Τα Mac τελικά σε τι είναι καλύτερα από τα windows ;

Απάντηση: Re: Τα Mac τελικά σε τι είναι καλύτερα από τα windows ;

Ετσι δουλευει πχ το iphoto - Aperture , κι εχεις ολες τις φωτο σε ενα αρχειο (database) ομορφα κι ωραια.
Ειναι compact (η βαση) , τη μεταφερεις οπου και οπως θελεις, τη κανεις backup με μια κινηση, kai τη διαχειριζεσαι με οποιο τροπο θελεις.

Αν πχ θες να βρεις ποια προσωπα ειναι σε μερικες φωτο ή σε καποιο event , απλα ψαχνεις faces .

Αν θελεις να δεις σε ποιες ημερομηνιες αντιστοιχουν ποιες φωτο , απλα κανεις ημερολογιακη ταξινομηση.

Αν θελεις να δεις ποιες φωτο τραβηχτηκαν σε μια τοποθεσια , απλα ψαχνεις sta places.
Και οποιο αλλο συνδυασμο μπορεις να φανταστεις.

Το ακομη καλυτερο , οτι εχεις ανα πασα στιγμη διαθεσιμη αυτη τη βαση δεδομενων, στον Finder (explorer) , και σε οποιοδηποτε αλλο προγραμμα (iMovie, iDvd, κλπ).
Το ιδιο ισχυει και για ολα τα υπολοιπα προγραμματα, κι εδω κρυβεται η "μαγεια" του OSX , στην ενοποιηση και απλοποιηση των εφαρμογων (και οχι μονο).

Φυσικα (για να μην προτρεξουν καποιοι ν αντιδρασουν), υπαρχει η επιλογη σε ΟΛΑ τα προγραμματα , να μην δουλεουν μ αυτη τη λογικη.

Δηλ. μπορεις να επιλεξεις , να βαλεις εσυ οπου θελεις τα δεδομενα σου (μουσικη - φωτο - βιντεο κλπ) και να τα χειριστεις πιο "παραδοσιακα" .

Πάντως σκέφτομαι και δεν βρίσκω πως μπορεί να χρησιμεύσει αυτό σε κάποιον που έχει εμπειρία με τους υπολογιστές ή είναι επαγγελματίας....

Mα τι λες τωρα ?

Οταν στη δουλεια μου (μοντερ - γραφιστας) , πχ θελω να βρω ενα κοντινο πλανο καποιου ηθοποιου, γιατι να ψαχνω σε απειρους φακελους και υποφακελους και οχι σε μια μοναδικη βαση δεδομενων που τα εχει τακτοποιημενα ?
Επισης , ειναι απειρως πιο ευελικτο να εχω οποια στιγμη θελησω τη βαση αυτη σε οποιο προγραμμα τρεχω και οχι αναλογα με το προγραμμα να προσαρμοζω και τη τακτικη μου (workflow) ?

Ενα απλο παραδειγμα ακομη για να το καταλαβεις ...

Ας πουμε οτι διαλεγεις να βαλεις τις φωτο σου σε φακελους ανα ημερομηνια.
Πως θα βρεις ευκολα και γρηγορα ενα συγκεκριμενο προσωπο ή μια φωτο απο ενα συγκεκριμενο μερος (places) ?
Αφου η αποφαση σου να ταξινομησεις τις φωτο κατα ημερομηνια (και οποιδηποτα αλλη αποφαση σου) , θα σε οδηγησει μονο σε μια "τακτοποιηση" ... ανα ημερομηνια, ανα μερος, ανα event κλπ.

Aν αφησεις ομως το προγραμμα να "τακτοποιησει" τις φωτο (με τη δικη σου καθοδηγηση φυσικα) , τοτε θα μπορεις να εχεις ανα πασα στιγμη , οποιαδηποτε φωτο , με οποιοδηποτε κριτηριο , σε οποιοδηποτε προγραμμα .
Η βαση δεδομενων ειναι κοινοχρηστη απ ολα τα προγραμματα στο Mac (οσα τουλαχιστον ακολουθουν καποιους κανονες) και επιπλεον τη χειριζεσαι με εννιαιο περιβαλλον και τροπο.

Στη δουλεια μου, που καθημερινα εχω να κανω με πολλους αλλους συναδελφους, που δυστυχως δεν εχουν τον ιδιο τροπο οργανωσης, γινεται ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΑΧΑΛΟ !
Γιατι ο καθενας θελει να οργανωσει με το δικο του τροπο τα αρχεια του κι ετσι προκαλειται συγχυση.
Αν λοιπον , ολοι μας , ακολουθουσαμε τον ιδιο τροπο οργανωσης (ο καθενας με τις ιδαιτεροτητες του βεβαια) θα ειχαμε πολυ καλυτερη συνεργασια, ταχυτερο αποτελεσμα και πιο ηρεμες συνθηκες τελικα.

Ενα πολυ ωραιο προσφατο βιντεο για το νεο Final cut pro X (βιντεο επεξεργασια) , που θα δεις επισης πολλα απ αυτα που ανεφερα και ακομη περισσοτερα.
Δειτε το ολο αν γινεται και τα 2 μερη (ιδιατερα το 2) ....και θα καταλαβετε !

Θα δεις ακομη και το ποσο μεγαλο ρολο παιζει η "αισθηση - flow" που καποιος παραπανω χλευασε στο μονταζ (και οχι μονο).

http://www.youtube.com/watch?v=-77beFICSlI

http://www.youtube.com/watch?v=gAXL7L9fToQ&feature=mfu_in_order&list=UL

Last edited:
Η δημιουργία και διαχείριση τέτοιων βάσεων δεδομένων ουσιαστικά είναι χαρακτηριστικό των προγραμμάτων, όχι του ίδιου του λειτουργικού. Δηλαδή δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι που εμποδίζει τα προγράμματα στα windows να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο. Νομίζω υπάρχουν και αρκετά παραδείγματα (ακόμα και το ίδιο το iTunes που δουλεύει σε windows). Για παράδειγμα τελευταία χρησιμοποιώ το Calibre (το οποίο βγαίνει επίσης για MacOSX, αλλά και Linux) για τη διαχείριση (και όχι μόνο) των διάφορων e-book, pdf, που έχω στον υπολογιστή αφού είχαν μαζευτεί τόσα πολλά που ήταν αδύνατο να τα βρίσκω ένα ένα στον φάκελο τους. Το Calibre τα αντιγράφει σε μία δικιά του βιβλιοθήκη, φτιάχνει μία βάση δεδομένων (νομίζω σε SQLite), και έτσι μπορούν να μεταφερθεί οπουδήποτε αλλού και να γίνουν άμεσα προσβάσιμα από το πρόγραμμα.

attachment.php

Attachments

• calibre.jpg
    calibre.jpg
    107.3 KB · Views: 74
Last edited:
Ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα και νομίζω ότι αν δώσεις τόσες πληροφορίες στην φώτο σου και άλλα προγράμματα κάνουν παρόμοια πράματα.

Αυτό είναι απάντηση σε μένα ή στον Γιάννη; Γιατί κι εγώ αυτό λέω, ότι υπάρχουν κι άλλα προγράμματα που το κάνουν, άσχετα από το λειτουργικό (τώρα όταν έχεις μερικές χιλιάδες pdf και άλλα παρόμοια, doc, txt, κλπ, εκ των πραγμάτων είναι πρόβλημα η διαχείριση τους και εύρεση τους αν τα ψάχνεις στους φακέλους).

Δυστυχως , αυτο που δεν καταλαβαινετε , ειναι οτι ολα αυτα , ειναι κατω απο ΕΝΝΙΑΙΟ περιβαλλον, ιδιο χειρισμο απο ΟΛΑ τα προγραμματα που τρεχουν σε MAC OSX.
Τη βαση του itunes στα WIN δεν τη βλεπουν τα υπολοιπα προγραμματα, οπως και τα προγραμματα που αναφερετε.
Αυτη ειναι η διαφορα και οχι μονο.

Εσεις ασχολειστε με ΚΑΠΟΙΑ προγραμματα , διαφορετικων κατασκευαστων, που ολα ακολουθουν τη δικια τους φιλοσοφια και δεν επικοινωνουν μεταξυ τους.

Δεν υπαρχουν παρομοια προγραμματα που ν ακολουθουν ολα μαζι (μουσικη , φωτο , βιντεο κλπ) την ιδια λογικη κατω απο το ιδιο λειτουργικο με τον ιδιο χειρισμο. Αν υπηρχαν θα το ειχαμε υιοθετησει στa PC της δουλειας μας, χρονια τωρα.

Ακομη περισσοτερο, δεν υπαρχουν πουθενα τετοια προγραμματα, που να μπορεις εσυ να τα χειριστεις μεσω του λειτουργικου (χωρις να τ ανοιξεις) και κυριως χωρις γνωσεις προγραμματισμου (βλ. Αutomator )

Δεν υπαρχουν επισης προγραμματα editing με τετοιες δυνατοτητες σε καμια πλατφορμα (αναγνωριση προσωπων, τηλεοπτικου - κινηματογραφικου καδρου , motion stabilizer κατα το import των δεδομενων, subframe audio editing , subclip marking κλπ).

Δεν ειναι το ιδιο λοιπον αυτο που λετε εσεις , σε καμια περιπτωση.

Ασχολούμαστε με κάποια προγράμματα, διότι αυτά χρησιμοποιούμε. Από τη στιγμή που κάνεις αυτό που θέλεις με ένα ή δύο προγράμματα, τι σε νοιάζεια αν τα βλέπουν ή όχι τα υπόλοιπα; Καλό θα ήταν βέβαια (αυτό είναι επιλογή κάθε δημιουργού προγράμματος, ιδιαίτερα όταν αυτά χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων όπως η SQLite), αλλά και πάλι δεν χάθηκε και τίποτα. Όσο για το automator, τα έχουμε ξαναπεί νομίζω, υπάρχουν και στα windows παρόμοια προγράμματα, όπως το Action(s)...

http://app.jbbres.com/actions/

Για τα προγράμματα βίντεο editing δεν γνωρίζω τι υπάρχει σε τόσο προχωρημένο επίπεδο (αναγνώριση προσώπων πχ), δεν έχω ασχοληθεί. Χωρίς να αποκλείω βέβαια την ύπαρξη τους.

Αλλα λογια ν αγαπιομαστε...

Στα Windows υπαρχει τετοια χαος που αποκλειεται καποιος να μπορεσει να τα συνδυασει. Τι σχεση εχει η Sqlite , με τον απλο τροπο οργανωσης και χειρισμου που προσφερει το mac osx στο καθημερινο , αλλα και επαγγελματια χρηστη ?

Δεν εχει να κανει με το τι κανει καθε προγραμμα, αλλα συνολικα το λειτουργικο.
Δεν με νοιαζει αν υπαρχουν δεκαδες μεμονομενα προγραμματα, σε windows, οταν ολ αυτα δε συνεργαζονται.
Και δεν ειναι θεμα προγραμματος, αλλα λειτουργικου .
Το actions δεν υποστηριζει σε καμια περιπτωση αυτες τις λειτουργιες , παρα μονο σε μεμονομενες περιπτωσεις, με πολυ συγκεκριμενα προγραμματα και δεν εχι την υποστηριξη του λειτουργικου σ αυτο.

Οσον αφορα το editing ,επειδη δουλευω σε Avid (τη πιο επαγγελματικη και ακριβη εφαρμογη) , σε πληρογορω οτι ειναι αιωνες πισω !

Δεν ειναι το ιδιο ρε παιδια , δεν το καταλαβαινετε ?

Last edited:
Ωχ, καλά εντάξει. Μόνο το MacOS υπάρχει, οι χρήστες windows είναι ηλίθιοι ή άσχετοι και δεν έχουν βρει το δρόμο προς την λύτρωση τους (στο MacOS). Έλεος πια, εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες δεν χρησιμοποιούν windows επειδή έχουν πέσει θύματα της προπαγάνδας της Microsoft (ή του Linux), και σίγουρα είναι πολλοί περισσότεροι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν windows αντί MacOS. Οπότε τα επιχείρηματα αυτού του τύπου τα ακούω βερεσέ. Αν το MacOS και η χρήση του ήταν τόσο ανώτερη, κάπου θα το είχαν μυριστεί όλοι αυτοί...

Δεν ειπα οτι υπαρχει μονο το mac osx ...
Ειπαμε και παραπανω, ο καθενας επιλεγει οτι τον βολευει.

Αλλα αυτο τα παραμυθι πια με το οτι η Μicrosoft και τα κακεκτυπα αντιγραφα των windows ειναι καθεστως, μονο γελια μου φερνουν.
Και την χρεωκοπια στην Ελλαδα ολοι την ειχαμε "μυριστει", αλλα κανεις δεν εκανε τιποτα γι αυτο, οπως και με τα windows !!!
Ολοι βολευτηκαμε τοσα χρονια με την "ασυδωσια" (οικονομικη και windowικη) και θελει κοπο τωρα να ξεβολευτουμε....

Μονο τυφλοι πια δεν το βλεπουν!-bye-

Last edited:
Ακόμη όμως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο π.χ. τις φώτο μου να μπορεί να τις δεί άλλο πρόγραμμα οργανωμένα εκτός από αυτό με το οποίο τις διαχειρίζομαι . Είναι άχρηστος πλεονασμός . Δηλαδή μέσα στα mac από το photoshop μπορείς και διαχειρίζεσαι μουσική ? και αν ναί ποιά η ουσία ?

Ωχ, καλά εντάξει. Μόνο το MacOS υπάρχει, οι χρήστες windows είναι ηλίθιοι ή άσχετοι και δεν έχουν βρει το δρόμο προς την λύτρωση τους (στο MacOS). Έλεος πια, εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες δεν χρησιμοποιούν windows επειδή έχουν πέσει θύματα της προπαγάνδας της Microsoft (ή του Linux), και σίγουρα είναι πολλοί περισσότεροι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν windows αντί MacOS. Οπότε τα επιχείρηματα αυτού του τύπου τα ακούω βερεσέ. Αν το MacOS και η χρήση του ήταν τόσο ανώτερη, κάπου θα το είχαν μυριστεί όλοι αυτοί...

Σωτο, η ουσια ειναι πως οσοι αποφασισουν να δοκιμασουν το Macosx, κατα συντριπτικη πλειοψηφια, μενουν σε αυτο αφου οι διαφορες υπερ αυτου ειναι παρα πολυ μεγαλες.. Δεν υπαρχει ουτε προπαγανδα ουτε τιποτα.. Απλα το λειτουργικο ειναι πολυ πιο σταθερο,πολυ πιο ασφαλες, πολυ πιο ευκολο και σαφως απολαυστικοτερο στην χρηση σε σχεση με τα παραθυρα. Εγω τουλαχιστον αυτα διαπιστωσα και γιαυτο εκανα το switch. Αν ομως δεν εχεις ασχοληθει μαζι του, δεν μπορεις να καταλαβεις, οτι και να σου πουμε εμεις..

Re: Απάντηση: Τα Mac τελικά σε τι είναι καλύτερα από τα windows ;

Ακόμη όμως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιόν λόγο π.χ. τις φώτο μου να μπορεί να τις δεί άλλο πρόγραμμα οργανωμένα εκτός από αυτό με το οποίο τις διαχειρίζομαι . Είναι άχρηστος πλεονασμός . Δηλαδή μέσα στα mac από το photoshop μπορείς και διαχειρίζεσαι μουσική ? και αν ναί ποιά η ουσία ?

Mα στο εξηγησα παραπανω (ενα παραδειγμα εδωσα).

Στη δουλεια μου (κι οχι μονο) , απαιτειται σωστη διασυνδεση μεταξυ ΠΟΛΛΩΝ προγραμματων.

Σε καθημερινη βαση , επεξεργαζομαι δεκαδες εικονες, βιντεο , μουσικη , jingles ,sounds fx , graphics - animation , κλπ.

Αυτα μπορουν πολυ ευκολα να ενοποιηθουν μεσω mac osx , χωρις να χρειαζομαι extra προγραμματα .
Το final cut , "παιρνει" real time δεδομενα απο το iphoto-Aperture, Photoshop , δινει αποτελεσμα στο Motion (που με τη σειρα του παιρνει υλικο και απο ολα τα παρπανω), τα στελω στο Soundbooth για πολυκαναλη επεξεργασια ηχου , αν θελω ν αλλαξω κατι , απλα αλλαζω το συγκεκριμενο κομματι (χωρις render και επιπλεον επεξεργασια ) κλπ.

Υπαρχουν πολλα παραδειγματα "συνεργασιας" των εφαρμογων , εγω απλα αναφερω μερικα που γνωριζω καλυτερα και χρησιμοποιω καθημερινα.
Δεν μπορω να σε πεισω για τιποτα, αλλωστε δεν ειναι ο σκοπος μας αυτος.

Το μονο που θελουμε στο forum, ειναι να βοηθαμε οσους το ζητανε και οχι να ερχομαστε σε συνεχεις και ασκοπες αντιπαραθεσεις.

Αν εσυ εισαι ευχαρισυημενος με τα windows , μεγεια σου και χαρα σου...:ADFADF1:

Απλώς ήθελα να καταλάβω καλύτερα την λειτουργία . Προσωπικά δεν μου χρειάζεται αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα.
Τώρα κατάλαβα καλύτερα αυτό που εννοείς.

Re: Απάντηση: Τα Mac τελικά σε τι είναι καλύτερα από τα windows ;

Απλώς ήθελα να καταλάβω καλύτερα την λειτουργία . Προσωπικά δεν μου χρειάζεται αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα.
Τώρα κατάλαβα καλύτερα αυτό που εννοείς.

Xαιρομαι... πραγματικα.

Ενα ακομη παραδειγμα...

Στελνεις ενα mail σε φιλο σου , και θελεις να επισυναψεις μια φωτο.

Τι πιο ευκολο με το media manager που εχει ενσωματωμενο το Apple mail, με μια κινηση βρισκεις τη φωτο που θελεις.
Μετα , θυμασαι οτι στη φωτο αυτη θα ταιριαζε μια μουσικη ή ενα sound fx , που ευκολα βρισκεις παλι με ton media manager - itunes.
Επισης , θα μπορουσες να συνοδευσεις το παραπανω υλικο με μερικες ακομη φωτο , του ιδιου προσωπου (faces) παλι απο το iphoto , αλλα και απο το ιδιο μερος (places) , ισως και καποιο βιντεο απο εκεινο το μερος - iMovie.

Ολα αυτα χωρις να φυγεις ποτε απο το mail προγραμμα!

attachment.php

Attachments

• Screen shot 2011-05-23 at 7.15.28 μ.μ. 2.jpg
    Screen shot 2011-05-23 at 7.15.28 μ.μ. 2.jpg
    54.5 KB · Views: 7
  • Screen shot 2011-05-23 at 7.16.53 μ.μ..jpg
    Screen shot 2011-05-23 at 7.16.53 μ.μ..jpg
    96.9 KB · Views: 57
Last edited:
Ναι για τέτοιες περιπτώσεις όπως και για την δική σου που χρησιμοποιείς άλλων εταιρειών software είναι αρκετά χρήσιμο και βολικό.