Τα πάντα για την αγορά και την ποιότητα του βινυλίου

Η ιδέα είναι απλή. Η μαγνητοταινία παίζει στη μισή ταχύτητα και η κοπή της μήτρας γίνεται επίσης στη μισή ταχύτητα. Αυτό εξασφαλίζει στο κοπτικό τον διπλάσιο χρόνο για την ίδια κίνηση, υπερνικώντας την αδράνεια των μηχανικών μερών και προσφέροντας καλύτερα δυναμικά.
Έχω ακούσει 2-3 γιαπωνέζικος τέτοιους και όντως ήταν καλοί. Αλλά είναι αδύνατο να τους κρινεις ανεξάρτητα από άλλες παραμέτρους.

Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: panzer_dagon
Ισχύει ότι η κατάσταση της κεντρικής οπής ενός δίσκου μπορεί να φανερώσει σε έναν έμπειρο χρήστη τη συχνότητα χρήσης ενός μεταχειρισμένου δίσκου;
1000015418.jpg

Ισχύει ότι η κατάσταση της κεντρικής οπής ενός δίσκου μπορεί να φανερώσει σε έναν έμπειρο χρήστη τη συχνότητα χρήσης ενός μεταχειρισμένου δίσκου;
View attachment 268836
Ναι, αν η οπή είναι πολύ φθαρμένη δίσκος έχει παιχτεί πολλές φορές και από απρόσεκτο ιδιοκτήτη. Αυτό βέβαια είναι σπάνιο. Πιο ενδιαφέροντα είναι τα spindle marks, αδιόρατα αχνάρια στην ετικέτα, κοντά στην τρύπα. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες.

Ναι, αν η οπή είναι πολύ φθαρμένη δίσκος έχει παιχτεί πολλές φορές και από απρόσεκτο ιδιοκτήτη. Αυτό βέβαια είναι σπάνιο. Πιο ενδιαφέροντα είναι τα spindle marks, αδιόρατα αχνάρια στην ετικέτα, κοντά στην τρύπα. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες.
PXL_20260322_085748026.jpg

Άρα αν ένας δίσκος είναι γενικά σε άψογη κατάσταση μπορείς να καταλάβεις αν έχει παίξει αρκετά ή καθόλου από την οπή και μόνο;;
Όχι, είναι μόνο μια ένδειξη, από τις πολλές. Μπορεί η οπή να είναι τέλεια και ο δίσκος πολύπαιγμένος γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν προσεκτικός. Με τόν καιρό θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα καλά κομμάτια και τα χρεπια.

Όχι, είναι μόνο μια ένδειξη, από τις πολλές. Μπορεί η οπή να είναι τέλεια και ο δίσκος πολύπαιγμένος γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν προσεκτικός. Με τόν καιρό θα μάθεις να αναγνωρίζεις τα καλά κομμάτια και τα χρεπια.
ευχαριστώ για τις αξιόλογες πληροφορίες.

τετοιες γραμμές μόνο επίτηδες γίνονται
Στις ασημί ετικέτες της Archiv Produktion γίνονται πολύ εύκολα. Υποψιάζομαι ότι το έκαναν επίτηδες, ώστε ο χρήστης να ξέρει πόσο συχνά έχει παιχτεί ό δίσκος με μια ματιά.

View attachment 268807
Ξέρει κάποιος για το Half-Speed Mastering ;

Ισχύουν όλα όσα σου απάντησαν τα παιδιά πιο πάνω.
Η συγκεκριμμένη σειρά από τα Abbey Road είναι-αρκετά έως πολύ-λαχείο πάντως.
Το μάστερινγκ είναι ψηφιακό και όχι αναλογικό και μάλιστα όχι-πάντα-από τα καλά.
Συνήθως ακούγονται βαρετά, άνευρα και κουρεμένα από δυναμικά.
Αυτό βέβαια δεν είναι αποτέλεσμα του half speed mastering, αλλά της μέτριας μεταφοράς των αναλογικων ταινιών σε ψηφιακό αρχείο (όπου υπάρχει αναλογικό αρχείο) και του αδιάφορου remastering από τον Miles Showell που επιμελείται της σειράς.
Έχω κάμποσα από αυτά και να πω την αλήθεια καλύτερα να έψαχνα ορίτζιναλ μεταχειρισμένες κόπιες.
Η χειροτερη μακραν απο ολες που εχω ειναι το Exile on Main Street των Stones. Ειναι κατόρθωμα πραγματικό να καταφέρεις να κάνες αυτό το δίσκο να ακούγεται ψόφιος....

• Like
Reactions: panzer_dagon
Ισχύουν όλα όσα σου απάντησαν τα παιδιά πιο πάνω.
Η συγκεκριμμένη σειρά από τα Abbey Road είναι-αρκετά έως πολύ-λαχείο πάντως.
Το μάστερινγκ είναι ψηφιακό και όχι αναλογικό και μάλιστα όχι-πάντα-από τα καλά.
Συνήθως ακούγονται βαρετά, άνευρα και κουρεμένα από δυναμικά.
Αυτό βέβαια δεν είναι αποτέλεσμα του half speed mastering, αλλά της μέτριας μεταφοράς των αναλογικων ταινιών σε ψηφιακό αρχείο (όπου υπάρχει αναλογικό αρχείο) και του αδιάφορου remastering από τον Miles Showell που επιμελείται της σειράς.
Έχω κάμποσα από αυτά και να πω την αλήθεια καλύτερα να έψαχνα ορίτζιναλ μεταχειρισμένες κόπιες.
Η χειροτερη μακραν απο ολες που εχω ειναι το Exile on Main Street των Stones. Ειναι κατόρθωμα πραγματικό να καταφέρεις να κάνες αυτό το δίσκο να ακούγεται ψόφιος....
Τα παραπάνω που λες,για την συγκεκριμένη σειρά, τα επιβεβαιώνουν και άλλοι απο διάφορες κριτικές που μόλις είδα στο discogs