Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
Για να δούμε την συλλογή απο μετρητικά εργαλεία που έχουμε μαζέψει.

Προσωπικά εκτός απ το υπολογιστή που κάνει την σκληρή δουλειά του spectrum analyser στον πάγκο του εργαστηρίου έχω μαζέψει κυρίως παλιατζούρα απο ιστορικές εταιρείες του χώρου.

Ενα κόλλημα με την Tektronix το έχω.

Ας αρχίσουμε απ τον αρχαίο 535Α της ΤΕΚ.

Μια μηχανή απ το 1957 που κόστιζε τότε $1300 !!!

Μόνο πολύ μεγάλες εταιρείες μπορούσαν να τον έχουν στα εργαστήρια τους.
Φυσικά λαμπάτος, με απίστευτη ποιότητα κατασκευής. Οι λυχνίες στην πλειοψηφία τους είναι ευρωπαικές (Telefunken, Mullard) και κάθε κομμάτι του έχει χαραγμένη την υπογραφή αυτού που έκανε το κάθε στάδιο της παραγωγής (assembly, wiring, inspection, final approval).
Φυσικά και λειτουργεί ακόμα και σήμερα αλλά είναι μπελάς με τις >70 λάμπες που έχει μέσα και τον τεράστιο ανεμιστήρα στην πλάτη για την ψύξη τους.

attachment.php

Attachments

• DSC05174.JPG
    DSC05174.JPG
    76.1 KB · Views: 638
  • DSC05184.JPG
    DSC05184.JPG
    92.9 KB · Views: 282
  • DSC05185.JPG
    DSC05185.JPG
    86 KB · Views: 264
  • DSC05186.JPG
    DSC05186.JPG
    87.2 KB · Views: 251
  • DSC05187.JPG
    DSC05187.JPG
    106.7 KB · Views: 270
Το ανοιχτό κομμάτι είναι το plug in του με τον διαφορικό ενισχυτή.

Απ αυτό μάλλον μπορείτε να καταλάβετε το συνολικό μέγεθος του.

Attachments

• DSC05189.JPG
    DSC05189.JPG
    63.4 KB · Views: 250
Ο νέος της παρέας 7603.

Τον παρέλαβα χτες και αφου τον καθάριζα για μια ώρα (καλά δεν έπλεναν τα χέρια τους ποτέ οι μάστορες που τον δούλευαν;) τον δοκίμαζα για 3 ώρες πριν τον βάλω στην θέση του.

Ολα καλά. Θέλει κάποια εξοικίωση ειδικά στην βάση χρόνου αλλά οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικότατες.

attachment.php

Attachments

• DSC05172.JPG
    DSC05172.JPG
    79.7 KB · Views: 629
TM503 ¨φορτωμένο¨με

DC504
The DC 504 Counter Timer measures frequency from 0 Hz (with 0.1 Hz resolution) to 80 MHz, period from 1 microsecond to 999.99 seconds, and totalizes events from 0 to 99,999 at a maximum rate of at least 80 MHz.

DM501 Digital Multimeter 4 1/2 ψηφίων χωρίς την μέτρηση θερμοκρασίας.

SG502 5Hz-500kHz Oscillator
The SG 502 Oscillator is an RC design featuring distortion less the 0.035% over the entire audio range of 20 Hz to 50 kHz. Distortion does not exceed 0.1% over the balance of its 5 Hz to 500 kHz coverage. Output amplitude is flat within ±0.3 dB over the entire range. The output impedance is the 600 ohm audio industry standard. Amplitude control of 70 dB is available in 10 dB steps plus a 40 dB variable attenuator. A fixed-amplitude square wave is present simultaneously.

Προς τα δεξιά στον πάγκο διακρίνεται το HP400E AC millivoltmeter 1 mV to 300 V full scale, 10Hz to 10MHz.

attachment.php

Attachments

• DSC05173.JPG
    DSC05173.JPG
    113.9 KB · Views: 649
TM503 ¨φορτωμένο¨με

DC504
The DC 504 Counter Timer measures frequency from 0 Hz (with 0.1 Hz resolution) to 80 MHz, period from 1 microsecond to 999.99 seconds, and totalizes events from 0 to 99,999 at a maximum rate of at least 80 MHz.

DM501 Digital Multimeter 4 1/2 ψηφίων χωρίς την μέτρηση θερμοκρασίας.

SG502 5Hz-500kHz Oscillator
The SG 502 Oscillator is an RC design featuring distortion less the 0.035% over the entire audio range of 20 Hz to 50 kHz. Distortion does not exceed 0.1% over the balance of its 5 Hz to 500 kHz coverage. Output amplitude is flat within ±0.3 dB over the entire range. The output impedance is the 600 ohm audio industry standard. Amplitude control of 70 dB is available in 10 dB steps plus a 40 dB variable attenuator. A fixed-amplitude square wave is present simultaneously.

Προς τα δεξιά στον πάγκο διακρίνεται το HP400E AC millivoltmeter 1 mV to 300 V full scale, 10Hz to 10MHz.

attachment.php
Αντε καλως τον δεχτηκες βαλε ομως ενα στηριγμα στο ραφι εκτος και αν το προετοιμαζεις για τιποτα νεες κορνες-bye-

Αντε καλως τον δεχτηκες βαλε ομως ενα στηριγμα στο ραφι εκτος και αν το προετοιμαζεις για τιποτα νεες κορνες-bye-

:flipout:

Ναι, το ράφι τα χει δει έγχρωμα!
Είναι αρκετά βαρύς ο 7603. Εχω βάλει και το lift πίσω.

Θα του βάλω απο κάτω ένα δοκαράκι γιατί για να τα μετακινήσω δεν.

Το στρατιωτικό λυχνιόμετρο που βρίσκεις σε κάθε γωνιά TV-7D/U.

Καλιμπραρισμένο και διαπιστευμένο. :grinning-smiley-043

attachment.php

Attachments

• DSC05193.JPG
    DSC05193.JPG
    79.8 KB · Views: 572
Πολύμετρο DIVO 3352 της Nordmende το οποίο παρόλο που είναι solid state η ένδειξη είναι απο nixie λάμπες.
Θέλει καλιμπράρισμα και δεν έχω βρει το manual ακόμα.

attachment.php

Attachments

• DSC05195.JPG
    DSC05195.JPG
    59 KB · Views: 568
Καλορίζικος και εύχομαι να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Πολύ καλή η επιλογή των 7Α24 (υψηλό BW, αλλά προσοχή 50 Ohm, άρα μόνο BNC ή active probe) και 7Α18 (θαυμάσιο ίχνος για γενική χρήση). Η βάση χρόνου 7Β87 είναι ειδικά κατασκευασμένη για το mainframe 7854 και συγκεκριμένα παρέχει τη δυνατότητα για pretrigger παρέα με το 7Β80 (δηλαδή σε λειτουργία διπλής βάσης χρόνου). H δυνατότητα λειτουργίας με διπλή βάση χρόνου, είναι εφικτή στον 7603 με τον 7Β53Α. Δοκίμασα και το 7Β92 (έχει ταχύτερη σάρωση έως τα 500 psec αλλά είναι άχρηστη πέρα από τα 2 nsec τουλάχιστον στον 7603). Όμως απογοητεύτηκα διότι περιορίζει το εύρος της απεικόνισης και αδικεί την μεγάλη οθόνη (πιθανότατα θέλει ρύθμιση το module του 7Β92). Επίσης να σημειωθεί πως οι γρήγοροι αναλογικοί παλμογράφοι δεν μπορούν να έχουν το πολύ λεπτό ίχνος των παλιότερων λαμπάτων όπως ο 535Α, διότι σε κάποιο βαθμό το πάχος του ίχνους επηρεάζεται και από το θόρυβο υψηλών συχνοτήτων (σε συχνότητες πολύ πέρα από την παρατηρούμενη κυματομορφή, όμως σε γρήγορες σαρώσεις το ίχνος λεπταίνει). Φυσικά παίζουν και πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από το αυτονόητο των σωστών ρυθμίσεων.
Και πάλι καλορίζικός.

Υ.Γ
Θα ακολουθήσει και από εμένα μια μικρή παρουσίαση μηχανημάτων που χρησιμοποιώ (ή ακόμα ποιο συχνά θαυμάζω και χαζεύω...). Όμως σκέφτομαι να το κάνω με μια σύντομη παρουσία της χρήσης τους και των πραγματικών προδιαγραφών τους μια και τα περισσότερα είναι μεταχειρισμένα. Επίσης ψάχνω και για καλή φωτογραφική μηχανή, ώστε να υπάρχει ευκρινής εικόνα των όσων περιγράφονται.
Αλήθεια έχει κανείς το service manual του DM 501A;

Άντε να βλέπουμε και εμείς οι αδαείς να μαθαίνουμε...

Παράκληση, γράψτε και κανένα σχόλιο τι κάνει το κάθε όργανο δηλ. που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα ο Measuring amplifier 2609 της Bruel & Kjaer 20HZ-20KHZ τι ακριβώς μετρά;

Επειδή βλέπω στο ebay, διάφορα τέτοια όργανα να περιφέρονται και αρκετά δύσκολα αντιλαμβανόμαστε τη χρήση τους, θα ήταν χρησιμότατο μαζί με την παρουσίαση να μας "ξεστραβώνατε"...

Re: Απάντηση: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Αλήθεια έχει κανείς το service manual του DM 501A;

Dino,

δυστηχώς εχω original το instruction manual για το DM501.
Αν το θες ευχαρίστως. Εχει σχηματικό και την διαδικασία ρύθμισης.

Παράκληση, γράψτε και κανένα σχόλιο τι κάνει το κάθε όργανο δηλ. που χρησιμοποιείται. Για παράδειγμα ο Measuring amplifier 2609 της Bruel & Kjaer 20HZ-20KHZ τι ακριβώς μετρά;

Στην ουσία είναι ένα μιλιβολτόμετρο AC με μεγάλη ακρίβεια για τις ακουστικές συχνότητες.

Απάντηση: Re: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Το ανοιχτό κομμάτι είναι το plug in του με τον διαφορικό ενισχυτή.

Απ αυτό μάλλον μπορείτε να καταλάβετε το συνολικό μέγεθος του.

Απίθανη κατασκευή. Ενδιαφέρον είναι πως τη δεκαετία του 1950 ο συγκεκριμένος διαφορικός έφτανε τα 2 MHz (ενώ το module type G έφτανε τα 20 MHz). Τη δεκαετία του 1980 ο 7Α13 έφτανε τα 100MHz (κοιτάξτε σύμπτωση στις φωτογραφίες έχω ένα αρρωστούλη 7Α13 σε φάση χειρουργείου, είναι η τωρινή μου ασχολία). Και όσο αφορά τις μέρες μας νομίζω πώς 60.000 $ για 4 probe και 140.000 $ για τον 72004, κάνουν ένα συμπαθητικό διαφορικό τέρας των 20 GHz (για τη βιομηχανία σας...). μάλλον εκθετική εξέλιξη. Όμως ποιό μηχάνημα νομίζετε πως θα υπάρχει ακόμα και μετά 30 χρόνια; (το ερώτημα παραπέμπει στο τι είναι κλασική σχεδίαση και όχι στο τι είναι το καλύτερο. Απευθύνεται δε στην ιστορία αυτής της τέχνης).

Attachments

• 7A13 repair 01.jpg
    7A13 repair 01.jpg
    81.2 KB · Views: 99
  • 7A13 repair 02.jpg
    7A13 repair 02.jpg
    91.3 KB · Views: 100
  • P7500.jpg
    P7500.jpg
    4.4 KB · Views: 87
  • DSA72004B.jpg
    DSA72004B.jpg
    59 KB · Views: 98
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Dino,

δυστηχώς εχω original το instruction manual για το DM501.
Αν το θες ευχαρίστως. Εχει σχηματικό και την διαδικασία ρύθμισης.

Ψάχνω για το DM501Α που είναι μια ελαφρά εξέλιξη. Έχω ένα manual ρυθμίσεων αλλά το ήθελα για λίγη μελέτη μια και θα ετοιμάσω μια ελάχιστη παρουσίαση με τις δυνατότητες αυτού το τόσο βολικού και φτηνού πολύμετρου. Πάντως ευχαριστώ πολύ. Αν έχω νέα θα σας ενημερώσω.

Λοιπόν, με τη σειρά μου και εγώ να ξεκινήσω με το πολυαγαπημένο μου Fluke 8060A πολυμετράκι True RMS με 4,5 ψηφία, ένδειξη db και μάλιστα relative. Γενικά τρομερό πολύμετρο και μάλιστα φορητό και προσιτότατο.

Attachments

• fluke8060A.jpg
    fluke8060A.jpg
    125 KB · Views: 177
Συνεχίζω με άλλα 3 πολύμετρα, πάνω δεξιά το Fluke 8840A με 6,5 ψηφία και τρομερή ακρίβεια, από κάτω του ένα επισκευασμένο HP3465A με 4,5 ψηφία που αγοράστηκε 10 ευρώ ,με βλάβη και επισκευάστηκε πανεύκολα.
Τέλος κάτω αριστερά είναι το τύπου modular TEKTRONIX 501 με 4,5 ψηφία και τρομερά ευκολόχρηστο και ακριβές.

Πάνω αριστερά ένα αρχαίο HP400H μιλιβολτόμετρο AC μεγάλης ακριβείας, με κλίμακα DB, ίσως το πιό χρήσιμο όργανο για χρήση audio.

Δεξιά από το DM501 βρίσκεται μια γεννήτρια ημιτόνου και τετραγώνου της TEKTRONIX type SG502 με χαμηλή παραμόρφωση και μεγάλη ευχρηστία.

Πιο δεξιά μια FUNCTION GENERATOR FG501 που περιμένει υπομονετικά να επισκευστεί εδω και κάτι χρόνια και ανήκει στον Μορφέα.

Και ακόμη πιο δεξιά 2 άσχετα modules που απλά αποθηκεύονται εκεί και είναι ένα TEKTRONIX 5CT1 semiconductor curve tracer για τον παλμογράφο D15 και πιο δεξιά ένα ενισχυτής με 4 κανάλια για τον ίδιο παλμογράφο.

Attachments

• various.jpg
    various.jpg
    150.2 KB · Views: 117
Last edited:
Περνώντας τώρα στους παλμογράφους, βλέπουμε δεξιά έναν TEKTRONIX 561Α modular με τα 2 τoυ modules με bandwidth περίπου 20MHz και κατασκευή υβριδική με λάμπες, τρανζίστορ και nuvistor, απλά ο πίο ευκολόχρηστος και ευκολοεπισκευαστος παλμογράφος που έχω, WORKHORSE!

Αριστερά του είναι ένας TEKTRONIX D15 STORAGE, με ένα 5A18N DUAL TRACE AMP, ένα 5A21N DIFFERENTIAL AMP και τέλος μια 5B12N DUAL TIME BASE. Αυτός είναι ένας παλμογράφος της σειράς low bandwidth και γι´αυτό , low noise παλμογράφος με τεράστι οθόνη με διαγώνιο 6,5 ίντσες.

Attachments

• tek561D15.jpg
    tek561D15.jpg
    182.3 KB · Views: 107
Last edited: