Tado Smart Thermostat

Απάντηση: Re: Tado smart thermostat

Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο, αναγκαστικά θα ζεσταίνουμε και το νερό χρήσης πάντα.

Προχωράω στην παραγγελία του Smart Thermostat - Starter Kit V3+ και θα επανέλθω με εντυπώσεις.

Όσον αφορά το smart switch που αντικαθιστά την ασφάλεια-διακόπτη του ηλεκτρικού boiler, γνωρίζετε αν υπάρχει σχετικό thread εδώ για να το ψάξω παραπάνω; (Σίγουρα θα απευθυνθώ σε επαγγελματία για την εγκατάστασή του).

Αν το πάρεις online, κάνε πρώτα chat η email και παζάρεψε, μπας και σου κάνουν 10%.

Απάντηση: Tado smart thermostat

Αν το πάρεις online, κάνε πρώτα chat η email και παζάρεψε, μπας και σου κάνουν 10%.

Ευχαριστώ, το βρήκα στην Amazon.de 10% φθηνότερα από ότι στο site τους, οπότε το πήρα από εκεί.

Re: Tado smart thermostat

Ακολουθεί μεγάλο POST :)

Ψάχνω 5 χρόνια να βρω κάποιο smart θερμοστάτη για το σπίτι αλλά πάντα έκανα πίσω γιατί δεν ήμουν σίγουρος ότι θα κάνει για το σπίτι μου!
Ζω σε πολυκατοικία - παραδοσιακά - και έχω κεντρική θέρμανση με αέριο. έχω τον κλασικό παλιό θερμοστάτη με την ροδελίτσα (επιλογή θερμοκρασίας) που ορίζεις στο περίπου πόσο θέλεις να ζεστάνει το σπιτι και κλείνει όταν ο θερμοστάτης (που είναι στον διάδρομο του σπιτιού) νιώσει την θερμοκρασία που έχεις ορίσει.

Το αποτέλεσμα είναι στο σαλόνι να έχει ζέστη και στα δωμάτια δροσούλα... αν και ο θερμοστάτης είναι πιο κοντά στα δωμάτια.

Πρώτη φορά βρίσκω θερμοστάτη και βλέπω ότι τον έχουν βάλει αρκετοί στην Ελλάδα (και έχει και support).... γιατί με το NEST δεν έπαιρνα και πολλά θετικά μηνύματα.
Το αν το σύστημά μου υποστηρίζει τον θερμοστάτη θα το μάθω από ότι κατάλαβα μέσω του support της TADO αφού τους στείλω φωτογραφία.

Έχω να ρωτήσει τα εξής :

1) Πρέπει να πάρω και τον κεντρικό θερμοστάτη και τα smart radiator για να δουλεύει σωστά?
2) Εάν πάρω ΜΟΝΟ τον Κεντρικό Θερμοστάτη ... οι πληροφορίες που σου δίνει (υγρασία, θερμοκρασία δωματίου κτλ κτλ) θα είναι μόνο για την περιοχή του θερμοστάτη (διάδρομος) ? (φαντάζομαι ναι, αλλά ρωτώ)
3) Εάν θέλω ΦΟΥΛ πληροφορία για το κάθε δωμάτιο, πρέπει να βάλω radiator thermostats σε κάθε δωμάτιο ?
4) Εάν δεν πάρω τα radiator thermostats, πως παίζει το πιο σώμα ανάβει και πότε ? μήπως εάν δεν βάλω σε κάθε δωμάτιο radiator θερμοστατη απλά θα λειτουργεί όπως ο παραδοσιακός θερμοστάτης με την διαφορά ότι το ελέγχεις μέσω app και remotely ?
5) Πρέπει να πάρω το ΚΙΤ υποχρεωτικά ? Στο σημείο που θα μπει ο Θερμοστάτης πιάνει το wifi ..... χρειάζομαι και το bridge ?
6) στα δωμάτια που δεν πιάνει wifi, εάν βάλω radiator thermostat πως θα επικοινωνεί με τον κεντρικό Θερμοστάτη ?
7) Βάζοντας το bridge και τον Θερμοστάτη + radiator thermostats, μήπως η κεντρική μονάδα λειτουργεί και σαν wifi extension για να επικοινωνούν οι θερμοστάτες μεταξύ τους ?

Αυτά για τώρα ευχαριστώ όποιον ασχοληθεί .... εάν θέλει !

ΥΓ. Μετά θα πάω και στο κομμάτι του συναγερμού που διάβασα, ότι μέσω του θερμοστάτη μπορείς να τον οπλίζεις ... γιατί είναι ενδιαφέρον ! :)

Απάντηση: Re: Tado smart thermostat

Ψάχνω 5 χρόνια να βρω κάποιο smart θερμοστάτη για το σπίτι αλλά πάντα έκανα πίσω γιατί δεν ήμουν σίγουρος ότι θα κάνει για το σπίτι μου!
Ζω σε πολυκατοικία - παραδοσιακά - και έχω κεντρική θέρμανση με αέριο. έχω τον κλασικό παλιό θερμοστάτη με την ροδελίτσα (επιλογή θερμοκρασίας) που ορίζεις στο περίπου πόσο θέλεις να ζεστάνει το σπιτι και κλείνει όταν ο θερμοστάτης (που είναι στον διάδρομο του σπιτιού) νιώσει την θερμοκρασία που έχεις ορίσει.

Το αποτέλεσμα είναι στο σαλόνι να έχει ζέστη και στα δωμάτια δροσούλα... αν και ο θερμοστάτης είναι πιο κοντά στα δωμάτια.

Πρώτη φορά βρίσκω θερμοστάτη και βλέπω ότι τον έχουν βάλει αρκετοί στην Ελλάδα (και έχει και support).... γιατί με το NEST δεν έπαιρνα και πολλά θετικά μηνύματα.
Το αν το σύστημά μου υποστηρίζει τον θερμοστάτη θα το μάθω από ότι κατάλαβα μέσω του support της TADO αφού τους στείλω φωτογραφία.

Έχω να ρωτήσει τα εξής :

1) Πρέπει να πάρω και τον κεντρικό θερμοστάτη και τα smart radiator για να δουλεύει σωστά?
2) Εάν πάρω ΜΟΝΟ τον Κεντρικό Θερμοστάτη ... οι πληροφορίες που σου δίνει (υγρασία, θερμοκρασία δωματίου κτλ κτλ) θα είναι μόνο για την περιοχή του θερμοστάτη (διάδρομος) ? (φαντάζομαι ναι, αλλά ρωτώ)
3) Εάν θέλω ΦΟΥΛ πληροφορία για το κάθε δωμάτιο, πρέπει να βάλω radiator thermostats σε κάθε δωμάτιο ?
4) Εάν δεν πάρω τα radiator thermostats, πως παίζει το πιο σώμα ανάβει και πότε ? μήπως εάν δεν βάλω σε κάθε δωμάτιο radiator θερμοστατη απλά θα λειτουργεί όπως ο παραδοσιακός θερμοστάτης με την διαφορά ότι το ελέγχεις μέσω app και remotely ?
5) Πρέπει να πάρω το ΚΙΤ υποχρεωτικά ? Στο σημείο που θα μπει ο Θερμοστάτης πιάνει το wifi ..... χρειάζομαι και το bridge ?
6) στα δωμάτια που δεν πιάνει wifi, εάν βάλω radiator thermostat πως θα επικοινωνεί με τον κεντρικό Θερμοστάτη ?
7) Βάζοντας το bridge και τον Θερμοστάτη + radiator thermostats, μήπως η κεντρική μονάδα λειτουργεί και σαν wifi extension για να επικοινωνούν οι θερμοστάτες μεταξύ τους ?

ΥΓ. Μετά θα πάω και στο κομμάτι του συναγερμού που διάβασα, ότι μέσω του θερμοστάτη μπορείς να τον οπλίζεις ... γιατί είναι ενδιαφέρον ! :)

Καλησπέρα,

Δεν έχω τον θερμοστάτη ούτε μήνα, οπότε θα προσπαθήσω να απαντήσω μόνο σε ότι ξέρω:
1) Όχι, τα smart radiator δεν είναι απαραίτητα. Εγώ έχω μόνο το Smart Thermostat.
2) Ναι, οι πληροφορίες είναι μόνο για το σημείο που τον έχεις τοποθετήσει. Εγώ σκέφτομαι να πάρω & το extension kit για να μετακινήσω τον θερμοστάτη σε καλύτερο σημείο.
3) Μάλλον, δεν το γνωρίζω με σιγουριά.
4) Δεν έχω smart radiators οπότε δεν μπορώ να το απαντήσω με σιγουριά.
5, 6, 7) Το bridge είναι απαραίτητο, το WiFi όχι. Δες εδώ: https://support.tado.com/hc/en-gb/a...o-have-Wi-Fi-to-use-tado-for-heating-systems- και εδώ: https://support.tado.com/hc/en-gb/a...can-the-tado-devices-be-from-the-tado-Bridge-

Ελπίζω να βοήθησα (& να μπορέσει κάποιος να σου απαντήσει για τα 3 και 4)!

Περιμένω να ακούσω για τον συναγερμό :) Φαντάζομαι θα πρέπει να υποστηρίζει IFTTT.

Έχει πολύ κράξιμο όμως στο amazon επειδή θέλει συνδρομή με το μήνα για να λειτουργεί το geolocation απαράδεχτο να δίνεις τόσα χρήματα και να θες και συνδρομή

Έχει πολύ κράξιμο όμως στο amazon επειδή θέλει συνδρομή με το μήνα για να λειτουργεί το geolocation απαράδεχτο να δίνεις τόσα χρήματα και να θες και συνδρομή

δεν ισχυει αυτο το πραγμα. Ποιος το γραφει αυτο;

Έχω να ρωτήσει τα εξής :

Παμε ενα-ενα αν και το ποστ γραφτηκε πριν αρκετο καιρο, δεν το ειχα παρει ειδηση.
Με nest δεν ασχοληθηκα, διοτι τοτε που αγορασα εγω δεν ειχε υποστηριξη για ξεχωριστη ρυθμιση μποιλερ. Εχω διαβασει οτι πλεον υπαρχει αυτη η δυνατοτητα. Επισης, ειχε βαλει tado ο @takisot και ηταν πολυ επεξηγηματικος, λεγοντας ταυτοχρονα τα καλυτερα λογια.

1,2 απαντηθηκαν τέλεια.
3. θα ηταν πολυ πιο οικονομικο να αγορασεις αισθητηρες θερμοκρασιας-υγρασιας αν θελεις μονο πληροφοριες για το καθε δωματιο.
4. οπως τα λες. Οι radiator επιτρεπουν να ανοιγοκλεινει η παροχη ζεστου νερου σε καθε σωμα ξεχωριστα, ωστε αν υπαρχει σημαντικη αποκλιση θερμοκρασιας μεταξυ των δωματιων να εξισορροπειται καπως η κατασταση. Ειμαι 99% σιγουρος οτι τα radiator thermostats χρειαζονται και τον smart thermostat για να δουλεψουν. Γενικα τα radiator τα θεωρω καπως υπερβολη εκτος αν υπαρχει οπως ειπα σημαντικη αποκλιση. Μπορεις να βαλεις offset μεσω του app, ωστε π.χ βαζεις τον tado smart thermostat εκει που πρεπει να μπει και μετα μπορεις να του δωσεις εντολη να εχει π.χ. -2 βαθμους (ή +2 ή οτι θες τεσπα) σε σχεση με τη θερμοκρασια του συγκεκριμενου χωρου. Ετσι αν π.χ υπαρχει διαφορα θερμοκρασιας μεταξυ του χωρου που ειναι ο θερμοστατης και των πιο κρυων δωματιων του σπιτιου, μπορεις να το ρυθμισεις.
5.ενα kit χρειαζεται υποχρεωτικα. οι θερμοστατες δεν χρησιμοποιουν wifi, αλλα επικοινωνουν με την γεφυρα με καποιο δικο τους πρωτοκολλο (ισως ειναι zigbee, αλλα δεν το εχω ψαξει) και η γεφυρα επικοινωνει ΕΝΣΥΡΜΑΤΑ (τουλαχιστον η δικια μου μοντελο του 2016 ετσι ειναι) με το ρουτερ, ωστε τελικα να εχει προσβαση στο ιντερνετ.
6. βλεπε την απαντηση του 5.
7. νομιζω εχει απαντηθει ηδη στο 5.

Re: Απάντηση: Tado smart thermostat

Όντως, καμία σχέση.

ισως μπλετηκε λιγο η κατασταση επειδη οταν αγοραζεις tado απο την εταιρεια απευθειας, υπαρχει η δυνατοτητα να πληρωνεις "με τον μηνα" αν δεν θελεις να το αγορασεις. Οι λειτουργιες ομως δεν ειναι διαφορετικες οποιος τροπος αποκτησης και αν επιλεχθει.

Έχω να ρωτήσει τα εξής :

Έχω εμπειρία από ένα χειμώνα χρήσης και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Μετά από πειραματισμους έστησα ένα καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας που με καλύπτει. Φέτος με την ενεργοποίηση του φυσικού αερίου απλά τον γύρισα στο on από το app και τον ξέχασα.

Setup: σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου και απλό θερμοστάτη με ροδέλα. Τον τοποθέτησα μόνος μου με τις αναλυτικές οδηγίες της tado και μπορώ να πω οτι ήταν πάρα πολύ εύκολη διαδικασία (δεν είχα παραμικρή ιδέα από θερμοστάτες και καλωδίωση). Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα τρυπάνι για να τοποθετήσεις τα ουπα.

1) αν είναι μεγάλο το σπίτι και θες να έχεις ομοιόμορφη θερμοκρασία παντού θες και smart radiator. πχ βλέπω σημαντική διαφορά στο μπάνιο που είναι μικρός χώρος ή σε ένα βορινό υπνοδωμάτιο μακρυά από τον θερμοστάτη. Αφού ο θερμοστάτης σου θα είναι στο ίδιο σημείο με τον παλιό ότι διαφορές είχες θα παραμείνουν. Προσωπικά δεν είναι κάτι που μου δημιουργεί πρόβλημα ώστε να μπω στην διαδικασία να βάλω smart radiators.

2) ναι μόνο για την περιοχή αυτή

3) ναι πρέπει να βάλεις σε κάθε δωμάτιο

4) είναι σαν παραδοσιακός θερμοστάτης που μπαίνει στο σώμα απλά έχεις κεντρική διαχείριση από το app και έτσι ελέγχεις με ακρίβεια θερμοκρασία ανά δωμάτιο

5) το bridge είναι υποχρεωτικό και συνδέεται στο router με καλώδιο. Το bridge επικοινωνεί με τον θερμοστάτη και όχι ο θερμοστάτης απευθείας με το router. Η λογική να πάρεις επιπλέον θερμοστάτες τοίχου είναι αν έχεις πάνω από μια ζώνες καλοριφέρ μέσα στο σπίτι (πχ μονοκατοικία) και έτσι όλοι θα επικοινωνούν με το ίδιο bridge.

6) με το bridge απευθείας. Eχει μεγάλη εμβέλεια έως και 3 ορόφους

7) Το bridge δεν προσφέρει wifi extension. Δουλεύει σε άλλη συχνότητα επικοινωνίας με τους θερμοστάτες

Το δουλεύω και φωνητικά μέσω Amazon Echo. πχ καθόμαστε σαλόνι για ταινία και δεν έχουμε κινητό σε απόσταση βολής :) . Ρωτάς μέσω Echo την τρέχουσα θερμοκρασία και αλλάζεις την θερμοκρασία του θερμοστάτης αναλόγως λέγοντας απλά τους βαθμούς Κελσίου που επιθυμείς.

Οι φωνητικες εντολες αν και ενδιαφερουσες στην θεωρια, προσωπικα δεν τις χρησιμοποιησα ποτε. Εχω φτιαξει το προγραμα μου που ειναι προσαρμοσμενο στην καθημερινοτητα μου και δεν ακουμπαω τιποτα. Το χρησιμοποιω ομως για να ζεστανει το νερο του μποιλερ οταν θελουμε να κανουμε μπανιο. Κατι ακομα να προσθεσω που ισως να μην εχετε παρει ειδηση επειδη ειναι σχετικα καινουριο, εχει προστεθει recipe στο ifttt ωστε μπορει να μπει σαν if clause η μετρηση υγρασιας.

Επισης, δεν ξερω ποσο καιρο υπαρχει ηδη, ο google assistant απανταει σε ερωτημα "what is the temperature in (tado room)?"

Οι φωνητικες εντολες αν και ενδιαφερουσες στην θεωρια, προσωπικα δεν τις χρησιμοποιησα ποτε. Εχω φτιαξει το προγραμα μου που ειναι προσαρμοσμενο στην καθημερινοτητα μου και δεν ακουμπαω τιποτα. Το χρησιμοποιω ομως για να ζεστανει το νερο του μποιλερ οταν θελουμε να κανουμε μπανιο. Κατι ακομα να προσθεσω που ισως να μην εχετε παρει ειδηση επειδη ειναι σχετικα καινουριο, εχει προστεθει recipe στο ifttt ωστε μπορει να μπει σαν if clause η μετρηση υγρασιας.
Ενδιαφέρον το τελευταίο.

Όσο για τις φωνητικές εντολές συμφωνώ ότι είναι ποιο πολύ παιχνίδι καθώς η αξία του tado είναι η δυνατοτητα να καθορισεις ένα σωστό πρόγραμμα για το χώρο σου και να τον ξεχάσεις.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Αυτό που δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω είναι το location based control διότι πάντα είναι κάποιος στο σπίτι σε καθημερινή βάση χωρίς το app. Σε ταξίδι πάντως είναι τεράστια ευκολία να ενεργοποιείτε το καλοριφέρ λίγη ώρα πριν φτάσεις σπίτι. Κυρίως αν έχεις μικρά παιδιά.

Αυτό που δεν έχω καταφέρει να χρησιμοποιήσω είναι το location based control διότι πάντα είναι κάποιος στο σπίτι σε καθημερινή βάση χωρίς το app. Σε ταξίδι πάντως είναι τεράστια ευκολία να ενεργοποιείτε το καλοριφέρ λίγη ώρα πριν φτάσεις σπίτι. Κυρίως αν έχεις μικρά παιδιά.

Το location based οντως χρειαζεται να εχει τουλαχιστον 1 ατομο που μενει σπιτι κινητο ή ταμπλετα, διαφορετικα παιζεις μονο με schedules.

Σε ταξιδι, το location based δεν σε σωζει :)
Ειχα φυγει περισυ τα χριστουγεννα για 4 μερες και οταν γυρισα τα υπνοδωματια ειχαν φτασει 14C. Χρειαστηκαν σχεδον 2 μερες για να ερθει το σπιτι στα συγκαλα του. Επομενη φορα που θα φυγουμε ταξιδι μεσα στο χειμωνα, θα παιξω με το schedule για να βρω το σπιτι ζεστο οταν γυρισουμε. Ενα 12 ωρο πριν την ωρα αφιξης θα το εχω βαλει να αναψει στην θερμοκρασια που θελω.

Το tado σε καλύπτει μονο για το νερο που ζεσταίνεται από το καλοριφέρ αν βάλεις το extension.

Καλησπέρα,

Στην δικιά μου περίπτωση, όπως και του exile στο ποστ 70, o υφιστάμενος θερμοστάτης έχει την δυνατότητα με το πάτημα ενος κουμπιου να ενεργοποιεί την θέρμανση του νερου στο boiler. Ο θερμοστάτης είναι ενσύρματος. Εαν χρειάζεται το extension kit για το ζεστάμα του νερου, πως και που πρέπει να μπει αυτός ? Δεδομένου οτι καταλήγουν ολα τα καλώδια στην θέση που βρίσκεται ο υφιστάμενος θερμοστάτης.

Καλησπέρα,

Στην δικιά μου περίπτωση, όπως και του exile στο ποστ 70, o υφιστάμενος θερμοστάτης έχει την δυνατότητα με το πάτημα ενος κουμπιου να ενεργοποιεί την θέρμανση του νερου στο boiler. Ο θερμοστάτης είναι ενσύρματος. Εαν χρειάζεται το extension kit για το ζεστάμα του νερου, πως και που πρέπει να μπει αυτός ? Δεδομένου οτι καταλήγουν ολα τα καλώδια στην θέση που βρίσκεται ο υφιστάμενος θερμοστάτης.

Το extension kit συνδεεται με την υπαρχουσα καλωδιωση και ο tado thermostat δουλευει ασυρματα. Τον παιρνεις και τον βαζεις οπου θελεις, ωστε να εχεις στο σημειο εκεινο και μετρηση θερμοκρασιας/υγρασιας.

Ενα πραγμα που θα ηθελα να επισημανω επειδη τον σεπτεμβριο βρεθηκα προ εκπληξεων. Δεν ξερω αν εφταιγαν οι μπαταριες που ειχα βαλει (επωνυμες αλκαλικες), η υψηλη θερμοκρασια που πιανει το συγκεκριμενο δωματιο (το καλοκαιρι δεν υπαρχει ac εκει οποτε η θερμοκρασια ανεβαινει >30C) ή η τυχη μου η μαυρη, αλλα "εχυσαν" υγρα οι μπαταριες. Επαψα ενα μινι-εγκεφαλικο γιατι φοβηθηκα οτι θα επρεπε να αγορασω καινουριο. Τελικα με ξιδι εφυγαν οι οξειδωσεις και επανηλθε ο διακοπτης. Θα σας προτεινα παντως, το καλοκαιρι να βγαζετε τις μπαταριες απο τους εξυπνους θερμοστατες.

Το location based οντως χρειαζεται να εχει τουλαχιστον 1 ατομο που μενει σπιτι κινητο ή ταμπλετα, διαφορετικα παιζεις μονο με schedules.

Σε ταξιδι, το location based δεν σε σωζει :)
Ειχα φυγει περισυ τα χριστουγεννα για 4 μερες και οταν γυρισα τα υπνοδωματια ειχαν φτασει 14C. Χρειαστηκαν σχεδον 2 μερες για να ερθει το σπιτι στα συγκαλα του. Επομενη φορα που θα φυγουμε ταξιδι μεσα στο χειμωνα, θα παιξω με το schedule για να βρω το σπιτι ζεστο οταν γυρισουμε. Ενα 12 ωρο πριν την ωρα αφιξης θα το εχω βαλει να αναψει στην θερμοκρασια που θελω.
Χρήσιμη πληροφορία. Αναρωτιόμουν πόσο χρόνο χρειάζεται να επανέλθει στην επιθυμητη θερμορκασια ένα σπιτι μεσα στο χειμωνα. Άρα ένα 12ωρο είναι safe.

Χρήσιμη πληροφορία. Αναρωτιόμουν πόσο χρόνο χρειάζεται να επανέλθει στην επιθυμητη θερμορκασια ένα σπιτι μεσα στο χειμωνα. Άρα ένα 12ωρο είναι safe.

εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες (τετραγωνικα, διαρρυθμιση σπιτιου, αριθμος και μεγεθος θερμαντικων σωματων, αποδοση λεβητα, ποιοτητα μονωσης), αλλα γενικα η μεταβαση απο π.χ 14->19 (που εχω τον θερμοστατη) οταν εξω εχει 5-15 δεν ειναι κατι που γινεται μεσα σε 1-2 ωρες