Τα εργαλεία κάνουν τον Μάστορα...Ιδέες, προτάσεις και άλλα

Δε ξέρω πώς και πού βλέπεις θερμοκρασία.
Γιατί για παράδειγμα μπορεί για να έρθει στη βρύση σου νερό στους 40 βαθμούς να χρειάζεται να φτάσει στο μποιλερ >>50.
Επίσης τί μόνωση έχει το ίδιο το μποιλερ, πού είναι τοποθετημένο, οι σωληνώσεις είναι μονωμένες, το θερμικό δουλεύει σωστά (μου είχαν πεί ότι καλό είναι να αλλάζει σε κάθε αλλαγή αντίστασης γιατί χαλάνε εύκολα αλλά δε ξέρω αν ισχύει)?

Γενικά δεν είναι κάτι σύνθετο.
Τέλος, αν το νερό σας είναι χάλια και δεν υπάρχει προστασία απο άλατα (ανώδιο) η αντίσταση μπορεί να χαλάει πολύ γρήγορα (ανάλογα και την κατανάωση που κάνετε).

Ανέβα στον θερμοσίφωνα και σιγουρέψου οτι όλες οι συνδέσεις/ρυθμίσεις είναι εντάξει.
Επάνω στον θερμοστάτη έχει κάτι σαν διακόπτη (κάτι σαν το κόκκινο κουμπάκι όπως εδώ: https://www.iliosak.gr/thermostatis_thermosifona) - μήπως έχει αλλάξει εκεί κάτι;
Είχα πάθει το ίδιο γιατί άλλαξα τη θερμοκρασία χωρίς να το καταλάβω, ευτυχώς είχα τραβήξει φωτογραφία πριν αλλάξω τον θερμοστάτη και κατάλαβα τι έφταιγε.

Πάντα προσεκτικά και το νου σου μην έχει καμμία διαρροή στο καπάκι.

Last edited:
  • Like
Reactions: arma
Ok θα κάνω τα παραπάνω που λέτε, αλήθεια δεν θυμάμαι και πόση ισχύ έχει αυτή που έβαλα τελευταία, αν δεν κάνω λάθος μεγαλύτερη δεν υπάρχει, με την πρώτη ευκαιρία θα το κοιτάξω, ευχαριστώ

Καλησπέρα στην παρέα, έχω ένα θέμα και προσπαθώ να το λύσω, έχω ένα θερμοσίφωνα 80 λίτρων , έχω αλλάξει δύο φορές αντίσταση και εξακολουθεί να μη ζεσταίνει το νερό γρήγορα, τώρα πχ κάνει ίσως και 40 λεπτά για να το.ζεστανει λίγο, κάποια λύση υπάρχει; Η αντίσταση είναι με την μια βίδα στη μέση, υπόψιν το καζάνι το έχω καθαρίσει από τα άλατα
Έχω 80λιτρο θερμοσίφωνα με αντίσταση 3,7kW. Η θερμοκρασία που τον έχω ρυθμίσει στο θερμοστάτη του είναι περίπου 70 βαθμοί. Τον έχω τοποθετήσει το 2012 (11 χρόνια). Μάρκα/μοντέλο Elco Duroglass.Το χειμώνα θέλει γύρω στη 1 ώρα για να ζεστάνει πλήρως. Όταν καλοκαιριάσει (οπότε το νερό δικτύου εισέρχεται αρκετά πιο ζεστό στο θερμοσίφωνα) κάνει γύρω στα 30-35 λεπτά.
Σίγουρα οι χρόνοι ζεστάματος του νερού με τον καιρό αυξάνονται λόγω αλάτων στην αντίσταση, ειδικά αν δεν αλλάζεις ανόδιο (όπως δεν έχω αλλάξει κι εγώ παρότι έχω προμηθευτεί εδώ και χρόνια...).
Αν τώρα σε σένα στα 35-40 λεπτά που αναφέρεις το νερό δε ζεσταίνει παρά απειροελάχιστα, θα ήταν πιθανό να έχει πιάσει υπερβολικά πολλά άλατα η αντίσταση. Αν μένεις Αττική και το σπίτι σου υδρεύεται από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, επειδή το νερό της ΕΥΔΑΠ έχει γενικά σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, δεν το θεωρώ πολύ πιθανό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν ο θερμοσίφωνας με τη συγκεκριμένη αντίσταση έχει ας πούμε και 20 χρόνια που τοποθετήθηκε. Εφόσον πάλι έχεις καθαρίσει το καζάνι του θερμοσίφωνα, λογικά δεν έχεις αυτό το θέμα (εφόσον καθαρίστηκε και η ίδια η αντίσταση βέβαια, και ιδανικά αλλάχθηκε και το παλιό ανόδιο).
Αν πάλι είχε καεί η αντίσταση, δεν θα ζέσταινε καθόλου. Για μένα τσέκαρε πρώτα θερμοστάτη, μήπως δεν κόβει σε σωστή θερμοκρασία ή απλά τα έχει κακαρώσει (δεν είναι απίθανο), οπότε τον αλλάζεις, σχετικά εύκολη διαδικασία που θα μπορούσες να κάνεις και μόνος, εφόσον βέβαια κατέχεις τα βασικά ως προς τις ηλεκτρολογικές εργασίες, απομονώσεις πρώτα ρεύματα από τον πίνακα, συνδέσεις σωστά κλπ. Αν δεν κατέχεις ή απλά δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, επειδή υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν ασχολούμαστε με ρεύμα δικτύου 230V, καλύτερα φέρνεις ηλεκτρολόγο για τη δουλειά αυτή.
Αν δεν τίθεται ζήτημα θερμοστάτη, μοιραία πας στην αντίσταση. Άνοιγμα του καπακιού του θερμοσίφωνα (αφαίρεση νερού πρώτα, με αλφαδολάστιχο αν είναι δαπέδου ο θερμοσίφωνας), έλεγχος αντίστασης (πχ μέτρηση συνέχειας με πολύμετρο), ενδεχομένως και καθαρισμός από άλατα, ειδικά αν ο προηγούμενος καθαρισμός έγινε πριν χρόνια . Εφόσον βέβαια ανοιχτεί το καπάκι, καλύτερα για μένα να πας απευθείας σε αλλαγή αντίστασης με όμοια, και οπωσδήποτε αλλαγή και της ελαστικής φλάντζας του καπακιού του λέβητα που αφαιρέθηκε για να βγει η αντίσταση, για να μην έχεις θέματα με διαρροές νερού από το καπάκι όταν θα ξανασφίξεις τις βίδες του καπακιού.

Γνώμη μου είναι να τα αλλάξει όλα (αντίσταση, θερμοστάτη, φλάντζα, ανόδιο αν χρειάζεται και καθαρισμός αλάτων - ποτέ δεν έβλαψε κανέναν) Πρίν τρία-τέσσερα χρόνια που τα είχα αλλάξει δεν είχαν ξεπεράσει τα 40 ευρώ - μαζί με αντιψυκτικό.
Και η συνδεσμολογία δεν είναι είναι τίποτα τρελλό. Μέχρι κι εγώ το έκανα... Φωτογραφία πριν, κατέβασμα γενικό (της πολυκατοικίας τουλάχιστον :p ) και σε δεκαπέντε λεπτάκια είναι όλα έτοιμα.
Αλλά αν δεν θέλεις να μπείς στη διαδικασία νομίζω πως οι ηλεκτρολόγοι δεν χρεώνουν τρελλά ποσά για τέτοιες εργασίες.

• Like
Reactions: newbie and arma
μια πατεντα γιατι παιδευτηκα πριν καιρο με το κρατημα του τρυπανιου πανω στην σκαλα
"Αορτηρας ενος σημειου" (single point sling) για το parkside μου.
Στην ενθετη φωτο, το πως προσαρμοζεται (δυο δεματικα και ενα ρεταλι απο εξαρτημα ιμαντα σακιδιου

Attachments

• web-105137.jpg
    web-105137.jpg
    755.3 KB · Views: 55
Εγω παντως δεν το βλεπω και πολυ safe....
Mε 5 ευρουδακια καθαρισες...

20201002161410_ingco_htbp03011.jpeg

Έχω πάρει την παρακάτω και με έχει βοηθήσει απίστευτα. Το μόνο που χρειαστηκε ηταν να αλλάξω την ζώνη με μία της LUX.
THT16P3011.jpg

https://www.garafas.gr/ergaleia/aks...l-thiki-drapanokatsabidoy-me-zoni-tht16p3011/
Την έχω και εγώ.. ειναι εξαιρετικη και από ποιότητα και από τα κλιπς..
...και κάθεται πολύ καλά στην μέση σου..
Γιατί άλλαξες την ζώνη.. ;

Καλησπέρα στην παρέα, έχω ένα θέμα και προσπαθώ να το λύσω, έχω ένα θερμοσίφωνα 80 λίτρων , έχω αλλάξει δύο φορές αντίσταση και εξακολουθεί να μη ζεσταίνει το νερό γρήγορα, τώρα πχ κάνει ίσως και 40 λεπτά για να το.ζεστανει λίγο, κάποια λύση υπάρχει; Η αντίσταση είναι με την μια βίδα στη μέση, υπόψιν το καζάνι το έχω καθαρίσει από τα άλατα
Μέτρα την τάση που φτάνει στην αντίσταση μήπως έχει κάψει ουδέτερο.

• Like
Reactions: osatosa
Έχω πάρει την παρακάτω και με έχει βοηθήσει απίστευτα. Το μόνο που χρειαστηκε ηταν να αλλάξω την ζώνη με μία της LUX.
THT16P3011.jpg

https://www.garafas.gr/ergaleia/aks...l-thiki-drapanokatsabidoy-me-zoni-tht16p3011/
μονο που δεν με ενδιαφερει μια τετοια θηκη. Εξαλλου εχει υποτυπωδη θηκακια για τα εργαλεια... βρηκα τετοιες πολλες οταν εψαχνα για την δικη μου.

μια πατεντα γιατι παιδευτηκα πριν καιρο με το κρατημα του τρυπανιου πανω στην σκαλα
"Αορτηρας ενος σημειου" (single point sling) για το parkside μου.
Στην ενθετη φωτο, το πως προσαρμοζεται (δυο δεματικα και ενα ρεταλι απο εξαρτημα ιμαντα σακιδιου
Αυτό που έφτιαξε είναι κάτι σαν την ανάρτηση του κλαδευτικου .
Το κρέμας το δουλεύεις και το αφήνεις και αιωρείται.
Ούτε να ψάχνεις θήκες να μπει ούτε να έχεις το νου σου μπήκε δεν μπήκε.
Το αφήνεις κρεμιέται και το πιάνεις άμεσα χωρίς φόβο να γλιστρήσει.
Πολύ έξυπνο.

ειπαμε ειναι "Αορτηρας ενος σημειου" οπλου...περνα χιαστι στο σωμα. εχει και ενα αλλο καλο. το κατεβαζεις και το σπρωχνεις πισω σου.

Ο kosh εχει βεβαια ενα δικιο....σαν οτιδηοπτε που κρεμεται, υπαρχει καποιος κινδυνος να πιαστει καπου.

Τα εργαλεια κανουν τον μαστορα και υπαρχει παντα ενα εργαλειο που ειναι πιο καταλληλο για μια δουλεια απο ενα αλλο.

Το καταλληλο εργαλειακι που βοηθησε σε συγκεκριμενο project κοπης ακριβειας ειναι τo 7βολτο τροχακι EasyCut&Grind με δισκο 50μμ,
Λινκ απο Αμαζον και απο Κεντρο Βιδας.

UQCijk2h.jpg

Επρεπε να κοπει το πανω μερος του μαχαιριου (riving knife) του δισκοπριονου παγκου της Proxxon το οποιο εμποδισε το pushing block που αγορασα προσφατα.
Εδω το μερος που ενοχλουσε, πανω απο την κιτρινη γραμμη.
5k7Ineph.jpg

Τα μερη αυτα χρησιμευαν για την στηριξη ενος πλαστικου καλυμματος που καλυπτε τον δισκο κοπης αλλα ηταν πολυ αβολο και το εβγαλα εξ΄αρχης.

Διαλεξα το μικρο τροχακι επειδη ηταν ιδανικο για κοπη ακριβειας στο ανοξειδωτο των 2μμ. Πολυ πιο βολικο απο το 12βολτο τροχακι της Βosch/Parkside το οποιο φανταζει γιγαντας μπροστα στο μικρο και παναλαφρο DIY Βοsch, αλλα και πιο αποτελεσματικο στην συγκεκριμενη περιπτωση απο ενα Dremel που εχει πολυ μικρο δισκο των 35μμ αλλα και η εργονομια του δεν βοηθουσε για την ακριβεια κατα την οριζοντια κοπη που χρειαζοταν.
Eδω το κομμενο τεμαχιο
fiFQzBnh.jpg

...η κοπη ευθεια και καθαρη
hYhZOsrh.jpg

Το pushing block περναει τωρα ανετα πανω απο τον δισκο και μπορει πλεον να φτασει στο χιλιοστο διπλα απο δισκο.
a2voD7Yh.jpg

Ενα νεο εργαλειο διαθεσιμο απο αυτον τον μηνα απο την Μακιτα που αν και ειναι ιδιαιτερα χρησιμο, δεν το βλεπουμε συχνα, ενα μινι 18βολτο brushless φυσερο!

18V LXT® Brushless Cordless High Speed Blower/Inflator -Μakita XSA01Z

Makita-18V-Cordless-Blower-XSA01Z-Hero.jpg

Πολυ μικρο και πολυ δυνατο. Το μεγαλο του πλεονεκτημα ειναι οτι εχει 4 σκαλες εντασης οποτε επιλεγεις την καταλληλη δυναμη για διαφορες εργασις καθαρισματος/φυσηματος.

Επισης ερχεται με αρκετες μυτες για διαφορετικες εργασιες. Μεγαλο μειονεκτημα .... η μεγαλη τιμη του κοντα στα 200 δολλαρια :oops:

Εδω ενα αρθρακι με περισσοτερες λεπτομερειες.

Υπαρχει και το 18v μικροσκοπκο Ryobi το οποιο ειναι παμφθηνο στην Αμερικη, παναλαφρο, αρκετα δυνατο αλλα το μειονεκτημα του ειναι οτι εχει μονο μια σκαλα που τα παιρνει ολα και τα σηκωνει...
Παρ'ολα αυτα, προσωπικα το χρησιμοποιω παρα πολυ συχνα και το βρισκω εξαιρετικα χρησιμο για φυσημα/καθαρισμα φιλτρων, εργαλειων, παγκων, αναμα καρβουνων κλπ.
To μικρο του μεγεθος ειναι μεγαλη δουλεια. Παρνει και διαφορες μυτες και μπορει επισης να φουσκωνει διαφορα.

• Like
Reactions: KOSSTV and newbie
Εάν υσχιουν αυτά τα νούμερα δυναμης ροης αερος θα πρέπει να είναι πολύ δυνατός...ενδεχομενος νουμερα που δεν έχουνε ξαναδεί...
  • Max. Air Velocity : 447 MPH

....οταν ένας μεγάλος φυσητηρας είναι στα 140MPH και ένας μικρός στα 250MPH...