Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Προς μεγαλη μου λυπη θα πω οτι καποιον τετοιο παλμογραφο της σειρας 5χχ μου ειχαν χαρισει σε πληρη λειτουργεια με το βιβλιο σερβις απο την πολιτικη αεροπορια ,,διαμαντι σκετο , το 1995-96? και τον διαλυσα για το υλικα και τις λυχνιες,,πολυ μεγαλος μου επιανε ολο τον χωρο,,,με κατι μεγαλα probe ,,θυμαμαι οτι ειχε και μια 6080 στο τροφοδοτικο...:bang::bang:

Ο jan(41)is o φονιάς......:motz: Πάω να λιποθυμήσω με την ησυχία μου.:vollkommenauf:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Πρέπει να το έχω εγώ, αλλά δεν ξέρω πού ακριβώς. Θα ψάξω και θα σου πω.

Ευχαριστώ για το κόπο, ασχέτως αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση είμαι υπόχρεος.

Συμφωνώ απόλυτα αλλά μήπως θα πρέπει να γίνει μια εξαίρεση για το εξαιρετικό DT810B από τα praktiker που έχει κάπου 4 ευρώ; Εκπληκτικό εργαλείο σε απίστευτο κόστος! :flipout::firstprize:

4.90 Ευρώ προχθές.
Πάει χάθηκε η ευκαιρεία.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Ευχαριστώ για το κόπο, ασχέτως αποτελέσματος. Σε κάθε περίπτωση είμαι υπόχρεος.

Manual ευρέθη!!

Το αρχείο (pdf) είναι μεγαλούτσικο (16 ΜΒ), καθότι είναι πολύγλωσσο. Στείλε μου ΠΜ με το email σου να σου το στείλω. -bye-

Να παρουσιάσω και εγώ με τη σειρά μου τα "μηχανήματά" μου.

Αρχίζω με το παλμογράφο. Είναι ένα Hameg HM-303, στα 30 MHz, αγορασμένος καινούργιος πριν από 14 περίπου χρόνια, τότε που ακόμη οι αγορές μεταχειρισμένων μέσω Internet ήταν άγνωστο άθλημα, στην απίστευτη για τότε τιμή των 200.000 δραχμών. Πολλά λεφτά για την εποχή του. (Για την ακρίβεια, δεν τον αγόρασα εγώ, ήταν "δώρο γάμου" από τα πεθερικά μου, αντί για ρολόγια και άλλες τέτοιες αηδίες...)

Χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, είναι αξιόπιστος και εύχρηστος. Μια εποχή, ζαχάρωνα έναν Tektronix 2465, σχεδόν καινούργιο για 500 , αλλά τελικά είπα να μη δώσω τόσα λεφτά και έμεινα με τον ταπεινό Hameg...

Attachments

• Hameg_303.jpg
    Hameg_303.jpg
    84.5 KB · Views: 79
Ακολουθεί μία τριάδα modules Tektronix, συγκεκριμένα το συχνόμετρο DC 503A (βελτιωμένη έκδοση με τον κρύσταλλο σε φουρνάκι), ένα πολύμετρο DM 501A, με μετρήσεις true RMS και dB και η (προβληματική, όπως και του Morfeas) γεννήτρια συναρτήσεων FG 501.

Αυτό που χρησιμοποιώ περισσότερο από αυτό το σετ είναι το πολύμετρο. Το συχνόμετρο δεν έχω καταφέρει να το χρησιμοποιήσω σωστά, η δε γεννήτρια έχει κάποιο πρόβλημα με το DC offset και πρέπει να τη χρησιμοποιώ με πυκνωτή στην έξοδο, πράγμα που την κάνει κομματάκι δύσχρηστη.

Attachments

• Tek_TM503.jpg
    Tek_TM503.jpg
    88.5 KB · Views: 77
Ένα AC μιλιβολτόμετρο HP 403B. Δουλεύει με επεναφορτιζόμενες μπαταρίες, πάρα πολύ χρήσιμο για μετρήσεις ακουστικών συχνοτήτων.

Επίσης, ένα στρατιωτικό πολύμετρο, με όργανο Weston και προσάρτημα για μέτρηση τάσης μέχρι 5000 βολτ.

Τρία λαμπάτα πολύμετρα (VTVM). Εδώ είναι το ένα (Tech - γιαπωνέζικο) - τα άλλα δύο είναι στην αποθήκη.

Attachments

• HP_403B.jpg
    HP_403B.jpg
    54.5 KB · Views: 63
  • MM.jpg
    MM.jpg
    76.1 KB · Views: 61
  • VTVM.jpg
    VTVM.jpg
    48.7 KB · Views: 61
Το γνωστό στρατιωτικό λυχνιόμετρο TV-7/U (πρόκειται για την πρώτη έκδοση) - χρειάζεται καλιμπράρισμα, που θα γίνει όταν βρεθεί χρόνος (δηλαδή, του Αγίου ανήμερα).

Μία λαμπάτη γεννήτρια ακουστικών συχνοτήτων ημιτόνου-τετραγώνου Tech TE-22 (η γνωστή γιαπωνέζικη). Δεν είναι ό,τι καλύτερο σε θέματα παραμόρφωσης, αλλά είναι ωραίο κομμάτι και με την κατάλληλη φροντίδα-ρύθμιση-συντήρηση μπορεί να βελτιωθεί (είπαμε, του Αγίου...)

Attachments

• TE-22.jpg
    TE-22.jpg
    63.9 KB · Views: 59
  • TV-7U.jpg
    TV-7U.jpg
    72.3 KB · Views: 55
Και μία σειρά από DIY συσκευές:

- Ένα τροφοδοτικό υψηλής τάσης, 150-500 βολτ, ρύθμιση μέγιστου ρεύματος, προστασία απο βραχυκύκλωμα και άλλα χρήσιμα καλούδια για χρήση στο εργαστήριο.

- Μία γεννήτρια συναρτήσεων του Ελέκτορ με το γνωστό ολοκληρωμένο XR2206.

- Ένα συχνόμετρο 10 MHz.

- Ένα λυχνιόμετρο, που ναι μεν χρειάζεται εξωτερικά στοιχεία για να λειτουργήσει (τροφοδοσίες νημάτων και ανόδου, γεννήτρια ημιτόνου, AC βολτόμετρο), ήτοι δεν είναι αυτό που λέμε "stand alone" όργανο, αλλά έχει πολύ καλή ακρίβεια στη μέτρηση της διαγωγιμότητας.

Attachments

• HV-Supply.jpg
    HV-Supply.jpg
    63.5 KB · Views: 69
  • DIY_FG-FM.jpg
    DIY_FG-FM.jpg
    62 KB · Views: 68
  • DIY_Tubetester.jpg
    DIY_Tubetester.jpg
    68.3 KB · Views: 68
Απάντηση: Re: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

(προβληματική, όπως και του Morfeas) γεννήτρια συναρτήσεων FG 501.

Το συχνόμετρο δεν έχω καταφέρει να το χρησιμοποιήσω σωστά, η δε γεννήτρια έχει κάποιο πρόβλημα με το DC offset και πρέπει να τη χρησιμοποιώ με πυκνωτή στην έξοδο, πράγμα που την κάνει κομματάκι δύσχρηστη

Η FG 501 πρέπει να είναι από τα αποτυχημένα μηχανήματα της Tek. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν πρόβλημα. Και η δική μου FG 501A είναι μια από τα ίδια. Δεν δίνει σήμα σε όλες τις συχνότητες και ότι δίνει είναι ελαφρά παραμορφωμένο. Υποψιάζομαι εύκολη επισκευή (υπάρχει το service manual, αλλά δεν υπάρχει χρόνος). Άλλωστε δεν την έχω και πολύ ανάγκη, διότι εν τω μεταξύ αγόρασα μια μεταχειρισμένη FG 5010 και ηρέμησα.
Το συχνόμετρο DC 503A είναι λίγο μπελαλίδικο όσο αφορά τη ρύθμιση της ευαισθησίας εισόδου, ενώ και το display time στην αρχή με παίδευε μέχρι να το ρυθμίσω τελείως αριστερά (στη ταχεία ανανέωση της ένδειξης, που είναι τελικά ανεξάρτητη από το χρόνο μέτρησης). Όταν όμως σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία (option 01, high stability time base) τότε η ένδειξη είναι πραγματική αναφορά, μέχρι τα 160 MHz (η Tek το δίνει μέχρι τα 125 MHz). Όλα τα προβλήματα τα ξεπερνάει το DC 509/5009 με αυτόματη ευαισθησία, που κλειδώνει άμεσα σε ότι σήμα του δοθεί. Όταν μου δοθεί η ευκαιρία θα τα παρουσιάσω μαζί με την προσωπική μου εμπειρία και μετρήσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Αναμένομεν...

Ευάγγελε είσαι απλά... Τέλειος!!:grinning-smiley-043
Το manual πολύ διαφωτιστικό σε μερικά πράγματα. Θέλω να δω το BW και πόσο καλά ανταποκρίνεται η RMS τιμή. Σε μια παλιά και πρόχειρη εκτίμηση, το σφάλμα σε μέτρηση AC τάσης, ήταν κάτω από 5% μετά τα 100 KHz (περίπου - 0,44 db, υπερεπαρκές νομίζω, η Tek δίνει πολύ πιο συντηρητικό όριο). Θα το επιβεβαιώσω όμως διότι πάει καιρός και δεν θυμάμαι πολύ καλά.
Ευχαριστώ πολύ.
-bye-

Απάντηση: Re: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Και μία σειρά από DIY συσκευές:

- Ένα τροφοδοτικό υψηλής τάσης, 150-500 βολτ, ρύθμιση μέγιστου ρεύματος, προστασία απο βραχυκύκλωμα και άλλα χρήσιμα καλούδια για χρήση στο εργαστήριο.

Αυτό το ζηλεύω. Ίσως αν έχω τα σχέδια και τις σωστές οδηγίες, κάποτε... (λείπει αφόρητα ο ελεύθερος χρόνος) να φτιάξω και εγώ ένα τέτοιο τροφοδοτικό.

Σήμερα παρέλαβα ένα 7854 που είχα βάλει στόχο από καιρό. Το μηχάνημα ήταν άψογο με αναλυτική περιγραφή και φωτογραφίες. Σκέτος πειρασμός. Ο πωλητής άψογος, με καλές συστάσεις τον συσκεύασε αρκετά σωστά και το μηχάνημα ταξίδεψε από Γαλλία έως την Ψωροκώσταινα. Το αποτέλεσμα το βλέπετε. Δεν μπορώ να φανταστώ τι του κάνανε. Έπεσε; Το στρίμωξαν; Το πέταξαν; Μιλάμε για πολύ βίαιο χτύπημα. Και να σκεφτεί κανείς πως έγραφε στη συσκευασία με μεγάλα γράμματα <<εύθραυστο αντικείμενο>> με πλήρη περιγραφή των περιεχομένων. Έντονο το σοκ, αλλά συνήλθα γρήγορα (το έχω πάθει ξανά, είναι η κατάρα των μεγάλων και βαριών μηχανημάτων). Οι μεταφορείς πέρα από τα πολλά λόγια και τα γραφεία (courier) δεν έχουν εξελιχθεί διόλου στη νοοτροπία (εδώ και στο εξωτερικό). Υπάρχουν στιγμές που νομίζω πως παλιά με καλή συνεννόηση με ένα οδηγό - ιδιόκτητη νταλίκας έκανες καλύτερη δουλειά. Τί να πω.

Attachments

• Shipping Damage.jpg
    Shipping Damage.jpg
    90.4 KB · Views: 89
Φυσικά λύθηκε γρήγορα το πίσω μέρος (πάει για ξεστράβωμα, θα γίνω φαναριτζής). Ελέγχθηκε στα γρήγορα, και αφού δεν είδα ούτε άκουσα κάτι ύποπτο, έκανα το σταυρό μου και ....... λειτούργησε ... !!!! Αθάνατη Tek. Είχες προβλέψει και τους homo spas ients.. Μετά τη ψυχρολουσία ακολούθησε η σύντομη ενασχόληση με το μηχάνημα και η ο σχετικός θαυμασμός. Έχει όμως πολύ διάβασμα (2000 σελίδες σε pdf ο αθεόφοβος) ασχολία για όλο το καλοκαίρι το βλέπω. Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά.

Dino,

:grinning-smiley-043

ΥΓ: ένα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όργανο που πρέπει να έχουμε ΟΛΟΙ μας στα εργαστήρια είναι ένα πιεσόμετρο. Μ αυτά που βλέπουμε και παθαίνουμε είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεύτερη ένας καλός πυροσβεστήρας.
:flipout: