Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Επόμενος παλμογράφος είναι ο TEKTRONIX 475 που υποτίθεται οτι είναι φορητός μάλλον επειδή διαθέτει χερούλι. Πρόκειται για έναν υβριδικό παλμογράφο με τρανζίστορ και ολοκληρωμένα τα περισσότερα custom της TEK. Το bandwidth αυτού είναι 250MHz αν και έχω μετρήσει μέχρι και 400MHz με μειωμένη ευαιθησία. Πανάκριβο στην εποχή του όργανο και πολύ σουξέ ακόμη και σήμερα.

Τέλος, από παλμογράφους έχω επίσης ένα TEK547 με 50-60MHz bandwidth με διπλές βάσεις χρόνου και διπλές δέσμες με απίστευτο βάρος 42 κίλα και ταμπελάκι που διατάσσει "TWO MAN LIFT!" Επίσης έχω άλλον 1 ΤΕΚ R561 αλλά με σασί που είναι οριζόντιας διευθέτησης για τοποθέτηση σε rack. Δυστυχώς δεν εχω φωτο από αυτούς τους 2 γιατί είναι στην αποθήκη λόγω έλλειψης χώρου...

Attachments

• tek475.jpg
    tek475.jpg
    129.2 KB · Views: 101
Σειρά έχουν 2 calibrators της TEKTRONIX φυσικά. Το αριστερό είναι το 067-0502-01 AMPLITUDE CALIBRATOR AND COMPARATOR (με λάμπες και τρανζίστορ) και δεξιά το TYPE 184 TIME MARK GENERATOR (επίσης υβριδικό).

Attachments

• calibrators.jpg
    calibrators.jpg
    130.2 KB · Views: 91
Last edited:
Τέλος για να δείτε γιατί μιλάμε από άποψη ποιότητας κατασκευής αλλά και βιομηχανικού σχεδιασμού της δεκαετίας του 60 φωτογράφισα τον ενισχυτή του ταπεινού ΤΕΚ561Α. Πραγματικά μάθημα για όλους εμάς του DIYers αλλά και τους σημερινούς αυτοαποκαλούμενους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Ενδεικτικά να αναφέρω οτι ο συγκεκριμένος παλμογράφος περιμενε υπομονετικά κάτω από βροχές και ήλιους μήνες ολόκληρους να τον ξεθάψω από μια ντάνα μηχανήματα αδειασμένα με μπουλντόζα ή με ανατροπή. Τον πήρα σπίτι, τον έπλυνα με το λάστιχο και απορυπαντικό πιάτων, τον στέγνωσα και "φυσικά" δούλεψε με τη μία! Ακολούθησε ένα καλιμπράρισμα και έκτοτε λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλλον θα λειτουργεί και αφού σταματήσω και γω να "λειτουργω"! ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΗΜΕΡΑ.

I REALLY LOVE TEKTRONIX!!!!

Attachments

• tek2a6TOP.jpg
    tek2a6TOP.jpg
    144.7 KB · Views: 113
  • 3A6BOT.jpg
    3A6BOT.jpg
    187.8 KB · Views: 117
Last edited:
Σειρά μου.

Συνέχεια παλμοράφων.
Ο εκπαιδευικός/φορητός Tektronix 922 15ΜΗΖ.

attachment.php

Attachments

• DSC05234.JPG
    DSC05234.JPG
    92.1 KB · Views: 261
  • DSC05233.JPG
    DSC05233.JPG
    84.4 KB · Views: 75
Jon Fluke 803B differential AC/DC voltmeter.
Λαμπάτο με αντιστάσεις σούπερ ακριβείας και φούρνο για σταθερή θερμοκρασία.

Δουλεύει και ως VTVM.

attachment.php

Attachments

• DSC05228.jpg
    DSC05228.jpg
    72 KB · Views: 258
Διάφορα πολύμετρα/βολτόμετρα.

Απο αριστεά προς τα δεξιά.

Weston ME-9E/U, πολύμετρο, με το multiplier και τα probes για μέτρηση μέχρι 5KVolt.

Weston ?, πολύμετρο.

Simpson πολύμετρο κι αυτό με multiplier για 5KVolt.

Πολύμετρο στρατιωτικό λαμπάτο TS 505D/U.

Διάφορα λαμπάτα AC βολτόμετρα.

Attachments

• DSC05230.JPG
    DSC05230.JPG
    92.5 KB · Views: 82
  • DSC05225.JPG
    DSC05225.JPG
    97.9 KB · Views: 81
  • DSC05224.JPG
    DSC05224.JPG
    123.4 KB · Views: 82
  • DSC05223.JPG
    DSC05223.JPG
    88.5 KB · Views: 81
  • DSC05226.JPG
    DSC05226.JPG
    83.8 KB · Views: 83
Last edited:
Τέλος,

Μια γενήτρια ακουστικών συχνοτήτων λαμπάτη και ένα capacitance meter της BK Precision.

Ουφ.

Αυτά είναι τα σημαντικά για μένα κομμάτια μου. Τα νέας εσοδείας δεν τα αναφέρω καν. Μόνο και μόνο που δεν μπορούν τα ίδια ν αποφασίσουν τι τιμή θα δείξουν στην οθόνη τους τα λέει όλα. Και σίγουρα θα τ αλλάξω πολλές φορές οπότε δεν αξίζουν αναφοράς.

Attachments

• DSC05222.JPG
    DSC05222.JPG
    87.9 KB · Views: 86
  • DSC05219.JPG
    DSC05219.JPG
    98.8 KB · Views: 84
Ξέχασα να προσθέσω και 2 λυχνιόμετρα, σχεδόν καινούρια, τύπου TV7D-U, το ένα έχει ταμπελάκι καλιμπραρίσματος του 1988 και είναι πραγματικά αχρησιμοποίητο! Το άλλο είχε φάει πολλές σφυριές, από κάποιον που ήθελε να το διαλύσει (προφανως κάποιος φαντάρος που σκώτωνε την ώρα του) οπότε αναγκάστηκα να το αποσυναρμολογήσω τελείως, και να το ξανασυναρμολογήσω απ την αρχή, πάντως λειτούργησε και καλιμπραρίστηκε αρκετά εύκολα.

Να συμπληρώσω οτι όλα τα όργανα που παρουσίασα είναι αγορασμένα από το Ebay ή από τοπικούς παλιατζήδες για ελάχιστα ευρώ, όχι ακριβώς επειδή τα χρειαζόμουν αλλά γιατί τα γουστάρω τρελλά.

Attachments

• tv7.jpg
    tv7.jpg
    170.7 KB · Views: 107
Γεια σας να πω και εγω...Παλμογραφος Tektronix 455 , και ενας γιαπωνεζικος
Meguro 20 Μhz, Γεννητριες , μια Hameg , μια Κenwood , δυο αλλες παλιες.Αρκετα συγχρονα οργανα φορητα , πολυμετρα , γεφυρες LC , Soar ,Fluke , Mastech .Δυο VTVM, Hewlett-Packard ενα παλιο, και ενα αλλο παροπλισμένο
,ενα λυχνιομετρο Hickok 752Α καλιμπραρισμενο , και διαφορα τροφοδοτικα ιδιοκατασκευες διαφορων τασεων.-bye-

Re: Απάντηση: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Γεια σας να πω και εγω...Παλμογραφος Tektronix 455 , και ενας γιαπωνεζικος
Meguro 20 Μhz, Γεννητριες , μια Hameg , μια Κenwood , δυο αλλες παλιες.Αρκετα συγχρονα οργανα φορητα , πολυμετρα , γεφυρες LC , Soar ,Fluke , Mastech .Δυο VTVM, Hewlett-Packard ενα παλιο, και ενα αλλο παροπλισμένο
,ενα λυχνιομετρο Hickok 752Α καλιμπραρισμενο , και διαφορα τροφοδοτικα ιδιοκατασκευες διαφορων τασεων.-bye-

Συνάδελφε καμμιά φωτογραφία;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τα όργανα μας τα μετρητικά.

Συνάδελφε καμμιά φωτογραφία;

Μερικες φωτο..:guitarist:

Attachments

• PIC.JPG
    PIC.JPG
    148.7 KB · Views: 121
  • PIC2.JPG
    PIC2.JPG
    154 KB · Views: 115
  • PICQ.JPG
    PICQ.JPG
    147.6 KB · Views: 115
  • PICR.JPG
    PICR.JPG
    143.9 KB · Views: 116
Στη περίπτωση τη δική μου περίπτωση (αρρωστημένη Tek....) μπορώ να μιλήσω για το παλμογράφο που θεωρώ σαν τον καλύτερο από όσους πέρασαν από τα χέρια μου. Δεν είναι ο πιο εύχρηστος, δεν είναι ο ευκολότερος στις ρυθμίσεις και δεν γνωρίζω αν επισκευάζεται εύκολα (ευτυχώς δεν χρειάστηκε..). Είναι όμως ο πλέον ευκρινής και απόλυτος κριτής της ποιότητας του σήματος. Είναι ο 7104. εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1978 και έκτοτε παρέμεινε πάνω από 15 χρόνια στη παραγωγή, με ελάχιστες (αν υπήρξαν) αλλαγές. Είναι πιθανότατα ο πιο γρήγορος (εμπορικός) αναλογικός παλμογράφος που κατασκευάστηκε. Το εύρος συχνοτήτων δινόταν στο 1GHz (-3db) με ενισχυτή τον 7Α29 και rise time 350 psec. Επίσης σε συνδυασμό με active probe το θρυλικό P6201, tο rise time έφτανε τα 600 psec και το BW τα 900 MHz. Το σύνολο για να λειτουργήσει στα ανωτέρω όρια χρειαζόταν τουλάχιστον μία βάση χρόνου 7Β10 με ταχύτητα σάρωσης 200 psec/div. Το μεγάλο BW είναι η μισή αξία του μηχανήματος. Η υπόλοιπη μισή εντοπιζόταν στο καθοδικό σωλήνα, τεχνολογίας MCP (micro channel plate), που έδινε τη δυνατότητα απεικόνισης σημάτων με χαμηλή επαναληψιμότητα και μικρή διάρκεια. Δίνω ένα τυπικό παράδειγμα φωτογραφίζοντας με ένα μικρό παλμό διάρκειας 2 nsec με επανάληψη μόλις 500 Hz. Στους περισσότερους αναλογικούς παλμογράφους με παρόμοιο BW, δεν θα απεικονιστεί τίποτα. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες έχω απεικονίσει παλμοσειρά των 250 MHz με ρυθμό ανόδου 2V/600 psec (βάζει στο μέγιστο τη αντοχής το σύνολο του παλμογράφου), καθώς και δυο παραδείγματα χρήσης των διπλών βάσεων χρόνου που σ όλη τη σειρά 7ΧΧΧ είχαν τρομερή ευελιξία. Οι μετρήσεις που έχω ολοκληρώσει μέχρι τώρα (με βάση και τον εξοπλισμό που έχω) είναι εντός των ορίων του κατασκευαστή. Ο 7104 κατά την άποψή μου έκλεισε την αυλαία της εξέλιξης των αναλογικών παλμογράφων. Περισσότερα στη συνέχεια και με καλύτερες φωτογραφίες.

Attachments

• 500hz 2000ps 2v.jpg
    500hz 2000ps 2v.jpg
    125.8 KB · Views: 106
  • 250mhz 600ps 2v.jpg
    250mhz 600ps 2v.jpg
    141.9 KB · Views: 100
  • Indp TB 2μs and 100ns.jpg
    Indp TB 2μs and 100ns.jpg
    108.8 KB · Views: 103
  • indes 2μs and 500ns DT.jpg
    indes 2μs and 500ns DT.jpg
    83.3 KB · Views: 108
Αριστο τελειο κομματι ,θα εκανε μια περιουσια φανταζομαι ..:a0210:

Στη εποχή του ήταν πανάκριβος (το mainframe κόστιζε 23.000$ το1985, ενώ χρειάζονταν άλλες 13.000 $ για modules και probes, σύνολο περίπου 36.000 $) διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την modular δομή, όπου διαμορφώνεις το μηχάνημα συμφωνά με τις απαιτήσεις των μετρήσεων. Έτσι εκτός του mainframe χρειάζονται απαραίτητα ενισχυτές και βάσεις χρόνου καθώς επίσης ενεργά probe και φυσικά αναλώσιμα. Στη δεκαετία του 1980 τον αγόραζαν μόνο κρατικοί οργανισμοί, ακαδημαϊκά εργαστήρια και μεγάλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Στις μέρες μας μπορεί κάποιος με 500 ευρώ να βρει ένα μηχάνημα σε σχετικά καλή κατάσταση (ίσως να θέλει λίγη δουλειά σε θέματα ρυθμίσεων ή μικροεπισκευών). Τα μηχανήματα που είναι σε πολύ καλή κατάσταση κοστίζουν ακριβά τουλάχιστον για το δικό μου πορτοφόλι (1700 - 2500 ευρώ). Στα ανωτέρω ποσά πρέπει να προσθέσουμε και την αγορά των αναγκαίων module, μερικά από τα οποία κοστίζουν πολύ, ιδιαίτερα αν είναι σε άψογη κατάσταση. Τέλος υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας του τελωνείου (για αγορά από Αμερική) και τα μεταφορικά που είναι σχεδόν πάντοτε αυξημένα (ειδική συσκευασία μεγάλο βάρος και ασφάλιση). Πιστεύω πως με λίγη δουλειά πάνω σε ένα καλομεταχειρισμένο 7104 μπορεί κάποιος να έχει μια επιτυχημένη αγορά στα 1000 - 1200 ευρώ, χωρίς ενεργά probes. Αν κάποιο μέλος θέλει συμβουλές για αγορά τέτοιων μηχανημάτων πολύ ευχαρίστως να καταθέσω τη δική μου εμπειρία.

Είχα χάσει πριν μερικά χρόνια έναν από Γερμανία για 5 ευρώ, έκλεισε τελικά 351 ευρώ και είχε 4 module επάνω του αλλά όχι ενεργό probe.Ιερό τέρας, μακράν ο καλύτερος αναλογικός παλμογράφος EVER τελεία και πάυλα!
Αντίστοιχο τέρας υπήρχε και στους λαμπάτους ο θρυλικός 519 που φημολογείται οτι είναι πιθανότατα ο ακριβότερος παλμογράφος που κατασκευασε ποτέ η TEKTRONIX ! Σπανιότατο ΚΟΣΜΗΜΑ, χρησιμοποιήθηκε σε "μυστηρια" εργαστήρια ΜΟΝΟ όπως στο LosAlamos NASA και άλλα μυστικά...

Attachments

• 519.jpg
    519.jpg
    25.3 KB · Views: 101
  • eqp-tek-519_lg.jpg
    eqp-tek-519_lg.jpg
    93.2 KB · Views: 103
  • traceamimation.gif
    traceamimation.gif
    49.2 KB · Views: 98
Φοβερό μηχάνημα. Είχα τη τύχη να αγοράσω module με χρήση στο Los Alamos, BAe, κτλ. Σχεδόν πάντοτε άψογα συντηρημένα και σε πολύ καλή λειτουργική κατάσταση. Θα ανεβάσω μερικές φωτογραφίες όταν μπορέσω. Έχουν ενδιαφέρον. Όσο αφορά τον 519 από τον κατάλογο του 1969 μου έκαναν εντύπωση οι παρακάτω πληροφορίες.

Attachments

• Image1.jpg
    Image1.jpg
    28.5 KB · Views: 91
  • Image2.jpg
    Image2.jpg
    125.3 KB · Views: 92
  • Image3.jpg
    Image3.jpg
    17.2 KB · Views: 89
  • Image4.jpg
    Image4.jpg
    58.6 KB · Views: 90
Προς μεγαλη μου λυπη θα πω οτι καποιον τετοιο παλμογραφο της σειρας 5χχ μου ειχαν χαρισει σε πληρη λειτουργεια με το βιβλιο σερβις απο την πολιτικη αεροπορια ,,διαμαντι σκετο , το 1995-96? και τον διαλυσα για το υλικα και τις λυχνιες,,πολυ μεγαλος μου επιανε ολο τον χωρο,,,με κατι μεγαλα probe ,,θυμαμαι οτι ειχε και μια 6080 στο τροφοδοτικο...:bang::bang:

Τα νέας εσοδείας δεν τα αναφέρω καν. Μόνο και μόνο που δεν μπορούν τα ίδια ν αποφασίσουν τι τιμή θα δείξουν στην οθόνη τους τα λέει όλα.
Συμφωνώ απόλυτα αλλά μήπως θα πρέπει να γίνει μια εξαίρεση για το εξαιρετικό DT810B από τα praktiker που έχει κάπου 4 ευρώ; Εκπληκτικό εργαλείο σε απίστευτο κόστος! :flipout::firstprize:

Από τη πλευρά μου το μόνο άξιο αναφοράς είναι άλλη μια λαμπάτη γεννήτρια συχνοτήτων από Ιαπωνία πλευρά!
LEADER LSG-11 Signal Generator

Κατασκευασμένη στις αρχές του 50. Κλύπτει τη περιοχή των RF (120KHz-130MHz) σε 6 κλίμακες, συν δυο εξόδους ακουστικών συχνοτήτων (400Hz, 1KHz). Για περισσότερα δείτε το μάνιουαλ.