινει και το site της Dewalt.

SPECIFICATION
  • Battery Voltage: 18v
  • Battery Capacity: 5.0 Ah
  • Air Volume: 450 CFM
  • Blow SPeed: 200 Km/h
  • Runtime (No Load): 12 Minutes
  • Charge Time: 75 Minutes
  • Weight: 3.2 kg

Εδω το τσιπικο Ryobi με μεγαλυτερη ταχυτητα 245 Km/h μου βγαζει σταθερα γυρω στα 20 λεπτα με την 5αρα μαιμου μπαταρια!!

Εαν οντως ο χρονος λειτουργιας ειναι τοσο χαμηλος με μια 5αρα μπαταρια δεν αξιζει τον κοπο καν να το σκεφτεις Θοδωρε.

• Like
Reactions: teodor_ch
Απο τους φυσητήρες δεν έχω ιδέα να σου προτείνω κάτι αλλά αν καταλήξεις στην λύση του dewalt σίγουρα αξίζει να πάρεις το εργαλείο solo απο εδώ στα €149 και μετά με € 58 την μπαταρία και € 26 τον φορτιστή, σύνολο €233 και μένουν και σχεδόν €40 για σουβλάκια και μπύρες 🤪

Ωπ τώρα είδα το μήνυμα του Μιχάλη για την χαμηλή διάρκεια των 12 λεπτών, εντύπωση μου κάνει γιατί είναι brushless το εργαλείο και θα περίμενα μεγαλύτερη διάρκεια.
Οπότε αντί για μια 5ah δίνει € 94 και παίρνεις 2 μπαταρίες 4ah ώστε να έχεις διάρκεια στο 20λεπτο
Και βέβαια όλα αυτά εφόσον έχεις ή σκοπέυεις να πάρεις κι άλλα εργαλεία μπαταρίας της Dewalt ώστε να κάνεις καλύτερη απόσβεση.

Την λύση του ηλεκτρικού εργαλείου γιατί δεν την σκέφτεσαι;

Last edited:
  • Like
Reactions: teodor_ch