Τα φωτα σας για περίεργο μπουμάρισμα.

Τα μεγάφωνα (αν κάηκαν) κάηκαν από την παραμόρφωση. Σαφώς και μπορούν να αντέξουν υψηλή ισχύ αλλά για λίγο διάστημα και χωρίς παραμορφωση.

Στα[/I] ενεργά ηχεία, το ενεργό cross κάνει το διαχωρισμό συχνοτήτων στη λιγοστή τάση της προενίσχυσης και μετά ακολουθεί η τελική ενίσχυση. Το αντίθετο συμβαίνει στο παθητικο cross. Εδώ ο διαχωρισμός γίνεται μετά την τελική ενίσχυση άρα το cross δέχεται υψηλή τάση.

Παραμόρφωση από τι? Ερώτηση κάνω για την διελεύκανση του θέματος. Για αυτό έχουμε hifi και μάλιστα υψηλής ισχύος, ακριβώς για να μην έχουμε παραμόρφωση ακόμα και όταν ακούμε σε υψηλές εντάσεις!

Κατανοητό αυτό με το ενεργό/παθητικό. Τώρα το καταλαβαίνω. Απλά να υποθέσω όπως είπα και παραπάνω ότι οι κατασκευαστές δίνουν λύσεις για να μην φτάνουμε στο σημείο να καίμε μεγάφωνα, έτσι επειδή απλά παίξαμε δυνατά.

στα μεγάφωνά σου αναφέρεται
δυνατότητα ισχύος 300-500
και εμπέδηση 4-8

Μια λογική αντιστοίχηση αυτών είναι 500 στα 4 και 300 στα 8

ο ενισχυτής σου δίνει 500 στα 8 και 1000 στα 4.
Με μια ελαφριά υπεροδήγηση του προ μπορείς άνετα να ξεφύγεις.
Πιθανότατα παραμόρφωσε ο ενισχυτής κλιπάρισε και έγινε το κακό.

Σχετικά με τον προβληματισμό σου για το πάρτυ των 200.....θα σε συμβούλευα να μην το κάνεις.
Νοίκιασε 4 ηχεία ενεργά pa με sub και με τον kingrex μόνο από το σύστημά σου θα περάσετε μια χαρά.

Παραμόρφωση αναφαίρεται, αν δεν κάνω λάθος, σε ανεπιθύμητο συνεχές ρεύμα που για να γίνει ακουστικώς αντιληπτή πρέπει να ξεπεράσει κάποια τιμή, δεν θυμάμαι ποιά. Οι ψηφιακοί κλιπάρουν όμοια με τους αναλογικούς;

Μου κάνει εντύπωση πως στις προδιαγραφές του ενισχυτή, δεν αναφέρεται η ισχής σαν RMS, αλλά σαν συνεχής.
Ομοίως και στον RB-1582. 400W RMS (2Χ200) με μόλις 550W κατανάλωση γίνεται σε τάξη ΑΒ; Μήπως δεν είναι RMS τα στοιχεία ισχύος που δίνονται;

Last edited:
στα μεγάφωνά σου αναφέρεται
δυνατότητα ισχύος 300-500
και εμπέδηση 4-8

Μια λογική αντιστοίχηση αυτών είναι 500 στα 4 και 300 στα 8

ο ενισχυτής σου δίνει 500 στα 8 και 1000 στα 4.
Με μια ελαφριά υπεροδήγηση του προ μπορείς άνετα να ξεφύγεις.
Πιθανότατα παραμόρφωσε ο ενισχυτής κλιπάρισε και έγινε το κακό.

Σχετικά με τον προβληματισμό σου για το πάρτυ των 200.....θα σε συμβούλευα να μην το κάνεις.
Νοίκιασε 4 ηχεία ενεργά pa με sub και με τον kingrex μόνο από το σύστημά σου θα περάσετε μια χαρά.

Τι να πω να πάρει η ευχή. Ακόμα και στο μανιουαλ των ηχείων λέει οτι ο μικρός ενισχυτής καίει τα ηχεία και όχι ο μεγάλος. Για αυτό ήθελα ένα μεγάλο ενισχυτή, για να έχει περιθώρια ισχύος χωρίς να φτάνει επικίνδυνα επίπεδα παραμόρφωσης. Να με πρόδωσαν τα ενισχυτικά @αμώτο μου?

Ας ήμουν Αμπράμοβιτς και θα αγόραζα δύο συστήματα boulder/Magico για την περίπτωση που θα μου καίγονταν το πρώτο...:-)

Re: Απάντηση: Τα φωτα σας για περίεργο μπουμάρισμα.

Παραμόρφωση αναφαίρεται, αν δεν κάνω λάθος, σε ανεπιθύμητο συνεχές ρεύμα που για να γίνει ακουστικώς αντιληπτή πρέπει να ξεπεράσει κάποια τιμή, δεν θυμάμαι ποιά. Οι ψηφιακοί κλιπάρουν όμοια με τους αναλογικούς;

Μου κάνει εντύπωση πως στις προδιαγραφές του ενισχυτή, δεν αναφέρεται η ισχής σαν RMS, αλλά σαν συνεχής.
Ομοίως και στον RB-1582. 400W RMS (2Χ200) με μόλις 550W κατανάλωση γίνεται σε τάξη ΑΒ; Μήπως δεν είναι RMS τα στοιχεία ισχύος που δίνονται;

RB-1092 Class D. ;Έχω την εντύπωση ότι είναι RMS και για την ακρίβεια είναι 2x570 W όπως είχα δεί στο review του ενισχυτή στο HIFI choice

Απάντηση: Re: Τα φωτα σας για περίεργο μπουμάρισμα.

Τι να πω να πάρει η ευχή. Ακόμα και στο μανιουαλ των ηχείων λέει οτι ο μικρός ενισχυτής καίει τα ηχεία και όχι ο μεγάλος. Για αυτό ήθελα ένα μεγάλο ενισχυτή, για να έχει περιθώρια ισχύος χωρίς να φτάνει επικίνδυνα επίπεδα παραμόρφωσης. Να με πρόδωσαν τα ενισχυτικά @αμώτο μου?

Ας ήμουν Αμπράμοβιτς και θα αγόραζα δύο συστήματα boulder/Magico για την περίπτωση που θα μου καίγονταν το πρώτο...:-)

Αν υποθέσουμε ότι δεν κλιπάρισε τίποτα με τη θέση του ποτενσιόμετρου στο "7" τότε έδινες στα ηχεία τη διπλή περίπου ισχύ από αυτή που αντέχουν.

Είσαι πολύ τυχερός αν απλά κάηκαν 2 mid και όχι ολόκληρο το ηχείο.

Ο μικρός ενισχυτής καίει τα ηχεία με την παραμόρφωση όταν τον ζορίζεις, αλλά και ο μεγάλος όταν δίνει απαραμόρφωτη ισχύ αλλά διπλάσια από αυτή που μπορεί το ηχείο να δεχτεί.

Αν δεν τους πεις τίποτα στο σέρβις αυτοί θα το καταλάβουν από το καρβουνιασμένο πηνίο του mid.

Όπως και να'χει μην το ξανακάνεις, αν κάνεις πάρτυ συχνά πάρε ενεργά επαγγελματικά ηχεία να κάνεις τη δουλειά σου σωστά.
Ιδίως τα καινούργια με τους διακοπτικούς ενισχυτές είναι πούπουλα και κοπανάνε και γερά.

Re: Απάντηση: Re: Τα φωτα σας για περίεργο μπουμάρισμα.

Να ρωτήσω κάτι? Είμαι ολίγον γνώστης, οπότε μήν βαράτε. Δηλαδή για να έχω την σιγουριά μου με ένα 2x500W ενισχυτή θέλω οπωσδήποτε και το λιγότερο 500W ηχείο? Ξέρετε πολλά τέτοια ηχεία? Ναι υπάρχουν, αλλά τα μοναδικά που είδα στην κατηγορία τιμής των 3000 ευρώ να πλησιάζουν λίγο τον rotel στα watt ήταν αυτό της HECO, Magnat και Canton - είναι και τα KLIPSH αλλά ξέφευγαν σε τιμή.

Οπότε που καταλήγουμε ως συμπέρασμα ότι ο rotel που είναι μηχάνημα των 2500 $ (άρα όχι εξεζητημένο από πλευράς τιμής) παίζει μόνο με ηχεία των 10.000 που μπορεί να αντέχουν και 500/600 watt? (λέω ένα νούμερο στην τύχη).

Δεν ξέρω αυτή η συσχέτιση watt ενισχυτή / watt ηχείων μου φαίνεται ότι είναι απλά ένας μπούσουλας και όχι μία δεσμευτική συνθήκη που λίγο να ξεφύγεις την "έβαψες".

Από τη στιγμή που είναι εξακριβωμένο ότι δεν παίζουν τα Mids, το αμέσως πιο σημαντικό ερώτημα είναι: γιατί;
Όλα όσα αναφέρουμε είναι μόνο εικασίες, όχι βεβαιότητες.

Συνεπώς το επόμενο βήμα είναι να πάνε τα ηχεία στην αντιπροσωπεία και να μάθεις τι έγινε. Αν έχεις και κάποιο τεχνικό της εμπιστοσύνης σου μαζί σου, τόσο το καλύτερο.

Κατόπιν, όταν πλέον θα ξέρεις ακριβώς, θα μπορείς ν' αποφασίσεις με ψυχραιμία πως θα προχωρήσεις.

Υ.Γ. Μου κάνει εντύπωση πάντως ότι συμβαίνει και στα δύο ηχεία. Στατιστικά δεν είναι και πολύ πιθανό...

Όπως και να'χει μην το ξανακάνεις, αν κάνεις πάρτυ συχνά πάρε ενεργά επαγγελματικά ηχεία να κάνεις τη δουλειά σου σωστά.
Ιδίως τα καινούργια με τους διακοπτικούς ενισχυτές είναι πούπουλα και κοπανάνε και γερά.

Γενέθλια γιόρτασα, σύστημα που θεωρητικά ακούγεται δυνατά είχα (και δύο μάλιστα), τον μπελά μου βρήκα....

Last edited by a moderator:
Από τη στιγμή που είναι εξακριβωμένο ότι δεν παίζουν τα Mids, το αμέσως πιο σημαντικό ερώτημα είναι: γιατί;
Όλα όσα αναφέρουμε είναι μόνο εικασίες, όχι βεβαιότητες.

Συνεπώς το επόμενο βήμα είναι να πάνε τα ηχεία στην αντιπροσωπεία και να μάθεις τι έγινε. Αν έχεις και κάποιο τεχνικό της εμπιστοσύνης σου μαζί σου, τόσο το καλύτερο.

Κατόπιν, όταν πλέον θα ξέρεις ακριβώς, θα μπορείς ν' αποφασίσεις με ψυχραιμία πως θα προχωρήσεις.

Υ.Γ. Μου κάνει εντύπωση πάντως ότι συμβαίνει και στα δύο ηχεία. Στατιστικά δεν είναι και πολύ πιθανό...

Αύριο πάνε στην αντιπροσωπεία. Έχουν καλό τμήμα servise όπως είδα και ο ίδιος. Εταιρεία με καλό portfolio από brands, με καλή επιχειρηματική παρουσία, ελπίζω να ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις ενός καλού service. Μίλησα και με τον υπεύθυνο, νομίζω ότι θα κάνουν ο,τι μπορούν. Δεν φαντάζομαι ότι με το καλήμερα θα αξιώσουν ένα χιλιάρικο, αν υποθέσουμε ότι είναι καμμένα τα mids και θέλουν αντικατάσταση με νέα - τόσο κάνουν καινούργια, έτσι μου είπαν.

Απο εκεί και πέρα ανάλογα με το τι θα μου πουν και βλεπουμε. θέλω να ελπίζω ότι απλά κάποια ασφάλεια του crossover δούλεψε και στα δύο ηχεία.

Στα χρήματα που κάνουν αυτά τα ηχεία ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει μια ασφάλεια που να τα κλείνει πρίν γίνει το κακό αλλιώς θα πρέπει να είναι το πρώτο και κυριότερο μειονένκτημα των ηχείων.
Γιατί να πάρει κάποιος τέτοια ηχεία και να τα παίζει "κυρίες" δεν λέει....
Και εγώ σου δίνω χίλια δίκια, ηχειάρες είναι με το που τα βλέπεις την λέξη πάρτυ σκέφτεσαι κατευθείαν, αλλιώς πήγαινε σε τίποτα focal ή audio physic που είναι γκλαμουράτα για βιολοντσέλα....και μόνο...
Τώρα αποτι καταλαβαίνω οι ενισχυτές σου είναι για να τροφοδοτήσουν κανένα μαγαζί...:BDGBGDB55:
Τελικά για όλες τις δουλειές τα cerwin wega είναι μόνο....

Σε συνθήκες party κανένα (οικιακό) ηχείο δεν είναι ασφαλές. Οι εντάσεις ξεφεύγουν για πλάκα, ο πολύς κόσμος κάνει την παραμόρφωση να μην ακούγεται, και στο κάτω κάτω ποιος δίνει σημασία σε αυτή..

Αν θέλεις να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο παίρνεις ένα compressor / limiter για τα πάρτι και ξεμπερδεύεις.

Στα χρήματα που κάνουν αυτά τα ηχεία ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει μια ασφάλεια που να τα κλείνει πρίν γίνει το κακό αλλιώς θα πρέπει να είναι το πρώτο και κυριότερο μειονένκτημα των ηχείων.
Γιατί να πάρει κάποιος τέτοια ηχεία και να τα παίζει "κυρίες" δεν λέει....
Και εγώ σου δίνω χίλια δίκια, ηχειάρες είναι με το που τα βλέπεις την λέξη πάρτυ σκέφτεσαι κατευθείαν, αλλιώς πήγαινε σε τίποτα focal ή audio physic που είναι γκλαμουράτα για βιολοντσέλα....και μόνο...
Τώρα αποτι καταλαβαίνω οι ενισχυτές σου είναι για να τροφοδοτήσουν κανένα μαγαζί...:BDGBGDB55:
Τελικά για όλες τις δουλειές τα cerwin wega είναι μόνο....

Α ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ CERWIN VEGA!!!! YOU ARE MY MAN!

Προσωπικά θα άνοιγα το ηχείο και θα έβαζα τα κλιπς του woofer στο mid να δω αν είναι κάτι στο crossover ή αν τελικά είναι το μεγάφωνο.
Φυσικά με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην κάνω περισσότερη ζημιά.
But that's me...

Προσωπικά θα άνοιγα το ηχείο και θα έβαζα τα κλιπς του woofer στο mid να δω αν είναι κάτι στο crossover ή αν τελικά είναι το μεγάφωνο.
But that's me...

Για βοήθα λίγο τι ακριβώς κάνω? δεν ειμαι σίγουρος ότι κατάλαβα

Απάντηση: Re: Τα φωτα σας για περίεργο μπουμάρισμα.

But that's me...

Και το mid αν συνδεσει μονο του στην εξοδο του ενισχυτη με χαμηλη ενταση,θα δει τι γινεται,αλλα μετα,ειδικα αν φυγει λιγο χρωματακι απο καμια βιδα,θα του πουν αντιο εγγυηση... Οχι πως τωρα θα την δεχτουν,αλλα λεμε τωρα...
PS
Cerwin Wega for ever,σωθηκα:))

Θα πρέπει να πιάνουν λίγο τα χέρια σου, να έχεις σωστά εργαλεία και να ξέρεις τι κάνεις.
Όπως και λίγη βοήθεια από κάποιον φίλο, να σου κρατάει ότι ξεβιδώνεις.
Επίσης να είναι συνδεδεμένα τα καλώδια του cross στα μεγάφωνα με clips και να μην είναι κολλημένα.

Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να συνεχίσω; Μπορεί να χάσεις μέχρι και την εγγύηση του ηχείου σου αν κάτι πάει στραβά και δεν αξίζει τον κόπο αν είναι τόσο καινούργια...

Θα πρέπει να πιάνουν λίγο τα χέρια σου, να έχεις σωστά εργαλεία και να ξέρεις τι κάνεις.
Όπως και λίγη βοήθεια από κάποιον φίλο, να σου κρατάει ότι ξεβιδώνεις.
Επίσης να είναι συνδεδεμένα τα καλώδια του cross στα μεγάφωνα με clips και να μην είναι κολλημένα.

Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να συνεχίσω; Μπορεί να χάσεις μέχρι και την εγγύηση του ηχείου σου αν κάτι πάει στραβά και δεν αξίζει τον κόπο αν είναι τόσο καινούργια...

αστο καλυτερα με έχει λούσει κρύος ιδρώτας....

Και το mid αν συνδεσει μονο του στην εξοδο του ενισχυτη με χαμηλη ενταση,θα δει τι γινεται,αλλα μετα,ειδικα αν φυγει λιγο χρωματακι απο καμια βιδα,θα του πουν αντιο εγγυηση... Οχι πως τωρα θα την δεχτουν,αλλα λεμε τωρα...
PS
Cerwin Wega for ever,σωθηκα:))

το έκανα, τελείως νεκρό. Το ειπα και παραπάνω αν ήταν καμένο τότε δεν θα έπρεπε να έκανε έστω κάποιο θόρυβο? Αυτά είναι τελείως νεκρά πράγμα που με κάνει να θέλω να πιστεύω ότι απο το κροσοβερ δεν φεύγει καθόλου ρεύμα.

Δεν βρίσκονται στην Ελλάδα να πάρει η ευχή τα cerwin vega. Το είχα ψάξει και είχα τσιμπήσει με το μεγάλο το μοντέλο τους.