Καλησπέρα στην παρέα, έχω ένα θέμα και προσπαθώ να το λύσω, έχω ένα θερμοσίφωνα 80 λίτρων , έχω αλλάξει δύο φορές αντίσταση και εξακολουθεί να μη ζεσταίνει το νερό γρήγορα, τώρα πχ κάνει ίσως και 40 λεπτά για να το.ζεστανει λίγο, κάποια λύση υπάρχει; Η αντίσταση είναι με την μια βίδα στη μέση, υπόψιν το καζάνι το έχω καθαρίσει από τα άλατα
Έχω 80λιτρο θερμοσίφωνα με αντίσταση 3,7kW. Η θερμοκρασία που τον έχω ρυθμίσει στο θερμοστάτη του είναι περίπου 70 βαθμοί. Τον έχω τοποθετήσει το 2012 (11 χρόνια). Μάρκα/μοντέλο Elco Duroglass.Το χειμώνα θέλει γύρω στη 1 ώρα για να ζεστάνει πλήρως. Όταν καλοκαιριάσει (οπότε το νερό δικτύου εισέρχεται αρκετά πιο ζεστό στο θερμοσίφωνα) κάνει γύρω στα 30-35 λεπτά.
Σίγουρα οι χρόνοι ζεστάματος του νερού με τον καιρό αυξάνονται λόγω αλάτων στην αντίσταση, ειδικά αν δεν αλλάζεις ανόδιο (όπως δεν έχω αλλάξει κι εγώ παρότι έχω προμηθευτεί εδώ και χρόνια...).
Αν τώρα σε σένα στα 35-40 λεπτά που αναφέρεις το νερό δε ζεσταίνει παρά απειροελάχιστα, θα ήταν πιθανό να έχει πιάσει υπερβολικά πολλά άλατα η αντίσταση. Αν μένεις Αττική και το σπίτι σου υδρεύεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, επειδή το νερό της ΕΥΔΑΠ έχει γενικά σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, δεν το θεωρώ πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν ο θερμοσίφωνας με τη συγκεκριμένη αντίσταση έχει ας πούμε και 20 χρόνια που τοποθετήθηκε. Εφόσον πάλι έχεις καθαρίσει το καζάνι του θερμοσίφωνα, λογικά δεν έχεις αυτό το θέμα (εφόσον καθαρίστηκε και η ίδια η αντίσταση βέβαια, και ιδανικά αλλάχθηκε και το παλιό ανόδιο).
Αν πάλι είχε καεί η αντίσταση, δεν θα ζέσταινε καθόλου. Για μένα τσέκαρε πρώτα θερμοστάτη, μήπως δεν κόβει σε σωστή θερμοκρασία ή απλά τα έχει κακαρώσει (δεν είναι απίθανο), οπότε τον αλλάζεις, σχετικά εύκολη διαδικασία που θα μπορούσες να κάνεις και μόνος, εφόσον βέβαια κατέχεις τα βασικά ως προς τις ηλεκτρολογικές εργασίες, απομονώσεις πρώτα ρεύματα από τον πίνακα, συνδέσεις σωστά κλπ. Αν δεν κατέχεις ή απλά δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, επειδή υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν ασχολούμαστε με ρεύμα δικτύου 230V, καλύτερα φέρνεις ηλεκτρολόγο για τη δουλειά αυτή.
Αν δεν τίθεται ζήτημα θερμοστάτη, μοιραία πας στην αντίσταση. Άνοιγμα του καπακιού του θερμοσίφωνα (αφαίρεση νερού πρώτα, με αλφαδολάστιχο αν είναι δαπέδου ο θερμοσίφωνας), έλεγχος αντίστασης (πχ μέτρηση συνέχειας με πολύμετρο), ενδεχομένως και καθαρισμός από άλατα, ειδικά αν ο προηγούμενος καθαρισμός έγινε πριν χρόνια . Εφόσον βέβαια ανοιχτεί το καπάκι, καλύτερα για μένα να πας απευθείας σε αλλαγή αντίστασης με όμοια, και οπωσδήποτε αλλαγή και της ελαστικής φλάντζας του καπακιού του λέβητα που αφαιρέθηκε για να βγει η αντίσταση, για να μην έχεις θέματα με διαρροές νερού από το καπάκι όταν θα ξανασφίξεις τις βίδες του καπακιού.